Bussen en trams moeten groener en stiller rijden

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bussen en trams moeten groener en stiller rijden

Bericht door R4 » vr 25 mei 2007, 1:10

Het Volk schreef:Bussen en trams moeten groener en stiller rijden
MIVB doet inspanningen voor het milieu

BRUSSEL - Bussen en trams worden groener en stiller. Want ook van de MIVB wordt verwacht dat de maatschappij inspanningen doet voor het milieu. Eveline Branders, die er over waakt dat dit ook gebeurt, voelt zich gesteund door de tijdsgeest.

Eveline Branders zegt dat het milieu al lang een zorg is voor de MIVB. 'We wassen bussen met opgevangen regenwater en sorteren het afval in de metro's. Straks zetten die metro's allicht een reuzenstap want er staat een testproject op stapel om stations met zonne-energie te verlichten', zegt Branders. 'Onlangs deden we een enquête bij de passagiers: waarom gebruikt u het openbaar vervoer? Tot onze grote verrassing was de milieuoverweging de tweede belangrijkste reden, na het dichtslibbend verkeer. Die groene reflex stimuleren we ook bij ons personeel.'
Personeel dat niet op het bureau zit, zit achter het stuur van bus, tram of metro. Het leert energiebesparend rijden. Bussen mogen niet bruusk optrekken; metrostellen houden best een constante snelheid aan maar moeten toch op tijd rijden, want dat wil de klant toch eerst. 'Soms is het een delicate afweging: wat de klant wil en wat het milieu wil. Airco is een typisch voorbeeld. Dat is klantvriendelijk maar milieuonvriendelijk. Wij kozen voor klantvriendelijkheid want anders kiest de klant misschien toch voor zijn wagen en die is nog meer vervuilend dan airco', zegt Branders. Er is uitgerekend dat wie de bus neemt, tot vier maal minder vervuilt dan de automobilist. Tenminste wanneer die bus vol zit. 'Vandaar het belang om zoveel mogelijk mensen op ons netwerk te krijgen', merkt Branders op. Dat lukt aardig want ook in 2006 vervoerde de MIVB tot 6 procent meer passagiers dan het jaar voordien. De MIVB kocht onlangs een hele batterij nieuwe bussen aan. Daarbij is gelet op milieuvriendelijkheid.

Stiller rijden
'Onze nieuwe bussen beantwoorden aan de strenge Euro 4-norm, nog voor die wettelijk was opgelegd. Tegelijk installeerden we op de oude bussen roetfilters. Op die manier rijden al 80 procent van onze bussen op schone technologie.'

Het milieu, dat is ook zorgen voor het gehoor.
'Soms gaan we hier zelfs te ver in', zegt Eveline Branders. 'Zo kregen we klachten van slechthorenden dat ze onze nieuwe tramstellen niet meer horen aankomen.' Ook de oren van de omwonenden worden gespaard. De MIVB is klaar met de geluidsmetingen op haar net. Voor de meest luidruchtige passages is een nieuw geluidsdempend systeem uitgewerkt. Daarbij legt men de rails is een bedding van rubber, dat de trillingen dempt. 'Ooit is het gedaan met fossiele brandstof', voorspelt Branders. ' Er is even gespeeld met het idee in Haren een windmolen te bouwen die de energie levert voor de productie van waterstof. In afwachting kochten we alvast bussen die op aardgas rijden, maar ook geschikt zijn voor biogas en waterstof.'
Op veel vlakken positieve evoluties lijkt me, waarbij men voortdurend tracht om de belangen van het milieu, de reiziger en de omwonenden in evenwicht te houden.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6389
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » vr 25 mei 2007, 8:33

Er is uitgerekend dat wie de bus neemt, tot vier maal minder vervuilt dan de automobilist. Tenminste wanneer die bus vol zit.
Hier, kijk eens aan. En hoeveel procent van de bussen zou nu echt vol zitten? En als je lege retourritten er bij optelt? Mensen die puur en alleen om het milieu te sparen het OV nemen vind ik zo naïef...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76283
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » vr 25 mei 2007, 11:12

In de spits zitten bussen wel vol, maar aangezien je dan veel lege retourritten hebt, zou de bus dus in feite als ie dus vol zit, maar 2 keer zo schoon zijn als een auto.

En als je bedenkt dat een busspits slechts 1,5 uur duurt (7 - 8.30) en het grootste deel van de dag nog leger dan leeg wordt gereden, is die bus dus helemaal niet zo schoon.

Dus uit milieuoogpunt is het interdaad niet zo sterk, maar vanuit overlasts oogpunt wel, als er 100 mensen met de bus gaan scheelt dat dus wel 83 auto's op straat.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32134
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Bericht door Coen Tunnel » vr 25 mei 2007, 11:23

En daar heb je dan een waarheid die Frank_NL volgens mij al eens heeft aangedragen: met de bus gaan is niet zozeer goed voor het milieu, maar doorgaans wel iets minder vervuilend.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » vr 25 mei 2007, 16:29

Ook wanneer je in een bus zit die niet vol is, dan nog vervuil je minder dan met de auto, zij het natuurlijk niet vier keer minder. In België hebben de meeste bussen ook buiten de spits een redelijk goede bezetting. Wanneer men merkt dat er te weinig bezetting is, dan schakelt men vaak over naar een belbussysteem.
Lege terugritten zijn er ook niet zoveel, aangezien men zoveel mogelijk probeert om die bussen dan een andere rit te laten rijden, eventueel na een kort transferstukje naar een ander vertrekpunt (opnieuw: zo doet men het hier, ik kan moeilijk vergelijken met Nederland ;)).
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6389
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » vr 25 mei 2007, 17:29

Daar worden de bussen echt niet meer bezet op. In tegenspitsrichting is er meestal amper vervoersvraag, en zoals Chris al aangeeft is de OV-spits meestal nog korter dan die op de weg. Dat wil zeggen dat je over een nog korte tijdsperiode dezelfde hoeveelheid mensen moet vervoeren, en dus nóg meer OV nodig hebt die de rest van de dag stil staat of onderbezet is.
R4 schreef:Wanneer men merkt dat er te weinig bezetting is, dan schakelt men vaak over naar een belbussysteem.
Taxi's en belbussen zijn dus al in principe 2 keer zo vervuilend als een auto omdat ze (zo goed als altijd) terug moeten, even ter overdenking.

Voor de milieuproblematiek zullen toch echt elders oplossingen vandaan moeten komen...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » vr 25 mei 2007, 21:08

Stadsvervoer kent normalitair geen lege retourritten. Neem bijv. bus 18 Centraal Station - Westerpark - A'dam West. Of bus 21 richting Geuzeveld. Die zijn erg druk 's ochtends richting Centraal, maar ook de andere kant op voor werkenden in Amsterdam West (en bijv. de Pabo die daar ook zit).

Op Zaterdag zijn de bussen ook vaak vol.

Verder heb ik op zondagmiddag eens moeten staan in een bus. Van Broek-in-Waterland naar Amsterdam. Frequentie: eens per kwartier. :O

Volle bussen komen dus ook voor buiten de spits en in de tegenspitsrichting ;)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76283
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » vr 25 mei 2007, 21:13

Met streekbussen is dat erger denk ik.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20524
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » vr 25 mei 2007, 21:18

Bij de streekbussen hangt dat buiten de spitsuren echt af van de regio.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » vr 25 mei 2007, 21:35

Met streekbussen is dat erger denk ik.
Dat hangt van de indeling van de regio af. van Amsterdam naar Purmerend en Almere is éénzijdig spitsgeorienteerd, Van Amsterdam naar Haarlem of naar Amstelveen is al veel meer tweezijdig. De Zuidtangent is ultiem tweezijdig (de belangrijkste bestemming Schiphol is precies in het midden :lol: )
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » za 26 mei 2007, 1:02

Jeroen schreef:Daar worden de bussen echt niet meer bezet op. In tegenspitsrichting is er meestal amper vervoersvraag, en zoals Chris al aangeeft is de OV-spits meestal nog korter dan die op de weg. Dat wil zeggen dat je over een nog korte tijdsperiode dezelfde hoeveelheid mensen moet vervoeren, en dus nóg meer OV nodig hebt die de rest van de dag stil staat of onderbezet is.
Wie zegt dat ik tegenspitsrichting bedoel? Na een spitsrit te hebben uitgevoerd, kan diezelfde bus perfect nog een andere spitsrit uitvoeren. Na de spits maak je hem deel van de gewone dienstregeling, terwijl je terzelfdertijd andere bussen er begint uit te halen, op plaatsen waar ze dicht bij hun stelplaats zijn. Op die manier lukt het je wel om de bezetting hoog te houden. Dat systeem werkt hier heel goed.
Jeroen schreef:Taxi's en belbussen zijn dus al in principe 2 keer zo vervuilend als een auto omdat ze (zo goed als altijd) terug moeten, even ter overdenking.

Voor de milieuproblematiek zullen toch echt elders oplossingen vandaan moeten komen...
Voor taxi's gaat dat niet echt op, aangezien die van het eindpunt van de ene rit doorgaans direct naar het beginpunt van een volgende rit rijden en het dus gaat om een transferrit in plaats van een volledige terugrit naar het beginpunt. Voor belbussen geldt een gelijkaardige redenering. De rit van en naar de stelplaats weegt niet op tegen de "besparing" op vervuiling tijdens de diensritten.

Wat de relatie tussen OV en milieuproblematiek betreft: daarvoor geldt hetzelfde principe als voor de relatie tussen OV en de fileproblematiek. Namelijk: het OV is niet de oplossing van de problematiek, maar draagt er een deel toe bij.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9079
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Bericht door Ds79m » za 26 mei 2007, 2:06

R4 schreef:
Jeroen schreef:Daar worden de bussen echt niet meer bezet op. In tegenspitsrichting is er meestal amper vervoersvraag, en zoals Chris al aangeeft is de OV-spits meestal nog korter dan die op de weg. Dat wil zeggen dat je over een nog korte tijdsperiode dezelfde hoeveelheid mensen moet vervoeren, en dus nóg meer OV nodig hebt die de rest van de dag stil staat of onderbezet is.
Wie zegt dat ik tegenspitsrichting bedoel? Na een spitsrit te hebben uitgevoerd, kan diezelfde bus perfect nog een andere spitsrit uitvoeren. Na de spits maak je hem deel van de gewone dienstregeling, terwijl je terzelfdertijd andere bussen er begint uit te halen, op plaatsen waar ze dicht bij hun stelplaats zijn. Op die manier lukt het je wel om de bezetting hoog te houden. Dat systeem werkt hier heel goed.
In theorie een mooi systeem, maar ik zou toch niet weten hoe je zoiets in bijvoorbeeld Dordrecht in de praktijk zou moeten brengen. 's Morgens moet iedereen naar het centrum/station of het industriegebied, en zeker in het laatste geval geldt dat zodra je daar bent, er maar erg weinig passagiers zijn die daarvandaan ergens heenmoeten.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6389
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » za 26 mei 2007, 8:26

R4 schreef:Voor taxi's gaat dat niet echt op, aangezien die van het eindpunt van de ene rit doorgaans direct naar het beginpunt van een volgende rit rijden en het dus gaat om een transferrit in plaats van een volledige terugrit naar het beginpunt. Voor belbussen geldt een gelijkaardige redenering. De rit van en naar de stelplaats weegt niet op tegen de "besparing" op vervuiling tijdens de diensritten.
Het ging om de vergelijking met de auto.

Het moet ook allemaal maar net toevallig uitkomen dat de chauffeur direct na de ene rit iemand in de buurt weer op kan halen. En dan nog kan de standplaats nog een eindje vandaan liggen. Zo gaan de belbusritten van Veolia in Noord-Limburg (die door de Maasbuurttaxi worden uitgevoerd) bijvoorbeeld vanaf standplaats Cuijk. Dan kan het goed zijn dat voor een bestelde rit van 20 kilometer in totaal zo'n 40, 50 kilometer gereden moet worden. Dit, terwijl er meestal 1, hooguit 2 mensen vervoerd worden...

Dit gaat niet alleen op voor belbussen, maar ook voor verschillende streekbussen, JUIST bij spitsritten. Alleen in de echt verstedelijkte gebieden heb je idd kans dat er in tegenspitsrichting nog wat te halen valt.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18236
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Bussen en trams moeten groener en stiller rijden

Bericht door boe! » za 26 mei 2007, 11:27

Het Volk schreef:Bussen en trams moeten groener
ConneXXion heeft deze stap al enkele jaren geleden gezet. ;)

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » zo 27 mei 2007, 1:43

@Ds79m en Jeroen: het komt er natuurlijk wel op neer dat je het OV goed organiseert om dat systeem goed werkende te krijgen. In Vlaanderen lukt dat aardig, temeer omdat De Lijn over meerdere kleinere stelplaatsen beschikt in de gemeenten rond de steden, ter aanvulling van de grote stelplaatsen in de steden zelf. De perfectie bestaat natuurlijk niet: je zal altijd wel eens een bus of tram hebben die leeg ergens naartoe moet. Maar wanneer je het globale plaatje bekijkt, dan blijft een bus nog steeds minder vervuilend dan een auto.

Een auto zal een bus veel meer benaderen qua "vervuilend zijn" wanneer er gecarpooled wordt. Maar zolang er in de meerderheid van de auto's maar een persoon zit, dan wint het OV met grote voorsprong.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32134
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Bussen en trams moeten groener en stiller rijden

Bericht door Coen Tunnel » zo 27 mei 2007, 2:16

boe! schreef:
Het Volk schreef:Bussen en trams moeten groener
ConneXXion heeft deze stap al enkele jaren geleden gezet. ;)
En tezamen met Arriva is het Nederlandse wagenpark qua bussen toch vrij groen. :mrgreen:

Plaats reactie