Nul-alternatiefProvincie Zeeland schreef:De Sloeweg (N62)
De Sloeweg (N62) is de doorgaande weg tussen het Sloegebied, de Westerscheldetunnel en de A58 (autosnelweg tussen Vlissingen en Bergen op Zoom).
Aansluiting
In het noorden sluit de Sloeweg aan op de A58 en de Nieuwe Rijksweg (N664, voorheen N254, richting Goes); in het zuiden sluit deze weg aan op de Tunnelweg (ook N62) en op de Bernhardweg (N254, richting Middelburg).
Projectbeschrijving
Sinds de opening van de Westerscheldetunnel in maart 2003 is het flink drukker geworden op de Sloeweg. De komende jaren wordt nog meer verkeer verwacht. Hierdoor komt de vlotte en veilige doorstroming op de weg in gevaar. Om een goede verkeersafwikkeling tussen het Sloegebied en Goes respectievelijk Middelburg ook in de toekomst te kunnen garanderen, heeft de Provincie Zeeland het initiatief genomen om de capaciteit van de Sloeweg uit te breiden.
Stand van zaken, Juli 2008
Het MMA uit het MER Sloeweg N62 is aangepast en verbeterd, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met alle inspraakreacties. Gedeputeerde Staten van Provincie Zeeland hebben het aangepaste MMA goedgekeurd. De gemeenteraden van Borsele en Goes (samen het Bevoegd Gezag) hebben ook ingestemd met het aangepaste MMA. Beide gemeentes hebben nog wel een paar onderzoeksvragen aan GS. Als alles spoedig verloopt, kan begin 2011 de uitvoering van start gaan.
Moties gemeente Borsele
De gemeenteraad van Borsele heeft drie moties ingediend. De moties gaan over de mogelijke aanleg van extra fietstunnels bij de Driedijk en de Vleugelhofweg. Daarnaast is er een motie over de aanleg van de brede, ecologische middenberm bij de Sloeweg. De gemeenteraad wil dat de hiervoor extra benodigde grond in mindering wordt gebracht op de hectares landbouwgrond die in Zeeland moeten worden omgezet in natuur.
Amendement gemeente Goes
De gemeenteraad van Goes heeft een amendement aangenomen over de semi-directe verbindingsweg aan de noordzijde van de aansluiting van de A58 op de Sloeweg. De raad vindt de bocht nu te ruim. Hierdoor komt een boerderij aan de Stelledijk geïsoleerd te liggen en zou er teveel natuur verloren gaan. De gemeenteraad wil een aanvullend onderzoek naar het behoud van de bestaande verbindingswegen.
Inzage
Het aangepaste MMA is op deze website te downloaden onder de kop ‘vastgesteld plan’. Het document ligt ook ter inzage op de onderstaande adressen:
* Provinciaal Informatiecentrum, Abdij 9, Middelburg
* Gemeente Borsele, Stenevate 10, Heinkenszand
* Gemeente Goes, M.A. de Ruijterlaan 2, Goes
* Gemeente Kapelle, Kerkplein 1, Kapelle
* Gemeente Middelburg, Kanaalweg 3, Middelburg
* Gemeente Vlissingen, Paul Krugerstraat 1, Vlissingen
* Gemeente Terneuzen, Oostelijk Bolwerk 4, Terneuzen
* Rijkswaterstaat Zeeland, Poelendaelesingel 18, Middelburg
* Waterschap Zeeuwse Eilanden, Kanaalweg 1, Middelburg
* Zeeland Seaports, Schelpenpad 2, Terneuzen
* Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, Middelburg
* Openbare Bibliotheek, Stengeplein 1, Heinkenszand
* Openbare Bibliotheek, Oostwal 34, Goes
* Openbare Bibliotheek, Van der Biltlaan 32, Kapelle
* Openbare Bibliotheek, Spuistraat 6, Vlissingen
* Openbare Bibliotheek, Magnoliastraat 16, ‘s-Gravenpolder
* Verenigingsgebouw 'Ammekore', Pr. Beatrixstraat 19, Nieuwdorp
* Dorpshuis 'Vijverzicht', Plein 3, Borssele
* Verenigingsgebouw 'De Jeugdhoeve', Blikhoek 4, ’s-Heerenhoek
* Gemeentelijk verenigingsgebouw, Zandkreekstraat 33, Lewedorp
* Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46, 's-Heer Arendskerke
Hoe nu verder?
Aan de hand van moties van de raad van Borsele en het amendement van de raad van Goes is er nog overleg met de provincie Zeeland. Het Bevoegd Gezag start vooruitlopend op de uitkomsten van dit overleg al wel met de planologische procedure. In deze procedure wordt wel rekening gehouden met de moties en het amendement. Tijdens deze procedure is er nog een wettelijke inspraakmogelijkheid voor omwonenden en belanghebbenden. Hierna kan het bestemmingsplan vastgesteld worden. De provincie gaat vervolgens het bestek voorbereiden waarin staat beschreven hoe de aannemer het werk moet uitvoeren. Daarna wordt grond aangekocht en starten de werkzaamheden.
Als de genoemde procedures voorspoedig verlopen kan de uitvoering begin 2011 van start gaan.
Bij het nul-alternatief verandert er niets aan de bestaande infrastructuur. De aansluiting van de Vleugelhofweg op de Sloeweg (N62) blijft afgesloten.
Nulplus-alternatief 1 (0 + 1)
De doorstromingsproblemen op de Sloeweg treden het eerst op bij de kruispunten. Het nulplus-alternatief 1 wil de capaciteit op drie kruispunten verhogen:
* aansluiting Sloeweg-Bernhardweg
* kruispunt Stoofweg-Sloeweg
* aansluiting Sloeweg-A58
Nulplus-alternatief 1 (0 + 1):

Nulplus-alternatief 2 (0 + 2)
Het verkeer op de Sloeweg is richtingafhankelijk verdeeld; ‘s ochtends rijdt er meer verkeer in de richting van de tunnel en 's middags rijdt er meer verkeer in de richting van Goes.
Het Nulplus-alternatief 2 wil de capaciteit van de Sloeweg verhogen door de bestaande weg uit te breiden met één extra strook (de wisselstrook). Deze strook wordt ‘s ochtends in de richting van de tunnel en 's middags in de richting van Goes opengesteld voor het verkeer.
Nulplus-alternatief 2 (0 + 2):

Alternatief A
* de Sloeweg wordt verdubbeld tot 2*2 rijstroken
* de Bernhardweg (N254) krijgt een ongelijkvloerse aansluiting op de Sloeweg (nu nog een kruispunt met verkeerslichten)
* het kruispunt van de Sloeweg met de Stoofweg wordt vervangen door een ongelijkvloerse kruising
* het knooppunt met de A58 wordt aangepast
* er komt een ongelijkvloerse kruising van de Sloeweg met de Vleugelhofweg
Alternatief A:

Alternatief A1 en A2
Dit alternatief is op de aansluitingen op de Sloeweg na gelijk aan alternatief A; de ongelijkvloerse kruising met de Stoofweg en de aansluiting Vleugelhofweg worden bij deze alternatieven vervangen door een aansluiting ter plaatse van de Molendijk.
In A1 is een aansluiting met één centrale rotonde voorzien en bij A2 is een aansluiting met twee rotondes en aan de zuidoost zijde een lusvormige verbindingsweg voorzien.
Alternatief A1:

Alternatief A2:

Alternatief A3
Dit alternatief is gelijk aan alternatief A1, waarbij ten zuiden van en parallel aan de A58 een extra verbinding is voorzien tussen de Postweg en de N664 (Nieuwe Rijksweg) / N62.
Alternatief A3:

Alternatief B
* de Sloeweg wordt verdubbeld tot 2*2 stroken
* de Bernhardweg (N254) krijgt een ongelijkvloerse aansluiting op de Sloeweg (nu nog een kruispunt met verkeerslichten)
* het kruispunt van de Sloeweg met de Stoofweg wordt vervangen door een ongelijkvloerse kruising
* het knooppunt met de A58 wordt aangepast
* er komt een ongelijkvloerse kruising van de Sloeweg met de Vleugelhofweg
* er komt een knip in de Nieuwe Rijksweg (N254), achter het bestaande knooppunt met de A58. Dit betekent dat verkeer van de Sloeweg (N62) niet meer verder kan rijden richting Goes en omgekeerd
* er komt een nieuw knooppunt voor de aansluiting met de A58 ter hoogte van de Drieweg, dat de ontsluiting van het gebied ten noorden van de A58 mogelijk maakt
Alternatief B:

Alternatief B1 en B2
Dit alternatief is op de aansluitingen op de Sloeweg na gelijk aan alternatief B; de ongelijkvloerse kruising met de Stoofweg en de aansluiting Vleugelhofweg worden bij deze alternatieven vervangen door een aansluiting ter plaatse van de Molendijk.
In B1 is een aansluiting met één centrale rotonde voorzien en bij B2 is een aansluiting met twee rotondes en aan de zuidoost zijde een lusvormige verbindingsweg voorzien.
Alternatief B1:

Alternatief B2:

Alternatief B3
Dit alternatief is gelijk aan alternatief B1, waarbij de aansluiting Drieweg op de A58 is vervangen door de aansluiting Lamoenweg.
Alternatief B3:

Interessant is dat er bij de meeste alternatieven sprake is van een heuse halve sterknooppunt tussen 2 N-wegen!