Investeringsplannen Schiphol

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32043
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Investeringsplannen Schiphol

Bericht door Coen Tunnel » vr 17 nov 2023, 0:30

^^ Als de EU dit laat gebeuren schept het een precedent voor andere landen. Er zijn procedures die gevolgd moeten worden en de minister vond onterecht dat dat niet voor hem gold. Zo werkt het natuurlijk niet. En met internationale verdragen idem dito: je kunt niet zomaar cherrypicken waar je je wel aan wil houden en waar je je niet aan wil houden. Als internationale verdragen niks waard zouden blijken te zijn, dan wordt samenwerking tussen landen op deze aarde nog een groot probleem. Gelukkig is men nu tot inkeer gekomen, al staan we als Nederland er internationaal niet al te best op. De minister heeft gewoon een pleefiguur geslagen, en het stomme is, hij is er vanaf het begin af aan voor gewaarschuwd. Hij is bewust doorgegaan met iets waarvan hij kon weten, moest weten, dat het niet houdbaar zou zijn. En daarmee is ook gewoon veel imagoschade aangericht en bewust onzekerheid gecreëerd, voor Schiphol, voor de luchtvaartmaatschappijen en met name KLM, en voor de omwonenden. Niemand kan er blij mee zijn hoe dit is gegaan.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5718
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Investeringsplannen Schiphol

Bericht door Schelpenpaadje » za 18 nov 2023, 18:40

Laat de Europese Commissie maar uitleggen hoe Nederland tegelijk kan voldoen aan internationale afspraken over de luchtvaart én normen voor stikstof en klimaat... Deze dossiers conflicteren met elkaar, dus wint de commercie.

Het demissionaire kabinet is verworden tot een nepkabinet dat doet wat het uitkomt en dat morgen weer terugdraait als dat beter uitkomt. De in het regeerakkoord benoemde uitdagingen en uitgestippelde oplossingsrichtingen doen er niet meer toe. Tegelijk zijn de onderliggende problemen er nog wel gewoon, maar zodra het spannend wordt telt dat ineens niet meer.

Dat bepaalde onderwerpen in de ijskast gaan vanwege de demissionaire status is logisch, maar het bestuur is verworden tot complete willekeur. Inclusief ministers die ineens afstand nemen van al eerder ingezet kabinetsbeleid, zoals ook Adema. Wat mij betreft mogen dit soort pleefiguren voortaan thuisblijven als ze toch niet van plan zijn hun taken uit te voeren.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32043
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Investeringsplannen Schiphol

Bericht door Coen Tunnel » di 21 nov 2023, 13:30

Schelpenpaadje schreef: za 18 nov 2023, 18:40 Laat de Europese Commissie maar uitleggen hoe Nederland tegelijk kan voldoen aan internationale afspraken over de luchtvaart én normen voor stikstof en klimaat... Deze dossiers conflicteren met elkaar, dus wint de commercie.
Ik zie het conflict niet, want zo groot is het aandeel van de luchtvaart niet in de uitstoot in Nederland. 4,5% van de CO2-uitstoot, 10% van de NOx-uitstoot. Sinds 2003 is de groei van de CO2-uitstoot door de luchtvaart kleiner dan de economische groei, met andere woorden: de luchtvaart wordt relatief steeds schoner. Er is nog heel wat te bereiken door het gebruik van schonere vliegtuigen te stimuleren: verduurzaaming dus, in plaats van krimp.

https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/ ... luchtvaart

Voor de normen omtrent stikstof en klimaat: er zijn heel wat knoppen om aan te draaien, luchtvaart is er maar één van. Als je niet onbeperkt aan de knop luchtvaart kan draaien vanwege internationale verdragen, dan zul je dus wat meer aan een andere knop moeten draaien die je wel kan beïnvloeden. Dat is misschien niet de meest populaire maatregel, maar je kunt niet zomaar internationale verdragen aan de kant schuiven wanneer het je goeddunkt. Dat heeft de minister wel gedaan, die heeft vanaf het begin af aan alles ingezet op krimp, zonder naar andere oplossingen te kijken. En het is niet dat de minister er niet voor is gewaarschuwd.

Die krimp lijkt misschien weinig, maar als er vervolgens strafmaatregelen vanuit de VS komen, zoals dreigde, dan zet je de belangrijke verbindingen tussen Nederland en de VS op het spel, en daarmee de positie van KLM die daar samenwerkt met partner Delta. Dat zet vervolgens ook de rest van het netwerk van KLM onder druk, en indirect de connectiviteit van delen van Europa. Dat men geen ongebreidelde groei wil snap ik, maar dit is met de botte bijl hakken zonder te kijken of het volgens internationale regels wel mag.

Geluidsnormen zijn een puur binnenlandse zaak, maar ook daar kun je eisen stellen aan de gebruikte vliegtuigen. Krimp is niet de enige oplossing.
Het demissionaire kabinet is verworden tot een nepkabinet dat doet wat het uitkomt en dat morgen weer terugdraait als dat beter uitkomt. De in het regeerakkoord benoemde uitdagingen en uitgestippelde oplossingsrichtingen doen er niet meer toe. Tegelijk zijn de onderliggende problemen er nog wel gewoon, maar zodra het spannend wordt telt dat ineens niet meer.
De krimp die Harbers voorstelde stond helemaal niet in het regeerakkoord. Het was sowieso al vrij bizar dat het dossier niet controversieel werd verklaard toen het kabinet demissionair werd.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7645
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Investeringsplannen Schiphol

Bericht door duikgek89 » di 21 nov 2023, 14:29

^^ In principe ben ik het met je eens.

Wat je je wel af kunt vragen: Waar slaat het, vanuit technisch en milieuoogpunt op dat de blauwen achter het rode kruis aan naar Züri vliegen? En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden van bestemmingen die door twee concurrenten op bijna hetzelfde moment bediend worden.

Door de bril van duurzaamheid, milieu, geluidoverlast... kijkend moet je je echt afvragen of je in plaats van één A220 en één Junglejet 195 niet beter een A321neo, 737-9max of desnoods iets als een 787-8, A350-900 kunt laten vliegen...


De keerzijde, hoe wil je daar iets aan doen? Zodra overheden zich ermee gaan bemoeien wordt het een zooitje, kijk maar naar het reguliere OV. En dan is Zürich vermoedelijk nog te doen omdat Zwitserland wel een enigszins competente overheid heeft; maar hoe moet dat met vastgeroeste Duitsers of koppige Britten?