Autoreis naar Turkije

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

Eme Lya
zandpaadje
Berichten: 2
Lid geworden op: di 21 jun 2022, 14:50

Autoreis naar Turkije

Bericht door Eme Lya » di 21 jun 2022, 15:04

Hoi,

Ik wou even horen of het doenbaar is om als alleenstaande moeder met 1 kind (10 jaar) een autoreis naar Turkije te doen.

Zijn er hier moeders (of vaders) die hier al enige ervaring mee hebben?

Wat is dan de beste (en veiligste) route die we kunnen nemen?
Ervan uitgaande dat we ongeveer 4 weken de tijd hebben. Dus we kunnen het wel rustig aan doen. We hebben helemaal geen haast.
Graag hadden we toch ook iets gezien van de landen waar we doorheen reizen.

Ik heb vroeger als kind met m'n ouders de route via Italië (Brindisi) gedaan naar Griekenland. Met de boot de oversteek dus. Maar het is me niet echt duidelijk geworden of dit nog tot de mogelijkheden behoort.

We zouden vertrekken vanuit België. Om dan ergens aan te komen in Antalya of Bodrum. Vertrek zou ergens rond eind juli zijn.

Alle tips zijn welkom!

Groetjes

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31648
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Autoreis naar Turkije

Bericht door Coen Tunnel » di 21 jun 2022, 17:57

Wat een leuk idee! Voor je kind zal het ongetwijfeld ook een belevenis zijn.

Ik heb de route zelf wel eens gereden, maar nog nooit met een kind. Een collega van mij overigens wel meermaals, maar dan met haar man en zoon. Ook een aantal andere collega's van Turkse afkomst hebben de reis meermaals per auto gemaakt.

Met de boot van Italië naar Griekenland was vroeger een gebruikelijke route, zeker in de jaren '90 met de oorlog in Joegoslavië en ook nog begin deze eeuw, toen de situatie in voormalig Joegoslavië nog instabiel was, en je voor Bulgarije ook nog een transitvisum nodig had.

Maar anno 2022 loopt de meestgebruikte route via Duitsland (Frankfurt, Nürnberg, Passau), Oostenrijk (Linz, Wenen), Hongarije (Budapest, Szeged), Servië (Novi Sad, Belgrado, Nis) en Bulgarije (Sofia, Plovdiv) naar de Turkse grensovergang Kapikule bij Edirne. Afgezien van een vrij kort deel in Bulgarije, tussen de grens met Servië en Sofia, is de hele route een snelweg. Veiligheid is op deze route tegenwoordig geen probleem meer. Vele Turken rijden elk jaar probleemloos over deze route.

Naar Antalya ligt vanaf Edirne de route via Istanbul en Bursa voor de hand, naar Bodrum zou je vanaf Edirne eerder de route via de nieuwe brug bij Gelibolu en Izmir kunnen nemen.

Een alternatieve route loopt vanaf Nürnberg via München naar Oostenrijk, Slovenië en Kroatië om dan in Servië uit te komen. Een andere alternatieve route loopt vanaf Wels in Oostenrijk via Graz en Maribor naar Zagreb, om dan verder richting Servië te rijden. In afstand zijn deze routes vergelijkbaar met de route via Turkije. Maar ik verwacht op deze routes, zeker op de route via München, een grotere verkeersdrukte en bovendien heb je een extra grensovergang met controles, omdat Kroatië niet bij Schengen hoort. Op de route via Hongarije zou ik overigens ook adviseren om buiten het ruime weekend te reizen; je reist in het hoogseizoen een stuk ontspannender als je op maandag, dinsdag of woensdag de grensovergang tussen Hongarije en Servië passeert. Als je flexibel bent in je vertrekdag is dat absoluut het overwegen waard.

Een westelijker route via München of Graz kan wel het overwegen zijn als je met je zoon onderweg wat van de Oostenrijkse Alpen wil zien bijvoorbeeld.

Al met al praten we over een reis die je, als je het relaxt aan wil doen en geen haast hebt, gezien de afstand van 3200-3400 km (gerekend vanaf Antwerpen) in zo'n vier dagen of meer zal willen doen, afhankelijk van hoeveel tijd je onderweg wil besteden aan het bezoeken van bv. steden of natuur.

Als je minder in de auto wil zitten, komt een route via Italië en dan met de boot naar Griekenland overigens wel in het vizier. Vanaf Venetië, Ancona, Bari en Brindisi kun je de veerboot naar Igoumenitsa in het noordwesten van Griekenland nemen. Dan leg je een groot deel van de reis over zee af en kun je op het schip overnachten terwijl je reist. Het zal ontspannender zijn, maar ook duurder dan de route over de Balkan. Vanaf Igoumenitsa kun je dan via Thessaloniki/Selanik richting Turkije rijden. Deze route is in Griekenland ook helemaal snelweg. Je komt dan bij Ipsala de grens over.

Eerder waren er ook nog ferries tussen Ancona/Brindisi en Çeşme (bij Izmir), maar volgens mij bestaan die verbindingen niet meer.

Ook nog een optie is de autotrein tussen Villach in Oostenrijk en Edirne van Optima Express. Je rijdt dan tot aan Villach, waar je de auto op de trein zet en in de trein kan overnachten. De trein gaat twee of drie keer per week, je vertrekt in de avond en komt na twee nachten 's ochtends aan in Edirne. Goedkoop is het niet, voor een volwassene, een kind en een auto komt het op een prijs vanaf 644 euro enkele reis. Wel bespaar je zo'n 1350 km rijden (en dus ook brandstof- en tolkosten) en één of twee hotelovernachtingen. Het deel van de reis door voormalig Joegoslavië en Bulgarije hoef je dan niet zelf te rijden.

Samenvattend, in mijn optiek zijn er globaal drie realistische alternatieven:
  • Geheel per auto via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië en Bulgarije
  • Met de auto naar Italië en vanaf daar per veerboot naar Igoumenitsa in Griekenland, vanaf daar verder per auto
  • Met de auto naar Villach in Oostenrijk en vanaf daar per autotrein naar Edirne, vanaf daar verder naar de eindbestemming
Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk, zoals heen helemaal per auto over de Balkan en terug met de veerboot, om zo nog iets van Italië te kunnen zien, bijvoorbeeld.
Laatst gewijzigd door Coen Tunnel op di 21 jun 2022, 18:04, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5207
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Autoreis naar Turkije

Bericht door Km357 » di 21 jun 2022, 17:59

Met 4-5 dagen zul je er toch wel moeten geraken, nee? In 3 lukt het vast ook wel, maar als je toch de tijd hebt zie ik niet in waarom je jezelf zou stressen. Of je nu als klassiek gezin rijdt met 2 of als ouder alleen zou op zich geen verschil mogen maken in je traject en planning. Kind van 10 kan perfect vooraan zitten dus je kan het gerust zien als een BFF-road trip :)

De grootste uitdaging wordt volgens mij hoeveel grenzen je wil passeren met hun bijhorende controles en vertragingen.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31648
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Autoreis naar Turkije

Bericht door Coen Tunnel » di 21 jun 2022, 18:16

Km357 schreef: di 21 jun 2022, 17:59 Met 4-5 dagen zul je er toch wel moeten geraken, nee? In 3 lukt het vast ook wel, maar als je toch de tijd hebt zie ik niet in waarom je jezelf zou stressen. Of je nu als klassiek gezin rijdt met 2 of als ouder alleen zou op zich geen verschil mogen maken in je traject en planning. Kind van 10 kan perfect vooraan zitten dus je kan het gerust zien als een BFF-road trip :)
Met z'n tweeën kun je het rijden natuurlijk wel afwisselen. Als je het in je eentje moet doen is het anders, niet iedereen rijdt graag lange dagen alleen achter het stuur. Voor veel mensen is 800-1000 km per dag in West-Europa al ongeveer het maximum, en dat is dan volledig over de snelweg en zonder tijdrovende grenscontroles.

Het is in drie dagen te doen, en als je 's nachts doorrijdt of in het laagseizoen lange dagen wil maken ook wel in twee dagen, maar de topicstarter had aangegeven dat ze geen haast had en onderweg ook nog wat wil zien. 4 tot 5 dagen lijkt me dan inderdaad realistischer, zeker omdat Antalya of Bodrum de eindbestemming is. Dan heb je ook in Turkije zelf nog aardig wat kilometers voor de boeg.

Voorbeeldje als je het wil opsplitsen in vijf gelijkwaardige dagen:

dag 1 tot Regensburg, een aardige stad in Duitsland met het Walhalla vlakbij. 700 km
dag 2 tot Budapest, 's avonds even de stad zelf bezoeken. 650 km
dag 3 tot Nis, en onderweg Belgrado bezoeken. 610 km
dag 4 tot Edirne/Istanbul. 730 km tot Istanbul
dag 5 tot Bodrum/Antalya. 700 km tot Antalya

Eme Lya
zandpaadje
Berichten: 2
Lid geworden op: di 21 jun 2022, 14:50

Re: Autoreis naar Turkije

Bericht door Eme Lya » wo 22 jun 2022, 11:57

@Coen Tunnel: Wow! Hartelijk dank voor je erg duidelijke en uitgebreid antwoord. Dit had ik niet verwacht. Wat een mooie samenvatting. Ik moet bijna zelf niets meer uitzoeken :handshake:

Ja, het lijkt me inderdaad heel leuk om dit als moeder-zoon samen te doen zo´n uitje.
Ik had al even gecheckt hoe het zit met de ferry´s, maar aangezien het vrij kort dag is, zijn er velen al volzet of wel erg hoge prijzen.

De autotrein is ook wat aan de duurdere kant.

Dus ik denk dat het gewoon de autoroute wordt. Misschien met de terugreis eventueel de ferry. Want mijn zoon is gek op schepen à la Titanic :D kijken of ik dat nog geregeld krijg.

Misschien een gekke vraag, maar ik ga hem toch even stellen.

Ik heb nooit meer dan 400km op een dag gereden. Hoe kan ik best inschatten waar ik een hotelletje of dergelijke inplan voor onderweg als tussenstop. Want het is enkel ikzelf als chauffeur. Wat zijn realistische en haalbare opties hierin? Want het is toch best aangeraden om dit vooraf te boeken, niet? Of kan ik ook gewoon vertrekken en dan ter plaatse ergens iets lokaal boeken voor een nachtje?

Ik ga mij vandaag eens toeleggen op het uitzoeken hoeveel tol -en tankkosten ik ongeveer ga hebben :top: ook niet onbelangrijk namelijk haha.

Nogmaals superbedankt voor al je nuttige, bruikbare en overzichtelijke info! Het is duidelijk dat jij een doorwinterde reiziger bent! Wat fijn :worship:

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9830
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Autoreis naar Turkije

Bericht door Rein » wo 22 jun 2022, 12:44

^^

Vuistregel is een beetje dat wanneer je vooral op de autosnelwegen rijdt, daar redelijk meerijdt met het verkeer, weinig files hebt, om de 2,5 uur niet al te lang stopt, je gemiddeld ongeveer 100 km/h aflegt. Bij afstanden van 700 km op een dag (zoals door Coentunnel gesuggereerd) zit je dan al gauw op 7 uur effectieve rijtijd op een dag. Mocht je niet overal waar het kan/mag 120/130 km/h rijden, langer willen stoppen etc, dan zal je op zeg gemiddeld 90 km/h uitkomen en duurt zo'n trip van 700 km ongeveer 8 uur. NB: denk ook aan de grenscontroles hier en daar waar je ook als het niet heel druk is wat tijd zult verliezen.

Het hangt dus eigenlijk van jezelf af hoe lang je op een dag zult willen rijden. Voor de meeste mensen is een uur of 8 in de auto zitten op een dag prima haalbaar (en velen hier kunnen nog wel wat uurtjes meer aan), maar ik kan me ook voorstellen dat wanneer je rustig aan wilt doen en ook nog wat steden onderweg wilt bezoeken, je vier of vijf uur reistijd op een dag wel voldoende vindt. En bedenk ook dat 4 dagen achter elkaar minstens 8 uur per dag rijden ook wel wat slopend kan worden waardoor het wellicht verstandig is sowieso de trip wat meer op te splitsen met bijvoorbeeld 'rustdagen' ertussen.

Uiteraard duurt het dan wel wat dagen langer om in Turkije uit te komen.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21204
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Autoreis naar Turkije

Bericht door Pino » wo 22 jun 2022, 13:42

Coen Tunnel schreef: di 21 jun 2022, 17:57 Maar anno 2022 loopt de meestgebruikte route via Duitsland (Frankfurt, Nürnberg, Passau), Oostenrijk (Linz, Wenen), Hongarije (Budapest, Szeged), Servië (Novi Sad, Belgrado, Nis) en Bulgarije (Sofia, Plovdiv) naar de Turkse grensovergang Kapikule bij Edirne. Afgezien van een vrij kort deel in Bulgarije, tussen de grens met Servië en Sofia, is de hele route een snelweg. Veiligheid is op deze route tegenwoordig geen probleem meer. Vele Turken rijden elk jaar probleemloos over deze route.
Als lichte variant op deze route zou ik nog willen noemen dat je Boedapest niet benadert via Frankfurt-Nürnberg, maar via Leipzig-Praag. Dat is vanuit Antwerpen een 60 kilometer om, en dan blijf je nog wat langer uit het vakantieverkeer.
Als je minder in de auto wil zitten, komt een route via Italië en dan met de boot naar Griekenland overigens wel in het vizier. Vanaf Venetië, Ancona, Bari en Brindisi kun je de veerboot naar Igoumenitsa in het noordwesten van Griekenland nemen. Dan leg je een groot deel van de reis over zee af en kun je op het schip overnachten terwijl je reist. Het zal ontspannender zijn, maar ook duurder dan de route over de Balkan. Vanaf Igoumenitsa kun je dan via Thessaloniki/Selanik richting Turkije rijden. Deze route is in Griekenland ook helemaal snelweg. Je komt dan bij Ipsala de grens over.
Als het je om minder kilometers gaat, moet je niet inzetten op de veren vanaf Bari en Brindisi. Want dat is vanuit Antwerpen 1810 respectievelijk 1930 kilometer. Tel daar de 920 kilometer van Igoumenitsa naar Istanbul bij op, en je zit ongeveer gelijk dan wel ruim boven de 2700 kilometer wanneer je volledig zou rijden van Antwerpen naar Istanbul. Venetië levert je dan wel een winst op van een kleine 600 kilometer; Ancona alweer wat minder. Vanaf Ancona zijn er trouwens wel veel meer afvaarten. En ik zou menen dat de vaartijden daar ook handiger zijn. Ancona komt meestal zo neer op 16 uur vertrek, 8 uur volgende ochtend aankomst - dus dan is het echt een soort verkapte overnachting. Venetië is 25 uur varen, met vertrek rond lunchtijd - heb je er dus twee keer een paar uur voor dan wel na, wat me nou niet echt efficiënt lijkt.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31648
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Autoreis naar Turkije

Bericht door Coen Tunnel » wo 22 jun 2022, 18:01

Eme Lya schreef: wo 22 jun 2022, 11:57Ik heb nooit meer dan 400km op een dag gereden. Hoe kan ik best inschatten waar ik een hotelletje of dergelijke inplan voor onderweg als tussenstop. Want het is enkel ikzelf als chauffeur. Wat zijn realistische en haalbare opties hierin? Want het is toch best aangeraden om dit vooraf te boeken, niet? Of kan ik ook gewoon vertrekken en dan ter plaatse ergens iets lokaal boeken voor een nachtje?
Er wordt tegenwoordig behoorlijk veel vooraf geboekt. Via bv. booking.com, maar ook via websites van hotelketens, kun je vaak hotels boeken die nog tot op de dag van aankomst (vaak tot 18:00 uur) te annuleren zijn. Check wel goed de annuleringsvoorwaarden. Zo blijf je flexibel, maar heb je toch ook zekerheid. Niks zo frustrerend als aan het einde van een reisdag een paar hotels moeten afgaan tot je een vrije kamer hebt gevonden.
Eme Lya schreef: wo 22 jun 2022, 11:57Ik ga mij vandaag eens toeleggen op het uitzoeken hoeveel tol -en tankkosten ik ongeveer ga hebben :top: ook niet onbelangrijk namelijk haha.
Tolvignet Oostenrijk: € 9,60 per 10 dagen
Tolvignet Hongarije: € 11,18 voor 1 week, € 15,24 voor 1 maand
Servië: A1 Subotica-Belgrado is 640 dinar (€ 5,50), A1-A4 Belgrado-Dimitrovgrad (grens Bulgarije) is 1310 dinar (€ 11,20). Tol volgens het Franse systeem: ticket trekken en aan het einde van het traject cash of met creditcard afrekenen.
Tolvignet Bulgarije: € 8,13 voor 1 week, € 16,26 voor 1 maand.
Turkije: Na de grens bij de Shell (de meeste Shell-stations in de buurt van de snelweg zijn officiële verkooppunten, direct na de grensovergang Kapikule zit deze Shell) een HGS-sticker kopen en daar een tegoed aan koppelen. De HGS-sticker heeft een chip en wordt aan het kenteken van de auto gekoppeld. Tol voor alle Otoyollar; geen heel hoge bedragen maar de grote bruggen (zoals over de Dardanellen bij Gelibolu, de Osman Gazi-brug bij Gebze of de nieuwe brug over de Bosporus ten noorden van Istanbul) zijn verhoudingsgewijs wel wat duurder, maar kennen geen tolvrije alternatieven.

De tolvignetten voor Hongarije en Bulgarije zijn volledig elektronisch (kentekenregistratie), voor Oostenrijk heb je de keuze tussen elektronisch of een sticker achter de voorruit.

Qua brandstofprijzen: de VAB heeft een overzicht op haar website, maar daar staan niet alle landen op waar jouw reis doorheen voert. De Nederlandse ANWB heeft een wat uitgebreider overzicht, ter indicatie: https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbe ... zen-europa

Als vuistregel kun je gewoon het aantal kilometers van de reis nemen en het verbruik van je auto, en berekenen hoeveel liter je in totaal nodig hebt. Doe het aantal liters maal 2 euro, wat op deze route zo ongeveer de gemiddelde prijs voor benzine, en trouwens ook voor diesel zal zijn, sommige landen zijn wat duurder, andere wat goedkoper, en je hebt enigszins een schatting wat het gaat kosten.

Gerekend met een gemiddelde afstand van 3300 km enkele reis (Antwerpen-Bodrum is zo'n 3200 km, Antwerpen-Antalya 3400 km): Als je auto 6 liter per 100 km verbruikt zul je ongeveer 200 liter brandstof enkele reis nodig hebben, ofwel 400 liter retour, ofwel zo'n 800 euro aan brandstofkosten heen en terug. Bij 7 liter per 100 km zit je op zo'n 230 liter brandstof enkele reis, dus 460 liter retour of ongeveer 920 euro aan brandstofkosten heen en terug.
Rein schreef: wo 22 jun 2022, 12:44Vuistregel is een beetje dat wanneer je vooral op de autosnelwegen rijdt, daar redelijk meerijdt met het verkeer, weinig files hebt, om de 2,5 uur niet al te lang stopt, je gemiddeld ongeveer 100 km/h aflegt. Bij afstanden van 700 km op een dag (zoals door Coentunnel gesuggereerd) zit je dan al gauw op 7 uur effectieve rijtijd op een dag. Mocht je niet overal waar het kan/mag 120/130 km/h rijden, langer willen stoppen etc, dan zal je op zeg gemiddeld 90 km/h uitkomen en duurt zo'n trip van 700 km ongeveer 8 uur. NB: denk ook aan de grenscontroles hier en daar waar je ook als het niet heel druk is wat tijd zult verliezen.
Inderdaad, daarom kwam ik ook op maximaal 700-800 km per dag uit. Dan worden de dagen niet te lang, en dat is de grens die ook voor mensen die minder ervaring met lange afstanden hebben nog wel te doen is. Je kunt dan 's ochtends gewoon ontbijten, hoeft niet extreem vroeg weg, en bent dan aan het einde van de middag of begin van de avond, doorgaans nog bij daglicht, op je volgende overnachtingsadres.

Zoals je verder al aangaf kunnen persoonlijke voorkeuren het ook nog wat anders maken waardoor iemand er misschien meer tijd voor zou willen uittrekken.
Pino schreef: wo 22 jun 2022, 13:42Als lichte variant op deze route zou ik nog willen noemen dat je Boedapest niet benadert via Frankfurt-Nürnberg, maar via Leipzig-Praag. Dat is vanuit Antwerpen een 60 kilometer om, en dan blijf je nog wat langer uit het vakantieverkeer.
Dat is een route die ikzelf vanuit Noord-Nederland neem, maar ik had er niet zo gauw bij stilgestaan dat dat ook vanuit Vlaanderen een goed alternatief kan zijn. Vanuit Antwerpen rij je dan via Eindhoven, Duisburg, Dortmund, Kassel, Leipzig, Dresden, Praag, Brno en Bratislava naar Budapest. Het is inderdaad een route waar je minder drukte van vakantieverkeer hebt, al denk ik dat als je het zo kan plannen dat je vooral aan het begin van de week rijdt (bijvoorbeeld op zondag of maandag vertrekken vanuit Vlaanderen), de Duitse A3 ook geen groot probleem zal worden. Die route is hoe dan ook wat meer direct, waarbij je via Leipzig en Praag wat vaker moet afslaan. Maar met 60 km omweg zal de route via Leipzig en Praag in de praktijk niet veel meer tijd kosten; dan zou je de eerste dag tot Dresden (745 km vanaf Antwerpen) of Praag (885 km vanaf Antwerpen) kunnen rijden. Daarna door naar Budapest, en dan verder zoals de eerste route.

Die 60 km om kost je een paar liter extra brandstof, en je hebt tolvignetten voor Tsjechië en Slowakije nodig, daar staat tegenover dat je in Tsjechië vermoedelijk iets goedkoper dan in Duitsland kan overnachten, en je over rustiger wegen rijdt. Onder de streep zal het qua kosten niet veel verschil maken. En Praag is natuurlijk ook een stad die een bezoek waard is. Je zou ook heen de ene route kunnen nemen en terug de andere, er zijn genoeg kleine variaties denkbaar.
Pino schreef: wo 22 jun 2022, 13:42Als het je om minder kilometers gaat, moet je niet inzetten op de veren vanaf Bari en Brindisi. Want dat is vanuit Antwerpen 1810 respectievelijk 1930 kilometer. Tel daar de 920 kilometer van Igoumenitsa naar Istanbul bij op, en je zit ongeveer gelijk dan wel ruim boven de 2700 kilometer wanneer je volledig zou rijden van Antwerpen naar Istanbul. Venetië levert je dan wel een winst op van een kleine 600 kilometer; Ancona alweer wat minder. Vanaf Ancona zijn er trouwens wel veel meer afvaarten. En ik zou menen dat de vaartijden daar ook handiger zijn. Ancona komt meestal zo neer op 16 uur vertrek, 8 uur volgende ochtend aankomst - dus dan is het echt een soort verkapte overnachting. Venetië is 25 uur varen, met vertrek rond lunchtijd - heb je er dus twee keer een paar uur voor dan wel na, wat me nou niet echt efficiënt lijkt.
Akkoord, Bari of Brindisi is inderdaad nog een flinke rit. Qua kilometers bespaar je daar inderdaad niet echt, en qua kosten ben je ook duurder uit. Naar Bari/Brindisi praat je ook over een aanzienlijk bedrag aan tol in Italië. Het enige voordeel is dat je dan de hele route tot aan Turkije in 'westerse' landen blijft, maar dat zou tegenwoordig niet meer de doorslag moeten geven. Anno 2022 is de route via Servië en Bulgarije ook gewoon veilig en vrijwel overal van goede kwaliteit, en bovendien ook een route die door heel veel mensen van Turkse afkomst wordt gebruikt om naar Turkije te rijden.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7593
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Autoreis naar Turkije

Bericht door duikgek89 » wo 22 jun 2022, 22:42

Rein schreef: wo 22 jun 2022, 12:44 ^^

Vuistregel is een beetje dat wanneer je vooral op de autosnelwegen rijdt, daar redelijk meerijdt met het verkeer, weinig files hebt, om de 2,5 uur niet al te lang stopt, je gemiddeld ongeveer 100 km/h aflegt. Bij afstanden van 700 km op een dag (zoals door Coentunnel gesuggereerd) zit je dan al gauw op 7 uur effectieve rijtijd op een dag. Mocht je niet overal waar het kan/mag 120/130 km/h rijden, langer willen stoppen etc, dan zal je op zeg gemiddeld 90 km/h uitkomen en duurt zo'n trip van 700 km ongeveer 8 uur. NB: denk ook aan de grenscontroles hier en daar waar je ook als het niet heel druk is wat tijd zult verliezen.

Het hangt dus eigenlijk van jezelf af hoe lang je op een dag zult willen rijden. Voor de meeste mensen is een uur of 8 in de auto zitten op een dag prima haalbaar (en velen hier kunnen nog wel wat uurtjes meer aan), maar ik kan me ook voorstellen dat wanneer je rustig aan wilt doen en ook nog wat steden onderweg wilt bezoeken, je vier of vijf uur reistijd op een dag wel voldoende vindt. En bedenk ook dat 4 dagen achter elkaar minstens 8 uur per dag rijden ook wel wat slopend kan worden waardoor het wellicht verstandig is sowieso de trip wat meer op te splitsen met bijvoorbeeld 'rustdagen' ertussen.

Uiteraard duurt het dan wel wat dagen langer om in Turkije uit te komen.
Rijtijden voor beroepschauffeurs gaan uit van maximaal 4,5 uur aan één stuk (in of na die 4,5 uur moet je dan 45 minuten pauze maken, maar dat zou ook 15+30 kunnen zijn); maximaal 9 uur per dag (twee keer per week te verlengen naar 10).

Denk dat je, als je geen ervaring met afstanden hebt, inderaad in eerste instantie moet richten op maximaal een 700 a 800km zowat. Ééns je het wat meer doet zal het makkelijker worden en zul je ook beter weten waar dat je persoonlijke grens ligt. Daar komt ook nog bij dat je, als je moe bent, niet het stuur aan iemand over kunt geven. Dus beter een beetje aan de veilige kant gaan zitten.
Sommige forumgenoten gaan ook niet graag over een 700km per dag heen; terwijl voor mij ook 1400km nog te doen is (in gunstige omstandigheden).
Coen Tunnel schreef: wo 22 jun 2022, 18:01
Eme Lya schreef: wo 22 jun 2022, 11:57Ik heb nooit meer dan 400km op een dag gereden. Hoe kan ik best inschatten waar ik een hotelletje of dergelijke inplan voor onderweg als tussenstop. Want het is enkel ikzelf als chauffeur. Wat zijn realistische en haalbare opties hierin? Want het is toch best aangeraden om dit vooraf te boeken, niet? Of kan ik ook gewoon vertrekken en dan ter plaatse ergens iets lokaal boeken voor een nachtje?
Er wordt tegenwoordig behoorlijk veel vooraf geboekt. Via bv. booking.com, maar ook via websites van hotelketens, kun je vaak hotels boeken die nog tot op de dag van aankomst (vaak tot 18:00 uur) te annuleren zijn. Check wel goed de annuleringsvoorwaarden. Zo blijf je flexibel, maar heb je toch ook zekerheid. Niks zo frustrerend als aan het einde van een reisdag een paar hotels moeten afgaan tot je een vrije kamer hebt gevonden.
Boek eventueel twee verschillende locaties die tot 18:00 te annuleren zijn, ééntje na pakweg 600km als "veilige" optie en één na pakweg 800km voor als het mee zit. Einde van de middag beslis je dan. Voor de volgende dagen boek je ook iets wat je zeker kunt halen, als het mee zit zoek je onderweg iets anders en annuleer je de oorspronkelijke boeking. Maar dan moet je nooit stress hebben dat je nergens terecht kunt.

Buiten het vakantieseizoen kun je ook op de bonnefooi gaan en ergens in de middag inschatten hoe ver je kunt komen en op je telefoon wat boeken. Maar als je geen ervaring hebt met lange autoreizen zou ik dat nu niet adviseren om geen stress te hebben dat je nog een slaapplek moet vinden.

Inderdaad, daarom kwam ik ook op maximaal 700-800 km per dag uit. Dan worden de dagen niet te lang, en dat is de grens die ook voor mensen die minder ervaring met lange afstanden hebben nog wel te doen is. Je kunt dan 's ochtends gewoon ontbijten, hoeft niet extreem vroeg weg, en bent dan aan het einde van de middag of begin van de avond, doorgaans nog bij daglicht, op je volgende overnachtingsadres.

Zoals je verder al aangaf kunnen persoonlijke voorkeuren het ook nog wat anders maken waardoor iemand er misschien meer tijd voor zou willen uittrekken.
én als je maar 700km hoeft te rijden en op tijd weg gaat, heb je ook nog aardig wat tijd voor een lange pauze ergens. Dan doe je 400km in de ochtend, gaat in de middag een stad bekijken, beetje op tijd eten en dan nog even 300km erachteraan plakken. Het is toch lang licht buiten.