Afbeelding

[B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Discussies over planning, aanleg en reconstructies van Gewestwegen (en Gemeentelijke Wegen)

Moderator: Moderatoren

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

[B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door R4 » vr 25 mei 2007, 0:49

VRTnieuws.net schreef:Voorlopig geen asfalt op Torhoutsesteenweg

do 24/05/07 - Er komt voorlopig geen asfaltering op de Torhoutsesteenweg in Brugge. De provincie West-Vlaanderen en de stad Brugge schuiven de verantwoordelijkheid op elkaar af.
Al jaren klagen de bewoners over geluidsoverlast door de betonklinkers op de steenweg.

De Torhoutsesteenweg is een provinciale weg, maar de provincie West-Vlaanderen vindt dat de stad Brugge de weg moet overnemen. Dan zou die werk kunnen maken van een nieuw wegdek.

Maar het gemeentebestuur van Brugge vindt nu op haar beurt dat de Vlaamse overheid het onderhoud van de weg op zich moet nemen.

Zolang de zaak niet is uitgeklaard, komt er geen asfaltering op de steenweg.
Typischer kan je het niet hebben in een land met vier overheidsniveau's. :evil:
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

JayBeeke
stadsweg
Berichten: 268
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Bericht door JayBeeke » vr 25 mei 2007, 17:58

Vlaams-Brabant heeft een paar jaar geleden haar provinciewegen allemaal (?) overgedragen aan het Gewest, zonder probleem. En die wegen waren tamelijk goed onderhouden.

mvg
JJN

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » za 26 mei 2007, 0:48

Ja, allemaal. Op termijn is het ook de bedoeling dat dit in heel Vlaanderen gebeurt.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Rien
verkeersader
Berichten: 943
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:40
Locatie: Brussel & Sint-Truiden

Bericht door Rien » za 26 mei 2007, 12:13

JayBeeke schreef:Vlaams-Brabant heeft een paar jaar geleden haar provinciewegen allemaal (?) overgedragen aan het Gewest, zonder probleem.
Hoe kan het dan dat de Aarschotsesteenweg (N19) in Wilsele-Putkapel dan nog door de provincie wordt heraangelegd?

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » zo 27 mei 2007, 1:47

Omdat hiervoor waarschijnlijk nog een restcontract bestaat tussen de provincie en het gewest. Dat wil zeggen dat het gewest reeds de feitelijke eigenaar is, maar dat een voorwaarde voor de overname was dat de vorige eigenaar de weg eerst in goede staat brengt. Van dergelijke contracten bestaan veel verschillende versies.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15060
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » ma 28 mei 2007, 18:33

Dat kennen wij ook, dat komt in Noord-Brabant ook vaak voor bij overdracht naar gemeentes.

Medianieuws

Re: Voorlopig geen asfalt op Torhoutsesteenweg

Bericht door Medianieuws » zo 09 aug 2009, 13:45

Het Nieuwsblad 06-06-2009 schreef:'Trilweg' behoort stilaan tot het verleden

BRUGGE - Het Vlaams Gewest zal na de vakantie de Torhoutse Steenweg volledig asfalteren. Eerder werden al 200meter lawaaierige klinkers vervangen door een laag 'trillingsvrije' asfalt.
De inwoners van de Torhoutse Steenweg mogen binnenkort weer op hun beide oren slapen. Nadat in het voorjaar het wegdek tussen de Expressweg en de Jonkheer Paul Coppieterdreef een asfalten toplaag kreeg, neemt het Vlaams Gewest na de zomervakantie ook de rest van de 'Torhoutse Trilweg' onder handen. De lawaaierige klinkers gaan eruit en worden vervangen door asfalt.
'De heraanleg van de Torhoutse Steenweg vormt een absolute prioriteit om de leefkwaliteit van de bewoners snel te verhogen', zegt Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). 'Onmiddellijk nadat we de weg begin dit jaar overnamen van de provincie, hebben we de grootste verzakkingen laten opvullen met asfalt. Dat was slechts een voorlopige oplossing. Nu volgt de volledige asfaltering. Om de werken vlot te laten verlopen, zullen de bewoners via brieven op de hoogte worden gebracht van de exacte startdatum van de werken en de verkeersregeling.'
De asfaltering van de weg is volgens het actiecomité 'Weg met de Torhoutse Trilweg' de enige oplossing tegen het gedaver van vrachtwagens, die over de klinkers in hun straat razen. Die klinkers liggen er al bijna twintig jaar en zijn compleet stuk gereden, met hier en daar diepe putten tot gevolg. Sinds het Vlaams Gewest het beheer van de weg overnam, komt er schot in de zaak, tot vreugde van de buurtbewoners.
'Een jaar nadat we tapijten uitrolden over de Torhoutse Steenweg om de geluids- en trillingsproblematiek aan te kaarten, merken we dat onze acties vruchten beginnen af te werpen', zegt woordvoerder Marc Dujardin van het actiecomité tevreden. 'Het vullen van de diepste putten was een eerste stap in de goede richting. Later werd een stuk van 200meter volledig geasfalteerd. Ik heb het geluk in dit straatdeel te wonen. Het lawaaiverschil is gigantisch en de trillingen zijn verdwenen. Bovendien was de klus op drie dagen tijd geklaard. Sindsdien kijken we hoopvol uit naar de aanpak van de rest van de weg, zodat ook daar de bewoners binnenkort opnieuw rustig kunnen slapen. Zolang die klus nog niet is geklaard, roepen wij alle bewoners op om de Weg met de Torhoutse Trilweg -affiches voor hun venster te hangen.'
De lawaaihinder is niet het enige probleem in de Torhoutse Steenweg. Zware vrachtwagens gebruiken de kaarsrechte weg als sluiproute naar de achterhaven en de meeste automobilisten lappen er de snelheidslimiet aan hun laars. 'De politie komt gelukkig haar beloftes na en plaatst geregeld een snelheidsindicatiebord', zegt Marc Dujardin. 'Zo'n bord helpt wel degelijk om de snelheid te beteugelen.'
Momenteel loopt er ook een streefbeeldstudie voor de totale herinrichting van de Torhoutse Steenweg, inclusief fietspaden. Het Vlaams Gewest pleegt hiervoor overleg met de stad.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10180
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door vynkce » do 15 dec 2016, 9:30

De rotonde op het kruispunt van de N32 met de N35 zal worden omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9837
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Alfa » zo 18 dec 2016, 0:22


Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2039
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Lambo19 » za 24 dec 2016, 15:33

^^
Wat een gedrocht is me dat zeg, dat ziet er werkelijk niet uit. Om nog maar te zwijgen van de overwoekerende wildgroei op die rotonde. Het lijkt net een brousse. Zoiets heb ik nog niet eerder tegengekomen.
Dat maakt dat de rotonde ook niet bepaald overzichtelijk en vind ik tevens niet bevorderend voor de verkeersveiligheid.

Tommy
autoweg
Berichten: 1858
Lid geworden op: vr 18 dec 2009, 14:57
Locatie: Merchtem (B)

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Tommy » vr 13 mei 2022, 21:40

Nieuwe verkeerssituatie oprit A19 op N32 zorgt voor wrevel: “Het is een probleem oplossen door nieuwe te creëren”

De nieuwe verkeerssituatie op de N32 ter hoogte van de oprit naar de A19 in Kortrijk zorgt voor wrevel. Nochtans zijn de belijning en de paaltjes er gekomen om de verkeersveiligheid te verhogen. Maar ook bij oppositiepartijen CD&V en Groen rijst de vraag of het nu wel zoveel veiliger is. “Je wordt van het ene vak naar het andere gestuurd en weer terug”, zegt raadslid Fré Vandamme (CD&V).

Afbeelding

Omdat de situatie aan de oprit van de A19 erg onveilig was, greep het Agentschap Wegen & Verkeer in. Er gebeurden erg veel ongevallen, de brandweer moest elke maand wel een paar keer opdraven om brokstukken op te ruimen. Het probleem situeerde zich vooral aan de oprit van de A19 richting Kortrijk. Wie vanuit de richting Dadizele de A19 richting Kortrijk op wilde rijden, botste vaak met voertuigen die de N32 vanuit Menen richting Dadizele reden. Op een grondige oplossing is het voorlopig wachten, maar AWV wilde toch nu al een kleinere aanpassing doorvoeren om de verkeersveiligheid te verhogen. Zo werden onlangs witte pijlen geplaatst en gele plaatjes op het rechterrijvak. Op die manier worden bestuurders gedwongen om zich op het linkerrijvak te verplaatsen. Een situatie die bij bestuurders voor wrevel zorgt, en ook bij oppositiepartijen CD&V en Groen. “Je wordt telkens van het ene vak naar het andere gestuurd en omgekeerd”, klonk het bij hen op de jongste gemeenteraad. “Het is het probleem oplossen door nieuwe te creëren. Wij hebben niet het gevoel dat de situatie nu veiliger is.” Beide partijen vragen om toch snel eens tot een evaluatie te komen om na te gaan of de nieuwe situatie wel zoveel veiliger is.

Afbeelding

Gewoon worden

De situatie op de N32 is geen bevoegdheid van de stad maar van het Vlaams Gewest. Toch verdedigde schepen van Mobiliteit Patrick Roose (Vooruit) de maatregel van AWV. “We hebben mee aan tafel gezeten om oplossingen te zoeken”, reageerde hij. “Daar zat ook een specialist van de verkeerspolitie bij. Bij de vorige situatie weken bestuurders soms nog snel uit naar links wanneer ze de A19 niet wilden oprijden. Dat zorgde voor verwarring bij bestuurders die vanuit Dadizele de A19 wilden oprijden, waardoor ongevallen gebeurden. Die situatie kan nu niet meer. Een nieuwe situatie is altijd een beetje aanpassen, maar bestuurders zullen het wel gewoon worden.” De nieuwe verkeerssituatie zal ook blijven, al gaat AWV nog een extra ingreep doorvoeren. Zo voert AWV dit najaar nog een conflictvrije verkeerslichtenregeling door. Op die manier zal het verkeer dat linksaf de A19 in Kortrijk wil oprijden een aparte groenfase krijgen.

Afbeelding
Bron: https://www.hln.be/menen/nieuwe-verkeer ... ~a8619c3f/
Dé grootste collectie aan foto's van Belgische gepersonaliseerde nummerplaten!
www.vanityplates.be

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9837
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Alfa » za 14 mei 2022, 0:38

Ik zie die oplossing steeds vaker, onlangs ook nog aan de Blancefloerlaan in Antwerpen. Ik vind het een onbegrijpelijke beslissing en een draak van een oplossing. Op die manier creëer je net extra gevaar omdat je mensen tot een vakverandering dwingt. Bovendien zal het veel capaciteit kosten. Want je creëert letterlijk een flessenhals.

Als de kruispunt conflictvrij wordt zal de probleemstelling zich overigens niet meer voordoen en is er ook geen enkele reden meer om het verkeer kunstmatig naar 1 vak terug te brengen net voor het kruispunt.

Gebruikersavatar
tompie
autoweg
Berichten: 1041
Lid geworden op: ma 11 feb 2008, 19:28
Locatie: zwevegem

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door tompie » za 14 mei 2022, 7:08

Ik begrijp niet wat het probleem is alfa, ben je wel bekend met dit kruispunt? In deze situatie valt de rechterrijstrook 100m verder toch weg.
Een capaciteitsprobleem zal het niet geven want de weg is daar overgedimensioneerd. Het probleem is dat men daar aan hoge snelheid pas op het allerlaatste moment beseft dat men eigenlijk op de afslagstrook naar da A19 zit en dan ter hoogte van het kruispunt nog plots naar de linkerrijstrook gaan om toch door te rijden. Hierdoor is de tegenligger verrast een krijg je zware ongevallen.
Door het beslissingspunt 100m vroeger te zetten is dat risico alvast weggevallen. Als het punt dan nog eens conflictvrij zal worden zal het een hele verbetering zijn. Voor mij toch een goede oplossing!
belgie is zo slecht nog niet

Davy
expressweg
Berichten: 4603
Lid geworden op: vr 11 sep 2009, 3:06
Locatie: Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Davy » za 14 mei 2022, 7:50

Ik had alleen de linkerrijstrook laten afvallen i.p.v. de rechterstrook met erna dan een slingertje naar links eventueel.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9837
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Alfa » za 14 mei 2022, 14:27

tompie schreef: za 14 mei 2022, 7:08 In deze situatie valt de rechterrijstrook 100m verder toch weg.
Vroeger had je twee rijstroken waarop het verkeer kon voorsorteren. Een rijstrook gaat dan over in de afslagstrook. Nu moet alle verkeer naar het linkervak gaan waarop verkeer dat richting A19 gaat weer van vak moet veranderen. Zoiets halveert de capaciteit tov de oude situatie. Geforceerd mensen van vak doen veranderen schept trouwens ook een risico, want een vakverandering is ook een manoeuvre met hoog risico op aanrijding. Er is ook nog de kwestie van voorrang, volgens de rechtspraak heb je voorrang als het rechtervak wegvalt, dat is ook een verwarrende en onwenselijke situatie. Bij vertraagt verkeer moet je zelfs verplicht ritsen. Dus het is niet leesbaar wie er voorrang heeft, dit zal ook veel aanrijdingen veroorzaken.
tompie schreef: za 14 mei 2022, 7:08 Als het punt dan nog eens conflictvrij zal worden zal het een hele verbetering zijn. Voor mij toch een goede oplossing!
Als het conflictvrij wordt schuilt er helemaal geen gevaar meer in mensen die op het laatste moment van vak veranderen. Dus ik begrijp niet waarom dit behouden zal worden na het conflictvrij maken van het kruispunt.
Laatst gewijzigd door Alfa op za 14 mei 2022, 14:50, 2 keer totaal gewijzigd.

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6308
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Wimpie25 » za 14 mei 2022, 14:39

Ik moet nu wel zeggen dat dit geen nieuw principe is en dat op alle locaties waar men eerder dit geprobeerd heeft, achteraf de situatie terug heeft gedraaid.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40571
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Vinny » za 14 mei 2022, 17:04

Davy schreef: za 14 mei 2022, 7:50 Ik had alleen de linkerrijstrook laten afvallen i.p.v. de rechterstrook met erna dan een slingertje naar links eventueel.
Voor een permanente oplossing is dat ook veel beter. Dan kun je het ook een stuk vloeiender vormgeven en denk ik dat je het grootste pijnpunt al vermijdt. Zo komen die gele paaltjes erg uit de lucht vallen en ze vallen weg tegen het rechtdoorgaande wegbeeld. Het is een stuk gevaarlijker dan nodig.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Tommy
autoweg
Berichten: 1858
Lid geworden op: vr 18 dec 2009, 14:57
Locatie: Merchtem (B)

Re: [B][N032] Brugge - Roeselare - Menen

Bericht door Tommy » za 14 mei 2022, 21:29

Davy schreef: za 14 mei 2022, 7:50 Ik had alleen de linkerrijstrook laten afvallen i.p.v. de rechterstrook met erna dan een slingertje naar links eventueel.
Ik ook. Zoals hier: https://www.google.com/maps/place/2830+ ... d4.3610481
Dé grootste collectie aan foto's van Belgische gepersonaliseerde nummerplaten!
www.vanityplates.be