Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10143
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Rein » vr 07 jul 2023, 15:48

Na het avondeten weg? ;)

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » vr 07 jul 2023, 20:43

Paar observaties van deze eerste echte vertrekdag;

De vroege vertrekker was vandaag in het voordeel, hoewel de drukte al betrekkelijk vroeg in de ochtend op gang kwam. Vanaf het middag uur was het in veel Europese landen druk, die drukte ebt nu langzaam weg - alleen op de echte knelpunten (Parijs, Gotthard) staat momenteel nog file. Degenen die vandaag rustig hebben ingepakt, gegeten en nu vertrekken hebben het slim bekeken.

- In België lijken er spraken van werken bij Gent, net na Destelbergen op de E17, hier heeft de hele dag file gestaan en staat er nu ook nog een staartje. Let er op dat deze niet te omzeilen is via de R4, aangezien op Knp Zwijnaarde de verbinding van de E40 naar de E17 dicht zit.
- In Frankrijk is dé bottleneck van 2022 - te weten de A10 ten noorden van Orléans - gelukkig opgelost, hier zijn geen problemen meer. Sowieso zag de A10 er vandaag een stuk beter uit dan anders, recent geopende verbredingen naar 2x3 kunnen hier positief aan bijgedragen hebben.
- De passage van Bordeaux leek een stuk rustiger dan andere jaren, ook hier kan recent geopende 2x3 capaciteit een rol gespeeld hebben.
- Parijs is en blijft een druk punt, vandaag was de lichtstad niet file vrij te passeren via A1/BP, A3/A86 noch N104.
- Het Rhônedal was traditioneel weer de hele dag het tafereel van veel stop-and-go, over geruime afstand. Het is hier makkelijker om achter de drukte aan te rijden (20h00 en later) dan hem voor te blijven (rond 07h00 begon de eerste congestie al)
- In Duitsland; op de BAB3 nog voor Kr Oberhausen zit een lelijke baustelle ter hoogte van Hamminkeln, hier staat al de hele dag file. Omrijden kan eenvoudig via Nijmegen, de A77 en de BAB57 (of helemaal om via de BAB61 uiteraard).
- De Gotthard- is en blijft de Gotthard…

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » vr 07 jul 2023, 20:45

In Frankrijk op corridors als de A10 komt de grote drukte pas later, als Fransen zelf op vakantie gaan. In het Rhônedal zijn de problemen altijd hardnekkiger. Er zijn te weinig Nederlanders die via de A10 rijden om zo vroeg in het seizoen al grote problemen te veroorzaken.

Moet je morgen maar eens de webcam van de A31 bij Gye bekijken, dé route voor veel Nederlanders naar het zuiden. De afgelopen jaren was het daar niet bijzonder druk op zulke dagen. Pas als meer vakantieverkeer samenkomt zuidelijker wordt het problematisch.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » vr 07 jul 2023, 20:51

Ik dacht inderdaad niet dat A10 Orléans al klaar was. Maar mogelijk dat de situatie qua beschikbare rijstroken beter is dan in andere jaren. Deel op zich wel Chris’ gedachte dat Nederlanders geen file veroorzaken op de A10, maar in Frankrijk heb je toch ook altijd nog wel de juilletistes. Nou goed, dat begint wellicht zo volgende week.

Er was einde middag trouwens nog een flinke file op, of all places, de A89 in de buurt van Balbigny. Die stond totaal blank.

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » vr 07 jul 2023, 20:58

De Bison Futé voorspelling van vandaag & morgen (machine vertaling); een gedetailleerd overzicht (ook per wegnummer), is te vinden via
https://www.bison-fute.gouv.fr/du-07-07 ... -2023.html

Deze periode die het begin van de schoolvakanties in Frankrijk markeert, wordt beïnvloed door aanzienlijke reizen op de hoofdassen van het land. Het verkeer zal zwaar zijn op de meeste belangrijke routes naar het noordwesten en vanuit de regio Île de France, vooral op vrijdag en zaterdag. Dit zijn vooral Franse automobilisten die vanaf het begin van de zomer op vakantie gaan om de drukte te vermijden maar ook buitenlandse toeristen uit buurlanden.

In Île-de-France zal het verkeer op vrijdag 7 juli zwaar zijn richting de tolpoorten van de snelwegen A10 en A6, waar de eerste vertragingen in de late ochtend en vooral in de middag konden worden geregistreerd. In de provincie zullen ook de snelwegen A7 en A50 door deze moeilijkheden worden getroffen. Midden in de middag kan de combinatie van werk-thuisreizen en weekendvertrekken, die in deze periode talrijk zijn, het verkeer tot laat in de avond erg moeilijk maken.

Zaterdag 8 juli zullen de moeilijkheden in de richting van vertrek de belangrijkste van het weekend zijn op het hele grondgebied en in het bijzonder op de snelweg A7 in het Rhônedal. Vanaf het begin van de ochtend zal het verkeer zeer druk zijn richting de tolpoorten van de snelwegen A6 en A10. De eerste vertragingen zouden relatief vroeg in de ochtend kunnen optreden op de snelweg A10 en in mindere mate op de snelweg A6. Vanaf het midden van de ochtend zal het verkeer aanzienlijk toenemen en het zijn de belangrijkste radialen en bypasses die op deze assen convergeren die op hun beurt min of meer significante verkeersproblemen kunnen ondervinden, afhankelijk van de sector. De snelweg A13 zal ook vanaf het midden van de ochtend verkeersmoeilijkheden kunnen registreren.

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » vr 07 jul 2023, 21:09

Pino schreef: vr 07 jul 2023, 20:51 Ik dacht inderdaad niet dat A10 Orléans al klaar was. Maar mogelijk dat de situatie qua beschikbare rijstroken beter is dan in andere jaren. Deel op zich wel Chris’ gedachte dat Nederlanders geen file veroorzaken op de A10, maar in Frankrijk heb je toch ook altijd nog wel de juilletistes. Nou goed, dat begint wellicht zo volgende week.
Er liggen in zuidelijke richting nu 4 rijstroken vanaf de invoeger met de D2701; dit zijn ingesnoerde rijstroken met een vMax van 90 km/h maar dit lijkt wel bevorderlijk voor de doorstroming (beetje een gevalletje A9 Holendrecht > Amstelveen…)

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10143
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Rein » za 08 jul 2023, 9:05

Zaterdagochtend 9 uur. Op dit moment zeker nog geen 'zwarte zaterdag' te noemen, maar hier en daar wel wat aardige files.

Frankrijk
* veel drukte in het Rhônedal met heel veel vrij korte files met daar tussen korte stukjes waar even geen filemeldingen zijn. Drukste is het nu bij Valence (maar feitelijk is het tussen Lyon en Valence dus helemaal druk). Vertraging zal in totaal 45 minuten tot een uur zijn schat ik in.
* op de A6 tussen Beaune en Maçon staat een file van 14 km met dik een uur vertraging door een autobrand.
* op de A9 wordt het bij Beziers langzaam drukker met nu 15 minuten vertraging
* op de A10 toch wel aardig druk voor Orleans met ca 40 minuten vertraging en verder voor Poitiers dik een half uur vertraging door een ongeval
* op assen als de A71/A75, A20 en A61 rijdt het prima door.

Duitsland
* op de A5 tussen Karlsruhe en Freiburg dik twee uur (!) vertraging door een ongeval.
* op de A1 richting Lübeck een half uur vertraging door werkzaamheden
* op de A10 bij Potsdam 40 minuten vertraging door werkzaamheden
* op de A99/A8 bij München een half uur vertraging
* voor de rest hier en daar wat kleine files.

Zwitserland
* voor de Gotthart nu 45 minuten file

Oostenrijk
* weinig te melden

Italië
* de hele A1 is behoorlijk druk, met name bij Piacenza en bij Bologna. Bij elkaar toch wel dik een uur file

Slovenië
* met name druk rond Ljubljana en ook iets verderop op de A1 door een ongeval. Totaal toch wel 45 minuten vertraging

Kroatië
* druk bij Zagreb en zuidelijker op de A1. Bij elkaar een half uur file.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » za 08 jul 2023, 13:10

Nu om 13 uur is het in Frankrijk alleen echt druk in het Rhônedal, behoorlijke delen van de A7 staan vast. Op de A9 wat korte files, op de A10 is de file voor Orléans een heel stuk korter geworden, toch een golf Parijzenaren die er op uit trekt in de ochtend. Op de A10 ten zuiden van Tours file bij het einde van het net verbrede deel, kennelijk komt dat door ongevallen.

Wel opvallend: geen files op de ringweg van Bordeaux (wel op de A10 en A63). De A630 is net naar 2x3 rijstroken verbreed zodat de hele ringweg nu 2x3 rijstroken telt. Dat lijkt wel effect te hebben.

In Duitsland vooral files in het zuiden en noorden, amper in het midden.

Verder een beetje het algemene beeld dat je elk jaar ziet. In Oostenrijk amper problemen, behalve bij de Fernpassroute. In Slovenië wel flinke problemen bij Maribor, vanwege die brand in die tunnel een tijdje terug is daar minder capaciteit beschikbaar. In Italië vooral de A22 en A14 waar files staan. Maar Milaan is dan weer vrijwel filevrij.

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » ma 10 jul 2023, 20:53

Bison Futé heeft de gedetailleerde voorspelling (in het Frans) voor het lange weekend van 13 t/m 16 juli online geplaatst.
Een (machine)vertaling luidt als volgt - al met al wordt er veel drukte verwacht voor deze periode.
Voor de details, inclusief een voorspelling per wegnummer, zie https://www.bison-fute.gouv.fr/du-13-07 ... -2023.html

Algemene informatie over de periode

Dit tweede weekend van schoolvakanties neemt het vertrek van vakanties toe en registreert het zich over langere afgelegde afstanden. De viering van 14 juli, die samenvalt met een vrijdag, biedt ook de mogelijkheid om er een lang weekend vandoor te gaan. Vakantievertrekken zullen over de vier dagen worden gespreid met echter een piek in intensiteit op zaterdag op alle routes waar aanzienlijke congestie wordt verwacht. Het verkeer zal druk zijn op de meeste belangrijke wegen naar het zuiden en de kustgebieden. Steeds meer vakantiegangers uit Noord-Europa zullen tijdens de schoolvakanties in eigen land naar Frankrijk reizen.

Op donderdag 13 juli zullen naar verwachting veel files de grote metropolen verlaten. Lange weekendvertrekken en vakantievertrekken worden toegevoegd aan woon-werk reizen. Het verkeer zal op nationaal niveau erg moeilijk zijn. De combinatie van deze vertrekken zal vanaf het einde van de ochtend verkeersproblemen veroorzaken. In Île-de-France zal het verkeer vanaf het einde van de ochtend erg druk zijn naar de verschillende tolbarrières, vooral op de snelwegen A6 en A10, waardoor het verkeer op deze assen moeilijk wordt. Ook de Boulevard Périphérique, de A86 en de A6B zullen door deze moeilijkheden worden getroffen. Het verkeer blijft tot laat in de avond erg druk in de richting van vertrek. De snelweg A13 kan vanaf het begin van de middag ook verkeersmoeilijkheden registreren.

Op vrijdag 14 juli zullen er tal van verkeersmoeilijkheden zijn in de metropolen en hun periferie en op de assen richting de resortbestemmingen. Het karakter van het verkeer zal vergelijkbaar zijn met die van een zaterdag van vertrek. In Île-de-France zullen de eerste vertragingen in de vroege ochtend optreden, vooral op de snelweg A10 en in mindere mate op de snelweg A6. Vanaf halverwege de ochtend zal het verkeer aanzienlijk toenemen en zijn het de belangrijkste radialen en ringwegen die op deze assen samenkomen, die op hun beurt verkeersproblemen zullen ondervinden. Deze verkeersmoeilijkheden zullen aan het eind van de ochtend hun maximum bereiken en pas in de vroege namiddag zullen ze geleidelijk afnemen. Ze zullen worden versterkt op die van de snelweg A13, tussen de late ochtend en vroege middag richting Normandië.

Op zaterdag 15 juli zullen de verkeersmoeilijkheden groter zijn op alle belangrijke routes van het land. Vakantievertrekken zijn voornamelijk 's ochtends en tot halverwege de middag. In Île-de-France zouden de eerste vertragingen relatief vroeg in de ochtend kunnen optreden op de snelweg A10 en in mindere mate op de snelweg A6. Snel zal het verkeer aanzienlijk toenemen en het zijn de belangrijkste radialen en ringwegen die op deze assen convergeren die op hun beurt min of meer significante verkeersproblemen kunnen ondervinden, afhankelijk van de sector. De snelweg A13 zal naar verwachting ook vanaf het midden van de ochtend verkeersproblemen ondervinden. Deze moeilijkheden kunnen tot vroeg in de middag duren. Bovendien zal het Rhônedal het grootste deel van de dag erg druk zijn en zal het verkeer op de snelwegen A7, A63 en A9 en de N205 die toegang geven tot de Mont-Blanc-tunnel erg moeilijk zijn.

Op zondag 16 juli zijn belangrijke reizen gepland in zowel de richting van vertrek als de terugkeer. Deze zondag is oranje op nationaal niveau in beide richtingen geclassificeerd en rood in Île-de-France in de richting van retour verkeer. In de richting van vertrek zal het de snelweg A7 zijn die vanaf het begin van de middag tot het begin van de avond het drukst zal zijn. In de richting van terugkeer, in Île-de-France, zal het verkeer dat bij tolpoorten wordt verwacht erg belangrijk zijn, vooral op de snelwegen A10 en A6. Op deze assen zal het verkeer vanaf het allereerste begin van de middag dicht zijn. Moeilijkheden moeten nog tot laat in de avond aanwezig zijn (voornamelijk op de snelweg A10). Op de snelweg A13 moeten verkeersmoeilijkheden ook al halverwege de middag worden geregistreerd en kunnen ze tot het einde van de dag nog aanwezig zijn. De Rhône-vallei zal ook worden beïnvloed door deze bewegingen en het verkeer op de snelweg A7 moet van het einde van de ochtend tot laat in de avond ernstig worden verstoord.

FlorisVDL
polderweggetje
Berichten: 36
Lid geworden op: di 05 mei 2020, 12:38
Locatie: Den Haag

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door FlorisVDL » di 11 jul 2023, 23:04

T-hijs schreef: vr 09 jun 2023, 21:42 De route rondom Parijs via A104/N104 lijkt mij de beste manier om files zoveel mogelijk te ontwijken. Afhankelijk van het tijdstip van vertrek zou je kunnen overwegen om via Brussel te rijden in plaats van Lille. Qua kans op files zal het niet zo veel uitmaken; beter kijk je vlak voor Antwerpen even op Google Maps welke route het beste lijkt qua drukte.
Ben inderdaad sowieso van plan Google Maps paraat te houden tijdens de rit, voor het geval er iets gebeurt dat ik kan ontwijken.
Pino schreef: vr 09 jun 2023, 22:01 Het beste plan voor Parijs is om de SYTADIN app te downloaden. Geeft je het beste overzicht van de vertragingen en je kunt je favoriete routes instellen. Daarmee kun je de verschillende opties tussen A1 en A6 (via A86 en A104) instellen en op je reisdag kun je met één oogopslag zien wat de betere optie is.
Dank voor de tip; app staat op mijn mobiel :top:

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » vr 14 jul 2023, 14:37

Grote drukte in Duitsland, Nederland, Vlaanderen, UK en delen van Centraal-Europa en Noord-Italië.

Maar nog amper verkeersdrukte in Frankrijk. Quatorze Julliet, dus iedereen is al op plaats van bestemming. Nederlanders lijken niet talrijk genoeg om op zichzelf congestie te veroorzaken.

Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » vr 14 jul 2023, 16:04

Wat me wel opvalt: de file voor de werkzaamheden bij Orléans is terug. Op de Route du Solei vanochtend nog wel wat file rond Valance, maar dat lijkt in de middag flink afgenomen. Best een apart patroon eigenlijk...

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10143
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Rein » za 15 jul 2023, 9:22

Zaterdagochtend 9 uur. In Frankrijk staan er hier en daar wat (korte) files, maar is het niet heel erg 'zwart'. In met name Duitsland, Oostenrijk en Kroatë is het wel behoorlijk druk.

Frankrijk
* na de nationale feestdag gisteren is het vandaag relatief een rustige zaterdag. Hier en daar staan wat korte files, maar dat is maximaal een paar minuten vertraging.
* alleen in het Rhônedal is het redelijk druk met heel veel vrij korte files met daar tussen korte stukjes waar even geen filemeldingen zijn. Drukste is het weer bij Valence. Vertraging zal in totaal ongeveer een uur zijn.
* op assen als de A9/A10/A20/A71/A75 rijdt het redelijk goed door.

Duitsland
* in Duitsland is het behoorlijk druk vanochtend.
* op de A1 is het vrij druk richting noorden met diverse files rond Hamburg. Vertraging ca 45 minuten
* op de A3 lijkt het erg druk met op diverse plekken een paar stevige files. Bij Limburg is de vertraging zeker 20 minuten, bij Frankfurt 40 minuten en tussen Würzbrug en Nurnberg staan diverse korte files met samen zeker een half uur vertraging
* op de A7 bij Füssen een file van een half uur voor de Oostenrijkse grens en verder in het noorden richting Oostenrijk ook een half uur.
* op de A8 tussen Karlsruhe en Ulm meerdere files met samen driekwartier vertraging en ten oosten van München veel korte files met samen zeker een half uur vertraging. Voor de Oostenrijkse grens staat nog eens 40 minuten.
* op de A9 bij Ingolstadt is een ongeval gebeurd met een vertraging van ca 50 minuten

Zwitserland
* voor de Gotthart nu 1,5 uur file

Oostenrijk
* een file voor de Fernpass, ik vermoed door filedosering.
* op de A10 tussen Salzburg en Villach een paar files met een kwartier vertraging.
* voor de Karawankentunnel is de vertraging 20 minuten
* op de A13 Brennerautobahn diverse files met ca 20 minuten vertraging

Italië
* net als vorige week is de hele A1 is behoorlijk druk, met name bij Piacenza en bij Bologna. Bij elkaar een dik een uur file
* ook behoorlijk druk op de wegen in het noorden richting de grote meren en alle snelwegen richting Ligurische Zee.
* op de A22 (Brenner) is het beide kanten op druk met 20 minuten file

Slovenië
* rond Ljubljana diverse files met ca 20 minuten vertraging
* verder erg druk rond Koper.

Kroatië
* zeer druk bij Zagreb met op de A3 40 minuten vertraging
* op de A1 vanaf Zagreb naar het zuiden zeker 1,5 uur file en nabij Zahar nog een 50 minuten vertraging.

Hongarije
* de M1 vanaf de Oostenrijkse grens naar Budapest is erg druk met twee files met samen dik een uur vertraging.
* de M7 van Budapest richting Balatonmeer heeft meerdere files met samen een half uur vertraging.

T-hijs
verkeersader
Berichten: 970
Lid geworden op: vr 11 feb 2011, 8:41
Locatie: Ergens ten noordoosten van Knooppunt Deil

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door T-hijs » za 15 jul 2023, 10:00

^^
Grappig. Richting München gaat het via A61, A6, A7 en A8 dan weer relatief soepel...
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » za 15 jul 2023, 11:25

Toch wel wat drukker geworden in Frankrijk, maar nog niet een echte zwarte zaterdag.

Het is ook wel opvallend druk in Noord-Duitsland en Noord-Polen. Je ziet ook dat Slovenië-Kroatië steeds meer overbelast raakt.

Ook erg druk in Zuidoost-Duitsland en delen van Noord-Italië. Bij de Gotthard 2 uur wachttijd.

Afbeelding

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10143
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Rein » za 15 jul 2023, 14:06

Bij de Gotthard inmiddels bijna 3 uur vertraging richting zuiden. Omrijden via de San Bernardinotunnel kost ongeveer een half uur meer dan normaal (en is daarmee duidelijk nog wel lonend).

Gebruikersavatar
Autostrada
stadsweg
Berichten: 364
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Autostrada » do 20 jul 2023, 22:04

De Bison Futé voorspelling voor komend weekend staat online. Een rode zaterdag, aldus deze machine vertaling

https://www.bison-fute.gouv.fr/webapp/tabs/information

Voor dit vierde zomerweekend zullen de verplaatsingen van vakantiegangers opnieuw talrijk zijn, en meer in het bijzonder met betrekking tot de dagen van vrijdag en zaterdag in de richting van vertrek. Er zijn grote bewegingen gepland, met als gevolg een verlenging van de reistijden. Er zal veel verkeer zijn op de meeste grote routes in zuidelijke richting of kustroutes door het hele land. Ook in het zuidwesten en de regio Rhône-Alpes worden de wegen belast. Tot slot wordt er het hele weekend druk verkeer verwacht richting Italië via de Mont-Blanctunnel.

Vrijdag 21 juli is er veel verkeer in de richting van vertrek, de dag is landelijk geclassificeerd als oranje. In Île-de-France wordt het verkeer richting de tolpoorten van de snelwegen A10 en A6 geladen. Op de A63 in de richting Bordeaux - Bayonne zal het tussen de late ochtend en de vroege middag erg moeilijk zijn. Op de N205 is de toegang tot de Mont-Blanctunnel in de richting Frankrijk – Italië midden in de middag ernstig verstoord.

Zaterdag 22 juli, richting vertrek, is er landelijk zeer veel verkeershinder met een rood geklasseerde dag, met name op de A7, A9, A10 en A63. In Île-de-France is het vanaf het begin van de ochtend druk verkeer richting de tolpoorten van de snelwegen A10 en A6. Tot slot, wat de N205 betreft, zal de toegang tot de Mont-Blanc-tunnel het grootste deel van de dag erg moeilijk zijn in de richting Frankrijk naar Italië.

Gebruikersavatar
JarnoNL96
woonerf
Berichten: 69
Lid geworden op: di 18 jun 2019, 20:52
Locatie: Panningen

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door JarnoNL96 » vr 21 jul 2023, 3:26

Op de site van de ADAC staat ook een prognose voor komend weekend, het wordt een van de drukste weekenden staat daar vermeld omdat er nog maar 2 Bündeslander (Bayern & Baden-Würrtemberg) geen vakantie hebben.

https://www.adac.de/verkehr/verkehrsinf ... uprognose/

De teller van de baustelle staat op 1438 :facepalm:
Het kaartje dat erbij vermeld staat ziet ook aardig rood van de waarschuwingsbordjes voor wegwerkzaamheden en dat zijn dan alleen maar de grotere projecten/vertragingsgevoelige

Benieuwd hoe het er vandaag gedurende de dag en morgen uit gaan zien in Duitsland

Afbeelding

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10143
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Rein » vr 21 jul 2023, 15:48

Een bijzonder donkerrode vrijdag vandaag in veel landen, behalve dan in België vanwege de nationale feestdag aldaar.

In Nederland op heel veel wegen in vooral het midden en het zuiden van het land lange files.

In Duitsland ook druk op heel veel wegen, zoals in het Ruhrgebied, en rond Köln, Stuttgart en München, maar feitelijk op nog heel veel meer plekken. Rond Kreuz Walldorf staat het bijvoorbeeld ook aan alle kanten muurvast, maar ook de hele A61 is rood gekleurd en nog tientallen plekken meer.

In Frankrijk is het erg druk rond Parijs en (uiteraard) rond Lyon en de A7 naar het zuiden. Maar bijvoorbeeld ook op de A31 vanaf Luxemburg naar het zuiden staan veel files, ik vermoed met heel veel Nederlanders erbij. Voor de rest valt het in Frankrijk wel mee, zeker als je het vergelijkt met Duitsland.

In Luxemburg staat het overal rond de hoofdstad vast, vooral in de richting van Frankrijk.

In Zwitserland is het zeer druk rond Basel, bij Bern en de Gotthardroute met daar een uur vertraging en nog eens 1,5 uur bij Lugano. Ook een lange file door een ongeval bij Lausanne.

In Italië is het druk op de Brenner vanuit Oostenrijk, rond Brescia en op de A1 vanaf Milaan.

In Slovenië is het zeer druk met dik twee uur vertraging op de A1 vanaf Kroatië tot aan Ljubljana. Ook rond Zagreb is het erg druk.

In Spanje is het behoorlijk druk rond Barcelona, maar ook op de (snel)wegen rond Malaga/Marbella.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » vr 21 jul 2023, 19:36

Een kennis van mij werkt op een groot vakantiepark in de Utrechtse Heuvelrug. Sinds corona zit het park bijna het hele jaar door volgeboekt, zowel tijdens de schoolvakantie als daarbuiten.

Maar dit jaar was voor het eerst in jaren dat ze in het hoogseizoen niet helemaal volgeboekt waren. Het idee was dat er toch meer mensen naar het buitenland afreizen dan de afgelopen jaren.

Misschien missen ze ook wat last-minute boekers, omdat het zomerweer in Nederland een beetje tegenvalt de laatste weken.

Maar als je het over graadmeters hebt. Volgens mij zijn er de afgelopen weken geen uitzonderlijke vertragingen bij de Gotthardtunnel geweest: 3 uur of meer. Tot 2 - 2,5 uur lijkt redelijk de max te zijn.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » vr 21 jul 2023, 21:16

Chris schreef: vr 21 jul 2023, 19:36 Maar als je het over graadmeters hebt. Volgens mij zijn er de afgelopen weken geen uitzonderlijke vertragingen bij de Gotthardtunnel geweest: 3 uur of meer. Tot 2 - 2,5 uur lijkt redelijk de max te zijn.
Heb de Gotthard-files eens naast mijn eigen grafieken van 2019 gelegd. File van vanmiddag was maximaal 12 kilometer. Dat is vergelijkbaar met vrijdag 19 juli toen. De tijdstippen waarop er welk aantal kilometers staat ook bepaald vergelijkbaar.

In die zin: niets bijzonders inderdaad. Dat weekend was in 2019 trouwens het drukste juliweekend op de Gotthard.

Gebruikersavatar
JarnoNL96
woonerf
Berichten: 69
Lid geworden op: di 18 jun 2019, 20:52
Locatie: Panningen

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door JarnoNL96 » za 22 jul 2023, 4:52

Zelf werkzaam in de nachtdienst dus mooi een beetje tijd om alles in de gaten te houden qua files/opstoppingen.

De gehele nacht is het al aansluiten voor de Gotthard, rond een uurtje of 01:00 leek het lang rustig, tijdsverlies was 50minuten ongeveer 5 kilometer, momenteel (04:40u) zitten we al op 10 kilometer met een wachttijd van 1uur en 40 minuten, het is al vroeg druk dus daar. Op de webcambeelden is het aansluiten geblazen.

Verder is het redelijk rustig vannacht, er begint zich wat vertraging te vormen bij de grensovergang tussen Slovenië en Kroatië richting het zuiden, het loopt in Slovenië bij Maribor ook vast bij de werkzaamheden aldaar.

Het enigste dat verder opvalt is dat er al heel de nacht file staat in Duitsland op de A3 tussen Offenbach en Hanau, momenteel 4km met een halfuur tijdverlies bij de werkzaamheden aldaar.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » za 22 jul 2023, 7:42

JarnoNL96 schreef: za 22 jul 2023, 4:52 De gehele nacht is het al aansluiten voor de Gotthard, rond een uurtje of 01:00 leek het lang rustig, tijdsverlies was 50minuten ongeveer 5 kilometer, momenteel (04:40u) zitten we al op 10 kilometer met een wachttijd van 1uur en 40 minuten, het is al vroeg druk dus daar.
Dat is hoe het daar altijd gaat. Einde avond loopt de file terug, en halverwege de nacht gaat het vervolgens hard omhoog.

Ik relateer dat altijd maar aan vertrektijden vanuit de Duitse bevolkingscentra. Zo rond 22 uur zijn de Duitse middag-vertrekkers, die ‘s avonds in Italië willen slapen, wel zo’n beetje voorbij. Zelfde wellicht voor wat Zwitsers uit Basel en Zürich die aan de zuidkant van de Alpen willen overnachten en daarvoor rond etenstijd wegrijden. Degenen die door de nacht rijden, met als doel in de loop van zaterdag op hun eindbestemming in Italië aan te komen, vertrekken op zijn vroegst halverwege de avond en zijn dan halverwege de nacht bij de tunnel. Tussen deze twee groepen in zit de periode met de kortste file.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10143
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Rein » za 22 jul 2023, 9:01

Net als voorgaande twee weken weer even een beeld van zaterdagochtend om 9 uur. Het lijkt een stuk rustiger in Europa dan een week geleden op dit tijdstip en onvergelijkbaar rustig met het beeld van gistermiddag. Alleen op de 'bekende plekken' als het Rhônedal, de Gotthard, de Karakwankentunnel en de Fernpass is het ouderwets (langdurig) stilstaan, maar deze locaties springen er op dit moment echt uit, want de files op andere wegen zijn zeer beperkt.

Frankrijk
* vrij rustig
* alleen in het Rhônedal (A7) richting zuiden staan diverse files met volgens Vinci twee uur vertraging.

Duitsland
* stukken rustiger dan voorgaande weken op zaterdagochtend
* op de A8 tussen Stuttgart en Ulm een vertraging van 45 minuten
* op de A8 voorbij München een file voor de Oostenrijkse grens met 20 minuten vertraging

Zwitserland
* Voor de Gotthard een file van 20 km met 2,5 uur vertraging. Omrijden via de San Bernardino loont, want daar is de vertraging hoogstens een paar minuten.

Oostenrijk
* een file van bijna twee uur voor de Karawankentunnel
* zo'n 25 minuten vertraging op de Fernpass richting zuiden (plus nog 10 aan de Duitse zijde van de grens)

Italië
* ongeveer 40 minuten vertraging op de A14 bij Bologna

Hongarije
* op de M1 vanaf de Oostenrijkse grens bij Gyor een file van bijna 50 minuten

Kroatië
* net als vorige weken veel filevorming op de A1 vanaf Zagreb naar het zuiden, vertraging toch wel een uur.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » za 22 jul 2023, 11:38

Het is wel een stukje drukker geworden nu, dat zie je meer op een drukke zaterdag, dat het om 9 uur nog meevalt maar vanaf 10-11 uur op grotere schaal begint vast te lopen.

Er zijn echter ook wel grote gebieden waar weinig aan de hand is, zoals Midden-Duitsland en Midden/Noord/Oost-Frankrijk. In Frankrijk is het wel druk naar de kust, ook in het westen. Dat zijn files die er vaak maar een paar keer per jaar voorkomen, zoals in Bretagne.

Uitgezoomd beeld.
Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21832
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Pino » za 22 jul 2023, 13:10

Chris schreef: za 22 jul 2023, 11:38 Het is wel een stukje drukker geworden nu, dat zie je meer op een drukke zaterdag, dat het om 9 uur nog meevalt maar vanaf 10-11 uur op grotere schaal begint vast te lopen.
Als je kijkt waar de meeste vakantiefiles zo ontstaan, weet je dat diegenen die om 9 uur op die kritieke plaatsen zijn ergens middenin de nacht zijn vertrokken of door de nacht heen hebben gereden. Het is ergens bagger als je na zo’n nacht nog steeds in de file staat, ook al is de file om 9 uur wellicht minder erg dan later op de dag, maar je kunt dus ergens ook zeggen dat deze benadering kan lonen op de meeste routes. Franse A10 prima te doen bijvoorbeeld. Je wil op de grote uittochtdagen nog wel eens vroege files krijgen bij de tolstations rond Biarritz/San Sebastián, met Marokkaanse en Portugese emigranten die in één keer doorrijden naar huis, maar die heb ik vanochtend nog niet gezien.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » zo 23 jul 2023, 13:05

Er is deze zondag toch nog aardig wat drukte ontstaan, met name in Duitsland. Dat is vaak zo in Duitsland, zondag is geen rustige dag in de zomer, er is enorm veel recreatieverkeer op pad. Nu staat het bij Hamburg gewoon muurvast op zowel de A1 en A7, in beide richtingen.

Ook opvallend zijn die telkens terugkerende files op de A7 tussen Soltau en Walsrode, halverwege Hamburg en Hannover. Ik dacht dat dat traject spitsstroken had.

In Zuid-Duitsland op bijna alle doorgaande routes wel ergens file.

Afbeelding

Gebruikersavatar
keokiracer
2x3 autosnelweg
Berichten: 8633
Lid geworden op: do 10 mar 2011, 3:52
Locatie: Halsteren

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door keokiracer » zo 23 jul 2023, 13:13

Chris schreef: zo 23 jul 2023, 13:05Ook opvallend zijn die telkens terugkerende files op de A7 tussen Soltau en Walsrode, halverwege Hamburg en Hannover. Ik dacht dat dat traject spitsstroken had.
Het is Duitsland dus het kan bijna niet anders: werkzaamheden:
von AS Bad Fallingbostel (47)
nach AS Soltau-Süd (45)
Länge 8.5 km
max. Geschwindigkeit 80 km/h
Breite 3.25 m

Bauabschnitt 1(In Gegenrichtung)
Erneuerung an der Decke
Start 01.07.2023, 07:00h
Ende 27.10.2023, 23:59h
2 rijstroken per richting, met een 3-1 configuratie.
Youtube (Best of Dutch Dashcam serie)| Picasa | Flickr
Vinny: Ik stel voor om naast de Uitspraak van de Week ook de "Grootste betweter van de maand" te gaan nomineren. De Geelhoedaward of de Keokiracerring ofzo...

T-hijs
verkeersader
Berichten: 970
Lid geworden op: vr 11 feb 2011, 8:41
Locatie: Ergens ten noordoosten van Knooppunt Deil

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door T-hijs » zo 23 jul 2023, 13:39

^^
Weet iemand hoe het gisteravond tussen 8 en 11 was, ter hoogte van Hamburg? Zaterdagmiddag 5 augustus vertrek ik tussen 4 en 5 vanuit Geldermalsen die kant op, en eigenlijk wil ik die avond voorbij Lübeck geraken...
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75997
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zwarte zaterdagen / drukke reisdagen

Bericht door Chris » zo 23 jul 2023, 13:47

Doorgaans is het in Duitsland later op de middag minder druk dan zeg tussen 11 en 16 uur. Want dan is al dat recreatieverkeer op bestemming.