Het eerste perron van station Amsterdam-Zuid was gisteren al in elkaar gezet. Vanmorgen waren werklui nog bezig met enkele laatste herstelwerkzaamheden aan het perron.
- SPOILER: TOON
Moderator: Moderatoren
En met een lift ben je juist langer bezig om op of van het perron te komen. 9 van de 10 keer dat de liftkooi nog van boven/beneden moet komen of net voor je neus al gaat.
Ah, terug naar het stoomtreintijdperk
Het ligt iets genuanceerder op deze locatie: https://www.prorail.nl/nieuws/vervangin ... te-trappenSchelpenpaadje schreef: ↑do 04 aug 2022, 20:45 Nieuw beleid van ProRail, roltrappen kosten te veel energie
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/ ... n-stations
De andere optie, namelijk de internationale treinen op Centraal houden, zal inderdaad ook niet goedkoop zijn in combinatie met PHS. Met de doortrekking van de Noord-Zuidlijn kan je dan wel wat ruimte creëeren op de Westtak, maar je zal dan toch tussen Centraal en Bijlmer Arena hoogstwaarschijnlijk 4 sporen nodig hebben. Tot aan het Muiderpoortstation ligt dat er al, maar vanaf daar is dat toch ook wel een behoorlijk kostbaar plaatje, ook al moet het opzich wel passen. Je moet dan ook 3 stations volledig verbouwen.Pino schreef: ↑di 15 nov 2022, 19:20 Overigens zie ik wel dat de regio Amsterdam vrij krap zit in zijn spoorcapaciteit. De ruimte die men wil creëren op Zuid is ergens ook omdat Centraal én alleen met een enorme bocht wordt bereikt én ook zo zijn schaarste heeft. En op een andere manier zou dat dan de Schipholtunnel ontlasten. Het is maar om te zeggen dat alles wat je rond Amsterdam zou willen doen om meer mensen over het spoor te vervoeren -inclusief ruimte voor snelle treinen- een oplossing van miljarden euro’s vergt. Kies maar wat de minst slechte is.
Voor wat het waard is: vanaf Zuid het centrum in gaat met de metro prima. Als je dan ook meerekent hoeveel minuten je wint door niet met een boog naar Centraal te moeten, maar juist aan de stadspoort wisselt naar de metro, moet daar het verschil niet zitten. En het is natuurlijk leuk voor zakelijk verkeer, maar dat kan denk ik maar moeilijk dragen als je kijkt hoe makkelijk je nu al overstapt voor vlugge aansluitingen naar Zuid op Bijlmer (ICE) en Schiphol (TGV).Ds79m schreef: ↑di 15 nov 2022, 20:27Het zal ook te maken hebben met het onzalige plan om meer (internationale) treinen te laten eindigen op Amsterdam Zuid in plaats van Amsterdam Centraal. Op zichzelf leuk dat de denkwijze dat meer OV leidt tot minder files ook wordt gebruikt als de logica dat meer OV op de verkeerde plek ook zorgt voor minder drukte elders in het OV. Maar uiteindelijk moet toch een groot deel van dat internationale verkeer naar het centrum. Sterker nog, in elke vergelijking tussen trein en vliegtuig lees ik dat de trein je zo lekker afzet in het centrum, terwijl het vliegveld buiten de stad is. Meestal niet onwaar trouwens, maar in Amsterdam zet die trein je voortaan in de middenberm van de snelweg af.
Dit is dus een deelproject van het Zuidasdok megaproject. Eerder was al besloten dit in kleinere contracten in de markt te zetten en dus niet als één mega totaalcontract. Want daar zagen bouwers teveel risico's.Heijmans schreef:Consortium met Heijmans reconstrueert knooppunt De Nieuwe Meer
De reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam is als onderdeel van het programma Zuidasdok door Rijkswaterstaat voorlopig gegund aan het consortium TriAX bestaande uit BESIX, Dura Vermeer en Heijmans. Nadat de zogeheten Alcatel periode is verstreken, kan worden overgegaan tot de definitieve gunning. De opdracht heeft een contractwaarde van circa 350 miljoen euro. Het Heijmans aandeel hierin bedraagt 1/3e deel.
De voorbereidende werkzaamheden starten in het eerste kwartaal van 2023. Volgens de huidige planning zijn alle onderdelen van de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer uiterlijk in 2031 volledig in gebruik. Deze opdracht sluit naadloos aan bij de expertise en competenties van Heijmans.
Verbeteren doorstroming
De reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer is één van de onderdelen van het programma Zuidasdok, één van de grootste infrastructurele bouwprojecten van Nederland, dat als doel heeft om het noordelijke deel van de Randstad beter bereikbaar te maken via weg en openbaar vervoer.
De reconstructie van Knooppunt De Nieuwe Meer verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid in dit drukbezochte grootstedelijke gebied. Het knooppunt en een deel van de A10 zuid vanaf het Knooppunt De Nieuwe Meer tot en met de aansluiting op de Amstelveenseweg worden volledig omgebouwd over een lengte van circa twee kilometer.
In de gekozen oplossing wordt het verkeer op het knooppunt en de A10 zuid ontvlochten, doordat er op de A10 een hoofd- en parallel structuur wordt gerealiseerd. Deze hoofd- en parallelstructuur van de A10 zuid sluit straks aan op de hoofd- en parallelstructuur van het project Tunnel Zuidasdok.
Dit wordt bereikt door de bouw van een viertal nieuwe beweegbare bruggen over de Schinkel, de verbreding van de A10 om ruimte te bieden aan de hoofd- en parallel structuur en het aanpassen van het onderliggend wegennet waaronder de reconstructie van de Amstelveenseweg. Daarnaast wordt de bediening en besturing van de Schinkelbrug aangepast zodat deze op afstand kan worden bediend.