Ik heb een aantal foto’s gescand, en ik post ze hier. Van alle foto’s heb ik een versie van 640 x 437 pixels direct geuploaded, ik heb links geplaatst naar 1280 x 875 pixelige versies. Mocht je geïnteresseerd zijn in versies van 3350 x 2290 pixels, PB me dan even.
Ik heb bij alle plaatsen een link naar Google Maps van de desbetreffende locatie gevoegd, anders wordt het misschien wel erg moeilijk om me te volgen.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze vooral. Na, genoeg gepraat. Veel kijkplezier!
Hotel de Wereld
1923 foto 873

Link naar grotere foto
Hier het welbekende Hotel de Wereld. Let op de tramsporen (lastig te zien) die voor het hotel langslopen en waar de tram zelfs stopte (jahaa, zo belangrijk was Hotel de Wereld). Deze tram is in de crisis van de jaren ‘30 gestopt. Zie ook de oude ijzeren handwegwijzer op de kruising rechts van het hotel én de volkstuintjes midden in de stad. Links in beeld is de katholieke ‘Sint Jan de Doper’-kerk in aanbouw.
1948 foto 23915

Link naar grotere foto
Hier hetzelfde hotel 25 jaar later, na de oorlog. De tram is niet meer, maar de wegwijzer staat er nog. De toren van de kerk is kapotgebombadeerd. Rechts zien we de Aula, een gebouw van de Wageningen Universiteit
Deze locatie vanuit Google Maps.
De Ambachtsschool
1933 foto 11601

Link naar grotere foto
Hier de Ambachtsschool. We zien hier de Churchillweg van linksboven naar rechtsonder De kruisende weg is de Geertjesweg (naar onder) en Vergersweg (naar boven). Ook te zien is het spoorlijntje naar Ede, met een aftakking naar de melkfabriek (vierkante gebouw). Verderop aan deze weg stond de moutfabriek. Let ook op de koets die op de kruising rijdt.
Deze locatie vanuit Google Maps, let wel: de luchtfoto is vanuit het noordoosten genomen.
Het centrum
1953 foto 19991

Link naar grotere foto
Dit is het centrum. Voor iedereen die denkt, ‘gaat het nog wel over wegen?’, ja, de volgende foto gaat meer in die richting, maar ik kan het even niet laten wat meer info te geven. De kerktoren (dit is niet dezelfde kerk als die bij Hotel de Wereld) is weer in opbouw. Middenboven in de foto zien jullie het Junushoff, de schouwburg. Nu loopt daar ‘onder’langs een weg, het Plantsoen. Maar hier is daar nog geen spoortje van te bekennen.
Deze locatie vanuit Google Maps.
Overzicht Wageningen
1958 foto 49401

Link naar grotere foto
Hier zien we linksonder het centrum.
- Rechtsboven van het centrum zien we nog de rails van het stationsemplacement weg zijn. Het station zelf staat er nog wel.
- Waar is de N225 (RW25)? Nou, die is er hier nog niet, in ieder geval niet in zijn huidige vorm als een grote doorgaande weg. De N225 gaat horizontaal dwars door de foto lopen ter hoogte van het station.
- De Rooseveltweg. Die is er ook nog niet. Links van het oude station zie je een stukje weg noord-zuid lopen. Die wordt later doorgetrokken naar het noorden. Kijk maar eens op de link in Google Maps.
- De van Uvenweg die boven door het beeld loopt en min of meer de ‘grens’ van de stad vormt. Het is de rondweg uit die tijd. Inmiddels al lang achterhaald. Zie maar op Google Maps.
Deze locatie vanuit Google Maps.
De N225 en oost Wageningen
1953 foto 19988

Link naar grotere foto
Hier zien we het tracé van de N225 (destijds nog RW25) links in beeld al duidelijk liggen. De parallelbanen (ventwegen) lagen er al langer, maar de hoofdrijbaan komt eraan. De weg die onder door beeld loopt is de Diedenweg (N781). De wijk op de foto is de Bloemenbuurt, toen net nieuw. Helemaal bovenaan, net buiten de foto, staan de Ambachtsschool, melkfabriek en moutfabriek.
1964 foto 65951

Link naar grotere foto
Een foto vanuit ongeveer hetzelfde standpunt. Hier zijn de wegen helemaal af. Op de foto zien we hoe Wageningen zich naar het noorden uitbreid. Bovenin de foto in het midden is de school waar ik op zit in aanbouw. Dat gebouw is onlangs gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw vlak ernaast. Waar de oude school stond komen nieuwe woningen. Van de sterflats (waar Kaaiman ook in woont) is nog niks te bekennen.
Deze locatie vanuit Google Maps.
De Costerweg
1960 foto 53287

Link naar grotere foto
Dit is industrieterrein de Nude. De weg die rechts van boven naar beneden door beeld loopt lijkt op het eerste gezicht een gewone weg. Maar er zit meer achter. Het is namelijk een spoor uit het verleden. Wageningen had in de jaren ’50 en ’60 nog grootse plannen voor een woonwijk in de Uiterwaarden. Deze woonwijk moest goed bereikbaar zijn. Daarvoor had de gemeente twee grote wegen in de planning. De Rooseveltweg en de Costerweg/Kortenoord Allee. Deze wegen moesten 2+2 uit worden gevoerd. De Rooseveltweg is dat een ook geweest, maar onlangs 1+1 geworden. De Costerweg is dat niet geweest, maar op deze foto zie je duidelijk de ruimtereservering daarvoor. Het Uiterwaardenplan is inmiddels allang afgewezen.
Deze locatie vanuit Google Maps.
De Ooststeeg
1964 foto 69555

Link naar grotere foto
Hier zien we de Ooststeeg. Er worden noodwonigen gebouwd voor de snel groeiende bevolking. Kijk maar eens op het Google Maps plaatje hoever deze woningen al wel niet over de van Uvenweg heenliggen.
Deze locatie vanuit Google Maps.
De Nude
1964 foto 65933

Link naar grotere foto
Hier is de wijk de Nude in aanbouw. Op de foto kun je het flatpatroon al duidelijk zien. Rechtsboven in de foto zie je de kruising N225 x Van Uvenweg. De Costerweg en het tracé voor de Kortenoord Allee (westelijke rondweg) zie je duidelijk.
Deze locatie vanuit Google Maps. De flats in de Nude
Deze locatie vanuit Google Maps. De kruising N225 x Van Uvenweg, met Costerweg en tracé Kortenoord Allee
Kruising Rooseveltweg x Nijenoord Allee (noordelijke rondweg)
1975 foto 83453

Link naar grotere foto
Nog meer rondweg… Dit is de kruising van de Rooseveltweg en de Nijenoord Allee (noordelijke rondweg). De noordelijke rondweg wordt nog naar het westen doorgetrokken om daar de Kortenoordallee (westelijke rondweg) te kruisen. Het Uiterwaardenplan is inmiddels afgekeurd en de Rooseveltweg is voor niks zo breed aangelegd.
Deze locatie vanuit Google Maps.