Gotthardtunnel

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » di 16 aug 2022, 13:13

Waar je bij een normale opstopping van dit kaliber ziet dat alternatieve routes ook donkerrood worden op Google Maps, zie ik dat rond de Gotthard eigenlijk niet gebeuren. Zowel niet in het noorden als zuiden. Mensen schuiven toch liever aan in 2 uur wachttijd dan over de pas te rijden. Hoe dat komt? Geen idee. Wellicht suggereren navigatiesystemen het niet als alternatieve route. Wellicht ook omdat de wachttijd onderschat wordt.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6177
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Gotthardtunnel

Bericht door SnarfFlevoland » di 16 aug 2022, 13:31

Schelpenpaadje schreef: di 16 aug 2022, 13:11 Over de volledige lengte van de H2 konden wij goed doorrijden (lees: tegen de vmax aan, of zoveel langzamer als het nemen van bochten e.d. vereist), met uitzondering van twee korte momenten waarop een langzamer voertuig (een foodtruck en later een camper) voor ons reed.
Dat is ook mijn ervaring daar. Zeker aan de noordkant rijdt de H2 bij file op de A2 eigenlijk altijd probleemloos door, mits je niet net een langzaam voertuig voor je hebt rijden. Aan de zuidkant rijdt het opzich ook wel door, maar daar heb ik het gevoel dat het toch wat drukker is. Google Maps geeft aan de zuidkant ook sneller de H2 als oranje of lichtrood aan, terwijl de noordkant meestal groen is.
Pino schreef: di 16 aug 2022, 12:27 En speelt er daar daadwerkelijk een probleem dat mensen een stuk wachttijd denken te kunnen skippen door H2 te rijden tot Wassen en dan weer de A2 op te gaan? Voor het laatste lijkt afsluiting van oprit Wassen me een makkelijke oplossing, maar voor het eerste beweeg je bijna onvermijdelijk naar de Tiroolse stap dat je alleen op de H2 tussen Altdorf en Göschenen mag komen als je aantoonbaar bestemmingsverkeer bent.
Doordat de opritten van de A2 voor al het verkeer afgesloten is, ook voor locals*, kan je niet echt voordringen voor de tunnel. Iedereen die de snelweg verlaat, moet dus over de bergpas. Dat lijkt toch een hoop verkeer af te schrikken. Tel daar bovenop dat de wachttijd vaak minder wordt aangegeven, als daadwerkelijk het geval is, en mensen lijken sneller voor de tunnel en dus voor de file te kiezen. Op de A13 in Graubünden ziet de situatie er anders uit. Daar worden geen opritten afgesloten en verkeer zoekt automatisch het OWN op, mogelijk ook, omdat navigatiesystemen dat adviseren. Je kunt immers verderop zo weer de auto(snel)weg oprijden en uiteindelijk hoeft niemand 'verplicht' de bergpas te nemen. Dat heeft ervoor gezorgd dat men in Graubünden dit jaar met de Tiroolse methode is gaan experimenteren, d.w.z. dat de politie bij afritten verkeer zonder lokale bestemming direct weer de A13 heeft opgestuurd.

De opritten Göschenen en Airolo worden natuurlijk als eerste afgesloten, maar ook Wassen, Amsteg, Erstfeld en aan de zuidkant Quinto en Faido worden bij veel verkeer afgesloten. Zover ik weet worden de opritten van Altdorf en Biasca nooit afgesloten, maar daar staat ook op de drukste dagen eigenlijk nooit file. En ook de afritten worden daar niet gedoseerd.

* Als de bergpas over de Gotthard afgesloten is, worden de opritten voor locals en lokaal verkeer soms kortstondig geopend.
Laatst gewijzigd door SnarfFlevoland op di 16 aug 2022, 13:33, 2 keer totaal gewijzigd.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5522
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » di 16 aug 2022, 13:33

^^ Mijn ervaring is dat noord en zuid niet zoveel uitmaakt. In het zuiden kunnen de dorpen wat drukker zijn maar is de route daar omheen (en de pas zelf) beter uitgebouwd, waardoor het per saldo vergelijkbaar is.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6177
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Gotthardtunnel

Bericht door SnarfFlevoland » di 16 aug 2022, 13:40

^^
Klopt, maar je moet ook vanuit het zuiden alsnog de Schöllenenschlucht door om de A2 te bereiken. Vele mensen denken dat ze (komende vanuit het zuiden) bij Andermatt de bergpas al achter zich hebben, en dat klopt opzich ook wel, maar dan komt nog de Schöllenenschlucht waar het vaak wat vastloopt, omdat ook verkeer van/naar Oberalp en Furka er gebruik van moeten maken. Inmiddels zijn de wegwerkzaamheden daar klaar, zodat het niet meer zo vastloopt (het rijdt er nu eerder stroperig), maar in de afgelopen jaren stond het nog vaak vast in de Schöllenenschlucht.

Overigens zie je het fenomeen van tunnel vs alternatieve route ook wel op dit forum. Mensen vragen vaak om alternatieve routes om file voor de Gotthardtunnel te vermijden, en verwachten 'automatisch' een enorme omweg van ons geadviseerd te krijgen, terwijl "gewoon" het OWN volgen en over de bergpas rijden, meestal de effectiefste methode is om fileleed te vermijden. Ga je grote omwegen maken, dan is de San Bernardino of Simplon zeker niet perse sneller. Integendeel... zeker als je al bij Basel bent, heeft het richting Milaan amper zin een andere route te kiezen. Ook al willen de borden je vanaf Basel via de San Bernardiotunnel sturen.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21461
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Pino » di 16 aug 2022, 13:56

SnarfFlevoland schreef: di 16 aug 2022, 13:31 Doordat de opritten van de A2 voor al het verkeer afgesloten is, ook voor locals*, kan je niet echt voordringen voor de tunnel.
Dat geldt van oudsher in ieder geval voor de opritten Göschenen en Airolo, vlak voor de tunnel. Maar in het SRF-artikel zit een suggestie dat mensen bij langere file de “San Bernardino-move” uithalen en er bij bijvoorbeeld Erstfeld af gaan en er bij Wassen weer op, om daarmee de kilometers file die tussen die twee afritten staan voorbij te rijden. Dan resteren je uiteraard nog de laatste kilometers voor de tunnel, maar het kan je schelen - zeker nu door werkzaamheden grotere delen van de A2 tussen Wassen en Göschenen vrij moeten worden gehouden en de file dus naar het noorden zal opschuiven. Dit is waarom men zegt oprit Wassen te sluiten náást het doseren van afslaand verkeer aldaar.

Als je trouwens naar de rapportage in de SRF-link kijkt, zie je hoe dan ook bepaald geen slierten over de H2 of zelfs maar in de dorpen. Wel grappig om bij de eerste paar beelden op straat in Wassen wat Nederlandse kentekens langs te zien komen. Dat suggereert dat er is gedraaid op een tijdstip dat daadwerkelijk file stond die transitverkeer via afrit Wassen naar de pas bracht.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » za 01 apr 2023, 12:52

Vandaag de eerste lange files van het jaar voor de Gotthardtunnel: 15 kilometer file en 2h20m wachttijd richting zuiden.

Gisteren was er ook een piek, maar niet zo druk, ruim 1 uur.

In Duitsland begint de 2-weekse paasvakantie. Zwitserland (behalve Basel) heeft niet zo'n lange paasvakantie.

https://twitter.com/TCSGotthard/status/ ... 8052123648

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » wo 05 apr 2023, 16:24

Men verwacht mega files voor de Gotthardtunnel vrijdag vanwege Pasen. Er zijn extra maatregelen ingevoerd door het kantorn Uri.

De afrit bij Wassen gaat vanaf 4 km filelengte dicht. En de toerit bij Göschenen gaat dicht, maar dat was volgens mij altijd al zo bij drukte. Nieuw is dat de maximumsnelheid al ver van te voren wordt verlaagd naar 80 km/h. Ik vraag mij af welk nut dit dient, de file slaat normaal niet voorbij Altdorf terug. Tenzij ze denken dat het echt al tot in de Seelisbergtunnel gaat ophopen.

Afbeelding

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6177
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Gotthardtunnel

Bericht door SnarfFlevoland » wo 05 apr 2023, 18:44

^^
De Vmax wordt vanaf Beckenried of Goldau pas naar 80 km/h verlaagd, op het moment dat voor de Gotthardtunnel 8 km of meer file staat. Dat moet gelden tot de Gotthardpass weer open is. Ben ook benieuwd wat deze snelheidsverlaging nu precies moet gaan verhelpen. Files voor de afrit Altdorf komen inderdaad vrijwel nooit voor, zelfs niet tijdens de drukste weekenden van het jaar. De Seelisbergtunnel kan altijd, behalve in geval van calamiteiten, filevrij gepaseerd worden.

Deze nieuwe regeling heeft kanton Uri echter ook met Nidwalden en Schwyz moeten afspreken. Zeker op de A4 vind ik de Vmax verlaging sowieso al wat apart, omdat je vanaf Brunnen de Axenstrasse met max. 50-80 km/h moet passeren. Komt het verkeer d.m.v. 80 km/h beter gedoseerd op de Axenstrasse aan?

Dat de oprit van Wassen afgesloten wordt is zeker niet nieuw, Göschenen al helemaal niet, dat is al bijna dagelijks brood bij files.
Laatst gewijzigd door SnarfFlevoland op wo 05 apr 2023, 19:00, 1 keer totaal gewijzigd.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
brytje008
verkeersader
Berichten: 743
Lid geworden op: wo 02 sep 2015, 10:46

Re: Gotthardtunnel

Bericht door brytje008 » wo 05 apr 2023, 18:53

Klinkt alsof ze het nog erger verwachten dan wat het normaal in de zomer is.
Touren is rough so you got to be tough

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » wo 05 apr 2023, 19:00

Rekordverdächtig, wordt over gesproken.

Aan de zuidkant van de Alpen is het al lekker weer, 20+ graden in Ticino. Men verwacht een enorme aanloop aan noord-zuidverkeer.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21461
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Pino » wo 05 apr 2023, 19:25

brytje008 schreef: wo 05 apr 2023, 18:53 Klinkt alsof ze het nog erger verwachten dan wat het normaal in de zomer is.
Pasen en Pinksteren leveren langere files voor de Gotthard op dan een zomerweekend. Komt omdat echt iedereen min of meer onvermijdelijk op dezelfde tijdstippen rijdt.

En zoals Chris met zoveel woorden zegt, even de lentewarmte van het al warmere Italië (of Ticino) proeven is uiterst populair voor een lang weekend, in zowel de Deutschschweiz als Zuid-Duitsland.
SnarfFlevoland schreef: wo 05 apr 2023, 18:44 Deze nieuwe regeling heeft kanton Uri echter ook met Nidwalden en Schwyz moeten afspreken. Zeker op de A4 vind ik de Vmax verlaging sowieso al wat apart, omdat je vanaf Brunnen de Axenstrasse met max. 50-80 km/h moet passeren. Komt het verkeer d.m.v. 80 km/h beter gedoseerd op de Axenstrasse aan?
Lijkt me onzin. Als het iets doet, is het net wat minder overlast (geluid en uitstoot) op de dagen met de grootste aantallen auto’s in de bergen. Ik lees dat ook met zoveel woorden in de volgende tekst in het nieuwsbericht: Mit der Beschränkung auf Tempo 80 wird das Ziel verfolgt, «den Reiseverkehr in Richtung Süden weniger schnell in den Kanton Uri zu führen, um so die Belastung im Kanton zu senken». (bron)

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6177
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Gotthardtunnel

Bericht door SnarfFlevoland » wo 05 apr 2023, 21:17

Vanavond werd er tijdens het hoofdbulletin van de Zwitserse Tagesschau over een idee uit kanton Uri bericht, dat men in de toekomst (gratis) tijdslots voor de Gotthardtunnel wil afgeven. Dat betekend dat als je tijdens een gereserveerd tijdslot bij de tunnel aankomt, dan meteen zonder file verder kunt doorrijden. Met het idee hoopt men dat mensen de reis ook beter zullen plannen en niet meer tijdens uitgeboekte tijden proberen de tunnel te passeren.

Van de ASTRA komt echter tegenwind. Zij zien de oplossing niet of nauwelijks realiseerbaar. De fracties in Kanton Uri geven daarop als antwoord: "Je moet eerst eens een idee uitwerken en proberen." We zullen zien. Het lijkt me opzich een interessant idee, maar inderdaad ook niet makkelijk om te zetten.

Bron: https://www.srf.ch/news/schweiz/gotthar ... -antworten
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » wo 05 apr 2023, 21:27

Dit werd in het verleden ook wel voorgesteld voor vrachtverkeer, als de 'Alpentransitbörse' met verhandelbare passeerrechten. Volgens mij is hier nooit wat van terecht gekomen.

Volgens mij is het idee van tijdslots voor een autosnelweg niet realistisch. Wat ga je doen met mensen die er niet bekend mee zijn of gewoon komen aanrijden? In een mega wachtrij zetten? Dat levert meer problemen op dan het oplost.

Er is maar één oplossing die werkt en dat is 2x2 rijstroken door de Gotthardtunnel.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21461
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Pino » wo 05 apr 2023, 22:00

Schiphol probeert het nu ook, met de wachtrijen voor security. Maar waar ga je alle rest opvangen? Gaat wat makkelijker met individuele passagiers in een hal (en desnoods buiten die hal) dan met auto’s op de A2.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6177
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Gotthardtunnel

Bericht door SnarfFlevoland » wo 05 apr 2023, 22:05

Chris schreef: wo 05 apr 2023, 21:27 Er is maar één oplossing die werkt en dat is 2x2 rijstroken door de Gotthardtunnel.
Eens. Echter is dat altijd nog een 'probleem' voor vele Zwitsers. In enorm veel debatten wordt het argument "meer capaciteit trekt ook meer verkeer" gebracht, dat vaak als doodslag argument dient om de capaciteit maar niet te willen verhogen en daarmee geen tegen-initatief tegen de in 1994 aangenome Alpen-Initative te lanceren. Niets is voor altijd, ook de Alpen-Initative uit 1994 niet.

Overigens vraag ik me nog steeds af, of men vandaag de dag de capaciteit niet al kan verhogen. Zoals vaker gezegd verwerkte de Gleinalmtunnel in Oostenrijk (toen deze nog over een enkele buis beschikte) 23.000 voertuigen gemiddeld per etmaal, de Gotthardtunnel 'maar' 17.500 voertuigen. Iets zegt in mij, dat de Zwitsers hier de capaciteit kunstmatig klein houden.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

mvalkenburg
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: ma 15 sep 2008, 13:26

Re: Gotthardtunnel

Bericht door mvalkenburg » wo 05 apr 2023, 22:08

Pino schreef: wo 05 apr 2023, 22:00 Schiphol probeert het nu ook, met de wachtrijen voor security.
Vandaag toevallig geprobeerd. Of het echt werkte weet ik niet want het was ontzettend rustig. Terwijl er volgens de Schiphol app grote drukte en 45 minuten wachttijd was.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5522
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » wo 05 apr 2023, 22:23

Pino schreef: wo 05 apr 2023, 22:00 Schiphol probeert het nu ook, met de wachtrijen voor security. Maar waar ga je alle rest opvangen? Gaat wat makkelijker met individuele passagiers in een hal (en desnoods buiten die hal) dan met auto’s op de A2.
Het nadeel voor Schiphol is dat uiteindelijk altijd groepen (bijna) tegelijk door de security willen onderweg naar hetzelfde vliegtuig dat op een vaste tijd vertrekt.

Bij een autoreis heb je meer flexibiliteit om je vertrek uit te stellen, te vervroegen, je snelheid te verlagen of je route aan te passen. Je zult waarschijnlijk een tijdstip reserveren met daaromheen een window waarbinnen je door de tunnel kunt, zodat auto's zich niet per se exact in de geplande volgorde en het precieze tijdstip bij de tunnelmond hoeven aan te komen.

Mensen zijn door corona meer gewend geraakt aan het reserveren van een tijdslot voor bepaalde diensten en er voor zorgen dat je precies op tijd aan komt. Hier bij de milieustraat werkt het reserveren van tijdslots perfect, nooit meer wachten voor de ingang tot je naar binnen kunt 8-)

Overigens ben ik wel benieuwd wat zo'n systeem bij de Gotthard zou betekenen voor de drukte op alternatieve routes. Nu is de file een grote parkeerplaats voor mensen die door de tunnel willen. Als de tijdslots in de gewenste periode volzitten dan zullen mensen mogelijk meer voor alternatieve routes kiezen. De pasroute kan bijvoorbeeld wel eens stukken drukker worden, zeker als je door het reserveringssysteem voor de tunnel later de snelweg kunt verlaten dan nu.

Jeff
expressweg
Berichten: 2900
Lid geworden op: za 12 mei 2018, 10:48

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Jeff » wo 05 apr 2023, 23:05

Chris schreef: wo 05 apr 2023, 21:27 Dit werd in het verleden ook wel voorgesteld voor vrachtverkeer, als de 'Alpentransitbörse' met verhandelbare passeerrechten. Volgens mij is hier nooit wat van terecht gekomen.

Volgens mij is het idee van tijdslots voor een autosnelweg niet realistisch. Wat ga je doen met mensen die er niet bekend mee zijn of gewoon komen aanrijden? In een mega wachtrij zetten? Dat levert meer problemen op dan het oplost.

Er is maar één oplossing die werkt en dat is 2x2 rijstroken door de Gotthardtunnel.
Volgens een aantal personen zou die basistunnel hét probleem oplossen.
Gelukkig is men wel aan een 2e buis begonnen, zodat op termijn de wegtunnelcapaciteit weer terug kan naar de capaciteit van voor de brand

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21461
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Pino » wo 05 apr 2023, 23:29

Schelpenpaadje schreef: wo 05 apr 2023, 22:23 Het nadeel voor Schiphol is dat uiteindelijk altijd groepen (bijna) tegelijk door de security willen onderweg naar hetzelfde vliegtuig dat op een vaste tijd vertrekt.

Bij een autoreis heb je meer flexibiliteit om je vertrek uit te stellen, te vervroegen, je snelheid te verlagen of je route aan te passen. Je zult waarschijnlijk een tijdstip reserveren met daaromheen een window waarbinnen je door de tunnel kunt, zodat auto's zich niet per se exact in de geplande volgorde en het precieze tijdstip bij de tunnelmond hoeven aan te komen.
Het is toch niet heel anders dan vliegen. Er zit wat variatie in het tijdstip waarop de vluchten gaan, je kunt wat spelen met de autorit van/naar je bestemming. Maar de speling is niet onbeperkt en daarom houd je de momenten van grote drukte. Capaciteit is dan alles.

Die van de Gotthard is toch veel krapper dan die van een vliegveld, en dat draagt ook bij aan waarom er ook alweer precies file staat. Op enig moment ontstaat een te grote aanvoer die je naar de piek-filelengte brengt. Zie een vrijdagmiddag waar de file heel snel toeneemt. Vervolgens blijft de lengte lang constant, dus dan is de aanvoer in lijn met capaciteit. Alleen de capaciteit is te klein om de file dan weg te werken, dus je moet naar nacht en ontij met minimale aanvoer voordat de file eens oplost. Daar zit iets heel inefficiënts in, maar verhogen capaciteit werkt dan toch echt het beste - bijbehorende verkeersaanzuigende werking moet juist hier enorm meevallen.

Het klinkt nogal als een illusie dat je de aanvoer zo kunt reguleren dat je in Uri altijd precies de uurcapaciteit van de tunnel op de A2 hebt. Ik denk dat de file zich dan verplaatst naar wacht-asfaltvlaktes binnen het kanton, waar mensen uren moeten wachten op een gaatje. Met enorme frustratie. En toegang ontzeggen aan wie geen kaartje heeft is natuurlijk dodelijk voor de dorpen en het toerisme in het kanton zelf. De allocatie van slots op de meestgewilde tijdstippen zou ook eerder werken als een enorme loterij. Wie op het meestgewilde tijdstip geen slot krijgt, zal vanzelf inzetten op de aanpalende tijdstippen waarop de file nu net iets korter is, tot aan tweede garnituur-tijdstippen als donderdag en zondag aan toe. Maar de groep mensen die dan maar inzet op dinsdagnacht wordt er echt niet groter op.

De enige manier waarop het voor Uri iets op zou kunnen leveren, is dat er zo’n afschrikwekkend effect van uitgaat dat nog meer mensen op voorhand afhaken. Verplaatst het probleem nog wat meer naar andere Alpentunnels. Operatie geslaagd, patiënt overleden.
Laatst gewijzigd door Pino op wo 05 apr 2023, 23:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5522
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » wo 05 apr 2023, 23:38

Een uitbreiding van de capaciteit is veel effectiever natuurlijk, maar licht politiek en maatschappelijk gevoelig.

Hopelijk kan in een toekomstige situatie van één rijstrook per tunnelbuis het stoplicht bij de tunnelmonden wat meer op groen worden gezet. Want het huidige niveau van dosering is niet bepaald door het Alpen Initiative maar is een veiligheidsmaatregel daar bovenop als gevolg van diverse branden in Europese tunnels jaren geleden.

Een systeem met tijdslots voorkomt grotendeels de situatie van vandaag dat mensen op de bonnefooi naar de tunnel rijden op het moment dat het hen uitkomt. Of dat mensen extra vroeg vertrekken in de verwachting dat je er dan sneller doorheen bent, om dan rond 8.00 al samen in kilometers file te staan. Als je een tijdslot bemachtigt om bijvoorbeeld rond 10.00 door de tunnel te mogen dan draai je je 's ochtends in je hotelkamer (of als je Zwitser bent: in je eigen bed) nog even om, in plaats van dat je ergens op een parkeerplaats langs de snelweg gaat staan wachten.

Ik geloof niet dat zo'n systeem het ei van columbus is maar ik vraag me wel af of het niet toch meer voordelen dan nadelen heeft.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21461
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Pino » wo 05 apr 2023, 23:54

^^ Die files op de vroege zaterdagochtend zijn minder van mensen die denken met vroeg vertrek de file voor te zijn, en meer van mensen die laat in de avond vertrekken uit gebieden als Nordrhein-Westfalen met als doel halverwege de dag op incheck-tijd op bestemming in Italië te zijn. Net zoals de vrijdagmiddag-piek mooi plaatsvindt wanneer de ochtend-vertrekkers van daar aankomen. Die willen dan overnachten rond Milaan om zaterdag verder te rijden. Middagfiles beginnen trouwens al wanneer mensen met regulier ochtendvertrek zuidelijker in Duitsland of in de Deutschschweiz zo in Uri aankomen, wellicht aangevuld met wat vroege vertrekkers van verder noordelijk.

Kortom, dat zijn geen mensen die zich nog eens hadden kunnen omdraaien in een hotel. Filemijdend gedrag zit daar niet bij. Het is juist voorspelbaar, maar mensen nemen de file ergens ook in koop omdat alternatieven voor hen slechter zijn. Op de Route du Soleil werkt het niet anders. Filemijdend gedrag zit eerder bij mensen die dan maar op donderdag gaan. En ook dan staat de file er op een heel voorspelbaar tijdstip, omdat ook dan de markt te klein is voor passeren op woensdag 10 uur ‘s ochtends (tip: neem dat hotel bij Basel of Milaan en vertrek dáár vroeg). Vergt extra reisdagen/overnachtingen, onmogelijke vertrektijdstippen - dan maar de file.

Mijn inschatting is dat bij een loterij een run ontstaat op de toptijdstippen, en wie niet wint gaat vanzelf voor tweede garnituur. Heb je zo’n tweede garnituur -zeg vrijdag 22 uur- dan ga je uiteindelijk rondhangen. Jodelei met zijn allen Altdorf in, en denk maar niet dat daar ook maar een cent wordt uitgegeven. Zaterdag 11 uur? Die mensen rijden nog steeds door de nacht om rond 6 uur in Uri te zijn en gaan daar dan liever wachten dan dat ze maar om 2 uur ‘s nachts opbreken vanuit huis. Zelfde geldt voor mensen die toch nog de bonnefooi-optie kiezen, alleen die staan dan ergens op een wachtparkeerplaats vergelijkbaar met hoe men nu de vrachtwagens opvangt. Ik denk dan: je hebt die lui toch liever braaf in een rij op de A2.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » do 06 apr 2023, 20:11

De maximale file vandaag was 9 kilometer en 1h30m wachttijd:

https://twitter.com/TCSGotthard/status/ ... 5250692096

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5522
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » vr 07 apr 2023, 9:12

Het was al vroeg aansluiten vanochtend:

Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21461
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Pino » vr 07 apr 2023, 9:23

Er heeft de hele nacht file gestaan. En geen kleintje ook, tenminste vijf kilometer. Dat minimum was zo tussen 3 en 4 uur, waarvan ik me ook wel kan voorstellen dat het een soort graveyard shift is (want hoe vroeg kom je dan aan op bestemming en hoe breng je de dag door?).

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » vr 07 apr 2023, 10:32

23 kilometer file. Maar halverwege is een tunneltraject waar de file onderbroken is.

Google Maps onderschat de reistijd zoals gebruikelijk weer flink.

Afbeelding

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9958
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Rein » vr 07 apr 2023, 10:46

Volgens TomTom Live Traffic is de vertraging momenteel 3 uur en 4 minuten.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » vr 07 apr 2023, 11:30

Dit helpt niet:

Afbeelding

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31420
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Palance » vr 07 apr 2023, 12:51

Ach, zitten er weer een paar kanslozen niks te doen? :emo:

Hier zou een vrachtwagen voor moeten gaan staan, en lekker even stationair draaien. Moet je kijken hoe snel dit volk wegloopt. Als ze al niet vastgelijmd zitten.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Gotthardtunnel

Bericht door Chris » vr 07 apr 2023, 15:15

De file begint net na Altdorf, maar ze doseren al voor de Seelisbergtunnel zo te zien.

De TCS heeft de wachttijd al sinds 12:30 uur niet meer bijgewerkt. Het laatste was 3h5m.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7621
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Gotthardtunnel

Bericht door duikgek89 » vr 07 apr 2023, 16:14

Chris schreef: wo 05 apr 2023, 21:27 Dit werd in het verleden ook wel voorgesteld voor vrachtverkeer, als de 'Alpentransitbörse' met verhandelbare passeerrechten. Volgens mij is hier nooit wat van terecht gekomen.

Volgens mij is het idee van tijdslots voor een autosnelweg niet realistisch. Wat ga je doen met mensen die er niet bekend mee zijn of gewoon komen aanrijden? In een mega wachtrij zetten? Dat levert meer problemen op dan het oplost.

Er is maar één oplossing die werkt en dat is 2x2 rijstroken door de Gotthardtunnel.
Het lost het capaciteitsprobleem inderdaad niet op.

Daarbij komt nog, hoe ga je eigenlijk goed uitmikken hoe laat je bij de tunnel bent? Zeker mensen die de route niet zo goed kennen... Als je mazzel hebt haal je op A3 - A67 - A5 door D toch redelijk ontspannen 130km/h gemiddeld of meer, maar als een paar mensen tegen elkaar aanrijden en verderop een paar wegwerkers besluiten om de middenberm te snoeien dan kan het maar zo dat je nog niet eens 100km/h gemiddeld haalt. Waar je in het tweede scenario waarschijnlijk ook nog vaker stopt... Vervolgens langs Basel op naar Härkingen is het ook maar de vraag hoe het loopt...

Als je typisch met V_avg=100km/h rekent, dan kun je maar zo 2 uur voorlopen op de planning als het mee zit; of 2 uur achter als het tegen zit...

Nu kun je natuurlijk marge inbouwen, dan kom je eerder bij de tunnel; wat dan? In de rij staan en maar zien of je er dan eerder door geraakt? Op je eigen tijd de rij weer uit?