Veer Holwerd-Ameland

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32043
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Coen Tunnel » ma 05 jun 2023, 1:33

^^ De noordzijde van het eiland is toeristisch het meest belangrijk met de lange zandstranden, duinen en bossen. Een veerhaven zal daar ontegenzeggelijk afbreuk aan doen. Je zult een deel van het strand moeten opofferen en een weg door de duinen moeten aanleggen, en ook een deel van de duinen moeten opofferen. Je krijgt al het verkeer vanaf de veerboot door Buren of Nes heen, tenzij je daar ook een nieuwe rondweg aanlegt, maar dan offer je nog meer natuur op, juist in een gebied waar het vol zit met vakantiehuisjes en hotels. En de huidige wegen van Buren en Nes naar de noordkust zijn absoluut niet geschikt als toevoerweg naar een veerhaven, die zullen verbreed moeten worden. De Strandweg vanaf Nes is dan nog het breedst, maar loopt langs zeer veel recreatiegelegenheden. De zuidkant van het eiland is landschappelijk minder bijzonder, en meer geschikt voor een veerhaven.

Ook vraag ik me af of de schepen zoals de huidige Sier en Oerd geschikt zijn voor het ruime open water van de Noordzee. Deze schepen zijn specifiek ontworpen voor de route door de vaargeul van Holwerd naar Ameland. De overtocht wordt op de door jouw voorgestelde route ruim driemaal zo lang. Je zal zeker zo'n twee uur onderweg zijn, en je moet waarschijnlijk sowieso met andere schepen varen. Dat betekent met grotere schepen in een veel lagere frequentie varen, of met meer dan de huidige twee kleine schepen varen om dezelfde frequentie te behouden. Ameland wordt daardoor voor de inwoners wel veel minder aantrekkelijk, als het twee uur duurt om op de vaste wal te komen. Het is veel minder realistisch dan de vage plannen om de veerhaven op het vasteland naar Marrum of Zwarte Haan te verplaatsen, en die op Ameland naar ergens tussen Hollum en Ballum. Want als je de veerdienst naar Lauwersoog verplaatst, zul je op Ameland nog steeds een nieuwe veerhaven nodig hebben, en moet die in Lauwersoog flink uitgebreid worden.

Egbert
expressweg
Berichten: 2695
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Egbert » ma 05 jun 2023, 8:16

Vinny schreef: vr 02 jun 2023, 17:18 De parkeerplaats bij Holwerd uitbreiden en een aantal ondiepe snelle schepen toevoegen alleen voor personevervoer; dat lijkt mij een quick-win.
Welke parkeerplaats wil je uitbreiden? Die op de veerdam daar is geen plaats, P2 ligt in een weiland. Dat zal ook een bende worden.
mavas schreef: zo 04 jun 2023, 13:38
Schelpenpaadje schreef: zo 04 jun 2023, 12:20 Er zijn nog wel wat andere opties, zoals:
- Verplaatsen van de veerdienst naar Marrum/Zwarte Haan - Ballum/Hollum
In het verlengde van deze is het ook een optie om Harlingen - West-Terschelling te varen, en vanaf West-Terschelling naar Ameland te varen?
Of is dat ook niet mogelijk?
Niet praktisch mogelijk. Van Holwerd naar Terschelling moet je over het wantij EN door de vaargeul die te ondiep is. Als de boten nu al moeite met de vaargeul hebben dan komen ze ook niet over het wantij.
Naar Terschelling moet je buitengaats boven Terschelling langs, maar dan nog kom je door de vaargeul die het probleem heeft.
Alfa schreef: ma 05 jun 2023, 0:25 Is op termijn een nieuwe veerdienst naar Lauwersoog geen realistische optie? Met een nieuwe veerhaven ergens aan de noordelijke zijde van het eiland. Het is weliswaar langer varen dan nu. Maar je moet wat.

Afbeelding
De noordzijde is strand, is erg glooiend (zoals je op de kaart ook ziet, veel lichtblauw terwijl de veerhaven donkerblauw is), daar heb je een heel groot infraproject voor nodig om een soort van haven of steiger te bouwen.
Laat staan dat je daar dan ook nog eens met voertuigen langs wil.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » ma 05 jun 2023, 12:40

De kapotte autobrug in Holwerd wordt niet gerepareerd:
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... w-probleem

Egbert
expressweg
Berichten: 2695
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Egbert » ma 05 jun 2023, 13:47

Dat komt ook doordat het materiaal vaak gedateerd is: de installatie van de brug is ook bijna veertig jaar oud. "Dat oude materiaal communiceert niet goed met het nieuwe, dat geldt voor zowel de hardware als de software."
:facepalm: Staat daar dan niet een mannetje die op het knoppie drukt zodat de brug naar beneden gaat?
Nee, dit zal vast ook zoals de moderne tunnelsystemen zijn. Volledig kapot geprogrammeerd in software en niemand die begrijpt wat er gebeurt.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » ma 05 jun 2023, 16:20

Meer over de planning van de renovatie:
https://lc.nl/friesland/noardeast-frysl ... 64442.html

De verouderde apparatuur en onderdelen worden tijdelijk vervangen door reserveonderdelen die tot een paar dagen geleden werden gebruikt bij de reparatie van de autobrug in Harlingen.

Dat al vóór de geplande renovatie problemen zouden ontstaan met de autobrug had Rijkswaterstaat volgens een woordvoerder "niet helemaal op de radar". Software van de brug draait nog op Windows 95. Nu is dat bij specialistische software bij de overheid niet uniek, en als het systeem niet met het internet is verbonden valt de onveiligheid mee, maar dat besturingssysteem wordt door Microsoft al 22 (!) jaar niet meer ondersteund. In welke wereld leven ze bij RWS dat vitale systemen zo lang niet worden vernieuwd?

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18195
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door boe! » ma 05 jun 2023, 16:51

Schelpenpaadje schreef: ma 05 jun 2023, 16:20In welke wereld leven ze bij RWS dat vitale systemen zo lang niet worden vernieuwd?
In het topic over de A73 worden systemen in de verkeerstunnels na 15 jaar vervangen. Dat vinden sommige forumleden weer te vroeg. Het is ook nooit goed.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17312
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Kaaiman » ma 05 jun 2023, 16:59

Het is vrij normaal (als in veelvoorkomend) dat software voor specifieke bedrijfstoepassingen decennia verouderd kan zijn. En zolang het niet (rechtstreeks) is aangesloten op internet lijkt me dat ook geen probleem. Als iets werkt, en er geen updates meer komen, dan is het ontbreken van ondersteuning ook geen probleem. Want waarvoor zou je die ondersteuning nodig hebben? Als iets gewoon al heeft gewerkt voor langere tijd, is er toch geen reden om aan te nemen dat iets op een dag niet meer werkt als de software en hardware niet veranderen? Natuurlijk kan hardware slijten en defect raken, maar als het niet repareerbaar is, is dat dus het moment van complete vervanging.

Wat me meer verbaast is dat het Windows 95 zou zijn. Windows NT 4.0 Embedded lijkt me dan logischer.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » ma 05 jun 2023, 17:06

Windows NT zou meer voor de hand liggen ja. Ik weet niet hoe standaard of maatwerk de bedieningssystemen van dit soort voorzieningen zijn; het zal samenhangen met het platform waarin de applicatie(s) gebouwd is, en dus van keuzes door de ontwikkelaar destijds.

Ik zei in mijn bericht al dat het niet ongebruikelijk is dat er software wordt gebruikt die al (lang) niet meer wordt ondersteund, dat dit met name bij de overheid voorkomt en dat als systemen niet aan het internet zijn gekoppeld de veiligheidsrisico's niet al te hoog zijn.

Tegelijk toont het vooral aan dat er decennialang niets aan de installatie is vernieuwd.

We hebben het hier niet over het vervangen van programmatuur na 22 jaar, want Windows '95 zelf was in 2001 (toen de ondersteuning afliep) al 6 jaar oud. Oftewel de gebruikte software zal nog wat ouder zijn (en kan in theorie nog uit de tijd van Windows 3.x of MS DOS stammen).

Het is pech dat de autobrug defect raakte 3 weken voor een geplande vernieuwing, maar als RWS beweren dat je al die tientallen jaren niet hebt kunnen zien aankomen dat dit kon gebeuren is wel wat naïef. Dit incident staat wat dat betreft ook niet op zichzelf.

Of systemen in verkeerstunnels na 15 jaar vervangen te vroeg is weet ik niet. Dat het hier te laat is gebeurd is een feit.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75896
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Chris » ma 05 jun 2023, 17:14

Hier zal Windows 95 wel gebruikt worden als een soort SCADA systeem om de brug aan te sturen. Dat hoeft geen probleem te zijn zolang het een standalone systeem is.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » ma 05 jun 2023, 18:46

Nogmaals, het gaat mij er niet om of Windows 95 problemen kan geven. Mijn punt is dat er zo'n lange tijd geen vernieuwingen zijn geweest.

De brug ging drie weken te vroeg stuk. Op een termijn van ca. 30 jaar is dat niks. Als je zo lang niet vernieuwt dan neem je bewust risico's t.a.v. de gehele installatie.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7645
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door duikgek89 » di 06 jun 2023, 0:28

Kaaiman schreef: ma 05 jun 2023, 16:59 Het is vrij normaal (als in veelvoorkomend) dat software voor specifieke bedrijfstoepassingen decennia verouderd kan zijn. En zolang het niet (rechtstreeks) is aangesloten op internet lijkt me dat ook geen probleem. Als iets werkt, en er geen updates meer komen, dan is het ontbreken van ondersteuning ook geen probleem. Want waarvoor zou je die ondersteuning nodig hebben? Als iets gewoon al heeft gewerkt voor langere tijd, is er toch geen reden om aan te nemen dat iets op een dag niet meer werkt als de software en hardware niet veranderen? Natuurlijk kan hardware slijten en defect raken, maar als het niet repareerbaar is, is dat dus het moment van complete vervanging.

Wat me meer verbaast is dat het Windows 95 zou zijn. Windows NT 4.0 Embedded lijkt me dan logischer.
Hardware defecten zijn na zoveel jaar waarschijnlijker dan een softwarefout; maar dat is wel het moment dat je een probleem hebt omdat nieuwe hardware niet compatibel is met de oude hardware en software. Het is niet een kwestie van een nieuwe pc erin schroeven, backup erop knallen en gaan.

De vraag na hoeveel jaar je systemen moet vervangen is niet eenduidig te beantwoorden. Je moet helder hebben wat de risico's zijn dat bepaalde dingen kapot gaan, welke gevolgen dat heeft en wat je doet als dat gebeurd.

Kun je die stukken 1 op 1 vervangen? Zijn die stukken nog leverbaar? Moet je iets op voorraad leggen? Moet je voorbereid hebben dat je alternatieve delen moet inbouwen?

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » di 06 jun 2023, 10:09

^^ Exact. Het feit dat dit probleem niet binnen een paar dagen opgelost kon worden geeft aan dat er geen goed antwoord (meer) beschikbaar was voor een situatie als deze. Dat is niet iets dat gisteren is ontstaan. Dat daar niet eerder op is ingespeeld kan een bewuste afweging zijn, maar ik denk eerder dat RWS zich heeft verslikt.

Dat er vanuit een groter renovatietraject nu tijdelijk reserveonderdelen ingezet kunnen worden is eerder geluk dan wijsheid.

Durashift
expressweg
Berichten: 2521
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Durashift » wo 07 jun 2023, 0:06

Zoals ik het begreep laat men de boel nu de boel tot aan de grote revisie die al gepland stond.
Dat die lierkabel nét een paar weken daarvoor geknapt is, is misschien domme pech. (ervan uitgaande dat controle van de kabels op beschadigingen conform inspectieregime is gebeurd).

Dat e.e.a op leeftijd is, tja, het zij zo. Is niet uniek, zover ik jullie reacties lees.

Egbert
expressweg
Berichten: 2695
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Egbert » wo 07 jun 2023, 7:21

Het is toch meer dan alleen een lierkabel die defect is? Die kun je toch gewoon vervangen?
Strookt IMHO niet met wat eerder gelinkt werd "Iedere oplossing creëerde een nieuw probleem".

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7645
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door duikgek89 » wo 07 jun 2023, 8:26

^^ Nja, als er meer dan 20 jaar niet naar omgekeken is... kabel vervangen kan dan lastig zijn. Denk aan compleet vastgeroeste bouten en assen, kapotgelopen lagers in daardoor kapotgelopen lagerhuizen... Misschien heeft bij het knappen de kabel nog wat andere dingen geraakt die lastig te vervangen zijn.

Overigens, een lierkabel mag gewoon absoluut niet knappen. Levensgevaarlijk. Ik heb het één keer gezien toen een malloot met een veel te dunne staalkabel met een trekker een boomstronk probeerde los te trekken, twee cm verder naar rechts en hij had het niet na kunnen vertellen...

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » wo 07 jun 2023, 23:32

Meer over de maatregelen die Wagenborg ter goedkeuring heeft voorgelegd aan het ministerie:
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... n-vaargeul

Reactie van de burgemeester:
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... avelstreng

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » di 27 jun 2023, 13:34

Wagenborg meldt dat de problemen met de vaargeul in combinatie met een lage waterstand afgelopen weekend hebben geleid tot vertraging en schade aan de schepen:
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... e-vaargeul

De komende tijd wordt er gevaren volgens de versoberde dienstregeling waar de rederij om heeft gevraagd.
Het ministerie heeft begrip voor de situatie:
https://www.rtvnof.nl/begrip-van-minist ... nd/620155/

Dit leidt tot veel onbegrip en onrust op het eiland en onder bezoekers. Zij willen dat het besluit wordt teruggedraaid:
https://nos.nl/artikel/2480120-onrust-o ... -eilanders
https://frieschdagblad.nl/regio/Ameland ... 05566.html

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » wo 05 jul 2023, 15:15

Van de 6 oplossingsrichtingen die bij Rijkswaterstaat in beeld waren voor de bereikbaarheid van Ameland zijn er nog twee over: verplaatsen van de veerhaven van Holwert naar Ferwert en optimaliseren van de bestaande vaarverbinding.

Een nieuwe veerhaven bij Ferwert is duur en komt in kwetsbaar natuurgebied te liggen, maar is op termijn veel goedkoper dan het blijven baggeren van de bestaande route.

Voor de korte termijn hoopt Rijkswaterstaat een nieuwe doorsteek te kunnen maken in de vaargeul en wordt er onderzoek gedaan of het passeren van veerboten inderdaad zo gevaarlijk is als Wagenborg beweert.

Bron en meer informatie:
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... an-holwert

Egbert
expressweg
Berichten: 2695
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Egbert » wo 05 jul 2023, 15:25

Schelpenpaadje schreef: wo 05 jul 2023, 15:15
Een nieuwe veerhaven bij Ferwert is duur en komt in kwetsbaar natuurgebied te liggen
Ja, haha, lekker theoretisch geneuzel zeg. De huidige veerhaven in Holwerd ligt in precies datzelfde kwetsbare natuurgebied, alleen technisch gezien niet omdat de grenzen van het natuurgebied om de veerhaven heen gaan. Zo werken natuurgebieden in Nederland: je moet als vogel maar weten dat je niet de grens over gaat.

Dus het kan geen enkel probleem te zijn om bij Ferwert een nieuwe veerhaven aan te leggen en de grenzen van het natuurgebied daarvoor aan te passen. Want de oude veerhaven kan dan ook weer teruggegeven worden aan de natuur.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » wo 05 jul 2023, 15:56

^^ De oude veerhaven kan worden teruggegeven aan de natuur, maar het zal wat jaartjes duren voor de natuur zich daar heeft kunnen ontwikkelen. Zeker als je bedenkt dat de veerhaven bij Holwert pas kan worden opgeruimd nadat de nieuwe haven in gebruik is genomen. Het zal vele jaren kosten waarin dat beide gelijktijdig in gebruik/aanbouw/afbraak zijn.

Daarnaast ligt de veerdam van Holwert aan de rand van een buitendijks kweldergebied, dat ter plaatse vrij smal is, terwijl een veerhaven bij Ferwert er middenin zou liggen, waar de kwelder een stuk breder is.

Tot slot maakt de veerhaven bij Holwert gebruik van de restanten van een dam die in de negentiende eeuw werd aangelegd naar Ameland, terwijl voor een veerhaven bij Ferwert een geheel nieuwe infrastructuur en doorsnijding moet worden gemaakt.

Oftewel je kunt beide niet zomaar tegen elkaar wegstrepen. Nog los van de procedures die je moet doorlopen en voorwaarden waar je aan moet voldoen om zo'n "ruil" te laten plaatsvinden.

Het is niet onmogelijk, maar "geen enkel probleem" is lekker feitenvrij redeneren.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17312
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Kaaiman » wo 05 jul 2023, 16:02

Je zou de dam bij Holwerd ook verder kunnen doortrekken tot je bij een goed bevaarbare geul komt. Uiteraard is dat vloeken in de kerk.

Een tolbrug zou ik zelf ook nog wel als optie zien. Uiteraard is ook dat vloeken in de kerk.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » wo 05 jul 2023, 16:53

^^ Bij het verlengen van de bestaande dam kom je niet uit bij een goed bevaarbare geul. De dam ligt op de plek waar vroeger het wantij lag - en ook vandaag de dag nog ongeveer ligt. De veerdam ligt daarmee ter hoogte van het ondiepste deel van de Waddenzee tussen eiland en vasteland.

Als je d.m.v. een langere veerdam minder wilt hoeven baggeren dan is het logischer die ter hoogte van Ferwert of zelfs nog westelijker te bouwen. Daar zijn de natuurlijke geulen breder en dieper.

Er waren in eerste instantie zes oplossingsrichtingen. Het is onbekend welke dit waren, naast de nu overgebleven opties. We weten niet of een tolbrug is onderzocht. We weten wel dat een brug of tunnel niet bij de overgebleven oplossingsrichtingen zit.

Bij het verplaatsen van de veerhaven naar Ferwert kan een langere veerdam een optie kunnen zijn. Ik weet niet in hoeverre hierover tijdens de informatiebijeenkomst is gesproken. Waarschijnlijker is een kunstmatige geul. Deze kun je eventueel laten uitspoelen met water uit het gemaal De Heining bij Hallum.

Bij het optimaliseren van de bestaande vaargeul zou je aan een langere veerdam kunnen denken, maar dit ligt niet voor de hand: rechtdoor kom je juist in ondieper water terecht. Met een knik naar het noordwesten zou de verlenging minimaal 5km moeten bedragen om in dieper water terecht te komen. Je geeft zelfs al aan dat dit nogal ingrijpend is. Ter vergelijking: geulen en zandbanken in de Waddenzee zijn nog steeds aan het verplaatsen door de inmiddels bijna 100 jaar geleden aangelegde Afsluitdijk.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41261
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Vinny » wo 05 jul 2023, 19:23

Egbert schreef:Je moet als vogel maar weten dat je niet de grens over gaat.
De gemiddelde meeuw denkt: Ja zit ik daar moeite te doen om vis te vangen terwijl ik ook gewoon patat kan jatten van veerbootpassagiers :mrgreen:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » za 19 aug 2023, 8:21

Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt dat er inderdaad voldoende aanleiding was om de dienstregeling naar Ameland te versoberen. Het onderzoek bevestigt dat veerboten elkaar niet altijd veilig kunnen passeren.

Tegelijk ziet onderzoeker MARIN beperkte ruimte om veerboten halverwege vaker op elkaar te laten wachten. Hierdoor kunnen er per dag enkele extra afvaarten worden toegevoegd. Wagenborg verwerkt deze bevinding in een nieuwe dienstregeling per 1 september

Bron en meer: Omrop Fryslân

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10933
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Willem » ma 28 aug 2023, 20:14

Vandaag ben ik voor een weekje vrij naar Ameland afgereisd.

Het viel me wel op dat de veerboot bijna stil lag, en ook bijna buiten de geul, om de boot in de andere richting te laten passeren.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » zo 10 sep 2023, 10:14

^^
Dat klopt met de berichten dat er een beperkt aantal plekken zijn waar de boten elkaar passeren, die nu worden gebruikt om iets meer overtochten te kunnen maken dan eerder dit jaar.

Drie eilanden verderop is de vervanging van de veerbruggen uitgesteld van 2025 naar 2030:

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/324298/t ... boten-teso

Rijkswaterstaat geeft de schuld aan een gebrek aan capaciteit.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » di 14 nov 2023, 16:23

Volgens minister Harbers is het verplaatsen van de veerhaven van Holwert naar Ferwert, ondanks de negatieve effecten voor de natuur in de Waddenzee en het kweldergebied, de beste oplossing voor de problemen met de vaargeul naar Ameland.

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... wel-zitten

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... eland-2030

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18160
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door mavas » di 14 nov 2023, 16:48

Zo te lezen worden toch nog beide locaties onderzocht in het vervolgonderzoek.
Zal mij benieuwen of 1 van beide opties gaat lukken.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10933
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Willem » di 14 nov 2023, 17:57

Naar Ferwerd kan de vaartijd vanaf Ameland vermoedelijk flink afnemen. Tegelijk ligt dat dorp op het vasteland dichter bij Leeuwarden dan Holwerd.

Dat kan gunstig zijn.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Veer Holwerd-Ameland

Bericht door Schelpenpaadje » di 14 nov 2023, 19:56

^^ Het belangrijkste argument voor een keuze voor Ferwert is dat de bestaande geul naar de kust bij dat dorp ruimer is waardoor er minder gebaggerd hoeft te worden.

Het verplaatsen van de veerhaven heeft gevolgen voor de Waddenzee (Natura 2000) maar vooral het kwetsbare en beschermde kweldergebied dat bij Ferwert ligt.

De minister ziet investeren in een verhuizing naar Ferwert als de meest effectieve oplossing. Ook aanpassing van de bestaande veerlocatie is inderdaad nog in beeld. Rijkswaterstaat heeft geen uitgesproken voorkeur en wil vooral het ingeslagen consultatieproces met o.a. de provincie en natuurorganisaties goed afronden. Ik acht de kans het grootst dat de verhuizing er niet komt. Oftewel optimaliseren van de bestaande route en veerinrichtingen en voor de lange termijn het aanpassen van het bestaande 'veerconcept' (bijvoorbeeld met nog minder diep stekende/kleinere schepen).