Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.
Wicher schreef:Toen de A5 nog in aanleg was had men er toch ook speciaal grote kruizen op aangebracht om verwarring te voorkomen?
Dat was juist het geval op de polderbaan toen die nog in aanleg was; het is 'standaard' om aan het begin (en einde) van niet in gebruik zijnde landingsbanen kruizen te plaatsen. Wat echter mediabekendheid opleverde was het uitlekken dat er al een paar keer foutjes waren gemaakt door piloten die op zicht vlogen en een baan te ver uitkozen. Die werden allemaal op tijd teruggefloten door de luchtverkeersleiding.
Overigens hadden piloten die op ILS bakens vlogen sowieso geen last van de mogelijke verwarring doordat de Polderbaan nog geen werkende bakens had natuurlijk. ILS is ook de standaard procedure voor landingen, maar je hebt natuurlijk altijd van die piloten die het liever stoer ouderwets willen doen
Naar wat ik vernomen heb, heeft een van het oude Schiphol opgestegen vliegtuig een keer een noodlanding willen maken op rijksweg 4. Dat ging niet goed, want het steile viaduct van de aansluiting Hoofddorp ("katterug") lag danig in de weg, met als gevolg dat het vliegtuig daar van de "landingsbaan" afschoof.
Wanneer dit is gebeurd ? Ik weet het niet. Waarschijnlijk ergens tussen 1937 en 1950. Het is een verhaal uit overlevering, dat een collega mij vertelde.
In Bulgarije heb je een stuk tussen Plovdiv en Sofia waar geen middenvangrail zit en ook geen portaalborden. Je mag er maar 80km/u en het is daar tijdelijk even geen snelweg volgens de verkeersborden, maar wel gewoon 2x2 rijstroken met vluchtstrook. Daar kan makkelijk een vliegtuig landen.
Gisteravond kwam ik terug uit Duitsland, dus ik heb de gelegenheid benut om een groot deel van de N344 (de oude E8) af te rijden. Nergens zag ik een stuk dat als landingsbaan kon dienen. Het gedeelte bij Teuge is tweebaans en daarmee te smal. Dat rare stukje vierbaans bij Deventer is wel opmerkelijk - het begint net na de brug. Dit zou in aanmerking komen, ware het niet dat precies halverwege de weg onder de spoorweg doorduikt...
Misschien is dit viaduct pas later gebouwd en was er voorheen een overweg. Dan zou het kunnen. De spoorlijn is in de jaren vijftig geëlektrificeerd, na die tijd had de bovenleiding dus in de weg gehangen.
Nouja, het blijft een interessant thema en ik zoek zeker verder. Overigens verdenk ik nog altijd een deel van de A1, het stuk tussen wegrestaurant Tolnegen en de parkeerplaats Aanschoten. Mocht iemand weten hoe dat wegvak eruitzag toen het geopend werd...?
Nou dat spoorwegviaduct lijkt mij toch van ver na de tweede wereldoorlog, hoor. Toen de spoorlijn werd geelectrificeerd was het 'nood'-landingsbaanprincipe ook niet meer nodig.
Trouwens: Ik weet dat in de krant nog heeft gestaan dat de Bijlmerramp mogelijk voorkomen had kunnen worden als de piloot van de verongelukte boeing een noodlanding had gemaakt op de A 9 (Gaasperdammerweg). Volgens mij was dat nou net niet mogelijk...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.
brun schreef:Overigens verdenk ik nog altijd een deel van de A1, het stuk tussen wegrestaurant Tolnegen en de parkeerplaats Aanschoten. Mocht iemand weten hoe dat wegvak eruitzag toen het geopend werd...?
Hetzelfde als nu. Dat stuk is pas in 1973 opengesteld.
Vinny schreef:Ik weet dat in de krant nog heeft gestaan dat de Bijlmerramp mogelijk voorkomen had kunnen worden als de piloot van de verongelukte boeing een noodlanding had gemaakt op de A 9 (Gaasperdammerweg). Volgens mij was dat nou net niet mogelijk...
Destijds was er bij mijn weten nog geen verkeerssignalering.
Maar wat er wèl was:
* lijnverlichting in de middenberm
* hooggeplaatste (portaal)bewegwijzering
* viaducten van de Gooiseweg en de spoorlijn over de weg
De Gaasperdammerweg is trouwens ook niet echt geschikt door het lengteprofiel. Bij Diemen op maaiveld, dan hoog over de Gaasp, dan weer naar maaiveld ter plaatse van de S112, dan weer hoog over de Huntumdreef, dan weer op maaiveld onder de spoorlijn door en dan weer hoog over de S111....
brun schreef:Overigens verdenk ik nog altijd een deel van de A1, het stuk tussen wegrestaurant Tolnegen en de parkeerplaats Aanschoten. Mocht iemand weten hoe dat wegvak eruitzag toen het geopend werd...?
Hetzelfde als nu. Dat stuk is pas in 1973 opengesteld.
Ok, maar was de middenberm destijds ook dezelfde als nu? Ik neem toch aan dat de weg in de afgelopen 32 jaar wel eens geheel gerenoveerd is.
Even een oud draadje omhoogschoppen: op http://www.stelling-amsterdam.nl (klik rechtsboven op nieuwsbrief 271, van 2 mei) hebben ze ontdekt dat de A4 in 1940 daadwerkelijk als start- en landingsbaan is gebruikt.
Vinny schreef:Trouwens: Ik weet dat in de krant nog heeft gestaan dat de Bijlmerramp mogelijk voorkomen had kunnen worden als de piloot van de verongelukte boeing een noodlanding had gemaakt op de A 9 (Gaasperdammerweg). Volgens mij was dat nou net niet mogelijk...
Die piloot had z'n kist in het IJsselmeer moeten leggen. Dat was volgens mij ook een van de conclusies achteraf. Schiphol kon hij ook theoretisch eigenlijk niet meer bereiken en de risico's om dat als nog te proberen waren groot. Zo is achteraf ook gebleken.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.Freek de Jonge
brun schreef:Even een oud draadje omhoogschoppen: op http://www.stelling-amsterdam.nl (klik rechtsboven op nieuwsbrief 271, van 2 mei) hebben ze ontdekt dat de A4 in 1940 daadwerkelijk als start- en landingsbaan is gebruikt.
Ziet er meer uit als een mobilisatie-maatregel, die eenmaal is gebruikt om de bevolking te tonen dat ze gerust kon gaan slapen, of om achter de hand te hebben mocht een van de normale landingsbanen door oorlogshandelingen beschadigd worden. Een wanhoopsmaatregel, want rw 4 was met haar katteruggen eigenlijk niet geschikt voor vliegtuigen.
Nouja, zo veel beter zal de landingsbaan van Schiphol in die dagen niet geweest zijn.
Veel militaire vliegvelden hadden zelfs nog grasbanen. Spitfires en Britse bommenwerpers startten bijvoorbeeld regelmatig vanaf zulke velden. Ook in Nederland hadden Duitsers en geallieerden dat soort veldjes. Dus zal een klinker-A4 wel een zegen zijn geweest :-)
brun schreef:Nouja, zo veel beter zal de landingsbaan van Schiphol in die dagen niet geweest zijn.
Veel militaire vliegvelden hadden zelfs nog grasbanen. Spitfires en Britse bommenwerpers startten bijvoorbeeld regelmatig vanaf zulke velden. Ook in Nederland hadden Duitsers en geallieerden dat soort veldjes. Dus zal een klinker-A4 wel een zegen zijn geweest :-)
Deze mindset leefde enkele tientallen jaren overigens nog steeds voort. Een boel, vooral massageproduceerde Russische gevechtsvliegtuigen (type MiG-21 en -23) waren in staat om van bijna onverharde banen te kunnen opereren. De Britse Harrier (die verticaal kan opstijgen en langen) is ook een mooi voorbeeld van hoe men tot in de jaren '80 vasthield aan dit idee. In oorlogstijd kun je eenvoudigweg niet uitgaan van het overleven van je egale, kilometerslange betonbanen.
Ik kreeg dit linkje doorgestuurd, over Autobahnen in Duitsland die rond en na de oorlog ingericht waren als (nood)landingsbaan voor vliegtuigen: http://www.geschichtsspuren.de/artikel/ ... e-nlp.html
Onderaan deze pagina staat:
Auch in anderen Ländern waren solche Ausweich-Flugplätze vorgesehen, so z.B. in den Niederlanden, Finnland, Schweden und Italien.
Weet iemand of er ooit iets van in Nederland gerealiseerd is?
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.
Interessante vraag wel! Alhoewel ik niet direct een antwoord heb, kunnen wel bepaalde zaken beredeneerd worden. Als ik het zo eens overzie, hebben de meeste start- en landingsbanen in Nederland een breedte van 45 meter. Als ik de A13 opmeet (2x3 + vluchtstrook), kom ik op 35 meter. Een enkele rijbaan van de A2 Utrecht-Amsterdam meet 30 meter.
Kortom: als er al sprake van geweest zou zijn, dan moet het een snelweg geweest zijn die minstens 2x3 rijstroken had, en een verharde middenberm zonder obstakels of die makkelijk snel vrij te maken was. Met die globale aanwijzingen kun je het netwerk zoals dat er lag in de jaren '60 bestuderen op mogelijke locaties, maar ik denk persoonlijk dat we in Nederland zoiets niet gehad hebben.
TOEVOEGING
Even gekeken naar de A29 uit de vorige post. Daar is de totale breedte van de verharding 24 meter. Dat maakt de waarschijnlijkheidsgraad al weer wat hoger.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.
Het stuk A37 tussen Nieuwlande en Hollandscheveld met de brede middenberm zonder vangrails is ook mooi geschikt.
Wel een beetje jammer van die 2 viaducten op dat stuk....
Nu ligt dat stuk snelweg er nog maar een jaar of 15, ver na de koude oorlog, maar goed....
Bluemoon23 schreef:Wel een beetje jammer van die 2 viaducten op dat stuk....
Volgens mij raak je hier wel een essentieel punt voor wat betreft de mogelijkheden in Nederland: met om de 600 meter matrixborden wordt het een behoorlijke opgave om een snelweg 'even' om te bouwen.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.
RSK schreef:Interessante vraag wel! Alhoewel ik niet direct een antwoord heb, kunnen wel bepaalde zaken beredeneerd worden. Als ik het zo eens overzie, hebben de meeste start- en landingsbanen in Nederland een breedte van 45 meter. Als ik de A13 opmeet (2x3 + vluchtstrook), kom ik op 35 meter. Een enkele rijbaan van de A2 Utrecht-Amsterdam meet 30 meter.
Kortom: als er al sprake van geweest zou zijn, dan moet het een snelweg geweest zijn die minstens 2x3 rijstroken had, en een verharde middenberm zonder obstakels of die makkelijk snel vrij te maken was. Met die globale aanwijzingen kun je het netwerk zoals dat er lag in de jaren '60 bestuderen op mogelijke locaties, maar ik denk persoonlijk dat we in Nederland zoiets niet gehad hebben.
Op internet vind ik dit:
In 1939-1940 was in ieder geval een deel van de toenmalige Rijksweg 4 nabij Vliegkamp Schiphol in gebruik als start/landingsbaan. Hiervoor was een kruising aangepast en de opritten naar de akkers verhard als opstelplaatsen.
Het is onwaarschijnlijk dat er na 1945 in Nederland noodvliegvelden, Emergency Landing Strips (ELS), zijn aangelegd. Het zou dan gaan om delen van snelwegen die eenvoudig geschikt te maken zijn als start- en landingsbaan. In Duitsland zijn er 25 aangelegd.
In 1949 werd overwogen om wegen in de kop van Noord-Holland en op de Zuid-Hollandse eilanden als noodvliegvelden te gaan gebruiken. Er was sprake van een proef op een weg bij Voorschoten maar onbekend is of deze is uitgevoerd. Als er grotere en zwaardere vliegtuigen in gebruik komen, zijn noodvliegvelden niet meer aan de orde. (bron)
RSK schreef:Volgens mij raak je hier wel een essentieel punt voor wat betreft de mogelijkheden in Nederland: met om de 600 meter matrixborden wordt het een behoorlijke opgave om een snelweg 'even' om te bouwen.
Nu valt het met matrixborden op de wat meer landelijk gelegen snelwegen ook wel mee.
Op de A37 sowieso al geen volgens mij.
Lantaarnpalen kun je natuurlijk zo maken dat ze snel te verwijderen of plat te leggen zijn