Brabants Dagblad schreef:
Paalgraven niet op toekomst gebouwd
door Jan van den Hout. donderdag 31 juli 2008 | 03:05
OSS - "Ja, we hebben een knooppunt", zegt hoofd vervoer Jan van Tilburg van Vos Logistic met het nodige cynisme in zijn stem, als hem naar zijn ervaringen met het twee jaar geleden geopende knooppunt Paalgraven bij Oss-Oost wordt gevraagd. "Ik had gedacht dat het een verbetering zou worden, maar dat is het niet. Als Vos rijden we hier vanaf industrieterrein Elzenburg met ruim vijftienhonderd voertuigen, die elke dag voor tien uur 's morgens en na drie uur 's middags zeker een kwartier staan te wachten bij Paalgraven. Tel maar uit wat dat kost."
Van Tilburg noemt de aanleg van de snelwegen A59 en A50 overigens wel een hele verbetering. Daar kun je een stuk sneller doorrijden. Toch zegt hij het typerend te vinden dat zijn chauffeurs, die richting het zuiden naar Antwerpen rijden, niet over de A50 naar Eindhoven, maar voor de route A59 via Den Bosch en Waalwijk kiezen. Dat heeft volgens hem behalve met de opstoppingen op Paalgraven ook alles te maken met de werkzaamheden aan een fly-over op het knooppunt Ekkersrijt bij Eindhoven.
Arno Smits van rij- en transportopleidingen aan de Euterpelaan die het regionale weggennet als zijn broekzak kent, vindt dat Rijkswaterstaat de lokale ondernemers had moeten betrekken bij de plannenmakerij voor de aanleg van het knooppunt. Dat is bij zijn weten niet gebeurd. "Iedereen doet zijn best, maar dit soort plannen worden te veel achter de tekentafel gemaakt, vind ik. Kijk, wij kunnen uit ervaring al zeggen dat zo'n rotonde vanaf de A59 naar Uden veel te klein is. Dat elke vrachtwagencombinatie verschillend is en dat sommige zo'n rotonde dan maar stapvoets kunnen nemen."
Volgens de receptioniste van ZA-Koeries valt de wachttijd voor de kleine wagentjes van haar bedrijf nog wel mee. "Die glippen toch overal tussendoor", zegt zij. Zo is de parallelweg ten zuiden van de snelweg voor veel automobilisten die het knooppunt willen omzeilen, een favoriet sluiproute geworden.
Volgens Smits hebben ze er bij Rijkswaterstaat niet bij stil gestaan hoeveel verkeer er via de N329 vanaf de Osse industrieterreinen De Geer, Moleneind, Danenhoef en Elzeneind naar Paalgraven rijdt. Zowel Smits als Van Tilburg zeggen met smart te wachten op de dag dat de verdubbeling in rijbanen van de N329 klaar is. Maar net als de gemeente en de provincie zijn zij dan ook bang dat het verkeer vanuit Oss bij Paalgraven dan helemaal opstroopt.
Projectleider Ad de Hoon, die namens de gemeente over de reconstructie van de N329 gaat, zegt dat Paalgraven zeker niet op de toekomst is gebouwd. Dit in tegenstelling tot de verdubbeling van zijn N329, die vanwege allerlei moderne snufjes, de weg van de toekomst wordt genoemd. De Hoon zegt het best jammer te vinden dat voor de provincie en de gemeente de scheidslijn bij Paalgraven ligt. Hij zegt dat er vanuit gemeente en provincie bij Rijkswaterstaat druk wordt gelobbied om de situatie bij Paalgraven te verbeteren. Wat De Hoon betreft worden de opstelstroken bij de verkeerslichten voor de afslag richting Den Bosch in ieder geval verdubbeld. Maar dat ligt dan weer moeilijk, want de toegangsweg is van Rijkswaterstaat en die moet dan ook worden verbreed.
Cijfers van ongelukken op Paalgraven kan Fanja van Dijk van de provincie vanwege de vakantietijd maar moeilijk boven tafel krijgen. Maar al vrij snel na de openstelling van Paalgraven, in juli 2006, moesten volgens haar al maatregelen worden genomen. Omdat het ongevallenbeeld op Paalgraven hoger lag dan gemiddeld. Het gaat dan volgens haar met name om blikschade en remsporen die je op de weg en in de bermen ziet. Zo is op het middeneiland onder aan het viaduct een vangrail gemaakt en zijn er lantaarnpalen geplaatst. Want verkeer dat onder het viaduct door reed, zag de afslag te laat. Daar was de afstand naar de opstelstroken te klein voor. Volgens haar lijkt de verlichting, die er nog maar kort staat, te helpen.