[S152][S153][N515] Westzaan - Wijdewormer

Discussies over N-wegen en het overige onderliggend wegennet - ook voor wat betreft planvorming.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

[S152][S153][N515] Westzaan - Wijdewormer

Bericht door Rene » do 16 aug 2007, 22:27

[url=http://zaanstreek.webregio.nl//src/Nieuws/nieDefault.aspx?ThemaID=1&RefURL=/src/Nieuws/nieRegioDetailFF.aspx?NewsItemID=101968|SubArtikel=0|svID=|ThemaID=1&FrameNr=1&ThemaID=1]webregio[/url] (16-8-2007) schreef:Julianabrug
De Provincie Noord-Holland gaat de Julianabrug vernieuwen omdat de huidige Julianabrug het einde van haar levensduur nadert. Er moeten steeds hogere onderhoudskosten gemaakt worden om de brug verkeersveilig te houden. Al vanaf 2004 is de brug afgesloten voor vrachtverkeer zwaarder dan 27 ton om de brug te sparen. Door het zware verkeer werd de brug continu overbelast, waardoor de draagconstructie is aangetast. Reparatie van de brug is niet mogelijk, dus zal de Julianabrug vernieuwd worden.

Met de komst van de nieuwe brug zullen de doorvaartafmetingen groter worden. Zo verandert ter plaatse van de hoofddoorvaart de doorvaartbreedte van 14 m in 16,5 m en de vrije doorvaarthoogte van 3,20 m tot 4,35 m ten opzichte van het gemiddelde streefpeil in de Zaan (NAP – 0,5 m). De brug hoeft dan minder vaak open voor de scheepvaart, dat is goed voor de economische bedrijvigheid op de rivier de Zaan en uiteraard positief voor het wegverkeer. Aan weerszijden van de hoofddoorvaart krijgt de brug twee nevendoorvaarten voor recreatievaart, beiden in één richting te bevaren.
Eindelijk gaan ze die brug vervangen. Het zal mij benieuwen hoe lang de N515 onderbroken zal zijn...

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18014
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door boe! » do 16 aug 2007, 22:39

De weg gaat 1,5 jaar dicht.
Provincie Noord-Holland schreef:Hoe ziet de nieuwe brug er uit?
Er is bij het ontwerp rekening gehouden met de bijzondere locatie van de brug vlakbij de Zaanse Schans, de Gortershoek en het monumentale industriële erfgoed met o.a. de fabrieken de Duyvis en ADM Cacao. Hier is een subtiel en zorgvuldig ingepaste brug, eigentijds maar niet schreeuwerig op zijn plaats. Uitgangspunt voor het ontwerp was een brugdek met een slanke en ranke rand. De slanke pijlers zijn tot het minimale aantal teruggebracht. Zodoende wordt het horizontale karakter van de brug extra onderstreept. De nieuwe Julianabrug scheert met een vloeiende lijn over het water; laag en zoevend, lichtvoetig en transparant.
Gezien de relatief grote verkeersstroom van fietsers en voetgangers is er in het ontwerp voor gekozen om deze groep rust en ruimte te geven ten opzichte van het autoverkeer. De brug voor de voetgangers- en de fietsers krijgt de uitstraling van een boulevard om juist de van het uitzicht genietende mens de ruimte te bieden. Tussen de leuningen van de bruggen voor autoverkeer en fietsers plus voetgangers is daarom een ruimte genomen (de vide) die verloopt naar een maximale breedte van ca. 6 meter. Het boulevardconcept wordt onderstreept door de vormgeving van de lichtmasten. De masten zijn gebogen en versmallen naar boven toe. Zij geven de brug schaal en ritme. De kleur van de brug wordt Zaans wit, dat harmoniseert met Zaans Groen.

Afbeelding
De toekomstige Julianabrug

Bereikbaarheidsplan
Tijdens de uitvoering zal de brug gestremd zijn voor al het wegverkeer. Daarom is door een verkeerskundig bureau een bereikbaarheidsplan uitgewerkt waarin verkeersmaatregelen staan die het tijdelijk ongemak van het werken aan de brug kunnen opvangen. Met een verkeerskundigmodel zijn de te verwachten effecten tijdens de vervanging van de Julianabrug doorgerekend voor alle weggebruikers Waar zullen knelpunten ontstaan en wat kan eraan gedaan worden? Er zijn oplossingen gekozen in verschillende gradaties. Primair zullen er omleidingsroutes worden ingesteld voor alle weggebruikers die de veranderende verkeersstromen in goed banen moeten leiden. Dit wordt aangegeven met borden. Kruispunten en wegvakken die daardoor meer verkeer te verwerken krijgen zullen frequent gevolgd worden om te kijken of er niet alsnog knelpunten ontstaan. Indien dat zo is zullen mogelijk alternatieve, verdergaande verkeersmaatregelen worden getroffen. Deze maatregelen zijn al voorzien in het bereikbaarheidsplan maar worden dus niet direct ingezet. Het bereikbaarheidsplan heeft de instemming van de gemeente Zaanstad.

Pont voor fietsers en voetgangers
Specifieke aandacht is er in het bereikbaarheidsplan voor de fietsers en voetgangers. Verkeerskundig onderzoek in het kader van het bereikbaarheidsplan en aanvullende tellingen op de brug hebben de noodzaak van een alternatieve verbinding voor deze groep aangetoond. Een alternatieve verbinding heeft alleen toegevoegde waarde indien die dichtbij de huidige Julianabrug is gelegen. Bij het zoeken naar een geschikte locatie zijn verschillende criteria meegewogen. Belangrijke factoren: er moet een verbinding tussen water en bestaande wegen te maken zijn, geen hinder van de toekomstige aannemer, geen hinder voor de scheepvaart. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de alternatieve verbinding in de vorm van een pont te realiseren tussen het gemeentearchief aan de westzijde en het terrein tussen Duyvis en Schoenmaker aan de oostzijde. Een alternatief zou een tijdelijke beweegbare brug zijn, maar het belangrijkste bezwaar tegen een tijdelijke brug op deze plek in de Zaan is de te korte afstand tussen de tijdelijke brug en de doorvaart in de Julianabrug. In het vaarwegvak tussen beide bruggen zijn de veiligheidsrisico’s voor de scheepvaart te groot. Daarom werkt de projectorganisatie verder aan het laten varen van een pont tijdens de vervanging van de Julianabrug. Dit betekent dat komende tijd gewerkt wordt aan de aanbesteding van een pontdienst, de aanleg van afmeervoorzieningen en de inrichting van verbindingen tussen water en bestaande wegen.
De pont zal gaan varen met een dienstregeling die waar mogelijk zal worden afgestemd op de lesroosters van het St. Michaëlcollege, de Zaanse schans, activiteiten van de voetbalvereniging en het treinverkeer. Verder zal er waarschijnlijk een verschil zijn tussen de frequentie van varen tijdens de weekenden en avonden versus de daguren door de week. Zodra de dienstregeling bekend is zal deze worden gepubliceerd.

Afbeelding
Route van het pontje

Planning
De start van de vervanging van de Julianabrug staat gepland voor november 2007. Het vervangen van de Julianabrug duurt naar verwachting 1,5 jaar vanaf het moment dat de sloop van de brug aanvangt en de brug onbruikbaar is. De start is dus na het zomer- en toeristenseizoen van 2007. Op dat moment zijn de tijdelijke verkeersmaatregelen van kracht zijn en vaart de pont.

Om het werk te kunnen realiseren zijn diverse vergunningen nodig. Hier wordt momenteel druk aan gewerkt. Onder andere de bestemmingsplanprocedure die vorig jaar bij de gemeente Zaanstad is gestart behoort daartoe. Het ontwerp van de brug is voor een ieder ter visie gelegd. De gemeente handelt de ingebrachte zienswijzen af en zal de procedure verder vervolgen waarna later dit jaar ook de bouwvergunning kan worden afgegeven.

Communicatie
Het is belangrijk dat de direct betrokkenen en de omgeving geïnformeerd worden en kunnen meedenken over de vervanging van de brug en het bereikbaarheidsplan. Daarom bespreekt de provincie de plannen over de brug met de ‘klankbordgroep vervanging Julianabrug’. In deze klankbordgroep zijn naast wijkorganisaties ook het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. Verder zijn en worden en informatieavonden georganiseerd voor een breed publiek en verspreiden we nieuwsbrieven. De laatste informatieavond is gehouden op 26 maart 2007. Voor de start van de uitvoering staat er weer een informatieavond gepland. U wordt via de lokale kranten en deze website op de hoogte gehouden. Daarnaast zal in de zomer tijdig via diverse media en de website de dienstregeling van de pont bekend worden gemaakt.

Door de klankbordgroepleden en betrokkenen die de inloopavond van 26 maart 2007 bezochten zijn allerlei vragen gesteld. De antwoorden op veelgestelde vragen vindt u onder aan de pagina.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15143
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door Via » vr 17 aug 2007, 11:33

Mooi ontwerp voor die nieuwe brug! Ik hou wel van die ranke bruggen met een mooi slank hekje erop.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door Rene » wo 22 jul 2009, 23:59

[url=http://www.rtvnh.nl/nieuws/index.asp?newsid=100214]RTVNH[/url] (23-7-2009) schreef:Julianabrug Zaandam gaat weer open

ZAANDAM - De nieuwe Julianabrug van Zaandam naar Zaandijk gaat donderdag open. De brug was ruim anderhalf jaar dicht, maar vanaf donderdag kunnen fietsers en voetgangers weer gebruik maken van de vernieuwde brug. Auto's moeten nog even wachten;die kunnen pas half augustus over de brug rijden. Het pontje dat voor het vervoer tussen de twee plaatsen zorgde, is niet meer nodig en vaart in de ochtend voor het laatst.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door Rene » zo 16 aug 2009, 22:41

Op 23 juli is de brug weer opengegaan voor fietsers en voetgangers.
En volgens de website van de provincie is de brug sinds 7 augustus ook voor auto's weer te gebruiken.
Ik ga er een dezer dagen eens een kijkje nemen,

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door mavas » ma 23 nov 2009, 9:38

^^ En hoe was het kijkje?

Er is ook leuk nieuws te melden over de brug:
Provincie Noord-Holland schreef:Julianabrug in Zaandam wint Betonprijs 2009
20 november 2009

De mooiste brug van 2009 ligt in Zaandam. De Julianabrug ontving op 18 november uit handen van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam de Betonprijs voor de categorie Bruggen & Viaducten. Deze provinciale brug over de Zaan is laag en zoevend, lichtvoetig en transparant én ligt op een unieke locatie.

De brug ligt in een ruime bocht van de Zaan met prachtig uitzicht op de Zaanse Schans. Omdat in deze omgeving geen brug past met een opdringerige aanwezigheid, is gekozen voor een subtiel en zorgvuldig ingepaste brug, die met een vloeiende lijn over het water scheert. Dit unieke ontwerp vergde complex reken- en tekenwerk om de brug ook daadwerkelijk te realiseren. Zo is elke V-vormige pijler van de brug uniek en bovendien is de brug op afstand beweegbaar voor het vaarverkeer op de Zaan. Het is gelukt om de Julianabrug de gewenste uitstraling te geven: laag en zoevend, lichtvoetig en transparant.

Afbeelding

Betonprijs
De Betonprijs bestaat uit een oorkonde die is overhandigd aan de 4 betrokken partijen: De provincie Noord-Holland (eigenaar van de brug en opdrachtgever), Royal Haskoning (architect), Oranjewoud (engineer, technisch ontwerp en uitvoeringsbegeleider) en bouwcombinatie BAM Civiel Noordwest/Konstruktiebedrijf Hillebrand (aannemer).

De Betonprijs is een initiatief van de Betonvereniging en wordt ondersteund door Cement & Beton Centrum, BFBN Betonproducten, de VOBN, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Stubeco.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door Rene » ma 23 nov 2009, 10:28

Ik rij inmiddels regelmatig over de brug.

Brug zelf is best mooi om te zien, wat dat betreft geen kwaad woord. Alleen is de linksaf-opstelruimte voor de VRI aan de westkant te krap - regelmatig wordt het rechtdoorgaand verkeer dat vanaf de brug komt gehinderd. Dat komt ook mede door de brakke afregeling van de VRI - er zit een vaste fietsersfase in die erg lang duurt, ook als zich helemaal geen fietser heeft ingemeld. Dat kost capaciteit bij het leven. Verder geeft deze VRI wel erg veel groen aan erg weinig kruisend verkeer. Een 2-fasenregeling zou m.i. voldoende kunnen zijn voor dit kruispunt: alles tegelijk van de Guisweg versus alles tegelijk vanaf de Lagedijk en Hoogstraat. Allerslechtste aspect is echter dat bij geopende brug het licht vanaf de Guisweg westzijde op rood blijft staan. Dat leidt ertoe dat verkeer richting Lagedijk over het linksafvak gaat (ook als het rechtsaf naar de Hoogstraat moet) en vervolgens door rood heen rijdt. Mijn devies: gewoon groen blijven geven. De opstelruimte op de brug loopt nu immers ook vol, vanwege verkeer vanaf de Hogedijk dat bij groen wel de brug op mag richting slagbomen.

Verder vond men het nodig om de komgrens van Zaandam op te rekken tot vlak voor de rotonde Zaanse Schans. Past absoluut niet bij het wegbeeld. Plus dat het hele brugwegvak westelijk van de rotonde Zaanse Schans helaas van duurzaam vernielde markering is voorzien.

Wat wel weer positief is, is de situatie vanaf de brug komende op de Guisweg voor de N203. Daar is de indeling gewijzigd, waardoor het voor rechtsafverkeer interessanter wordt om richting Wormerveer deze route te nemen, in plaats van via de Lagedijk. Immers verkeer dat rechtdoor/linksaf wil maar te maken heeft met de eeuwig dichte overweg hindert nu veel minder.
Het beoogde effect van minder sluipverkeer op de Lagedijk zal evenwel niet volledig optreden zolang de rechtsaffer nog zo vaak rood staat. Ik heb het al enige keren meegemaakt dat wanneer het rechtdoorlicht groen staat, de rechtsaffer rood staat in verband met een parallel groen fietslicht, die zonodig de gehele groenfase van het autoverkeer groen moet blijven. Als een deel van die nodeloos lange groentijd voor fietsers nu eens wordt ingeleverd ten gunste van rechtsaf vanaf de Guisweg, dan pas wordt de route zoveel aantrekkelijker dat sluipverkeer via de Lagedijk echt wordt geweerd.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22395
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door harry » ma 23 nov 2009, 12:19

De foto van de brug doet me denken aan de nieuwe brug in Haarlem (Waarderpolder).
Ik zal ook binnenkort eens een kijkje gaan nemen. :)
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door Rene » ma 23 nov 2009, 12:49

harry schreef:de nieuwe brug in Haarlem (Waarderpolder).
De Schoterbrug is als brug ook een mooie brug. Alleen is het verkeerskundig nog steeds een drama, omdat het wegvak de Waarderpolder in vanaf de brug maar 1 strook heeft, terwijl er ruimte zat is op dat industrieterrein. Gevolg: een gecreëerde dagelijkse opstopping, met alle negatieve gevolgen voor de uitlaatgassen vandien.
Ach ja, gemeente Haarlem. :roll:

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40834
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door Vinny » ma 23 nov 2009, 16:27

Ik heb er één keer gereden (door Haarlem-Waarderpolder), maar ik heb geen verkeersopstopping meegemaakt. Wel duurde het nogal lang voordat we eindelijk op de N 200 waren wegens te kort schietende verkeerslichten. De Fly-Over die wordt aangelegd zou zeker helpen. Ik vraag me wel af hoe ze dat in godsnaam gaan inpassen, want er lijkt me geen ruimte voor. Of wordt het station Spaarnwoude afgebroken?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door Rene » ma 23 nov 2009, 21:40

Vinny schreef:Ik heb er één keer gereden (door Haarlem-Waarderpolder), maar ik heb geen verkeersopstopping meegemaakt.
Probeer het opnieuw op ma-do tussen 7.30 en 9.00 uur, vanaf de A208 bij Santpoort via de Vondellaan naar de Waarderpolder. Succes gegarandeerd...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40834
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door Vinny » ma 23 nov 2009, 23:27

Huh? Dat is voor mijn gevoel tegen-spits. Maar goed, kennelijk heb ik de verkeersstromen in Haarlem niet goed in mijn hoofd. Nja, ik ben er ook maar één keer in de vroege avondspits met de auto geweest...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20241
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door waldo79 » di 24 nov 2009, 12:17

René beschrijft de richting Alkmaar - Haarlem. Lijkt me toch wel redelijk spitsgevoelige richting aangezien de werkgelegenheid zich meer ten zuiden als ten noorden van het Noordzeekanaal bevindt :yes:

Tot zover :offtopic:

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: N515: Vervanging Julianabrug Zaandijk

Bericht door mavas » wo 28 nov 2018, 8:34

Aanpak spoorwegovergang Guisweg

De kruising van de Guisweg in Zaandijk met het spoor en de Provincialeweg is al jaren een knelpunt voor zowel fietsers als automobilisten. De spoorwegovergang is onoverzichtelijk en vormt een barrière voor de verbinding van oost en west. Het groot aantal treinen op het traject Amsterdam – Alkmaar zorgt voor lange wachttijden voor fietsers en automobilisten. Ook neemt het aantal reizigers in de regio toe, mede door de hoeveelheid toeristen van en naar de Zaanse Schans. Een ongelijkvloerse kruising is nodig om de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid te vergroten.

Daarbij heeft de omgeving van het nabijgelegen station Zaandijk Zaanse Schans de potentie om uit te groeien tot een aantrekkelijk gebied om te wonen, reizen en recreëren. In een verkenning onder leiding van de Vervoerregio Amsterdam worden op dit moment de mogelijkheden onderzocht: de kruising met de Guisweg, het ontwikkelen van het gebied rondom station Zaandijk Zaanse Schans, het bouwen van extra woningen en de verbeteren van de aansluiting met de A8.

De mogelijkheden die nu schetsmatig verkend worden, geven een idee van de haalbaarheid en kosten. In de periode tot de besluitvorming in voorjaar 2019 wordt in gesprek gegaan met belanghebbenden over wat het effect van de huidige situatie bij de Guisweg is. In de volgende fase, de planstudie, worden de beste oplossingsrichtingen onderzocht. In die fase wordt ook de omgeving betrokken zodat zij kunnen meedenken over de maatregelen en de inpassing daarvan in het gebied.
http://noord-holland.nl/Actueel/Archief ... rdam_Hoorn
Interessant. Ik ben vooral benieuwd hoe die ongelijkvloerse kruising er uit komt te zien: Gaat het spoor omlaag, of de weg? En als de weg omlaag gaat, welk deel gaat dan omlaag? Dan de hele kruising (zoals in Helmond of Beverwijk?) of alleen de S153? En waar sluit deze dan aan op de andere wegen? Etc
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74177
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Chris » wo 28 nov 2018, 10:02

De N203 ligt daar strak ingeklemd tussen spoor en bebouwing, er is zelfs geen groenstrook om maar iets van werkruimte of omleggingen te creëren. Ik ben ook wel benieuwd hoe men dat voor ogen ziet. Het spoor verdiepen lijkt me zeer kostbaar, maar ik denk dat er eigenlijk geen goedkope oplossingen zijn.

Als je daar bent besef je pas hoe groot die spoorbarrière is. Er zijn bijna geen mogelijkheden om de spoorlijn te kruisen.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9847
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Rein » wo 28 nov 2018, 10:23

Spoor omlaag lijkt me de enige realistische optie, maar dat is inderdaad kostbaar.

Dit traject wordt overigens erg intensief bereden door de NS. Nu rijden er in de spits acht treinen per uur in de spitsrichting, maar de bedoeling is dat te verhogen naar 12. En dan rijden er ook nog wat goederentreinen waardoor je met een beetje pech voor beide richtingen samen op 20 tot 25 treinen per uur uitkomt. Aangezien er naast die overweg een station ligt, zullen de spoorbomen met name bij stoptreinen ook nog eens wat langer dicht blijven dan wanneer zo'n overgang in het vrije veld ligt. En als ze open zijn, dan moet je als je daar met je voertuig wilt oversteken geluk hebben dat je nog groen licht krijgt ook natuurlijk. Met een beetje pech zijn de spoorbomen alweer omlaag als jij in de VRI cyclus aan de beurt zou zijn geweest.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5407
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Schelpenpaadje » wo 28 nov 2018, 10:51

Er zijn geen alternatieven voor uitwisseling tussen de N203 en S153 voorhanden dus je ontkomt er niet aan om het kruispunt in stand te houden. Of je moet al gaan slopen om wat meer ruimte te creëren voor een ongelijkvloerse aansluiting.

Misschien is het spoor naar +0,5 en de weg naar -0,5 (of andersom) gezien de beperkte ruimte ook een optie.

In een ideale wereld zou je ook gelijk iets voor de fietsers moeten doen. Het moet in elk geval mogelijk zijn het fietspad langs de N203 de S153 ongelijkvloers te laten kruisen door met het spoor mee te liften. Iets vergelijkbaars voor het fietspad langs de S153 zou mooi zijn maar dan zit je wel met het kruisen van verschillende niveaus. Misschien die fietsroute omleggen via de Wezelstraat en de Stationsstraat? Hier ligt nu al een voetgangerstunnel. Een meer open verbinding voor fietsers en voetgangers zou gelijk het station en beide zijden van het spoor en de N203 meer met elkaar verbinden.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door mavas » wo 28 nov 2018, 10:56

Verderop in Zaaanstad, bij station Krommenie-Assendelft gaat de weg onder het spoor door. Daar sluit de Rosariumlaan via een T-splitsing dan weer aan op de N203.
In Beverwijk ligt dan weer de gehele weg/kruising verdiept: https://www.google.nl/maps/@52.4802536, ... 384!8i8192
Dus om nu te zeggen dat het spoor verlagen de enige realistische optie is?

Ok, het gebeurt wel (en nee, ik hoef hier geen tientallen voorbeelden te zien), maar is waarschijnlijk in de meeste gevallen te duur t.o.v. de weg verdiepen.
Chris schreef: wo 28 nov 2018, 10:02De N203 ligt daar strak ingeklemd tussen spoor en bebouwing, er is zelfs geen groenstrook om maar iets van werkruimte of omleggingen te creëren. Ik ben ook wel benieuwd hoe men dat voor ogen ziet.
Het probleem zit niet zozeer aan de westkant. Daar is voldoende ruimte voor een aanloop. Maar inderdaad zit het probleem aan de oostkant. Misschien wil men 1 van de bedrijven uitkopen, zoals dat cacaobedrijf. Als men het toch over "aanzien" heeft, willen ze dat aankopen misschien wel combineren met het mooier maken van de omgeving.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74177
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Chris » wo 28 nov 2018, 11:10

Spoorverdiepingen zijn over het algemeen toch wel zeldzaam volgens mij, mede vanwege de kosten. En hier heb je ook nog het station er vlak naast wat het lastiger maakt.

In Almelo is het spoor over 1 kilometer verdiept, dat kostte volgens Infrasite € 34 miljoen. Dat valt dan nog mee, maar daar was ook wel wat meer ruimte en geen station er pal naast zoals in Zaandam. En in Zaandam heb je ook nog te maken met een lastigere bodemgesteldheid.

Hoe verdiep je een spoorlijn met weinig ruimte zonder het langdurig buiten gebruik te stellen?

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9847
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Rein » wo 28 nov 2018, 15:41

Zaandijk bedoel je denk ik, niet Zaandam.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10166
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Mark » vr 30 nov 2018, 7:17

Chris schreef: wo 28 nov 2018, 11:10In Almelo is het spoor over 1 kilometer verdiept, dat kostte volgens Infrasite € 34 miljoen. Dat valt dan nog mee, maar daar was ook wel wat meer ruimte en geen station er pal naast zoals in Zaandam. En in Zaandam heb je ook nog te maken met een lastigere bodemgesteldheid.
Tijdens de bouw van de tunnelbak bij Almelo reed het reguliere treinverkeer enkelspoor door Almelo, wat natuurlijk scheelt in de ruimte die je extra nodig hebt. Die optie kun je vanwege de drukte van het baanvak bij Zaandijk wel vergeten.

Rogier
expressweg
Berichten: 4907
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Rogier » vr 30 nov 2018, 9:41

Plus dat men in Almelo met zandgrond zit. In Zaandijk is sprake van een dik veenpakket, waardoor volgens mij de bouwmethode van Almelo niet toepasbaar is. Het aanpassen zal lastig zijn en er zullen enkele tientallen woningen voor moeten sneuvelen om het aanpassen mogelijk te maken.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8520
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Hajo » vr 30 nov 2018, 21:02

^^ Iets soortgelijks speelt zich af in Bunnik, de spoorovergang in de provinciale weg. Weg onder het spoor door is wegens de dicht op de weg staande bebouwing vrijwel onmogelijk. Alternatief is het spoor verdiept aanleggen, maar station Bunnik ligt redelijk dichtbij. Ik denk dat het spoor dan meteen na het station moet gaan dalen. Ook dat wordt een kostbare ingreep.
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door mavas » wo 12 dec 2018, 13:56

In het document over de verkenning staan nog wat interessante gedeeltes. https://vervoerregio.nl/document/240765 ... 6755b0321b
Voor het gebied rondom de Guisweg is in een kaartbeeld aangegeven welke ambities de gemeente heeft. Het betreft onder meer een verdiepte ligging van het spoor, de transformatie richting woon-werkgebied direct ten westen van het station Zaandijk Zaanse Schans en woningbouw in combinatie met sport, groen en recreatie in de rest van het gebied tussen de Guisweg, spoorlijn en A8.

Aan de westzijde is sprake van een ruimtereservering voor een derde en vierde spoor van de spoorlijn tussen Zaandam en Krommenie of een andere (toekomstige) modaliteit (bijvoorbeeld metro, sneltram, HOV-bus). Deze reservering moet gehandhaafd worden en een toekomstige capaciteitsuitbreiding moet mogelijk blijven.
Zo bezien wil in ieder geval de gemeente het spoor verdiept hebben. Of dat ook haalbaar is, wordt dan waarschijnlijk wel onderzocht in 2019.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5407
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Schelpenpaadje » ma 15 apr 2019, 11:20

Vanuit de Vervoersregio is nu ook de publiekscommunicatie opgestart rond het starten van de planstudie:
https://wijnemenjemee.nl/divers/nieuws/ ... eg-gestart

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door mavas » di 30 apr 2019, 16:26

^^ Uit de verkenning die is afgerond begin april, blijkt dat de trein bovengronds houden, en de weg onderlangs leiden, vooralsnog de beste oplossing is.
https://vervoerregio.nl/artikel/2019041 ... ng-guisweg

Er komt nu een planstudie, die vermoedelijk in 2021 wordt afgerond.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9847
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door Rein » do 08 okt 2020, 12:58

Vandaag is aangegeven dat de studies naar oplossing van het probleem rond de spoorwegovergang van de Guisweg tot twee mogelijke alternatieven hebben geleid.

Bij alternatief 1 komen er twee onderdoorgangen. Een onderdoorgang voor fietsers bij de huidige overgang en een onderdoorgang voor auto's in een nieuwe verbindingsweg die iets ten noorden van en parallel aan de A8 wordt aangelegd tussen afrit 3 en de N203. Op deze plek ligt nu nog een zwembad en een tennisbaan. Tevens zal de huidige halve afrit 3 worden uitgebreid met een oprit in de richting van Assendelft en een afrit in de richting van Amsterdam.

Bij alternatief 2 komt er eveneens een onderdoorgang voor fietsers nabij de Guisweg. En ook hier is sprake van een verbindingsweg tussen afrit 3 en de N203, maar deze komt iets strakker tegen de A8 aan te liggen dan bij alternatief 1. Hierbij is verder het idee dat de huidige afrit 2 van de A8 op de N203 (nabij de Coenbrug) opgedoekt gaat worden.

Op maandag 19 oktober om 19.00 uur is er een online bijeenkomst waarin de plannen worden verduidelijkt.
Provincie Noord-Holland schreef:2 alternatieven mogelijk voor overweg Guisweg bij Zaandijk

(08 oktober 2020)
Om het kruispunt bij de Guisweg bij Zaandijk veiliger te maken, zijn 2 alternatieven en een aantal plusopties vastgesteld door de Vervoerregio Amsterdam, in samenwerking met de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad, ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat.

Een stoptrein passeert de spoorovergang aan de Guisweg.

Dat besloten de samenwerkingspartners tijdens een bestuurlijk overleg op 6 oktober. Het kruispunt bij de Guisweg zorgt voor onveilige situaties en het is er druk. Automobilisten en fietsers staan er vaak te wachten voor de trein of de verkeerslichten.

Alternatief 1
Er komen 2 onderdoorgangen onder het spoor. Een voor fietsers en voetgangers, bij het kruispunt bij de Guisweg of bij Station Zaandijk Zaanse Schans. De tweede onderdoorgang komt bij de nieuwe verbindingsweg, parallel aan de A8. Deze verbindingsweg komt tussen A8 aansluiting 3 (bij het politiebureau) en de Provincialeweg en gaat onder het spoor door. Automobilisten rijden hier dan van oost naar west en andersom. A8-aansluiting 3 krijgt in beide alternatieven een oprit in de richting van Assendelft en een afrit in de richting van Amsterdam. Met de komst van de nieuwe verbindingsweg wordt de huidige Guisweg een weg voor bestemmingsverkeer.

Alternatief 2
In het tweede alternatief gaan fietsers en voetgangers bij de Guisweg onder het spoor door via een nieuwe onderdoorgang. Net als bij het eerste alternatief komt er een uitwisseling met het noord-zuidfietspad langs de Provincialeweg via een fietstrap. De nieuwe verbindingsweg voor automobilisten loopt vanaf de aansluiting op de A8 parallel langs de snelweg, onder het spoor door naar de Provincialeweg. In dit alternatief worden de op- en afrit van de A8 bij de Albert Heijn afgesloten. Automobilisten kunnen wel van en naar Oud-Koog via de Verzetstraat.

Planning
De alternatieven zijn nog niet definitief en liggen nu voor een zienswijze bij de gemeenteraad van Zaanstad. Komende tijd worden de alternatieven verder onderzocht en uitgewerkt. Naar verwachting is er eind 2021 een definitief voorkeursalternatief, waarop de omgeving nog een zienswijze kan indienen. Het voorkeursalternatief wordt vastgesteld in 2022 en daarna verder uitgewerkt. De aanleg start op z’n vroegst vanaf 2024.

Inloopbijeenkomst
Op maandag 19 oktober om 19.00 uur is er een online bijeenkomst via Microsoft Teams. Tijdens deze bijeenkomst zien bewoners ontwerpen en filmpjes van hoe de 2 alternatieven er uit zien en wat dit betekent voor de verkeerssituatie rondom het kruispunt. Ook de planning en vervolgstappen komen aan bod. Bewoners kunnen daarnaast vragen stellen en hun reactie geven. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot woensdag 14 oktober via het aanmeldformulier op de website van Aanpak Guisweg.

Meer informatie
Meer informatie over de plannen en de voortgang van het project is te vinden op de projectsite van de gemeente Zaanstad.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door mavas » do 08 okt 2020, 16:32

Informatieve pdf: https://guisweg.zaanstad.nl/system/atta ... sheets.pdf
Zie vooral optie F van de auto-onderdoorgang: Een soort van DDI willen ze daar toepassen.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [S153][N515] Westzaan - Wijdewormer (N246 - A7)

Bericht door mavas » wo 20 jul 2022, 14:48

Er zijn dus 2 opties overgeblven voor de Guisweg, noordelijke of zuidelijke ligging van de autotunnel. In de zuidelijke ligging vervalt de aansluiting 2 met de A8.

1 hoofdoplossing met 2 opties voor betere en veiligere spoorwegovergang Guisweg in Zaandijk
De kruising van de Guisweg met de Provincialeweg en het spoor en de totale bereikbaarheid van het gebied moet beter en veiliger. Een haalbare hoofdoplossing met twee verschillende opties biedt mogelijk uitkomst. Dit blijkt uit de aangescherpte schetsontwerpen van het projectteam, die de samenwerkingspartners op maandag 6 december vaststelden. De hoofdoplossing bestaat uit een fiets- en voetgangerstunnel onder de bestaande spoorwegovergang bij de Guisweg. De mogelijkheid voor een fiets- en voetgangerstunnel bij het station valt hiermee af. A8-aansluiting 3 krijgt er een op- en afrit bij in combinatie met een nieuwe verbindingsweg tussen de Guisweg (vlakbij tennisvereniging Westzijderveld) en de Provincialeweg. Er zijn twee opties haalbaar: een zogenoemde noordelijke en zuidelijke ligging van de nieuwe verbindingsweg. De samenwerkingspartners onderzoeken de komende tijd wat het effect hiervan is op het milieu, natuur en de omgeving.

Nieuwe verbindingsweg parallel langs de A8
De nieuwe verbindingsweg voor het autoverkeer loopt vanaf A8-aansluiting 3 parallel langs de snelweg, onder het spoor door naar de Provincialeweg. Deze nieuwe weg ligt voor een deel verdiept en sluit met een verdiepte ‘T-aansluiting’ aan op de Provincialeweg. De bestaande Guisweg bij de spoorwegovergang verandert met de komst van de nieuwe verbindingsweg in een weg voor bestemmingsverkeer.

Afbeelding
De nieuwe verbindingsweg voor het autoverkeer loopt straks vanaf A8-aansluiting 3 parallel langs de snelweg, onder het spoor door naar de Provincialeweg (vlakbij A8-aansluiting 2 nabij het skatepark)
BEELD: VERVOERREGIO AMSTERDAM

Twee opties mogelijk
De hoofdoplossing kent twee mogelijke opties: een noordelijke en zuidelijke ligging van de verdiepte T-aansluiting op de Provincialeweg. Gecombineerd met het openhouden of afsluiten van A8-aansluiting 2 bij het skatepark. De omgeving ontvangt binnenkort een brief met een toelichting van de twee opties. Het projectteam praat binnenkort nog eens met de ondernemers in het gebied, om de mogelijke impact van het project bespreekbaar te maken.

Noordelijke ligging
In de noordelijke ligging doorsnijdt de nieuwe verbindingsweg het gebied tussen Zwembad Zaangolf en de tennisbanen van tennisvereniging KZTV. Het tennispark moet dan op een andere plek liggen. Het projectteam heeft hierover al de nodige gesprekken gevoerd met de tennisvereniging. Het zwembad kan blijven. Het verdiepte deel van de Provincialeweg ligt in deze optie noordelijker vanaf de snelweg in vergelijking met de zuidelijke ligging, waardoor A8-aansluiting 2 open kan blijven. De Sluissloot moet wel worden afgesloten, omdat de Provincialeweg daar dan nog verdiept is.

Zuidelijke ligging
In de zuidelijke ligging gaat de nieuwe verbindingsweg langs het zwembad en de tennisvereniging. Beide kunnen dan blijven. Het verdiepte deel van de Provincialeweg ligt bij deze optie zuidelijker vanaf de snelweg in vergelijking met de noordelijke ligging. De Sluissloot kan dan open blijven maar A8-aansluiting 2 moet dicht. Het autoverkeer kan dan vanaf de nieuwe verdiepte ‘T-aansluiting’ niet op tijd genoeg ‘omhoog’ rijden. A8-aansluiting 3, die dus in beide opties een extra op- en afrit krijgt, is hier het centrale punt van en naar de snelweg.

Het projectteam onderzoekt nog een aantal extra mogelijkheden. Zoals het verbeteren van de fietsverbinding langs de oostkant van de Provincialeweg en in het verlengde van de Pellekaanstraat. En het verbeteren van de vaarverbinding Sluissloot. Eerder kwamen er geluiden vanuit de omgeving en betrokkenen over de mogelijke komst van een ‘luie trap’ voor fietsers. Het projectteam komt nu met een andere mogelijkheid, namelijk een hellingbaan aan de noordzijde van de Guisweg parallel aan de Provincialeweg. Fietsers hoeven dan geen trap op en neer om zich te verplaatsen van de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel naar het noord-zuidfietspad.

Verder onderzoek naar mogelijke oplossing
De Vervoerregio Amsterdam, gemeente Zaanstad, ProRail, de provincie Noord-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat onderzoeken de komende tijd wat de effecten van de hoofdoplossing met de twee opties zijn op het milieu, de natuur en voor de omgeving. De resultaten hiervan komen terecht in de milieueffectenrapportage (MER). Nadat de onderzoeken klaar zijn worden de kosten van het project in beeld gebracht. Alles bij elkaar geeft dit genoeg informatie om een keuze te kunnen maken. Dan volgt het voorlopig voorkeursalternatief. Naar verwachting kan de omgeving hierop in het najaar van 2022 reageren.

Coronacrisis zorgt voor stijgende bouwkosten
Project Guisweg heeft te maken met sterk stijgende bouwkosten. Dat geldt momenteel voor alle bouwprojecten in Nederland. De prijzen van bouwmaterialen zoals hout, ijzer en kunststof zijn de laatste tijd flink gestegen. Voor de prijsstijging van bouwmaterialen zijn verschillende oorzaken. Zo is de productie in veel fabrieken een tijd lang toegeschroefd vanwege de coronacrisis. De bouwkosten voor het project Guisweg stijgen hierdoor mogelijk tot 30 miljoen euro. Het projectteam doet onderzoek naar mogelijke oplossingen.

Project Guisweg in Zaandijk
De kruising van de Guisweg in Zaandijk met het spoor en de Provincialeweg is al jaren een knelpunt voor fietsers en automobilisten. Het is onoverzichtelijk en onveilig. Veel treinen op het traject Amsterdam – Alkmaar zorgen nu al voor lange wachttijden voor hen. Het aantal reizigers neemt hier in de komende jaren toe, waardoor er nog meer treinen op het traject gaan rijden. Dit betekent nog langere wachttijden. Daarnaast is het gebied slecht bereikbaar met de auto vanuit het noorden en westen en is de ruimtelijke kwaliteit rondom het station matig; reizigers vinden het er niet prettig en zelfs onhandig.
16-12-2021 14:39
https://vervoerregio.nl/artikel/2021121 ... en-veilige@Mods: Ik kwam nog ook berichten tegen over de Guisweg in andere topics. Die kunnen wel hierheen verplaatst worden lijkt me.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Robonus
autoweg
Berichten: 1028
Lid geworden op: di 12 apr 2016, 10:30

Re: [N203] Krommenie - Uitgeest - Alkmaar

Bericht door Robonus » vr 16 sep 2022, 7:54

Artikel in het NHD met daarin de plannen voor een verdiepte kruising met het spoor nabij de A8.
één aansluiting vervalt, en wordt gecombineerd met de andere aansluiting die volledig wordt gemaakt.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt ... lvr.it&utm

Grappig detail is dat hiervoor een semi DDI achtige oplossing wordt gebruikt.

Afbeelding

Enige twijfel heb ik over invoegend verkeer die op de buitenkant van de halfklaver moet invoegen. Die laatste bochtstraal lijkt érg krap als je die vergelijkt met de afrit, die zo'n R=80m zal zijn.

Afbeelding