Afbeelding

[HAVENS] Rotterdam: belang achterland krimpt

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

[HAVENS] Rotterdam: belang achterland krimpt

Bericht door Medianieuws » do 11 sep 2008, 22:05

Nieuwsblad Transport (10-9-2008) schreef:Belang achterland krimpt
Rotterdamse haven steeds meer een nationale haven
OPINIE

De Rotterdamse haven Is minder afhankelijk geworden van het buitenland, betoogt Hugo van Driel. Hoe heeft de betekenis van het (Duitse) achterland voor de Rotterdamse haven zich door de jaren heen ontwikkeld? Toen mijn collega Ferry de Goey het verzoek kreeg hierover iets te schrijven, zijn wij de beschikbare cijfers voor het eerst vanuit dit perspectief gaan bekijken. Het leverde opvallende conclusies op, al moet gezegd worden dat het beschikbare cijfermateriaal zijn beperkingen heeft. Zo is het lastig om CBS-gegevens over de jaren vanaf 1998 (ons beschikbaar gesteld door Havenbedrijf Rotterdam) te vergelijken met de online database http://www.flik.eur.nl/ ws/ra over goederenstromen door de Rotterdamse haven tussen 1880 en 1995, omdat het wegvervoer in de meest recente periode sterk ondergeregistreerd is. Een andere niet onbelangrijke beperking is, dat alles gemeten is in tonnen en niet in waarde. Voor het signaleren vlot globale trends is het niettemin zinnig het uitgaande en inkomende achterlandverkeer aan de landzijde te delen door respectievelijk de inkomende en de uitgaande stroom aan de zeezijde, om zo het 'aandeel achterland' te bepalen.

Eigen industrie
Het aandeel achterland is vooral interessant om te ontdekken in hoeverre het Rotterdam gelukt is ladingstromen te binden aan de haven door de ontwikkeling van eigen industrie. Het opdrogen van het scheepvaartverkeer tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de als gevolg daarvan optredende werkloosheid, was voor Rotterdam aanleiding de ontwikkeling van een eigen havenindustrie te stimuleren. Zo diende de afhankelijkheid van het Duitse achterland te worden verminderd. Uit de cijfers blijkt dat deze strategie niet onmiddellijk vruchten afwierp; het aandeelachterland steeg vanaf 1920 alleen maar. De werkloosheid tijdens de crisis van de jaren dertig gaf een nieuwe impuls voor een industrialisatiepolitiek.
Wat blijkt nu: Rotterdam is na de Tweede Wereldoorlog voor de overzeese aanvoer inderdaad minder afhankelijk geworden van het buitenlandse achterland. Kwam het achterland-aandeel tussen 1925 en 1939 niet onder de 60 procent, na de oorlog werd dit niveau slechts gedurende een relatief korte periode (1983-1999) bereikt.

Olie
De grafiek maakt duidelijk dat dit vooral komt door de goederencategorie olie- en olieproducten, die na de Tweede Wereldoorlog voor Rotterdam van eminente betekenis is geworden. Simpel gezegd, de aangevoerde ruwe olie werd in relatief hoge mate geheel in Nederland verwerkt, naar men mag aannemen primair in de Rotterdamse raffinaderijen. Er zit wel een addertje onder het gras. In 1970 spoot het achterland-aandeel van olie ineens omhoog. De oorzaak hiervan is het bekend worden van gegevens over de omvang van het pijpleidingtransport, dat reeds voor dit jaar ook al van substantiële betekenis moet zijn geweest. Verder speelt mee, dat olieproducten in de meest recente periode aan belang hebben gewonnen ten opzichte van de ruwe olie. Niettemin: anders dan vaak verondersteld is, ook door mij, is het niet de (ruwe) olie geweest die de Rotterdamse haven definitief een typisch transito-karakter heeft gegeven.

Kolen
Nog opmerkelijker is dat juist ook in het uitgaande verkeer Rotterdam veel meer op de nationale economie (met een onbekende bijdrage van de export uit de eigen regio) is gaan steunen. Het achterland-aandeel lag voor de oorlog in de meeste jaren rond de 80-85 procent, maar is vanaf 1955 zelden meer boven de 40 procent uitgekomen. Hier heeft de grote daling van de uitgaande kolenstroom uit Duitsland een belangrijke rol gespeeld, terwijl anderzijds olie en olieproducten - die ook in de overzeese afvoer de belangrijkste stroom werden - het aandeel achterland lange tijd sterk hebben gedrukt. Dit laatste suggereert dat de Rotterdamse raffinaderijen ook in dit opzicht hun werk hebben gedaan.

Shortsea
Er manifesteert zich hier echter een laatste, noodgedwongen beperking van de gekozen methode: shortsea-shipping als achterlandtransport blijft buiten beschouwing. Rekent men de omvangrijke overzeese afvoer van ruwe olie wel tot het achterlandtransport van de overzeese aanvoer, dan komt het aandeel achterland gedurende een relatief korte periode van niet veel meer dan tien jaar, vanaf circa 1970, serieus hoger uit dan het eerdere genoemde totaal. Iets vergelijkbaars gebeurt als je de hele stroom ruwe olie uit de berekening van het aandeel achterland in het uitgaande verkeer weglaat. Afgezet tegen de veel hogere waardes in de vooroorlogse periode is dit echter nog steeds een betrekkelijk gering verschil.

Verrassend
Het totaalbeeld dat resteert is dat Europa's grootste haven na de oorlog veel minder afhankelijk is geworden van het buitenlandse achterland. In de laatste decennia vertoont het aandeel achterland eerder een dalende dan een stijgende tendens, zeker in het inkomende verkeer - de grootste Rotterdamse stroom. Toch enigszins verrassend tn het licht van het - veronderstelde - toenemende internationale karakter van de concurrentie tussen zeehavens.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Rotterdamse haven: belang achterland krimpt

Bericht door Rene » do 11 sep 2008, 22:06

Tja, en dan zijn er altijd nog mensen die beweren dat de Betuweroute "ooit" wel een keer maatschappelijk winstgevend zal zijn...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40581
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Rotterdamse haven: belang achterland krimpt

Bericht door Vinny » do 11 sep 2008, 22:17

Allemaal leuk en aardig, maar er staat totaal geen concreet iets in het hele artikel. Een beetje gewauwel over wereldoorlogen, werkloosheid en olie met het noemen van een aantal tijdvakken.
Wat de schrijver beoogt met zijn artikel ontgaat mij volledig. Het enige dat ik er uit kan halen is, 'we zijn als Rotterdamse haven minder afhankelijk geworden van het achterland'. Het lijkt mij een constatering van een hoog 'duh' gehalte, volgens mij is de tijd ver achter ons dat we grotendeels afhankelijk waren van de afzetmarkten bij onze oosterburen...; 'we' kunnen onze eigen boontjes kennelijk doppen.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20696
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Rotterdamse haven: belang achterland krimpt

Bericht door Pino » vr 12 sep 2008, 8:24

Rene schreef:Tja, en dan zijn er altijd nog mensen die beweren dat de Betuweroute "ooit" wel een keer maatschappelijk winstgevend zal zijn...
Voorlopig hebben we het alleen over percentages. Zolang de absolute getallen in de Rotterdamse haven groeien, groeit dus ook het tonnage van goederen die naar Duitsland moeten worden vervoerd. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat die ook de Betuweroute gaan gebruiken, maar dit was wel een hele gemakkelijke en onzinnige poging om anti-trein punten te scoren.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Rotterdamse haven: belang achterland krimpt

Bericht door Rene » vr 12 sep 2008, 9:50

Pino schreef:Zolang de absolute getallen in de Rotterdamse haven groeien, groeit dus ook het tonnage van goederen die naar Duitsland moeten worden vervoerd.
Oh ja ? Over deze one-liner mag je nog eens een keer goed nadenken. Die relatie is zeker geen gegeven. Juist bij verschuivende afstandsaandelen kan een absolute groei voor de haven bereikt worden bij een absolute afname voor transitvervoer op Duitsland. Als je dan ook nog eens weet dat in de totale omvang op Duitsland de trein slechts een rolletje in de marge speelt...

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20696
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Rotterdamse haven: belang achterland krimpt

Bericht door Pino » vr 12 sep 2008, 10:29

Dat het goederenvervoer tussen de Rotterdamse haven en Duitsland per spoor marginaal is, weten we allebei. Dat zei ik ook al in mijn post. Hoe dan ook kun je uit een zakkend percentage "Duitse goederen" bij een veranderlijke overslag niet afleiden dat er in absolute getallen minder overslag naar Duitsland gaat net zomin als je uit de heel basale gegevens uit het artikel kunt afleiden dat er meer naar Duitsland gaat. In zoverre ging mijn post op dezelfde manier te kort door de bocht als jouw eerste post.

Als je voorbij de percentages kijkt en teruggaat naar waar het voor het verkeer om draait, namelijk het absolute tonnage, dan twijfel ik er niet over dat dat tonnage in de onderzoeksperiode is toegenomen en nog steeds toeneemt. Daarvoor hoef je niet te kunnen goochelen met statistiekjes, je hoeft alleen maar te kijken naar de sterk toegenomen en nog steeds toenemende hoeveelheid vrachtverkeer op een route als de A15. Daar zit dus het groeipotentieel voor een Betuweroute. Dat het nooit zal worden gerealiseerd, komt door andere factoren. Het tonnage "Duitse goederen" staat daar los van.

joyekristien
zandpaadje
Berichten: 1
Lid geworden op: di 10 jan 2012, 9:39

Re: [HAVENS] Rotterdam: belang achterland krimpt

Bericht door joyekristien » di 10 jan 2012, 9:43

Medianieuws schreef:
Nieuwsblad Transport (10-9-2008) schreef:Belang achterland krimpt
Rotterdamse haven steeds meer een arganolie nationale haven
Rotterdamse haven steeds meer een nationale haven
OPINIE

<knip>
Goede informatie, kan ik gebruiken voor mijn spreekbeurt. Thanks
Laatst gewijzigd door joyekristien op di 10 jan 2012, 15:56, 1 keer totaal gewijzigd.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19932
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [HAVENS] Rotterdam: belang achterland krimpt

Bericht door waldo79 » di 10 jan 2012, 9:48

Welkom. Besef je wel dat een persbericht uit 2008 naar voren haalt. Het kan zijn dat die gegevens verouderd zijn :idea: