Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » di 29 jul 2008, 10:34

Luchtkwaliteit is een hot issue tegenwoordig, en de auto is vaak de zondebok. Maar in hoeverre draagt het verkeer nou écht bij aan de luchtvervuiling in Nederland?

Eén van de meest actuele luchtvervuilingszaken speelt momenteel in Beijing, waar in Augustus de Olympische Spelen beginnen. Beijing heeft een extreem slechte luchtkwaliteit, waarbij de uitstoot van fijnstof (PM10) bij tijden 15 tot 25 keer zo hoog zijn als in Nederland, tot 500 microgram per kubieke meter. In Beijing mogen auto's met oneven kentekens niet rijden, wat afgewisseld wordt met de even kentekens, wat effectief betekend dat de helft van het verkeer, of 2 miljoen auto's minder op de weg zijn. Dit is ingegaan op 20 Juli 2008, maar tot op heden, 29 Juli, heeft dit nog geen effect. De luchtvervuiling is zo sterk dat er vaak amper een kilometer zicht is. De KNMI publiceert de actuele waarden in Beijing.

Een andere issue is de bijdrage van het autoverkeer in zeer auto-afhankelijke steden, zoals Los Angeles. Echter, de diverse uitstoten van vervuilende stoffen is niet anders dan in Nederland. Fijnstof bestaat uit vele bronnen, zoals zeezout, havens, scheepvaart, industrie, dieseltreinen, energiecentrales, landbouw, verkeer, etc. In Nederland is het totale verkeer verantwoordelijk voor slechts 9 procent van de fijnstof in Nederland. De plekken met de meeste fijnstof in Nederland zijn dan ook de havens van Rotterdam, Amsterdam en IJmuiden, en de regio Eindhoven, die tussen Antwerpen en het Ruhrgebied ligt.

In België zijn het ook vooral de haven- en industriëele gebieden waar de concentraties het hoogst zijn, zoals Luik, het kanaal Gent - Terneuzen, Antwerpen en de regio Kortrijk. De uitstoot van fijnstof en andere luchtvervuilers door het verkeer is zeer lokaal. In Nederland wordt dat gemeten op 5 - 8 meter uit de wegas, afhankelijk van de stof. Deze stoffen zijn vaak een aantal microgram hoger dan de achtergrondconcentratie, denk aan de verhouding 25 - 20. Ga je verder uit de wegas meten, bijvoorbeeld 50 tot 100 meter, dan is te zien dat de invloed van het verkeer op de luchtkwaliteit vrijwel nihil is ten opzichte van de al aanwezige achtergrondconcentratie.

Een belangrijke bijdrage aan het beeld "luchtvervuiling" zijn ook de meteorologische omstandigheden, en de geografie waarin een stedelijk gebied is gelegen. Zo is de lucht in Los Angeles relatief vochtig door de nabijheid van de oceaan, een effect wat "marine layer" wordt genoemd. Deze drijft op tegen de bergketens die de stad omringen, en na een paar dagen is alle vervuiling van de stad opgehoopt onder deze inversielaag, die de lucht bruinkleurt. Dat zegt echter niks over de uitstoot van een stad. Daarom zijn steden die in een dal of vallei liggen vaak bedekt met een smoglaag. Echter, wanneer het waait of regent, dan verdunt de vervuiling snel, en heb je een relatief schone lucht over de stad. Dat gebeurd niet zo vaak in steden als Los Angeles of Mexico City, en daarom zie je die vaak met een bruine smoglaag boven de stad. Echter, steden met veel wind en neerslag, zoals Seattle en Chicago zie je veel minder met luchtvervuiling.

Verder is de natuur zelf, of oncontroleerbare bronnen ook verantwoordelijk voor luchtvervuiling. Zo zijn er in China, Australië en Verenigde Staten ondergrondse kolenbranden, die onblusbaar zijn, en in sommige gevallen al duizenden jaren branden. De ondergrondse kolenbranden in China alleen zijn al goed voor ruim een procent van de totale CO2 uitstoot van de wereld. Daarnaast zijn er andere bronnen, zoals bosbranden en vulkaanuitbarstingen, die voor enkele procenten bijdragen van de CO2 uitstoot.

De effecten van het verkeer op de luchtkwaliteit is het best meetbaar in straten met veel verkeerslichten, en in zogenaamde street canyons, waar de uitstoot niet of slecht kan verdunnen.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20587
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door waldo79 » di 29 jul 2008, 12:49

Interessant, maar bestaat er tussen CO2 en luchtkwaliteit überhaupt wel een relatie?

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door jelger » di 29 jul 2008, 13:52

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 14:48, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » di 29 jul 2008, 13:54

In Nederland zijn vooral PM10 en NOx van belang. De andere stoffen zoals SO2, BAP, CO, etc, zijn weinig aanwezig, en de grenswaarden daarvan worden bijna nergens overschreden.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Rene » di 29 jul 2008, 14:05

jelger schreef:Alles wat stoffen uitstoot draagt bij aan (lucht)vervuiling, dus OOK de auto.
Dat wordt ook niet ontkend. Maar je moet zaken wel in perspectief kunnen zien.
De auto wordt in zijn algemeenheid als zondebok aangewezen, als DE grote boosdoener, terwijl het effect van de auto maar een heel klein deel is van de totale vervuiling. We doen vooral aan politiek window-dressing, maar de echte vervuilers worden niet aangepakt. Onderwijl wordt het leven van de gewone burger door het zinloze window-dressing er alleen maar nodeloos duurder op. Nodeloos, bij gebrek aan meetbaar effect.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » di 29 jul 2008, 14:05

http://car.infomil.nl/Login/Login.aspx? ... fault.aspx

Met het nieuwe webbased CAR II (versie 7) kan je zelf ook een luchtkwaliteitsonderzoek invoeren. Het lastige is dat deze via de rijksdriehoekscoördinaten (RD) gaan, en die niet zoveel verder gebruikt worden. Easy Travel geeft RD-coördinaten. Met deze site kun je ook Lengte/Breedtegraden omzetten naar RD-coördinaten.

Opgemerkt moet worden dat je ook een zeezoutcorrectie kunt toepassen, maar deze wordt in CAR alleen voor de uitstoot van de te berekenen weg meegenomen, en niet met de achtergrondconcentraties, wat nogal vreemd lijkt in de resultaten. Voordat aan de grenswaarden getoetst wordt, mag het zeezout worden verminderd. Dit is afhankelijk van de locatie 7 - 3 microgram per m3, en geldt uiteraard alleen voor PM10.

Verder kun je ook de concentraties berekenen op een bepaalde afstand van de weg, bijvoorbeeld voor je eigen huis ten gevolge van die drukke verkeersweg, maar daarvoor moet je wel verkeersgegevens hebben (intensiteit en aandelen zwaar en middelzwaar verkeer). Sommige provincies of wegbeheerders hebben dat wel op hun site staan, maar niet overal.

Er is volgens mij ook zo'n Excel blad in omloop wat de intensiteit en verdeling kan berekenen voor elke weg in Nederland, maar dat ding is waardeloos. Niet gebruiken dus.

Ohja, bij snelwegen moet je de dubbeltellingscorrectie aanzetten, omdat de snelweg al in de achtergrondconcentraties ingebakken zit. Bij rustigere wegen maakt dat niet zoveel uit.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » di 29 jul 2008, 14:14

In Zwolle staat het dichtstbijzijnde woonhuis langs de A28 op 50 meter van de wegas. Dit zijn de resultaten voor PM10 (fijnstof). De resultaten zijn nog exclusief de zeezoutcorrectie van 4 microgram per m3, maar ook zonder deze correctie wordt aan de norm voldaan. Zoals je ziet is op 50 meter afstand de concentratie slechts 1,8 microgram per kubieke meter hoger dan de achtergrondconcentratie. De invloed van de snelweg is dus beperkt.
Afbeelding

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20587
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door waldo79 » di 29 jul 2008, 14:19

Maar wat als de normering binnenkort strikter wordt?

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » di 29 jul 2008, 14:30

Mijn berekening was de huidige situatie.

Meestal wordt er ook 2010 en 2020 berekend.

In 2010 zijn er geen problemen, zowel de achtergrondconcentratie als uitstoot dalen. Datzelfde geldt voor 2020. Het aantal overschrijdingen van de 24-uurs grenswaarde daalt eveneens.

Het probleem met fijnstof in Nederland en snelwegen is niet zozeer de uitstoot, maar vooral de achtergrondconcentratie. Als die al erg hoog is laat dat dus weinig ruimte over voor de autosnelweg om niet boven de normen uit te komen. Dat is juist een probleem in de Randstad, waar de concentraties al extra hoog zijn door alle industrie, energie, havens, en scheepvaartverkeer.

Paixao
autoweg
Berichten: 1040
Lid geworden op: di 28 feb 2006, 15:07
Locatie: Denekamp

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Paixao » di 29 jul 2008, 21:18

In dit verband is ook het afstudeerrapport van Wout Drewes bijzonder interessant: PDF-link. Luchtkwaliteit in het verkeer in relatie tot mogelijke maatregelen in de sfeer van Intelligente Transport Systemen (ITS).
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill

Queue
autoweg
Berichten: 1454
Lid geworden op: di 08 aug 2006, 18:57
Locatie: Eindhoven-Noord

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Queue » wo 30 jul 2008, 10:25

Opvallend op de kaart van Nederland is dat de gebieden met intensieve varkenshouderij in de Peel ook tot de top-gebieden (>35) behoren.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » wo 30 jul 2008, 10:30

Ja. Dat zou overigens ook (gedeeltelijk) kunnen komen door de positie tussen de havens en industrie van Antwerpen en het Ruhrgebied. Zowel met west- als oostenwind krijg je dus die uitstoot van hen over je heen. Niet onmogelijk, aagezien een groot deel van de fijnstof in Nederland van buiten ons land komt.

Queue
autoweg
Berichten: 1454
Lid geworden op: di 08 aug 2006, 18:57
Locatie: Eindhoven-Noord

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Queue » wo 30 jul 2008, 11:04

Zou gedeeltelijk kunnen. De invloed van Antwerpen laat zich in West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen nog net zien op de stukken tegen de grens aan, maar het stuk Limburg ten oosten van de Maas en de Kempen liggen ook precies tussen Antwerpen en het Rurgebiet, dus alleen daardoor zal het niet komen. De gebieden die juist zo berucht waren ten tijde van de varkens-ziekte-ellende zijn precies die rode gebieden (rondom Ysselsteyn, Venhorst, Odiliapeel, etc).
De grafiek die de 9% als gevolg van het autogebruik laat zien, laat ook 9% als gevolg van landbouw zien. Echter, de rode gebieden in de Peel zijn de enige landbouwgebieden die hoog scoren.
Rene schreef:Dat wordt ook niet ontkend. Maar je moet zaken wel in perspectief kunnen zien.
De auto wordt in zijn algemeenheid als zondebok aangewezen, als DE grote boosdoener
Valt toch wel mee, ik denk eerder als EEN grote boosdoener. Viegen, apparaten onnodig aan laten staan, stoken, vlees eten, afval, etc, zijn ook aardig ingeburgerd als boosdoeners.

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door simon » wo 30 jul 2008, 16:35

De auto is een grote boosdoener. Energiecentrales zijn dat ongetwijfeld ook. Net zoals de bio-industrie. En vliegvelden. En havens. Laat dit allemaal goed zijn voor 10% van de uitstoot. Op vrijwel elk gebied worden maatregelen getroffen. Energiezuinige / weinig uitstotende auto's probeert de overheid met belastingvoordelen te stimuleren, door fietsenplannen probeert de overheid fietsgebruik te stimuleren, groene energie wordt gepromoot, spaarlampen worden gepromoot, vliegen wordt duurder gemaakt. Alleen de pro-kip reclames die worden gefinancierd vanuit ons belastinggeld passen niet in het rijtje thuis.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » vr 01 aug 2008, 20:11

Ik vond in een PDF van het Milieu- en Natuurplanbureau deze gegevens in een PDF:

De uitstoot van NOx bij verschillende snelheden:
Afbeelding

De uitstoot van PM10 bij verschillende snelheden:
Afbeelding

Zoals je kunt zien geldt voor licht verkeer (=personenauto's) bij stagnerend verkeer tot 3 maal zoveel NOx en 1,5 keer zoveel PM10 uitstoten. Dat onderstreept de noodzaak van wegverbredingen om files op te lossen voor verbetering van de luchtkwaliteit. De eventuele aanzuigende werking van extra verkeer op een snelweg zal niet snel opwegen tegenover de verbetering door de afname van de stagnatie. Voor zwaar verkeer geldt feitelijk hetzelfde. Zo stoot een vrachtwagen in stagnerend verkeer bijna 10 keer zoveel fijnstof uit als een personenauto bij stagnerend verkeer, met andere woorden, 10% vrachtverkeer in een file is goed voor dezelfde uitstoot als de rest aan auto's bij elkaar.

PDF

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20587
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door waldo79 » za 14 mar 2009, 17:40

Kick ;)

Gerommel in het Utrechtse college van B en W over het gemeentelijk luchtkwaliteitsplan:
nu.nl, zaterdag 14 maart 2009 schreef:UTRECHT - Het rommelt in het college van burgemeester en wethouders in Utrecht. Zaterdagmiddag zijn verscheidene partijen in crisisberaad bijeen op het stadhuis, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Dinsdag moet een besluit worden genomen in Utrecht over het Actieplan Luchtkwaliteit 2008 (ALU). Dit plan bevat maatregelen om de luchtkwaliteit in Utrecht te verbeteren en de stad bereikbaar te houden.

Coalitiepartij GroenLinks zou niet akkoord willen gaan met het plan omdat zij geen extra wegen in de stad wil. De fractievoorzitter van GroenLinks, Marry Mos, wil niet reageren op de geruchten van een mogelijke val van het college.
Bron

Het omstreden beleid is hieronder kort uiteengezet:
utrecht.nl schreef:Aandachtsgebieden luchtkwaliteit Utrecht
Van alle grote steden doen zich in 'draaischijf Utrecht' de grootste problemen voor met betrekking tot de uitstoot van stikstofdioxide en fijn stof. De saneringsopgave in de stad heeft vooral betrekking op drie druk bereden wegenclusters, waar de luchtkwaliteit - ook met de al genomen maatregelen- onder de maat blijft.

De Noordelijke Randweg Utrecht - een deel van de verbinding tussen de A27 en A2- met als wegvakken: Karl Marxdreef, Albert Schweitzerdreef en Einthovendreef;
De westelijke verbindingsroute vanaf verkeersplein Hooggelegen tussen A2 en centrum met als wegvakken: Oudenoord, Weerdsingel-westzijde, Daalsetunnel, Westplein, Graadt van Roggenweg, Weg der Verenigde Naties, ds. M.L. Kinglaan, aansluiting 'Hooggelegen' (incl. P+R) op A2;
De oostelijke verbindingsroute vanaf stadion Galgenwaard richting centrum met als wegvakken: Rubenslaan, Ledig Erf, Albatrosstraat, Bleekstraat, Vondellaan, Catharijnesingel.
Daarnaast is sanering nodig van een groot deel van het hoofwegennet rond Utrecht. Het gaat om veel meer kilometers rijksweg dan bij Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Bron Wel een behoorlijke focus op alleen het verkeer :roll:

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » za 14 mar 2009, 17:57

Utrecht scoort al goed met het aantal reizigers dat gebruik maakt van het openbaar vervoer. Zo komt 65% van de bezoekers aan het centrum per openbaar vervoer. Dit percentage ligt hoger dan in andere grote steden.
65%? En de rest gaat maar met de fiets of auto? Dat lijkt me eerlijk gezegd een erg laag fietsaandeel.

Hoeveel werklocaties liggen er eigenlijk direct aan het centrum? Ik zie een P+R eerlijk gezegd niet als heel kansrijk voor locaties die binnen 2 kilometer van een snelweg zitten, er zullen weinig mensen zo omslachtig gaan reizen voor dat laatste stukje vanaf de snelweg.

Investeren in de fiets is natuurlijk goed, maar in hoeverre zou hier nog significante winst gehaald kunnen worden? Houten/Nieuwegein - Utrecht-centrum/Uithof zijn toch niet echt afstanden meer waarop je nog een groot aandeel mag verwachten qua fiets. Fietsgebruik op de korte afstanden (<4km) zal waarschijnlijk zowieso al erg hoog zijn.
We gaan de NRU opwaarderen tot een autoweg met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Om de doorstroming te verbeteren leggen we drie ongelijkvloerse kruisingen aan en sluiten we de afslagen naar de Moldaudreef en de Zambesidreef af. Hiermee wordt de restopgave op de Albert Schweitzerdeef opgelost.
Goed plan. De grootste extra uitstoot van het verkeer komt door stagnatie bij gelijkvloerse kruisingen.
We voeren een sectorenmodel in, waarmee de stad in vier sectoren wordt verdeeld en doorgaand verkeer door de oude stad wordt geweerd. Uitgangspunt is dat het centrum, ook met de auto, vanuit elke richting bereikbaar moet blijven. Doorgaand verkeer moet echter gebruik maken van de verdeelring of de rijkswegen. Vanuit elke richting blijven één of meerdere parkeergarages in de binnenstad bereikbaar.
Ik meen dat Groningen dit ook heeft. Wat vaak vergeten wordt is dat een groot deel van het doorgaand verkeer rond een centrum mensen uit een ander deel dicht om het centrum zijn, die naar verdere locaties willen. Er zal echt niet massaal door Utrecht gereden worden vanaf buiten de stad naar een locatie buiten het centrum, maar dat beeld blijft altijd populair bij politici. Een grote stad als Utrecht genereert nou eenmaal veel verkeer, ook bij het centrum.

Een ander probleem is dat men dan meer kilometers moet maken, en of dat nou zo goed voor de luchtkwaliteit is... Wellicht zelfs slechter, als door dit beleid overige assen nog erger gaan stagneren kom je op saldo misschien nog slechter uit dan nu. Lokaal wordt het beter, maar elders verslechterd de situatie.

^^
Het sectorenmodel leidt tot extra druk op de verdeelring, doordat doorgaand verkeer uit de binnenstad geweerd wordt. De verkeersintensiteit op de Lessinglaan blijft vrijwel gelijk (23.600 mvt/etm; -2%), op de Cartesiusweg (33.100 mvt/etm; +16%), de Josephlaan (27.800 mvt/etm; +20%), de Marnixlaan (30.500 mvt/etm; +14%) en ’t Goylaan (33.900 mvt/etm; +60%) neemt de verkeersintensiteit toe.
Overigens is er niet alleen toename van verkeer op de verdeelring, ook op de Bleekstraat (20.900 mvt/etm; ca. +100%), de Amsterdamsestraatweg (24.400 mvt/etm; +55%), de Van Zijstweg (23.800; +34%) en de Acaciastraat (15.100 mvt/etm; +344%) is sprake van sterke toename van de verkeersintensiteit

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21944
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Wouter N14 » za 14 mar 2009, 19:00

En plóf...
[url=http://www.nu.nl/algemeen/1932731/groenlinks-blaast-utrechtse-coalitie-op.html]www.nu.nl[/url] (14-3-2009) schreef: GroenLinks blaast Utrechtse coalitie op

UTRECHT - GroenLinks blaast de coalitie in de stad Utrecht op. De partij heeft zaterdagavond bekendgemaakt de twee wethouders terug te trekken uit het college van burgemeester en wethouders. Aanleiding voor de crisis is het plan voor de aanpak van de luchtkwaliteit in Utrecht.
SPOILER: TOON

Dit plan bevat maatregelen om de luchtkwaliteit in Utrecht te verbeteren en de stad bereikbaar te houden.

Een meerderheid van het college denkt dat een nieuwe spoorlijn, een tunnel en extra wegen nodig zijn om de bereikbaarheid van de stad te garanderen. Door deze ingrepen zouden er sociale huurwoningen moeten worden gesloopt en GroenLinks is hier pertinent tegen.

De wethouders Cees van Eijk en Robert Giesberts trekken zich terug uit het college van b en w. De coalitie in Utrecht werd gevormd door PvdA, GroenLinks, CDA en Christenunie.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20587
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door waldo79 » za 14 mar 2009, 19:02

De wethouders van GL zijn inmiddels opgestapt.
nu.nl schreef:Een meerderheid van het college denkt dat een nieuwe spoorlijn, een tunnel en extra wegen nodig zijn om de bereikbaarheid van de stad te garanderen. Door deze ingrepen zouden er sociale huurwoningen moeten worden gesloopt en GroenLinks is hier pertinent tegen.
Bron

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41385
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Vinny » zo 15 mar 2009, 0:23

Zo komt 65% van de bezoekers aan het centrum per openbaar vervoer. Dit percentage ligt hoger dan in andere grote steden.
Geen wonder. Je komt namelijk midden in Hoog Catherijne uit met de trein. Daarnaast ligt zowel de Jaarbeurs en de binnenstad (grote verkeersaanzuigende functies) op een comfortabele vijf minuten lopen van het station, dat de mensen overdekt en in verwarmde omgeving afleggen. Dat is veel gunstiger dan Amsterdam en Rotterdam en zeker gunstiger dan Den Haag, dat het met twee stations moet doen, waardoor het OV systeem als geheel onaantrekkelijker wordt in die stad :idea:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door mavas » zo 15 mar 2009, 13:52

Chris schreef:
Utrecht scoort al goed met het aantal reizigers dat gebruik maakt van het openbaar vervoer. Zo komt 65% van de bezoekers aan het centrum per openbaar vervoer. Dit percentage ligt hoger dan in andere grote steden.
65%? En de rest gaat maar met de fiets of auto? Dat lijkt me eerlijk gezegd een erg laag fietsaandeel.
Ik denk dat het aandeel fiets best hoog ligt, zo tussen de 20 en 30 procent.
Er ligt een zeer aantrekkelijke P+R Westraven, en die is nu al te klein voor de grote stroom auto-binnenstadreizigers. Daat stopt de sneltram ook, dus dan kom je wel makkelijker op 65%.
Hoeveel werklocaties liggen er eigenlijk direct aan het centrum? Ik zie een P+R eerlijk gezegd niet als heel kansrijk voor locaties die binnen 2 kilometer van een snelweg zitten, er zullen weinig mensen zo omslachtig gaan reizen voor dat laatste stukje vanaf de snelweg.

Investeren in de fiets is natuurlijk goed, maar in hoeverre zou hier nog significante winst gehaald kunnen worden? Houten/Nieuwegein - Utrecht-centrum/Uithof zijn toch niet echt afstanden meer waarop je nog een groot aandeel mag verwachten qua fiets. Fietsgebruik op de korte afstanden (<4km) zal waarschijnlijk zowieso al erg hoog zijn.
ik denk dat je je dan behoorlijk vergist. Het percentage forenzen en studenten dat met de fiets van dit soort slaapplaatsen komt is behoorlijk groot. Ik weet er alleen niet zo snel cijfers van te vinden. Wellicht dat het fietsberaad hier iets van heeft.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18267
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door boe! » zo 15 mar 2009, 15:11

mavas schreef:Er ligt een zeer aantrekkelijke P+R Westraven, en die is nu al te klein voor de grote stroom auto-binnenstadreizigers.
Ik heb begrepen dat van dit Transferium nauwelijks gebruik wordt gemaakt.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20587
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door waldo79 » zo 15 mar 2009, 15:15

^^Misschien dat het er drukker is geworden sinds de Winkelexpress (vanaf de Galgenwaard) niet meer rijdt.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Rene » zo 15 mar 2009, 19:03

mavas schreef:Er ligt een zeer aantrekkelijke P+R Westraven, en die is nu al te klein voor de grote stroom auto-binnenstadreizigers.
Humhum.
Garage staat voor 80% vol met werknemers en bezoekers Rijkskantorenpand Griffioenlaan 2...
(En het dak is vrijwel altijd nog vrij).

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Rene » zo 15 mar 2009, 19:06

mavas schreef:Het percentage forenzen en studenten dat met de fiets van dit soort slaapplaatsen komt is behoorlijk groot.
Dat zijn over het algemeen mensen die geen auto ter beschikking hebben. Enigszins significant woon-werk-fietsforensisme > 5 km komt alleen maar op mooie zomerdagen voor. Maar daar kun je geen beleid op bouwen.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door mavas » zo 15 mar 2009, 21:07

^^ Het gaat mij er niet om of er nou weinig gebruik van wordt gemaakt, ik probeer alleen te verklaren waar die 65% /35% vandaan komt. Misschien dat je mij dat kunt uitleggen, want mij lukt het kennelijk niet.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Rene » zo 15 mar 2009, 21:17

^^
Jij geeft op een opmerking van Chris in hoeverre zou er nog significante winst gehaald kunnen worden op afstanden waarop je nog een groot aandeel mag verwachten qua fiets aan dat hij zich vergist, Mario.

Kortom: je probeerde niet zozeer te verklaren, je probeerde Chris' stelling te weerleggen. :idea:
(En daar reageerde ik dan weer op.) ;)

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door mavas » zo 15 mar 2009, 21:38

Teruggelezen hebbende heb je gelijk. ;)

Maar hoe kan het dan dat er in het nieuws goede verhalen over Westraven worden verteld, dat deze uitgebreid moet worden vanwege de vele binnenstadreizigers? Is die 80% die je dan aangeeft gestoeld op onderzoek of ervaring? ;)

En over Houten: Het is wel een echte fietsstad he. Daar gaan veel meer mensen met de fiets naar het werk die gewoon een auto hebben.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Chris » zo 15 mar 2009, 21:43

mavas schreef:En over Houten: Het is wel een echte fietsstad he. Daar gaan veel meer mensen met de fiets naar het werk die gewoon een auto hebben.
Geldt dat vooral voor lokaal verkeer in Houten dat vooral met de fiets gaat, of ook naar buiten Houten? Frits heeft het er altijd over dat die rondweg muurvast staat in de spits.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41385
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Effecten van verkeer op de luchtkwaliteit

Bericht door Vinny » zo 15 mar 2009, 22:09

Ik weet wel dat de NS destijds overvallen is door het reizigersaanbod vanuit Houten. Hierdoor heeft een tijdje ICR (getrokken intercity materieel) gereden als aanvullende stoptreinen. Nou dan ben je als vervoersbedrijf redelijk wanhopig als je dit soort materieel (zeker gezien de rijeigenschappen) inzet als stoptrein...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.