

Moderator: Moderatoren
AD.nl, 11-4-2022Gerechtshof bepaalt: haal je elektrische auto meteen weg bij laadpaal als hij vol is, anders boete
Het Gerechtshof laat de vraag hoe lang ‘langdurig’ is voor wat-ie is en stelt dat het altijd de verantwoordelijkheid van de automobilist is de auto weg te halen zodra de batterij vol is. De rechter wijst er daarbij op dat veel auto's een verwachte laadtijd opgeven en de eigenaar ook zelf zo’n berekening kan maken. Wie daar niet op let, doet dat op eigen risico.
Voor de hele energie transitie en EV ontwikkeling is gebrek aan allerhande technici, ingenieurs, monteurs, programmeurs,... Echt een drama inderdaad. Je zoekt je een ongeluk en uiteindelijk moet je blij zijn met een paar hele dure inleners die niet veel kunnen.Chris schreef: ↑ma 11 apr 2022, 22:00 Dit gaat nog wel meer een problemen worden in de nabije toekomst. Nederland staat al jaren bovenaan qua laadinfrastructuur, maar om dit echt op te schalen tot buiten zijn huidige niche is lastig. Een jaar of 3-5 geleden las je vaak dat dit vanzelf wel zou volgen maar er zijn nu acute capaciteitsproblemen op het stroomnet die niet alleen met meer geld op te lossen zijn: er zijn gewoon te weinig technici om het uit te voeren. Dat kan de groei van het elektrisch wagenpark toch wel dempen.
In BE zou dan het blauwe parkeerbord van kracht blijven, waardoor het antwoord nee is. Maar als je het zo letterlijk neemt zou er dus tussen 18 en 8 enkel elektrische auto's mogen staan die niet mogen opladen. Absurd natuurlijk.keokiracer schreef: ↑ma 11 apr 2022, 23:05Maar dan mogen er na 18:00 ook gewone (lees: niet elektrische auto's) staan of niet?
Klopt, maar anders kan het niet.keokiracer schreef: ↑ma 11 apr 2022, 23:05Maar dan mogen er na 18:00 ook gewone (lees: niet elektrische auto's) staan of niet?
Nee, en een kerncentrale is een belachelijke maat.
Men spreekt over auto's, niet over vrachtauto's.- Het vrachtverkeer d.m.v. waterstof aangedreven kan worden. Ook dit vereist de nodige infrastructuur.