[A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Discussieer hier over actuele grote wegenplannen en in uitvoering zijnde grote projecten

Moderator: Moderatoren

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5069
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Rogier » do 19 jan 2017, 13:00

Inmiddels is bekend dat Heijmans, Fluor en Hochtief de A10 mogen gaan aanpakken. Waarschijnlijk kon men de kosten drukken, omdat men op dit moment al op de A9 aan de slag is.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Rein » do 19 jan 2017, 13:18

De contractwaarde is 990 miljoen euro, 6,5% onder de bovengrens die was opgegeven voor de bouwopdracht.
Heijmans schreef:Zuidasdok voorlopig gegund aan combinatie Fluor, Heijmans en HOCHTIEF

Het project Zuidasdok is voorlopig gegund aan de combinatie Fluor, Heijmans en HOCHTIEF (ZuidPlus). De opdracht omvat onder meer het verbreden en gedeeltelijk ondergronds brengen van de A10 Zuid en uitbreiding van station Amsterdam Zuid. Het design en construct contract heeft een waarde van circa € 990 miljoen (inclusief 7 jaar onderhoud van de tunnels), waarvan 15 procent voor Heijmans en 42,5 procent voor zowel Fluor als HOCHTIEF. Zuidasdok is een gezamenlijk project van de gemeente Amsterdam, ProRail en Rijkswaterstaat.

De aanpak van de A10, de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel en de bouw van het nieuwe station Amsterdam Zuid zijn noodzakelijk voor de bereikbaarheid van de Zuidas. Door de gedeeltelijke ondertunneling ontstaat nieuwe openbare ruimte en verbetert de leefkwaliteit in het gebied. Ook wordt ruimte gecreëerd voor het vernieuwde station Amsterdam Zuid, zodat het uit kan groeien tot hoogwaardig openbaar vervoer knooppunt.

Naar verwachting wordt de opdracht medio februari definitief gegund. Vervolgens begint een herijkingsfase, waarin het project met de opdrachtgever verder wordt uitgewerkt. Medio 2019 zullen de werkzaamheden buiten starten. Naar verwachting wordt het project rond 2028 opgeleverd.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5804
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Schelpenpaadje » do 19 jan 2017, 13:23

Goed nieuws voor Heijmans. Hopen dat RWS goed gekeken heeft naar andere projecten waar zij laag op hebben ingeschreven en vervolgens in de uitvoering problemen ontstonden.

JJK
verkeersader
Berichten: 563
Lid geworden op: vr 06 jun 2014, 9:47
Locatie: Regio Groot Alkmaar

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door JJK » vr 20 jan 2017, 8:50

Opzicht jammer dat de twee grootste bouwers van Nederland (BAM en VolkerWessels) het werk niet hebben aangenomen.

Boerenkool
autoweg
Berichten: 1207
Lid geworden op: wo 22 okt 2014, 20:21

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Boerenkool » zo 22 jan 2017, 22:11

Schelpenpaadje schreef:Hopen dat RWS goed gekeken heeft naar andere projecten waar zij laag op hebben ingeschreven en vervolgens in de uitvoering problemen ontstonden.
Ja zeker, https://www.aanbestedingscafe.nl/rijksw ... ng-zuidas/

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76275
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Chris » zo 22 jan 2017, 22:15

Tja, lastig. De balans vinden tussen risico's waarvoor bedrijven nog willen inschrijven, of risico's voor de belastingbetaler. Dit is een complex project waar uitvoeringsrisico's wel op de loer liggen. Het project is ook gegund als D&C (design & construct) en niet als DBFM. De laatste jaren zijn projecten van dit kaliber meestal als DBFM gegund, Rijkswaterstaat is daar bij dit project vanaf gestapt, wellicht wel omdat de marktinteresse te klein was door de risico's.

Boerenkool
autoweg
Berichten: 1207
Lid geworden op: wo 22 okt 2014, 20:21

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Boerenkool » zo 22 jan 2017, 22:37

Ik ben hier ook niet onverdeeld enthouasiast over. Als er iets is met veel risicos is het dit wel, slappe grond, stedelijk ondergrondse infrastructuur nabij internetknooppunten, wegen en spoorlijnen die in verkeer blijven, peperdure kwetsbare luxe hoge advocatentorens waar je rakelings langs gaat...

Ik vind de DBFM contracten eigenlijk een ecletant succes. Heel vaak forse aanbestedingsmeevallers, goed dichtgetimmerde contracten waar Rijkswaterstaat zelden meerkosten hoeft te betalen, minder hinder en vaak zelfs te vroege oplevering.
De financiële prikkels dingen snel en goed te doen werken zeer goed.
Je zou denken dat de bouwers en financiers er nog wat beter in gaan groeien en beter vooronderzoek doen.
We moeten zeker niet terug naar de oude tijd waarin het uurtje factuurtje was. Alles liep toen uit en overal was meerwerk.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Rene » zo 22 jan 2017, 22:49

Boerenkool schreef:Ik vind de DBFM contracten eigenlijk een ecletant succes. Heel vaak forse aanbestedingsmeevallers, goed dichtgetimmerde contracten waar Rijkswaterstaat zelden meerkosten hoeft te betalen, minder hinder en vaak zelfs te vroege oplevering.
Ik vind van niet. In de beheerfase van 30 jaar zijn kleine aanpassingen aan de infra alleen voor HEEL VEEL geld mogelijk. Want de DBFM-beheerder wil een deel van de verliezen op de bouwfase terugverdienen. Wegwijzertje veranderen, factuur die 3x-10x hoger is dan in regulier beheergebied. Ze weten dat RWS wel verplicht bij hen MOET winkelneren. Alles loopt uit de hand in hoge extra kosten in de beheerfase. :nothanks:
Er worden zelfs aanpassingen die wederzijds geld zouden kunnen besparen niet opgedragen, omdat dit voor RWS meerkosten meebrengt die hoger zijn dan de opbrengsten. Nou, laat het dan maar zoals het is.
Boerenkool schreef:We moeten zeker niet terug naar de oude tijd waarin het uurtje factuurtje was. Alles liep toen uit en overal was meerwerk.
Zelf uittekenen en als gewoon werk uitbesteden kan veel geld besparen. Zeker als daarmee meer kennis in eigen huis blijft. Ik ben inmiddels wel klaar met DBFM. Maar bij Zuidas zitten we er nu dus aan vast.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5069
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Rogier » ma 23 jan 2017, 8:44

Op zich is met DBFM contracten weinig mis. Men moet echter wel afkopensommen in deze contracten opnemen, zodat het contract altijd afgekocht kan worden, als het traject stevig aangepast moet worden. Dit had bij de HSL-Zuid miljoenen gescheeld. Wel moet men de afkoopsommen per jaar aanpassen, omdat de opdrachtnemer ieder jaar een som geld krijgt.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5804
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Schelpenpaadje » di 24 jan 2017, 9:50

Zijn hoge kosten voor kleine aanpassingen niet te ondervangen met een clausule waarbij de DBFM-partij maximaal 15% meer mag vragen dan drie andere marktpartijen voor hetzelfde werk zouden vragen?

Dat grote wijzigingen gevolgen hebben voor het DBFM-contract lijkt me logisch.
Stel je zou gedurende de looptijd van het contract een nieuwe aanbesteding uitschrijven dan zou je het ook aan de meedingende partijen kunnen overlaten hoe om te gaan met de lopende verplichtingen (afkopen of juist (deels) betrekken van de bestaande DBFM-partijen). Dat bepaalt onderaan de streep immers de prijs van een gunning.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76275
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Chris » di 21 feb 2017, 14:09

Rijksoverheid schreef: Forse impuls voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Amsterdam

De verbreding en het ondergronds brengen van de A10 Zuid in Amsterdam en de uitbreiding en modernisering van het station Amsterdam Zuid is een stap dichterbij. De opdracht voor het ontwerp en de realisatie van Zuidasdok is definitief gegund aan ZuidPlus, de combinatie van Fluor, Heijmans en Hochtief.

De A10 Zuid is een van de drukste snelwegen van Nederland. Op de snelweg en bij de afritten S108 en S109 loopt het nu vaak vast tijdens de spits en op de perrons van het station is het vaak erg druk. De snelweg krijgt in totaal acht rijstroken voor doorgaand verkeer en vier stroken voor bestemmingsverkeer. De weg komt ter hoogte van het huidige station onder de grond te liggen.

De ondertunneling van de A10 bij de Zuidas geeft het verouderde station Amsterdam Zuid de ruimte om uit te groeien tot een hoogwaardig openbaar vervoerknooppunt. Bovendien worden de twee helften van de wijk aaneen gehecht waardoor er één woon-, werk- en winkelgebied kan ontstaan.

Zuidasdok is een gezamenlijk bouwproject van Rijkswaterstaat, Prorail, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de vervoerregio Amsterdam. ZuidPlus heeft de opdracht onder meer in de wacht gesleept vanwege de hinder beperkende maatregelen, de instandhouding van de bereikbaarheid van de Zuidas tijdens de bouw, slimme bouwlogistiek, geluidsarme bouwmethodes en een mooie inpassing van de uitbreiding van station Amsterdam Zuid.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): “Met het project Zuidasdok geven we een forse impuls aan de bereikbaarheid van dit deel van Amsterdam, dat economisch van groot belang is voor Nederland. De Zuidas kan zich verder ontwikkelen tot toplocatie voor internationale bedrijven, winkels en nieuwe woningen.”

Oog voor de omgeving
Zuidasdok wordt gerealiseerd in het hart van de bedrijvige Zuidas waar wonen, werken en zakendoen op een klein oppervlak samengaan. In de aanbesteding was dan ook een expliciete uitdaging aan de markt opgenomen om bij dit omvangrijke project maximaal oog voor de omgeving te houden. Op basis van een referentieontwerp en een uitgebreid pakket van eisen, onder meer voor het beperken van omgevingshinder, is een beroep gedaan op de creativiteit van de markt.

De realisatie van een groot project als Zuidasdokkan niet zonder hinder. ZuidPlus is er desondanks in geslaagd om creatieve oplossingen aan te dragen om de hinder zo goed mogelijk te beperken. Zo wordt de hoeveelheid bouwverkeer beperkt door de aan- en afvoer van mensen en materiaal waar mogelijk te slim combineren. Door de aanleg van een tweetal bouwwegen die direct aansluiten op de A10 blijft het bouwverkeer bovendien grotendeels weg uit de stad. De bouw van de tunnels voor de A10 gebeurt volgens de wanden/dak methode, waardoor een groot deel van het werk onderdaks– en dus veel stiller voor de omgeving – kan plaatsvinden.

Planning
Vanaf 2019 start de bouw. De komende periode staat in het teken van het verder uitwerken van de aanbieding tot voorontwerp en nadere detaillering van de aanpak en de planning. Zuidasdok is gereed in 2028.

De aanbesteding vertegenwoordigt een contractwaarde van 990 miljoen euro en is hiermee één van de grootste infrastructuur projecten in Nederland van dit moment. Dit bedrag ligt 6,6% onder het plafondbedrag dat in de aanbesteding was opgenomen (1.060.000.000 euro). Het project wordt gefinancierd door het Rijk, gemeente Amsterdam, de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord Holland en een extra bijdrage van de NS. Rijkswaterstaat treedt op als aanbestedende dienst.

Attietattie
2x4 autosnelweg
Berichten: 14342
Lid geworden op: ma 04 aug 2008, 15:19
Locatie: Almere

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Attietattie » di 21 feb 2017, 17:54

'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje

Boerenkool
autoweg
Berichten: 1207
Lid geworden op: wo 22 okt 2014, 20:21

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Boerenkool » di 21 feb 2017, 19:21

De NS? Is dat niet bij uitstek wat voor ProRail?

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10234
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Mark » di 21 feb 2017, 19:33

NS beheert (voor een deel) de stations onder de (vanzelfsprekende) naam NS Stations. Vermoedelijk komt die bijdrage vanuit daar.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Vinny » di 21 feb 2017, 19:47

ProRail heeft nauwelijks "eigen" geld. Hun inkomsten komen van de gebruiksvergoedingen van de spoorvervoerders en van de overheid.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
EtienneM
Moderator
Berichten: 1188
Lid geworden op: vr 12 okt 2012, 22:08
Locatie: Oostenrijk

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door EtienneM » zo 12 mar 2017, 0:44

Mooie impressie van het project:
Link
Flickr • EtienneMuis
Lidnummer 0016

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76275
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Chris » wo 19 apr 2017, 18:50

Een interview op BNR met de directeur van de Zuidas. Er wordt nog genoemd dat tijdens de werkzaamheden 100 km/h op de A10 het uitgangspunt is. Ik vraag me wel af hoe dat straks allemaal gaat met de geplande uitbreiding van kantoren en woningen op de Zuidas. De A10 is nu al één van de drukste wegvakken van Nederland. Worden die twee aansluitingen S108 en S109 straks niet nog zwaarder belast?
Link

Koen66
woonerf
Berichten: 63
Lid geworden op: wo 18 mei 2016, 18:08

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Koen66 » wo 19 apr 2017, 19:46

Hoe doen ze überhaupt die ondertunneling? Zo bijster veel ruimte hebben ze niet in vergelijking met bv de A9 werkzaamheden op dit moment

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Rein » wo 19 apr 2017, 20:52

^^ Ook bij mij is dat al heel lang de grote vraag. Vooral ter hoogte van station zuid (en dan helemaal aan de noordkant bij het WTC) is er bijzonder weinig ruimte. De tunnel van de hoofdrijbaan moet (grotendeels) precies onder de huidige rijbaan komen. En voor de tunnel van de parallelbaan is ook erg weinig werkruimte beschikbaar: tussen de onderkant van het huidige talud en het WTC zit meen ik 18 meter.

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8634
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Hajo » wo 19 apr 2017, 21:11

Boortunnel? Dan heb je er bovengronds vrijwel geen last van.

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5540
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door nederland24 » wo 19 apr 2017, 21:19

^^Dan mag hopen dat ze niet dezelfde fouten maken als bij de Noord-Zuid lijn.

Piles
autoweg
Berichten: 1307
Lid geworden op: vr 04 sep 2015, 16:02

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Piles » wo 19 apr 2017, 22:02

Voor een boortunnel heb je toch ook een flinke werkruimte nodig om dat ding op te bouwen. Lijkt me alleen nuttig bij langere tunnels.

sanderl
autoweg
Berichten: 1140
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door sanderl » wo 19 apr 2017, 22:16

nederland24 schreef:^^Dan mag hopen dat ze niet dezelfde fouten maken als bij de Noord-Zuid lijn.
Het boren was nou juist een groot succes. De fouten zijn gemaakt bij het 'simpele' afgraven van stations. Hier boren zou juist leren van de Noord/Zuidlijn zijn...

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10197
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Rein » wo 19 apr 2017, 22:19

nederland24 schreef:^^Dan mag hopen dat ze niet dezelfde fouten maken als bij de Noord-Zuid lijn.
Welke fouten? Het boren is bij de Noord-Zuidlijn behoorlijk vlot en zonder grote fouten verlopen. Wel ging het tot twee maal toe niet helemaal goed bij de bouw van een station, maar aangezien je in een snelweg geen station hebt, zal ook dit risico niet relevant zijn. ;)

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Rene » wo 19 apr 2017, 23:24

In totaal 6 stroken in de breedte. Bij een boortunnel wordt dat een gigantisch ding in de hoogte.
Kans op een boortunnel acht ik daarom nihil.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5804
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Schelpenpaadje » do 20 apr 2017, 8:49

Zou je, als je eerst de zuidelijke tunnel aanlegt, doorgaand verkeer van de binnenring niet tijdelijk kunnen omzetten naar de dan verlaten huidige buitenring? Om dat mogelijk te maken zou je wel noodbruggen of iets dergelijks nodig hebben om het spoor te kunnen kruisen.

Gebruikersavatar
Pascal1998
stadsweg
Berichten: 394
Lid geworden op: vr 25 nov 2016, 13:45
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Pascal1998 » do 20 apr 2017, 13:12

^^ Aan die optie zat ik nou ook te denken, alleen is Station Rai een probleem als je de noodbrug terug wil aanleggen

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5804
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Schelpenpaadje » do 20 apr 2017, 13:28

^^ Ik ken de situatie ter plaatse niet goed genoeg en weet niet wat er technisch zoal haalbaar is. Ik stel me voor dat zo'n kruising dan al ten westen van station RAI of zelfs van de Amstel gemaakt zou moeten worden (en je dus de viaducten daar ook (tijdelijk) moet verbreden). Ook aan de andere kant is de ruimte beperkt.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5069
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Rogier » do 20 apr 2017, 14:25

Dakwandmethod is volgens mij ook een mogelijkheid.
Eerst de (diep)-wanden en het dak van de tunnelbuis van de parallelbaan bouwen. Daarna de rijbaan naar het dak en de 'zijberm' van dit gedeelte verplaatsen. Daarna kan het dak en de linker tunnel (diep)-wand gebouwd worden voor de rijhoofdbaan. De tunnel kan vervolgens onder het dak (af)-gebouwd worden, terwijl het verkeer tijdelijk over het dak rijdt. Bij de toeritten moet de rijbaan wel naar de zijkanten verlegd worden.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76275
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A010] Zuidasdok / Ondertunneling Ring Zuid

Bericht door Chris » do 20 apr 2017, 14:33

Bij een boortunnel wordt de diameter dan zo groot dat je beter dubbeldeks kan gaan. Ook zal een boortunnel dieper moeten liggen, daar is de afstand denk ik te kort voor.

Plaats reactie