[USA] Amerikaanse bewegwijzering

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[USA] Amerikaanse bewegwijzering

Bericht door Chris » vr 30 sep 2005, 22:35

De Amerikaanse bewegwijzering is nogal verschillend dan de Europese. In Europa worden vaak control cities gebruikt. Dit zijn grote steden die op of aan de route liggen van de betreffende weg. In Amerika vind je in grote steden vaak (lang niet altijd) aanduidingen zoals thru-traffic, of TO I-xx. Doorgaand verkeer of naar: Interstate-zoveel.

Ook de control cities zijn nogal verschillend. In Amerika worden zowel grote als kleine steden als control city gebruikt, nogal afwijkend van het Europese. Naar mijn mening zijn er veel te veel kleine plaatsen die als control city worden gebruikt. Bijvoorbeeld vanaf de I-30 vanuit Little Rock, Arkansas richting het westen. Is Hot Springs of Texarkana de control city. Logischer zou zijn om het weliswaar wat verderweg gelegen, maar veel en veel grotere stad Dallas te gebruiken. Daar leidt de I-30 ook heen.
Ander voorbeeld: Op de I-70 vanaf Baltimore richting Pittsburgh wordt zelfs het gat Hancock gebruikt als control city. Dit is nog niet eens een dorp zo klein.

Afbeelding

Veel logischer is om hier de stad Cumberland of Pittsburgh zelf aan te geven.

Andere dingen die aangegeven worden zijn bijvoorbeeld op de I-355 bij Chicago. Die (tol)weg loopt door de westelijke voorsteden van Chicago. In plaats van een grotere voorstad zoals Naperville aan te geven, staat er alleen "western suburbs"

Dan de afstandsborden. Die zijn er vrijwel niet. Zeker niet in de grote steden. Op de I-5 in het greater Los Angeles area zul je ze niet tegenkomen. Wel weer wat vaker buiten de grote steden, maar lang niet overal. Vaak staan hier wel weer verdere steden op, zoals op de I-80 voor Sacramento staat Portland al aangegeven, ruim 1300km!
Soms staan er ook voor de gein borden bij zoals deze:

Afbeelding

De bewegwijzering naar de snelweg toe kent vooral East/West/North/South aanduidingen. De steden komen er vaak pas bij op de snelweg zelf. Ken je rijrichting dus. Op de snelweg zelf is er altijd de windrichting toegevoegd, maar staat er bijna altijd ook een control city bij.
Afbeelding verwijderd

Het interstate system kent vele dubbelnummeringen. veel korte kleine stukken, maar ook langere stukken zoals de I-80/I-90/I-94 rond de grote meren en de I-20/I-59 in Alabama.

Interstates kun je herkennen door dit soort borden:
Afbeelding

Dit teken komt altijd terug op de bewegwijzering:
Afbeelding

Dan heb je de zogenaamde auxiliary lanes. Dat zijn heel lange uitvoegers, vaak met een bordje erboven: exit only. Dit is vaak het geval bij snelwegen met veel rijstroken.

In stedelijke gebieden zijn ontzettend veel afslagen, bijna elke straat heeft zijn eigen afslag! Die worden dan ook ruim van te voren aangegeven, zodat je niet op de 7e of 8e strook blijft rijden, maar al van te voren richting het rechter gedeelte van de rijbaan kan gaan.
Afbeelding

Het einde van een snelweg wordt altijd aangegeven:
Afbeelding

Bij knooppunten staan altijd veel borden, zodat het altijd duidelijk is welke rijstrook en richting moet hebben.


Afbeelding

Soms worden er ook staten of bruggen als "control city" gebruikt.
Het is dus belangrijk enige topografische kennis van je omgeving te bezitten, alhoewel east of west al een hoop onduidelijkheid wegnemen, maar het zal wel wennen zijn. In Amerika is dit systeem nogal handig omdat het een grid-systeem is. De meeste snelwegen zijn noord-zuid of oost-west en niet al teveel diagonaal of andere vage vormen zoals in Europa vaak het geval is.

In opkomst zijn de (korte) tolwegen rondom grote steden, die een zekere mate van snelheid garanderen ten opzichte van de gewone highways.
Afbeelding
In kentucky, Florida, Illinois, Indiana, Ohio en Kansas zijn er ook langere intercity stukken tolweg. Zo kent new York bijvoorbeeld de New York Thruway, dat is de I-90 en I-87 dwars door de gehele staat.

Ook staat er soms nog héél oude bewegwijzering:
Afbeelding

Afbeelding

In het oosten zijn dit soort borden in opkomst, met name in Maryland en Virginia:
Afbeelding

soms zijn er geen pijlen, maar rijbaanaanduidingen, zeer duidelijk.
Afbeelding

Opvallend is dat een T-knooppunt waar je dus 2 kanten opkan is gesplitst in 2 afslagen; A en B.

Knooppuntnamen zoals in Nederland kent men niet in de USA. Wel vooraanduidingen voor knooppunten zoals deze borden:
Afbeelding

Sommige knooppunten zijn nog erg oud, met té scherpe verbindingsbogen. Dan willen er wel eens speciale borden staan:
Afbeelding

Veel borden zijn nog uitwendig verlicht, zeker rondom grote steden. Nieuwe wat lichter groenige borden zijn in opkomst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Soms staan er ook alleen wegnummers aangegeven, zoals hier in St. Louis
Afbeelding

Conclusie: De bewegwijzering is duidelijk, zei het dat het naar Europese standaarden met de control cities duidelijker kan. Groot verschil zijn de wegnummeraanduidingen en de windrichtingen. En het aantal afslagen in stedelijke gebieden icm heel, heel veel rijstroken.
Laatst gewijzigd door Chris op do 16 mar 2006, 23:35, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » za 01 okt 2005, 11:15

Het Eisenhower Interstate System

Richtingen:
Even nummers gaan van west naar oost
Onever nummers gaan van zuid naar noord
Nummers die eindigen op 0 zijn belangrijke west-oost routes
Nummers die eindigen op 5 zijn belangrijke zuid-noord routes

Orientatie:
Lagere nummers zijn over het algemeen in het zuiden en westen
Hogere nummers zijn over het algemeen in het noorden en oosten.
Het interstatesysteem vormt een grid oplopend van west naar oost en zuid naar noord.

De interstates zijn zo genummerd dat het de bedoeling is dat er geen US highway en een Interstate highway met hetzelfde nummer zijn in 1 staat.
Uitzonderingen:
- I-24 en US24 bestaan beiden in Illinois
- Verlenging van de I-49, I-69 en I-74 gaan erin resulteren dat ze hun naamgenoten van de US highways zullen ontmoeten.
- I-50 en I-60 bestaan niet om verwarring met de US50 en US60 in centraal USA te voorkomen.

Een groot aantal interstates is niet genummerd, vanwege hun korte lengte, of om verwarring met vaak de zelfde naam aan State Highways te voorkomen. Voorbeelden: I-110 in El Paso, TX en I-124 in Chattanooga, TN.

Loop routes en Throug routes die over het algemeen aan beide kanten aan een interstate aansluiten hebben een even eerste nummer.
-Volledige ringen: I-270 (Columbus), I-275 (Cincinnati), I-285 (Atlanta), I-410 (San Antonio), I-465(Indianapolis), I-495 (Washington) , I-610 (Houston) en I-695 (Baltimore).

De I-495 bedient Virginia en Maryland, maar een stukje gaat ook door het District of Columbia (D.C.) Er mag geen 2 keer hetzelfde nummer in 1 staat voorkomen.

De I-271 en I-480 komen samen ten oosten van Cleveland. Het is de enige lokatie waar 2 3-cijferige interstates samen komen en eindigt.

Een aantal routes hebben een even eerste nummer, maar eindigen niet aan het eind aan een andere interstate, zoals wel zou moeten: I-264 (Norfolk), I-295 (New York City), I-478 (New York City), I-495 (New York City), I-678 (New York City), I-635 (Dallas) en de I-878 (New York City).

De volgende nummers zouden een intercityfunctie moeten hebben, maar hebben dat niet: I-280 (California), I-476 (Pennsylvania), I-495 (Massachusetts), I-680 (California) en I-684 (New York/Connecticut). Dit zijn veelal wegen vanuit een stad naar heel kleine stadjes, of andere doorgaande Interstates.

Een bijzondere is de I-238 in California (bij Oakland). Het is er een die als aftakking van de I-80 zou moeten dienen en dus een I-x80 nummer zou moeten krijgen. Maar alle I-x80 nummers waren al in gebruik dus is de Interstate vernoemt naar de California I-238.

Sommige evennummers met 3 cijfers bedienen staten die zelf niet bediend worden door hun ouders (de I-xx nummers). Zoals de I-275 in Indiana, en de I-287 in New Jersey.

Spur routes en city routes:

Dit zijn wegen die niet eindigen aan een Interstate aan één eind, hebben een oneven eerste nummer.
- I-585 in South Carolina verbind niet met zijn ouder (de I-85), hij begint aan de Business Loop I-85 en eindigt in het centrum van Spartanburg.

- De volgende routes zouden Intercityroutes moeten zijn, maar hebben een regionale functie: I-380 (Pennsylvania), I-385 (South Carolina), I-505 (California).

- Sommige onevennummers met 3 cijfers bedienen staten die zelf niet bediend worden door hun ouders (de I-xx nummers). zoals de I-129 in Nebraska, en de I-535 in Wisconsin.

Sommige interstates hebben verlengingen (met Interstate-standaarden), maar zijn genummerd naar de state highways, zoals de I-15 die in San Diego overgaat in de CA-15, de I-265 in New Albany die IN-265 wordt, de I-381 die in Bristol overgaat in VA-381, de I-481 in Syracuse die overgaat als NY-481, en de I-690 in Syracuse, die gaat over in de NY-690.

Sommige toekomstige voorgestelde plannen voor nieuwe Interstates, hebben al state route nummeringen zoals de TN-840 in Nashville en de CA-905 in San Diego.

Korste/langste routes in het systeem

Kortste route: I-878 in New York
Langste routes: I-90 Seattle - Boston 3100miles / 4988km
I-80 San Francisco - New York 2919miles / 4697km
I-40 Barstow - Wilmington 2540miles / 4087km
I-10 Los Angeles - Jacksonville 2457miles / 3953km
I-70 Cove Fort - Baltimore 2001miles / 3220km

Hoogste/Laagste punten in het systeem

Hoogste punt: I-70 in de Eisenhower Tunnel in Colorado, 3693m hoog.
Laagste punt: (exclusief tunnels) I-8 bij El Centro in California, -16m

Incomplete knooppunten en verkeerslichten

I-70 in Breezewood (Pennsylvania) Om aan te sluiten vanaf de I-70 op de Pennsylvania Turnpike, doorgaand verkeer moet dan de US-30 gebruiken door Breezewood, een aantal verkeerslichten passerend.

I-78 in Jersey City (New Jersey), Tussen het westelijke einde van de New Jersey Turnpike Extension en de ingang van de Holland tunnel, de I-78 passeert enkele verkeerslichten.

I-180 in Cheyenne (Wyoming) is de gehele route gelijkvloers met 5 verkeerslichten, mag eigenlijk geen interstate genoemd worden.

Interstates met tol

I-35 Kansas Turnpike
I-39 Northwest Tollway (Illinois)
I-44 H.E. Bailey Turnpike, Turner Turnpike, Will Roger Turnpike (Oklahoma)
I-70 Pennsylvania Turnpike, Kansas Turnpike
I-75 Alligator Alley (Florida) Mackanaw Bridge (Michigan)
I-76 Ohio Turnpike, Pennsylvania Turnpike, Walt Whitman Bridge (Pennsylvania)
I-77 West Virginia Turnpike
I-78 Delaware river Bridge, Holland Tunnel (New Jersey)
I-80 Delaware river Bridge (New Jersey), Ohio Turnpike, Indiana Toll Road, Tri-State Tollway (Illinois), Carquinez Bridge, San Francisco Bay Bridge (California)
I-84 Hudson River Bridge (New York)
I-87 New York Thruway
I-88 East-West Tollway (Illinois)
I-90 Massachusetts Turnpike, New York Thruway, Ohio Turnpike, Indiana Toll road, Chicago Skyway (Illinois), Northwest Tollway (Illinois)
I-93 F.E. Everett Turnpike (New Hampshire)
I-94 Tri-State Tollway (Illinois)
I-95 Fort McHenry Tunnel, JFK Memorial Highway (Maryland), Delaware Turnpike, New Jersey Turnpike, G. Washington Bridge (New York), New England Thruway (Connecticut), New Hamsphire Turnpike, Main Turnpike.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » za 01 okt 2005, 11:16

Ík vind het maar onoverzichtelijk. Vooral dat 'to Chigaco VIA toll road'; kan veel duidelijker en simpeler door gewoon:
Chicago (TOLL) te schrijven.

Exit 292
Interstate routeschildje
Chicago (TOLL)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » za 01 okt 2005, 14:33

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

I-10 in het zuiden van New Mexico

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » za 01 okt 2005, 14:37

Eerste vooraanduiding knooppunt
Afbeelding

2e aanduiding
Afbeelding

evt onconventionele doelen:


Afbeelding

Het knooppunt zelf (een trompet):
Afbeelding

Afstandsbord:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » za 01 okt 2005, 15:11

Bordenwoud:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Voor de tolwegen zijn aparte schildjes:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15216
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » za 01 okt 2005, 15:25


Breyten
stadsweg
Berichten: 274
Lid geworden op: wo 15 jun 2005, 8:22
Locatie: Voorschoten

Bericht door Breyten » za 01 okt 2005, 17:20

Mooie rapportage! :toppie:


Afbeelding


Ik vind die slipsporen op de foto wel onheilspellend.

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6389
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » za 01 okt 2005, 17:29

Ik vind het Amerikaanse systeem toch echt stukke slechter dan het Europese. Met één controlcity moet je maar hopen dat je de goede kant op gaat. En maar hopen dat je de goede 'windrichting' neemt :roll: . Verder vind ik de portaalborden ook niet mooi, maar goed, dat is persoonlijke smaak. En dan met die criminaliteit daar, nee ik ben toch maar blij dat ik in Europa woon. :EU:

marcel
2x2 autosnelweg
Berichten: 5460
Lid geworden op: ma 07 mar 2005, 14:15
Locatie: Adliswil CH
Contacteer:

Bericht door marcel » za 01 okt 2005, 17:30

Ik vind het een duidelijk systeem.
In het algemeen zul je wel weten welke windrichting je moet hebben. Verder zijn de bestemmingen meestal wel logisch: bijv. Hancock is bij het eerstvolgende knooppunt van Interstates (68 en 70).
Chrizz schreef:Een groot aantal interstates is niet genummerd, vanwege hun korte lengte, of om verwarring met vaak de zelfde naam aan State Highways te voorkomen. Voorbeelden: I-110 in El Paso, TX en I-124 in Chattanooga, TN.
Bedoel je dat de nummers niet op de borden staan?

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18233
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Bericht door boe! » za 01 okt 2005, 18:02

Breyten schreef:Ik vind die slipsporen op de foto wel onheilspellend.
Die had het derde bord natuurlijk nog niet opgemerkt. ;) http://rockymountainroads.com/new_mexic ... -dust3.jpg

woutero
stadsweg
Berichten: 430
Lid geworden op: di 17 mei 2005, 0:28

Bericht door woutero » zo 02 okt 2005, 14:47

De bewegwijzering is wel even wennen wanneer je rijdt in de VS. Op sommige hierboven beschreven lijkt de bebording vrij logisch - hoewel je over de keuze van control cities natuurlijk kunt discussiëren.

In werkelijkheid bestaan er inderdaad plekken waar de bebording logisch is, maar een paar mijl verderop kan de control city dan alweer van de borden verdwenen zijn, of duikt er ineens een andere control city op. Wegnummering wordt wel consequent aangegeven.

Bij afritborden (m.n. wanneer het geen belangrijke doorgaande verbinding betreft) staat zelden een plaatsnaam genoemd, maar eerder een straatnaam of wegnummer.

Als je een stad binnenrijdt wordt dat lang niet altijd aangegeven. Soms staan er bordjes als: "Tacoma, next eight exits", maar lang niet overal. Vervolgens moet je het dan doen met afritbebordingbebording als: 7th Ave. N (West), o.i.d. Door het grid stratenpatroon is het echter altijd vrij makkelijk om je bestemming te vinden, maar ken je straatnaam.

Naar pijltjes betekenen in de VS ook iets anders dan in Europa. In de VS betekent een pijltje boven een rijstrook eerder een suggestie: Als je daar rijdt, dan is het OK. Alleen als er EXIT ONLY bij staat betekent het ook daadwerkelijk dat je voor een andere bestemming niet in deze baan moet zitten. Verder bestaan er zowel pijltjes naar boven als naar beneden, schuin omhoog en schuin omlaag zonder dat er een verschil tussen lijkt te bestaan.

Kortom: Wegnummering wordt in de VS uitstekend en consequent bebord, maar wat in Europa juist zo belangrijk is (bestemmningen en rijbaantoewijzing) is in de VS meer een bijverschijnsel, waar niet veel aandacht aan wordt besteed en waar geen consequent systeem voor lijkt te bestaan.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » zo 02 okt 2005, 14:55

Vergis ik me nu of hebben ze daar niet echt de gewoonte om reflectorpaaltjes langs de wegen te zetten? Lijkt me gezellig 's nachts ... :shock:
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » zo 02 okt 2005, 22:15

marcel schreef:Ik vind het een duidelijk systeem.
In het algemeen zul je wel weten welke windrichting je moet hebben. Verder zijn de bestemmingen meestal wel logisch: bijv. Hancock is bij het eerstvolgende knooppunt van Interstates (68 en 70).
Chrizz schreef:Een groot aantal interstates is niet genummerd, vanwege hun korte lengte, of om verwarring met vaak de zelfde naam aan State Highways te voorkomen. Voorbeelden: I-110 in El Paso, TX en I-124 in Chattanooga, TN.
Bedoel je dat de nummers niet op de borden staan?
Jep, dat bedoel ik.

De control cities zijn officieel vastgelegd in de wet trouwens. Federal Highway Act of iets van die strekking. Reflectorpaaltjes kennen ze niet, tenminste ik heb ze zo niet gezien. Zeker in het pikdonker van de woestijnen in het westen lijkt me dat niet ongevaarlijk! :!:

N414Racer
zandpaadje
Berichten: 7
Lid geworden op: do 15 sep 2005, 23:57
Locatie: Thuis bij de kachel

Bericht door N414Racer » ma 03 okt 2005, 13:14

Het is een kwestie van wennen.
Op de Interstates moet goed onthouden in welke stad je rijdt. Je kan bijvoorbeeld een afritnaam "3rd Avenue" tegenkomen en over 5 mijl zie je dan nóg zo'n afritnaam. Kan twee dingen betekenen: 1) Het is de zelfde weg. 2) Het is een weg met de zelfde naam, maar in een andere stad.
Afritnummers worden (vooral in California) niet consequent toegepast, terwijl het juist voor de USA verdraaid nodig is aangezien er meerdere afritnamen zijn.

Buiten de Interstates is het een kwestie van kleine bordjes zoeken met de wegnummering én de richting. Een autokaart is een MUST voor bestuurders in Amerika!

Mijn complimenten voor de uitstekende reportage van Chrizz!
[/i]
LATORRRRRRRRRRRRRRR!

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » ma 03 okt 2005, 16:38

New York City zelf (dus niet het stedelijke gebied eromheen) heeft ook veel dezelfde straatnamen. Het is oplopend vanaf 1st street in zuidelijk Manhattan tot minstens 261st street in het noorden van The Bronx. Dit zijn de oost-west straten. Noord-Zuid zijn Avenues. Dat zijn er minder, omdat Manhattan niet zo breed is.
Maar in Queens zijn de streets weer Noord-Zuid en de Avenues oost-west.
Verder nummeren ze zo ook de roads zoals 1st road etc.
In Zuidelijk Brooklyn (Breukelen) hebben ze weer letters, zoals Avenue X, Avenue N etc.

Verder is het handig om voor de stadssnelwegen in New York de namen/afkortingen te kennen. zoals LIE (Long Island Expressway), BQE (Brooklyn-Queens Expressway)
Een van de langste straten is Broadway, die loopt tot enkele tientallen kilometers uit het centrum richting Noorden.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » za 08 okt 2005, 22:13

Apartheden

In Vinita, Oklahoma, de grootste McDonalds van de wereld staat bovenop de I-44 (Wichita Falls - St. Louis)

In Kearney, Nebraska "The Great Platte River Road Archway Museum" is over de I-80 (San Francisco - New York) gebouwd.

In Reno, Nevada, een Walgreens winkel is over de I-80 (San Francisco - New York) Gebouwd.

In Newton, Massachusetts, is er een Star Market supermarkt bovenop de I-90 (Seattle - Boston) gebouwd. Verder staat er een Sheraton hotel bovenop de I-90.

In Boston, Massachusetts, is er een enorme wolkenkrabber bovenop de I-90 gebouwd.

in Atlanta, Georgia, is er een metrostation boven de I-75 (Miami - Sault ste Marie) gebouwd.

In Seattle, Washington, is er een groot park van meerdere verdiepingen(!) over de I-5 (San Diego - Vancouver) gebouwd.

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6389
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » ma 31 okt 2005, 12:30

Nog iets bijzonders op deze foto van chrizz:

Afbeelding

Horizontale stoplichten. Ik wist niet dat ze die ook in Amerika hadden. Het ziet er wel apart uit.

Matthijs
expressweg
Berichten: 2702
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Hilversum
Contacteer:

Bericht door Matthijs » ma 31 okt 2005, 16:39

Jeroentjuh16 schreef:Horizontale stoplichten. Ik wist niet dat ze die ook in Amerika hadden. Het ziet er wel apart uit.
Dat hebben ze toch in bepaalde staten, zoals Florida?

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21915
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re:

Bericht door Pino » zo 10 feb 2008, 15:54

Paar observaties na een weekje New York.
woutero schreef:Bij afritborden (m.n. wanneer het geen belangrijke doorgaande verbinding betreft) staat zelden een plaatsnaam genoemd, maar eerder een straatnaam of wegnummer. Vervolgens moet je het dan doen met afritbebordingbebording als: 7th Ave. N (West), o.i.d. Door het grid stratenpatroon is het echter altijd vrij makkelijk om je bestemming te vinden, maar ken je straatnaam.
Ik ben die verwijzingen naar straatnamen wel gaan waarderen. In Nederlandse steden zie je steeds meer verwijzingen op de borden die of onduidelijk zijn (Centrum-oostzijde) of die de lading maar half dekken (afrit Kralingen op de A16 die je voor bepaalde delen van Kralingen niet moet gebruiken, maar die je weer wel kunt gebruiken voor vele andere delen van Rotterdam). Een straatnaam geeft veel duidelijkheid over de invalsweg die je pakt.

Voor ter plaatse bekenden is het heel handig, maar ook voor ter plaatse onbekenden heeft het een voordeel ten opzichte van een beschrijving van stadsdelen of objecten. Met name wanneer die beschrijving last heeft van een van de hiervoor omschreven euvels. Een straatnaam matcht doorgaans met de routebeschrijving die iemand heeft of met instructies op het navigatiesysteem. Als je een landkaart gebruikt, weet je meteen op welk punt je de stad binnenkomt. Dat vergemakkelijkt de overgang van de landkaart naar de plattegrond van de stad. Herinner mijzelf nog uit Zuid-Afrika dat we bij het inrijden van de stad Bloemfontein de afrit "Nelson Mandela Drive" pakten (stond overigens ook meteen bij aangegeven dat die route naar het centrum leidde). Hierdoor meteen op de stadsplattegrond elders in de atlas kunnen bepalen waar in de stad we zaten.

Kortom, ik ben er wel voor om in Nederland vaker (mede) te verwijzen naar de kruisende invalsweg.

[wordt vervolgd]

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21915
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [USA] Amerikaanse bewegwijzering.

Bericht door Pino » zo 10 feb 2008, 15:54

Kortom: Wegnummering wordt in de VS uitstekend en consequent bebord, maar wat in Europa juist zo belangrijk is (bestemmingen en rijbaantoewijzing) is in de VS meer een bijverschijnsel, waar niet veel aandacht aan wordt besteed en waar geen consequent systeem voor lijkt te bestaan.
Over bestemmingen is in de VS wel degelijk nagedacht, zie de in de Amerikaanse richtlijn bewegwijzering vastgelegde control cities. Deel 2 is dat voor de kruisende richting vaak een straatnaam als nuttiger wordt ervaren dan als doelen (zie hiervoor) en dat voor de doorgaande richting vaak geen verwijzing voor de doorgaande richting nodig wordt geacht. En die keuze vind ik best verdedigbaar.

Wat me bij de bebording van wegnummers opvalt, is dat die vaak maar beperkt is geïntegreerd met de andere bebording. Dat geldt met name voor de doorgaande richting: als er eens een keer een rechtdoorbord staat, bevat dat alleen doelen en niet het wegnummer. Vaak zelfs een verwijzing dat deze weg leidt naar een bepaald ander wegnummer, maar geen verwijzing naar de weg waar je je op bevindt ("to I-495"). Het nummer daarvan zie je dan alleen maar terug op separate bevestigingsborden, zoals eerder in deze draad gepost. Op de afritbewegwijzering komen wegnummers meestal weer wel terug, maar ook daar moet je het vaak nog hebben van separate trailblazers.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Re:

Bericht door Chris » zo 10 feb 2008, 16:15

Pino schreef:Ik ben die verwijzingen naar straatnamen wel gaan waarderen.
Ik vind dat inderdaad ook wel een goed systeem, wat in Amsterdam door die S-afslagen al enigzinds wordt toegepast.

Nadeel van het Amerikaanse systeem is dat ze regelmatig op plattelandsstukken snelweg ook alleen een straatnaam bewegwijzeren, soms bij gebrek aan beter, maar soms ook in de plaats van een dorp of gehucht.

Overigens schijnt de kwaliteit van het wegdek en bewegwijzering wel behoorlijk te verschillen per staat. Bijvoorbeeld de Pennsylvania turnpike is wel een verschil met de ouwe bende in California.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [USA] Amerikaanse bewegwijzering.

Bericht door Chris » ma 12 mei 2008, 13:14

Snelweg zonder control cities:
Afbeelding
I-820 in Fort Worth, Texas

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [USA] Amerikaanse bewegwijzering.

Bericht door Vinny » ma 12 mei 2008, 20:47

slecht... :?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: Re:

Bericht door Rene » ma 12 mei 2008, 21:02

Pino schreef:Voor ter plaatse bekenden is het heel handig, maar ook voor ter plaatse onbekenden heeft het een voordeel ten opzichte van een beschrijving van stadsdelen of objecten. Met name wanneer die beschrijving last heeft van een van de hiervoor omschreven euvels. Een straatnaam matcht doorgaans met de routebeschrijving die iemand heeft of met instructies op het navigatiesysteem. Als je een landkaart gebruikt, weet je meteen op welk punt je de stad binnenkomt. Dat vergemakkelijkt de overgang van de landkaart naar de plattegrond van de stad.
Interessante gedachte, waar ik me goed iets bij voor kan stellen.
Ik zal het eens aankaarten.

Overigens valt of staat dit natuurlijk met duidelijke straatnamen zonder dubbeling. Zo kruist de A10 bij de s115 en s117 dezelfde IJdoornlaan.
En wat te doen met de s108 Amstelveenseweg als je daar pertinent geen doorgaand verkeer naar Amstelveen wilt hebben ?

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9079
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [USA] Amerikaanse bewegwijzering.

Bericht door Ds79m » ma 12 mei 2008, 21:13

In Australië worden ook straatnamen gebruikt bij de diverse afritten op de randweg langs Melbourne. Ik vind het een duidelijk systeem.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [USA] Amerikaanse bewegwijzering.

Bericht door Vinny » ma 12 mei 2008, 21:24

Overigens valt of staat dit natuurlijk met duidelijke straatnamen zonder dubbeling. Zo kruist de A10 bij de s115 en s117 dezelfde IJdoornlaan.
Ik denk in Amsterdam meer aan de straatnamen Transformatorweg en Nieuwe Hemweg, in plaats van als afritnaam 'Westpoort zoveelduizend t/m zoveelduizend'.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Hensepens
autoweg
Berichten: 1072
Lid geworden op: wo 09 mar 2005, 21:17
Locatie: Hoofddorp
Contacteer:

Re: [USA] Amerikaanse bewegwijzering.

Bericht door Hensepens » ma 12 mei 2008, 22:01

Vinny schreef:
Overigens valt of staat dit natuurlijk met duidelijke straatnamen zonder dubbeling. Zo kruist de A10 bij de s115 en s117 dezelfde IJdoornlaan.
Ik denk in Amsterdam meer aan de straatnamen Transformatorweg en Nieuwe Hemweg, in plaats van als afritnaam 'Westpoort zoveelduizend t/m zoveelduizend'.
bestemmingsverkeer in Westpoort zal hier anders over denken. Ik neem aan dat de bedrijven in Westpoort de locale nummering ook zelf gebruiken in hun communicatie met leveranciers. Dan is een code die overigens verder wordt gebruikt in Westpoort zelf handiger.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21915
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [USA] Amerikaanse bewegwijzering.

Bericht door Pino » ma 12 mei 2008, 22:05

Overigens valt of staat dit natuurlijk met duidelijke straatnamen zonder dubbeling. Zo kruist de A10 bij de s115 en s117 dezelfde IJdoornlaan.
En wat te doen met de s108 Amstelveenseweg als je daar pertinent geen doorgaand verkeer naar Amstelveen wilt hebben ?
Om die redenen moet je duidelijk maken dat het alleen om de naam van de kruisende weg gaat, en niet om een doel. Mensen pakken toch ook niet de Haarlemmerstraat als ze van Amsterdam Centraal naar Haarlem willen? In die context is denk ik ook het twee keer kruisen van dezelfde IJdoornlaan niet echt een probleem. De straatnaam staat er meer ter ondersteuning.

De stadsdelen volledig weglaten van de borden, zoals in de VS, lijkt me in Nederland niet haalbaar. Het ontbreekt Nederlandse straatnamen aan het onderscheidend vermogen dat nodig is om in een keer helemaal duidelijk te maken hoe en wat. Daarbij spelen een aantal factoren een rol. De eerste is de Nederlandse stedenbouw. Bij ons geen grids waar je alsmaar rechtdoor gaat op dezelfde straat. Daardoor is de ene afrit een fantastische invalsweg (s114 Zeeburg) en is de daaropvolgende niets meer dan een lokaal afritje (s115 Nieuwendam). Door alleen straatnamen aan te geven, neem je die nuance weg. Een (korte) serie doelen naast de straatnaam blijft bij afritten van Nederlandse steden denk ik nodig.

Verder zul je goed na moeten denken hoe je precies verwijst. Mensen hebben het over de Piet Heintunnel, maar de naam van de kruisende straat met de A10 is de Zuiderzeeweg (die richting IJburg overigens meteen van naam verandert in IJburglaan). Bij afrit Rotterdam-Centrum op de A16 denkt iedereen aan de Maasboulevard, maar je rijdt toch echt eerst nog een kilometer over de Abraham van Rijckevorselweg. En afrit Kralingen op de A20 leidt alleen naar de parallel verlopende Gordelweg.

Kortom, er is het nodige voer tot nadenken voordat hier echt iets mee gebeurt. Het door Chris gemaakte punt over s-nummers lijkt me valide en ook afritnummers zullen helpen met het vinden van de juiste afrit, zelfs als de doelenkeuze nergens over gaat. En ze helpen ook om de juiste positie op de stadsplattegrond te vinden. Maar goed, mijn punt was meer algemeen bedoeld en die zin dat het zin heeft om te weten wat voor weg je zult kruisen. Dat geldt zowel voor kruisingen op het OWN als voor afritten. En aangezien er bij gewone kruisingen op het OWN vaak geen sprake zal zijn van een kruisende s-weg (laat staan een afritnummer), moet je het toch hebben van vermeldingen van de straatnaam. Die ik dan ook veel liever op de borden zie staan dan een halfslachtige poging om die weg te omschrijven met doelen die niet dekken. Zie de eerder genoemde voorbeelden.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [USA] Amerikaanse bewegwijzering.

Bericht door Vinny » ma 12 mei 2008, 23:10

bestemmingsverkeer in Westpoort zal hier anders over denken. Ik neem aan dat de bedrijven in Westpoort de locale nummering ook zelf gebruiken in hun communicatie met leveranciers. Dan is een code die overigens verder wordt gebruikt in Westpoort zelf handiger.
Oh je kunt die nummering best aangeven op het bord; zolang de afritnaam maar een echte naam is en geen gedrochtelijk iets waar iedere nieuwslezer zijn tanden op stuk bijt, de weggebruiker in opperste verwarring achterlatend over welk wegvak eigenlijk bedoeld wordt...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Plaats reactie