[R004] Ombouw R4-west

Actuele grote projecten

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

[R004] Ombouw R4-west

Bericht door vynkce » vr 01 jun 2007, 19:05

Enkele foto's van het Ovaal van Wippelgem in aanleg op de R4-west:

Afbeelding

Afbeelding

bron: Antwerpse bouwwerken

mac0162
stadsweg
Berichten: 308
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 18:17

Bericht door mac0162 » vr 01 jun 2007, 20:56

Er liggen twee aansluitingen van niets naar nergens, beetje zinloos.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » za 02 jun 2007, 0:58

mac0162 schreef:Er liggen twee aansluitingen van niets naar nergens, beetje zinloos.
Zo lijkt het misschien wel...maar iets zegt me dat het niet zo zal blijven. :P
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Medianieuws

Re: [Foto] Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Medianieuws » za 06 sep 2008, 10:40

Het Nieuwsblad 05-09-08 schreef:Ovaal Wippelgem vol kinderziekten
Klachten over verlichting, diepe put, onkruid, motorraces...

EVERGEM - Het Ovaal van Wippelgem is een ramp. 'De verlichting werkt niet, het onkruid tiert welig, de snelheid ligt te hoog en er ligt een levensgevaarlijke put in het wegdek', zegt buurtbewoner Pierre Ulanowski. Hij staat lang niet alleen met die kritiek. We legden de klachten voor aan het gemeentebestuur en de Administratie Wegen en Verkeer.
Het Ovaal van Wippelgem werd midden juni met veel poeha ingehuldigd als een technisch hoogstandje, maar het wegdek was nog niet goed droog of het begon al klachten te regenen over kinderziekten en structurele onvolkomenheden. Grotendeels terecht, zo blijkt, maar de verantwoordelijken pleiten verzachtende omstandigheden. 'Het ovaal is nog niet volledig afgewerkt en nog niet opgeleverd', klinkt het.

Aan de afrit richting Evergem staat metershoog onkruid, waardoor de zichtbaarheid tot nul wordt herleid. Ronduit levensgevaarlijk.
Antwoord: 'De gemeente heeft daar al herhaaldelijk op gewezen en men belooft telkens dat onkruid te maaien, maar in praktijk gebeurt er niets. We wilden daarom zelf met een bosmaaier langsgaan, maar dat mag niet omdat er wachtkabels zitten voor de openbare verlichting. We zullen daar nogmaals op aandringen.'


De maximumsnelheid op het ovaal bedraagt 90 kilometer per uur. Als je met die snelheid wilt invoegen op het Ovaal vlieg je ofwel meteen aan de overzijde de dieperik in, ofwel ram je het verkeer dat al op het Ovaal rijdt.
Antwoord: 'De snelheid ligt inderdaad te hoog. Op de aftakking Noorwegenstraat mag je niet meer dan 50 kilometer per uur, we zullen vragen om die maximumsnelheid over het volledige Ovaal toe te passen.'


De signalisatie lijkt nergens op. Er staan enkel verwijzingen naar de R4, de E40 en een hele reeks havennummers op. Nergens een pijl naar nabijgelegen dorpskernen of wijken.
Antwoord: 'De signalisatie is een zaak van het Gentse havenbedrijf. Het Ovaal is vooral bestemd voor het zwaar havenverkeer en voor verkeer naar de industrieterreinen. Wie bijvoorbeeld naar Doornzele wil, moet niet langs het Ovaal maar langs Kerkbrugge.'


Op zaterdag komen er motorrijders oefenritjes houden op de driehonderd meter lange rotonde. Ze beschouwen het als een racecircuit. Op zo'n momenten is het daar - alweer - levensgevaarlijk.
Antwoord: 'Dat is ons onbekend. We zullen de politie vragen een oogje in het zeil te houden.'


Aan de afritten liggen diepe putten bij de overgang van het asfalt naar het beton.
Antwoord: 'Een terechte opmerking. Maandag wordt daarover vergaderd met de aannemer en het studiebureau. We verwachten een voorstel om dat weg te werken, want op die manier zullen we de weg niet overnemen.'


De verlichting werkt niet, het is daar 's nachts pikkedonker en levensgevaarlijk.
Antwoord: 'We ontvangen daarover tegenstrijdige berichten. We hebben dat al gecontroleerd na klachten, maar toen bleek de verlichting wel te branden. Blijkbaar schort er toch wel iets aan. We zullen dat opnieuw onderzoeken.'


De weg mag wel gebruikt worden door paarden, maar niet door fietsers. Dezelfde - cynische - opmerking werd vorige week in de gemeenteraad gemaakt.
Antwoord: 'Zo kan je wel meer onzin verkopen. Het Ovaal is niet bedoeld voor fietsers, net zoals de R4 en de E40 niet voor fietsers aangelegd zijn. Wie met een paard het Ovaal oprijdt, is niet goed bij zijn verstand en voor de fietsers komen er andere verbindingen.'

Pete
stadsweg
Berichten: 313
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 18:58
Locatie: Wetteren

Re: [Foto] Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Pete » za 06 sep 2008, 11:58

'k Ben blij dat ik niet de enige ben die de indruk kreeg, toen ik enige tijd geleden bij passage op de R4 de afrit nam en een 'bezoekje' bracht aan de ovaal, dat het idee misschien wel weer op plannen magnifiek leek/lijkt, doch de uiteindelijke uitvoering of resultaat opnieuw echter... :shutup:

O.a. de op- en afritten zijn triestig aangelegd, dit ingevolge de scherpte van de aansluitingen van de toegangswegen aan de ovaal + de stijgende/dalende hellingen van die wegen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.
De uitleg zal hier zijn dat dit snelheidheidsremmend werkt, zeker?
Bij ontbreken van verlichting zal dit ontegensprekelijk tot ongevallen leiden... :neenee:

En inderdaad, op het gebied van signalisatie kan ook 't één en 't ander merkelijk verbeterd worden...

:arrow: Men heeft blijkbaar niet veel geleerd van de wijze waarop de aansluitingen van de wegen aan het rond punt van de E40/N42 te Wetteren zijn uitgevoerd. :|

Mikhail
expressweg
Berichten: 3210
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re:

Bericht door Mikhail » di 16 sep 2008, 14:05

R4 schreef:
mac0162 schreef:Er liggen twee aansluitingen van niets naar nergens, beetje zinloos.
Zo lijkt het misschien wel...maar iets zegt me dat het niet zo zal blijven. :P
Naar mijn bescheiden mening denk ik dat deze 2 aansluitingen ook nergens meer gebruikt voor gaan worden...
****

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: [Foto] Het ovaal van Wippelgem

Bericht door R4 » di 16 sep 2008, 16:06

Daar worden nog industriegebieden voorzien. ;)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

habke
stadsweg
Berichten: 447
Lid geworden op: za 03 mar 2007, 19:44
Locatie: Tilburg

Re: [Foto] Het ovaal van Wippelgem

Bericht door habke » di 16 sep 2008, 17:38

^^ Ach je kan maar vast de aansluitingen hebben liggen, en als ze onverhoopt niet worden gebruikt heb je er weer 2 mooie gti's bij. :mrgreen:

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [Foto] Het ovaal van Wippelgem

Bericht door vynkce » di 16 sep 2008, 19:10

De uitbreiding van de Gentse zeehaven en de industriegebieden er rond is wel een vaststaand feit denk ik ;)

Medianieuws

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Medianieuws » wo 04 mar 2009, 15:53

Het Nieuwsblad 25-02-2009 schreef:Kruispunt R4-west-Zeeschipstraat wordt pas in 2014 aangepakt

EVERGEM - Schepen en Vlaams parlementslid Joke Schauvliege vernam van Vlaams minister Hilde Crevits dat de spoorvorming op de R4-west snel wordt aangepakt, maar dat de herinrichting van het kruispunt met gewestweg N456 pas voor 2014 is.
Op vraag van de voltallige Evergems gemeenteraad had Schauvliege een gesprek met Crevits. Die bevestigde dat de spoorvorming in het wegdek van de R4-west in Evergem nog in 2009 wordt verwijderd.
Omdat onlangs opnieuw een dodelijk ongeval gebeurde op het op Gents grondgebied gelegen kruispunt van de R4 met gewestweg N456 (Zeeschipstraat), drong Schauvliege bij de minister aan om ook aan dat druk verkeersknooppunt de geplande werken vlug uit te voeren. 'De jongste drie jaar is het verkeer op de R4-west met 25 procent toegenomen. Tijdens de ochtend- en avondspits zijn aan dat kruispunt de doorstromingsproblemen zeer groot en de slimme verkeerslichten werken niet als er file is', merkt Schauvliege op.
Voor een betere doorstroming zal de R4-west aan dat kruispunt ondergronds gaan en wordt bovengronds een rotonde aangelegd. 'Volgens Crevits kunnen die werken pas in 2014 worden aangevat. Omdat tijdens de werken voor gigantische doorstromingsproblemen wordt gevreesd, moeten vooraf nog heel wat studies gebeuren. Bovendien moet de honderd meter verder gelegen brug van de spoorlijn Gent-Eeklo worden verbreed. Dat is problematisch voor het treinverkeer. De herinrichting van dat kruispunt is dus een technisch moeilijk dossier met heel wat hinderpalen. Om ernstige verkeersongevallen te voorkomen, moet de Vlaamse overheid voor dergelijke dure, maar in levensnoodzakelijke projecten aparte budgetten voorzien. Dat moet alleszins in het volgend Vlaams regeerakkoord worden bekeken. Zwarte verkeerspunten moeten sneller worden aangepakt', aldus Schauvliege.

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Alfa » do 05 mar 2009, 17:44

De files die er iedere morgen staan zullen dus nog wel even aanblijven.

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door denne007 » do 05 mar 2009, 19:01

tuurlijk want er vallen geen doden genoeg en de minister heeft er geen last van dus word het niet als dringend aanzien.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door R4 » zo 08 mar 2009, 16:29

Zo gaat het niet hoor, we zijn ons wel degelijk bewust van de dringendheid van dat dossier, maar het artikel vermeldt terecht dat er heel wat hinderpalen zijn. Eén van die hinderpalen is budget: de werken in en rond Antwerpen gaan met veel geld lopen en dus is het niet altijd evident om ook geld door te sluizen naar andere projecten. Dat ligt helaas boven onze bevoegdheid. Als het van ons afhangt, beginnen we er meteen aan. ;)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Wimpie24 » di 24 mar 2009, 21:07

Heeft er overlaats niet in de krant gestaan dat 50% van het voorziene budget voor wegenwerken in de regio Antwerpen niet gebruikt is?
Hoe kan er dan geld te kort zijn?
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door denne007 » di 24 mar 2009, 23:38

^^ dat is waarschijnlijk geld die voor de oosterweel was maar nog niet uitgegeven is gezien er nog niets gedaan is.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3210
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Mikhail » do 26 mar 2009, 22:16

Dat staat ergens op het forum ja, zeg me niet meer waar. Maar dat geld is doorgeschoven naar dit jaar voor Antwerpen...
****

Gebruikersavatar
Jump
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 17:36
Locatie: Evergem

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Jump » zo 20 dec 2009, 21:10

Iets wat mij nu pas op viel op Google Maps (Gent en omgeving recent geüpdate met foto's ergens uit Augustus daterend), is dat er in Mariakerke ooit een andere configuratie ging zijn: zie hier
Het lijkt me dat op de binnenring hetzelfde gepland was, aangezien er onder de brug plaats genoeg is aan beide kanten voor een twee vaks weg.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door vynkce » zo 20 dec 2009, 22:50

Zou wel eens kunnen ja. Ik heb wel geen weet van plannen die ooit in die richting gingen.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door vynkce » ma 16 aug 2010, 12:11

Planning voorgelegd in voorjaar 2010:
 • Knooppunt R4-west/ Rieme Noord: technische studie (incl. Milieueffectrapport)
  lopende – opgestart in 2009, aanbesteding voorzien in
  2011, uitvoering voorzien in 2012;
 • Knooppunten R4-west/ Walgracht en R4-west/ Hoogstraat –
  fietsbruggen - programma 2012;
 • Knooppunt R4-west/ Ovaal van Wippelgem: fase 2 (aansluiting N458
  (Wippelgem)): uitvoering in 2012-2013;
 • R4-west/ aanleg vrijliggend dubbelrichtingsfietspad tussen
  Drogenbroodstraat en Langerbrugsestraat in combinatie met
  geluidscherm (kant Evergem): aanbesteding voorzien in 2010, start
  uitvoering voorjaar 2011;
 • Knooppunt R4-west/ Zeeschipstraat - Evergemsesteenweg: Opstart
  technische studie – nog geen concrete timing;

Tommy
autoweg
Berichten: 1925
Lid geworden op: vr 18 dec 2009, 14:57
Locatie: Merchtem (B)

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Tommy » do 04 nov 2010, 15:21

Kruispunt McDonald's in driejarenplan 2011

woensdag 03 november 2010

EVERGEM/GENT - Het kabinet van Vlaams minister voor Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat het op Gents grondgebied gelegen kruispunt van gewestweg 456 met de R4-west, ook bekend als het McDonald's-kruispunt, in 2011 in het driejarenplan wordt opgenomen. Dat kruispunt is zeer belangrijk voor de ontsluiting van het snel groeiende Evergem.


‘De herinrichting wordt een complexe constructie met op- en afritten en drie niveaus', weet Evergems burgemeester Erik De Wispelaere (CD&V/N-VA). ‘Plus, er moet ook rekening worden gehouden met met tramlijn 1. De raming van de kostprijs was aanvankelijk 20miljoen euro. Dat bedrag is intussen 40miljoen euro. Dat betekent dat het project nagenoeg volledig het budget voor de provincie Oost-Vlaanderen zou opslorpen.'
Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... tcode=9000
Zie: http://www.gentblogt.be/2010/11/03/krui ... nplan-2011
Dé grootste collectie aan foto's van Belgische gepersonaliseerde nummerplaten!
www.vanityplates.be

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41019
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Vinny » do 04 nov 2010, 22:57

Opwaarderling Mc Donaldskruising:

Van frietje-met tot spaghettihoop..., op weg naar een Viamichelinster!
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Jump
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 17:36
Locatie: Evergem

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Jump » wo 01 dec 2010, 20:24

Nooit gedacht dat ze de R4 de "Koning Boudewijnlaan" gingen noemen. Zie dit plan.
Het straatje dat daar de Evergemsesteenweg noemt, noemt nu de Schouwingsstraat, het plan slaat op het stuk waar 'Euro-Caro' staat. Op het plan is ook nog geen sprake van de N456, maar de brug over de Ringvaart voor de N456 staat er wel al op.

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door sirdanilot » do 02 dec 2010, 11:28

Heeft iemand een kaartje met hoe dit complexe kruispunt eruit komt te zien? Ben wel benieuwd. Hoeft niet eens heel gedetailleerd te zijn.

Gebruikersavatar
Jump
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 17:36
Locatie: Evergem

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Jump » di 07 dec 2010, 22:56

Dankzij het topic van de R4-Oost kwam ik deze nog eens tegen:

http://www.gentsekanaalzone.be/pdf/publ ... art_16.pdf
http://www.gentsekanaalzone.be/pdf/publ ... art_17.pdf

Plannetje van april 2000 wel!

Meer te vinden op: http://www.gentsekanaalzone.be/publicat ... 4west.html

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Alfa » di 07 dec 2010, 23:24

^^Mooie oplossing om het probleem van de smalle spoorbrug te omzeilen. Ergens denk ik dat de definitieve uitwerking niet zo veel met deze plannen zal verschillen. Misschien kan het allemaal nog wat eleganter want als je bv van Evergem de R4 richting E40 wil oprijden moet je je eerst langs 3 kruispunten begeven en vervolgens nog een rotonde.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [R004] Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door vynkce » wo 28 sep 2011, 13:05

R4-west: kruispunten herinrichten, ongelijkvloerse aansluitingen bouwen, fietsstroken wegwerken: de studie voor de aanpassing knooppunt 2 (Rieme-Noord) op de R4-West is lopende en de projectnota op werd de PAC goedgekeurd. Voor het kruispunt van de Zeeschipstraat met de R4 in Evergem is het grondmechanisch onderzoek in uitvoering en wordt de technische studie eind 2011 op de markt gebracht.

Gebruikersavatar
Jump
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 17:36
Locatie: Evergem

Re: [R004] Ombouw R4-west + Het ovaal van Wippelgem

Bericht door Jump » wo 28 sep 2011, 15:44

Voor het kruispunt van de Zeeschipstraat, zou daar ook niet de aansluiting met de Sifferdoktunnel toekomen (als die ooit gebouwd gaat worden)?

DriesO
polderweggetje
Berichten: 25
Lid geworden op: di 02 nov 2010, 11:43

Ombouw R4-west + Kruispunt McDonald's N456

Bericht door DriesO » di 11 okt 2011, 23:02

Jump schreef:Dankzij het topic van de R4-Oost kwam ik deze nog eens tegen:

http://www.gentsekanaalzone.be/pdf/publ ... art_16.pdf
http://www.gentsekanaalzone.be/pdf/publ ... art_17.pdf

Plannetje van april 2000 wel!

Meer te vinden op: http://www.gentsekanaalzone.be/publicat ... 4west.html
Dat plan uit 1999 is voorbijgestreefd. Ze zullen hun huiswerk opnieuw mogen maken.

Er ontbreekt bijvoorbeeld een verbindend fietspad parallel met de R4 vanuit Wondelgem naar de fietspaden die verder noordelijk (vanaf de Langerbrugsestraat) parallel met het Evergemse deel van de R4 worden aangelegd.
Dat dateert nog uit de tijd dat men niet kon voorstellen dat fietsen naar de haven de files korter kon maken:
Meer fietsers in de Gentse haven
één op de zes komt met de fiets
[...]
Vergeleken met 2008
[...]
Tien bedrijven namen deel aan beide onderzoeken en laten een betrouwbare vergelijking toe. Daar merk je zelfs een groei van 8 naar 16 procent fietsers. Het gebruik van fietsen kan nog fors toenemen. Meer dan de helft van de ‘autosolisten' overweegt immers in de toekomst de fiets te gebruiken.
[...]
Er is nog werk aan de winkel. Fietsen zit in de lift, maar de onveiligheid en een gebrek aan goede infrastructuur houden die groei tegen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... d=6V3GCI3J
Stora Enso als voorbeeld
GENT - Bij papierfabriek Stora Enso in Langerbrugge zagen ze in drie jaar tijd het aantal fietsers toenemen van 20 naar 32 procent.
[..]
Het bedrijf pikt in op de almaar groeiende fietscultuur. Werknemers konden zich een volledige fietsoutfit via het bedrijf aanschaffen. De vriendenkring zet aan om met de fiets deel te nemen aan culturele evenementen zoals Odegand en Avanti!

‘Onlangs deden we een fietstocht van 100km. Collega's zien fietsen zet andere mensen aan om er ook mee te beginnen. Op het bedrijf hebben we bedrijfsfietsen waarmee werknemers van de ene post naar de andere fietsen omdat de afstanden soms groot zijn. Dat maakt hen vertrouwd met fietsen. Het woon-werkverkeer met de fiets kan bij Stora Enso nog groeien', zegt Steyaert.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... d=6V3GCI3H

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [R004] Ombouw R4-west

Bericht door vynkce » wo 04 jan 2012, 11:04

Ter hoogte van Evergem (Rieme-noord) komt er een nieuw Hollands complex op de R4. De bouwaanvraag wordt in 2012 nog ingediend zodat normaal gezien dit jaar de werken hier aan van start kunnen gaan.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18059
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [R004] Ombouw R4-west

Bericht door mavas » wo 04 jan 2012, 12:13

Je bedoelt het kruispunt bij Ertvelde?

Vraagje. Hoeveel gelijkvloerse kruispunten heeft de R4-west na de aanleg van dat Hollands complex over? En moeten die allen op termijn worden afgesloten of omgezet in ongelijkvloerse aansluitingen?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer