De conditie van bruggen in Nederland

Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.

Moderator: Moderatoren

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1195
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door PeterSchoeber » za 31 dec 2022, 16:17

^^ Het uitrijden van de overspanning van de Nelsonmandelabrug was een appel/eitje geval voor de vakmannen van Sarens. Qua gewicht stelde het ook niet zoveel voor gelet op het feit dat er slechts 4 * 10 aslijnen SPMT gebruikt werden. Denk dat de 10 aslijnen in de lengte vooral ingegeven waren in verband met de stabiliteit en niet vanwege het gewicht.
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10884
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Willem » za 31 dec 2022, 20:06

Vanochtend heb ik nog geprobeerd om een foto van de nieuwe situatie te maken. Die foto's zijn mislukt door een combinatie van slecht weer en het feit dat op het moment zelf het verkeer om aandacht vroeg.

Misschien doe ik morgen een nieuwe poging.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » vr 13 jan 2023, 16:25

De Rozenoordbrug van de A10.

Deze brug is ook te zwak. Het aantal incidenten met bruggen begint toe te nemen, het is in een transitie van incident naar structurele problemen ben ik bang.

Afbeelding

Rogier
expressweg
Berichten: 4907
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Rogier » vr 13 jan 2023, 16:40

^^

Dit is een bouwfout overigens.

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8658
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door captain007 » di 17 jan 2023, 11:22

^^ Uiteindelijk maakt het niet uit of het komt door een bouwfout, onderhoudsachterstanden, etc. Uiteindelijk is wat telt de beschikbaarheid van de infrastructuur en die holt gewoon zienderogen achteruit. En een probleem wat hierbij ook komt is het waterbedeffect. Waar andere infra zwaarder belast wordt door omleidingsroutes en gaat dat daar weer voor problemen zorgen. Gezien het feit dat het onderhoudsbudget structureel te laag is denk ik dat dit alleen maar erger gaat worden. Er is nu al niet eens voldoende onderhoud om gewoon het asfalt, bewegwijzering, geluidsschermen, etc voldoende te onderhouden. Dus we gaan hier nog veel meer van zien de komende jaren en erger ook.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9854
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Rein » vr 20 jan 2023, 21:00

BAM heeft samen met beton- en staalreparateur SealteQ en Nebest Adviesgroep een programma ontwikkeld om betonnen bruggen zoveel mogelijk te renoveren met een seriematige totaalaanpak. Doel is beter inzicht te verkrijgen in de constructieve toestand van de kunstwerken en op basis hiervan te gaan werken aan de levensduurverlenging van zoveel mogelijk betonnen bruggen. Gedachte is dat door een seriematige aanpak de renovatie een strak geleid proces wordt dat heel efficiënt wordt uitgevoerd.

Momenteel worden de eerste twee bruggen gerenoveerd: de Markbrug in Moerdijk en de Nollenbrug in Noord-Holland.
BAM schreef:Operatie Brugrenovatie: grip veroveren, grip houden
BAM Infra Nederland heeft samen met beton- en staalreparateur SealteQ en Nebest Adviesgroep een innovatief programma ontwikkeld om betonnen bruggen zoveel mogelijk te renoveren met een seriematige totaalaanpak.

Om de levensduur van bruggen te verlengen staan beheerders, zoals gemeentes en provincies, voor een grote uitdaging. Want hoe is het met de staat van de bestaande betonnen bruggen gesteld, en hoe kan je dat beoordelen? BAM Infra Nederland ziet als consortium met SealteQ en Nebest de noodzaak van slimme, efficiënte oplossingen voor deze opgave. Wat eerst nodig is, is inzicht in de constructieve toestand van de kunstwerken. Vaak ontbreekt het hieraan, of zijn de gegevens te versnipperd om een volledig beeld te krijgen.

Samen met SealteQ en Nebest richt BAM Infra zich op de levensduurverlenging van zoveel mogelijk betonnen bruggen. Dankzij een seriematige aanpak is de renovatie een strak geleid proces dat heel efficiënt wordt uitgevoerd.

Met het renoveren voorkomt BAM Infra, dat bruggen en viaducten moeten worden vervangen. Dat is duurzaam, vanwege een beperkte CO₂-uitstoot en minder inzet van nieuwe grondstoffen en materialen. Daarnaast borgt BAM Infra ook veiligheid en wordt overlast voor de omgeving beperkt. Tijdens Infratech 2023 tekenden de drie partijen de samenwerkingsovereenkomst.

Totaalaanpak
De aanpak richt zich niet alleen op de renovatie, maar ook op advies vooraf en een vinger aan de pols nadat de brug is gerenoveerd. Met brede expertise, een uitgebreid netwerk en spreiding in het land heeft BAM alle disciplines onder één dak.

Nick Overkamp, constructeur en conceptmanager BAM Infra Nederland: ‘Het afgelopen jaar hebben we deze aanpak concreet gemaakt en getest. Inmiddels worden de eerste twee bruggen gerenoveerd: de Markbrug in Moerdijk en de Nollenbrug in Noord-Holland. Dit smaakt naar meer, wij zijn klaar om verder uit te breiden.’

Levensduurverlenging in drie fasen
Het seriematig renoveren van bruggen is een stuk duurzamer dan dat deze worden vervangen. We maken namelijk gebruik van bestaand materiaal en het is geen grote logistieke operatie. Bovendien kan de brug tot 30% worden versterkt.

De totaalaanpak bestaat uit drie fasen:

Inspectie en renovatieadvies - dat wil zeggen een inspectie van de bruggen middels een drone, historische data en een fysieke inspectie. Op basis daarvan volgt er een integraal renovatieadvies. waarvan de opdrachtgever keuzes kan maken.

Duurzame seriematige renovatie - een team van vaste partners voert de werkzaamheden uit en zorgt daarbij ook voor omgevingsmanagement. Daarmee wordt rekening gehouden met optimale bereikbaarheid en minimale verkeershinder.

Service en monitoring - een online dashboard op basis van de vergaarde kennis, geeft inzicht in de onderhoudsstaat en benodigde eventuele toekomstige maatregelen.

Opdrachtgevers hebben de klus, samen met de markt, de komende decennia te klaren, terwijl de middelen beperkt zijn. Dat geldt niet alleen voor de budgetten, maar ook voor vakmensen, grondstoffen en materialen. De oplossingen moeten vooral duurzaam en maatschappelijk verantwoord zijn, gericht op vergaande efficiëntie en circulariteit. Operatie Brugrenovatie biedt de oplossing: grip veroveren, grip houden, seriematig renoveren en een seriematige totaalaanpak.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17976
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door mavas » za 21 jan 2023, 9:02

Goede ontwikkeling dat hier steeds meer over na wordt gedacht. Maar er zal natuurlijk ook wel een voordeel voor de aannemers zijn, waarschijnlijk zorgt dit bericht voor gratis reclame ;)

Zouden ze met de Nollenbrug de brug over de Huygenvaart bedoelen, of de gemeentelijke brug in de Hertog Albrechtweg?
Van beide zijn er in 2022 niet zoveel werkzaamheden uitgevoerd, maar enkele dagen werk was het.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17976
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door mavas » ma 23 jan 2023, 13:37

De provincie Noord-Holland is afgelopen week ook met nieuws naar buiten gekomen over de grote vervangingsopgave en uitbreidingsopgave van kunstwerken.
Landelijk (althans, dat lijkt men te bedoelen) gaat het om 9 miljard euro aan uitgaven voor kunstwerken tot 2035. Men heeft laten onderzoeken of en hoe modulair en circulair bouwen (het zogenaamde IFD-bouwen) zou kunnen bijdragen aan reductie van de kosten. Uitleg IFD-bouwen: https://www.youtube.com/watch?v=Smi8cJChxVE
Uit de resultaten van het rapport https://www.noord-holland.nl/Actueel/Ar ... uctuur.pdf blijkt dat IFD-bouwen toegepast zou kunnen worden bij 3 miljard euro van de opgave.
Het kan tevens zorgen voor een kortere bouwtijd, minder verkeershinder, minder ontwerpkosten en minder faalkosten.

IFD-bouwen katalysator voor circulariteit en bereikbaarheid
(20 januari 2023)
In de periode 2025-2035 staan provincies en gemeenten voor een grote opgave om bruggen, viaducten, onderdoorgangen en duikers uit te breiden en te vervangen.
De totale opgave bedraagt naar schatting € 9 miljard. In opdracht van de provincie Noord-Holland en Bouwend Nederland voerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) een analyse uit naar de potentie van IFD-bouwen (Industrieel, Flexibel en Demontabel) bij deze opgave.

Kansen IFD
Het EIB noemt 4 factoren voor het succes van IFD-bouwen: de functionaliteit (in de betekenis van standaard) van het ontwerp, de technische omstandigheden, de levensduur van verschillende componenten en de verkeersintensiteit. Een functioneel ontwerp geeft mogelijkheden voor standaardisatie en prefabricage van bijvoorbeeld brugkelders, landhoofden en pijlers van bruggen en viaducten. Dit brengt belangrijke voordelen met zich mee, zoals minder ontwerpkosten en minder faalkosten. Voor de omgeving is er minder verkeershinder door een kortere bouwtijd en de bouw is circulair, doordat de standaardelementen kunnen worden hergebruikt.

De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn dat IFD potentie biedt voor circa € 3 miljard van de totaal opgave, IFD een belangrijke bijdrage levert aan een circulaire bouweconomie en dat IFD kan bijdragen aan een kortere bouwtijd met minder verkeershinder. De implementatie van IFD vraagt wel om een goede samenwerking tussen decentrale overheden en het innovatief vermogen van de markt. Lees het volledige rapport (pdf, 1,24 MB) voor meer informatie.

Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Bereikbaarheid en Mobiliteit: “De provincie Noord-Holland is koploper op het gebied van IFD-bouwen. Vanaf nu passen we het toe op al onze vaste en beweegbare bruggen. Met IFD besparen we op grondstoffen en ontwerpkosten. Onderhoud en vervangen gaat sneller, waardoor er minder hinder voor de omgeving is. Kortom: IFD is duurzaam en kostenbesparend en het meest effectief als alle wegbeheerders het toepassen. Laten we dit dus ook doen. Gezamenlijk investeren we in een circulaire toekomst.”

Samenwerking
Op woensdag 18 januari 2023 overhandigden Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen en Jeroen Olthof het rapport aan Jaap Smit, voorzitter van IPO (Interprovinciaal Overleg).

“IFD lijkt verbluffend simpel en doeltreffend. Door het minder complex te maken, wordt ervoor gezorgd dat de vervangingsopgave van bruggen en viaducten gaat lukken. Ook nog eens circulair en uiteindelijk tegen minder kosten. Ik begrijp dat IFD op grotere schaal de sleutel is om tot versnelling te komen. Massa is daarbij noodzakelijk”, aldus Jaap Smit.

Maxime Verhagen: “De bouw is er klaar voor om meer te standaardiseren en niet elk kunstwerk als uniek project aan te pakken. Een meerjarig programmatische aanpak vraagt in het begin extra investeringen. Pas dit breed toe, zodat marktpartijen deze extra investeringen kunnen terugverdienen. Uiteindelijk leidt het tot tevreden bouwers, tevreden klanten en een tevreden omgeving. Ik roep opdrachtgevers op niet meer alleen voor de laagste prijs gaan. Leg de opdrachten maar op tafel, dan kan de markt er samen met opdrachtgevers mee aan de slag.”

Hoe nu verder?
Voor de verdere ontwikkeling en gebruik van IFD zijn acties nodig:
- Het bundelen van krachten van initiatiefrijke opdrachtgevers en marktpartijen. Een concreet marktperspectief is van belang om verdere investeringen door marktpartijen te initiëren.
- Het beschikbaar stellen van extra budget. Uit de analyse blijkt dat er onvoldoende middelen beschikbaar zijn voor het toepassen van IFD.
- Met quick wins kunnen snel positieve effecten worden bereikt. De eerste resultaten vanuit partijen die nu en de komende jaren IFD-projecten in de markt zetten, bieden perspectief voor continuering en aanscherping.
- Monitoren van praktijkvoorbeelden wat inzicht geeft in ervaringen. Zo kunnen successen en valkuilen gedeeld worden tussen de verschillende partijen.
Bron: https://www.noord-holland.nl/Actueel/Ar ... ikbaarheid
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » ma 23 jan 2023, 18:33

verfmeer95 schreef: do 16 dec 2021, 11:11 Dit is toch wel triest:
NOS schreef:Pekela heeft geen geld voor onderhoud en haalt 21 bruggen weg
https://nos.nl/artikel/2409697-pekela-h ... ruggen-weg
De bruggen in Pekela blijken in minder slechte staat dan verwacht: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/992036/b ... -jaren-mee

Vronik heeft tot nu toe acht bruggen grondig onderzocht: drie houten bruggen en vijf bruggen van beton. ‘Wij hebben bewust voor die acht gekozen, omdat die er slecht aan toe zouden zijn. Een ander adviesbureau zei dat ze zo oud zijn, dat ze binnen nu en tien jaar vervangen zouden moeten worden’, vertelt hij.

Ik ben vooral positief verrast over de bruggen van staal en beton. Die zijn gemiddeld veertig jaar oud, maar als ik naar de kwaliteit van het beton en staal kijk, dan is die heel goed.’

De projectleider zegt hoopvol: ‘De betonnen bruggen moeten in elk geval de levensduur van negentig jaar kunnen halen.’ Dat klinkt al positief, maar hij doet er nog een schepje bovenop.

Vronik: ‘Die negentig jaar geldt bijvoorbeeld voor een brug die bij wijze van in de A2 ligt. Maar deze bruggen liggen in Pekela. Die kunnen dus nog langer mee.’ Dat terwijl wethouder Jaap van Mannekes in november 2021 nog zei: 'Voor alle bruggen geldt dat het einde in zicht is.'

Dat is wel een drastisch andere conclusie. Wellicht gerekend volgens de Eurocode op een verkeersbelasting die in de praktijk niet reëel is voor een locatie als Pekela.

Een brug die volgens de regels niet voldoet hoeft niet per se meteen tot sloop en vervanging te leiden.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15143
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Via » zo 29 jan 2023, 8:18

In dat IFD-artikel trekken ze wel een belangrijke conclusie. Door toepassen van standaardontwerpen worden projecten minder complex. In feite helemaal niets nieuws onder de zon, maar door een veelvoud van proces, omgeving, en risico's waar de aandacht vaak naar uitgaat vergeten we dat nog wel eens.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5410
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Schelpenpaadje » ma 30 jan 2023, 10:25

N.a.v. de problemen met de Prinses Margriettunnel en rijksbruggen over de vaarweg Lemmer-Delfzijl heeft Omrop Fryslân een inventarisatie gemaakt van provinciale bruggen in Friesland:
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... l-goed-bij

De conclusie is dat de provincie de zaken goed op orde heeft. 'Goedkoop is duurkoop' is ook het motto van de provincie. Voor zover op korte termijn bruggen vervangen of opgeknapt moeten worden betreft het regulier onderhoud.

Kaartje van de inventarisatie gemaakt door Omrop Fryslân:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 20307&z=10

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1195
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door PeterSchoeber » za 04 feb 2023, 15:00

Ook de lokale bruggen beginnen (grote) kuren te vertonen met beperkingen tot gevolg. https://www.gelderlander.nl/achterhoek/ ... ~aabd382d/ Wel gemakkelijk om het "zware vrachtverkeer" de schuld te geven van de ontstane schades. Gemakshalve vergeet men dat de bruggen ontworpen zijn in een andere tijd met andere normen voor het ontwerp en vrachtauto's die niet zo groot waren als heden ten dage.
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21746
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Wouter N14 » za 04 feb 2023, 15:06

^^ Dat artikel is alleen voor abonnees leesbaar...
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » za 04 feb 2023, 15:10

Dit is wel een vrij ernstige situatie dat het eigenlijk te onveilig is om op de brug stil te staan. Aangezien er direct een rotonde naast ligt, heb je eigenlijk voortdurend stilstaand / afremmend verkeer op die brug.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21746
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Wouter N14 » za 04 feb 2023, 15:14

Personenauto's mogen niet stilstaan op de brug? :hamertjetik: Zeer kwalijk dit...
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » za 04 feb 2023, 15:21

Hier even het persbericht van de gemeente:
Gemeente Lochem schreef:Reudinkbrug in Lochem in zeer slechte staat, direct maatregelen nodig

De Reudinkbrug in Lochem is in zeer slechte staat. Dit blijkt uit een nadere inspectie. Gemeente Lochem neemt direct ingrijpende maatregelen voor zwaar verkeer en automobilisten. Dit om de veiligheid van de gebruikers van de brug te garanderen. De gemeente volgt hiermee het advies van de constructeur die de inspectie uitvoerde. Dit weekend zijn de maatregelen al van kracht.

Het gaat om de brug over de Berkel bij de Graaf Ottoweg. De brug vormt de aansluiting met de rotonde met de Goorseweg en de Stationsweg. De gemeente Lochem wist al dat de brug in aanmerking komt voor onderhoud. Dit bleek afgelopen najaar uit een zogenoemde instandhoudingsinspectie. Nadere inspectie was nodig om de exacte staat van de brug vast te stellen. Deze nadere inspectie is 2 februari 2023 uitgevoerd. Dat de brug nu zo slecht is had de gemeente Lochem niet verwacht.

Wat is er mis met de Reudinkbrug?

Uit de recente inspectie blijkt dat de brug niet meer voldoet aan de huidige eisen. Daarnaast is er veel beton- en wapeningsschade aan de constructie van de brug. Hieruit blijkt dat de brug overbelast wordt. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden.

Welke maatregelen neemt de gemeente per direct?

Zwaar vrachtverkeer mag niet meer over de brug. Er geldt al een verbod voor landbouw en vrachtverkeer. Maar er was een uitzondering voor toeleveranciers van grote supermarkten en winkels die in de binnenstad moeten zijn. Deze toeleveranciers leiden we vanaf nu om via de Hanzeweg/ Larenseweg/Julianaweg. Ook mag er geen gemotoriseerd verkeer stil staan op de brug.

Samenvattend gaat het om de volgende maatregelen:

As-last beperking van 5,3ton
Gewichtsbeperking van 20 ton
Geen stilstaande voertuigen op de brug

Komend weekend zijn al maatregelen zichtbaar

Vandaag nog plaatst de gemeente Lochem borden om zwaar verkeer op de brug te weren. En komen borden die de gebruikers van de Reudinkbrug erop wijzen niet stil te staan op de brug. De brug is veilig voor fietsers en voetgangers. Openbaar vervoer gaat alleen over de brug als er gereden wordt met kleinere bussen. Grote bussen maken gebruik van de omleiding. Hulpdiensten zijn geïnformeerd en houden rekening met de beperking op de brug.

Hoe nu verder de komende weken?

We monitoren of weggebruikers de maatregelen goed opvolgen. Indien nodig zorgen we na het weekend voor aanpassingen. Vervolgens kijkt de gemeente naar de toekomst van de brug. Knappen we de brug op of vervangen we de brug. Het nieuws is te volgen op www.lochem.nl en in het Gemeentenieuws.
Bron: https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/ni ... elen-nodig

Locatie van de brug: https://www.google.com/maps/@52.16298,6 ... a=!3m1!1e3

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » za 04 feb 2023, 16:46

Deze brug was overigens tot 1992 onderdeel van de doorgaande weg Zutphen - Goor, pas sinds dat moment werd de N346 langs de west- en noordkant van Lochem verlegd.

Vroeger werden bruggen in drie belastingsklassen ontworpen: 30, 45 en 60. Waarbij 30 echt voor lokaal verkeer was, 45 voor regulier verkeer en 60 op bruggen waar het omleiden van verkeer niet mogelijk was, veelal van rijkswegen.

Ik kan mij gezien de historie van deze weg, niet voorstellen dat die brug maar klasse 30 zou zijn geweest. Gezien de breedte van het brugdek (volledige rijbaan plus fietspaden aan beide kanten) lijkt mij dat deze brug niet vooroorlogs is.

Hier een stukje achtergrond van bureau Westenberg over de belastingsklassen:
Afbeelding

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20242
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door waldo79 » za 04 feb 2023, 19:16

^^ Kun je niet een artikel wijden aan belastingsklassen in de Wegenwiki?

Gebruikersavatar
Victor
autoweg
Berichten: 1476
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 21:39
Locatie: Oosterhout

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Victor » za 04 feb 2023, 19:19

Wouter N14 schreef: za 04 feb 2023, 15:14 Personenauto's mogen niet stilstaan op de brug? :hamertjetik: Zeer kwalijk dit...
Als je de tekst een beetje snel leest, kun je er ook "verboden om niet stilstaan op brug" van maken. Dan moet je stilstaan :)

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5410
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Schelpenpaadje » vr 03 mar 2023, 7:10

Het Dagblad van het Noorden heeft een uitvoerig artikel (geen betaalmuur) over de vervanging van de Euvelgunnebrug in de N7 door Groningen:

https://dvhn.nl/groningen/Euvelgunnerbr ... 70888.html

De brug wordt vervangen in het kader van het project Aanpak Ring Zuid, al wordt de nieuwe brug volgens het artikel niet breder. De voornaamste reden is dat de brug aan het eind van zijn levensduur is.

Momenteel worden al voorbereidingen getroffen aan onder meer de basculekelder, die de nieuwe brug aardbevingsbestendig moeten maken. Later dit jaar krijgen zowel weggebruikers als het vaarverkeer te maken met stremmingen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » ma 03 apr 2023, 11:12

Update Reudinkbrug / Hoevenbrug in Lochem:
Gemeente Lochem schreef:Noodconstructie voor Reudinkbrug en start voorbereiding nieuwe brug

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om de Reudinkbrug (Hoevenbrug) in Lochem zo snel mogelijk te voorzien van een noodconstructie. Het college wil zo de veiligheid en bereikbaarheid kunnen blijven waarborgen. Om de brug van een noodconstructie te voorzien sluit de gemeente binnenkort de brug voor enkele weken af. Naar verwachting gebeurt dit begin mei. Het college heeft ook besloten om per direct te starten met de voorbereiding van een nieuwe brug.

Wat gebeurde er de afgelopen weken?
De afgelopen weken onderzocht de gemeente Lochem opties voor een passende noodconstructie. Hiervoor gebruikte de gemeente gegevens uit het definitieve inspectierapport. En had hiervoor afstemming met de aannemer, hoofdconstructeurs, verkeersdeskundigen, nutsbedrijven, juristen en Waterschap Rijn en IJssel.

Noodconstructie borgt bereikbaarheid, maar is niet optimaal genoeg om jaren mee te gaan
Uit berekeningen blijkt dat geen enkele noodconstructie ervoor kan zorgen dat er weer zwaar verkeer op de brug mag komen. Wel borgen wij met de noodconstructie de bereikbaarheid van de binnenstad van Lochem voor auto’s, fietsers en wandelaars. Dit is belangrijk, want de Reudinkbrug is een van de drie verkeersaders richting de binnenstad (naast de Larenseweg en Nieuwstad). Ook andere projecten spelen een belangrijke rol in de afweging die het college heeft gemaakt om voor een noodconstructie te gaan. Én tegelijkertijd te beginnen met de voorbereiding van een nieuwe brug.

Nieuwe brug kan er naar verwachting over een jaar liggen
In de vastgestelde Visie Goorseweg staat een onderzoek naar het vervangen of aanpassen van de brug als een van de actiepunten vermeld. De brug nu vervangen is in lijn met deze visie. En met de ruimtelijke en infrastructurele aanpassingen, mede als gevolg van de rondweg. De verwachting is dat, als de raad instemt met vervanging en de processen voorspoedig verlopen, er over ongeveer een jaar een nieuwe brug ligt. Dit zorgt er dan voor dat al het verkeer weer gebruik kan maken van de brug.

Hoe ziet de noodconstructie eruit?
Bovenop krijgt het dek zichtbare grote stalen liggers, waar we delen van de brug als het ware aan ophangen. Deze liggers koppelen we met stalen dwarsbalken aan de onderzijde van de brug. De grote stalen liggers bovenop het wegdek geleiden het verkeer automatisch. Er is voldoende rijbaanbreedte aanwezig voor autoverkeer voor twee richtingen. Ook de fietspaden houden voldoende breedte over.
Ze zeggen ook nog over de naam:
De Reudinkbrug heet officieel Hoevenbrug. Wij gebruiken de term Reudinkbrug, omdat het een logische verklaring geeft voor de ligging van de brug, vlakbij de voormalige molen van Reudink. Deze naam kwam voor het eerst naar voren in een van de oudere rapporten over deze brug. Wanneer de nieuwe brug er ligt voorzien we het van een mooi naamplaatje met de officiële naam: Hoevenbrug.

Jeff
expressweg
Berichten: 2870
Lid geworden op: za 12 mei 2018, 10:48

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Jeff » wo 19 apr 2023, 0:09

De in 2009 nieuwgebouwde brug (Baljuwlaan, 2x2 deel) in de stadsring van Spijkenisse wordt vanaf aankomend weekend volledig afgesloten. Als experiment is hier een Kunststof geluidsdemper gebruikt en deze is gaan schuiven.

Alle kunstofdelen worden vervangen door rubbermetaalblokken.
afsluiting duurt tot begin juli, verkeer wordt omgeleid over de naastgelegen oude brug middels een 2+0 systeem (zoals zichtbaar in Streetview van 2009)

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18017
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door boe! » zo 23 apr 2023, 14:28

Chris schreef: vr 30 dec 2022, 20:51De Molenbrug is een opvallende in deze rij. Deze brug is nog betrekkelijk jong (sinds 1983 in gebruik), maar valt als enige in Oost-Nederland onder een ‘verhoogd inspectieregime’. Komend jaar worden alle opleggingen van de brug, dat zijn de steunpunten, vervangen.[/i]
De Molenbrug in Kampen is deze en volgende week afgesloten vanwege het vervangen van opleggingen (nieuwsbericht Rijkswaterstaat).

In deze video een toelichting op de werkzaamheden: https://www.destentor.nl/video/producti ... erd-371020

Rogier
expressweg
Berichten: 4907
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Rogier » zo 23 apr 2023, 18:42

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/a ... -juni-2021

De eerste grote oplegging van de 4 opleggingen werd in 2021 al vervangen en nu moeten de andere 3 vervangen worden. Typisch achterstallig onderhoud, want de brug had al gerenoveerd moeten zijn. Dit staat nu gepland tussen 2025 en 2030. Betreft vooral verwijderen conservering (verf) en waar nodig schade herstellen.
Laatst gewijzigd door Rogier op zo 23 apr 2023, 19:37, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » zo 23 apr 2023, 19:36

Rogier schreef: zo 23 apr 2023, 18:42Volgens mij rijdt er niet veel zwaar vrachtverkeer over deze brug, waardoor mbt sterkte er geen probleem is.
Het is geen snelwegbrug, maar het bedrijventerrein van IJsselmuiden heeft diverse logistieke bedrijven en achter IJsselmuiden heb je veel tuinbouw wat ook het nodige vrachtverkeer genereert. In IJsselmuiden zit Wezenberg, één van de grotere transportbedrijven van de regio. En Postuma, een AGF distributiecentrum.

Als ik het zo zie, gemiddeld circa 16.000 motorvoertuigen per dag, waaronder tegen de 2.000 vrachtwagens.

Rogier
expressweg
Berichten: 4907
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Rogier » zo 23 apr 2023, 19:37

Dan neem ik mijn woorden terug mbt vrachtverkeer.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20242
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door waldo79 » zo 23 apr 2023, 20:11

Dan begrijp ik ook de prominente vermelding van de afsluiting op DRIPS beter, al suggereerden m.i. ten onrechte dat Kampen onbereikbaar was.

Sendis
dorpsstraat
Berichten: 192
Lid geworden op: do 27 apr 2006, 16:41

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Sendis » di 25 apr 2023, 9:18

Een ritje van Breda naar Utrecht over de A27 laat zien - en voelen- in wat voor erbarmelijke staat ( van onderhoud) het Nederlandse wegennet in het algemeen en de bruggen over de Bergse Maas en de Boven Merwede in het bijzonder zich bevinden. En maar blijven roepen dat de Belgische wegen zo slecht zijn. :wall:

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » vr 28 apr 2023, 11:27

De Reudinkbrug / Hoevenbrug over de Berkel in Lochem.

Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 01 by European Roads, on Flickr

Het gaat om deze brug.
Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 02 by European Roads, on Flickr

Maximaal 5,3 ton aslast. Er is ook een hoogtebeperking van 3 meter om vrachtverkeer te weren.
Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 03 by European Roads, on Flickr

Tamelijk absurd beeld voor Nederland.
Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 04 by European Roads, on Flickr

Het hele brugsegment lijkt een paar centimeter verschoven te zijn.
Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 05 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 07 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 08 by European Roads, on Flickr

Het verschoven dek.
Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 09 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
Reudinkbrug Lochem 10 by European Roads, on Flickr

Rogier
expressweg
Berichten: 4907
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Rogier » vr 28 apr 2023, 13:32

Men hier nog voor 6 ton een noodconstructie aanbrengen (misschien is deze al aangebracht). Zonder deze constructie moet de brug binnen enkele weken afgesloten worden. Vervanging staat later voor dit jaar gepland. Jammer van die 6 ton, want dat is een hoop geld, wat je bespaard had, als deze brug eerder vervangen had.