Dit viaduct gaat inderdaad op de schop, maar aan de layout veranderd helaas niets. Het blijft 2 doorgaande rijstroken vanaf de A9 (uit Almere) en 2 vanaf de A2 (uit Utrecht). Op de 2 rijstroken vanuit Utrecht voegt dan oprit Amsterdam-Zuidoost (afrit 2) dan nog eerst in, alvorens deze samen komt met de rijbanen van de A9. Zeker gezien het feit dat de spitsstrook van de A9 straks ook doorgaand verkeer op de relatie A9 Almere > Alkmaar bedient, wordt de verkeersstroom vanaf de A2 naar A9 ri Alkmaar nog dominanter. Ook in de toekomstige situatie blijven dat rijstrook 1 en 2 (Maw "links invoegen").IIVQ schreef: ↑zo 29 mei 2022, 21:57Ik vermoed dat het viaduct over de Holendrechterzijweg/Amstelweg veranderd gaat worden. Er is immers de spitsstrook op de A9 Gaasperdammerweg die met een (al gebouwd) viaduct over de oprit 2 Amsterdam Zuidoost -> A2 Utrecht heen gaat, en even verder met een (nog niet gebouwde tunnel) onder diezelfde oprit (en de richting -> A9 Amstelveen) door moet, om tussen de rijbanen van de A9 uit te komen. Er liggen nu 3 viaducten (2x 2 rijstroken+vluchtstrook, 1x 4 rijstroken + vluchtstrook) en er lijkt mij geen ruimte om daar nog een spitsstrook bij te wurmen.Autostrada schreef: ↑zo 29 mei 2022, 21:06 Nog geen paar honderd meter verder voegt vervolgens de oprit van Amsterdam-Zuidoost (afrit 2) in, hier schuilt ontwerpfout 5 die ook in de nieuwe situatie bijft bestaan. De tak komende vanaf de A2 heeft al hogere intensiteiten dan de boog vanuit de A9 (uit Almere) en krijgt hier door nog meer verkeer te verwerken. Ook dit kan niet opgelost worden zonder nieuwe kunstwerken en ook hier geldt dat de huidige verbouwing een uitgelezen kans was geweest... Na de complete verbouwing van de A9 blijft dit een potentiële bottleneck.
Vervolgens komt de rijbaan komende vanaf de A2 samen met de A9 (uit Almere) en vormt hier kortstondig 4 rijstroken, waarbij ontwerpfout 6 al snel volgt. Alhoewel de intensiteit van het verkeer op rijstroken 1 en 2 veel zwaarder is dan op 3 en 4, en ook veel meer vrachtverkeer kent, is het rijstrook 1 die afvalt, wat voor zeer veel turbulentie (en ongevallen) zorgt. Het principe van het "links invoegen" blijft in de nieuwe situatie bestaan, echter zijn er dan wel meer doorgaande rijstroken op de A9. Ook in de nieuwe situatie blijft dit een plek met veel turbulentie, wel is minder congestie te verwachten.
Groot verschil is dat in de huidige situatie rijstrook 1 afvalt, en in de toekomstige situatie er 4 doorgaande rijstroken komen.
Een heel groot deel van het issue was al opgelost geweest als er vanaf de A2 komende vanuit Utrecht een links-uitvoegende spitsstrook was gekomen die zou aftakken ter hoogte van het einde van de trajectcontrole (Maw net voor afrit 3) en dan door de middenberm geleid zou worden met een betonnen rijbaanscheiding, dit kan allemaal binnen het bestaande profiel van de A2. Ter hoogte van het riviertje Holendrecht (provinciegrens UT/NH) zou dan een nieuw kunstwerk moeten komen met een flauwe boog over de westelijke rijbaan van de A2 heen en dan parallel binnen de bestaande ruimte van het knooppunt aan de verbindingsboog A9>A2 (ri Utrecht) moeten lopen. Vervolgens nog 1 nieuw kunstwerk (onderdoorgang) onder de zuidelijke rijbaan van de A9 door en dan zou deze spitsstrook invoegen op de spitsstrook van de A9 (die daar ook verdiept komt te lopen). De spitsstrook zou dan 2 doorgaande rijstroken moeten tellen tot de verweving met de hoofdrijbaan, waarna 1 rijstrook al snel zou kunnen afvallen (immers, de nieuwe A9 telt daar straks nog altijd 5 doorgaande rijstroken).
Totale meerkosten zeer te overzien, geen extra asfalt buiten de huidige omgrenzing en probleem van links uitvoegen van de spitsstrook lijkt me mee te vallen gegeven vergelijkbare situaties op de A1 en A9; daarnaast voegt de strook net voor het einde van de trajectcontrole op de A2 uit en dus vMax 100 km/h gedurende grootste tijd dat die strook daadwerkelijk open zou zijn.
Deze nieuwe A2-spitsstrook kan dan natuurlijk alleen open als de dominante richting op de A9 Almere > Alkmaar is (ochtendspits vermoed ik); omdat deze logischerwijs dezelfde rijrichting moet hebben als de A9 spitsstrook.