Kosovo gaat nog een zeer groot probleem worden, nog groter dan dat het nu al is. Het spreekt voor zich dat Servië geen onafhankelijkheid van Kosovo pikt.
Even de situatie zoals die nu is. Kosovo is in 1999 bezet (om het maar even te noemen) door de NAVO. Kosovo is sindsdien een soort protectoraat: Officieel is Kosovo (Kosova zoals de Albanezen het noemen of Kosovo-Metohija dan wel Kosmet zoals de Serviërs het noemen) een deel van de republiek Servië. De facto is Kosovo al een onafhankelijk land. Er is een president, een regering met ministeries en een parlement (zie bv.
http://www.ks-gov.net/ en
http://www.president-ksgov.net/ ). Als je de ‘officiele’ internetsites bekijkt is het allemaal koek en ei: Vrijwel al die sites zijn drietalig: Albanees, Servisch en Engels. En geregistreerd op .net domeinen, omdat Kosovo geen onafhankelijk land is en dus geen eigen domein heeft, registreren op .yu (of straks .rs) is niet slim.
Deze overheidsorganen staan echter allemaal onder internationaal toezicht. De Kosovaren hebben niks, of weinig, te vertellen
In de praktijk is Kosovo verdeeld. De noordelijke gebieden (Noord-Mitrovica, Zubin Potok en Leposavici) en de zuidelijke ‘enclave’ Strpce worden voornamelijk door Serviërs bevolkt en krijgen voor alles hulp uit Belgrado, óók voor infrastructuur. De Kosovaarse ‘regering’ heeft daar weinig tot niets in te brengen. Onderling is en wordt er aardig etnisch gezuiverd. Een uitzondering is de hoofstad Pristina en het zuidelijke skigebied Brezovica waar men wel (nog/weer) goed kan samenleven.
Ik vrees dat Kosovo zeer binnenkort onafhankelijk wordt. Niet uit nationalistisch oogpunt (want ik doe niet mee aan die flauwekul) maar uit realistisch. oogpunt. Er is tussen de groepen onderling zoveel gebeurd de afgelopen jaren (eerst een Albanese poging tot onafhankelijkheid in 1981, 1 jaar naar de dood van Tito, vervolgens het terugdraaien van de autonomie door Milosevic in 1989, toen de Servische terreur, en na de NAVO-aanvallen de Albanese terreur. Men is helaas uit elkaar gegroeid en hoewel er op kleinere schalen wel toenaderingen zijn staat men in de regel (opgejut door de politiek) lijnrecht tegenover elkaar. Met als gevolg veel nationalistisch vertoon tegenover elkaar. Met tot gevolg dat bij een eventuele onafhankelijkheid noord-Kosovo zich afsplitst en bij Servië voegt, zodat de Albanese gebieden in Montenegro, Macedonië en Servië zich weer daarvan losmaken om zich bij Kosovo te voegen. Ofwel, dit gaat een enorme kettingreactie opleveren die de regio alleen nog maar verder zal destabiliseren.
Reizen door het land heen is overigens gewoon mogelijk. Maar doordat Servië Kosovo niet erkent krijg je rare situaties als je het land inwilt. Reizen van/naar Montenegro, Macedonië en Albanië kunnen gewoon gemaakt worden. Als je van/naar Servië wilt reizen moet je oppassen. Servië erkent namelijk alleen de buitengrenzen van Kosovo en accepteert dus alleen die stempels. Aangezien die buitengrenzen voor de VN worden gecontroleerd krijg je dus nooit zo’n stempel. Gevolg is dan dat je aan de grens wordt aangehouden omdat je Servië illegaal binnen bent gekomen, een boete krijgt en terug wordt gestuurd, Kosovo in. Die controles zijn natuurlijk officieel geen grenscontroles (want officieel is er geen grens tussen Servië en Kosovo) maar ‘toevallige’ vliegende brigades.
Als je Kosovo vanuit Servië inreist, moet je ook weer via Servië eruit. Doe je dat via een ander land en probeer je dan Servië in te komen, dan kun je niet aantonen dat je het land legaal verlaten hebt dus kom je er ook niet meer in. Alternatief is dus terugrijden via Kosovo naar Servië. Een hoop politiek geblabla, maar wel de dagelijkse realiteit voor reizigers.
De wegwijzers in Kosovo zijn overigens tweetalig (Albanees/Servisch) waarbij de grafittiverkopers goede zaken doen.
De (snel)wegen naar Albanië. Ik heb al (complot?)theorieën gelezen over het doel van Albanië. Namelijk een dergelijke infrastructuur tussen de 2 landen aanleggen zodat men zodanig van elkaar afhankelijk wordt, dat Kosovo zich meer en meer moet richten op Albanië ipv. Servië. En zo win je op de langere termijn ook je eigen zaak voor je.
Tot zover een cursusje Balkan
