[VRACHTTRAM] City Cargo Amsterdam

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

Re: 'Vrachttram komt definitief naar Amsterdam'

Bericht door Medianieuws » do 16 okt 2008, 16:51

[url=http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1078623.ece/Amsterdamse_vrachttram_lijkt_te_zijn_vastgelopen]Volkskrant[/url] (16-10-2008) schreef: Amsterdamse vrachttram lijkt te zijn vastgelopen

AMSTERDAM - Vergeleken met de Noord-Zuidlijn, de Zuidas, de afvalenergiecentrale of de te renoveren musea in de hoofdstad, zijn de kosten van de vrachttram voor Amsterdam te verwaarlozen. Toch lijkt het veelbelovende project te zijn gestrand. Rond deze tijd hadden in Amsterdam groen-witte trams moeten rijden, vrachttrams van de firma City Cargo. Het project werd vorig jaar zomer, na een geslaagde proef, omhelsd door het rood-groene stadsbestuur, dat met vallen en opstaan de luchtkwaliteit in de stad probeert te verbeteren. City Cargo verwierf een concessie voor tien jaar, waarmee het bedrijf exclusieve toegang kreeg tot de gemeentelijke infrastructuur: de tramrails. De vrachttrams zouden hun lading buiten de stad ophalen bij opslagplaatsen en die lossen op een drietal plaatsen in het centrum. Van daaruit zouden elektrisch aangedreven ‘E-cars’ de handel bij de klanten afleveren. Wethouder Marijke Vos (GroenLinks) van Milieu, zei in juni vorig jaar, toen de concessie werd verleend: ‘De vrachttram past uitstekend in alle gemeentelijke plannen om het goederenvervoer in de stad schoner en efficiënter te maken.’ Sindsdien is er veel mis gegaan bij City Cargo. Kapitaal en personeel verdwenen net zo snel als ze binnenkwamen, hetgeen eerder dit jaaronder veel meer leidde tot een kort geding tussen grootaandeelhouder Peter Hendriks en stroombedrijf Nuon, een van de nieuwe aandeelhouders. Het resultaat: Nuon hield de beloofde miljoenen op zak. Hendriks, inmiddels 9 miljoen euro lichter, zocht steun bij de gemeente. Of de stad financieel kon bijspringen bij de aanleg van de extra rails bij de laad- en losstations. Zo niet dan zou Amsterdam schuld dragen aan het wegblijven van de mooie vrachttram. Twee weken geleden kreeg Hendriks een antwoord. De stad is niet bereid verder zaken te doen met City Cargo. De raadsleden werden door wethouder Vos vertrouwelijk ingelicht. Reden voor de afwijzing: het is onduidelijk of de bedrijfsvoering van City Cargo stabiel is. Verder is er onduidelijkheid over de financiële structuur. Ten derde, maar dat stond niet in de brief, ligt Hendriks niet lekker ten stadhuize. Om maar te zwijgen over de Europese regels, die verbieden dat de stad ten behoeve van één commercieel bedrijf rails zou aanleggen. Even leek de PvdA de geplaagde ondernemer te hulp te schieten. Op luide toon eiste een raadslid 5,6 miljoen euro voor het project. Inmiddels is deze eis van tafel. De conclusie volgens talrijke ingewijden: de vrachttram komt er niet.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: 'Vrachttram komt definitief naar Amsterdam'

Bericht door Rene » do 16 okt 2008, 17:51

Opgeruimd staat netjes. :krant:

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31547
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт
Contacteer:

Re: 'Vrachttram komt definitief naar Amsterdam'

Bericht door Palance » do 16 okt 2008, 17:52

"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21917
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: 'Vrachttram komt definitief naar Amsterdam'

Bericht door Wouter N14 » vr 17 okt 2008, 14:16

Welles...nietes...welles :roll:
[url=http://www.htmfoto.net/nieuws/tonen.php?datum=20081017&item=580]HTM Foto / Novum[/url] (17-10-2008) schreef: Amsterdam nog steeds achter vrachttram

Exploitant van de Amsterdamse vrachttram City Cargo krijgt nog steeds alle steun van de gemeente om in de stad vracht per tram te vervoeren. Dat zegt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Marijke Vos donderdag. Geruchten dat City Cargo en de GroenLinks-politica niet meer met elkaar spreken, zijn volgens de zegsvrouw 'onzin'. Wel heeft het Amsterdamse stadsbestuur besloten om een bedrag van 6,5 miljoen euro voor de aanleg van extra tramrails niet uit te geven. "City Cargo had om dit bedrag gevraagd, maar kon niet aannemelijk maken dat de gemeente deze investering binnen afzienbare tijd zou terugverdienen", zegt de woordvoerder. De rails zijn nodig om de distributiecentra aan de randen van de stad op het bestaande tramnet aan te sluiten. Vanuit deze centra kunnen de trams met hun vracht naar het stadscentrum rijden.

City Cargo rijdt op proef al met een vrachttram door de stad. De gemeente juicht het plan toe omdat het bijdraagt 'aan een schonere lucht in de stad.' Volgens de woordvoerder van Vos kan het aantal vrachtwagens in de binnenstad er fors mee worden gereduceerd. "We staan nog steeds achter het plan, maar het is een commercieel project. Wel willen we City Cargo helpen bij het aanboren van een Europese subsidie om alsnog het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen." De gemeente heeft nog geen idee of dit gaat lukken en 'is terughoudend' als blijkt dat de subsidie vanuit Europa niet voldoende is om de rails aan te leggen.

City Cargo is er vast van overtuigd dat eind volgend jaar meerdere vrachttrams door de stad rijden. "Dat gaat zeker gebeuren. We krijgen alle steun van de gemeente", zegt een woordvoerder. "En het aanvragen van die subsidie kan snel gaan. Wij verwachten in december al te weten of het geld uit Brussel er komt."
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Medianieuws

Re: [VRACHTTRAM] City Cargo Amsterdam

Bericht door Medianieuws » wo 10 dec 2008, 23:26

[url=http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=39037]AT5[/url] (10-12-2008) schreef:Uitstel betaling bedrijf vrachttram

Het bedrijf City Cargo heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter. Dat heeft een woordvoerder woensdag bekendgemaakt.
De firma wilde vrachttrams door de binnenstad laten rijden. City Cargo stuitte echter op problemen bij de financiering van het project. Private partijen lieten het massaal afweten en ook de gemeente heeft vooralsnog niet met geld over de brug willen komen. Daardoor zit het bedrijf met een tekort van 6,5 miljoen euro.
City Cargo is nu in gesprek met de gemeente en logistieke partners over het maken van een doorstart.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9079
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [VRACHTTRAM] City Cargo Amsterdam

Bericht door Ds79m » za 13 dec 2008, 9:58

[url=http://www.telegraaf.nl/binnenland/2785828/__Vrachttram_van_de_baan__.html]Telegraaf[/url] (13-12-2008) schreef:Vrachttram van de baan

AMSTERDAM - Het prestigieuze vrachttramproject in Amsterdam is gesneuveld. Directeur Peter Hendriks van CityCargo werpt de handdoek in de ring en schuift de schuld voor het debacle in de schoenen van het Amsterdamse stadsbestuur. Het bedrijf, dat alleen al voor het concept verschillende internationale prijzen ontving en reeds succesvolle proefritten door de stad maakte, kreeg afgelopen week al uitstel van betaling en liet weten te werken aan een doorstart. In een vertrouwelijke wanhoopsbrief, in handen van deze krant, aan de Amsterdamse politiek schetst Hendriks echter een ander beeld. "Na 42 jaar werken in en houden van Amsterdam, de mooiste stad van de wereld, houdt mijn wereld op te bestaan. Ons cadeau aan Amsterdam wordt beleefd, maar gedecideerd afgewezen: thanks but no thanks. Binnenkort is CityCargo niet meer. Wat rest is nare publiciteit en een bloedig faillissement." Hendriks en verschillende investeerders zien bijna zeven miljoen euro aan investeringen verdampen.
Boehoe, het is allemaal de schuld van hunnie :huilen:
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21917
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [VRACHTTRAM] City Cargo Amsterdam

Bericht door Wouter N14 » ma 20 jul 2009, 9:50

En nu is echt definitief over en uit.
[url=http://www.logistiek.nl//distributie/transport-management/nid8588-vrachttram-nu-echt-ter-ziele.html]www.logistiek.nl[/url] (17-7-2009) schreef: Vrachttram nu echt ter ziele

Geplaatst: 17 jul 2009 De Amsterdamse vrachttram gaat de binnenstad niet bevoorraden. Een doorstart van het bedrijf CityCargo, de exploitant van de tram, is definitief van de baan. Initiatiefnemer Peter Hendriks is terug in zijn oude vak van headhunter. ‘Het is nu over en uit’, zegt een teleurgestelde Hendriks (62) in het Financieele Dagblad. "De gemeente Amsterdam is opnieuw afgehaakt en daarmee investeerders. Een publiek private samenwerking is mislukt", aldus de geestelijk vader van de vrachttram.

Verbetering luchtkwaliteit
Hendriks had in 2007 toestemming gekregen van wethouder Marijke Vos (Milieu) om met zijn bedrijf CityCargo tien jaar lang goederenvervoer per tram te verzorgen en winkels in de Amsterdamse binnenstad te bevoorraden. De vrachttrams moesten een bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit en ‘vervuilende' trucks weren uit het stadscentrum.

Miljoenen verlies
Maar de financiering van het project kwam niet rond. CityCargo kon de railinfrastructuur niet betalen - een eis van de gemeente. Eind vorig jaar ging het bedrijf van Hendriks met acht medewerkers. Het verlies bedroeg toen 2,6 miljoen euro.

Doorstart afgeketst
Afgelopen voorjaar leek er een doorstart mogelijk. Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, voerde gesprekken met de gemeente Amsterdam over een eventuele doorstart van de vrachttram. Deze week haakte het bedrijf echter af.

Publiek private samenwerking
Een directielid meldt in het FD dat Transdev samen met Strukton en de gemeente Amsterdam wilde zoeken naar ‘alternatieven om de kansen en risico's van het CityCargo-project te delen. Daarbij werd gedacht aan subsidies, leningen of een public private partnership.

Niet risicodragend
Transdev hoorde deze maand dat de gemeente haar voorstel verwierp. Daarmee is de komst van vrachttram definitief van de baan. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt dat de stad 'niet risicodragend wil participeren' in het project.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: [VRACHTTRAM] City Cargo Amsterdam

Bericht door Rene » ma 20 jul 2009, 17:22

Mooi, weer een volstrekt onzinnige vervoersvorm bijgeschreven in het kabinet van financieel onoplosbare rariteiten. :twisted:

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [VRACHTTRAM] City Cargo Amsterdam

Bericht door Vinny » ma 20 jul 2009, 18:41

In Dresden is het een succes...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76287
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [VRACHTTRAM] City Cargo Amsterdam

Bericht door Chris » ma 20 jul 2009, 18:55

Die tram in Dresden bedient enkel één fabriek van Volkswagen. Dat is wel wat anders dan een heel stadscentrum.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20524
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Slimmer bevoorraden in Centrum Amsterdam

Bericht door waldo79 » vr 19 feb 2010, 16:38

Schop...een tikje anders, maar het voorstel doet aan de mislukte vrachttram denken.

Amsterdam wil echt een eind maken aan het inefficiënte en milieuonvriendelijke bevoorraden van de binnenstad:
amsterdam.nl, 19 feb. 2010 schreef:Amsterdam wil slimmer bevoorrading binnenstad
19 februari 2010 - Tahira Limon
De gemeente gaat samen met vervoerders, winkeliers en horecaondernemers maatregelen uitwerken die moeten zorgen voor een slimmere en duurzame bevoorrading, vooral binnen de milieuzone voor vrachtauto’s. De maatregelen staan in het ‘Actieplan Slimme en Schone Stedelijke Distributie Amsterdam’, waarmee het college van B&W op dinsdag 16 februari heeft ingestemd.
Het actieplan draagt bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en verkeersdoor­stroming. Dat gebeurt door vervoersbewegingen gedurende de dag te spreiden, bevoorrading te bundelen en door het gebruik van schone vracht- of bestelauto’s en bevoorrading over water en per vrachtfiets.

Wethouder Marijke Vos (Milieu): “Met dit actieplan zetten we een belangrijke stap vooruit naar een duurzame bevoorrading van de stad. De kracht is dat deze maatregelen in nauwe samenwerking met de betrokken partijen, dus zowel met vervoerders en verladers als met de ontvangende partijen, zijn opgesteld. Samen met TLN, EVO, KvK Amsterdam, MKB en ORAM zijn we voortvarend bezig om de bevoorrading van Amsterdam efficiënter en schoner te maken.”
Bron, gehele bericht

Plaats reactie