Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » vr 06 dec 2013, 15:49

Binnenkort party-time in en rond Hoofddorp! :puntmuts:

Voor wie onderstaande te lang vindt om te lezen. Het feestprogramma is:

* 9 december 2013: officiële openingshandeling Taurusavenue met ontsteking feestverlichting vanaf 16.00 uur. (NB. pas ná de openstelling van de op- en afritten met de A4 (in het weekend van 14/15 december) gaat de gehele Taurusavenue open).
* 14 december: N201Run. Met deze run wordt het grootste deel van de N201, inclusief de nieuwe aansluitingen met de A4 in gebruik genomen. (Na de openstelling van de op- en afritten met de A4 is de afslag Hoofddorp-Zuid voorlopig alléén open voor verkeer richting Rijsenhout en terug. Er wordt volgens planning nog tot en met dinsdag 24 december gewerkt aan de Bennebroekerweg tussen de afrit en de Spoorlaan).
* 16 december 2013: Feestelijk moment ingebruikname Taurusavenue vanaf 8.00 uur.
Gemeente Haarlemmermeer schreef: Taurusavenue nieuwe entree Hoofddorp - Haarlemmermeer zet reuzenstappen met bereikbaarheid

Volgens planning komen op de valreep van 2013 drie grote infrastructurele projecten uit het Haarlemmermeerse Deltaplan Bereikbaarheid gereed. Als deze zijn afgerond, kan het verkeer meer gespreid Haarlemmermeer in en uit. De doorstroming verbetert hierdoor aanzienlijk. Het centrum van Hoofddorp krijgt een nieuwe entree en bestemmingsverkeer en doorgaand verkeer worden gescheiden.

Eén van de drie bedoelde projecten is de omlegging van de N201, met twee (was: één) nieuwe aansluitingen op de A4. Deze sluiten aan op de twee andere, voor Haarlemmermeer belangrijke infrastructurele toevoegingen, namelijk de Taurusavenue en de Bennebroekerweg. Wethouder Cees Loggen (Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Luchthavenzaken): ,,Haarlemmermeer zet op de valreep van 2013 in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam reuzenstappen met zijn ambitieuze Deltaplan Bereikbaarheid. Hiermee willen we de doorstroming voor alle verkeersdeelnemers bevorderen, met verkeersveiligheid als randvoorwaarde. Het is bijzonder te noemen dat een gemeente juist in deze moeilijke economische tijden, waarin iedereen de hand op de knip houdt, tientallen miljoenen investeert in infrastructuur. We doen dit omdat het economisch van groot belang is. Voor onze eigen inwoners en bedrijven en ook voor de gehele Schipholregio én daarbuiten. Vergeet niet dat als het verkeer hier vastloopt, dit ver buiten de Ringvaart merkbaar is. Dat wij anticyclisch handelen, past uitstekend bij de pioniersgeest die deze gemeente zo kenmerkt: voorop gaan, juist als dat moeilijk is.’’
Op meerdere momenten wordt officieel en informeel stilgestaan bij de afronding van de drie grote infrastructurele projecten van het Deltaplan Bereikbaar.

Taurusavenue
De Taurusavenue verbindt de nieuwe op- en afrit van de A4 via Beukenhorst, het duurzaamste kantorenpark van Nederland, met de Van Heuven Goedhartlaan. De Taurusavenue is een verbindingsweg van twee rijbanen met elk twee rijstroken. Deze nieuwe weg krijgt op termijn dagelijks 20.000 motorvoertuigen te verwerken en is daarmee de belangrijkste toegangsweg naar het centrum van Hoofddorp. Voorheen had de N201/Kruisweg deze functie, maar dankzij de Taurusavenue wordt bestemmingsverkeer en doorgaand verkeer (richting Hoofddorp-Noord/Heemstede) gescheiden.

Bij het ontwerp en de aanleg van de Taurusavenue is duurzaamheid leidend geweest. Zo is er reflecterend asfalt toegepast. Daardoor weerkaatst het licht en kan de stroomsterkte van de ledverlichting worden gedimd. Dat scheelt vijftig procent in de energielasten. De middenberm van de weg bestaat uit een grondwal met een dubbele bomenrij in het gras. De vaart langs de Taurusavenue heeft een groene kade met sedum-beplanting. Al deze groenvoorzieningen verbeteren de luchtkwaliteit. De Taurusavenue biedt ook voor voetgangers en fietsers een goede bereikbaarheid. Aan beide zijden van de weg liggen voetpaden en tweerichting fietspaden. Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de zogenaamde ovotonde verbindt het station met de nieuwe P+R garage en het kantorengedeelte.

De Taurusavenue wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van Stadsregio Amsterdam en Ministerie van Infrastructuur en Milieu als onderdeel van het programma Beter Benutten.

N201+ en op- en afritten met A4
In het gebied tussen de A4, de A9 en Amstelhoek legt de provincie Noord-Holland de N201 om. Voor Haarlemmermeer zijn bij dit project de Waterwolftunnel (onder de Ringvaart ter hoogte van Fokkerweg), de verbreding van de Fokkerweg, de omlegging van de N201 bij Schiphol-Rijk, de aansluiting met de A9 en natuurlijk de nieuwe aansluitingen met de A4 (afslag Hoofddorp/Aalsmeer en afslag Hoofddorp-Zuid) van direct belang.

Met de omlegging van de N201 kon een langgekoesterde Haarlemmermeerse wens in vervulling gaan: parallelwegen aan de A4. Hierdoor kan Haarlemmermeer toch meer aansluitingen op deze rijksweg bewerkstellingen, zonder dat de doorstroming eronder lijdt. Het verkeer dat vanuit Hoofddorp en de nieuwe N201 naar de snelweg wil, komt nu eerst op de parallelwegen terecht. Via die parallelwegen voegt het verkeer net ten noorden van de Kruisweg en ten zuiden van de Bennebroekerweg in op de hoofdrijbaan van de A4. Bovendien kunnen in de toekomst op zo’n structuur van parallelwegen nog meer wegen aansluiten. Haarlemmermeer wil, samen met regionale partners Provincie Noord-Holland, Amsterdam en de Stadsregio Amsterdam, dat het Rijk in de toekomst die parallelstructuur doortrekt tussen Bennebroekerweg en knooppunt Burgerveen.

In het N201+-programma werken de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Haarlemmermeer en Uithoorn samen met het Rijk, Stadsregio Amsterdam en Schiphol. Het “+”-teken in de programmanaam staat symbool voor deze samenwerking. In die project wordt niet alleen met auto’s rekening gehouden, maar ook met openbaar vervoer en langzaam verkeer.

Bennebroekerweg
Over een lengte van circa 1400 meter krijgt de Haarlemmermeerse Bennebroekerweg tussen de Spoorlaan en de A4 nieuw asfalt. Het profiel wordt iets verbreed tot zeven meter. Op de kruising met de Rijnlanderweg krijgt de Bennebroekerweg linksaf stroken omwille van de doorstroming van het doorgaande verkeer. Deze zogenaamde ‘opwaardering’ heeft alles te maken met de nieuwe zuidelijke aansluiting van de N201 op de A4. De nieuwe op- en afrit van de rijksweg heeft namelijk tot gevolg dat de Bennebroekerweg zo’n 22.000 tot 24.000 voertuigen per etmaal krijgt te verwerken. Dat komt neer op bijna een verdrievoudiging.
,,En in de staat waarin de huidige Bennebroekerweg verkeert, kunnen er geen 24.000 voertuigen overheen’’, stelt wethouder Cees Loggen. ,,De kans is dan levensgroot dat er filevorming op de A4 ontstaat. Vandaar de opwaardering. Ook met het oog op de verkeersveiligheid is het nodig dat de Bennebroekerweg onder handen is genomen.’’

Om de lengte van de nieuwe linksaf stroken te beperken, wordt de maximumsnelheid op de Bennebroekerweg bij de kruising verlaagd naar 60 km per uur. Een drempel dwingt deze maximumsnelheid af. Om deze drempel en de linksaf stroken te kunnen aanleggen, is een reconstructie nodig van de kruising met de Rijnlanderweg. Met damwanden wordt hier meer ruimte gecreëerd.

Festiviteiten
De afronding van de drie grote infrastructurele projecten van het Deltaplan Bereikbaar mogen niet ongemerkt voorbij gaan. Op korte termijn zijn de volgende feestelijke bijeenkomsten gepland:

9 december 2013: officiële openingshandeling Taurusavenue met ontsteking feestverlichting vanaf 16.00 uur. (NB. pas ná de openstelling van de op- en afritten met de A4 (in het weekend van 14/15 december) gaat de gehele Taurusavenue open).
14 december: N201Run. Met deze run wordt het grootste deel van de N201, inclusief de nieuwe aansluitingen met de A4 in gebruik genomen. (Na de openstelling van de op- en afritten met de A4 is de afslag Hoofddorp-Zuid voorlopig alléén open voor verkeer richting Rijsenhout en terug. Er wordt volgens planning nog tot en met dinsdag 24 december gewerkt aan de Bennebroekerweg tussen de afrit en de Spoorlaan).
16 december 2013: Feestelijk moment ingebruikname Taurusavenue vanaf 8.00 uur.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22840
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door harry » ma 09 dec 2013, 21:47

mavas schreef:Wordt de Ring van Hoofddorp nu ook een stukje over de A4 geleid, naar Hoofddorp-Zuid? :facepalm:
Zag gisteren op de oprit N201->A4 een bord "Ring Hoofddorp route Hoofddorp-Zuid".
Dus ja, de ring gaat via de A4. Zonder dat Rijkswaterstaat dat hoeft te weten. :)
Dat betekent wel dat de automobilist vanaf de A4 nog geen idee heeft van een ring, en er pas achter komt als hij een van de afritten genomen heeft.
Tenzij er op de A4 zelf ook nog service-borden komen natuurlijk...
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » di 10 dec 2013, 10:33

Gelukkig, geen ring-geneuzel op de A4
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Vinny » di 10 dec 2013, 19:46

Dat zou toch sowieso niet gelden voor de doorgaande rijbaan van de A 4? Ik begrijp echt de commotie niet. Tussen de Hoek en Hoofddorp Zuid worden toch keurig netjes parallelbanen aangelegd... :dontknow:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22840
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door harry » di 10 dec 2013, 20:49

^^ Ik begrijp niet wat je niet begrijpt.
Op de parallelbaan wordt Ring Hoofddorp (waarschijnlijk) ook niet aangegeven.
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Vinny » di 10 dec 2013, 20:54

Maar dan komt de Ring toch sowieso niet op het rechtdoorbord? Ik vind het werken met servicedoelen altijd enorm knullig als het maar om één wegwijzer gaat. Maar goed, dat is een NBA-feature, daar moet ik maar aan wennen...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22840
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door harry » di 10 dec 2013, 21:30

^^ Bij afrit Hoofddorp [RING-Noord] is het wel handig om te vermelden dat Hoofddorp-Zuid [RING-Zuid] rechtdoor gaat. Zodat je direct ziet dat je 2 hoeken van de RING hebt.
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » zo 15 dec 2013, 13:20

harry schreef:^^ Ik begrijp niet wat je niet begrijpt.
Op de parallelbaan wordt Ring Hoofddorp (waarschijnlijk) ook niet aangegeven.
Inderdaad, zowel op de oprit vanaf Hoofddorp (N201) als de oprit vanaf Hoofddorp Zuid staan volgborden. Op de parallelbanen verder niet meer.

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22840
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door harry » zo 15 dec 2013, 20:08

Rein schreef:op de oprit vanaf Hoofddorp (N201) ... staan volgborden.
Waarbij het grappig is dat Hoofddorp-Zuid nog afgeplakt is op de NBA-borden, maar niet op dit volgbord.
De Ring is dus tijdelijk niet rond...
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » wo 22 jan 2014, 10:55

Weinig opzienbarende nieuwe plannen voor nieuwe wegen in 2014 vanuit de gemeente Haarlemmermeer. Er gaat vooral geld naar het veiliger maken van wegen e.d.
Gemeente Haarlemmermeer schreef: Ook in 2014 timmert Haarlemmermeer aan de weg - "Gemeente is op stoom, maar nog niet klaar met het Deltaplan Bereikbaarheid."

Het college van burgemeester en wethouders heeft het uitvoeringsprogramma van het Deltaplan Bereikbaarheid voor 2014 op een aantal onderdelen aangepast. Redenen hiervoor zijn extra geld van de Stadsregio Amsterdam en verschuivingen binnen de gemeentelijke bijdrage aan het Deltaplan Bereikbaarheid. Hierdoor kunnen dit jaar meer projecten beginnen dan eerder was gepland. Het gaat daarbij vooral om projecten met een hoge prioriteit in het uitvoeringsprogramma waarvoor nog geen of onvoldoende geld beschikbaar was. Met name projecten en maatregelen voor fietsers, openbaar vervoer en verkeersveiligheid profiteren hiervan. Tegelijkertijd zijn bepaalde projecten in de planning naar voren gehaald.

Dat staat in de stukkenhet raadsvoorstel ‘’Uitvoeringsprogramma 2014 Deltaplan Bereikbaarheid’’, waarmee het college op dinsdag 14 januari heeft ingestemd. Wethouder Cees Loggen (Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Luchthavenzaken): ,,Het kan niemand ontgaan dat Haarlemmermeer ook in 2014 – letterlijk – flink aan de weg timmert in het kader van het Deltaplan Bereikbaarheid. We hebben eind vorig jaar enkele reuzenstappen gezet met onder meer de start van de omlegging van de A9, de openstelling van het Haarlemmermeerse deel van de N201 met aansluitingen op de A4 en de openstelling van de Taurusavenue en de Bennebroekerweg. We zijn dus goed op stoom geraakt, maar we zijn nog niet klaar. In een economisch zo belangrijke gemeente als Haarlemmermeer moeten asfaltmachines dóór draaien. Juist als het economisch niet zo voor de wind gaat.’’

Inmiddels zijn 90 projecten uit het uitvoeringsprogramma van het Deltaplan Bereikbaarheid voltooid. Inclusief de 19 projecten waarmee dit jaar een begin wordt gemaakt, zijn 69 projecten in uitvoering. De verwachting is dat eind 2015 aan zo’n 190 projecten met de prioriteit hoog wordt gewerkt dan wel dat deze zijn afgerond.

Het Deltaplan Bereikbaarheid bevordert de doorstroming van het verkeer voor alle soorten verkeersdeelnemers: (vracht)auto’s, bussen, fietsers en voetgangers en omvat een grote hoeveelheid infrastructurele projecten. In alle gevallen is verkeersveiligheid prioriteit nummer één.

Eén van de mutaties in het uitvoeringsprogramma betreft snelheidsremmende maatregelen op de Lisserbroekerweg. Deze komen voort uit een verkeersonderzoek dat in het kader van het Deltaplan Bereikbaarheid is gehouden. De voorgestelde maatregelen krijgen dan ook dezelfde hoge prioriteit als het onderzoek.

Verder wordt af gezien van een extra fietsbrug bij de Sloterbrug in Badhoevedorp. In plaats daarvan stuurt het college aan op de aanleg van een geheel nieuwe brug. Wethouder Cees Loggen: ,,Gebleken is dat voor relatief weinig geld méér een brug mogelijk is die goed is voor de doorstroming én de veiligheid van alle soorten verkeersdeelnemers, inclusief vaartuigen’’,

Ook staat voor 2014 een studie op het programma naar de afwaardering van het stuk Rijnlanderweg tussen Geniedijk en Bennebroekerweg. Daarbij wordt nagegaan welke maatregelen noodzakelijk zijn nu de verkeerssituatie aan de oostkant van Haarlemmermeer sterk is gewijzigd.

Extra subsidie Stadsregio
Met circa 1 miljoen euro, afkomstig van de Stadsregio Amsterdam (SRA), wil Haarlemmermeer onder meer schoolzones, onderzoek naar hoogwaardig openbaar vervoer in Hoofddorp-Centrum en Hoofddorp-Zuid en het opheffen van enkele black spots bekostigen.

Ook heeft Haarlemmermeer door deze SRA-subsidie 525.000 euro beschikbaar voor negen projecten uit het Deltaplan Bereikbaarheid waarvan de financiering nog niet rond was. Deze projecten betreffen onder meer:
- fietsenstallingen bij winkelcentra en haltes van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer in de polder;
- verwijderen van onnodige fietspaaltjes en verbeteren van gevaarlijke situaties;
- veiliger maken van de kruising Kamerlingh Onneslaan/ Keizersweg in Badhoevedorp;
- een betere bromfietsgeleiding op de Kruisweg ter hoogte van Houtwijkerveld;
- invoeren 30 km zone op de IJweg ter hoogte van het Haarlemmermeerse Bos.

Waddenweg
Een andere majeure mutatie in het uitvoeringsprogramma van het Deltaplan Bereikbaarheid betreft de aansluiting van de Waddenweg op de N201. Eerder hebben burgemeester en wethouder bekend gemaakt dat zij hiervan voorlopig af zien. Voor dit project was zo’n tien miljoen euro uitgetrokken.

Met dit geld wil het college nu onder meer:
- ondersteunende maatregelen treffen in de omgeving Waddenweg
- het gemeentelijke budget voor de Duinpolderweg op peil brengen
- twaalf belangrijke projecten financieren waarvoor nog geen of onvoldoende middelen beschikbaar waren. Hiertoe behoren onder meer: een fietsverbinding door knooppunt A4/A9 in Badhoevedorp, een brug voor langzaam verkeer naar het Haarlemmermeer Lyceum, de verwijdering en vervanging van de fietsmolen bij station Nieuw-Vennep, de verrijking van haltevoorzieningen met het dynamisch reis informatiesysteem (dris-panelen), de aanpak van overlast door scooters op fietspaden, de aanpak van parkeeroverlast door vrachtwagens op de openbare rijbaan Schiphol-Rijk, het veiliger maken van de oversteek Rijnlanderweg-Geniedijk
- Uitvoeringsprojecten financieren die voortkomen uit onderzoeken
- overige projecten financieren, zoals: veiligheidsmaatregelen voor de kruising Beechavenue – Aalsmeerderweg, fietsveiligheidsmaatregelen op diverse locaties in Haarlemmermeer, verbeteren OV knooppunt Spaarnepoort, oversteek realiseren Waddenweg ter hoogte van eiland 7, de aanleg van de hoofdontsluiting van het sportterrein De Veldpost en Park Badhoevedorp, beide in Badhoevedorp.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » zo 16 feb 2014, 11:28

Vanwege de omgelegde N201 is de Aalsmeerderweg tussen Rijsenhout en Rozenburg 'door midden gehakt'. Men heeft wat schrikhekken neergezet en is weer weggegaan zo lijkt het. De borden die er al hingen heeft men gewoon laten hangen en de drempel ligt er ook nog. Vanaf deze kant is het zo'n 50 meter loze weg. Er staan geen huizen of toegangen tot akkers langs.

Afbeelding

Verkeer gaat nu over een nieuw viaduct heen dat zo'n 100 meter verderop is neergelegd. Een best groot en duur viaduct voor het doel dat het dient. Aan de andere kant van de omgelegde N201 liggen nog zo'n 5 huizen/boerderijen en daarna loopt de weg dood. Voor fietsers is er overigens nog wel een fietsbrug over er N196 heen en is dit dus nog wel een doorgaande route.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » zo 16 feb 2014, 11:43

^^ Ze hadden die verbindingsweg tussen Pudongweg en aansluiting SchiphollogistiscsParc van de N201 (is dat de Naritaweg?) toch ook kunnen verlengen naar de Aalsmeerderweg? Dan was dat hele dure viaduct niet nodig. Wellicht had je dan wel iets moeten regelen voor fietsers, omdat die anders wel een groot stuk moeten omfietsen.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » zo 16 feb 2014, 11:50

Ja, dat had men kunnen doen ja. Het tunneltje onder de nieuwe N201 ligt er immers al (en dient nu als enig doel als toegangsweg naar de oprit van de N201 richting A4). Daar had men gewoon een weg rechtdoor kunnen trekken richting Rozenburg (zuid). Overigens zou men dan nog wel iets moeten verzinnen om de nieuwe busbaan te kruisen die langs de nieuwe N201 loopt, maar met een VRI zou het allemaal wel op te lossen zijn.

Afbeelding

Voor de fietsers had men dan op de Aalsmeerderweg gewoon een fietstunneltje kunnen aanleggen onder de nieuwe N201 door.

Het viaduct dat nu is aangelegd heeft vrij brede rijstroken en een breed fietspad en is gewoon een vrij massaal ding. Overigens is aan beide zijden van het viaduct wel rekening gehouden met aansluitingen voor wellicht ooit nog aan te leggen bedrijventerreinen. Nu liggen daar gewoon nog akkers. Maar die mogelijke bedrijventerreinen zou best de reden kunnen zijn dat men voor de nu gekozen oplossing is gegaan.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » zo 16 feb 2014, 17:09

Een paar foto's van de onlangs ge-upgrade Bennebroekerweg tussen Hoofddorp (zuid) en Rijsenhout. Deze voormalige polderweg is nu dé feeder voor de nieuwe oprit Hoofddorp-Zuid (3a) op de A4.

De onderdoorgang onder de twee spoorlijnen door is vrij krap. Naast deze weg, ligt er het fietspad en daarnaast nog een parallelweg. Gezien de drukte op dit punt zou er eigenlijk een 2x2 weg moeten komen, maar deze onderdoorgang is dus een probleem. Tot de komst van de Duinpolderweg (verbinding N205 - N206) die (een stuk verderop) in het verlengde van dit stuk weg zou moeten komen, zal de gemeente niet aan een 2x2 weg en een verbetering van deze onderdoorgang beginnen denk ik. Te hopen valt dat het er binnen een aantal jaar toch van gaat komen, voor dat stuk weg is reeds het nummer N195 gereserveerd, aangezien er aan de zuidkant van Hoofddorp nog flink bijgebouwd gaat worden en dit stuk weg nog (veel) drukker gaat worden.

Afbeelding

Het nieuwe kruispunt Bennebroekerweg - Rijnlanderweg. Hier zijn in december linksafstroken aangelegd waardoor de doorstroming in de rechtdoorrichtingen sterk is verbeterd. Op dit stuk weg worden (na openstelling van de afrit Hoofddorp-Zuid) ruim 20.000 mvt per verwacht. In het recente verleden waren dat er ca 8000.

Afbeelding

Vooraankondiging voor de A4. Er worden hier verder geen bestemmingen genoemd.

Afbeelding

Afbeelding

Bord de andere kant op. Overigens, het bedrijvenpark A4 Zone West bestaat vooralsnog alleen op papier. En ik zie dit er de komende jaren ook nog niet komen eerlijk gezegd.

Afbeelding

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » zo 16 feb 2014, 21:32

Dat stuk weg is volgens mij al behoorlijk druk nu, ik zie op tomtom in de avondspits al diverse keren rode streepjes voor de Vri met de Rijnlanderweg.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » zo 16 feb 2014, 21:38

Klopt. Het staat meestal vanaf de verbindingsweg (zonder naam vooralsnog) A4 Hoofddorp Zuid - Bennebroekerweg, direct na (en soms al vlak voor) de VRI met de Bennebroekerweg even stil. Dit komt door de VRI een kruising verderop bij de Rijnlanderweg, die van de foto. Maar meer dan alles bij elkaar een minuut vertraging levert dat niet op hoor. Vooralsnog dan. Ik heb de indruk dat velen voor wie de op- en afrit Hoofddorp-Zuid wel interessant kan zijn nog niet eens van het bestaan ervan weten. Het kan dus nog wel een stukkie drukker worden de komende jaren.

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door sirdanilot » zo 16 feb 2014, 23:29

Dit is de oude situatie (toch?)

Ik vind het maar een beetje een magere verbetering. Totaal geen voorbereiding op 2x2, geen middenberm... Erg magertjes en minimaal. Verder vraag ik me af of de kruisende weg zo belangrijk is, dat hier een volledige VRI moest komen. Had men niet beter een koude kruising kunnen maken, dus enkel oversteken toegestaan, en dan op de koop toenemen dat mensen op rustige tijdstippen illegaal afslaan?

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » ma 17 feb 2014, 9:01

Dat is de oude situatie ja.

Eigenlijk spelen er twee dingen waardoor de weg vooralsnog niet verbreed wordt.
1) de onderdoorgang onder de twee spoorviaducten verderop. Zolang hier geen zeer kostbare maatregelen worden genomen kan daar geen 2x2 doorheen (plus fietspad plus parallelweg). En de rest van de weg 2x2 aanleggen en dat ene deel niet wil de gemeente waarschijnlijk niet.
2) de eventuele komst van de Duinpolderweg en de daarbij behorende verbreding en verleninging van de aansluitende Nieuwe Bennebroekerweg. Dit is een provinciaal speeltje en als dit doorgaat zal de provincie een forse bijdrage (moeten) gaan leveren aan de nieuwe 2x2 weg die parallel aan de Bennebroekerweg op dit punt zou moeten komen. Een beetje zoals verderop waar de Nieuwe Bennebroekerweg parallel aan de (oude) Bennebroekerweg is gelegd.

Die zijwegen zijn niet superdruk, maar wel zodanig dat er van beide kanten elke minuut wel een paar auto's vandaan komen. Een VRI is toch echt wel nodig daar, al was het maar voor de vele fietsers die daar willen oversteken. Overigens zijn de groentijden voor de rechtdoorrichtingen sinds de aanpassing van de kruising sterk verlengd. Ik denk al gauw 20-30 seconde per keer. Maar dan nog levert het in de spitsen een beetje congestie op. Het is vooralsnog overkomelijk, maar de toevloed van verkeer moet niet veel groter meer worden.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » zo 08 jun 2014, 13:29

Rein op 27 oktober 2013 schreef:De binnenkort te openen (verlengde) Taurusavenue in Hoofddorp krijgt een fraaie middenberm en heeft opvallende (gele) markering aan de zijkanten. Waarom? :dontknow:

Afbeelding

Dit stuk weg zal bibeko komen te liggen (en dus wordt de bibeko van Hoofddorp oostwaarts verlegd) en wordt de Vmax :A1-70:. Overigens zitten er wel een paar ongeregelde kruisingen (zonder vooralsnog aansluitende wegen) in dit stukje weg, maar dat is blijkbaar geen probleem voor die Vmax.

Afbeelding
Het feest heeft slechts een klein half jaar geduurd. De borden :A1-70: zijn weggehaald en vervangen door :A1: . Geen idee waarom. Er zijn de afgelopen periode wel een paar zware ongevallen gebeurt op de Taurusavenue, maar dat was op het deel waar je voorheen ook al slechts 50 mocht.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » zo 08 jun 2014, 13:54

Er zal wel iemand met de term "uniforme snelheid" hebben gegooid, waarna de wijziging direct is doorgevoerd.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » wo 02 jul 2014, 13:13

De gemeente Haarlemmermeer heeft besloten om de hele wijk Toolenburg (ca 15.000 inwoners), op één doorgaande straat en twee busbanen na, om te zetten in een grote 30-zone. Dat gaat dan ook om straten als deze en deze waar een Vmax van 30 km/h onrealistisch lijkt. Overigens is het nu ook weer niet zo dat de hele wijk gelijkwaardige kruispunten krijgt. Er blijven een aantal wegen met (uitsluitend) voorrangskruispunten inzitten. En ook zijn er nog behoorlijk veel wegen waar vrijliggende fietspaden liggen. Lekker conform de richtlijnen dus. :facepalm:
Gemeente Haarlemmermeer schreef:
In de hele wijk Toolenburg in Hoofddorp gaat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur gelden, met uitzondering van Altenburg en de busbanen.

Om de snelheid te verlagen en de voorrangssituatie te verduidelijken, worden in de periode juli tot en met oktober 2014 de belangrijke kruispunten in de wijk aangepast.

Verkeer van rechts gaat voor
Op dit moment zijn in Toolenburg verschillende snelheden toegestaan. Niet overal zijn de voorrangssituaties hetzelfde. Dit leidt soms tot verwarring bij weggebruikers. In het Deltaplan Bereikbaarheid is daarom opgenomen dat heel Toolenburg (met uitzondering van Altenburg en de busbanen) één 30km-zone gaat krijgen. Binnen een 30km-zone geldt de voorrangsregel: verkeer van rechts gaat voor. Dat is zo voor auto’s én voor (brom)fietsers. In Toolenburg geldt deze regel voor alle straten, behalve voor de Maria Tesselschadelaan, Haya van Somerensingel, Reina Prinsen Geerligsdreef, Lunenburgdreef en Frankenburgdreef. Deze wegen vormen de hoofdstructuur van de wijk. Verkeer op deze wegen krijgt voorrang op de zijwegen. De afwijkende voorrangssituatie is te herkennen aan haaientanden op de weg en verkeersborden. Op de foto de Haya van Somerensingel. Die blijft een voorrangsweg.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7670
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door duikgek89 » wo 02 jul 2014, 14:54

Dus eerst klagen we dat niemand er iets van snapt. Dan gaan we er wat aan doen, maar omdat het zo uitkomt negeren we de richtlijnen zodat later nog steeds niemand iets snapt?
Wat daar geschreven is over onduidelijkheid is gewoon onzin. Dat lossen ze op deze manier niet op. Degene die dat denkt is of niet goed bij zijn hoofd of een leugenaar. De wegen die je in streetview laat zien zouden overigens eerder in aanmerking komen voor 70km/h dan voor 30km/h. Straks nog een trajectcontrole en kassa...

Gebruikersavatar
keokiracer
2x3 autosnelweg
Berichten: 8646
Lid geworden op: do 10 mar 2011, 3:52
Locatie: Halsteren
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door keokiracer » wo 02 jul 2014, 15:20

duikgek89 schreef:Straks nog een trajectcontrole
Tuuurlijk... Trajectcontrole. Denk dat je hier toch eerder kunt uitgaan van laseren en statiefjes hoor... Veel te veel zijwegen voor trajectcontrole.
Youtube (Best of Dutch Dashcam serie)| Picasa | Flickr
Vinny: Ik stel voor om naast de Uitspraak van de Week ook de "Grootste betweter van de maand" te gaan nomineren. De Geelhoedaward of de Keokiracerring ofzo...

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7670
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door duikgek89 » wo 02 jul 2014, 15:29

Misschien beter gewone vaste palen dan? Die lasers en statiefjes, daar moet je mensen bij zetten. Niet goed voor de winst.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18233
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door boe! » wo 02 jul 2014, 15:45

Rein schreef:Lekker conform de richtlijnen dus. :facepalm:
Je hebt nog twee weken om een bezwaarschrift in te dienen. :idea:

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » wo 02 jul 2014, 20:33

Gemeente Haarlemmermeer schreef:In Toolenburg geldt deze regel voor alle straten, behalve voor de Maria Tesselschadelaan, Haya van Somerensingel, Reina Prinsen Geerligsdreef, Lunenburgdreef en Frankenburgdreef. Deze wegen vormen de hoofdstructuur van de wijk. Verkeer op deze wegen krijgt voorrang op de zijwegen. De afwijkende voorrangssituatie is te herkennen aan haaientanden op de weg en verkeersborden.
Als ik dat onderstreepte deel lees, blijft het toch juist 50 met voorrangskruispunten? Dat zou dan ook gelden voor de door jou gelinkte wegen.
Of begrijp ik het dan niet goed?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » wo 02 jul 2014, 20:38

Nee, je begrijpt het niet goed. ;)

Volgens mij staat er duidelijk dat alle straten in de wijk een Vmax van 30 km/h krijgen, met uitzondering van de Altenburg en de busbanen. Een deel van de straten die een Vmax van 30 km/h krijgen behoren tot de hoofdstructuur van de wijk en blijven voorrangskruispunten houden. Dus Vmax van 30 met voorrangskruispunten (en vrijliggende fietspaden). Is eigenlijk niet logisch en niet conform richtlijnen, maar gaat blijkbaar toch gebeuren.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18233
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door boe! » wo 02 jul 2014, 20:56

Het gehele verkeersbesluit staat hier.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » wo 02 jul 2014, 21:14

Rein schreef:Volgens mij staat er duidelijk dat alle straten in de wijk een Vmax van 30 km/h krijgen, met uitzondering van de Altenburg en de busbanen. Een deel van de straten die een Vmax van 30 km/h krijgen behoren tot de hoofdstructuur van de wijk en blijven voorrangskruispunten houden. Dus Vmax van 30 met voorrangskruispunten (en vrijliggende fietspaden). Is eigenlijk niet logisch en niet conform richtlijnen, maar gaat blijkbaar toch gebeuren.
Ah zo, de snelheid gaat omlaag, de inrichting verandert niet. Lekker duidelijk dan :shutup:

Aan de andere kant, op een paar van die wegen kon je bij de kruispunten toch al niet de 50 halen door de scherpe bochten en de diverse drempels.
Daarentegen, op de Mastbos en de Grote Belt in Overbos/Bornholm kun je ook geen 50 halen en daar komt gemengd verkeer voor, maar daar mag je nog steeds 50. Maar door de weginrichting kun je echt niet harder dan 50, en is 40 ongeveer de snelheid die ik daar meestal rij. Daardoor vind ik het juist een zeer prettige weg waar niet wordt betutteld.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » wo 06 aug 2014, 10:54

Er gebeuren veel ongevallen op de Taurusavenue. Een superblackspot volgens een "verkeerskundige" van de gemeente die in de raad zit. De weg moet snel veiliger worden...

Ik denk dat om te beginnen het wel eens handig kan zijn om die verhoogde middenberm bij de Rijnlanderweg te verwijderen, zodat je vanuit de Rijnlanderweg ook uitzicht hebt op de Taurusavenue.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Plaats reactie