[MARKTWERKING OV] "Beter OV tegen lagere kosten"

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

[MARKTWERKING OV] "Beter OV tegen lagere kosten"

Bericht door Medianieuws » vr 30 mar 2007, 16:14

Financieele Dagblad (30-3-2007) schreef:Bus laveert tussen markt en subsidiepot
Niet minder maar meer liberalisering in het openbaar" vervoer is succesvol, laat regio Amsterdam zien.
COR DE HORDE

AMSTERDAM — Elke morgen rond zeven uur rijdt bus 375 van de Purmerendse nieuwbouwwijk Weidevenne naar de kantoortorens in de Bijlmer. Uiterlijk lijkt de blauwe Mercedes Integro op zoveel andere bussen, maar hij is revolutionair. Geen enkele overheidsinstantie heeft om de bus gevraagd, hij krijgt geen subsidie. Het is een eigen initiatief van Arriva, het bedrijf dat in de regio Waterland rijdt. 'Dit vloeit voort uit de ruimte die wij krijgen van de opdrachtgever', vertelt Anne Hettinga, directeur van Arriva Nederland. 'De Stadsregio Amsterdam springt er positief uit in de manier van aanbesteden.' Elders in Nederland schrijven regionale overheden, uit angst dat een onduidelijk bestek leidt tot juridische procedures, precies voor welke bus waar moet rijden. De dienstregeling is op de minuut vastgelegd. Bedrijven mogen alleen concurreren op de prijs.

Rondom Amsterdam pakken ze het op advies van Bas Bakker, programmacoördinator ov van de stadsregio, helemaal anders-aan. De vervoerder moet zeggen hoeveel opbrengsten (dus hoeveel passagiers) hij de komende jaren kan genereren. Wie de meeste passagiers belooft, krijgt de opdracht. De subsidie wordt automatisch gekort als de beloofde passagiersgroei tegenvalt. 'Door deze contracten dwingen we vervoerders de reizigers op te zoeken', zegt afdelingshoofd ov Nico van Paridon. 'Je ziet nu dat ze komen met grootverbruikerscontracten voor bedrijven, met probeerkaartjes in nieuwe woonwijken, enzovoort.' Zo is ook de komst van lijn 375 te verklaren. Arriva heeft simpelweg nieuwe passagiers nodig. 'Het is voor het eerst in ons bestaan dat een bedrijf zelf met een nieuwe lijn komt. Vroeger kwamen ze ook wel met ideeën, maar wilden ze er meteen geld bij', zegt Van Paridon.

Bovendien mochten de vervoerders voor de gebieden ten noorden van de hoofdstad hun eigen dienstregeling ontwerpen. Ze kregen alleen functionele eisen. 'Zo moest 95% van de huishoudens binnen 400 meter een bushalte hebben, en moest 85% binnen 800 meter op een bus richting Amsterdam kunnen stappen', geeft Bakker als voorbeelden. Op basis daarvan rolden de biedingen binnen. In de Zaanstreek gaat het aantal passagiers de komende jaren met 20% omhoog, terwijl de subsidie 10% wordt verlaagd. De laatste was nodig omdat de regio geconfronteerd werd met bezuinigingen vanuit het Rijk.
Waterland spant de kroon: daar won Arriva, die een passagiersgroei van 30% in het vooruitzicht stelt tegen eveneens 10% minder subsidie. Voor Arriva-baas Hettinga kunnen de bestekken niet liberaal genoeg zijn. 'De Wet personenvervoer was er toch juist om innovatie in het openbaar vervoer in het leven te roepen, vanuit het bedrijfsleven. Dat moet je dan ruim zien. Niet alleen een nieuwe bus, maar ook door de integratie van vervoersconcepten zoals trein, bus en taxi. Die vrijheid werpt vruchten af. Dan kun je contracten neerleggen zoals in Waterland.' Door de zeer liberale aanpak is het vervoer daar 40% goedkoper, denkt Hettinga.

In Kopenhagen, dat jarenlang vooropliep met marktwerking bij de bus, is een omslag merkbaar. Nu zijn de bestekken nog zeer strikt.
Het busbedrijf mag géén sticker óp de deur plakken die niet is voorgeschreven. Het bureau Movia dat de aanbestedingen regelt voor de regio rond Kopenhagen, telt maar liefst 290 werknemers. Wij kijken nu wie wat het best kan doen. Kan het opstellen van de dienstregeling niet uitbesteed worden aan de vervoerder?', zegt Soren Englund, directeur contracten van Movia. "We kijken of we in plaats van een rigide bestek, wat meer functionele eisen kunnen opnemen. Dat is een worsteling.' Voordeel van een rigide bestek is volgens hem dat kleine bedrijven meer kans krijgen.

Hettinga wordt 'doodmoe' van de recente discussie over marktwerking, waarbij onder meer de PvdA-fractie in de Kamer op de rem trapt. 'Als je kijkt wat er gebeurd is: tussen de 25 en 50% meer busuren, minder subsidie, overal nieuwe bussen. Wat wil je nog meer?' Hettinga realiseert zich dat over zijn bedrijf veel klachten zijn binnengekomen. Juist die klachten zorgen voor verzet tegen marktwerking. Maar volgens hem is het beeldvorming. Wij zijn een personificatie van marktwerking: Andere bedrijven hebben ook problemen gehad.' Oorzaak zou de veel te korte aanlooptijd zijn. Dat zijn de nieuwe bussen niet op tijd klaar.

Ook de problemen in de provincie Brabant hebben voor een antimarktstemming gezorgd. Een opeenstapeling van fouten leidde ertoe dat het tot het laatst onzeker was wie er mocht rijden. Volgens Bakker van de regio Amsterdam moeten overheden zich gewoon goed juridisch laten adviseren. Wat ik in het rapport over Brabant gelezen heb, verbaast me. Je moet je goed realiseren dat je je in een zakelijke markt begeeft. Het zijn niet een paar potloden die je inkoopt. Aanbesteden is een aparte discipline. Je praat over miljoenencontracten. Die vervoerders hebben ook een dure advocaat. Je moet experts inhuren. De incidenten zijn volgens Bakker geen aanleiding voor een andere koers. De voordelen van marktwerking vindt hij te groot. 'Ze zouden wel gek zijn als ze ermee stoppen.'
Weer eens een ander geluid. En ja, in Waterland is het OV na een aanloopperiode nu inderdaad beter dan in de Connexxion-tijd.
Laatst gewijzigd door Rene op do 28 jun 2007, 13:53, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15216
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » vr 30 mar 2007, 16:21

Als we bij de wegenbouw van de gedetailleerde bestekken afgaan, is het niet meer dan logisch dat bij het OV hetzelfde gebeurd.

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bericht door Stefan » vr 30 mar 2007, 17:07

Weer zo'n discussie over marktwerking en OV. Wanneer worden ze in Den Haag eens wakker... :geeuw:
Jaren tachtig, prachtig!

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » vr 30 mar 2007, 22:37

He verdorie. Ik lees de hele avond al berichten over het OV in "ROA-land". Helaas heb ik geheimhoudingsplicht jegens mijn stage die ik heb gelopen, en mijn handen jeuken om er wat over te zeggen... ;)

Wel wil ik in het algemeen kwijt dat ik een groot voorstander ben van marktwerking in het openbaar vervoer. :)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32133
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Marktwerking in het OV

Bericht door Coen Tunnel » za 07 apr 2007, 12:57

Openbaar Vervoer in Boskoop schreef:Marktwerking werkt misschien toch wél

De marktwerking in het openbaar vervoer is mislukt, want het aantal reizigers is
door de aanbestedingen niet of nauwelijks gegroeid. Dat is het gangbare beeld bij
(vooral) vakbonden en de linkerzijde van het politieke spectrum. Maar het is een
beeld dat nuancering verdient: het reizigersoordeel in aanbestede concessies is namelijk beter dan dat in niet-aanbestede gebieden.
De Wet personenvervoer 2000 is in gevoerd met een dubbele doelstelling: enerzijds efficiëntieverbetering, anderzijds reizigersgroei. Die eerste doelstelling is gehaald, de kosten van (vooral) het streekvervoer zijn door aanbesteding met zo’n vijftien tot twintig procent gedaald. De tweede doelstelling is daarentegen niet gehaald: het aantal reizigers is de afgelopen jaren niet of nauwelijks gegroeid.
Toch is er daarbij iets vreemds aan de hand, zo blijkt uit de jaarlijkse Klantenbarorneter van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer, waarvoor eind 2006 ruim 88.000 0V-reizigers in 82 gebieden zijn geënquêteerd. De uitkomst: het stads- en streekvervoer inclusief regionale treindiensten krijgt gemiddeld het oordeel 7,2, evenveel als in 2004 en 2005. Tot zover niets opzienbarends, maar opvallend is dat de score voor de niet-aanbestede gebieden inclusief de grote steden lager ligt, namelijk op 6,8. ‘Een substantieel verschil,’ stelde Wijnand Veeneman van de TU Delft woensdag op een discussiebijeenkomst bij Connexxion over marktwerking in het openbaar vervoer.
Dat beeld wordt nog versterkt bij het zien van de ‘topscorers’: Waddeneilanden (8,0), Alkmaar (7,7), Dordrecht (7,5), Zaanstreek (7,5), Zuid-Limburg/Heuvelland (7,5) en Waterland (7,5): op één na (Dordrecht) gebieden die in 2006 al waren aanbesteed.
De slechtste scores werden gehaald door Groningen regionale trein (6,6), Friesland Noord (6,7), Gelderland trein Tiel - Arnhem (6,7), Friesland regionale trein (6,8), Amsterdam metro (6,8) en Noordwest Utrecht (6,9). Een diffuser beeld: vier aanbestede gebieden, twee niet (Amsterdam en Tiel - Arnhem). Duidelijk is dat railvervoer relatief slecht scoort, waarschijnlijk als gevolg van maar al te vaak optredende sein- en wisselstoringen.
Volgens Veeneman blijkt uit de cijfers dat het slechte beeld van marktwerking onterecht is: ‘Het negatieve beeld over het openbaar vervoer ontstaat door incidenten, terwijl de mensen het over het algemeen beter vinden worden.’ Die incidenten zijn er vooral bij concessieovergangen: er is onzekerheid bij het personeel - zie de protesten bij de aanbestedingen in Noord-Brabant eind vorig jaar - en er zijn problemen met productiefactoren - zie de boetes die Zuid-Holland Arriva onlangs heeft opgelegd wegens slecht presteren in Dordrecht. Overheden kunnen daarvan leren, vindt Veeneman, want de grootste problemen ontstaan wanneer er wordt aanbesteed op prijs, zo goedkoop mogelijk dus. Daarmee verdwijnen de marges en de flexibiliteit voor de vervoerder, die vervolgens
bereid is om met verbeteringen te komen.
Maar hoe zit het dan met de stagnerende groei van het aantal reizigers, uiteindelijk toch dé indicator voor het succes of falen van marktwerking? Die groei stagneert helemaal niet, aldus Peter Kortenhorst, voorzitter van de Raad van Bestuur van Connexxion. In de periode 2003 -2006 was er in de aanbestede gebieden van Connexxion een reizigersgroei van (cumulatief) 11,5%, terwijl dat in de niet-aanbestede gebieden maar 2,5% was. ‘De dubbeldoelstelling van de Wp2000 is dus wel degelijk gehaald,’ concludeert hij.
Dat er nu pas groei te zien is, vindt hij logisch: ‘Marktwerking bestaat sinds 2001, amper zes jaar. We begonnen in 2002 met één gebied, de Hoeksche Waard, en in de jaren daarna kwam er steeds meer bij. Nu pas begin je het effect van de innovaties te zien want marktwerking heeft veel vernieuwingen en verbeteringen opgeleverd, terwijl er in de niet-aanbestede gebieden niet wordt geïnnoveerd.’
Innovaties als airconditioning in de bus of milieuvriendelijke aardgasmotoren zijn natuurlijk mooi, maar de enige échte innovatie is verbetering van de frequenties. Kortenhorst: ‘Iemand moet dat bepalen en betalen, wij kunnen dat niet.’ Driemaal raden wie die ‘iemand’ is.

‘Het was grotesk’
Connexxion-topman Kortenhorst wil niet al te veel kwijt over de gang van zaken bij de aanbestedingen in Noord Brabant, maar hij stelt desondanks wel dat hij de gang van zaken ‘grotesk’ vindt. Connexxion had de aanbesteding gewonnen, maar wilde zich wegens een fout in de eigen offerte terugtrekken. ‘Wij hebben fouten gemaakt, maar wel zeer tijdig aangegeven, namelijk in de zomer. We hebben toen een gewijzigde offerte ingediend, maar als de provincie dan toch de oorspronkelijke offerte honoreert, dan is willens en wetens het risico genomen dat het verkeerd zou gaan. Dat vind ik onverantwoordelijk.’ Pas na protesten van buspersoneel en langdurig overleg tussen alle betrokkenen werden de concessies kort voor ingang van de nieuwe dienstregeling overgenomen door Arriva en Veolia, hoewel Connexxion claimt dat zij zelfs met de gewijzigde offerte goedkoper was dan de twee mededingers. Aangezien Connexxion door het gebeuren imagoschade heeft opgelopen, hebben de drie bestuurders van het bedrijf afgezien van een deel van hun jaarlijkse bonus ter hoogte van tien procent van het bruto jaarsalaris.

Maurits van den Toorn
Laatst gewijzigd door Coen Tunnel op ma 09 apr 2007, 21:38, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10938
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Bericht door Willem » za 07 apr 2007, 16:12

Desondanks kan het geen kwaad de scherpe kantjes uit de marktwerking te halen.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Bericht door Rene » di 17 apr 2007, 20:59

Parool (16-4-2007) schreef:Stad mag GVB toch houden

DEN HAAG - Het Amsterdamse GVB blijft mogelijk toch in handen van de gemeente. Een groot deel van de Tweede Kamer wil Amsterdam en de andere grote steden de vrijheid geven af te zien van de aanbesteding van het openbaar vervoer, die voor 2012 op het programma staat. Het tram-, bus- en metrovervoer zou dan onderhands kunnen worden aanbesteed en in handen blijven van het 'eigen' vervoerbedrijf. Het GVB hoeft zo niet te vrezen voor (buitenlandse) concurrentie.
PvdA-Kamerlid Lia Roefs dient morgen in een Kamerdebat een motie in die de vier grote steden een keuze biedt: alleen wie wil, hoeft het vervoer openbaar aan te besteden. "Er is niets dat Nederland verplicht tot openbare aanbesteding," aldus Roefs. "De Europese Unie heeft in 2005 bepaald dat het openbaar vervoer onderhands mag worden aanbesteed, op voorwaarde dat het vervoerbedrijf niet buiten de eigen stad probeert concessies te verwerven." De motie kan vermoedelijk niet alleen rekenen op de steun van de andere linkse partijen, maar ook op die van de Partij voor de Vrijheid.

Daarmee komt een Kamermeerderheid in zicht.
Errug slim... :neenee:

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Bericht door mavas » wo 18 apr 2007, 0:28

Jammer, ik had het GVB liever nooit meer gezien, maar nu is die droom in duigen gegaan. :(
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

jeroent
autoweg
Berichten: 2301
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 14:15
Locatie: 500 meter voorbij Midden-Limburg

Bericht door jeroent » wo 18 apr 2007, 9:06

Was het niet zo dat een hoge pief van Connexxion al eens heeft gezegd dat ze, zonder verdere eisen te stellen, het bestaande vervoersnetwerk van het GVB voor 25% minder overheidsvergoeding zouden willen overnemen? Wat zegt dat over de efficiëntie van het GVB...

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Bericht door Rene » wo 18 apr 2007, 9:54

Nederlands Dagblad (18-4-2007) schreef:Europa bepaalt het lot van de aanbesteding in stads-ov
BERT VAN KALLES

DEN HAAG — Het openbaar vervoer in de grote steden moet volgens staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga openbaar worden aanbesteed. 'De bestaande Europese richtlijn verplicht ons daartoe.' Huizinga zei dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer niet te voelen voor een plan van de PvdA om de verplichte aanbesteding te schrappen voor het openbaar vervoer in de vier grote steden. Tijdens het debat bleek een kamermeerderheid deze uitzondering wel te steunen, ook al willen SP, GroenLinks, PVV en SGP het liefst verdergaan en de verplichte aanbesteding ook laten vervallen voor het streekvervoer.

PvdA-woordvoerder Lia Roefs zegt dat nieuwe Europese regelgeving mogelijkheden biedt voor een status aparte voor het stads-ov in Nederland. 'Er kan wel degelijk een uitzondering gemaakt worden voor de grote vier op basis van de nieuwe verordening die Europa in de maak heeft.' Huizinga bestrijdt dit. 'Het stads-ov kan alleen onder de verplichte aanbesteding uit als we alle bevoegdheden bij de stadsregio's weghalen en de verzelfstandiging van de gemeentelijke vervoersbedrijven weer terugdraaien. Dat lijkt mij bestuurlijk gezien bijzonder ingrijpend en onrealistisch.' Zelfs als Europa in de toekomst een uitzonderingspositie voor Nederland toestaat, vindt Huizinga niet dat zij daar gebruik van moet maken. Het wegnemen van de verplichting om aan te besteden is volgens de minister van de ChristenUnie 'geen goed signaal naar al die lagere overheden die zich klaarmaken voor marktwerking en aanbesteding'.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32133
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Bericht door Coen Tunnel » wo 18 apr 2007, 10:56

Het stadsvervoer moet gewoon worden aanbesteed. Weg met het GVB! :twisted:

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » wo 18 apr 2007, 15:55

Europese richtlijn? Die heeft ze dan toch niet goed gelezen.

In België wordt het openbaar vervoer niet aanbesteed (en dat bespaart ons heel wat ellende) en dat blijft ook zo, binnen de Europese wetgeving.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15216
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » wo 18 apr 2007, 19:08

Precies, Belgie is qua OV echt een voorbeeld voor Nederland met zijn versnipperde concessiegebieden. Lang leve de Lijn!

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bericht door Stefan » wo 18 apr 2007, 19:20

ViaHaaren schreef:Precies, Belgie is qua OV echt een voorbeeld voor Nederland met zijn versnipperde concessiegebieden. Lang leve de Lijn!
Precies, zo is het maar net...
Coen Tunnel schreef:Het stadsvervoer moet gewoon worden aanbesteed. Weg met het GVB!
Volgens de nieuwsberichten die vandaag in de krant verschenen gaat dat denk ik niet gebeuren. Voor Amsterdam is het jammer, want deze stad verdient beter openbaar vervoer. Voor de stad Den Haag is dit wel een opsteker, aangezien de HTM een heel goed openbaar vervoerbedrijf is.
Jaren tachtig, prachtig!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Bericht door Rene » do 19 apr 2007, 12:52

Stefan schreef:
ViaHaaren schreef:Precies, Belgie is qua OV echt een voorbeeld voor Nederland met zijn versnipperde concessiegebieden. Lang leve de Lijn!
Precies, zo is het maar net...
De Belgen betalen anders per inwoner bijna 50% meer belasting voor hun OV-voorziening dan de Nederlanders, of ze er nu gebruik maken, of (meestal!) niet.
Als belastingbetaler vind ik België dan ook zeker géén lichtend voorbeeld.
Laatst gewijzigd door Rene op do 19 apr 2007, 12:55, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Bericht door Rene » do 19 apr 2007, 12:54

Parool (18-4-2007) schreef:'Wél concurrentie GVB'
Staatssecretaris Huizinga ziet marktwerking OV in grote steden

DEN HAAG - Gemeentelijke vervoerbedrijven in de vier grote steden moeten er niet vanuit gaan dat de introductie van marktwerking niet doorgaat. De steden moeten zich juist voorbereiden op concurrentie. Dat zei staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer gisteren na een debat in de Tweede Kamer over stads- en streekvervoer.

In veel regio's is het openbaar vervoer al openbaar aanbesteed aan commerciële aanbieders. De PvdA opende deze week opnieuw de discussie of dat in de grote steden ook moet gebeuren. De uitzondering zou moeten gelden omdat in de grote steden naast bussen ook trams en metro's rijden. Bij aanbesteding' kunnen die in handen van diverse partijen komen. Ook is de veiligheid meer in het geding. Andere partijen bestreden de redenering van de PvdA.

Volgens PvdA-Kamerlid Lia Roefs legt de Europese Unie marktwerking niet meer op. Staatssecretaris Huizinga (ChristenUnie) bestreed dat. Uitzonderingen zouden niet voor Nederland gelden. Verder heeft de Kamer vorig jaar in november nog ingestemd met verplichte aanbesteding. Een pleidooi om de grote steden uit te zonderen haalde het toen niet. Als er nu weer een ander standpunt komt, ontstaat het beeld van een onbetrouwbare overheid, waarschuwde ze. Problemen met de marktwerking weet ze aan het proces, niet aan het principe.

Huizinga zal in een brief uitleggen wat de Europese regels voor Nederland betekenen, als het Europees Parlement daar op 10 mei over heeft gestemd. Roefs wacht dat af. "Ik ga niet voor schut met een motie die niet klopt." VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert zegt dat het mogelijk is om niet openbaar aan te besteden maar het Amsterdamse vervoer te laten uitvoeren door het GVB. Dergelijke vervoersbedrijven mogen dan niet buiten hun eigen gebied actief zijn. SP, GroenLinks en PVV spraken zich uit tegen marktwerking in het openbaar vervoer, zij willen alle regio's de vrijheid geven om al dan niet openbaar aan te besteden.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » do 19 apr 2007, 17:03

René schreef:
Stefan schreef:
ViaHaaren schreef:Precies, Belgie is qua OV echt een voorbeeld voor Nederland met zijn versnipperde concessiegebieden. Lang leve de Lijn!
Precies, zo is het maar net...
De Belgen betalen anders per inwoner bijna 50% meer belasting voor hun OV-voorziening dan de Nederlanders, of ze er nu gebruik maken, of (meestal!) niet.
Als belastingbetaler vind ik België dan ook zeker géén lichtend voorbeeld.
OV is in de eerste plaats een sociale voorziening en vergelijkbaar met een weg, dat is ook een sociale voorziening. In dat opzicht zijn we dus net wel een voorbeeld. Overigens zijn er weinig Belgen die nooit gebruik maken van het OV.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bericht door Stefan » do 19 apr 2007, 17:19

R4 schreef:OV is in de eerste plaats een sociale voorziening en vergelijkbaar met een weg, dat is ook een sociale voorziening. In dat opzicht zijn we dus net wel een voorbeeld. Overigens zijn er weinig Belgen die nooit gebruik maken van het OV.
Goed openbaar vervoer is een basisrecht, zo stelt de "Vlaams minister van Mobiliteit" Kathleen van Brempt. Ik ben het met haar eens, ook al gebruikt niet iedereen altijd het openbaar vervoer. Vlaanderen kent een solide openbaar vervoerbedrijf (De Lijn) dat zéér innovatief is. De Vlamingen die gebruik maken van het openbaar vervoer zijn ook dik tevreden. En waarom alles aanbesteden? Openbaar vervoer zal nooit rendabel worden. Je kan wel voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, maar uiteindelijk verslechter je hier het openbaar vervoer hier alleen maar mee. Neem als goed voorbeeld maar de Brabantse kwestie.
Jaren tachtig, prachtig!

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » do 19 apr 2007, 17:23

Dat is nu net wat ik bedoel! Goed openbaar vervoer is inderdaad een basisrecht. Het probleem is dat je bij dergelijke uitspraken altijd mensen hebt die denken dat dit automatisch betekent dat je dan het wegennet gaat verwaarlozen. Niets is minder waar, want ook een goed wegennet is een basisrecht. Beide kunnen dan ook perfect samen gaan. Kijk maar naar de inspanningen die we de laatste jaren in Vlaanderen doen om ons wegennet te verbeteren.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76277
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » do 19 apr 2007, 17:24

Nou alleen nog in Nederland :roll:

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bericht door Stefan » do 19 apr 2007, 17:28

R4 schreef:Dat is nu net wat ik bedoel! Goed openbaar vervoer is inderdaad een basisrecht.
Jij bent iemand die het begrijpt! :D

Het is inderdaad niet verstandig om alleen maar eenzijdig te investeren in een goed wegennet. Dit hoeft niet te betekenen dat er wegen opgebroken worden om overal busbanen aan te leggen. Goed openbaar vervoer kan ervoor zorgen dat de filedruk wordt verminderd. 8-)
Jaren tachtig, prachtig!

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76277
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » do 19 apr 2007, 17:30

Goed openbaar vervoer kan ervoor zorgen dat de filedruk wordt verminderd.
valt dat effe tegen. In Nederland hebben we naar mijn mening uitstekend OV, misschien wat oud materieel soms, maar er zijn prima diensten, maar de filedruk stijgt explosief.

Dat komt omdat OV en wegverkeer niet direct dezelfde vervoersstromen zijn.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Bericht door Rene » do 19 apr 2007, 17:31

Ik zie de mogelijkheid om jezelf te verplaatsen als een basisrecht.
Dat kun je op veel manieren invullen, en dat hoeft zeker niet persé OV te zijn.
Dat jullie dat laatste in België dat nu in een wet hebben vastgelegd... :roll:

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bericht door Stefan » do 19 apr 2007, 17:43

Chris schreef:In Nederland hebben we naar mijn mening uitstekend OV, misschien wat oud materieel soms, maar er zijn prima diensten, maar de filedruk stijgt explosief.
Ahum, oud materieel? Ik vind het ronduit schandalig dat uitstekend rijdende streekbussen die bijvoorbeeld in 1999 in dienst zijn gekomen allemaal aan de kant gaan. Het zijn bussen die gebouwd zijn voor een levensduur van 12.5 jaar! Weet je waarom die bussen allemaal afgevoerd worden? Omdat ze ten eerste een hoge vloer hebben. Concessieverleners dwingen streekvervoerders om te rijden met lagevloersbussen. Ten tweede worden de bussen om de laatste reden niet meer Connexxion-groen gespoten. Dat laatste komt de concessieverleners mooi uit, want er moeten uitsluitend Connexxion-groene bussen diensten rijden.

Jammer is dat bijvoorbeeld een goede Den Oudsten Alliance zo naar Cuba, Geogië of weet ik naar wat voor land gaat, terwijl zo'n bus eigenlijk best wat langer in Nederland had kunnen rijden. En wat rijdt er nu in Nederland? Allemaal van die lagevloersbussen met een hoog polyester-gehalte. Het rammelt en kraakt aan alle kanten. Mijns inziens zonde van het geld, geef mij maar zo'n degelijke bus, ook als is 'ie wat ouder.
Jaren tachtig, prachtig!

mac0162
stadsweg
Berichten: 308
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 18:17

Bericht door mac0162 » do 19 apr 2007, 18:51

Ik deel je mening dat de nieuwe bussen wat meer rammelen en piepen dan de oude bussen. Echter het voorkomen van die nieuwe bussen is zoveel beter dan het voorkomen van een alliance.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15216
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » do 19 apr 2007, 19:33

Stefan schreef:Goed openbaar vervoer is een basisrecht, zo stelt de "Vlaams minister van Mobiliteit" Kathleen van Brempt. Ik ben het met haar eens, ook al gebruikt niet iedereen altijd het openbaar vervoer. Vlaanderen kent een solide openbaar vervoerbedrijf (De Lijn) dat zéér innovatief is. De Vlamingen die gebruik maken van het openbaar vervoer zijn ook dik tevreden. En waarom alles aanbesteden? Openbaar vervoer zal nooit rendabel worden. Je kan wel voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, maar uiteindelijk verslechter je hier het openbaar vervoer hier alleen maar mee. Neem als goed voorbeeld maar de Brabantse kwestie.
Prima verhaal. Je hoeft nou eenmaal niet aan een goede formule te gaan sleutelen. In Belgie zitten ze vast niet te wachten op een Arriva met zijn rotzooibussen.

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bericht door Stefan » do 19 apr 2007, 19:59

mac0162 schreef:Ik deel je mening dat de nieuwe bussen wat meer rammelen en piepen dan de oude bussen. Echter het voorkomen van die nieuwe bussen is zoveel beter dan het voorkomen van een alliance.
Het enige voordeel van de nieuwe generatie bussen is dat ze airconditioning hebben, iets dat bijvoorbeeld de Den Oudsten Alliances niet hebben. Maar verder vind ik de oudere generatie streekbussen toch veel comfortabeler zitten en soepeler rijden.
ViaHaaren schreef:Prima verhaal. Je hoeft nou eenmaal niet aan een goede formule te gaan sleutelen. In Belgie zitten ze vast niet te wachten op een Arriva met zijn rotzooibussen.
Alleen ze mogen we hun wegen wat beter asfalteren is sommige gevallen. Gewoon op twee fronten blijven investeren. ;)
Jaren tachtig, prachtig!

PW100
verkeersader
Berichten: 824
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:00
Locatie: Oisterwijk

Bericht door PW100 » do 19 apr 2007, 22:16

http://www.infrasite.nl schreef: Geen moratorium op marktwerking
Wel onderzoek naar effecten

Den Haag - Het kabinet ziet geen reden voor een moratorium op marktwerking. Wel zal er onderzoek worden gedaan naar de effecten van marktwerking in de verschillende sectoren.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het FNV-rapport `Marktwerking: Time-out!´ en het rapport `Een Europa dat werkt´ van VNO/NCW. De Tweede Kamer had om een reactie op beide rapporten gevraagd.

Het kabinet is, net als het FNV, van mening dat marktwerking een middel is en geen doel op zich. Centraal moet staan in hoeverre de burger baat heeft (gehad) bij de hervormingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd en die hebben geleid tot fundamentele veranderingen in sectoren als telecom, zorg, verzekeringen, gas, elektriciteit en openbaar vervoer. Het Kabinet is met FNV van mening dat zorgvuldige evaluatie van marktwerkingstrajecten van groot belang is. Lessen uit het verleden kunnen op die manier richting geven aan discussies over de toekomst. Daarom zal het kabinet onderzoek doen naar de effecten van marktwerking in de verschillende sectoren. De nadruk in dit onderzoek zal liggen op de gevolgen voor de burger, als consument en als belastingbetaler. Het gaat dan onder meer om de kwaliteit, toegankelijkheid en de doelmatigheid van de besteding van publieke middelen en de continuïteit van dienstverlening.

In de tussentijd ziet het kabinet geen reden voor een moratorium op marktwerking. Het zal - in overleg met parlement en maatschappelijke partijen - bij elke hervormingsoperatie zorgvuldig overwegen of de burger baat heeft bij de gevolgen.

Meer informatie: de volledige tekst van de kamerbrief is te vinden op http://www.ez.nl/content.jsp?objectid=45706
Uiteraard is marktwerking wel een doel op zich. Heel eenvoudig omdat zonder marktwerking er eigenlijk geen prikkel is om echt efficient te werken. En dat mag de burger toch wel verwachten van zijn belastingcenten.

Het is natuurlijk onmogelijk om een fatsoenlijk oordeel over marktwerking te vormen binnen een jaar, simpelweg omdat de markt dan zijn werk nog niet heeft kunnen doen. De huidige problemen hebben niets van doen met marktpartijen of hun werking, maar vooral met aanbestedingseisen, -vormen, en -randvoorwaarden. De marktpartijen hebben hier part nog deel aan.

Ik vind het eigenlijk best knap dat marktpartijen er in slagen in een paar maanden tijd letterlijk honderden bussen, chaffeurs, ondersteunende diensten et cetera te regelen, om nog maar te zwijgen over het kompleet in elkaar zetten van een werkbare dienstregeling. Zijn we een paar jaar verder, dan is ook al het bestelde nieuwe materieel afgeleverd.

Laat de overheidspartijen maar eens goed nadenken over de randvoorwaarden van het aanbestedingsprocess, en geef de marktpartijen een paar jaar de kans. Over vijf jaar willen we waarschijnlijk niet meer terug.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » vr 20 apr 2007, 0:10

Chris schreef:
Goed openbaar vervoer kan ervoor zorgen dat de filedruk wordt verminderd.
valt dat effe tegen. In Nederland hebben we naar mijn mening uitstekend OV, misschien wat oud materieel soms, maar er zijn prima diensten, maar de filedruk stijgt explosief.

Dat komt omdat OV en wegverkeer niet direct dezelfde vervoersstromen zijn.
Op dat vlak is het bij jullie misschien anders, daar heb ik niet direct een zicht op... Bij ons valt dat net heel goed mee. Dat hebben we dus maandag nog maar eens gemerkt aan de hand van de extra km's files die er stonden doordat er gestaakt werd bij de spoorwegen. Dan zie je goed dat het OV het wegennet ontlast.

@Stefan: Ik begrijp dat inderdaad, maar dat had je waarschijnlijk ook al wel opgemaakt uit mijn vorige posts omtrent dit en gelijkaardige onderwerpen. ;-)

@René: de mogelijkheid om jezelf te kunnen verplaatsen is een basisrecht, het zou me zelfs niet verwonderen als het ergens in ons uitgebreid wettenstelsel opgenomen is. Goed OV is daarop een aanvullend basisrecht, dat inderdaad ook in de Vlaamse wetgeving (niet federaal!) opgenomen is. Ik heb er nog geen mensen over horen klagen... Ook hier komt het er weer op neer dat het ene het andere niet uitsluit. Zo kan je zeker niet beweren dat we in Vlaanderen niet ons best doen om ons wegennet te verbeteren. Daarmee heb je meteen het bewijs dat beide elkaar perfect aanvullen.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76277
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » vr 20 apr 2007, 12:34

@ R4:

Kan ook zijn dat een OV-staking net de druppel is die de emmer doet overlopen. Dat zie je (letterlijk) ook in regenachtige tijden. Doordat er meer afstand wordt gehouden neemt de capaciteit met een paar procent af, maar de filelengte is snel 2 x zo lang.

Plaats reactie