Liechtenstein

Forum voor liefhebbers van kaartmateriaal

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17973
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Liechtenstein

Bericht door mavas » vr 08 jul 2005, 13:05

Nee helaas, ik heb er geen plaatje van, maar daar ben ik juist naar op zoek.
Heeft iemand een heel gedailleerd plaatje van Liechtestein gevonden op internet, of misschien op je pc? Ik ben namelijk erg benieuwd of dit landje veel infrastructuur heeft, en of er grote steden/wegen/spoorwegen zijn.

Ik kan er namelijk weinig informatie over vinden, en die informatie die ik zelf heb (bosatlas ed.) daar zie je Liechtenstein alleen als een stip :(

Matt
verkeersader
Berichten: 575
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 16:39
Locatie: Nuth

Bericht door Matt » vr 08 jul 2005, 13:22

Afbeelding
Fahrn, fahrn, fahrn, auf der Autobahn...

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21205
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » vr 08 jul 2005, 13:27

Je komt een heel eind met ViaMichelin:

http://map008.viamichelin.com/mapsgene/ ... uXcX3FLUWt

Qua steden heb je de hoofdstad Vaduz en verder zijn het volgens mij alleen maar dorpjes. Aan de zuid-oostkant meen ik ook nog wat wintersport-infrastructuur. Geen spoor, meen ik.

Op deze kaart valt met op dat de Zwitserse Hauptstrasse 28 lijkt door te lopen in Liechtenstein. Zat op zich overigens niet eens zo opvallen, aangezien de bewegwijzering in Liechtenstein precies zo is als die in Zwitserland.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8516
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Bericht door Hajo » vr 08 jul 2005, 14:02

Liechtenstein heeft geen autosnelwegen. De hoofdstad Vaduz is de grootste plaats. Het wegennet is prima en goed bewegwijzerd. Het staatje heeft een douane-unie met Zwitserland en is geen lid van de EU. De munt is de Zwitserse Frank. Belastingparadijs: Vaduz telt heel veel banken en nog meer zgn. postbus-firma's. Op een berg, hoog boven Vaduz, ligt het kasteel van de vorst. Het is een leuk, klein landje waar ik enige jaren geleden ben geweest.
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17973
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » vr 08 jul 2005, 14:18

Leuke informatie. Ik had nog niet eens aan Viamichelin gedacht! Maar zeker de gouden tip waard, je kan zelfs bij dit landje inzoomen tot straatniveau.

Dat er geen spoorlijn door zou lopen is trouwens onzin. Ik weet dat er een spoorlijn doorheen loopt (ooit uit het guiness treinenrecordboek gehaald over jongeren die zoveel mogelijk landen in 24 uur door gingen met de trein), en op viamichelin is het ook duidelijk te zien. Of er stations zijn is weer een andere vraag, dat zie ik niet vermeld worden op viamichelin.

Hoeveel inwoners heeft Vaduz?

Bij het bladeren over Liechtenstein zag ik best wel wat vreemde aansluitingen op de Zwitserse snelwegen. Deze springt er wel het meest uit:
Afbeelding
Laatst gewijzigd door mavas op vr 08 jul 2005, 14:21, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31330
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » vr 08 jul 2005, 14:18

Hajo schreef:Liechtenstein heeft geen autosnelwegen. De hoofdstad Vaduz is de grootste plaats. Het wegennet is prima en goed bewegwijzerd. Het staatje heeft een douane-unie met Zwitserland en is geen lid van de EU. De munt is de Zwitserse Frank. Belastingparadijs: Vaduz telt heel veel banken en nog meer zgn. postbus-firma's. Op een berg, hoog boven Vaduz, ligt het kasteel van de vorst. Het is een leuk, klein landje waar ik enige jaren geleden ben geweest.
Volgens mij heeft geen van al die kleine landjes een snelweg. In Liechtenstein, Vaticaan en Andorra ben ik nooit geweest, in Monaco en San Marino wel. De Franse A8 loopt net boven Monaco langs (mooi uitzicht!), en een 2+2 weg met een hoop ongelijkvloerse kruisingen en vooral veel bochten. Een leuke weg om te rijden.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40825
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » vr 08 jul 2005, 14:24

Knooppunt Europaplein succesvol geëxporteerd :idea:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15142
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » vr 08 jul 2005, 14:46

Beetje in elkaar gedrukt klaverblad ja. :roll:

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10164
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » vr 08 jul 2005, 15:48

Bron: Microsoft Encarta 2005

Liechtenstein
INLEIDING

Liechtenstein (officieel: Fürstentum Liechtenstein), zelfstandig vorstendom in Midden-Europa, 160 vierkante kilometer (1998 reëel), met 33 436 (2004 schatting) inw. (208 personen per vierkante kilometer (2004 schatting)); hoofdstad: Vaduz. De munteenheid is de Zwitserse frank, onderverdeeld in 100 centimes. Nationale feestdag is 15 augustus, de dag vóór de geboortedag van de vorst (thans Hans Adam II).

1. FYSISCHE GEOGRAFIE

Het vlakke deel is langs de rechter Rijnoever gelegen en bestaat uit kwartaire afzettingen, het bergachtige gedeelte bestaat vooral uit kalksteen. In het Rhätikongebergte op de zuidgrens zijn de hoogste toppen: Falknis (2566 m) en Naafkopf (2574 m). De bovenloop van de Samina stroomt door een dal naar de Ill. Het klimaat heeft een enigszins continentaal karakter.

2. BEVOLKING

Van de ca. 32 000 inwoners is bijna 40% buitenlander. Het merendeel daarvan wordt gevormd door Zwitsers (16%), Oostenrijkers (7%), Duitsers (4%) en Italianen (3%). De bevolkingsgroei bedroeg in 2001 1,0%. De officiële taal is Duits. Meer dan 80% van de bevolking is rooms-katholiek; er is een kleine protestantse minderheid (7%).De r.-k. Kerk speelt een belangrijke rol in de maatschappij en is een bindende factor.

3. BESTUUR EN SAMENLEVING

Liechtenstein is een constitutionele monarchie met aan het hoofd een vorst uit het Huis Liechtenstein. De grondwet van 1921 voorziet in een parlement (de Landtag) van één kamer (Diet) van 25 leden, die voor vier jaar worden gekozen. Sinds 1986 hebben vrouwen stemrecht. De minimumleeftijd voor stemrecht is 20 jaar. De vorst kan het parlement bijeenroepen en naar huis sturen. Op 16 maart 2003 stemde de kiezers bij referendum voor een grondwetswijziging die de vorst ruimere bevoegdheden geeft, zoals het recht de regering te ontbinden, zijn veto uit te spreken over parlementsbesluiten, de noodtoestand af te kondigen en rechters te benoemen. Het volk krijgt het recht bij referendum de vorst te onttronen. De uit vijf leden bestaande regering wordt gekozen door de Landtag, waarna de vorst hierover zijn goedkeuring moet geven. Iedere groep van 600 burgers kan een wetsontwerp indienen en wetten die door het parlement aangenomen zijn, kunnen aan een referendum onderworpen worden. De doodstraf is afgeschaft in 1985. Het vorstendom bestaat uit elf gemeenten, die in hoge mate autonoom zijn.

Er bestaan drie politieke partijen, de Fortschrittliche Bürgerpartei en de Vaterländische Union, die elkaar in evenwicht houden en nauwelijks van elkaar verschillende partijprogramma's hebben, en de Freie Liste, een liberale partij, die de traditionele spelregels wil doorbreken, voor gelijkgerechtigheid is, alsook voor bescherming van het milieu.

Het burgerlijk, het straf- en het procesrecht zijn naar Oostenrijks voorbeeld gecodificeerd, het zakenrecht naar Zwitsers voorbeeld. Hoogste rechtsprekende instantie is het Oberste Gerichtshof. Er is geen leger, wel een kleine politiemacht (35 man). Sinds 1919 worden de buitenlandse belangen behartigd door Zwitserland, dat tevens de dienst van de PTT beheert. Liechtenstein heeft alleen ambassades in Zwitserland (Bern), Oostenrijk en het Vaticaan.

Liechtenstein is lid van de Verenigde Naties en een aantal suborganisaties van de VN (sinds 1990), de Raad van Europa, de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA), de Europese Economische Ruimte (EU plus EFTA) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Er bestaat een tamelijk uitgebreid stelsel van sociale voorzieningen en verzekeringen. Sinds 1969 bestaat er een werkloosheidsuitkering.

Er zijn veertien lagere scholen en een tiental scholen voor voortgezet onderwijs. De leerplicht begint met zeven jaar. Voor hoger beroeps- en universitair onderwijs is men op het buitenland, m.n. Zwitserland, aangewezen.

Er zijn twee dagbladen, Liechtensteiner Vaterland, orgaan van de Vaterländische Union, en Liechtensteiner Volksblatt, spreekbuis van de Fortschrittliche Bürgerpartei. Liechtenstein heeft geen eigen radio- en televisiestations.

4. ECONOMIE

Het land is economisch nauw verbonden met Zwitserland, waarmee sedert 1923 een douane-unie bestaat. De voornaamste inkomsten komen uit douanerechten, de uitgifte van postzegels, de hoog ontwikkelde industrie, het toerisme en – vooral – uit de belastingen, die vnl. worden betaald door de duizenden buitenlandse ondernemingen die zich, wegens het gunstige fiscale klimaat, hier hebben gevestigd, al zijn de vele zgn. ‘brievenbus-ondernemingen’ sinds de nieuwe vennootschapswetgeving van 1980 aan strengere controle onderhevig (zie ook belastingparadijs). In termen van het Bruto Nationaal Product is Liechtenstein één van de rijkste landen ter wereld. Het bnp is te vergelijken met dat van Zwitserland.

De beroepsbevolking is vnl. werkzaam in de financiële dienstverlening. Slechts 1,3% is werkzaam in de landbouw. Er is vrijwel geen werkloosheid. Dagelijks komen bijna 6000 mensen uit Zwitserland en Oostenrijk de grens over om in Liechtenstein te gaan werken. In de naoorlogse jaren is in snel tempo een industrieel apparaat opgebouwd, dat zich vnl. gespecialiseerd heeft in de fabricage van technisch hoog ontwikkelde goederen, zoals meet- en regelapparatuur, daarnaast worden textiel, farmaceutische artikelen, conserven, lakken en verven gefabriceerd.

De voornaamste uitvoerproducten zijn: metaal (vooral machines en transportmiddelen), keramiek, materialen voor de tandheelkunde, graan, wijn en fruit; de voornaamste handelspartners zijn Zwitserland en de landen van de Europese Unie, vooral Duitsland. Het land telt drie banken: Liechtensteinische Landesbank, Bank in Liechtenstein Ltd. en Verwaltungs- und Privatbank Ltd.

5. VERKEER EN TOERISME

Het wegennet bedraagt 250 km en de postbus is het belangrijkste middel van openbaar vervoer. Het toerisme concentreert zich op de hoofdstad Vaduz en op Steg en Malbun. Het totale aantal toeristen per jaar is ca. 65 000, van wie de meesten afkomstig zijn uit Duitsland en Zwitserland.

6. GESCHIEDENIS

Liechtenstein ontstond in 1719 uit de vereniging van de heerlijkheden Vaduz en Schellenberg, onder de heerschappij van het geslacht Liechtenstein. Van 1806 tot 1814 behoorde het tot de Rijnbond, daarna was Liechtenstein lid van de Duitse Bond. Sinds 1866 is het een onafhankelijke staat, die eerst in nauwe betrekking stond tot Oostenrijk (tol- en belastingunie van 1876–1918) en zich na de Eerste Wereldoorlog economisch en administratief meer bij Zwitserland aansloot. In 1984 droeg prins Franz Josef de uitvoerende macht over aan zijn zoon, kroonprins Hans Adam. Franz Josef bleef formeel staatshoofd. Hij overleed op 13 nov. 1989. Zijn zoon volgde hem op dezelfde dag op als prins Hans Adam II.

Aan de sinds 1938 bestaande coalitie tussen de progressieve FBPL en de Vaterländische Union (VU) kwam in maart 1997 een einde, nadat de FBPL bij de parlementsverkiezingen van begin febr. een zetel verloor in het 25 leden tellende parlement en ruim een maand later uit de coalitie stapte. Er werd een nieuw kabinet gevormd, geheel bestaand uit leden van de VU.

7. DE 21STE EEUW

De OESO rapporteerde in 2000 dat de werking van het Liechtensteinse bankwezen onderzoek naar illegale financiële netwerken en activiteiten frustreerde. In 2001 werd de mogelijkheid om een anonieme rekening te openen, afgeschaft. Na de aanslagen van 11 september 2001 nam de druk op het vorstendom toe om het bankwezen beter mee te laten werken aan de bestrijding van criminaliteit en terrorisme. Vooruitlopend op de conversie naar de euro per 1 januari 2002, stroomden toch nog grote hoeveelheden geld richting Vaduz.

De parlementsverkiezingen van 9 en 11 februari 2001 werden gewonnen door de oppositionele Fortschrittliche Bürgerpartei (FBP), die de regerende Vaterländische Union (VU) versloeg en een meerderheid in het parlement kreeg. Op 5 april werd een nieuwe FBP-regering onder leiding van Otmar Hasler benoemd.

In een referendum in maart 2003 werd een grondwetswijziging goedgekeurd die het staatshoofd bijna feodale macht gaf. De vorst hoefde door het parlement aangenomen wetten niet langer te bekrachtigen en zou parlementaire besluiten en politieke benoemingen kunnen tegenhouden. De populaire Hans-Adam II had gedreigd zich uit staatszaken terug te trekken en Liechtenstein te verlaten als de bevolking zich tegen de wijziging zou uitspreken.


Encarta ® - Naslagbibliotheek - Winkler Prins. © 1993-2004 Microsoft Corporation/Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10164
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » vr 08 jul 2005, 15:56

Nog een paar plaatjes
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9981
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Bericht door Alfa » vr 08 jul 2005, 19:36

In Leichtenstein hangen onderbordjes dus boven de borden. Interessant.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10164
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » vr 08 jul 2005, 19:51

Vind ik er wel leuk uit zien :)

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40825
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » za 09 jul 2005, 23:04

32 meter precies. En geen centimeter meer! :o
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20231
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » zo 10 jul 2005, 9:52

Vinny schreef:32 meter precies. En geen centimeter meer! :o
Verklaar u nader: ik ben het spoor bijster :?

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10164
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » zo 10 jul 2005, 16:49

Waldo79 schreef:
Vinny schreef:Vinny schreef:
32 meter precies. En geen centimeter meer!

Verklaar u nader: ik ben het spoor bijster
Naar aanleiding van deze foto: http://img100.imageshack.us/my.php?image=licht13pm.jpg

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17973
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » zo 10 jul 2005, 19:08

Mark en de rest bedankt voor de info. Zeer interessant allemaal! 8-)

marcel
2x2 autosnelweg
Berichten: 5283
Lid geworden op: ma 07 mar 2005, 14:15
Locatie: Adliswil CH

Bericht door marcel » zo 17 jul 2005, 21:15

Ik heb bijna alle borden langs genummerde wegen in Liechtenstein gezien, en op geen enkel bord heb ik een wegnummer gezien. Ik neem dus aan dat de wegnummering alleen administratief is, maar het kan ook zijn dat deze ooit officieel is afgeschaft.

Nog wat opmerkelijke dingen:
Voorwegwijzers staan soms erg ver van de kruising, waardoor niet zo duidelijk is om welke kruising het gaat.
De bebouwde kom borden zijn een beetje anders dan in Zwitserland (met een wapentje geloof ik).
Er zijn geen borden 'einde snelheidbeperking', in plaats daarvan staat er altijd een bord 80.

N342
autoweg
Berichten: 1483
Lid geworden op: za 16 apr 2005, 14:19
Locatie: Twente

Bericht door N342 » zo 17 jul 2005, 21:49

Nog meer over Liechtenstein is hier te vinden.

Het meest gekke is dat de straat tussen Schaan en Zwitserland de Zollstraße is, terwijl er tussen FL en CH juist geen grenscontroles plaatsvinden. Die vinden (door de Zwitserse douane uitgevoerd) plaats aan de grens met Oostenrijk

snelwegracer
autoweg
Berichten: 1722
Lid geworden op: wo 30 mar 2005, 9:41
Locatie: Zederik

Bericht door snelwegracer » vr 29 jul 2005, 17:49

Deze viel me het meeste op normaal heb je maar 1 land de snelheden staan.

Afbeelding
Neem eens een kijkje op mijn forum 8-) Het forum over Transporttycoon. :).

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31648
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Bericht door Coen Tunnel » wo 04 okt 2006, 22:16

mavas schreef:Of er stations zijn is weer een andere vraag, dat zie ik niet vermeld worden op viamichelin.

Hoeveel inwoners heeft Vaduz?
Liechtenstein heeft een station; Schaan-Vaduz.

Schaan is trouwens de grootste plaats van het land met 5556 inwoners, Vaduz heeft 5019 inwoners.