Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.

Moderator: Moderatoren

RW-A29
dorpsstraat
Berichten: 139
Lid geworden op: ma 23 mei 2005, 20:51

Re: Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bericht door RW-A29 » wo 29 okt 2008, 17:21

Daarnaast zou er in korte tijd meerdere voertuigen in een slip moeten zijn geraakt, maar volgens mij is dat niet het geval geweest.
Zeker als er maar 60 km/u is gereden! De reden dat mensen hier uit de bocht vliegen en dan genereer ik wel, is dat er te hard is gereden!

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7670
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bericht door duikgek89 » wo 29 okt 2008, 18:20

Als er langzaam is gereden, en het droog was (wegdek ook?) dan is het wel heel vreemd. Dan zouden er meer voertuigen uit de bocht gevlogen moeten zijn. Misschien lag er wel wat olie op de weg, maar dan moeten andere voertuigen daar ook last van hebben.

Voor mij klinkt het zo alsof je met die auto eerst in de modder hebt gereden en dan met je banden met profiel vol modder net de snelweg op gereden bent, dat is ook altijd even glad. Of dat er olie op de banden zat ofzo.

Iets anders kan ik ook niet verzinnen want dan heeft ze ofwel te hard gereden ofwel er zouden meer auto's problemen hebben gehad.

Medianieuws

Re: Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bericht door Medianieuws » ma 03 nov 2008, 11:56

Nederlands Dagblad (1-11-2008) schreef:Nooit meer asfalt met riviergrind

Pakweg vier jaar geleden was heel Nederland In de ban van'gladde snelwegen'. Door versleten asfalt botsten eind oktober 2004 op de A12 in een nacht 42 auto's op elkaar, in de maanden erna moest Rijkswaterstaat ruim 41 kilometer snelweg vervangen, vooral In Zuld-Holland. Hoe stroef is de weg anno 2008?

Een snelweg is alleen glad als er ijs op ligt. Als het om versleten asfalt gaat, spreekt men bij wegbeheerder Rijkswaterstaat liever van 'verminderde stroefheid'. Feitelijk was dat ook het geval, in de wintermaanden van 2004 en 2005. Op sommige wegdelen was de stroefheid zo sterk afgenomen, dat acuut een snelheidsbeperking werd afgekondigd. Niet iedereen vond dat die duidelijk was aangegeven, dus de politie schrapte duizenden bonnen wegens te hard rijden. Later was het overigens gedaan met die coulance en gingen ongeduldige automobilisten alsnog massaal op de bon. Na de eerste maanden van 2005 leek de plotselinge gladheid opgelost en kon Rijkswaterstaat zich richten op het 'groot onderhoud' van hetsnelwegennet. De afgelopen twee jaar werden honderden kilometers snelweg voorzien van nieuw asfalt. Hiermee werd in een klap het achterstallig onderhoud aan de Nederlandse snelwegen weggewerkt. Maar daarmee is het probleem van de gladde snelweg nog niet verdwenen. „Plotseling verminderde stroefheid kun Je namelijk niet meenemen in het reguliere onderhoud", zegt woordvoerder Esther de Graaf van de Dienst Verkeer en Scheepvaart. „Ineens is het er en dan moet je maatregelen nemen." Dat verklaart ook het enigszins verontrustende berichtje, vorige maand in een landelijke krant, dat langs de weg het aantal waarschuwingsborden voor slipgevaar 'toeneemt'.
Hetzelfde asfalt dat in 2004 zorgde voor de plotselinge gladheid, ligt nog steeds op een groot aantal wegen. „Het betreft een asfaltsoort die is gebruikt tot 2004. Er zijn al heel wat deklagen vervangen, maar nog niet alles. Daar is ook geen aanleiding voor, behalve als blijkt dat de stroefheid sterk verslechtert. Dat betekent dat de komende jaren steeds stukjes snelweg vervangen moeten worden", zegt De Graaf.
Een van de oorzaken van de gladheid is de gebruikte steenslag, een soort gebroken kiezels, in het asfalt. In 2004 bleek dat vooral riviergrind problemen oplevert, onder meer vanwege de ronde stenen, „in negentig procent van de wegvakken in Zuid-Holland waar de stroefheid vroegtijdig beneden de norm zakt, was dit riviergrind toegevoegd. Bij de overige tien procent ging het om steenslag met een lage polijstwaarde." In 2005 werden de normen voor steenslag opnieuw tegen het licht gehouden. Hoewel riviergrind al heel lang gebruikt werd door Rijkswaterstaat, is het inmiddels niet meer toegestaan. Nu komt al het materiaal uit steengroeven en er wordt strenger gekeken naarde polijstwaarde, oftewel de stroefheid.

Volgens De Graaf heeft het probleem van snel slijtend asfalt alles te maken met de veranderde samenstelling van het verkeer in Nederland. Er zijn niet alleen meer voertuigen gekomen, maar auto's zijn de afgelopen twee decennia ook gemiddeld honderd kilo zwaarder geworden. Verder is het percentage vrachtauto's toegenomen en remmen voertuigen steeds beter, wat de druk op het asfalt vergroot. Daar komt bij dat zoab, het zeer open asfaltbeton dat geluidsabsorbeerd werkt, sneller slijt dan dicht asfaltbeton. Bij normale weersomstandigheden en gemiddeld gebruik van de weg, worden bij zoab na zeven jaar de eerste tekenen van verval zichtbaar. Na tien jaar moet het worden vervangen. Alle 'verdachte' snelwegen waarin riviergrind is verwerkt, worden goed in de gaten gehouden, aldus De Graaf. En voor de langere termijn wordt gewerkt aan een database waarin alle gebruikte materialen worden opgeslagen. Als er dart een probleem ontstaat met een weg, kan met een druk op de knop worden nagegaan waar het materiaal nog meer ligt.

En hoe zit het nu met de stroefheid? In Zuid-Holland is het allemaal onder controle, sust een medewerker van de provinciale dienst. Ook De Graaf zegt dat er geen reden is voor zorgen: „Alles wat na 2005 is gelegd, wordt niet meer plotseling glad." En voor de oudere stukken snelweg hoeven we ook niet te vrezen, bezweert ze. „Die worden goed gemonitord, zodat we er op tijd bij zijn om maatregelen te nemen. Zo erg als het was in 2004 wordt het niet meer."

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15216
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bericht door Via » ma 03 nov 2008, 15:22

Wat mij betreft gaan we toch weer voor bepaalde stukken weg terug op DAB. Dat is veel duurzamer (toch zo'n modewoord tegenwoordig... :? ) dan ZOAB, en op veel plaatsen maakt het voor het geluid ook niet echt uit wat er ligt.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bericht door Vinny » ma 03 nov 2008, 18:30

DAB heeft natuurlijk als nadeel dat ook de zichtbaarheid tijdens regenval ernstig verminderd. Dat geeft meer kans op ongevallen en meer filevorming...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5069
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bericht door Rogier » ma 03 nov 2008, 19:23

Daarnaast zit je nog met het probleem van de spoorvorming. In dat geval kun je beter SMA gebruiken (uiteraard in combinatie met een EME tussenlaag om spoorvorming definitief buiten de deur te houden).

Medianieuws

Re: Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bericht door Medianieuws » vr 28 nov 2008, 16:27

Cobouw (26-11-2008) schreef:Rijkswaterstaat wil glad asfalt in Zuid-Holland snel vervangen

Den Haag - Een deel van de rijkswegen in Zuid-Holland kampt weer met glad asfalt. Rijkswaterstaat heeft snelheidsbeperkingen ingesteld en wil het versleten asfalt versneld vervangen. Te zware belasting van de wegen in combinatie met het gebruikte steenslag vormen waarschijnlijk de oorzaak van slijtage. Vooral het vrachtverkeer op de rechterrijbaan blijkt een aanslag op de polijstwaarde van het asfalt. Op diverse plekken op de A12, bij het Gouwe Aquaduct én rond het Prins Clausplein en delen van de A4, gelden snelheidsbeperkingen van 90 en soms 70 kilometer per uur, vanwege slipgevaar. Rijkswaterstaat bevestigt de slijtage, maar benadrukt dat het gaat om een beperkt percentage van het wegennet. "Als iedereen zich aan de borden houdt, is er niets aan de hand." Waar mogelijk zal de dienst de betreffende wegvakken op korte termijn opruwen, maar dat is niet altijd mogelijk.
Enkele jaren geleden kampte Zuid-Holland ook al met verminderd stroef asfalt. Rijkswaterstaat vergoedde toen de schade van enkele ongelukken op de A12 en gaf drie aannemers spoedopdrachten voor vervanging van 41 kilometer asfalt. Het versleten asfalt is toen vervangen door zogenoemd 'bochtenzoab' om de kans op herhaling te reduceren. Sindsdien geldt een verbod op gebruik van-gebroken riviergrind en is de polijstwaarde naar 58 bijgesteld. Bovendien is de afgelopen twee jaar 2250 kilometer asfalt vervangen vanwege achterstallig onderhoud.

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Hoofdmoderator
Berichten: 18029
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 16:02

Re: Wederom gladde snelwegen door slijtage

Bericht door Snelwegfreak » vr 28 nov 2008, 19:11

Sorry voor de bump maar dit wil ik toch echt even kwijt...

Afbeelding

^^
Als dit met 60km/h is, dan wil ik absoluut niet zien hoe de vangrail eruit had gezien met 120km/h... :shock:

Of overdrijf ik nu een beetje?

Plaats reactie