Nog meer, uit de Petite Guide des Grands Travaux Inutiles van Jean-Claude Defosse, voorzover nog niet eerder genoemd.
Weg:
*Watou, enorm groot
douanecomplex voor relatief kleine weg.
*:KP:
]Heverlee: Zeer brede middenberm en aanzetten voor uitbouw tot klaverblad en snelweg richting Wavre
*Estampuis-Estaimbourg:
ongebruikt viaduct onder de A17
* E17 Feluy:
brug over spoorlijn gesloten in 1976, terwijl dit wegvak in 1971 opende.
* Jabbeke: omgekeerde GTI: De A18 was niet voorzien toen de A10 werd gebouwd, waardoor er
hier in

Jabbeke een klein stuk niet-meer-gebruikte snelweg ligt.
* Mons:
Campus voor universiteit die er niet kwam, met 2 snelwegafritten en een aantal wegen (inclusief alle infrastructuur)
* Ploegsteert:
viaduct over spoorlijn 67. De lijn is in 1988 gesloten en kort daarna opgebroken, vlak na de bouw van het viaduct in de N58
Weg verwijderd:
*Brussel: Bd de l'Embereur tussen Rollebeekstraat en Rue Lebeau, kennelijk een tunnelingang om van de Bd de l'Empereur naar de Rue Lebeau (Place de la Justice) te gaan en weer dichtgestort is.
* Enyatten, brug over de E40 (ik weet niet of dat de Hauseter Strasse of de N68 betreft: Gebouwd in 1964, in 1966 gebreken geconstateerd, tijdelijke (huur_brug ernaast gebouwd, in 1987 gesloopt en herbouwd.
* Marbehan, extra afrit 28A van de E25, die is gebouwd om een belangrijk bedrijventerrein te ontsluiten. Het bedrijventerrein bevatte één zagerij, inmiddels afgebroken. Waarschijnlijk corruptie.
* Brussel, Reyerscomplex richting Centrum: tunnel geheel gebouwd op 2 rijbanen maar bij de uitgang maar 1 rijbaan hebbend. Tegenwoordig is 1 rijbaan van de tunnel afgestreept.
* Verviers, beginnetje van een afrit van de snelweg die naar het centrum van Verviers had moeten leiden, met een viaduct over de Vesder.
Weg verwijderd
* Strepy: Pont Cordier (waarschijnlijk): ingestort de nacht na het op spanning brengen in 1989, daarna herbouwd
Spoor:
(Voor het Brusselse, zie ook
https://cartometro.com/cartes/metro-tram-bruxelles/)
* Brussel, Metrostation Saint-Guidon: kennelijk niveau -2 voor een metrolijn onvgeveer via de Marchantbrug en Klein Eiland naar het Zuidstation.
* Brussel, tussen metrostations Schumann en Monnaie ligt kennelijk een niet-gebruikt buizenpostsysteem
* Brussel, Metrostation Lousia, kennelijk een ongebruikt niveau -3
* Brussel, Metrostation Anneessens, kennelijk ongebruikt niveau (van cartometro.com)
* Brussel, Metrostations Porte de Namur - Luxembourg: Als atoomschuilkelder bedoelde verbindingscorridor, destijds (1990) in gebruik als bureau gevonden voorwerpen van de MIVB
* Brussel, Metrostation Sainctlette, nooit gebruikt
* Brussel, metrostation Barc en Botanique, in ruwbouw aanwezig
* Luik: Flemalle-Haute:
spoorboog tussen Leman en Seraing: enkelsporig, bedoeld voor de "Grand Huit" (RER van Luik) en te krap voor goederentreinen.
* Brussel, station Pannenhuis: In 1983 geheel gerenoveerd en in 1984 gesloten. In 2015 heropend als station Thurn en Taxis.
* Brussel, station Simonis: in 1983 heropend als station Simonis (vroeger heette het Koekelberg), in 1984 gesloten. Sinds 2014 heropend.
* Luik, metro. Naast de bekende tunnel in de Quai st. Leonard is er naar het schijnt ook een tunnel onder de Carrefour Blonden onder de autotunnel en 4 voorbereidende werkputten.
* Modave:
Spoorbrug over de Chaussee de Pailhe ("Route Charlemagne"), in 1988 herbouwd terwijl de spoorlijn in 1973 gesloten was (maar bewaard om strategische redenen). De naburige wegbrug over het spoor (Rue du Pont de Bonne) werd niet vernieuwd terwijl dat toch een belangrijk obstakel voor het wegverkeer was.
Spoor verwijderd
* Ans, spoorlijn 31 Liers-Ans, een spoorlijn die in 1941 gesloten in 1956 op enkelspoor was gebracht, werd in 1973 heropend met dieseltreinen en in 1976 geelectrificeerd voor de voorstadstreinen van Luik ("Grand Huit"), en in 1984 weer gesloten voor reizigers, gedelelectrificeerd, en in 1996 helemaal opgebroken.
Water:
* Zuiveringsstation Arquennes, gebouwd in 1988 en nooit in gebruik genomen. Ik kan de locatie niet vinden, waarschijnlijk niet hetzelfde als het in 2018 in gebruik genomen
zuiveringsstation van Nie-Pré te Feluy
* Zuiveringsstatoin
Chapelle-lez-Herlaiemont: Toendertijd niet en nu slechts half in gebruik genomen.
* Niet helemaal overbodig, maar de fietsbrug over de Maas bij Obourg, terwijl 150m verder een andere brug is.