[B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Discussies over planning, aanleg en reconstructies van Gewestwegen (en Gemeentelijke Wegen)

Moderator: Moderatoren

wooter
dorpsstraat
Berichten: 247
Lid geworden op: ma 15 okt 2007, 21:08

[B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door wooter » vr 19 okt 2007, 7:14

We hebben weer groen gelachen deze week. Op de Verbindingslaan tussen de aansluiting met de E313 en de kruising met de Grendelbaan werden stukken rijstrook opgelapt. De asfalteringswerken werden voornamelijk s' nachts gedaan.

De afgeschraapte stukken wegdek (+4cm diep) waren evenwel niet voorzien van asfalt tegen het einde van de eerste avond, wat betekende dat het verkeer gedurende de dag in beide richtingen meerdere keren op en af deze richels moest rijden. De rijstroken die gingen voorzien worden van een nieuwe toplaag waren namelijk niet afgesloten op deze vierbaansweg zonder middenberm (max 90 km/u). Bovendien was er geen voorsignalisatie, maar enkel 100 meter na twee borden 90 km/u twee borden 50 km/u. Zelfs met 50 km/u riskeerden velen het niet om dergelijke richels op- en af te rijden, dus dat veroorzaakte filevorming tot voorbij het kruispunt met de Grendelbaan. Halverwege de eerste dag heeft politie HAZODI dan 4 kegels geplaatst om toch één rijstrook af te sluiten die quasi onberijdbaar was.

Heren wegbeheerders, signalisatiebedrijven en aannemers: dit kan beter!
Laatst gewijzigd door Mark op do 08 sep 2016, 10:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Borgloon (startpunt N76) toegevoegd aan titel.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Werken N76 Verbindingslaan, Diepenbeek

Bericht door R4 » vr 19 okt 2007, 16:30

Bij werken moet steeds een telefoonnummer van de verantwoordelijke voor de signalisatie vermeld staan. Wanneer je dus vindt dat de signalisatie onvoldoende is, dan mag je gerust naar dat nummer bellen, eventueel in combinatie met een telefoontje naar de Vlaamse wegentelefoon, een gratis nummer dat onder meer voor dergelijke zaken dient. Intussen zal de politie dit echter reeds gedaan hebben normaal gezien.

Bij dergelijke meldingen wordt de aannemer onmiddellijk verantwoordelijk gesteld, met eventuele gevolgen voor volgende aanbestedingen. De contracten zijn op dat vlak immers formeel: er moet duidelijke en voldoende signalisatie zijn, zodat er op geen enkele wijze verwarring of schade aan voertuigen kan ontstaan. Werven worden steekproefgewijs door AI gecontroleerd, maar we kunnen niet overal tegelijk zijn. Bovendien moeten we als overheid nog altijd onze aannemers wat vertrouwen schenken. Wanneer echter blijkt dat ze dit met de voeten treden, dan mogen ze rekenen op sancties.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

wooter
dorpsstraat
Berichten: 247
Lid geworden op: ma 15 okt 2007, 21:08

Re: Werken N76 Verbindingslaan, Diepenbeek

Bericht door wooter » ma 22 okt 2007, 10:13

Een bord "verantwoordelijke signalisatie" heb ik niet opgemerkt, dus ben ik op één van de leidinggevenden toegestapt, die me verwezen naar de externe firma die de signalisatie in onderaanneming deed. Die stond even verder toevallig te babbelen met iemand van Wegen en Verkeer Vlaanderen. De verantwoordelijke signalisatie vertelde me dat hij zelf moeiteloos met 50 km/u over de 4-5cm hoge hoeken van het gefreesde wegdek zou rijden, en in geval van schade de automobilist maar z'n snelheid had moeten aanpassen. De persoon van Wegen en Verkeer zat verveeld met de zaak.

Gisteren gepasseerd op de E314 aan de grensovergang, en vond de signalisatie en behoud van alle rijstroken in beide richtingen een verademing. Zelfde aannemer, maar ander signalisatiebedrijf! :blauweduim:

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20481
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Werken N76 Verbindingslaan, Diepenbeek

Bericht door waldo79 » ma 22 okt 2007, 11:03

De verantwoordelijke signalisatie vertelde me dat hij zelf moeiteloos met 50 km/u over de 4-5cm hoge hoeken van het gefreesde wegdek zou rijden, en in geval van schade de automobilist maar z'n snelheid had moeten aanpassen.
Toonbeeld van arrogantie. Als er voldoende is gewaarschuwd, dan is het voor risico van de automobilist als hij zijn rijstijl niet aanpast.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » vr 15 jun 2012, 9:37

Het Belang van Limburg 15-06-2012 schreef:Brug van 200 meter over kruispunt in N76 Diepenbeek

Afbeelding

Er is een principieel akkoord over de aanleg van een brug van 200 meter over de N2-Grendelbaan in Diepenbeek. De nieuwe brug moet een oplossing zijn voor de aanleg van de Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht.
Gevolg was dat het kruispunt van de N76 met de N2 (Grendelbaan) ging verdwijnen. Daardoor werd het onmogelijk om rechtstreeks van Bilzen naar Diepenbeek/Hasselt te rijden en andersom.
Door de nieuwe brug blijft de N2 verbindingsweg Bilzen-Diepenbeek- Hasselt wel bestaan. Er komt een verkeersturbine (net voorbij de Jaga) met parallelwegen voor wie vanuit Diepenbeek of Bilzen de N76 op of af wil.
Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits beslist eerdaags over de financiering (geschat op 2 tot 4 miljoen euro).

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » wo 16 jan 2013, 19:03

Minister Crevits 16-01-2013 schreef:Middelen voor aanleg omleidingsweg Bree zijn vrijgemaakt

Afbeelding

De nodige middelen voor de aanleg van een nieuw stuk omleidingsweg in Bree in Limburg zijn vrijgemaakt. Het gaat om een bedrag van bijna 2,5 miljoen euro. De nieuwe weg is belangrijk in het kader van de doorstroming en de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Verwacht wordt dat de werken nog voor het bouwverlof kunnen starten. Voor Bree is dit een heel belangrijke realisatie.
Het nieuw stuk weg in Bree komt tussen de gewestwegen N73 en N76 : van de bestaande rotonde op de N73 Peerderbaan naar het kruispunt op de N76 Meeuwerkiezel met de Boneputstraat. De aansluiting op dit kruispunt zal worden heraangelegd met een rotonde en met een fietstunnel onder de N76. De omleidingsweg zal 2 maal 1 rijstrook tellen. Er blijft een mogelijkheid om later uit te breiden naar 2 maal 2 rijstroken.
De geplande omleidingsweg zal ervoor zorgen dat er minder zwaar verkeer door het centrum van Bree zal rijden. De nieuwe weg zal ook het leven en wonen aan de Meeuwerkiezel / Cobbenstraat / Cobbenveld een heel stuk verkeersarmer en aangenamer maken. De aandacht voor de zachte weggebruiker, met name voor fietsers en voetgangers wordt verhoogd door de fietstunnel waardoor het centrum voor hen gemakkelijk en veilig toegankelijk is.
Er komen naast de fietstunnel nieuwe enkelrichtingsfietspaden in cementbetonverharding met een breedte van 1,75 m. Langs de N76 tussen Bree en Meeuwen-Gruitrode worden aansluitend nieuwe vrijliggende fietspaden aangelegd.
Voor dit belangrijke project voor Bree maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits bijna 2,5 miljoen euro vrij. Verwacht wordt dat de werkzaamheden voor het bouwverlof kunnen starten. Voor de fietspaden zijn de nutsmaatschappijen al met de voorbereidingen gestart en het Agentschap Wegen en Verkeer plant de aanleg van het fietspad samen met de aannemer vanaf maart.

Lange geschiedenis
Het dossier van de omleidingsweg Bree dateert al uit de jaren 1970 en heeft dus een lange weg afgelegd. Indertijd leefde het idee om een grote verbindingsweg Hamont-Tongeren aan te leggen. Het uitgetekende tracé werd herhaaldelijk gewijzigd ook al omdat vanuit Bree steeds de nood klonk voor een snelle verbinding met het snelwegennet (E314, Genk-west). Het dossier kwam in een stroomversnelling toen begin de jaren 2000 de eerste plannen opdoken voor een toonzaalzone aan de Meeuwerkiezel / Rode Kruislaan. Toen dat plan wijzigde in een woonzone die ondertussen deels is gerealiseerd, was duidelijk dat het dossier omleidingsweg dringend uitgevoerd diende te worden.
Burgemeester Liesbeth Van der Auwera : “Dit dossier is voor Bree heel belangrijk. Hier wachten we al jaren op en ik ben heel tevreden dat minister Crevits de nodige middelen nu heeft vrijgemaakt. De verkeersdrukte naar het centrum van de gemeente zal in de toekomst verminderen door het doorgaande verkeer om te leiden. Dat is goed voor de verkeersveiligheid van de fietsers, voor de bewoners van de Meeuwerkiezel en voor zij die het domein van de Gerkenberg bezoeken met de zorgvoorzieningen daar.”
Minister Hilde Crevits : “Het nieuwe stuk weg dat het Agentschap Wegen en Verkeer binnenkort zal aanleggen is een belangrijke realisatie. In de buurt zijn er zorginstellingen, scholen, winkels enz. Het lokale verkeer zal verkeersveiliger kunnen gebeuren. Voor de fietsers komt er nieuwe veilige infrastructuur. Op die manier willen we het ook het gebruik van de fiets aanmoedigen en de mobiliteit in Bree verbeteren. Alles is klaar om nu op het terrein aan de slag te gaan.”

IQ[]
expressweg
Berichten: 4329
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:35
Locatie: Maaseik (België)

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door IQ[] » zo 19 mei 2013, 15:10

De werken zijn ondertussen begonnen. Ze zijn begonnen met het tracé uit te graven. Ook is de N76 Bree - Meeuwen afgesloten bij Bree.

IQ[]
expressweg
Berichten: 4329
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:35
Locatie: Maaseik (België)

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door IQ[] » do 02 jan 2014, 18:54

En de weg is al een tijdje opengesteld.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » ma 18 aug 2014, 11:57

AWV voorziet verder ongelijkvloerse kruispunten op volgende locaties van de N76:

- N76-M.Habetslaan te Genk
- Diepenbeek overbrugging van de N76 over de N2
- Diepenbeek N76 t.h.v. Lutselusplein

Een timing en een kostprijs is nog niet bekend.

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6814
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door Wimpie25 » ma 18 aug 2014, 16:40

IQ[] schreef:En de weg is al een tijdje opengesteld.
Perfect, is er al beeldmateriaal beschikbkaar?

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door Alfa » zo 28 sep 2014, 14:15

Van SSC, foto's van de nieuwe fietsbrug over dr N76 (kruispunt Kuilenstraat - Westerring) in Genk:

http://i.imgur.com/AFJ3SwJ.png
http://i.imgur.com/sGELxMx.png
http://i.imgur.com/mjHesk7.png
http://i.imgur.com/OzPmPdF.png
http://i.imgur.com/yuufMD6.png

Het is inderdaad een ferme fietsbrug.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » vr 18 dec 2015, 15:47

AWV investeert de komende jaren volgende bedragen in de N76:

- 0,05 miljoen studie verbeteren doorstroming Opglabbeek (2016)

- 2,12 miljoen infrastructurele maatregelen te Genk (2017)
- 1,5 miljoen aanleg fietspaden te Genk (2017)
- 0,5 miljoen verbeteren doorstroming Opglabbeek (2017)

- 2,5 miljoen infrastructurele maatregelen te Genk (2018)
- 1 miljoen aanleg rotonde met de N71 te Hamont-Achel (2018)

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » do 21 jan 2016, 13:03

In 2014 werd er onderzocht of het interessant zou zijn om de N76 tussen Genk en Bree op te waarderen naar primaire weg.

De studie kan hier ingekeken worden:
http://www.tmleuven.be/project/n76/Eind ... %20N76.pdf

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » di 09 aug 2016, 9:09

De brug over het Albertkanaal werd de afgelopen maanden verhoogd. Vanaf komende maandag kan het autoverkeer terug over de N76 rijden.

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160808_0241 ... heropening

Afbeelding

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6814
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door Wimpie25 » di 09 aug 2016, 20:04

^^
Knap afgewerkt! En met een mooie snelheidslimiet ;)

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2039
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door Lambo19 » wo 10 aug 2016, 18:31

Het snelheidsbord is wel nogal laag geplaast op de foto vind ik. Verder ziet het er keurig afgewerkt uit moet ik zeggen. :top:

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076] Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » do 08 sep 2016, 10:38

Vanaf oktober worden de N76 en aansluitend de N76k in Borgloon heraangelegd. Er komen nieuwe fietspaden, voetpaden, rioleringen, een nieuw wegdek en ook het kruispunt tussen N76 en N76k zal worden aangepast.

Meer info:
http://wegenenverkeer.be/werken/guldenb ... inrichting

Powerpoint met ontwerp:
http://wegenenverkeer.be/sites/awv/file ... 092016.ppt

Afbeelding

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » wo 15 feb 2017, 13:37

Binnenkort start AWV met de aanleg van nieuwe fietspaden tussen Bree en Wijshagen. Het betreft hier een gedeelte waar tot op heden gewoon geen enkele fietsinfrastructuur voorhanden is.

Plannen:
http://wegenenverkeer.be/sites/awv/file ... werken.pdf
http://wegenenverkeer.be/sites/awv/file ... werken.pdf

Meer info: http://wegenenverkeer.be/werken/meeuwer ... -riolering

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » ma 30 okt 2017, 9:49

Er loopt momenteel een aaanbesteding voor de bouw van een ongelijkvloers kruispunt (Hollands complex) ter hoogte van het kruispunt van de N76 met de Marcel Habetslaan in Zwartberg nabij het stadion van KRC Genk.

Hieronder de volledige lijst met geplande werken:
• Aanpassen van het kruispunt N76 + Marcel Habetslaan > inbreng van hollandscomplex + bouwen 4 fietstunnels
• Aanpassen van het kruispunt N76 + Lucien Londotstraat > kleine infrastructurele werken
• Aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen N76 + Opglabbekerzavel > totaal aanleg
• Onderhoudswerken aan de gewezen spoorwegbrug N76 > instandhoudingswerken en upgrading.
• Beschermende maatregelen ten overstaan van fauna in de zone van het Kolenspoor ten overstaan van de nieuwe infrastructuur.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » do 24 mei 2018, 10:25

^^ De werken gaan dit najaar van start en zullen ongeveer een jaar duren.

Afbeelding

https://wegenenverkeer.be/werken/torenl ... tencomplex

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18165
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door mavas » do 24 mei 2018, 21:03

Die invoegstrook lijkt op de animatie vrij kort. Heeft die wel voldoende lengte?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6814
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door Wimpie25 » do 24 mei 2018, 23:03

Die lijkt mij zeer normaal van lengte te zijn.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » ma 02 jul 2018, 13:03

Nieuwe animatie:

Afbeelding

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18165
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door mavas » di 03 jul 2018, 23:00

En nog steeds lijkt die invoegstrook vrij kort te zijn ;)
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door Alfa » di 03 jul 2018, 23:58

Om langere invoegstroken te hebben moet je de brug breder maken. Dat zal wel te veel kosten.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » wo 03 okt 2018, 11:05

Er worden naast de werken in Genk bijkomend nog een aantal zaken aangepakt op de N76. Zo komen er tegen het einde van het jaar slimme verkeerslichten op de N76 in Lutselus (Diepenbeek): https://wegenenverkeer.be/werken/slimme ... ruispunten
Ook aansluitend op de werken in Zwartberg zal een herinrichting plaatsvinden:
https://wegenenverkeer.be/sites/awv/fil ... ndplan.pdf

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22786
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: [B][N076]Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door harry » ma 15 jul 2019, 21:07

vynkce schreef: wo 16 jan 2013, 19:03
Minister Crevits 16-01-2013 schreef:Middelen voor aanleg omleidingsweg Bree zijn vrijgemaakt
Een foto van spuit elf. Ik ben er eindelijk een keer langsgeweest. Bijna het hele nieuwe stuk, vanuit het zuiden:

Afbeelding
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » ma 07 okt 2019, 9:20

vynkce schreef: ma 02 jul 2018, 13:03 Nieuwe animatie:

Afbeelding

Het nieuwe complex opende vorige week voor het verkeer:
Afbeelding

https://www.hln.be/in-de-buurt/genk/nu- ... ~a377ad47/

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18207
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door boe! » di 08 okt 2019, 8:48

^^
En nog een timelapse die daarbij hoort.
Link

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10292
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N076] Borgloon - Diepenbeek - Genk - Bree

Bericht door vynkce » wo 17 mar 2021, 8:31

De verkeerslichten van 6 grote kruispunten op de N76 in Genk worden op elkaar afgestemd en vervangen door slimme verkeerslichten. Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/slimme ... nzavellaan