Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71971
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Chris » zo 24 jul 2022, 18:33

Van die badges werd in de beginjaren dat ze aangeboden werden in Nederland, wel gezegd dat het roofgoed was.

Misschien moet je ook niet redeneren van de domheid en gevolgen voor de dief, maar de overlast die je er zelf van kan hebben (ingeslagen raam of zo).

Gebruikersavatar
duikgek89
2x2 autosnelweg
Berichten: 7403
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door duikgek89 » zo 24 jul 2022, 18:37

Ik laat hem vaak niet zitten, je schuift het ding er zo af. Ik donder hem dan on het handschoenvak.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9537
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Rein » zo 24 jul 2022, 18:37

Aangezien de meeste dieven niet heel dom zijn, zal het aantal diefstallen van tolbadges wel meevallen en daarmee het aantal ingeslagen ramen ook. Het één en ander gaat hand in hand natuurlijk.

Gebruikersavatar
Naturist
expressweg
Berichten: 3501
Lid geworden op: zo 16 jan 2011, 15:48
Locatie: Meijerij, omgeving 's-Hertogenbosch

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Naturist » ma 25 jul 2022, 9:31

^^ Over het algemeen hebben criminelen niet vooraan gestaan bij het uitdelen van hersenen, getuige de vele duizenden filmpjes die op het internet rondgaan.
Beredeneren waarom het "zinloos" zou zijn om de badge te stelen mag je dan ook niet van de gelegenheidsdief verwachten.
En als je er niet mee zit om minstens één hele (vakantie-)dag kwijt te zijn aan formaliteiten, ruitvervanging bijkomende schades etc, dan vind ik dat persoonlijk niet zo slim.
Wellicht dat de dief dan toch op zo'n moment net ietsje slimmer bleek en naast die "waardeloze" tolbadge toch ook maar keek of er niet in de rest van de auto nog meer waardevols bleek te liggen. Hij of zij (dat kan ook) was toch al binnen.

Wellicht iets om te overdenken. ;)
Ik verlang naar de tijd dat de Nederlandse regering deed wat het hoort te doen: Vooruit zien.
Wat daarbij hoort is toekomstvast en redundant bouwen. 

N ° de membre 40

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20473
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Pino » ma 25 jul 2022, 9:56

Maak van het intellect van de gelegenheidsdief wat je wilt, maar als dit soort diefstal met enige regelmaat zou voorkomen, hadden we het wel gehoord? Zeker een ANWB staat toch altijd vooraan om te waarschuwen tegen het kleinste risico dat je in het Europese buitenland tegen zou kunnen komen.

Ik denk dat de badge voor dieven niet interessant is om de simpele reden dat er geen kopers voor te vinden zijn. Met een gestolen iPhone die geblokkeerd wordt, kun je nog genoeg; met een telepéage-badge gewoon niet. En dus jat men de eerste en niet de tweede.

Overigens ligt mijn badge in een kastje voorin, dus is niet zichtbaar. Signaal wordt altijd keurig opgepikt. Voor het overige: laat men de badges maar zo snel mogelijk uitfaseren om te vervangen door op kenteken gebaseerde oplossingen. Dat zal heel veel gedoe schelen.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 30944
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Palance » ma 25 jul 2022, 10:23

Pino schreef: ma 25 jul 2022, 9:56 Voor het overige: laat men de badges maar zo snel mogelijk uitfaseren om te vervangen door op kenteken gebaseerde oplossingen. Dat zal heel veel gedoe schelen.
Dan jatten die dieven straks gewoon je kentekenplaat :rofl2:
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

R-R-L
dorpsstraat
Berichten: 239
Lid geworden op: zo 15 mei 2016, 21:24

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door R-R-L » ma 25 jul 2022, 10:49

Over de jatgevoeligheid van de badge maak ik me niet zo druk. De auto heeft al in diverse Franse steden aan de straat gestaan, of in parkeergarages die er lang niet allemaal even geweldig uitzagen. Als je goed kijkt zie je de badge wel zitten, maar voor de vlugge blik is hij amper op te merken. De gelegenheidsdief zal waarschijnlijk eerder geneigd zijn om te kijken wat er rondom de middenconsole ligt dan wat er tegen de ruit zit.

De batterij van de badge schakelt niet uit als hij in het zakje zit toch? Voor het leeglopen zal het dan niet hoeven. Voor rare transacties ook niet, die worden er keurig uit gefilterd. Parkeergarage met de badge betalen zit nog steeds niet in het systeem, betaal uit automatisme het kaartje bij de automaat om bij het uitrijden vervolgens de piep te horen. Meerdere keren in Franse en Spaanse parkeergarages gebeurd, nooit iets op de rekening gezien. Zou hij in Nederland toch op iets aanslaan dan zou in de auto de piep wel opvallen, of anders eind van de maand de mail over de factuur terwijl ik niet in Frankrijk ben geweest.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10066
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Peter » ma 25 jul 2022, 10:57

Pino schreef: ma 25 jul 2022, 9:56 Overigens ligt mijn badge in een kastje voorin, dus is niet zichtbaar. Signaal wordt altijd keurig opgepikt. Voor het overige: laat men de badges maar zo snel mogelijk uitfaseren om te vervangen door op kenteken gebaseerde oplossingen. Dat zal heel veel gedoe schelen.
Het zou ook prima met een app op je telefoon kunnen, mits je die op de autoradio /navigatie / carkit aansluit (ivm voldoende signaal). Of op het navigatiesysteem (computer) van een nieuwere auto.
Laatst gewijzigd door Peter op ma 25 jul 2022, 11:00, 1 keer totaal gewijzigd.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71971
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Chris » ma 25 jul 2022, 11:00

R-R-L schreef: ma 25 jul 2022, 10:49De batterij van de badge schakelt niet uit als hij in het zakje zit toch? Voor het leeglopen zal het dan niet hoeven.
Volgens mij is dat zakje bedoeld om elektronische signalen tegen te houden die anders de batterij sneller leeg kunnen trekken. De badge is geen passief apparaat, het communiceert actief met signalen die het ontvangt.

Of dit echt veel verschil maakt voor de batterijduur weet ik niet. Het is wel zo dat de huidige variant die in 4 landen werkt ook met meer signalen moet werken dan de oude variant die maar voor één systeem ontworpen was.

In de Verenigde Staten hebben ze passieve sticker tags, vergelijkbaar met die je in kledingwinkels aantreft tegen diefstal. Die zijn veel goedkoper, ze worden gratis verstrekt als je een account aanmaakt, omdat de productiekosten maar een paar cent zijn. In Europa heb ik zo'n systeem nog niet gebruikt zien worden voor tolheffing.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20473
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Pino » ma 25 jul 2022, 17:28

Peter schreef: ma 25 jul 2022, 10:57 Het zou ook prima met een app op je telefoon kunnen, mits je die op de autoradio /navigatie / carkit aansluit (ivm voldoende signaal). Of op het navigatiesysteem (computer) van een nieuwere auto.
Ik zou denken dat je van technieken af moet waarin er van twee kanten wordt gecommuniceerd. Apparaat op tolstation dat iets uitleest op de auto, zonder retour-communicatie vanuit de auto, is ideaal. Met kentekentol en de door Chris omschreven tags (die ze in Taiwan gebruiken met kenteken-herkenning als backup) bereik je dat. Het kan dus al, en ook freeflow met snelheden boven de 100 kmh. Dus iets met apps en een versterkt signaal klinkt als investeren in een tussenoplossing terwijl je eigenlijk snel door zou willen naar het logische eindstation van kentekentol plus eventueel zo’n “anti-diefstal-tag” (skipas-techniek is misschien wat passender bij mobiliteit).

exroosje
verkeersader
Berichten: 783
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 11:49

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door exroosje » wo 03 aug 2022, 14:51

Een paar ervaringen met de telepeage badge deze zomer in Frankrijk en Italie. De fast lanes in Frankrijk zijn alsnog een stuk trager als die in Italie. Bij Aosta is de badge onmisbaar als je vaak de op/ afrit Aosta west gebruikt, anders betaal je je blauw.
En bij het Garda meer eigenlijk ook omdat de op/afritten van de A22 en A4 allemaal krap en druk zijn, met telepeage kun je er nog wel langswurmen meestal.

Vreemd genoeg kwamen we noordelijker plekken op de A22 tegen zonder dedicated telepeage lane, meest opvallend het laatste tolstation voor de grens op de hoofdrijbaan. Dat zou een keus voor het weekend kunnen zijn omdat de meeste touristen geen badge hebben (of geacht te hebben tenminste)

Dan maakten we nog mee dat iemand zich er vlak voor de telepass poort zich voor ons wurmde (ongeveer tegelijkertijd klonk de eerste piep) en nadat hij was doorgereden ging de slagboom voor ons dicht. Vlot daarna ging die wel weer open en bij onze afrit konden we er ook zo weer af. Kan het zijn dat onze voorganger op onze badge is ingereden en daarna wij op kenteken herkenning ? En eruit wel op de badge, en ben benieuwd hoe die ander er dan af is gekomen.

In Oostenrijk hadden we automatische tol op kenteken herkenning, via een asfinag account . Dat werkt op zich wel maar de tolpoort is daar wel heel lang omdat gedurende het doorrijden gecheckt wordt of je een actief product hebt (en je er nog uit kunt als het niet zo is).

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71971
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Chris » wo 03 aug 2022, 15:01

exroosje schreef: wo 03 aug 2022, 14:51 Vreemd genoeg kwamen we noordelijker plekken op de A22 tegen zonder dedicated telepeage lane, meest opvallend het laatste tolstation voor de grens op de hoofdrijbaan. Dat zou een keus voor het weekend kunnen zijn omdat de meeste touristen geen badge hebben (of geacht te hebben tenminste)
Ik denk gericht op de nog erg analoge Duitsers, ik denk dat er heel weinig Duitsers zijn die een badge hebben, de meesten zullen misschien zelfs nog met contanten willen betalen.

Ondertussen zijn er wel behoorlijk veel Nederlanders die een badge hebben. Mijn ouders hebben er dit jaar ook eentje aangeschaft, ze vinden het ideaal.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30994
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Coen Tunnel » wo 03 aug 2022, 15:05

^^ Dat daar bij Sterzing nog altijd geen dedicated Telepass-poortjes zijn verbaast me. Dat zou je onderhand toch wel een keer verwachten.
exroosje schreef: wo 03 aug 2022, 14:51
In Oostenrijk hadden we automatische tol op kenteken herkenning, via een asfinag account . Dat werkt op zich wel maar de tolpoort is daar wel heel lang omdat gedurende het doorrijden gecheckt wordt of je een actief product hebt (en je er nog uit kunt als het niet zo is).
Dat is niet overal zo, op de A9 kun je gewoon over de hoofdrijbaan doorrijden. Op de A13, die je zo te lezen hebt genomen, werkt het inderdaad zoals je aangeeft. Scheelt je alsnog veel tijd.

rene170
zandpaadje
Berichten: 1
Lid geworden op: za 13 aug 2022, 18:20

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door rene170 » za 13 aug 2022, 18:31

Enige tijd terug bij ANWB een badge gehaald, mooi compact model.

Het lijkt me handig om extra houder te hebben, de houder is ook wit en erg compact, zo dus via mango heb ik een los setje houders besteld, via website of de app denk ik, echter deze zijn niet de juiste.

Hoe kan ik een extra set houder komen van het kleine model badge? Fotos https://photos.app.goo.gl/rBo1Jxn6TeAYqUGR7

Mundial
stadsweg
Berichten: 251
Lid geworden op: za 11 jun 2016, 19:18

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Mundial » di 16 aug 2022, 20:02

rene170 schreef: za 13 aug 2022, 18:31 Hoe kan ik een extra set houder komen van het kleine model badge? Fotos https://photos.app.goo.gl/rBo1Jxn6TeAYqUGR7
Even de situatie uitleggen op het contactformulier in de klantenzone?
Coen Tunnel schreef: ma 11 jul 2022, 23:10
Palance schreef: ma 11 jul 2022, 13:19 Mwah, voor die paar minuten extra reistijd voor een incidentele passage hoef ik echt geen badge te hebben.
Dat verschilt per gebruiker natuurlijk, maar op een weg als de A63 heb je vijf open tolstations en op een drukke dag scheelt het daar echt enorm als je Télépéage hebt.
Vorig jaar had ik daar op een rode vrijdag richting zuiden vaak tot 20 minuten nodig om een tolstation te passeren, leek wel of de mensen die daar stonden aan te schuiven voor het eerst een tolstation zagen, bij mij ging het met kaart nochtans vlot. Meteen de rede voor mij om er een te bestellen. Op lange termijn zal dit ding ook renderen als er als maar meer 'péages en flux libre' komen, o.a. in Normandië waar wij vaak naartoe gaan.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71971
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Chris » vr 09 sep 2022, 17:17

Ik had twee keer een Duitser voor mij die zich vergist had en niet de télépéage poort moest hebben en op het laatste moment nog een andere tolpoort pakte. :hap:

A9 bij Béziers (toerit autoroute)
Afbeelding

A41 bij Grenoble (begin tolweg)
Afbeelding

Piet van h
zandpaadje
Berichten: 1
Lid geworden op: zo 23 okt 2022, 16:14

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Piet van h » zo 23 okt 2022, 16:30

Ik zie wel allen Franse poortjes die ik ben gepasseerd op mijn app maar die van Spanje en Portugal niet klopt dat wel

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9537
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Rein » zo 23 okt 2022, 16:45

De Spaanse en Portugese (en eventuele Italiaanse) trajecten zijn niet automatisch in de operationele processen van de Franse toloperators geïntegreerd. Zo worden deze trajecten ook separaat gefactureerd, al krijg je die factuur dan weer wel van de Franse tolexploitant van wie je een badge hebt en incasseert die exploitant deze bedragen ook (namens de Spanjaarden en Portugezen). De niet volledige integratie zal ook verklaren dat je de Spaanse en Portugese trajecten niet in de app dan de Franse exploitant zal zien. Ga er dus maar vanuit dat de facturen nog wel gaan komen :yes: .

Gebruikersavatar
duikgek89
2x2 autosnelweg
Berichten: 7403
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door duikgek89 » zo 23 okt 2022, 19:32

^^ Mijn ervaring is dat je met een maandje vertraging moet rekenen. Waarbij Portugal nogal random lijkt met welke trajecten hoe snel binnen komen.