[A073] Ewijk - Venlo - Roermond - Maasbracht

Bespreek hier alles wat specifiek aan een autosnelweg gerelateerd is, maar wat geen actuele plannen of uitvoeringsprojecten betreft

Moderator: Moderatoren

frame
stadsweg
Berichten: 389
Lid geworden op: vr 14 sep 2007, 21:14
Locatie: Gennep

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door frame » vr 09 nov 2012, 9:05

Laatste loodje A73 in Roermond! Vandaag in Dagblad De Limburger gelezen:
Aanleg betere toerit Roertunnel A73
VERKEER Rijkswaterstaat begint bij Koninginnelaan in Roermond met aanleg van nieuwe toerit naar A73
door onze verslaggever
ROERMOND – Drie jaar na de openstelling van de Roertunnel is Rijkswaterstaat in Roermond gestart met de aanleg van een betere toerit vanaf de Koninginnelaan naar de A73.
De aanleg van de nieuwe toerit is nodig omdat de oprit die sinds de ingebruikname van de Roertunnel in 2009 bij de tunnel ligt, niet door het verkeer gebruikt mocht worden omdat ze niet voldoet aan de Europese regels voor opritten naar tunnels.
Deze oorspronkelijke toerit is namelijk veel te kort.
Volgens de regels moet er minstens tien seconden rijtijd zitten tussen de tunnelingang en het laatste punt van de invoegstrook. Bij de Roertunnel eindigt die invoegstrook van de toerit echter meteen voor de tunnelingang.
De blunder werd al tijdens de aanleg van de toerit ontdekt, maar ze werd evengoed afgebouwd. Op aandringen van het Roermondse stadsbestuur heeft Rijkswaterstaat vorig jaar een alternatieve toerit aangelegd, bij de verder noordelijk
gelegen parkeerplaats aan de A73. Intussen studeerde de dienst op een alternatief. Dat alternatief bestaat uit de aanleg van een hoefijzervormige lus tussen de Koninginnelaan en de autosnelweg.
Rijkswaterstaat is gisteren met de werkzaamheden begonnen. Volgens een woordvoerder worden eerst de geluidsschermen langs de Koniginnelaan verplaatst. Op sommige plekken komen hogere schermen te staan. Daarna beginnen
de grondwerkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe lus naar de autosnelweg. Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat de nieuwe toerit in de loop van de eerste helft van volgend jaar voor het verkeer kan worden opengesteld.
„Pas als die nieuwe toerit opengaat, sluiten we de tijdelijke toerit af. Het verkeer zal nauwelijks hinder ondervinden van de aanleg van de nieuwe toerit”, aldus de woordvoerder.
De aanleg van de nieuwe toerit kost circa 9 miljoen euro. Dat bedrag wordt helemaal betaald door Rijkswaterstaat. Oorspronkelijk zou de betere toerit pas eind 2013 klaar zijn.
oost west thuis best

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Rein » vr 09 nov 2012, 10:34

Volgens de regels moet er minstens tien seconden rijtijd zitten tussen de tunnelingang en het laatste punt van de invoegstrook.
Is deze 'regel' echt zo? Ik vraag me af of er dan bij bijvoorbeelde de Velsertunnel voldoende ruimte, soort 'tijd', is. Wellicht met een flinke snelheidsbeperking wel......... :confuuuse:

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21917
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Wouter N14 » vr 09 nov 2012, 11:58

^^ De Velsertunnel is 40 jaar ouder dan de regels ;)
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10938
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Willem » vr 09 nov 2012, 19:03

Terwijl er daar geen noemenswaardige ongevallen zijn gebeurd. Dan kun je vraagtekens zetten bij het nut van zo'n regel.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Vinny » vr 09 nov 2012, 19:49

Nee, er zijn of verkeerslichten in werking of beide rijbanen worden teruggebracht naar één rijstrook zodat er van invoegen feitelijk geen sprake is... :!:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Autorun
stadsweg
Berichten: 256
Lid geworden op: do 20 okt 2011, 17:05

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Autorun » do 21 feb 2013, 16:59

Rein schreef:
Volgens de regels moet er minstens tien seconden rijtijd zitten tussen de tunnelingang en het laatste punt van de invoegstrook.
Is deze 'regel' echt zo? Ik vraag me af of er dan bij bijvoorbeelde de Velsertunnel voldoende ruimte, soort 'tijd', is. Wellicht met een flinke snelheidsbeperking wel......... :confuuuse:
Let op: er staat invoegstrook, niet uitvoegstrook. In de Velsertunnel is de maximumsnelheid 100 km/h. 10 rijseconden komt bij die rijsnelheid overeen met 278 meter. Het einde van de toeritten ligt verder dan 278 meter van de tunnelmonden vandaan, dus de Velsertunnel voldoet aan de gestelde eis.

De regel is trouwens iets genuanceerder dan dat er geen oprit vlak voor of in de tunnel mag zijn, dat mag namelijk wel degelijk. Er mag echter geen verkeersturbulentie zijn vlak voor of in de tunnel, omdat dat onveiliger is dan een rustig verkeersbeeld. Een invoegstrook kan verkeersturbulentie veroorzaken, alhoewel dat afhankelijk van de situatie is. Zo komt middenin de Stadsbaantunnel in Utrecht (een stadstunnel die tegen de Leidscherijntunnel aangebouwd wordt) een invoegstrook voor expeditieverkeer. De weginrichting en het verkeersaanbod vanaf het expeditiehof is echter zodanig dat dit geen verkeersturbulentie of andere gevaarzetting in de tunnel veroorzaakt; daarom voldoet deze oplossing volledig aan de tunnelveiligheidsvereisten.

Willem schreef:Terwijl er daar geen noemenswaardige ongevallen zijn gebeurd. Dan kun je vraagtekens zetten bij het nut van zo'n regel.
In de Velsertunnel is ook nog nooit een grote brand geweest. Moeten we daarom in nieuwe tunnels ook maar geen blusleidingen meer aanleggen?

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21917
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Wouter N14 » do 21 feb 2013, 18:34

^^
ronny forgeron schreef:Herinner me dat ik op 11 augustus 1978 dikke zwarte rook uit de ventilatiepijpen van de oostbuis Velsertunnel zag komen, nadat vrachtwagen reservewiel verloor ongeluk met brand (hooiwagen), 5 mensen door het vuur/rook omgekomen. Was de ernstigste brand in een tunnel in Nederland, daarna ventilatiesystemen aangepast.
http://www.wegenforum.nl/viewtopic.php? ... el#p675956
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door mavas » do 23 mei 2013, 15:00

Oprit A73 Koninginnelaan Roermond 25 mei open
23-05-2013

Op zaterdag 25 mei om 06.00 uur opent Rijkswaterstaat de nieuwe oprit Koninginnelaan Roermond naar de A73. Tegelijkertijd wordt de tijdelijke oprit via verzorgingsplaats Hoogvonderen gesloten. De opening van de nieuwe oprit is onder voorbehoud van het goed verlopen van de laatste testen van de tunneltechnische installaties die in de nacht van 24 op 25 mei plaatsvinden.

De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat op de A73 ter hoogte van de Koninginnelaan in Roermond een nieuwe oprit gebouwd en de bestaande afrit aangepast. De aansluiting ligt vlakbij de ingang van de Roertunnel. De oorspronkelijke oprit, gebouwd tijdens de aanleg van de A73, voldeed niet aan de eisen van de nieuwe Tunnelwet en moest daarom vervangen worden. De werkzaamheden zijn vrijwel klaar. De aangepaste afrit is al sinds februari 2013 open; de nieuwe oprit volgt op 25 mei om 06.00 uur.

Na openstelling van de nieuwe oprit worden zowel de tijdelijke oprit via verzorgingsplaats Hoogvonderen als ook de oorspronkelijke oprit afgebroken. Deze werkzaamheden duren ongeveer een week. Het verkeer ondervindt hier geen hinder van.

Nieuwe oprit
De nieuwe oprit is ca 300 meter langer dan de oorspronkelijke oprit. Dit geeft het verkeer meer tijd en ruimte om snelheid te maken en veilig in te voegen voordat men de Roertunnel in rijdt. De oprit is voorzien van hoogtedetectie. Te hoge vrachtwagens worden met een slagboom tegen gehouden voordat ze bij de snelweg zijn en teruggeleid naar de Koninginnelaan. In verband met de aanleg van de oprit en de aanpassingen aan de afrit zijn de geluidschermen ter plaatse verhoogd naar 5 meter. Ook zijn de verkeerslichten op de Koninginnelaan aan elkaar gekoppeld. Dat bevordert de doorstroming en beperkt de hoeveelheid afremmend en optrekkend verkeer.

Voorbehoud: laatste testen
In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 mei vinden reguliere onderhoudswerkzaamheden plaats aan de Roertunnel. Dan worden ook de laatste testen gedaan die nodig zijn om de nieuwe oprit veilig te kunnen openstellen. Mochten de testen onverhoopt niet met goed resultaat worden afgesloten, dan blijft de nieuwe oprit nog enkele weken dicht.
Bron: http://rijkswaterstaat.nl/actueel/nieuw ... _open.aspx
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18233
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door boe! » do 23 mei 2013, 19:33

^^ Ik kwam er afgelopen zondag langs en toen zag ik al dat het vrijwel gereed was.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32132
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Coen Tunnel » do 27 jun 2013, 10:37

Ik vroeg me toen ik er laatst langs reed iets af: hebben de viaducten over de weg tussen de Swalmentunnel en de Roertunnel dezelfde doorrijhoogte als de tunnels (4,1 meter), of zijn deze wel op de in Nederland gebruikelijke hoogte? Weet iemand dat?

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8709
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door captain007 » do 27 jun 2013, 10:49

^^ Volgens mij hebben deze wel de standaardhoogte. Het is mij in ieder geval nooit opgevallen dat deze veel lager zijn dan de standaardhoogte.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Chris » wo 28 mei 2014, 15:36

Ik heb wat verkeersgegevens achterhaald van de A73 in Venlo. Helaas is er maar van één richting data beschikbaar in 2013. Op de Maasbrug rijden nu in één richting vrij stabiel zo'n 39.000 voertuigen. Maal twee komt dat uit tegen de 80.000 voertuigen per dag. Dat is best veel.

Door de tunnels in Roermond reden in 2013 tussen 34.000 en 36.000 voertuigen (beide richtingen samen).

Tussen Maasbracht en Linne rijden 50.000 tot 54.000 voertuigen per dag. Dat zijn toch al vrij hoge aantallen, nu 6 jaar na openstelling.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7874
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Jackbauer1350 » do 29 mei 2014, 14:18

^^Toch wel voldoende capaciteit voorlopig? In ieder geval die tunnels uitbreiden is niet zo eenvoudig.

Giuseppe
verkeersader
Berichten: 785
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 15:02
Locatie: Eijsden

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Giuseppe » do 29 mei 2014, 15:54

Chris schreef:
Tussen Maasbracht en Linne rijden 50.000 tot 54.000 voertuigen per dag. Dat zijn toch al vrij hoge aantallen, nu 6 jaar na openstelling.
Ben dan eigenlijk wel benieuwd waar de A2 net ten zuiden daarvan op zit, maar daar zijn schijnbaar geen gegevens meer beschikbaar.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7874
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Jackbauer1350 » do 29 mei 2014, 16:05

^^ Rond de 90.000 voertuigen per dag. Daar zijn ook niet voor niets plannen om tussen Het Vonderen en Kerensheide de boel permanent 2x3 te maken. Er liggen nu spitsstroken die grote delen van de dag en zelfs in het weekend open zijn.

Giuseppe
verkeersader
Berichten: 785
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 15:02
Locatie: Eijsden

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Giuseppe » do 29 mei 2014, 21:51

Ah, gevonden in MTR+. Inderdaad 89.700. De verdeling is ongeveer 50/50 tussen A73 en A2 noord, eigenlijk best opvallend met zon nieuwe snelweg.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32132
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Coen Tunnel » do 29 mei 2014, 23:44

Jackbauer1350 schreef:^^ Rond de 90.000 voertuigen per dag. Daar zijn ook niet voor niets plannen om tussen Het Vonderen en Kerensheide de boel permanent 2x3 te maken. Er liggen nu spitsstroken die grote delen van de dag en zelfs in het weekend open zijn.
Dat is daar ook echt hard nodig, de spitsstroken zijn inderdaad meer open dan dicht op die weg. Ook een tweede rijstrook in de verbindingsboog van de A73 naar de A2 zou dan geen overbodige luxe zijn. Nu moet al het verkeer vanaf de A73 eerst invoegen naar één rijstrook, om daarna te kunnen invoegen op de A2. Met drie rijstroken moet de situatie daar m.i. overzichtelijk genoeg zijn om een strook erbij aan te leggen en die middels een taper te laten invoegen op de A2.

Je ziet aan de verkeersintensiteiten dat de A2 tussen Grathem en Het Vonderen een stuk rustiger is geworden, van rond de 75.000 mvt/dag in 2006 naar rond de 60.000 mvt/dag in 2012. Da's gewoon 20% minder.

ACT-F
verkeersader
Berichten: 739
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door ACT-F » ma 16 jun 2014, 12:44

Chris schreef:Tussen Maasbracht en Linne rijden 50.000 tot 54.000 voertuigen per dag. Dat zijn toch al vrij hoge aantallen, nu 6 jaar na openstelling.
Toch niet geheel verrassend als je bedenkt dat het verkeer van de N273 en N271 zich naar de A73 verplaatst heeft sinds de opening. Beide wegen waren erg druk. Als je daar cijfers van weet te vinden zou je het één en ander kunnen verklaren.
Meer bitumen!

Gebruikersavatar
sven_engelen
expressweg
Berichten: 3353
Lid geworden op: ma 09 dec 2013, 10:42
Locatie: Venlo/Arnhem
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door sven_engelen » do 19 jun 2014, 22:36

Hadden ze eigenlijk wel direct 2x3 moeten maken :facepalm:
Svenlo

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18188
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door mavas » do 19 jun 2014, 23:43

^^ Een 2x1-weg die ongelijkvloers is kan circa 30.000 voertuigen per dag aan. Een 2x2-weg die ongelijkvloers is circa 70.000 voertuigen. Er is dus op de A73 nog wel wat restruimte aanwezig. Een verbreding naar 2x3 is dus niet direct nodig.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7670
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door duikgek89 » vr 20 jun 2014, 0:54

Maar dan komt de discussie, wat is de capaciteit en wat is comfortabel. 70.000 mvt op 2x2 kan wel maar is niet comfortabel. Bovendien spelen dan het aandeel vrachtverkeer en hoe de verdeling van de intensiteit ligt ook nog een rol.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5069
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Rogier » vr 20 jun 2014, 9:10

sven_engelen schreef:Hadden ze eigenlijk wel direct 2x3 moeten maken :facepalm:
Direct 2x3 is niet direct noodzakelijk, maar het wegbezuinigen van de vluchtstroken in de tunnels is achteraf gezien een zeer onverstandige beslissing gebleken.
Verbreding van de A73, zou nieuwbouw van beide tunnels inhouden.

ACT-F
verkeersader
Berichten: 739
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door ACT-F » vr 20 jun 2014, 18:37

^^

Eigenlijk blijft er maar één reële optie over en dat is de A73 alsnog aan de westkant van de Maas aanleggen.
Meer bitumen!

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5069
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Rogier » vr 20 jun 2014, 19:00

Verbreden is dat geval goedkoper.
In dat geval moet men een extra bredere tunnelbuis (3 rijstroken + vluchtstrook) naast de bestaande tunnel gaan bouwen.
De oudere tunnel kan vervolgens met 2x2 rijstroken voor 1 rijrichting ingericht worden.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18233
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door boe! » vr 20 jun 2014, 19:06

Rogier schreef:In dat geval moet men een extra bredere tunnelbuis (3 rijstroken + vluchtstrook) naast de bestaande tunnel gaan bouwen.
Niet mogelijk, tenzij je een rits huizen platgooit.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76266
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Chris » ma 08 sep 2014, 16:52

Ik kwam vandaag voor het eerst in lange tijd op een werkdag over de A73. Het valt me op dat er behoorlijk intensief van het deel Maasbracht - Venlo gebruik gemaakt wordt, ook door vrachtverkeer. Dat was meer dan ik verwacht had, er was zelfs sprake van wat lichte kolonnevorming. Het aandeel buitenlandse vrachtwagens oogde erg hoog (meer dan de helft, uit alle mogelijke landen zo ongeveer).

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5069
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Rogier » vr 11 nov 2016, 14:08

Inmiddels ben ik achter gekomen, waarom de Roertunnel in de begroting van Renovatie \ Vervanging opgenomen is. Tussen 2019 - 2026 wordt het asfalt en een (klein) deel van installaties vervangen. Om die reden staat deze tunnel ook in de begroting.

Gebruikersavatar
sven_engelen
expressweg
Berichten: 3353
Lid geworden op: ma 09 dec 2013, 10:42
Locatie: Venlo/Arnhem
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door sven_engelen » do 17 nov 2016, 9:40

De A73 is ook hard aan verbreding toe bij Venlo (op zijn minst een spitsstrook). Tijdens de spits is het zo ontzettend druk dat soms zelfs het geval bestaat dat je van knooppunt Tiglia tot knooppunt Zaarderheiken in de file staat. Door de vele weefvaken (maar liefst 6 in de richting van Maastricht en maar liefst 5 in de richting van Nijmegen) wordt het er niet beter op. En parallelstructuur gaat never-nooit passen vanwege alle gebouwen langs de A73 maar een spitsstrook of misschien zelfs een verbreding naar 2x3 is toch wel mogelijk?
Svenlo

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17386
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door Kaaiman » do 17 nov 2016, 9:42

De Venlose Ring compleet maken door de A74 door te trekken naar de A67 langs de oostzijde. :duck:
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
sven_engelen
expressweg
Berichten: 3353
Lid geworden op: ma 09 dec 2013, 10:42
Locatie: Venlo/Arnhem
Contacteer:

Re: [A073] Venlo - Roermond - Maasbracht

Bericht door sven_engelen » do 17 nov 2016, 9:44

^^ Niet nodig :dyn_hyp:
Svenlo

Plaats reactie