Veer Holwerd-Ameland

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5825
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » za 11 feb 2023, 16:23

Al jaren spelen er problemen met de vaargeul tussen Holwerd en Ameland. Door de ligging ten opzichte van de wind en stromingen in de Waddenzee slibt deze steeds opnieuw dicht.

De problemen met de vaargeul zorgen voor beperkingen in de dienstregeling van rederij Wagenborg. Bij laat tij wordt de vaargeul niet alleen ondieper maar ook smaller. Dit betekent dat bepaalde afvaarten niet door kunnen gaan of vertraagd aankomen en dat veerboten elkaar niet goed kunnen passeren.

De dienstverlening is nog steeds onbetrouwbaar, waardoor reizigers de aansluiting op aansluitende buslijnen soms niet halen. In de toekomst zouden veel minder afvaarten mogelijk zijn dan nu.

De afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat zich ingezet om intensiever te baggeren. Dit heeft helaas niet tot de gewenste verbetering geleidt. Wat er wordt uitgebaggerd slibt er bijna net zo hard weer bij. Een moeilijkheid is dat het zand en slib dat wordt opgebaggerd vanwege de Natura 2000-status per se in het gebied moet blijven.

Naast meer baggeren worden af en toe ook andere oplossingen genoemd. Een tunnel of brug lijkt vanwege de beschermde status van de Waddenzee uitgesloten, en de eilanders (en veel toeristen) zouden dit ook niet willen. Het meer naar het westen verplaatsen van de veerhavens zou het makkelijker kunnen maken om een vaargeul open te houden. Voor een veerhaven bij Ferwert dient echter een beschermde kwelder doorsneden te worden en verplaatsing ligt gevoelig voor het dorp Holwerd, dat de laatste jaren na jarenlange krimp juist aan het opkrabbelen is.

Vanwege de continue noodzaak tot baggeren en de gevolgen voor de vaarschema's kijken Rijkswaterstaat en Wagenborg zijn nu serieus naar 'andere vervoersconcepten'. Hierbij lijkt zelfs de inzet van hovercrafts (iets dat nu niet kan) een serieuze optie. Vorig jaar werd nog door de minister aangekondigd dat er in maart van dit jaar een besluit genomen zou worden over de vaargeul.

Hovercraft als mogelijke oplossing, hoog overleg over veer naar Ameland

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31583
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Palance » za 11 feb 2023, 20:05

Toch die dam maar weer bouwen?

(Die net zo hard weg zal spoelen trouwens)
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21940
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Wouter N14 » za 11 feb 2023, 20:21

Almere heeft binnenkort toch een kabelbaan over?
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Jeff
expressweg
Berichten: 3024
Lid geworden op: za 12 mei 2018, 10:48

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Jeff » za 11 feb 2023, 20:29

Ik zit aan een aantal suggesties te denken, een paar voorbeelden:

1) Aanleg van een wadweg, deze wordt aan de zijkanten bij elkaar gehouden met een steenplaat/betonplaat (welke dan voor tientallenmeters de grond in gaat). Dit soorten objecten kunnen dan weer een prima plek zijn voor mossen, grassen en kleine waddiertjes om beschutting te zoeken (bijv tijdens hoogwater ICM heftig weer)

2) Aanlegplaatsen verplaatsen: De huidige locaties zijn zeer intensief om open te houden. Gebruik maken van de havens Lauwersoog en/of Harlingen en het creëren van een aanlegpunt bij Hollum of ten noorden van Nes (in ieder geval naar iets dieper water).
De huidige parking kan dan open blijven voor een veerboot (bijv. "Watertaxi") die nauwelijks diepgang nodig heeft en/of excursies over & op het Wad

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5825
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » za 11 feb 2023, 22:32

Een wadweg zou grote gevolgen hebben voor de stromingen op het Wad. Nog altijd veranderen er stromingen en zandbanken als gevolg van de aanleg van de Afsluitdijk bijvoorbeeld. Zo'n dijk naar het eiland zou het ook onmogelijk maken voor watersporters en de chartervaart om onder het eiland door te varen. Tot slot heeft een vaste verbinding voor de eilander sfeer niet de voorkeur. De wegen naar enkele eilanden van het oostelijke Wad zijn in een andere tijd aangelegd, ik zie dat anno nu niet meer gebeuren.

De huidige vaargeul is moeilijk open te houden omdat deze zich op het ondiepste punt tussen eiland en vaste wal bevindt. Een vaargeul tussen Ferwerd en Hollum heeft als voordeel dat deze dichter bij het zeegat ligt, waar de Waddenzee diepere geulen heeft en de ebstroom (die aangevoerd zand ook weer afvoert) sterker is.

De huidige aanlegplaatsen functioneren prima. Het knelpunt gaat echt om de vaargeul. Laat je de boot naar Ameland in Harlingen of Lauwersoog vertrekken dan is die extreem veel langer onderweg. Ook moet de boot dan over meerdere wandtijen, waar het openhouden van een vaargeul lastig is. Tot slot hebben zowel Harlingen als Lauwersoog niet de ruimte om extra parkeervoorzieningen voor bezoekers van Ameland aan te leggen.

Overigens doet zich bij de boot naar Schiermonnikoog iets vergelijkbaars voor. Ook die slingert onderweg naar het eiland heen en weer in ondiepe geulen. Het voordeel daar is dat de zee toch nog iets dieper is, de geulen profiteren van de spuisluizen van het Lauwersmeer en er sowieso al minder afvaarten zijn. Ook de boten van Harkingen naar Terschelling en Vlieland passeren enkele kunstmatige geulen. Dichtbij de vastewal helpt de zgn. Pollendam om de naastgelegen geul open te houden. Wie weet kan een kunstmatige dam langs delen van de vaargeul naar Ameland ook helpen deze open te houden.

Ik verwacht in de toekomst ondiepere schepen (waarschijnlijk geen hovercrafts) en eventueel het verplaatsen van de veerhavens naar Ferwert en Hollum.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10944
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Willem » zo 12 feb 2023, 8:31

Eventueel kun je een dienstregeling maken die van het getij afhankelijk is zodat alleen met hoogwater gevaren wordt.
Bij de Oost-Friese eilanden is dat al jaren gebruikelijk.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18210
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door mavas » zo 12 feb 2023, 10:29

Schelpenpaadje schreef: za 11 feb 2023, 22:32Ik verwacht in de toekomst ondiepere schepen (waarschijnlijk geen hovercrafts) en eventueel het verplaatsen van de veerhavens naar Ferwert en Hollum.
De vraag die ik dan heb: Waarom wordt dat nu dan al niet toegepast? Is dat zoveel duurder, zowel qua vaartuigen als qua aanlanding?
En wat voor vaartuigen zijn dat dan als het geen hovercrafts zijn? Worden ondiepere schepen al ergens grootschalig toegepast?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5825
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » zo 12 feb 2023, 14:10

Willem schreef: zo 12 feb 2023, 8:31 Eventueel kun je een dienstregeling maken die van het getij afhankelijk is zodat alleen met hoogwater gevaren wordt.
Bij de Oost-Friese eilanden is dat al jaren gebruikelijk.
Haal je dan nog wel de capaciteit die nodig is om alle gasten en eilanders over te zetten? Ameland ontvangt nogal wat meer toeristen dan de Oost-Friese waddeneilanden. Na de veerboot naar Texel heeft Ameland de meeste overtochten per dag. Als je dit moet compenseren met grotere schepen dan loop je weer tegen hetzelfde aan. En voor eilanders die voor werk of school op de vaste wal afhankelijk zijn van vaste afvaartijden is varen op het tij ook niet echt een optie.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41371
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Vinny » zo 12 feb 2023, 14:18

Meer informatie:
Morfologie Borndiep (PDF)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5825
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » zo 12 feb 2023, 14:41

^^ Waardevolle toevoeging. Even vluchtig de managementsamenvatting gelezen over de vaargeul naar Holwerd.

Het rapport geeft goed weer hoe het gebied continu verandert, zowel over lange termijnen als relatief plotseling. En dat de mens hier met baggerwerk en zandsuppleties ook invloed op heeft. Of zoals in één van de nieuwsberichten werd gequote "het lijkt wel of het baggerslib een geheugen heeft".

--

De initiatiefnemers van het project Holwerd aan Zee hoopten dat een binnendijks getijdenmeer zou kunnen helpen bij het "uitspoelen" van de vaargeul. Na onderzoek bleek dat dit plan geen bijdrage zou leveren aan het op diepte houden van de vaargeul. Om de veerhaven en de geplande binnenhaven bereikbaar te houden zou grootschalig baggeren nodig blijven.

Na versobering van het project trokken diverse geldschieters zich terug. Als één van de laatsten lijkt nu ook de provincie de bijdrage aan Holwerd aan Zee in te trekken.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41371
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Vinny » ma 13 feb 2023, 21:26

Ja, ik denk zelf dat een hoge dam met een beweegbare brug erin wel eens het meest toekomstvast zou kunnen zijn. Waarschijnlijk gaat zo'n plan meteen voor rooddoorlopen ogen zorgen bij de milieuclubs van het land, maar als je weet wat je aan het doen bent kun je het waarschijnlijk wel morfologisch verantwoord aanleggen:

In Duitsland hebben ze ook voor zo'n oplossing gekozen maar dan zonder brug:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hindenburgdamm
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76467
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Chris » ma 13 feb 2023, 21:34

Zo'n dam heeft grote ecologische impact, veel meer dan een brug.

Maar als men geen brug wil, dan is verplaatsen van de veerhaven of hovercraft ook wel de enige optie lijkt het. Maar hovercrafts zijn als veerdienst min of meer verleden tijd, volgens Wikipedia is er wereldwijd nog maar één in dienst.

Of een tunnel, maar dit is niet Noorwegen.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41371
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Vinny » ma 13 feb 2023, 21:37

Een brug kun je ook aanleggen natuurlijk. Dan moeten de pijlers wel wat krachten kunnen opvangen. Wat wellicht nog wel kan is met twee kunstmatige eilandjes een brug-tunnelcombinatie. Dan ga je alleen onder de vaargeul door. Dat is een heel dure optie.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17412
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Kaaiman » ma 13 feb 2023, 22:15

Ik lees in allerlei nieuwsberichten over deze kwestie dat een hovercraft niet toegestaan zou zijn, maar waarop is dat gebaseerd? Maakt zo'n ding teveel herrie? Is het gewoon geen toegelaten type vaartuig? Het lijkt me overigens wel een nogal energievretende en onderhoudsintensieve oplossing. Niet dat het baggeren geen energie vreet, overigens.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Coen Tunnel » ma 13 feb 2023, 22:26

Chris schreef: ma 13 feb 2023, 21:34 Zo'n dam heeft grote ecologische impact, veel meer dan een brug.

Maar als men geen brug wil, dan is verplaatsen van de veerhaven of hovercraft ook wel de enige optie lijkt het. Maar hovercrafts zijn als veerdienst min of meer verleden tijd, volgens Wikipedia is er wereldwijd nog maar één in dienst.

Of een tunnel, maar dit is niet Noorwegen.
Hovercrafts worden alleen nog maar gebruikt voor de dienst van Portsmouth naar Isle of Wight over de Solent, en dat zijn relatief kleine hovercrafts die alleen passagiers meenemen. Naar Ameland moeten ook auto's en vrachtwagens mee kunnen.

Volgens mij bouwt alleen het Britse Griffon nog hovercrafts en zal een grotere hovercraft voor een dienst naar Ameland opnieuw ontworpen moeten worden. De hovercrafts die ooit voor de diensten over het Kanaal gebruikt werden zijn inmiddels allemaal gesloopt of in een museum.

Een tunnel lijkt mij nog realistischer dan hovercrafts.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5082
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Rogier » di 14 feb 2023, 8:34

Het wordt veel eerder een tunnel, dan hovercrafts. Het probleem is het hoge geluidsniveau van een hovercraft en dat gaat niet samen met de Waddenzee. Een alternatief is inderdaad verplaatsen van de veerhavens, maar ik heb hier geen kennis van.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18210
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door mavas » di 14 feb 2023, 8:58

Schelpenpaadje heeft het over ondiepere schepen, maar geen hovercrafts. Hierboven vroeg ik me al af wat daar dan onder valt, maar niemand reageerde.
Weet iemand het nu?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5082
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Rogier » di 14 feb 2023, 9:10

^^

Ondiepere schepen kun volgens mij vergeten. Schepen hebben een bepaalde diepgang i.v.m. stabiliteit enz. Minder diepgang kan, maar dan heb je vaak een bredere schip, waardoor het schip te breed en \ of minder snel kan varen i.v.m. stabiliteit tijdens het varen.

Nee, ik denk dat RWS de vaargeul structureel moet gaan uitdiepen en het zand uit het gebied moet gaan afvoeren. Dat is d.v.m. A.D.C. methode wel te regelen.
- Geen redelijk alternatief
- Maatschappelijk belang lijkt mij duidelijk, want bereikbaarheid van Ameland wordt aangetast.
- Compensatie lijkt mij wel goed haalbaar.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31583
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Palance » di 14 feb 2023, 9:21

Hoe is dat dan met de veren naar Terschelling en Vlieland? Daar heb je ook autoveren maar ook sneldiensten enkel voor voetpassagiers. Hebben die dan globaal dezelfde diepgang?
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17412
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Kaaiman » di 14 feb 2023, 9:42

Kijk eens op een willekeurige kaart met daarop zandplaten en/of diepte geprojecteerd. Dan zie je meteen het probleem. En dat het vooral/alleen bij Ameland speelt, waarbij de beide veerhavens Holwerd en Nes ook nog eens onlogisch ver van elkaar liggen. De veerdam van Holwerd is namelijk het overblijfsel van die vaste dam die in de 19e eeuw is aangelegd. Aangezien die 19e eeuwse dam ter hoogte van het (toenmalige) wantij is aangelegd, omdat daar de natuurlijke weerstand van de getijden het laagst is, is het natuurlijk niet verwonderlijk dat de vaargeul juist daar steeds verzandt. Het is wel opmerkelijk dat het wantij sindsdien wat naar het oosten is opgeschoven en de vaargeul juist steeds meer in plaats van steeds minder verzandt.

Overigens, veel Duitse Waddeneilanden hebben kennelijk hetzelfde probleem. Echter, daar heeft men lange leidammen in de Waddenzee gelegd om de vaargeul te beschermen. Maar dat zal bij UNESCO wel taboe zijn.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5825
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » di 14 feb 2023, 10:20

mavas schreef: di 14 feb 2023, 8:58 Schelpenpaadje heeft het over ondiepere schepen, maar geen hovercrafts. Hierboven vroeg ik me al af wat daar dan onder valt, maar niemand reageerde.
Weet iemand het nu?
De huidige veerboten naar Ameland hebben een diepgang van 1.70m. Daarmee behoren ze al tot de minst diepstekende schepen. Zoals hierboven wordt geschreven is dat niet zonder reden. Misschien valt er nog wat vanaf te snoepen, maar met de huidige grootte en romvorm zal dat niet veel kunnen zijn.

Naast hovercrafts heb je eventueel ook draagvleugelboten, waarmee je bepaalde stukken van de route met minder diepgang kunt afleggen. Nadeel is dat je op de Waddenzee meer golfgang hebt dan op de meren, rivieren en Oostzee waar draagvleugelboten meer worden toegepast. En net als hovercrafts zijn ze momenteel op de Waddenzee verboden.

Wat je ook doet qua schepen, het kan helpen om het vervoer van auto's en vrachtwagens meer te scheiden dan dat van voetgangers en fietsers.

Het eiland moet bereikbaar blijven voor (vracht)autoverkeer. Maar voor die groep is een regelmatige en betrouwbare dienstregeling iets minder belangrijk dan voor de forenzen en drommen dagjesmensen en vakantiegangers die dagelijks worden overgezet.
Kun je die laatste overzetten met lichte, kleinere schepen (potentieel catamarans) die alleen zijn ontworpen op passagiers en eventueel fietsen dan valt er qua diepgang vast meer winst te behalen dan wanneer je een groot autodek moet herbergen.
Voor auto's en vrachtwagens blijft er dan een traditioneel roro-schip in de vaart dat alleen vaart met hoogwater en onderweg geen andere (grote) veerboten hoeft te passeren.
Nu nemen veel vakantiegangers hun auto nog mee maar dat zou je kunnen ontmoedigen met minder capaciteit, duurdere kaartjes en goede alternatieven zoals elektrische deelauto's en/of shuttles. De eilanden lenen zich daar qua formaat en seizoen goed voor en Ameland heeft al langer de ambitie om klimaatneutraal te worden.

Ook bij alternatieve maatregelen zoals nog meer baggeren of het verplaatsen van de veerhavens kun je kijken naar optimalisatie van de vloot met (ook) schepen die alleen gericht zijn op voetgangers en fietsers.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Coen Tunnel » di 14 feb 2023, 11:39

Rogier schreef: di 14 feb 2023, 9:10 ^^

Ondiepere schepen kun volgens mij vergeten. Schepen hebben een bepaalde diepgang i.v.m. stabiliteit enz. Minder diepgang kan, maar dan heb je vaak een bredere schip, waardoor het schip te breed en \ of minder snel kan varen i.v.m. stabiliteit tijdens het varen.

Nee, ik denk dat RWS de vaargeul structureel moet gaan uitdiepen en het zand uit het gebied moet gaan afvoeren. Dat is d.v.m. A.D.C. methode wel te regelen.
- Geen redelijk alternatief
- Maatschappelijk belang lijkt mij duidelijk, want bereikbaarheid van Ameland wordt aangetast.
- Compensatie lijkt mij wel goed haalbaar.
Het alternatief kan het verplaatsen van de veerhavens zijn, zoals al genoemd, naar Ferwert en Hollum. Dat heeft weliswaar ook impact op de natuur, maar dat heeft het uitdiepen van de vaargeul ook. Beiden zullen wel te compenseren zijn, maar verplaatsen van de veerhavens lijkt mij een meer structurele oplossing.

Wel zal er ook een rondweg om Hollum moeten komen (ETW-60 is voldoende), net als dat Nes op Ameland nu een soort van rondweg heeft. Auto- en vrachtverkeer zal immers naar de Verbindingsweg geleid moeten worden.
Schelpenpaadje schreef: di 14 feb 2023, 10:20Het eiland moet bereikbaar blijven voor (vracht)autoverkeer. Maar voor die groep is een regelmatige en betrouwbare dienstregeling iets minder belangrijk dan voor de forenzen en drommen dagjesmensen en vakantiegangers die dagelijks worden overgezet.
Kun je die laatste overzetten met lichte, kleinere schepen (potentieel catamarans) die alleen zijn ontworpen op passagiers en eventueel fietsen dan valt er qua diepgang vast meer winst te behalen dan wanneer je een groot autodek moet herbergen.
Voor auto's en vrachtwagens blijft er dan een traditioneel roro-schip in de vaart dat alleen vaart met hoogwater en onderweg geen andere (grote) veerboten hoeft te passeren.
Nu nemen veel vakantiegangers hun auto nog mee maar dat zou je kunnen ontmoedigen met minder capaciteit, duurdere kaartjes en goede alternatieven zoals elektrische deelauto's en/of shuttles. De eilanden lenen zich daar qua formaat en seizoen goed voor en Ameland heeft al langer de ambitie om klimaatneutraal te worden.
De veerboten naar Ameland hebben al niet heel veel capaciteit voor auto's (ik meen 66 auto's) en zijn geregeld volgeboekt. Meer afvaarten hoeft niet, je wil het eiland natuurlijk niet overspoelen met auto's, en met de huidige capaciteit en prijzen reguleert het zichzelf wel. Maar minder afvaarten vind ik onlogisch. De huidige hoeveelheid autoverkeer op het eiland is bij mijn weten niet problematisch en Ameland is wel een slag groter dan Schiermonnikoog of Vlieland, dus die behoefte zal er blijven. Mijn indruk van Ameland is dat er weliswaar veel toeristen zijn die de auto op de wal laten, maar dat er ook een substantiële groep is die juist de auto meeneemt. Dat ontmoedigen kan, maar je jaagt daarmee wel een groep toeristen weg die vermoedelijk relatief veel geld uitgeeft. De grotere hotels (Westcord, Fletcher) en bijvoorbeeld ook het park van Roompot zullen relatief veel reizigers met auto trekken. Het feit dat je de auto mee kan nemen naar Ameland zal voor velen die het doen juist een positief punt zijn. En aan dat soort toeristen verdient het eiland, en Wagenborg uiteraard ook, want goedkoop is het niet.

Er zijn inderdaad oplossingen denkbaar om autogebruik op Ameland verder te ontmoedigen, maar dat verandert wel de dynamiek van Ameland als vakantiebestemming en daar zal dus goed over nagedacht moeten worden en afstemming voor moeten komen op het eiland. Sommige ondernemers zullen het wellicht merken. En je wil ook toeristen goed accomoderen buiten het hoogseizoen, wanneer het weer zich minder leent voor bv. fietsen.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5825
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » di 14 feb 2023, 12:43

^^ Wat dat laatste betreft: De capaciteit is 72 auto's per schip. Dat klinkt niet veel, maar in het hoogseizoen zijn er zo'n 12 afvaarten per dag. Dat zijn dagelijks 864 auto's. 72 auto's op maximaal 1200 passagiers betekent dat al gauw 15% van de bezoekers met de auto van de boot rijdt. Er vanuit gaande dat de meeste mensen die hun auto meebrengen blijven overnachten (waarvan de meeste een weekend, week of langer) staat en rijdt er in het seizoen heel wat blik van de vastewal op het eiland.

De meeste mensen nemen hun auto mee naar een Waddeneiland om er mee van de boot naar de accommodatie te rijden en maken daarna hooguit in een week nog ritje of 2,3. Ik vind het zonde van de kosten (92-111 euro). Maar je zult er inderdaad maar van afhankelijk zijn.

Wat als je het goedkoper maakt om op een eiland een deelauto te gebruiken dan je eigen auto mee te nemen? Jaag je dan nog steeds die groep toeristen weg? Een voertuig zonder inzittenden kost nu per overtocht 100 euro. Bied voor dat bedrag een flink aantal minuten of deelautoritten aan. Of gratis ov. Zo'n model kan ook interessant zijn voor mensen die nu niet naar Ameland komen omdat ze het meenemen van de auto te kostbaar vinden.

Als je nog maar 2x per dag een boot met autodek laat varen en de rest van de dag kleinere schepen met alleen passagiers dan biedt dat ruimte voor een frequente en betrouwbare dienstregeling.

Naar Schiermonnikoog zette Wagenborg enkele jaren de Esonborg (ex-Aquarunner Almere-Huizen) in. Hiermee maakten 130 passagiers en 30 fietsen de overtocht in 30 minuten (normaal 45 minuten) De diepgang is 1.32 waarmee zij 40cm minder diep steekt dan de huidige veerboten naar Ameland en daarnaast ook flink smaller is.
Naar zowel Ameland als Schiermonnikoog varen ook tegenwoordig nog sneldiensten die alleen passagiers mee kunnen nemen. Het gaat echter om kleinere schepen ("flink formaat watertaxi") met minder capaciteit en een reguliere romp. De vervanging zal te maken hebben gehad met de bezettingsgraad van de (duurdere) sneldienst en deze schepen zijn in tegenstelling tot de Esonborg, die 'toevallig' beschikbaar kwam, gebouwd op zeewaardigheid. Naar Vlieland en Terschelling is de exploitatie van een passagiers-snelboot makkelijker omdat je op de langere overtocht meer tijdwinst kunt boeken.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22889
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door harry » di 14 feb 2023, 13:15

Schelpenpaadje schreef: di 14 feb 2023, 12:43 De meeste mensen nemen hun auto mee naar een Waddeneiland om er mee van de boot naar de accommodatie te rijden
En ik maar denken dat Ameland autovrij was. Hoe kom ik daarbij?
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Egbert
expressweg
Berichten: 2736
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Egbert » di 14 feb 2023, 13:27

Alleen Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij.

Maar ik denk dat de gemeente zich best wel eens mag afvragen of het nog wel nuttig is dat toeristen met hun eigen auto komen. Zo groot is dat eiland niet.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5825
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » di 14 feb 2023, 14:21

Van de Kooiplaats naar het Hollumerstrand is een autorit van zo'n 16km. Langer wordt het niet.
Van je accommodatie naar een het strand, de dorpswinkel of een restaurant is in de praktijk veel korter.
Wil je het hele eiland zien dan is de fiets sowieso geschikter.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de grote parkeerplaatsen bij de Amelander strandopgangen, dan zie je dat veel gasten het zich graag makkelijk maken.

Een auto is fijn als je boodschappen wilt meenemen of als je vanaf de boot snel naar je accommodatie wilt. Zeker als je bij Hollum verblijft. Tegelijk heeft het eiland al een vrij prima busnetwerk als alternatief. Bagagevervoer van/naar je accommodatie is op de eilanden meestal gratis. Als je auto's verder gaat ontmoedigen of zelfs verbieden dan zou je het busaanbod kunnen/moeten uitbreiden. Gratis ov, al dan niet met een opslag op het bootkaartje, lijkt me geen gekke optie.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31583
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Palance » di 14 feb 2023, 14:37

Egbert schreef: di 14 feb 2023, 13:27 Alleen Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij.

Maar ik denk dat de gemeente zich best wel eens mag afvragen of het nog wel nuttig is dat toeristen met hun eigen auto komen. Zo groot is dat eiland niet.
Ik had zelf het idee dat er op Vlieland heel veel meer auto's rondrijden dan op Schiermonnikoog. Echt merkbaar meer. Geeft Vlieland wellicht sneller vergunningen af voor de eigen inwoners?
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Coen Tunnel » di 14 feb 2023, 15:14

Schelpenpaadje schreef: di 14 feb 2023, 14:21 Van de Kooiplaats naar het Hollumerstrand is een autorit van zo'n 16km. Langer wordt het niet.
Van je accommodatie naar een het strand, de dorpswinkel of een restaurant is in de praktijk veel korter.
Wil je het hele eiland zien dan is de fiets sowieso geschikter.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de grote parkeerplaatsen bij de Amelander strandopgangen, dan zie je dat veel gasten het zich graag makkelijk maken.

Een auto is fijn als je boodschappen wilt meenemen of als je vanaf de boot snel naar je accommodatie wilt. Zeker als je bij Hollum verblijft. Tegelijk heeft het eiland al een vrij prima busnetwerk als alternatief. Bagagevervoer van/naar je accommodatie is op de eilanden meestal gratis. Als je auto's verder gaat ontmoedigen of zelfs verbieden dan zou je het busaanbod kunnen/moeten uitbreiden. Gratis ov, al dan niet met een opslag op het bootkaartje, lijkt me geen gekke optie.
De mogelijkheid om de auto mee te kunnen nemen was voor mij doorslaggevend om een paar jaar terug in december een weekend naar Ameland te gaan. Het is dan vaak minder goed fietsweer (koud, wind) en je kunt op die manier toch heel wat van het eiland ontdekken. Uiteraard zijn er veel plaatsen waar je beter met de fiets kan komen, dat klopt. Maar om het meeste uit het weekend weg te halen was de auto voor mij onontbeerlijk, en dan hecht ik waarde aan de vrijheid die je met je eigen auto hebt. Ook al zit er een prijskaartje aan om de auto mee te nemen, die kosten zijn voor mij geen probleem.

Zit je er langer en in het zomerseizoen, dan is het met een (elektrische) fiets natuurlijk een stuk leuker en kun je ook op allerlei kleinere paden komen, waar je met de auto inderdaad niet komt. Maar er is zeker een markt voor de auto; de vraag is uiteraard in hoeverre je dat moet (blijven) faciliteren. Het eiland is te groot om grotendeels autovrij te zijn zoals Vlieland of Schiermonnikoog. Je zal dus iets moeten, of dat nou met de eigen auto's van mensen is, of deelauto's, of wat anders. Het moet werken voor het eiland en voor de bezoekers.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21977
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Pino » di 14 feb 2023, 15:17

^^ Klinkt als ideaal voor elektrische deelauto’s.
Palance schreef: di 14 feb 2023, 14:37 Ik had zelf het idee dat er op Vlieland heel veel meer auto's rondrijden dan op Schiermonnikoog. Echt merkbaar meer. Geeft Vlieland wellicht sneller vergunningen af voor de eigen inwoners?
Vlieland heeft én wat meer inwoners én wat meer capaciteit voor toeristen. Nog los van eventueel makkelijker beleid, praat je daarmee als over meer auto’s die in aanmerking zouden kunnen komen.
Laatst gewijzigd door Pino op di 14 feb 2023, 15:21, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31583
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Palance » di 14 feb 2023, 15:20

Dat kan kloppen, maar het idee dat ik heb is dat er op Vlieland bij zowat elk huis wel een auto stond en op Schiermonnikoog dat zeker niet het geval was.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net