

Moderator: Moderatoren
Dit argument maakt mij inmiddels witheet.asfaltboer schreef: ↑do 21 dec 2017, 9:28en het beperkte verschil in reistijd tussen 100 en 120 over de lengte van dit traject.
En vervolgens kom je uit op een weg die eerst 80 km/u was en nu 60 km/u is geworden en daarna sla je een weg in die eerst 50 km/u was en nu is afgewaardeerd naar 30 km/u. Dan heb je het niet meer over 1 à 2 minuten, maar meerdere minuten. Zoals Coen Tunnel ook al aangaf: al die gedegradeerde stukjes tellen bij elkaar wel snel op.
Maar omdat die wegen ook enorm substandaard ogen, rijden veel automobilisten vanzelf al langzamer. Waarschijnlijk is het dan niet nodig om de formele limiet te verlagen.Boerenkool schreef: ↑ma 25 dec 2017, 10:45Men kan het dan toch gewoon als een bestaande situatie laten voortbestaan?
De A44 is ook op historische gronden 120 en die is echt heel wat smaller dan de A79.
Daar is je initiele neiging" ik trek lekker even met 130 door" en je laat vanzelf wel gas los op de stukken die daar minder geschikt voor zijn.
Bij de A44 heb je zoiets van " ik ga lekker smokkelen en rijdt 110" maar je mag veel harder.
+1.duikgek89 schreef: ↑ma 25 dec 2017, 10:36Het gemak waarmee het "het is maar een minuutje" argument bij zowat elk w*gv*rkl**t project gebruikt wordt, is waar ik me aan stoor. En als je mijn initiële reactie echt zou snappen, zou je ook snappen waarom de argumentatie zoals deze doorgaans geformuleerd wordt regelrechte onzin is.
De A76 is volledig 120. De A79 is al heel lang een populaire snelweg om te flitsen, omdat men op zonnige dagen makkelijk 130km/h reed. Dus dat zal echt niet veranderen nu het 100km/u is.sven_engelen schreef: ↑ma 25 dec 2017, 11:41De A76 is ook een stuk bochtiger en gevaarlijker dan de A79 en daar mag ook 130 gereden worden.
140 op de teller is prima te doen op de A44.Wouter N14 schreef: ↑ma 25 dec 2017, 13:44De A44 is wat in sommige buitenlanden heel gebruikelijk is: je moet zelf inschatten wat een verstandige snelheid is, en die ligt soms lager dan het maximum. In Nederland is het omgekeerde praktijk.
Daarom hebben sommige Nederlanders het in het buitenland zo lastig achter het stuur: opeens wordt er van je verwacht dat je kunt nadenken. Dat valt niet mee als je gewend bent aan wegbeheerders die denken dat er alleen zaagsel in de hoofden van autorijders zit.Wouter N14 schreef: ↑ma 25 dec 2017, 13:44De A44 is wat in sommige buitenlanden heel gebruikelijk is: je moet zelf inschatten wat een verstandige snelheid is, en die ligt soms lager dan het maximum. In Nederland is het omgekeerde praktijk.
Limburgs Dagblad - zaterdag 13 december 1975 schreef:
Maastricht-Heerlen sneller en korter
Autoweg voor 90 procent open
door BREUR LOFFELD VALKENBURG — Een deel van de provinciale autoweg Maastricht-Meerssen-Heerlen is gistermorgen om 11 uur voor het verkeer vrijgegeven. Het betreft het deel, gezien vanuit Heerlen, Hulsberg-Amby. Het verkeer vanuit Maastricht kan deze weg bereiken via de oprit even achter Meerssen. Ruim een jaar geleden werd het stuk tussen Heerlen en Hulsberg al geopend voor alle verkeer. De aansluitingen aan de E 9 bij Maastricht en de E 39 bij Heerlen worden nog aangelegd. Dit geldt ook voor de aansluiting in Valkenburg (nabij Ravensbos). In het midden van volgend jaar zal de weg geheel gereed komen en officieel worden opengesteld.
Men heeft tot de openstelling nu besloten om de kommen van Meerssen en Valkenburg van verkeer te ontlasten. Deze oost-west verbinding in Zuid-Limburg is bovendien veiliger en sneller. Om de kom van Amby niet zwaarder te belasten wordt het verkeer bij de Bindstraat gesplitst in bestemming Maastricht (via Rothem, Meerssenerweg) en bestemming Amby. Er is daar ook 'n stopbord geplaatst. Amby-Eindstraat is slechts tijdelijk eindpunt van deze weg in Maastricht, omdat de werken voor de aansluiting E 9 en op- en afrit Eindstraat nog niet zijn uitgevoerd. Provinciale Waterstaat zal door verkeerstellingen het weggebruik bij Amby en Rotnem controleren. Indien nodig kunnen hieruit tijdelijke aanvullende verkeersmaatregelen voortvloeien.
Keihard
Uit intensieve onderzoekingen in 1963 en 1964, culminerend in rapporten met keiharde cijfers werd de nooozaak van een oost-westverbinding in het zuidelijke deel van Limburg aangetoond. De drukte op het al een jaar in gebruik zijnde deel Heerlen-Hulsberg v.v. heeft dit nu ook in de praktijk bewezen. Het knelpunt lag in Voerendaal waar per dag gemiddeld 8.936 voertuigen over de teldraden op het wegdek gingen. Dit cijfer van 8.936 is een jaarmoyenne met uiteraard minder drukke dagen ln de winter maar ook met veel drukkere dagen in de zomermaanden. De provincie is toen geschrokken van de cijfers, die ook werden genoteerd in tal van andere plaatsen op de „oude" weg Maastricht-Valkenburg-Heerlen. Men zocht naar mogelijkheden om deze weg uit te breiden, maar dat bleek uitgesloten omdat het niet zinnig was bebouwde kommen hiervoor af te breken. Er bestond overigens al een ouder plan van Rijkswaterstaat, maar dit lichaam trok zich terug omdat daar het aantal autowegen in Zuid-Limburg voldoende werd geacht met 'n weg Maastricht-Vaals en aansluiting op „De Locht" en de weg via Kerensheide. Provinciale Waterstaat heeft toen het plan „overgenomen" en is er met spoed aan gaan werken.
Een ander knelpunt was Valkenburg. Het verkeer daar op niet-winterse dagen wordt alierwege omschreven als 'n „nationale ramp' Provinciale Waterstaat bouwde de nieuwe weg er dus om heen, waarbij aangetekend wordt dat 't „tunnelplan van Valkenburg" uitstekend is voor het Geulstadje zelf, maar geen oplossing bood voor het doorgaande verkeer. Een rol speelde ook het belangrijke gegeven dat uit tellingen en onderzoeken naar voren kwam dat het verkeer Maastricht-Heerlen v.v. zich van centrum naar centrum bewoog, dus niet naar buitenwijken. Nu is ook zonneklaar geworden dat. hel vooral de vele aansluitingen zijn die deze autoweg „populair" maken bij de weggebruiker. Oorspronkelijk had men gedacht dal de kleine kernen niet veel zouden groeien maar uit een volkstelling in 1971 is gebleken dat zulks wei het geval is. Hierdoor nam het verkeer op die kleine wegen stormenderhand toe en ditzelfde verkeer baant zich nu via de vele op- en afritten een weg naar de grote autoweg. fr. F. Knolsvam Provinciale Waterstaat: „We bouwden deze weg ook niet zozeer voor de grote verkeersstroom Maastricht-Heerlen v.v., maar vooral om een groot kanaal te maken voor al die kleine verkeersstroompjes", Voeg daarbij het feit dat het verkeer meer en meer een snelle verbinding zoekt, dan heeft alles bij. elkaar „goed uitgepakt" en is de aanleg bewezen, aldus Provinciale Waterstaat.
Limburgs Dagblad - woensdag 16 juni 1976 schreef:
Laatste hand aan mooiste autosnelweg van het land
Laatste hand aan mooiste autosnelweg van het land
MERGELLAND/MAASTRICHT
Gistermorgen is de ANWB begonnen met hei plaatsen van de „portalen" aan het begin van de autosnelweg Maastricht-Meerssen-Heerlen. Deze wegbewijzering is de laatste hand die aan deze weg gelegd wordt alvorens hij op maandag 28 juni officieel (en met ceremonieel) in gebruik wordt genomen. Daarmee is dan een einde gekomen aan een werk dat in feite een halve eeuw geduurd heeft vooraleer de realisering er was.
Deze autosnelweg heelt in totaal zon 120 miljoen gulden gekost. Hij is 18 kilometer lang, telt 39 kunstwerken (die 40 miljoen gulden hebben gevergd) en vormt een directe, snelle verbinding tussen de E 9 bij Maastricht en de E 39 bij Heerlen. Het meest markante „kunstwerk" is uiteraard het „Ravensbos-viaduct' dat 420 meter lang is en tot 24 meter boven het dal van de Strabekervloedgraaf ligt. Het panorama vanaf deze brug is prachtig. Uit landschappelijke overwegingen is deze „dalkruising" niet als een hoge gronddam uitgevoerd, maar als brug. Hierdoor zijn het Kloosterbos en het Ravensbos onaangetast gebleven.
De uitvoering van deze autosnelweg — de „MMH" — heeft lang op zich laten wachten. In 1926 — 50 jaar geleden al — schreven Gedeputeerde Staten aan de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat dat de verkeersweg tussen Maastricht en Heerlen op het Rijkswegenplan van 1927 moest voorkomen. Maar de minister had er niet veel oren maar. Vijfendertig jaar is er vervolgens alleen maar over gecorrespondeerd, totdat in 1962 er plotseling schot in deze zaak komt. Bij de behandeling van de rijksbegroting 1963 liet de minister weten dat het Rijk afzag van een directe verbinding tussen Maastricht en Heerlen. Hij achtte dit een provinciale taak.
Maar dan doemt plotseling de sluiting van de mijnen op met alle gevolgen vandien. En dan is de autoweg — voor de verbetering van de infrastructuur — onmisbaar. In het najaar van 19t7 wordt met de aanleg begonnen.
Deze autoweg voldoet uit schoonheidsoogpunt aan zeer hoge eisen. Aan de architectuur is de grootst mogelijke zorg besteed. De „MMH" is ook uit, toeristisch oogpunt zeer de moeite waard: hij is zonder twijfel de mooiste autoweg van Nederland. De vormgeving is dan ook een uitdaging voor de mens geweest.
Limburgs Dagblad - vrijdag 21 januari 1977 schreef:
GEDEPUTEERDEN VAN DER WOUDE EN HORSMANS:
Streekplan probeert slechts voor toekomst te reserveren
(...)
Dit jaar zijn enkele wijzigingsvoorstellen voor het tertiaire wegenplan te verwachten. Het secundaire plan komt dit jaar echter niet aan bod aangezien moet worden gewacht op het nieuwe Rijkswegenplan. Naar aller verwachting zal daarop ook de thans nog provinciale autoweg Maastricht - Meerssen - Heerlen worden opgenomen. In ruil daarvoor, zo zei ir. Horsmans te verwachten, zal de provincie de weg Maastricht - Vaals op haar secundaire plan moeten plaatsen.
„Het openhouden van het potentieel tracé voor een nieuwe verbinding Maastricht - Vaals is een noodzaak in verband met onze toekomstige onderhandelingspositie ten opzichte van het rijk", verklaarde de heer Horsmans. Hij wilde dit niet nader verduidelijken. „Doen we het niet, dan zouden gemeenten in staat zijn het te reserveren gebied vol te bouwen", zo voegde hij eraan toe.
(...)
Limburgs Dagblad - maandag 21 maart 1977 schreef:
Het verhaal over 11 jaar herindustrialisatie of
Wat de EEG bijdroeg aan het nieuwe gezicht van Limburg
(...)
Wegen
Ook in de verbetering van de infrastructuur van Zuid-Limburg heeft de Gemeenschap haar bijdrage geleverd. Met name de nieuwe autoweg Maastricht- Heerlen (als de mooiste van Nederland gekwalificeerd) is tot stand gekomen met financiële steun van de Europese Gemeenschap. Dank zij een lening van de Investeringsbank tot een kwart van de totale kosten (120 miljoen) en dank zij een schenking van 7,5 miljoen uit het vorig jaar opgerichte Fonds voor Regionale Ontwikkeling heeft men na 50 jaar plannen maken deze 17,5 kilometer lange, vier rijstroken bevattende en 39 kunstwerken tellende weg op 28 juni 1976 kunnen openstellen. Deze openstelling geschiedde door de Britse EGcommissaris Thomson, die als commissielid voor het regionaal beleid ten nauwste was betrokken brj het verstrekken van de Gemeenschapsbijdragen.
(...)
Limburgs Dagblad - woensdag 14 september 1977 schreef:
Autoweg Heerlen Maastricht wordt „gerestaureerd”
VALKENBURG - Gistermorgen is Vissers' Wegenbouw begonnen met het aanbrengen van profielwijzigingen op drie plaatsen in de autosnelweg Maastricht-Meerssen-Heerlen (de MMH). Al deze stukken zijn driehonderd meter lang en betreffen het gedeelte pal voor het Ravensbosviaduct onder Valkenburg, en de delen direct vóór en achter het Hulsberg-plateau; ze liggen alle drie aan de rechteerzijde, gezien vanuit Maastricht. De kosten die met een en ander gepaard gaan worden geraamd op 200.000 gulden. Men hoopt het werk in de eerste week van oktober klaar te hebben.
Zoals bekend deed (en doet) zich op deze weg op enkele plaatsen bij regen het verschijnsel van aqua-planing voor: het waterski-effect, waarbij de wielen van de snelle auto min of meer OP het laagje water terecht komen, m plaats van dit weg te duwen, en de auto gaat glijden. Talloze malen zijn er al ongelukken voorgekomen, waarvan een met dodelijke afloop. Volgens woordvoerders van Provinciale Waterstaat is de MMH niet gevaarlijk. Niettemin werden enige tijd geleden waarschuwingsborden ..slipgevaar bij nat wegdek" aangebracht op de drie plaatsen die hierboven genoemd zijn. Einde 1975 en vóór de winter van 1976 zijn er sleuven in net wegdek gezaagd om het overtollige water weg te laten vloeien. Bij warm weer echter zetten deze sleuven zich weer dicht, en voldeden dus niet.
De profielwijziging betreft een drie-dimensionale methode waardoor de afronding van de gevaarlijke wegstukken in de lengte en de breedte gecombineerd worden en in feite beter komen te liggen. Een mammoethfrees-machine van Vissers' Wegenbouw haalt eerst de oude toplaag er af, waarna de nieuwe aangebracht kan worden. Het verkeer wordt over één baan geleid en ondervindt van de werkzaamheden geen vertraging.
Limburgs Dagblad - vrijdag 13 januari 1978 schreef:
Langs autoweg M-M-H
Ir. Lodewijks wil praatpalen
MAASTRICHT - Ir. M.H.C. Lodewijks, lid van Provinciale Staten voor de WD, heeft Gedeputeerde Staten voorgesteld na te gaan of er op korte termijn praatpalen kunnen worden aangebracht langs de autoweg Maastricht-Meerssen-Heerlen en de Middenpeelweg alsmede de ANWB te vragen de Middenpeelweg op te nemen in de surveillanceroute van de Wegenwacht. Ir. Lodewijks motiveert zijn - schriftelijke - vragen met te verwijzen naar de toezegging van de minister van Verkeer en Waterstaat tijdens een rede in december jl. in Assen om op rijkskosten praatpalen neer te zetten langs provinciale wegen. Volgens het statenlid heeft de minister toen verklaard, dat deze mogelijkheid al een tijdje bestaat, maar dat alleen de provincies Drente en Zeeland daarvan gebruik hebben gemaakt Aangezien de MMH-autoweg straks van de provincie naar het rijk overgaat, vindt de heer Lodewijks dat daar best alvast praatpalen kunnen worden neergezet; daardoor wordt ook het rendement van de Wegenwacht vergroot.
Limburgs Dagblad - dinsdag 17 december 1985 schreef:
Verlichting half november verdwenen
Nieuw wegdek voor autosnelweg A79
MAASTRICHT - Tegenover het verdwijnen van de gehele verlichting langs de autosnelweg A 79, vroeger bekend onder de naam MMH oftewel Maastricht-Meerssen-Heerlen, staat dat in 1986 begonnen zal worden aan het leggen van een nieuw en veel veiliger wegdek. Dit deelde de heer Weygertze, hoofd afdeling Beheer en Onderhoud van de Rijkswegen, bij Rijkswaterstaat desgevraagd mede. Hij voegde er aan toe dat komend jaar zal worden begonnen met het vernieuwen van het wegdek, maar dat dit karwei zeker ook nog in 1987 in uitvoering zal zijn.
Zoals gemeld is deze weg snelweg - ooit Nederlands mooiste, maar ook duurste én gevaarlijkste genoemd - overgegaan van provinciale- in rijks-handen. In dat kader moet ook het weghalen van de verlichting worden gezien. Deze maatregel is genomen „in het belang van de weggebruiker, omdat deze gewend is dat alle autosnelwegen 's nachts onverlicht zijn," aldus de heer Weygertze. „Deze autosnelweg kende een grote verlichting en dat werkte verwarrend. Provincie en Rijk hebben hierover een verschillende mening, hetgeen ook blijkt uit de provinciale plannen om deze weg zo in te richten. Nu heeft het Rijk de weg overgenomen en ook aan rijksnormen aangepast".
Bij zijn dienst zijn geen meldingen' binnengekomen dat de nu onverlichte weg gevaarlijker zou zijn dan voorheen. Er wordt wel op licht bespaard.
Er wordt naarstig gewerkt aan hef vernieuwen van het wegdek. „We zijn, na de overname van de Provincie, begonnen met het verbeteren van de A 79. In eerste instantie waren dat de vangrails, hetgeen een groter stuk veiligheid betekende, alsmede het aanbrengen van praatpalen. Dat was fase 1. De tweede fase betreft het verminderen van de geluidsoverlast voor de plaatsen waar de weg langs komt, alsmede het bestrijden van de vochtigheid. Het beter laten afvloeien van hemelwater dus. Die versnelde water-afvoer hebben we aangemerkt als een proefproject en we hopen nog komend jaar met de uitvoer ervan te kunnen beginnen. Aqua-planing behoort tot het verleden als dat omvangrijke werk is uitgevoerd".
Het ziet er dus naar uit dat de A 79 binnen niet al te lange tijd een onder vrijwel alle weers-omstandigheden normaal berijdbare weg gaat worden.
Links:Limburgs Dagblad - vrijdag 4 juli 1986 schreef:
Rijkswaterstaat wijt recente overstroming aan nalatigheid
Noodoplossing voor ondergelopen A-79
VOERENDAAL/KLIMMEN — De provincie Limburg heeft de afwatering van de A-79, de rijksweg Maastricht-Meerssen- Heerlen, slecht verzorgd. „, Daardoor raakte deze weg vorige week maandagavond door het forse onweer overspoeld met modder, stenen en water. Dat zegt Rijkswaterstaat na de uitvoering van werkzaamheden aan deze weg tussen Voerendaal en Klimmen. Vandaag moet de aanleg van een vierhonderd meter lange sleuf gereed zijn, zodat bij eventueel onweer taferelen als vorige week achterwege kunnen blijven. Zoals bekend werd de A-79 tussen Klimmen en Voerendaal een groot deel van de avond afgesloten voor het verkeer.
Ambtenaren van Rijkswaterstaat zijn bij de werkzaamheden zelfs op putten gestuit, die niet op de tekeningen van de provincie voorkwamen. Het rijk heeft de A-79 in oktober 1984 van de provincie overgenomen. „Daardoor werden we onaangenaam verrast", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De sleuf die vandaag gereed moet komen, is ruim vijftig centimeter diep, maar moet beschouwd worden als een noodoplossing. Via de sleuf moet het overtollige water zijn weg kunnen vinden naar de riolen en afwateringsbeken. De riolen zaten vorige week dichtgeslibt, waardoor het water met de bijbehorende rommel op het wegdek terecht kwam.
Op langere termijn wil Rijkswaterstaat een plan ontwikkelen om de afwatering definitief in orde te brengen. Als daarvoor geen kracht binnen de dienst te vinden is, zal waarschijnlijk een ingenieursbureau voor deze opdracht worden ingeschakeld.
Een goed afwateringssysteem zal volgens de woordvoerder enkele honderdduizenden guldens gaan kosten. Mogelijk zullen daarvoor agrariërs, die eigenaar zijn van de grond langs de weg, onteigend moeten worden.
Bedankt voor deze zeer interessante artikelen! Leuk om te lezen hoe de weg tot stand is gekomen.BlackPanther schreef: ↑di 27 feb 2018, 4:24Een klein onderzoek gedaan naar de historie van de A79 / SW15 / Autoweg Maastricht-Meerssen-Heerlen (MMH).
Graag gedaan.