
Was al eerder op dit forum.

Nieuw vorkbord.

En hier is een pijl veranderd!
Het zou zomaar kunnen dat mijn vorige foto (van een paar weken geleden) van deze plek hier iets mee te maken heeft.


Moderator: Moderatoren
paolie schreef: ↑zo 06 feb 2022, 18:05Gelukkig simpel op te lossen: pijl rechtdoor afdekken, pijl rechtsaf naast wegnummer toevoegen.Snelwegfreak schreef: ↑zo 06 feb 2022, 17:26Ai ai ai. Dit is wel héél onduidelijkharry schreef: ↑zo 06 feb 2022, 17:23 https://wegnummers.nl/nba/2022/DSC05745a67wx31.jpg
Eh... is het nou rechtdoor of rechtsaf?![]()
Kijk eens aan
En hier is een pijl veranderd!
Het zou zomaar kunnen dat mijn vorige foto (van een paar weken geleden) van deze plek hier iets mee te maken heeft.![]()
Je snijdt hier een aantal keer het thema aan waar ik een paar posts geleden al aan refereerde: consistentie. Dat is de sleutel tot begrijpelijke bewegwijzering als je het mij vraagt.Pino schreef: ↑zo 06 mar 2022, 21:28Bij afsluitingen kan het verkeer prima worden omgeleid met DRIPs, dus ik kan me wel voorstellen dat men niet de kosten wil maken voor bewegwijzering die niet vaak nodig is. Want wat hier speelt, speelt natuurlijk ook elders. Je zou bijvoorbeeld Rotterdam moeten bewegwijzeren om de A2 van Amstel naar Oudenrijn, en in de tegenrichting van Eindhoven tot Deil, omdat vanuit Amsterdam en Eindhoven de A2 een alternatief biedt. Voor de hoofdroute. Maar omdat ook vanuit Utrecht zelf A2-A27-A15 een alternatief naar Rotterdam is bij gedoe op de normale A12-A20, zit je er wel langer aan vast. Op een gegeven moment worden borden ook te vol, wanneer je permanent op mogelijke omleidingen wilt voorsorteren. Hoewel zoiets als Hengelo toevoegen op Eemnes echt geen pijn had gedaan, dubbel omdat daar als ik het goed zie geen DRIP hangt.
Groningen vanaf Schiphol moet uiteindelijk een continue verwijzing worden. Er ontbreken alleen nog wat borden op de A9. Wanneer de uitbouw bij Amstelveen wordt gecompleteerd zijn het er alweer minder, maar er zal nog wel even een gat blijven tussen Holendrecht en Diemen. Of het juist is dat die route dan op de schop gaat en Rijnsweerd-Almere het met de verkeerde dan wel geen Groningen moet doen? Daar kun je op zijn minst over discussiëren. Het lijkt er wel eens op dat de ene Rijkswaterstaat district het liefste zo min mogelijk verandert, waar men in Amsterdam om vele redenen een vlucht naar voren nam.
Zou het niet vermelden van Rotterdam bij Den Bosch niet een bewussie zijn? Er zijn immers twee routes die nauwelijks voor elkaar onder doen (en vanaf Eindhoven zelfs 3). A2/A15 is normaal gesproken het snelst maar een klein beetje drukte op een van beide routes kan die balans al doen kantelen. Eigenlijk moet Rotterdam vanuit het zuidoosten dynamisch bewegwijzerd worden; bij Eindhoven via de A58 of de A2 en vervolgens bij Den Bosch over de A59 of de A2/A15. Andersom geldt voor Eindhoven/Den Bosch vanuit Rotterdam natuurlijk eigenlijk hetzelfde. Kost een paar knaken maar dan heb je ook wat.Autostrada schreef: ↑ma 07 mar 2022, 21:23Je snijdt hier een aantal keer het thema aan waar ik een paar posts geleden al aan refereerde: consistentie. Dat is de sleutel tot begrijpelijke bewegwijzering als je het mij vraagt.Pino schreef: ↑zo 06 mar 2022, 21:28Bij afsluitingen kan het verkeer prima worden omgeleid met DRIPs, dus ik kan me wel voorstellen dat men niet de kosten wil maken voor bewegwijzering die niet vaak nodig is. Want wat hier speelt, speelt natuurlijk ook elders. Je zou bijvoorbeeld Rotterdam moeten bewegwijzeren om de A2 van Amstel naar Oudenrijn, en in de tegenrichting van Eindhoven tot Deil, omdat vanuit Amsterdam en Eindhoven de A2 een alternatief biedt. Voor de hoofdroute. Maar omdat ook vanuit Utrecht zelf A2-A27-A15 een alternatief naar Rotterdam is bij gedoe op de normale A12-A20, zit je er wel langer aan vast. Op een gegeven moment worden borden ook te vol, wanneer je permanent op mogelijke omleidingen wilt voorsorteren. Hoewel zoiets als Hengelo toevoegen op Eemnes echt geen pijn had gedaan, dubbel omdat daar als ik het goed zie geen DRIP hangt.
Groningen vanaf Schiphol moet uiteindelijk een continue verwijzing worden. Er ontbreken alleen nog wat borden op de A9. Wanneer de uitbouw bij Amstelveen wordt gecompleteerd zijn het er alweer minder, maar er zal nog wel even een gat blijven tussen Holendrecht en Diemen. Of het juist is dat die route dan op de schop gaat en Rijnsweerd-Almere het met de verkeerde dan wel geen Groningen moet doen? Daar kun je op zijn minst over discussiëren. Het lijkt er wel eens op dat de ene Rijkswaterstaat district het liefste zo min mogelijk verandert, waar men in Amsterdam om vele redenen een vlucht naar voren nam.
Door dat er meerdere systemen door elkaar lopen en soms andere keuzes worden gemaakt, ontstaat er een verwarrend beeld. Groningen op borden plaatsen lijkt me opportuun, als deze ‘downstream’ ook gevolgd kan worden door de automobilist. Op de A4 en stukjes A9 had het wat mij betreft dus afgeplakt mogen worden tot er echt een doorgaande route was ontstaan.
Ik ben het roerend eens met je punt dat de gebruikte doelen op de A2 momenteel behoorlijk inadequaat zijn. Vanuit Amsterdam wordt er afwisselend met Eindhoven en Maastricht gewerkt, wat al nodeloos verwarrend is, maar verderop op de A2 ontbreekt het inderdaad aan belangrijke doelen als Rotterdam en Arnhem. Ter hoogte van de afrit Breukelen (ri Zuid) staat er wel een afstandsvermelding van Rotterdam en Arnhem, maar een paar kilometer verderop bij het begin van de parallel structuur (afrit Maarssen) wordt er op de doorgaande rijbaan alleen maar ‘s Hertogenbosch en Maastricht bewegwijzerd. Natuurlijk moeten Rotterdam en Arnhem hier vermeld worden… In noordelijke richting zou het keuzemoment voor de omgeleide automobilist logischerwijs bij het begin van de parallel structuur bij Den Bosch moeten liggen (afrit St Michielsgestel), het verkeer kan hier immers via de A59 + A16 of A2 + A15 naar Rotterdam geleid worden; de bewegwijzerde doelen zijn daar nu Amsterdam + Utrecht via de A2 en Waalwijk, Rosmalen, Nijmegen en Veghel op de parallelbaan. Rotterdam toevoegen op het bord Amsterdam + Utrecht en daarna is het 1e keuzemoment alweer knp Deil, waar Rotterdam nu uiteraard al wel bewegwijzerd is. Gaat hier dus om 1 locatie en je bent voorzien.
Een ander voorbeeld; op de A1 bij Deventer worden de doorgaande doelen Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Apeldoorn vermeld (4 stuks maar liefst). Op de A15 bij Valburg vinden we het epische bord Kleve + Arnhem (A15) / Oberhausen + Zwolle (A50). Waarom is dit bord episch? Oberhausen is veel sneller via de A73 en BAB57 dan A50> A12 > BAB3 (zowel in tijd als afstand). Ik zeg niet dat ik het nut van wat verdere doelen in zie (liefst wel met de juiste doelen) maar in die filosofie verwacht ik bij een Eemnes gewoon Almere + Groningen (A27) / Amersfoort + Hengelo (A1) (we verschillen over dat laatste overigens niet van mening).
Vooral bij de Ring/Parallel baan van Den Bosch moet je kijken naar niet te veel doelen / maar wel dekkend genoeg.Autostrada schreef: ↑ma 07 mar 2022, 21:23 n noordelijke richting zou het keuzemoment voor de omgeleide automobilist logischerwijs bij het begin van de parallel structuur bij Den Bosch moeten liggen (afrit St Michielsgestel), het verkeer kan hier immers via de A59 + A16 of A2 + A15 naar Rotterdam geleid worden; de bewegwijzerde doelen zijn daar nu Amsterdam + Utrecht via de A2 en Waalwijk, Rosmalen, Nijmegen en Veghel op de parallelbaan. Rotterdam toevoegen op het bord Amsterdam + Utrecht en daarna is het 1e keuzemoment alweer knp Deil, waar Rotterdam nu uiteraard al wel bewegwijzerd is. Gaat hier dus om 1 locatie en je bent voorzien.
Utrecht en Arnhem worden tegenwoordig vanaf de Afrit Hengelo op de A1 al aangegeven dit is vooral voor Utrecht wel erg vroeg voor Arnhem begrijp ik dit wel als route van Twente naar Zuid Nederland en om verkeer niet over de N18/A18/A12 te sturen dat verder is.Autostrada schreef: ↑ma 07 mar 2022, 21:23 Een ander voorbeeld; op de A1 bij Deventer worden de doorgaande doelen Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Apeldoorn vermeld (4 stuks maar liefst). Op de A15 bij Valburg vinden we het epische bord Kleve + Arnhem (A15) / Oberhausen + Zwolle (A50). Waarom is dit bord episch? Oberhausen is veel sneller via de A73 en BAB57 dan A50> A12 > BAB3 (zowel in tijd als afstand). Ik zeg niet dat ik het nut van wat verdere doelen in zie (liefst wel met de juiste doelen) maar in die filosofie verwacht ik bij een Eemnes gewoon Almere + Groningen (A27) / Amersfoort + Hengelo (A1) (we verschillen over dat laatste overigens niet van mening).
Ik heb rijkswaterstaat laatst gemaild. Deze zeiden dat Hannover niet wordt bewegwijzerd vanaf Knooppunt Azelo of Buren ook niet net voor de grens. Ik heb ook nog aangegeven om de A31 Hoek om doelen aan te geven zoals Emden op de A1 maar dit gebeurde niet. Wel wou men kijken om op de A35/N35 vanaf Enschede-West Oberhausen aan te geven.nickdh schreef: ↑ma 07 mar 2022, 21:50 Liefst ook Hannover na Azelo en Luxembourg na het passeren van Maastricht. Naar mijn mening zou je ook met Koblenz kunnen werken na Rijkevoort terwijl Köln dan over de A77/BAB57 wordt gestuurd.
Ook kunnen wat mij betreft Liège en Aachen toegevoegd kunnen worden na Kelpen-Oler van de A2, maar die is dubieus aangezien Maastricht en Heerlen die twee steden afdekken.
Wanneer routes weinig voor elkaar onder doen, zou ik toch de (normaal gesproken) snelste willen bewegwijzeren, en klaarstaan om bij calamiteiten verkeer om te leiden naar de andere. En die omleiding kun je dan weer wat vergemakkelijken met wat vaste verwijzingen langs de route die het nét niet is - wat ook kan, want zodra je Alblasserdam passeert, geeft de A15 ook alweer de snelste route naar Eindhoven. Een min of meer vaste DRIP-vermelding bij bijvoorbeeld Ridderkerk hoe je het beste naar Eindhoven of Den Bosch kunt rijden - nee dank je. Gebruik die dynamische opties maar voor informatie voor regionaal verkeer, wat op zulke plekken een veel grotere doelgroep is.Steyn_E schreef: ↑ma 07 mar 2022, 22:26 Eigenlijk moet Rotterdam vanuit het zuidoosten dynamisch bewegwijzerd worden; bij Eindhoven via de A58 of de A2 en vervolgens bij Den Bosch over de A59 of de A2/A15. Andersom geldt voor Eindhoven/Den Bosch vanuit Rotterdam natuurlijk eigenlijk hetzelfde. Kost een paar knaken maar dan heb je ook wat.
Het ene gebrek aan consistentie in het andere niet. We zitten nog in een transitie met een te bewegwijzeren verbinding als Amsterdam-Groningen of Bocholtz-Eindhoven-Rotterdam. De eerste heeft een paar verwijzingen rond Schiphol, die wordt gevolgd door een volgbord, waarna uiteindelijk Groningen toch weer continu verschijnt. Voor de tweede zijn al best wel wat borden geplaatst met plakstrips, die nu deels al tien jaar in de wachtkamer zitten in afwachting van nieuwe borden stroomafwaarts. Dat voelt dan ook weer als kapitaalverspilling: om pragmatische redenen even geen continuïteit eisen heeft wel zin. Als maar vooruitstrevend naar een volledig continue eindsituatie wordt toegewerkt.Autostrada schreef: ↑ma 07 mar 2022, 21:23 Je snijdt hier een aantal keer het thema aan waar ik een paar posts geleden al aan refereerde: consistentie. Dat is de sleutel tot begrijpelijke bewegwijzering als je het mij vraagt.
Door dat er meerdere systemen door elkaar lopen en soms andere keuzes worden gemaakt, ontstaat er een verwarrend beeld. Groningen op borden plaatsen lijkt me opportuun, als deze ‘downstream’ ook gevolgd kan worden door de automobilist. Op de A4 en stukjes A9 had het wat mij betreft dus afgeplakt mogen worden tot er echt een doorgaande route was ontstaan.
Het vorkbord schijn je alleen helemaal te kunnen zien vanachter het geluidsscherm.
Waar gaat dit over?
Wouter, wat bedoel je precies?
Rein, voor het geval Wouter opnieuw niet antwoordt: misschien weet jij wat jullie bedoelen?
Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan in 2018. Daaruit bleek dat 85% van de respondenten het begreep.