Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » zo 10 jul 2022, 13:15

^^ geheel in lijn met de verwachting - Bison Futé gaf als voorspelling “code groen” (=geen bijzonderheden) voor vandaag. Maar inderdaad een groot contrast, zo zie je dat je met een flexibele planning toch een hoop van de vakantie drukte kunt omzeilen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » zo 10 jul 2022, 13:19

In Duitsland en naar Kroatië is het toch nog wel redelijk druk vandaag. De typische zooi rond Hamburg, maar ook files op de A1 en A7 in Niedersachsen (waar je als Nederlander dan weer niet snel zal passeren). In Zuid-Duitsland de drukte op de A7 Ulm - Memmingen en de regio München op de A8, A9 en A99.

Bij de Gotthard ook enige wachttijd, niet extreem, maar wel wat langer dan dat je er snel doorheen bent.

In Frankrijk bijna geen files, in Italië ook amper wat noemenswaardigs, alleen beetje op A14 en A22 maar lang niet zo erg als het kan zijn.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » zo 10 jul 2022, 13:29

Autostrada schreef: zo 10 jul 2022, 13:15Bison Futé gaf als voorspelling “code groen” (=geen bijzonderheden) voor vandaag. Maar inderdaad een groot contrast, zo zie je dat je met een flexibele planning toch een hoop van de vakantie drukte kunt omzeilen.
In afgelopen jaren (ook de laatste jaren vóór Corona) zag je toch best wel veel files op de zondag, net zoals je eigenlijk de vrijdag steeds drukker zag worden. Als je de zeer geringe vertragingen in Frankrijk vergelijkt met de actualiteit op bijvoorbeeld de Gotthard-corridor, valt het toch wel op. Hoewel dat, zoals Chris zegt, geen heel zware vertragingen zijn.

Misschien heeft het te maken met het feit dat het dan toch nog vrij vroeg in het seizoen is, dat nog niet te boek stond als een zwart weekend. Misschien ook iets met Quartoze Juillet later deze week - dat voor Fransen de zondag net deze week even minder voor de hand ligt.

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » zo 10 jul 2022, 13:43

Het eerste weekend van de zomervakantie (2 juli) werd voor wat het Franse wegennet betreft op code oranje (vrijdag) en rood (zaterdag) in geschaald in verband met de start van de vakantie in België.

Dit weekend (9 juli) was rood (vrijdag) en zwart (zaterdag) door de beginnende vakantie in Nederland alsmede veel Fransen die de week van 14 juli een weekje op vakantie gaan of naar hun 2e huis. Die drukte concentreerde zich op de zaterdag, aangezien de zondag een dag verlies betekent op een relatief korte vakantie. Op de Gotthard zie je het traditionele vakantie patroon van de “spill over” van de zaterdag, een dynamiek die je vandaag dus niet in Frankrijk ziet.

Voor volgend weekend (16 juli) verwacht men wederom code rood (vrijdag) en 2x zwart (zaterdag en zondag) met de belangrijke opmerking dat de zondag zwart is in noordelijke richting vanwege de terugkeer van de Fransen die de week/weekend van 14 juli weg zijn geweest. In zuidelijke richting betreft het weer met name (buitenlands) vakantie verkeer.

De week daar op (24 juli) volgt weer een rood/zwart weekend, de laatste van dit seizoen. De weekenden daar op worden rood/zwart/rood verwacht (in zuidelijke richting) met andere woorden de zondag is dan net zo druk als de vrijdag. Dit loopt dan tot 28 augustus; waarop door het naderende einde van de vakantie de zondag in zuidelijke richting voor het eerst weer groen is in de voorspellingen.

Gebruikersavatar
brytje008
verkeersader
Berichten: 743
Lid geworden op: wo 02 sep 2015, 10:46

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door brytje008 » zo 10 jul 2022, 19:20

Autostrada schreef: zo 10 jul 2022, 7:18
On Saturday, July 23, the difficulties in the direction of departures will be the greatest of the weekend throughout the country and in particular on the A7 motorway in the Rhône Valley. In Île-de-France, the first slowdowns could appear relatively early towards toll gates, especially on the A10 motorway. These difficulties could last until mid-afternoon. Traffic will be lower but nevertheless difficult in the direction of returns, especially in the Mediterranean arc.
Ik hoop dat het mee valt met op de 23ste met het verkeer dat terug keert. want dan rijd ik ook weer terug richting Nederland.
Touren is rough so you got to be tough

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10934
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Willem » zo 10 jul 2022, 20:03

Toch heb ik het idee dat op de terugreis meestal minder problemen zijn dan op de heenweg.

Gebruikersavatar
brytje008
verkeersader
Berichten: 743
Lid geworden op: wo 02 sep 2015, 10:46

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door brytje008 » zo 10 jul 2022, 20:05

Dat zou ik ook denken, alleen moet ik langs Grenoble en de A43 nog op, dat zijn toch behoorlijke knelpunten op zwarte zaterdag.
Touren is rough so you got to be tough

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » zo 10 jul 2022, 20:55

Willem schreef: zo 10 jul 2022, 20:03 Toch heb ik het idee dat op de terugreis meestal minder problemen zijn dan op de heenweg.
Nou, dat kan nog best tegenvallen, maar de dynamieken zijn wat anders. En ze werken voor Nederlanders vervolgens ook vaak wat beter uit. Het maakt om te beginnen bepaald een verschil wanneer jij naar Nederland terug rijdt en zo bij Beaune of het knooppunt A39-A40 de Parijse meute achter je kan laten die het meeste drukte veroorzaakt. Maar goed, op een A7 zit je daar nog gewoon tussen en kan het dus ook knap druk worden. Als je naar het noorden rijdt via Parijs (A10, A20, A71/A75) zit je dat uiteraard nog veel langer, en dan hoef je zeker vanaf Orléans niet echt meer te rekenen op lekker doorrijden totdat je Parijs voorbij bent. Vanaf de A10 de "Grand Contournement"-optie pakken over Rouen kan dan wel zin hebben.

Wat je daar nog wel vrij goed kan redden, is vroeg vertrekken. Waar het op de heenweg nog wel eens zin heeft om te opteren voor achter de meute aanrijden, zullen veel Fransen op de terugweg nog op zijn minst rustig opstaan en de terugreis aanvaarden, als ze niet nog een flink deel van de dag op locatie blijven hangen - het maakt ze niet zo vreselijk uit wanneer ze 's avonds laat thuiskomen. Aangezien Nederlanders die in één keer van Zuid-Frankrijk naar huis willen toch al door moeten karren om 's avonds thuis te komen, vertrekken "wij" vroeg en zijn zo vaak de meute nog wel redelijk voor. Uiteraard bonus wanneer je niet al te ver hoeft te rijden tot aan het meest beruchte stuk A7. Ik ben vele jaren geleden ooit eens op de eerste zaterdag van augustus terug gereden vanuit Tarragona naar Rotterdam. Vertrek zal om een uur of vijf 's ochtends geweest zijn, maar dat hebben we toen zonder noemenswaardige files kunnen doen. Ik herinner me nog het zicht op de lange files in de tegenrichting op met name de A7. Maar terwijl wij op Lyon aantuften, was aan de verkeersinformatie wel te horen dat het verder zuidelijk rap drukker werd.

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » zo 10 jul 2022, 21:04

^^
Het speelt ook een rol dat veel Fransen uit de stedelijke regio’s (familie met) een tweede huis hebben in het zuiden. Vaak wonen pa & ma ook nog op de campagne en is men met gezin naar Parijs vertrokken. De appartementen in Parijs zijn klein dus menig Fransman ontsnapt graag aan de zomerhitte in de grote stad.

Heen doet men dat op vrijdag avond en -jawel- zaterdag; waarbij dat dus samen valt met de Nederlandse (en Belgische, Engelse, Duitse en Zwitserse) vertrekken.

Op de terugweg rijdt de Fransman liever na de lunch weer terug, of nog beter - op zondag. Je moet maar een zondag rond 21h (nu dus) bij Parijs kijken; dan vind je significante congestie van terugkerend verkeer. Geen enkele Nederlander (die op maandag weer aan de slag moet) mikt op een passage van Parijs voor de zondag rond 21h dus inderdaad - in de regel rij je op de terugweg toch wel voor een flink deel van de drukte uit.

En qua grand contournement - je kunt ook de A19 (of N151) nemen komende vanaf de A20, A71 of A77 en dan via Troyes en Reims richting Charleroi doorsteken. In dat opzicht zou een verdere verlenging van de A26 naar de A77 wel een goede zijn; echter staat deze niet gepland noch geschetst in de verre toekomst. Wat eventueel wel een aardige optie aan het worden is, is -bij grote vertraging in Parijs en komende vanaf de A75/A71 om de A79 te pakken en door te steken naar de A31; dit is voor verkeer met bestemming oost-Nederland minder ver om dan via Rouen.
Laatst gewijzigd door Autostrada op zo 10 jul 2022, 21:17, 2 keer totaal gewijzigd.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » zo 10 jul 2022, 21:09

De filepiek van het Ile de France ligt gemiddeld op een uur of 18-19 op zondag, vandaag eerder om 20 uur (maar vrij laag door naderende feestdag). En inderdaad, de files staan nu waar je ze verwacht: stad-in op de A13, de A10 en de N118.

En ja, je hebt gelijk dat wie maandagochtend in Nederland weer naar zijn werk moet niet in de Parijse zondagavond-drukte terecht komt. Maar op een terugreis-zwarte zaterdag is het daar dus ook bal vanaf laat in de middag. En als je rond ontbijt vertrokken bent aan een Spaanse Costa, kom je daar op zich wel in terecht. Vanaf de Franse Atlantische kust of Baskenland kun je het wel goed voor blijven.

Eens dat Grand Contournement over Rouen niets is wanneer je van A20 of A71 komt. Da’s meer vanaf de A10. Misschien komen de A26-plannen tot aan Bourges wel weer eens uit de mottenballen, maar dat zal duren. Vanaf de A71 kan de RCEA-route die je noemt een optie zijn, maar er is natuurlijk ook nog de A77; en dan kies je bij Montargis tussen een passage van Parijs over de A104 of toch de Grand Contournement via A19-A5-A26 naar Reims en Charleroi. Vanaf de A20 ben je nog wat beperkter in je keuze: feitelijk ook die doorsteek naar de A20 vanaf Orléans of Vierzon, maar dat zijn dan echt veel meer kilometers.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » zo 10 jul 2022, 22:07

Pino schreef: zo 10 jul 2022, 20:55 Als je naar het noorden rijdt via Parijs (A10, A20, A71/A75) zit je dat uiteraard nog veel langer, en dan hoef je zeker vanaf Orléans niet echt meer te rekenen op lekker doorrijden totdat je Parijs voorbij bent.
Voorbeelden op de A71 bij Orléans, eind augustus. Ik reed richting zuiden.

27 augustus 2016:
Afbeelding
A71-3 by European Roads, on Flickr

29 augustus 2021:
Afbeelding
A71 Orléans - Vierzon 04 by European Roads, on Flickr

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » ma 11 jul 2022, 20:02

Uit het télépéage topic:
Palance schreef: ma 11 jul 2022, 9:39 Dit stond vanmorgen in het AD
ANWB Winkel: 'Tolbadges zijn niet meer aan te slepen'
Bij de ANWB Winkel in Rotterdam gaan de problemen op Schiphol niet ongemerkt voorbij. 'Op dit moment zijn de tolbadges uitverkocht', is te lezen aan de balie .

Vanaf het moment dat de chaos in Schiphol toesloeg, groeiden ook de rijen in de zaak aan het Binnenwegplein. ,,De vignetten gaan nu veel harder en de tolbadges zijn niet meer aan te slepen, zoals je ziet. Dus ja, we merken het enorm'', vertelt Sven Eijpe van de ANWB Winkel.
Je leest overal verwachtingen dat het de komende weken extreem druk gaat worden doordat mensen massaal weer naar het buitenland op vakantie gaan, met de auto.

Maar tegelijkertijd lees je in regionale media berichtgeving over campings in Nederland die ook volgeboekt zijn deze zomer, met een betere bezetting dan 2019. Ik ken iemand die op een groot vakantiepark werkt en die zei dat ze eigenlijk het hele jaar vrijwel altijd volgeboekt zijn. Ze moeten zelfs huisjes uit het reserveringssysteem halen omdat er geen laagseizoen meer is om reparaties en vervangingen uit te voeren.

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5349
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Km357 » ma 11 jul 2022, 20:32

Wij vertrekken vrijdag voor 2,5 weken, ik verwacht meer volk dan in 2020/21, maar nog niet op het niveau van 2018. Voor 1 of andere reden was 2019 al minder druk.

Jeff
expressweg
Berichten: 2994
Lid geworden op: za 12 mei 2018, 10:48

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Jeff » ma 11 jul 2022, 20:37

Ik zit mij af te vragen welke weekenden in Juli en Aug 2022 erg druk zullen zijn. Dit ivm de planning van een 1-daags tourtochtje NWR/Niedersaschen

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5349
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Km357 » ma 11 jul 2022, 20:41

Tot 15 augustus zal alles minstens rood zijn op zaterdag, en grotendeels ook op vrijdag en zondag. Na 15 augustus zijn de Parisiens alweer thuis en wordt het maximum oranje. Op 28 augustus is het "seizoen" in FR al weer ten einde.

Het ergste weekend is sowieso het eerste in augustus (30 juli, 31 juli, 1 augustus) wanneer de Juilliets de Aoutiens aflossen. Daar wil je niet tussen zitten. Parisiens gaan normaal in de eerste 2 weken van augustus weg, dus die vertrekken dan terwijl mensen van andere gebieden terug naar huis gaan en hen tegen komen op de 'aires'. Dat kan sfeer opleveren, maar eerlijk gezegd raad ik het niemand aan.

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » wo 13 jul 2022, 18:02

De Bison Fute voorspelling, in het Frans, inclusief alle details per wegnummer zijn nu te vinden voor het weekend-der-weekenden van deze zomer: zet het maar vast in de agenda’s: zaterdag 30 juli is dit jaar “de zwarte zaterdag” van de zomer. Dat hele weekend wordt topdrukte richting het zuiden verwacht, met code rood op vrijdag, zondag en maandag, en code zwart (extreem druk verkeer) op zaterdag in zuidelijke richting.

Ook in noordelijke richting wordt het druk, met code rood (zeer druk verkeer) op zaterdag (richting noorden) en code oranje (druk verkeer) op vrijdag en zondag.

Hierbij de vertaling in het Engels

Saturday, July 30 will be the Black Day this summer. It corresponds to the traditional crossover between the "Julyists" and the "Augustians". In the direction of departures, traffic will be "extremely difficult" on the vast majority of roads and in the direction of returns, traffic will be very difficult especially in the Auvergne-Rhône-Alpes region and on the Mediterranean Arc.

It should be noted that throughout the period, in the direction of departures, traffic difficulties are expected, especially on the A6, A7, A8 and A9 motorways, in the Southeast and on the Mediterranean Arc, on the A20, A71 and A75 in the Central region, on the A61, A62 and A63 in the Southwest. Traffic difficulties are also expected towards the Great West, on the A10 motorway.

In the direction of return, traffic will be very dense on the A7 motorway in the Auvergne-Rhône-Alpes region and in the Southwest on the A61 and A62 motorways. On the Mediterranean Arc, whether east-west or west-east, traffic will be difficult on the A8 and A9 motorways, on the coast from the Italian border to the Spanish border.

In Île-de-France, in the direction of departures, traffic will be very difficult on Friday, July 29 from the end of the morning until the evening and traffic will remain dense on the night of Friday to Saturday, especially on the A86 and A6B motorways to the toll gates of the A10 motorway in Saint-Arnoult.

Gebruikersavatar
JarnoNL96
woonerf
Berichten: 69
Lid geworden op: di 18 jun 2019, 20:52
Locatie: Panningen

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door JarnoNL96 » vr 15 jul 2022, 1:01

ADAC Duitsland heeft een interessante grafiek naar buiten gebracht over de drukte op de duitse snelwegen de afgelopen weekenden (vr/za/zo)

Het aantal files:
Afbeelding

De lengte van de files in KM:
Afbeelding

De duur van de files in minuten
Afbeelding


Het valt op dat de vrijdag verreweg de drukste reisdag is wat dat betreft. De zaterdagen lijken daar in tegen opvallend rustig, het lijkt er op dat mensen toch kiezen voor een andere reisdag dan de zaterdag.
Het weekend van 17/6-19/6 was nog zonder vakanties, het weekend erop was op vrijdag het begin van de G7 top in Bayern in combinatie met NRW die toen vakantie kregen, dat verklaart ook wel de veel grotere drukte. De weekenden daarna is het rustiger maar zijn over het algemeen ook de kleinere Bundeslander die toen vakantie kregen. Benieuwd hoe deze grafiek zich voort gaat zetten de komende weekenden, zeker aangezien Bayern en Baden Wurtenberg nog vakantie krijgen. Te beginnen met dit weekend als 9 van de 16 Bundeslander vakantie hebben, onder andere Bremen, Sachsen-Anhalt en Thüringen krijgen nu vakantie.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » vr 15 jul 2022, 9:01

Die cijfers bevestigen inderdaad het beeld wat Google Maps gaf.

Nu is het volgens mij altijd zo dat vrijdagen drukker zijn dan de zaterdagen, omdat de combinatie van woon-werk en recreatieverkeer voor files zorgt in de grootstedelijke regio's, op trajecten die op de klassieke reisdagen minder gebruikt worden door vakantieverkeer. Ik noem maar wat als de A5 van Frankfurt naar Hattenbach of snelwegen in het Ruhrgebied.

Maar wat volgens mij ook een rol speelt is dat er in Duitsland aanzienlijk minder wegwerkzaamheden met grote hinder zijn. Her en der heb je wel lastige Baustellen, maar het is niet zo extreem meer als pre-corona. Misschien dat nu het door Die Autobahn wordt gemanaged men toch voor een andere aanpak heeft gekozen.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » vr 15 jul 2022, 9:41

Chris schreef: vr 15 jul 2022, 9:01 Nu is het volgens mij altijd zo dat vrijdagen drukker zijn dan de zaterdagen, omdat de combinatie van woon-werk en recreatieverkeer voor files zorgt in de grootstedelijke regio's, op trajecten die op de klassieke reisdagen minder gebruikt worden door vakantieverkeer. Ik noem maar wat als de A5 van Frankfurt naar Hattenbach of snelwegen in het Ruhrgebied.
Dit is waarom je een vrijdag nooit zult kunnen vergelijken met een zaterdag of zondag. Zeker in deze fase van het seizoen nog niet, nu in flinke delen van Duitsland de zomervakantie nog niet begonnen is. De vrijdagcijfers zullen altijd de ochtend- en middagspits van de grootstedelijke gebieden in zich hebben, die de zaterdag-zondag-cijfers niet hebben. En die spits kun je voor je ritten nog best omheen plannen - op weg van en naar het zuiden bijvoorbeeld vaak een kwestie van A61 rijden of A44-A7 (t.z.t. ook weer de A45). Het vergelijk voor de reiziger wordt dan gemaakt op de delen tussen de grootstedelijke gebieden in: is dat het ergste op de vrijdag(middag), de zaterdag of de zondag?

Dat haal je niet uit dit staatje, maar ik heb het idee dat de vrijdagmiddag in de laatste tien jaar flink wat heeft weggesnoept van de zaterdag. Dat de zondag even zwaar is als de zaterdag onderstreept dat ergens wel, en jijzelf zei ooit mooi "vrijdag is het nieuwe zaterdag in Duitsland". En als je dan voor de vrijdag kiest, krijg je naast de files op de doorgaande wegen dus ook nog de opdracht voor je kiezen om buiten de reguliere stedelijke spitsen om te plannen. Daar kun je nog een eindje mee komen, maar er is hier op het forum niet voor niets wel geconstateerd dat je op vrijdag ná 14.00 uur eigenlijk niet meer moet rijden in Duitsland.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » vr 15 jul 2022, 9:54

Je ziet op vrijdag wel dat de drukte steeds vroeger begint. Niet meer om 14 of 15 uur, maar al voor 12 uur ontstaan de nodige files. Daardoor lijkt het qua fileduur meer op zaterdag en niet op een gewone spitsperiode.

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » vr 15 jul 2022, 14:37

Vandaag is de situatie dan wel weer erg opmerkelijk; doordat de Fransen gisteren vrij waren en vandaag massaal een vrije dag hebben genomen zie je dat er in Duitsland enorme (vakantie)files staan, terwijl het in Frankrijk vandaag een extreem rustige dag is op de weg. Zelfs op de A7 rijdt het grotendeels door, met her en der wat vertraging - maar zeker geen ramp voor wie daar nu zit.

De rest van de autoroutes rijden allemaal soepel door. Geluk voor wie vandaag vanuit NL / BE naar het zuiden afzakt naar/via Frankrijk.

Gebruikersavatar
JarnoNL96
woonerf
Berichten: 69
Lid geworden op: di 18 jun 2019, 20:52
Locatie: Panningen

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door JarnoNL96 » za 16 jul 2022, 7:09

Het is momenteel (7:00) nog rustig in europa. Frankrijk kleurt overwegend groen, italie loopt het rondom Bologna wat vast maar verder ook niets noemenswaardig.

Duitsland op de A3 tussen Würzburg en Nurnberg loopt het behoorlijk vast. 12KM en een halfuurtje extra.
Verder is alleen de A8 tussen München en Salzburg erg druk, zij het wel dat daar eerder vanochtend een ongeluk is gebeurt en daardoor wat rijstroken dicht zijn.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » za 16 jul 2022, 10:27

Nu wel een stuk drukker geworden (10:20 uur)

Afbeelding

Tolstation A31 Gye
Afbeelding

Tolstation A6 Villefranche
Afbeelding

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9073
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Ds79m » za 16 jul 2022, 11:29

Flinke problemen, volgens mij wel vooral op de gebruikelijke plekken, zoals het Rhônedal, waar diverse aanrijdingen zijn gebeurd, waardoor ze nu tussen Vienne en Loriol 73 km lang accordeon aan het spelen zijn.

De logische omrijroute via de A43-A48-A49 langs Grenoble naar Valence kent weinig problemen. Ware het niet dat de oprit bij Valence-Zuid naar de A7 ook flink oponthoud (45 minuten) geeft. Als vanzelfsprekend is er bij Montélimar ook weer iets gebeurd, waardoor je daar vrij snel in een nieuwe file komt.

De ex-N75 en N85 tussen Grenoble en Sisteron geven volgens Google nu beide een half uur vertraging. Al zullen die files ongetwijfeld nu snel aangroeien en aan het eind van de middag weer snel verdwijnen door de lagere capaciteit van die wegen.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » za 16 jul 2022, 11:33

Hongarije is niet een land die echt in de picture is op zwarte zaterdagen.. Maar op de M1 richting Budapest staat nu een file van 80 kilometer aan vertraagd / langzaam verkeer.

Afbeelding

Denemarken controleert ook nog steeds aan de grens:
Afbeelding

De Italiaanse A22 loopt net als vorig jaar enorm vol:
Afbeelding

De Franse A9 is ook bomvol, wat met name vanaf Béziers tot Narbonne problemen veroorzaakt omdat hier ook verkeer van de A75 erbij komt.
Afbeelding

In Spanje is de A-5 bij Miravete dicht vanwege een grote bosbrand. De alternatieve route is daar ook dicht.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » za 16 jul 2022, 13:22

13:20 uur en de files in Frankrijk beginnen al minder te worden. In Duitsland vooral in het noorden en zuiden files. In Italië nog steeds erg druk.

In Zwitserland lijkt de vertraging voor de Gotthardtunnel op maximaal 2h10m te zijn gekomen.

Wat ongebruikelijke files:

Serieuze wachtrijen voor het tolstation van de Grote Beltbrug in Denemarken:
Afbeelding

Rond Gdansk in Polen ook serieuze congestie.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Wesso
2x3 autosnelweg
Berichten: 7925
Lid geworden op: za 16 jul 2005, 1:27
Locatie: Ede

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Wesso » za 16 jul 2022, 14:43

^^ Veel mensen die terugkeren uit de Hel. Het was kennelijk toch niet zo heet als ze hadden gehoopt. ;)

Gebruikersavatar
brytje008
verkeersader
Berichten: 743
Lid geworden op: wo 02 sep 2015, 10:46

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door brytje008 » ma 18 jul 2022, 13:19

Als ik op Google Maps kijk, zie je dat er nog aardig wat verkeer onderweg is voor een maandag. Bij Antwerpen ook druk, daar moet ik morgen rond dit tijdstip langs.. geen goed vooruitzicht. :geenlach:
Touren is rough so you got to be tough

Gebruikersavatar
JarnoNL96
woonerf
Berichten: 69
Lid geworden op: di 18 jun 2019, 20:52
Locatie: Panningen

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door JarnoNL96 » di 19 jul 2022, 13:48

Ik zat eens even te neuzen op google maps, je moet toch wat met dit weer ;)
Het is opvallend druk op de weg voor een vroege dinsdagmiddag in de vakantieperiode.
Met name in midden/zuid Duitsland (lees omgeving Stuttgart & Heilbronn) staan een paar hele flinke files, met name de A6 en de A8. Het lijkt met name te gaan om wegwerkzaamheden, in combinatie met een paar ongevallen.
Ook rondom Antwerpen is het erg druk en bij de Gotthardtunnel staat 5KM file met toch zo'n 50 minuten vertraging.

Verder is het over het algemeen rustig in Europa zoals je ook mag verwachten op een dinsdagmiddag.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » di 19 jul 2022, 13:52

JarnoNL96 schreef: di 19 jul 2022, 13:48 Ook rondom Antwerpen is het erg druk
Mijn ouders hebben er gisteren ruim 4 uur over gedaan om (met caravan) van Zwolle tot op de E17 net voorbij Antwerpen te komen. En dat was midden op de dag.