[E313] De E313-Ellende

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

Mikhail
expressweg
Berichten: 3258
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: De E313-Ellende

Bericht door Mikhail » vr 05 okt 2007, 9:59

Vroeger legde men snelwegen aan tegen sneltempo, toen bestond het woord Co2 nog niet, waarin ze tegenwoordig veel te hard overdrijven. Vroeger koste het allemaal zoveel geld niet, maar nu met al die vriendjespolitiek, als je ziet dat een dossier minstens 7jaar nodig heeft om door worstelt te zijn geraakt ... ok de E313 een rijstrook bijgeven langs elke kant is niet zo evident, omdat je dan alle op en afritten moet verleggen, maar als je ziet hoedat ze de HSL naast de E19 hebben aangelegd, die trouwens nog altijd niet operatief is!!!! omdat de belgische duwers niet aan de normen voldoen, dan was dat geen probleem ... Hoe dan ook, het lijkt allemaal 1 pot nat ...

Als de A102 er nu al lag, en goede weefverbindnigen waren met de E34 en de E313 dan zou daar het verkeer al wat verdeeld kunnen worden, maar neen, tegen 2020 is alles daar volgebouwd ...

Een uitwijkroutek kan volgens mij al een oplossing bieden ...
****

poller1
stadsweg
Berichten: 279
Lid geworden op: wo 24 aug 2005, 16:22

Re: De E313-Ellende

Bericht door poller1 » vr 05 okt 2007, 12:38

Reed vannacht om 0u30 over de E313 van Geel West naar Antwerpen.

Vanuit Antwerpen was het nog ronduit druk. Halfeen 's nachts he. Aan de Antwerpse ring was het al niet veel rustiger, maar er was net een evenement afgelopen in't Sportpaleis, dat was maar een kort piekje.

2 zondagen terug zelfde traject Geel-Antwerpen : 10 km file (er stonden 2 wagens met pinklichten op de middenberm beetje voor Wommelgem). 10 km file, om 20u30 op ne zondag.

Er is een serieus probleem op die E313.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3258
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: De E313-Ellende

Bericht door Mikhail » vr 05 okt 2007, 13:23

E313 Antwerpen > Hasselt in Lummen 05-10-2007 | 12u21


Bron : CIC Limburg meldt :

Verkeersongeval op de E313 Antwerpen > Hasselt ter hoogte van Lummen richting Hasselt. één rijstrook versperd.

KmP 60.5 - net voor de het klaverblad


En ja wel hoor weeral een ongeval ...
****

Ali
stadsweg
Berichten: 359
Lid geworden op: di 31 mei 2005, 16:28

Re: De E313-Ellende

Bericht door Ali » za 06 okt 2007, 17:55

De Morgen (6-10-2007) schreef:De vloek over de Boudewijnsnelweg
door Cathy Galle

De E313 was altijd al een autoweg van vele ongelukken
Betonplaten die uitzetten en afbrokkelden, bruggen met barsten, verzakkingen in het wegdek en falende afwateringsinstallaties. Al meteen na de opening in 1964 bleek de E313, deze dagen bekend om zijn monsterfiles, heel wat kinderziekten te vertonen. Die ook nooit echt zijn genezen.
De aanleg (links en midden) en opening (rechts) van de E313-snelweg. Die had twee doelstellingen: de verbinding van de Antwerpse haven met de stad Luik en de ontwikkeling van Limburg.


Brussel - Twaalf maanden, had de toenmalige minister van Openbare Werken Vanaudenhove in 1956 gezegd. Zo lang zou het duren om de E313-autoweg Antwerpen-Aken aan te leggen. Wat overmoedig, zo bleek achteraf. Het duurde uiteindelijk goed acht jaar. Koning Boudewijn gaf op 6 november 1964 een symbolische handdruk aan de Duitse bondspresident Lübke, ter hoogte van de grenspost Eynatten. Daarmee werd de snelweg die naar hem genoemd zou worden officieel geopend. 152 km lang is hij en de aanleg ervan kostte de Belgische staat 8,7 miljard Belgische frank (bijna 220 miljoen euro). De Boudewijnsnelweg werd meteen in gebruik genomen, hoewel sommige vakken slechts gedeeltelijk afgewerkt waren. In die tijd reden er dagelijks zo'n 300 vrachtwagens, 1.500 auto's en 20 autobussen over de E313. Cijfers waarvan chauffeurs die er nu dagelijks in de file staan alleen maar kunnen dromen.

De aanleg van de Boudewijnsnelweg had twee bedoelingen, legt professor Gust Blauwens, transportspecialist aan de Universiteit Antwerpen uit. "Enerzijds de verbinding van de Antwerpse haven met de stad Luik. En anderzijds ook de ontwikkeling van Limburg. Daar was namelijk steenkool ontdekt en een snelweg moest voor industriële ontplooiing van die provincie zorgen." Het eerste lukte. "De verbinding Antwerpen-Luik werd een succesverhaal. Voor Luik betekende de connectie met Antwerpen goede zaken. Antwerpen zag in Luik dan weer een goeie afzetmarkt in het hinterland. Ook politiek hebben beide steden altijd een goede band gehad, over de taalgrens heen." Met de ontwikkeling van Limburg verging het volgens professor Blauwens minder goed. "De komst van de snelweg zorgde eigenlijk net voor een omgekeerd effect. De E313 heeft er, samen met het Albertkanaal, voor gezorgd dat er goede vervoersmogelijkheden waren voor de ontgonnen kolen. Waardoor de verwerkende industrie zich dus niet noodzakelijk in de buurt van de mijnen zelf moest vestigen. Dat heeft dus verkeerd uitgedraaid voor de industriële ontplooiing van Limburg."

Het liep ook al van bij het begin slecht met de E313. Er leek wel een vloek over te hangen. "Het was lange tijd het slechtste wegdek in het hele land", stelt professor Blauwens. "Het gebeurde geregeld dat auto's er onderdelen op verloren. Daar zorgden de betonplaten voor. Die bleken van bedenkelijke kwaliteit. Problemen die ondertussen wel al lang verholpen zijn. Op dit ogenblik is het wegdek van de E313 vrij normaal te noemen." Op het hele traject waren er in het verleden ook geregeld problemen door wegverzakkingen. Een slecht werkend afwateringssysteem zette ook vaak de snelweg blank. Kinderziekten, heette het aanvankelijk. Maar de meest dramatische gebeurtenis in de geschiedenis van beruchte autoweg vond plaats in de nacht van 12 op 13 november 1966. Toen stortte de acht jaar oude brug van Pulle in het kanaal. Acht auto's ploften mee de diepte in. Balans: twee doden en zeventien zwaargewonden. Uit het onderzoek achteraf bleek dat de pijlers van de brug niet lang genoeg waren. "De E313 is ook een van de oudste autostrades van ons land. De eerste was de E40, althans het stuk Brussel-Oostende. Daarna kwam de Boudewijnsnelweg", weet de transportspecialist. Al werden de meeste autostraden wel in dezelfde periode aangelegd.

In 1935 was voor het eerst officieel sprake van het concept 'autosnelweg', schreef J.M. Gregoire in zijn boek Autosnelwegen in België. Ontstaan en Verwezenlijking. In dat standaardwerk staat te lezen, in een groot hoofdstuk over de E313, dat de snelweg de oude verbinding tussen Antwerpen en Luik, die via Lier, Aarschot en Diest liep, moest vervangen. Men koos voor een noordelijk tracé omwille van het in Koude Oorlogstijd belangrijke militaire kamp van Leopoldsburg. De autoweg maakt daar trouwens een knik, ter hoogte van afrit Ham. "De aanleg van autostraden in ons land heeft alles te maken met de technologische vooruitgang", stelt professor Blauwens. "Na de Tweede Wereldoorlog kwam alles echt op gang. De auto werd mateloos populair en de klassieke wegen dreigden zo dicht te slibben." Dus dacht men aan het aanleggen van rechte wegen die agglomeraties met elkaar verbonden zonder die te doorkruisen. Eind jaren veertig was het wegverkeer ongeveer verdubbeld ten opzichte van 1938. De grote boom van snelwegen vond echter plaats in de jaren 60 en 70. In 1965 werd het jaarlijks aanleggen van 100 km snelweg zelfs opgenomen in het regeerakkoord. Er heerste een algemene pro-autosnelwegmentaliteit. Al keerde het tij vrij snel. Het verzet, vooral van milieuactivisten en grondeigenaars, werd luider. Daarbovenop kwam nog eens de economische crisis, waardoor enkele geplande snelwegen werden gedegradeerd tot expreswegen. "Men viel van het ene uiterste in het andere. Eerst kon men niet genoeg snelwegen aanleggen, plots mocht er geen vierkante meter beton meer worden gegoten", stelt Blauwens. De bestaande snelwegen werden enkel nog verder afgewerkt of hier en daar aangepast.
De E313 is uiteindelijk het slachtoffer geworden van het eigen succes. Ondanks de bewogen geschiedenis is de Boudewijnsnelweg een van de 'populairste' snelwegen van ons land, op het vlak van aantal auto's die erover rijden welteverstaan. Met alle monsterfiles als gevolg.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: De E313-Ellende

Bericht door R4 » ma 08 okt 2007, 1:38

René schreef:Peperduur ? Moet je eens kijken wat het kost om hetzelfde effect te bereiken met OV ?
Dan praat je wel over peper-tot-de-derde-macht-keer-zo-duur.
Misschien, maar dat doet hier dus niet ter zake. Het gaat er gewoon om dat je het geld moet hebben, en dat geldt voor beide gevallen.
René schreef:En met dynamische verkeerssignalering bereik je nog geen 5% van dat effect, tegen jaarlijks fors hogere beheer- en bedieningskosten dan een gewone verbreding met een rijstrook per richting.
Die signalering moet er toch ooit eens komen, dus beter nu dan later. Zeker omdat een verbreding nog lang op zich kan laten wachten (daarmee bedoel ik het begin van de werken, niet het begin van de procedures).
René schreef:En dan dat geleuter over het feit dat je 's nachts met één rijstrook afkunt: met hetzelfde onzinverhaal kun je investeringen in het OV wel helemaal wegschrijven - maar dat doen ze niet. Nee, daar worden complete HSL-stations gebouwd voor een handjevol reizigers. :roll:
Enkel non-argumenten en gelegenheidsargumenten dus van die Keymeulen.
Zoals je zelf wel weet, is de uitspraak over één rijstrook 's nachts puur bij wijze van spreken. Daar moet je voor de rest niets achter zoeken. In België ken ik trouwens geen HSL-stations voor een handjevol reizigers. ;) Bovendien zijn het doorgaans gewone stations waar ook HST's stoppen. Met andere woorden: de uitspraken van Keymeulen zijn heel correct. Hij bekijkt het op een realistische manier omdat hij weet wat kan en wat niet kan.

@emac: niet vergeten dat we al dergelijke signalisatie van de nieuwste soort hebben op de Antwerpse ring. Die behoort tot de betere in Europa en er is dus bijgevolg geen reden waarom we naar het buitenland zouden moeten kijken.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: De E313-Ellende

Bericht door Rene » ma 08 okt 2007, 9:04

R4 schreef:
René schreef:Peperduur ? Moet je eens kijken wat het kost om hetzelfde effect te bereiken met OV ?
Dan praat je wel over peper-tot-de-derde-macht-keer-zo-duur.
Misschien, maar dat doet hier dus niet ter zake.
Hoe maak ik me ergens gemakkelijk vanaf. Uiteraard doet dat wel terzake, want als er ergens een verkeersprobleem is dan heb je altijd mensen die meteen beginnen te tetteren over meer OV en de kosten van een stukje asfalt 'wat er meestal ongebruikt bijligt'. Dergelijke erg goedkope, of beter: ronduit simplistische gelegenheidsargumentatie is nu eenmaal eigen aan OV-voorstanders.
R4 schreef:Zoals je zelf wel weet, is de uitspraak over één rijstrook 's nachts puur bij wijze van spreken. Daar moet je voor de rest niets achter zoeken.
Onzin, zie mijn bovenstaande antwoord. Het is de geijkte symplistische benadering van OV-voorstanders om wegenprojecten zwart te maken, waarbij men niet ingaat op de nog veel en veel slechtere benutting van de dure OV-infrastructuur en materieel.
R4 schreef:Die signalering moet er toch ooit eens komen, dus beter nu dan later.
Maar niet met het argument dat het de files oplost. Wees dan eerlijk, en zeg dat het primair dient voor de verkeersveiligheid. Zodat filestaartongevallen kunnen worden voorkomen, en ongevallen beter kunnen worden beveiligd. Waarmee de financiering dan ook uiteraard uit een verkeersveiligheidspotje mag komen, en niet uit het toch al veel te beperkte potje van capaciteitsverbetering...
R4 schreef:In België ken ik trouwens geen HSL-stations voor een handjevol reizigers.
Je weet best dat ik op Brecht international intermodal train station doel ;)
R4 schreef:Met andere woorden: de uitspraken van Keymeulen zijn heel correct. Hij bekijkt het op een realistische manier omdat hij weet wat kan en wat niet kan.
Correct ? Realistisch ? Laat me niet lachen.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: De E313-Ellende

Bericht door vynkce » ma 08 okt 2007, 14:42

De E313 heeft niet alleen last van verkeersproblemen blijkt:
VRTnieuws.net schreef:Auto's verboden op brug E313 in Bilzen
ma 08/10/07 - In Bilzen is het autoverkeer op de brug over de E313 voortaan verboden. Het beton van de brug is rot, waardoor er geregeld brokstukken naar beneden vallen.
"De mensen van de administratie Wegen en Verkeer hebben ons laten weten dat er een probleem is met het beton en dat de brug dus dringend moest afgesloten worden", zegt Dirk Claes van de Bilzense politie.

"Voetgangers en fietsers mogen wel nog over de brug, en onder de brug worden netten gespannen om eventuele brokstukken op te vangen zodat ze niet op de snelweg vallen."

De brug wordt wellicht volgend jaar afgebroken en vervangen door een nieuwe brug.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: De E313-Ellende

Bericht door Rene » ma 08 okt 2007, 15:23

Tijdens de crisisjaren te lang onvoldoende regulier onderhoud gepleegd ?

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: De E313-Ellende

Bericht door R4 » ma 08 okt 2007, 16:54

Vooral in de overgangsfase van de staat naar het Vlaamse gewest. Tot nu toe hebben we de brug open kunnen houden, maar nu kan het echt niet meer. Overigens zit er in sommig pijlers van het viaduct van Gentbrugge ook betonrot. Dat geeft nog geen problemen en zal het de eerstkomende jaren ook niet doen, maar het wordt wel in de gaten gehouden.
René schreef:Hoe maak ik me ergens gemakkelijk vanaf. Uiteraard doet dat wel terzake, want als er ergens een verkeersprobleem is dan heb je altijd mensen die meteen beginnen te tetteren over meer OV en de kosten van een stukje asfalt 'wat er meestal ongebruikt bijligt'. Dergelijke erg goedkope, of beter: ronduit simplistische gelegenheidsargumentatie is nu eenmaal eigen aan OV-voorstanders.
Neen, je moet de twee zinnen van mijn reactie samen bekijken. Ik maak me er dus niet vanaf. Hoe denk je overigens dat sommige argumenten van wegenvoorstanders overkomen? Juist, vaak even goedkoop en simplistisch. Alleen is het dan nooit waar natuurlijk. ;) Collega Keymeulen weet heel goed dat je het probleem van de E313 niet zal oplossen met OV, aangezien het vooral door vrachtverkeer veroorzaakt wordt.
René schreef:Onzin, zie mijn bovenstaande antwoord. Het is de geijkte symplistische benadering van OV-voorstanders om wegenprojecten zwart te maken, waarbij men niet ingaat op de nog veel en veel slechtere benutting van de dure OV-infrastructuur en materieel.
Keymeulen werkt bij AI en is een fervent wegenliefhebber. Je gaat hier dus een beetje te kort door de bocht. Het is onmogelijk om iemand in te schatten aan de hand van een artikel. Wie bij AI werkt is een wegenliefhebber, anders ga je daar niet aan de slag. Dat neemt niet weg dat je de zaken soms realistisch moet bekijken en niet vanuit bepaalde vooroordelen.
René schreef:Maar niet met het argument dat het de files oplost. Wees dan eerlijk, en zeg dat het primair dient voor de verkeersveiligheid. Zodat filestaartongevallen kunnen worden voorkomen, en ongevallen beter kunnen worden beveiligd. Waarmee de financiering dan ook uiteraard uit een verkeersveiligheidspotje mag komen, en niet uit het toch al veel te beperkte potje van capaciteitsverbetering...
Het zal zeker geen files oplossen, overigens zegt Keymeulen daar ook niets over. Daarnaast is reeds duidelijk gezegd dat die signalisatie dient om het verkeer beter te waarschuwen voor files. Ik weet niet in welke categorie je dat rekent, maar volgens mij hoort dat nog altijd bij verkeersveiligheid.
René schreef:Je weet best dat ik op Brecht international intermodal train station doel ;)
Waarbij je je eigen verwachtingen voor waarheid aanneemt, zonder enige studie gezien te hebben.
René schreef:Correct ? Realistisch ? Laat me niet lachen.
Zoals gezegd, schat je mijn collega Keymeulen fout in. Hij benadert de situatie niet vanuit het standpunt van de groep van mensen die het gebruik van de auto prefereert boven dat van het openbaar vervoer, wel vanuit het standpunt van een wegenliefhebber.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5070
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De E313-Ellende

Bericht door Rogier » ma 08 okt 2007, 17:22

R4 schreef:Vooral in de overgangsfase van de staat naar het Vlaamse gewest. Tot nu toe hebben we de brug open kunnen houden, maar nu kan het echt niet meer. Overigens zit er in sommig pijlers van het viaduct van Gentbrugge ook betonrot. Dat geeft nog geen problemen en zal het de eerstkomende jaren ook niet doen, maar het wordt wel in de gaten gehouden.
Hebben andere viaducten op dit traject (en andere trajecten) ook last van dit probleem?

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: De E313-Ellende

Bericht door vynkce » ma 08 okt 2007, 19:13

Ik weet dat een aantal jaren geleden twee viaducten vervangen zijn in Deurne en Borgerhout en een in Herentals, ik vermoed dat dit nodig was omdat er betonrot in zat. Over huidige problemen heb ik geen weet.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: De E313-Ellende

Bericht door R4 » di 09 okt 2007, 0:34

@Rogier: Jazeker, vooral de bruggen over de oudste snelwegen. Zolang je dat goed opvolgt, vormt dat geen probleem. Vandaar dat men nu besloten heeft om die brug af te sluiten voor verkeer, in afwachting van haar vervanging volgend jaar.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

emac
zandpaadje
Berichten: 11
Lid geworden op: do 04 okt 2007, 12:58

Antwoordje gekregen zie eerdere post pagina 3

Bericht door emac » di 09 okt 2007, 11:11

Ik heb bericht ontvangen:
email van BIVV schreef:Ik ben er van overtuigd dat het in Vlaanderen niet ontbreekt aan kennis m.b.t. de toepassing van intelligente verkeersborden. Wij hebben er hier trouwens al verschillende jaren ervaring mee, ook in kleur trouwens.

De geplande borden boven de E313 hebben bovendien een heel specifiek doel, namelijk een maximale rijsnelheid van 90 km/u opleggen als de verkeersdrukte te groot dreigt te worden. Dit is eigenlijk een vorm van blokrijden, en hierin is België een voorloper.

De bekwaamheid van de verantwoordelijken voor het beheer van de wegen binnen het Vlaams Gewest is veel groter dan het grote publiek veronderstelt en doet ook absoluut niet onder voor die in het buitenland. Deze mensen zijn best in staat om deze opdracht tot een goed einde te brengen, zonder dat zij hiervoor speciaal eerst naar toepassingen in andere landen moeten gaan kijken. De gewone internationale kontakten volstaan hiervoor ruimschoots.

Met vriendelijke groeten,
{namens BIVV)
Edit RW: Het is niet gebruikelijk om op open fora de volledige inhoud van briefwisselingen weer te geven.
Zeker wanneer adresgegevens worden toegevoegd is dat al snel schending van het briefgeheim.
Daarom is deze post aangepast.
MET HET VERZOEK HIER IN DE TOEKOMST WAT PRUDENTER MEE OM TE GAAN :!:

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5070
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De E313-Ellende

Bericht door Rogier » di 09 okt 2007, 11:32

R4 schreef:@Rogier: Jazeker, vooral de bruggen over de oudste snelwegen. Zolang je dat goed opvolgt, vormt dat geen probleem. Vandaar dat men nu besloten heeft om die brug af te sluiten voor verkeer, in afwachting van haar vervanging volgend jaar.
Zijn in de toekomst meer afsluitingen te verwachten.
Ik ben van mening dat je als wegbeheerder ervoor moet zorgen dat viaducten op tijd hun onderhoud krijgen of vervangen worden. Als de technische staat van viaduct zo slecht is, dat een afsluiting noodzakelijk wordt, ben je eigenlijk al te laat.

emac
zandpaadje
Berichten: 11
Lid geworden op: do 04 okt 2007, 12:58

Re: Antwoordje gekregen zie eerdere post pagina 3

Bericht door emac » di 09 okt 2007, 11:33

René schreef:Edit RW: Het is niet gebruikelijk om op open fora de volledige inhoud van briefwisselingen weer te geven.
Zeker wanneer adresgegevens worden toegevoegd is dat al snel schending van het briefgeheim.
Daarom is deze post aangepast.
MET HET VERZOEK HIER IN DE TOEKOMST WAT PRUDENTER MEE OM TE GAAN :!:
Ook een goede morgend trouwens!
(U vergeet trouwens een stukje te vermelden)
U mag me schrappen!

Man man! :wall:

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: De E313-Ellende

Bericht door Rene » di 09 okt 2007, 11:48

Zie de PB welke naar je is verstuurd, emac.

JayBeeke
stadsweg
Berichten: 268
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Re: De E313-Ellende

Bericht door JayBeeke » di 09 okt 2007, 13:43

Dit's imho een erg geciviliseerd forum, en zo mag het ook blijven.

Maar om terug te komen op het BIVV, waarvan het werk toch ter discussie kan staan. Ik heb de indruk dat het BIVV in overheidskringen net iets te vaak als de 'veiligheidspaus' van de weg wordt gezien, ondanks de soms vreselijk lange en onleesbare side-of-the-road campagnes die ze uit hun mouw schudden.
De geplande borden boven de E313 hebben bovendien een heel specifiek doel, namelijk een maximale rijsnelheid van 90 km/u opleggen als de verkeersdrukte te groot dreigt te worden. Dit is eigenlijk een vorm van blokrijden, en hierin is België een voorloper.
Tiens, tiens... De mensen van het BIVV komen duidelijk niet al te vaak in Duitsland, Frankrijk, Canada, noem maar op. De internationale contacten volstaan? Bovendien een goede raad: koop voor die E34/E313 ZEKER geen variabele signalisatie aan die maar voor 1 specifiek doel kan worden gebruikt - C43 en C45 weergeven. Een variabel bord moet m.i. een maximaal aantal verkeerstekens kunnen weergeven, wat toelaat om niet alleen restricties op te leggen per rijstrook maar ook om waarschuwingen te geven. Bovendien had ik van het Vlaams gewest in deze graag eens het naleven van het KB van 11/10/75 gezien, en dus een snelheidsverlaging in stappen van max. 20 km/u (120/100/90), of het werken met aankondigingen. Waarom is dat KB anders ooit geschreven...

mvg
JJN

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: De E313-Ellende

Bericht door tovm74 » di 09 okt 2007, 14:34

Misschien een tip aan het BIVV:

Maak een campagne rond het feit dat de meldingen op de variabele signalisatie nageleefd horen te worden.

Ik denk dat, op dit moment, bijna niemand dit doet.
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: De E313-Ellende

Bericht door R4 » di 09 okt 2007, 16:25

Rogier schreef:Zijn in de toekomst meer afsluitingen te verwachten.
Ik ben van mening dat je als wegbeheerder ervoor moet zorgen dat viaducten op tijd hun onderhoud krijgen of vervangen worden. Als de technische staat van viaduct zo slecht is, dat een afsluiting noodzakelijk wordt, ben je eigenlijk al te laat.
Voorlopig staan er geen nieuwe afsluitingen op het programma. Zoals ik reeds uitlegde, zijn er tijdens de overgangsperiode van federaal naar gewestelijk niveau wel eens een paar onderhoudsbeurten overgeslaan. Gevolg is dat het Vlaamse gewest nu probeert nog de maximale levensduur uit de bruggen te halen. Een brug die het einde nadert, komt zowiezo in de planning voor sloop en vervanging door een nieuwe. Ook bij deze brug was dat zo, alleen is gebleken dat het betonrot zich sneller dan voorzien doorzet. Sinds de overname van de federale overheid krijgt elke brug overigens wel degelijk regelmatig een inspectie en onderhoudsbeurt.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: De E313-Ellende

Bericht door R4 » di 09 okt 2007, 16:29

JayBeeke schreef:Tiens, tiens... De mensen van het BIVV komen duidelijk niet al te vaak in Duitsland, Frankrijk, Canada, noem maar op. De internationale contacten volstaan? Bovendien een goede raad: koop voor die E34/E313 ZEKER geen variabele signalisatie aan die maar voor 1 specifiek doel kan worden gebruikt - C43 en C45 weergeven. Een variabel bord moet m.i. een maximaal aantal verkeerstekens kunnen weergeven, wat toelaat om niet alleen restricties op te leggen per rijstrook maar ook om waarschuwingen te geven. Bovendien had ik van het Vlaams gewest in deze graag eens het naleven van het KB van 11/10/75 gezien, en dus een snelheidsverlaging in stappen van max. 20 km/u (120/100/90), of het werken met aankondigingen. Waarom is dat KB anders ooit geschreven...
De discussie over dat KB hebben we al eens gehad, dus daarover ga ik het nu niet meer hebben. :) Het komt erop neer dat in de meerderheid van de gevallen er een aankondiging aanwezig is.

Wat de reactie van het BIVV betreft: daar kan ik mij volledig in vinden. Wanneer men het heeft over de voorloperfunctie van België, dan doelt men daarmee op het blokrijden, niet op de dynamische signalisatie. Het klopt dus dat de internationale contacten volstaan. De borden die men wil aanbrengen zijn gelijkaardig aan diegene die op de Antwerpse ring gebruikt worden, aangevuld met de nodige tekstpanelen.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

JayBeeke
stadsweg
Berichten: 268
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Re: De E313-Ellende

Bericht door JayBeeke » di 09 okt 2007, 18:32

Wanneer men het heeft over de voorloperfunctie van België, dan doelt men daarmee op het blokrijden
Nochtans al vaker meegemaakt op de 401 in de omgeving van Toronto, daar doelde ik op :)
De borden die men wil aanbrengen zijn gelijkaardig aan diegene die op de Antwerpse ring gebruikt worden, aangevuld met de nodige tekstpanelen.
In dat geval: goeie!

mvg
JJN

Ali
stadsweg
Berichten: 359
Lid geworden op: di 31 mei 2005, 16:28

Re: De E313-Ellende

Bericht door Ali » di 09 okt 2007, 22:40

JayBeeke schreef:Dit's imho een erg geciviliseerd forum, en zo mag het ook blijven.

Maar om terug te komen op het BIVV, waarvan het werk toch ter discussie kan staan. Ik heb de indruk dat het BIVV in overheidskringen net iets te vaak als de 'veiligheidspaus' van de weg wordt gezien, ondanks de soms vreselijk lange en onleesbare side-of-the-road campagnes die ze uit hun mouw schudden.
De geplande borden boven de E313 hebben bovendien een heel specifiek doel, namelijk een maximale rijsnelheid van 90 km/u opleggen als de verkeersdrukte te groot dreigt te worden. Dit is eigenlijk een vorm van blokrijden, en hierin is België een voorloper.
Tiens, tiens... De mensen van het BIVV komen duidelijk niet al te vaak in Duitsland, Frankrijk, Canada, noem maar op. De internationale contacten volstaan? Bovendien een goede raad: koop voor die E34/E313 ZEKER geen variabele signalisatie aan die maar voor 1 specifiek doel kan worden gebruikt - C43 en C45 weergeven. Een variabel bord moet m.i. een maximaal aantal verkeerstekens kunnen weergeven, wat toelaat om niet alleen restricties op te leggen per rijstrook maar ook om waarschuwingen te geven. Bovendien had ik van het Vlaams gewest in deze graag eens het naleven van het KB van 11/10/75 gezien, en dus een snelheidsverlaging in stappen van max. 20 km/u (120/100/90), of het werken met aankondigingen. Waarom is dat KB anders ooit geschreven...

mvg
JJN
Op deze snelweg is er nood aan variabele snelheidssignalisatie om de snelheid te verlagen, maar ook om bijvoorbeeld andere borden digitaal weer te geven, bijvoorbeeld inhaalverbod voor vrachtwagens tijdens die uren waarop dat van toepassing is. Ik denk ook aan waarschuwingen voor mist en de daarmee gepaard gaande snelheidsverlaging. Ik ervaar de E313 als een mistsnelweg, komt vaak voor op deze snelweg, zeker tijdens de nacht, ben een frequente gebruiker van de E313, de E314 en de E19 (Brussel - Antwerpen), het valt me op dat de E313 véél vaker met mist te maken heeft als de andere twee die ik héél goed ken. Daarnaast zijn tekstpanelen nuttig om te waarschuwen of in te lichten in het geval van afsluitingen, omleidingen, etcetera. Wat ook héél interessant zou zijn is het aangeven van de tijd om de Antwerpse ring te bereiken tijdens de spitsuren, alsook het knooppunt Lummen. In het buitenland Spanje en Frankrijk werkt men aak hiermee, wat toch wel héél nuttig kan zijn. Filelengte zegt vaak niet alles, een file van 2km tijdens wegwerkzaamheden 's nachts kan leiden tot een uur vertraging terwijl 10km file overdag soms maar 30mn tijdverlies geeft ...

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: De E313-Ellende

Bericht door R4 » wo 10 okt 2007, 1:39

JayBeeke schreef:Nochtans al vaker meegemaakt op de 401 in de omgeving van Toronto, daar doelde ik op :)
Ja, niemand ontkent dat het fenomeen blokrijden ook in andere landen toegepast wordt, maar het is van oorsprong wel Belgisch. ;)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: De E313-Ellende

Bericht door vynkce » wo 10 okt 2007, 19:07

Het betoog van Jurgen Verstrepen, Vlaams parlementslid voor Lijst Dedecker, tijdens het debat over de E313 problematiek:
LijstDedecker schreef:E313 heeft 3e rijstrook nodig
4/10/2007
In het debat in het Vlaams Parlement over de problemen op de E313 heeft LDD volksvertegenwoordiger Verstrepen ervoor gepleit om een extra rijstrook aan te leggen, om de fileproblemen op te vangen. LDD staat niet alleen, en Minister Crevits 'beloofde' om de piste ernstig te onderzoeken. De kritiek van LDD op de vrije busbanen op de autosnelweg kreeg trouwens de steun van CD&V collega Sauwens. Bij meer lezen de tussenkomst of klik hier voor het volledige debat.

De heer Jurgen Verstrepen:
Mevrouw de voorzitter, mevrouw de minister, als hekkensluiter van dit debat wil ik een uiteenzetting houden namens Lijst Dedecker.

Het debat is nu actueel, als ik mij niet vergis, omdat er eigenlijk te veel doden en gewonden vallen op korte termijn op die E313. Helaas moeten we in onze maatschappij dan altijd vaststellen dat dergelijke feiten een discussie versnellen of actueler maken. We zijn een regio met verkeersdeskundigen en de nodige kennis, ook in dit huis, maar alles gebeurt dan zo plotseling. Er staan altijd plotseling files.

Ik kijk al jaren met stijgende verbazing naar de manier waarop de mobiliteit wordt aangepakt. Ik denk dat iedereen hier de wegen wel kent en weet dat op 20 jaar tijd de files heel wat groter zijn geworden. Op de E19, toen ik vroeger naar het leger reed met de wagen, stond er een file vanaf Peutie, dan werd het vanaf Zemst, dan Mechelen-Zuid, Mechelen, Mechelen-Noord, Kontich en nu maak ik het zelfs mee dat er vanaf Antwerpen-Zuid al file is tot aan de Brusselse ring.

Wat komt daar nu nog bij? Vroeger rees de vraag of je nog wel op tijd zou aankomen op het werk, maar tegenwoordig moet men de vraag stellen of men nog wel levend aankomt op het werk. Vorig jaar heb ik het zelf kunnen meemaken in het verkeer. Men kan er niets aan doen, want plotseling is er een dergelijk feit.

Ik denk dat we dat niet oplossen met een kort of snel actualiteitsdebat, om dan een paar regels in de kranten te krijgen en de burger gerust te stellen door te zeggen dat we betrokken partij zijn en erover nadenken.

Een goed mobiliteitsbeleid bestaat volgens ons uit een evenwichtige mix van maatregelen om enerzijds het verkeersaanbod te verminderen en anderzijds de doorvoercapaciteit te verhogen. De socialistische collega's leveren de verantwoordelijken voor alles wat vliegt, rijdt en spoort, met als resultaat dat we met z'n allen steeds meer stilstaan. Dat is geen mobiliteitsbeleid maar een immobiliteitsbeleid.

Lijst Dedecker vindt investeringen cruciaal om de economische groei te ondersteunen, de verzadiging in het verkeer tegen te gaan en de verkeersveiligheid te verhogen. Ongeveer 44 percent van het aantal ongevallen heeft te maken met weginfrastructuur. Een snelheidsbeperking is een hapklare brok. Ik hoor daarover de afgelopen uren tegengestelde meningen. Eenzelfde debiet zal de concentratie aan voertuigen per kilometer doen toenemen en de tussenafstand tussen de opeenvolgende voertuigen doen afnemen. Vrachtwagens kunnen nu al op de normale uren de 50 meterregel niet respecteren: er zijn er gewoon te veel. Ik vraag me af of het nu zo moeilijk is. De E313 is volgens heel wat experten, die door anderen weer worden tegengesproken, aan een derde rijstrook toe, vooral tussen Lummen en Wijnegem. Dat de op- en afritten langer moeten zijn, hebben we al vernomen. Dat gaat puur om de veiligheid. Dat heeft trouwens ook te maken met het feit dat de E313 een internationale weg is die aan de Europese normen moet voldoen.

Ik wil deze discussie niet langer rekken dan nodig. Dat er maatregelen nodig zijn, wisten we al lang. Als je de discussies in de parlementen volgt, zeg je: laten we daar nog maar eens een paar maanden of jaren over discussiëren. We denken dat inzake wegeninfrastructuur bijkomende rijstroken noodzakelijk zijn omdat de autosnelwegen tot nu toe de slagaders van onze economie zijn. Er moeten fysiek gescheiden rijstroken komen op de grote transitassen in plaats van vrije busbanen. Misschien ligt het aan mij, maar als ik die vrije busbanen voorbijrijd in druk verkeer, zijn die altijd leeg, zonder bussen. De verleiding is dan heel groot om die lege rijstrook dan toch maar te benutten, want daar betaal je trouwens wegentaks voor. Maar dat is een heel andere discussie die we nog zullen aankaarten. De vrije busbaan op de E313 ligt daar ook maar wat te liggen. Ze zou zeer nuttig kunnen zijn voor de andere weggebruikers als er veel verkeer is. Misschien moeten we daar ook eens naar kijken, mevrouw de minister.

Meer openbaar vervoer heeft de files nog geen millimeter ingekort. Mevrouw de minister, ik heb geen vraag voor u, maar ik dring aan op ingrijpende en structurele maatregelen. Ik reken daar op. Ik geloof in uw vooruitziendheid, uw slagkracht en uw jonge dynamiek als minister zodat u met een oplossing zult komen binnen een jaar, waarbij de problemen op de wegen tot het verleden behoren. Dat zou pas fijn zijn.

De heer Jurgen Verstrepen:
Mijnheer Sauwens, ik dank u voor uw betoog.

Mijnheer Koninckx, het verbaast me een beetje dat u niet begrijpt waarom die verleiding zo groot is. Ik circuleer veel rond Antwerpen. Ik woon daar ook. Het is nogal lastig dat iedereen daar stilstaat. Laten we menselijk zijn: als we dan op die rijstrook staan, en voor ons zien we een volledige rijstrook leegstaan, en het is geen pechstrook, dan is de verleiding toch groot om ons af te vragen waarom we die niet zouden mogen nemen. Het punt is inderdaad, zoals u zegt, dat we ons iets verder dan weer vastrijden, maar daarmee onderschrijft u net dit betoog. De E313 in de buurt van Antwerpen is een levensgevaarlijke zone geworden, van welke kant men ook komt. We moeten dan ook nog rijstroken gaan kruisen. Mensen komen dan inderdaad van die route van Turnhout. Mensen moeten dan over die busbaan. Als er een actie is in het Wijnegem Shopping Center staan ze ook aan de rotonde van Wommelgem aan te schuiven. Zo ver is het gekomen: als de mensen gaan winkelen, dan zorgt dat voor files die even levensgevaarlijk zijn als de ongevallen die er nu gebeuren aan die op- en afritten. Hoe lang moeten we wachten? Tot er superkoopjes zijn en we allemaal stilstaan? Dat lijkt me niet de oplossing.

De heer Jurgen Verstrepen:

Mevrouw de minister, ik hoor hier allerlei elementen de revue passeren: studies, flitspalen, controles, inhaalverbod enzovoort. Blijkbaar wordt er geschoten op alles wat beweegt. Voorlopig ben ik tevreden met uw aankondiging dat u het idee van de derde rijstrook wilt onderzoeken.

Ik wil nog even aanstippen dat er een angstgevoel bestaat in het verkeer. Uit studies blijkt dat een van de grote angsten van mensen is achteraan in een file op de autosnelweg te worden aangereden. Ik ben geen bordenexpert en ik heb dan ook mijn twijfels bij die dynamische borden. Pas wanneer u dat angstgevoel bij automobilisten kunt wegnemen, hebt u echt uw best gedaan.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3258
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: De E313-Ellende

Bericht door Mikhail » do 11 okt 2007, 11:07

Mooi en krachtig gezegd:

"Een vrije busbaan en het openbaar vervoer heeft het file probleem geen milimetter vooruit getrokken" "Niemand heeft nut aan een vrije busbaan waar je af en toe een bus ziet rijden"

En terrecht, de busbaan daar zie je om het half uur maar een bus rijden ofzo, een 4de rijstrook is hier meer dan welkom!! Evenals een 3de rijstrook van Lummen tot aan Wijnegem!! En terrecht ook, ook vind ik een af en oprit E313 naar Eindhoven en E34 naar Luik meer dan welkom! Je ziet maar als het in het parlement komt gaat het precies allemaal veel sneller.
****

Mikhail
expressweg
Berichten: 3258
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: De E313-Ellende

Bericht door Mikhail » do 11 okt 2007, 11:22

Vertrepen schreef:Ik geloof in uw vooruitziendheid, uw slagkracht en uw jonge dynamiek als minister zodat u met een oplossing zult komen binnen een jaar, waarbij de problemen op de wegen tot het verleden behoren. Dat zou pas fijn zijn.
Op 1 jaar tijd alles aanpakken is nu ook wel niet mogelijk, op 1 jaar plannen maken en zorgen dat ze uitgevoerd worden kan misschien wel ...
****

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: De E313-Ellende

Bericht door tovm74 » do 11 okt 2007, 15:30

Misschien van indirect belang.

Vanaf december 2007 gaat de NMBS het aantal piekuur treinen vanuit Turnhout naar Brussel terugbrengen van 2 naar 1.
De huidige spitsuurtreinen zitten elke dag prop vol.
Wat gaat hier gevolg van zijn denkt u?

Begrijpen wie begrijpen kan.
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: De E313-Ellende

Bericht door Rene » do 11 okt 2007, 15:40

^^ Als de gewone treinen in aantal rijtuigen worden uitgebreid, betekent dat dat er evenveel mensen worden vervoerd, maar tegen lagere kosten. Voor de E313 zou een dergelijke maatregel bijzonder weinig betekenen.

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: De E313-Ellende

Bericht door tovm74 » do 11 okt 2007, 15:43

Spijtig genoeg zal er aan de capaciteit van de treinen NIETS gewijzigd worden!
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: De E313-Ellende

Bericht door vynkce » do 11 okt 2007, 20:26

Vanaf december komen er buiten de treinen naar Brussel wel treinen naar Antwerpen bij die nu niet reden!

Plaats reactie