[B][N013][N152]Werken Herentals

Discussies over planning, aanleg en reconstructies van Gewestwegen (en Gemeentelijke Wegen)

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

[B][N013][N152]Werken Herentals

Bericht door Medianieuws » di 04 nov 2008, 11:01

Het Nieuwsblad 04-11-08 schreef:Wegenwerken lopen geen vertraging op

De verantwoordelijken voor de wegenwerken in de omgeving van Prima-lux maken zich sterk dat de werken toch op tijd klaar kunnen zijn. Volgens hen is het faillissement van een belangrijke onderaannemer niet noodzakelijk een probleem.
Vandaag zou aan de Aarschotseweg de derde fase starten van het omvangrijke herinrichtingsproject. Daarin zat de heraanleg van de Aarschotseweg en het opvijzelen van de kanaalbrug. Deze laatste klus zou uitgevoerd worden door het bedrijf dat vorige maand over de kop ging. 'We gaan de oorspronkelijke planning aanpassen', weet Gino Van de Velde, die het project voor de Vlaamse overheid opvolgt.
'Delen die oorspronkelijk in de vierde fase zaten, zoals de afwerking van het kruispunt net voor Prima-lux, gaan we in tijd vooruitschuiven en laten aanvangen op het einde van deze maand. De precieze datum hangt af van de weersomstandigheden. Tot die tijd wordt fase twee door de hoofdaannemer helemaal afgewerkt. Dat wil zeggen de ondertunneling onder de Stadspoortstraat, de aansluiting met de ring en de ventwegen langs de Aarschotseweg.'
Tijdens de heraanleg van het kruispunt voor de meubelzaak zal doorgaand verkeer op de Aarschotseweg mogelijk blijven. De as Geelseweg zou tijdelijk eenrichtingsverkeer worden, waarbij het toegelaten is om richting Herentals te rijden.'
'De duur van de fase is vastgelegd op 45 werkdagen. In de eindejaarsperiode mag je dat begroten op een kleine drie maanden. Vermoedelijk rond februari kan dan gestart worden met de Aarschotseweg en het opvijzelen van de brug.'
Als over een paar weken de Stadpoortstraat weer open mag voor centruminwaarts verkeer, zal de tijdelijke toegang tot de stad via de Ernest Claesstraat opieuw worden afgesloten. Het verkeer op de ring zal over het nieuw aangelegde gedeelte rijden. Handelaars in de buurt blijven het gebeuren met argusogen volgen.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10127
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Werken N13-N152 Herentals toch niet vertraagd

Bericht door vynkce » di 04 nov 2008, 11:23

^^Het gaat hier om zeer omvangrijke werken in het kader van het Zwarte Puntenprogramma.
Het bestaande kruispunt N13-N152 aan de Prima-Lux krijgt verkeerslichten, er komen fietstunnels en de Aarschotseweg zal worden heraangelegd (ventwegen, etc) tot aan de brug over het Albertkanaal. Deze brug zal twee meter verhoogd worden en naast de brug over het Kempisch kanaal komt een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers. Verder wordt ook nog het kruispunt met de ring van Herentals en de N13 conflictvrij gemaakt en komen er ook hier fietstunnels en afslagstroken.
Meer info en kaartjes kan je vinden op de site van TV3V onder projectfiches: http://www.tv3v.be

Mikhail
expressweg
Berichten: 3152
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Werken N13-N152 Herentals toch niet vertraagd

Bericht door Mikhail » di 04 nov 2008, 11:49

Amai ja grootse werken! Zijn er misschien foto's al beschikbaar van de werken wat er verwezenlijkt is?

Als de aanemer failliet is die de brug moet opvijzelen, dan moeten ze toch snel een nieuwe vinden om de klus op tijd te klaren, en zoals het gewoon is in Belgie met al de procedures zie ik het niet gebeuren dat dit in orde is van de ene op de andere dag...

Opvijzelen van een brug ziet naar mijn mening toch een moeilijke en langdurige opdracht uit of is dit niet zo? Heeft het opvijzelen van de brug ook niet te maken dat er meer (hogere) schepen op het kanaal kunnen varen? zoals men nu ook de brug op de noorderlaan aan het verhogen is in Antwerpen over het albertkanaal.

(Trouwens bedankt voor de nuttige link naar deze site! Ik wist niet dat er een algemene site bestond, je kan ook per gemeente zouden naar aanpak van zwarte punten en herinrichtingen van deze punten.)
****

Medianieuws

Re: Werken N13-N152 Herentals toch niet vertraagd

Bericht door Medianieuws » do 19 feb 2009, 12:41

Gazet van Antwerpen 18-2-2009 schreef:Opkrikken van brug aan Prima-Lux start eind maart

De laatste fase aan Prima- Lux in Herentals start in maart. Het opvijzelen van de kanaalbrug kan dan al een maand later starten. De Aarschotseweg gaat dan vier maanden dicht.
Het faillissement van onderaannemer Moens zorgde vorig jaar voor plotse noodingrepen in de werfagenda voor Prima-Lux in Herentals. Dat bouwbedrijf stond in voor het opvijzelen van de brug van de Aarschotseweg over het Albertkanaal tijdens de derde fase. Hoofdaannemer Stadsbader-Flamand kon niets anders doen dan de laatste twee fases in uitvoering verwisselen.
Velen vreesden voor een processie van Echternach, maar operations manager Patrick Schoriels van Stadsbader-Flamand maakt zich sterk dat het opkrikken van de brug eind maart of begin april kan starten. “Alle elementen die Moens voor zijn rekening moest nemen, voeren we nu in eigen beheer uit”, zegt hij. “Ik zie geen enkel probleem.”
De operatie is de blikvanger in de laatste fase aan Prima-Lux, die verder de vernieuwing van de Aarschotseweg bevat. Voor het opkrikken wordt de belangrijke verkeersader minstens vier maanden afgesloten voor doorgaand verkeer. De handelaars blijven wel bereikbaar.
“Ik schat dat de lopende derde fase nog zo’n vijftien werkdagen duurt”, zegt districtchef Gino Van de Velde van de dienst infrastructuur van het Vlaamse Gewest. “De aannemer brengt deze week een onderlaag asfalt aan op de afgewerkte strook van de Geelseweg. Het verkeer wisselt daar nog eind deze week van rijstrook zodat het andere asfaltvak opgebroken en vervangen kan worden.”
Ook het beton van de tunnels is eind februari klaar zodat het grondwerk voor de fietspaden kan starten. Pidpa verwacht nog deze week de waterleiding te trekken door de onderboring

Medianieuws

Re: Werken N13-N152 Herentals toch niet vertraagd

Bericht door Medianieuws » do 05 mar 2009, 10:34

Het Nieuwsblad 05-03-2009 schreef:Opvijzelen kanaalbrug is specialistenwerk

HERENTALS - Het opvijzelen van de brug over het Albertkanaal is zonder meer het meest spectaculaire en ook moeilijkste deel van de wegenwerken rond Prima-Lux.
De voorbereidingen starten maandag, meteen na het afsluiten van de weg. 'We gaan allereerst de brug strippen', zegt Patrick Schoriels van aannemer Stadsbader-Flamand. 'Dat wil zeggen het wegdek en de fietspaden verwijderen om het geheel zo lichter te maken. Het opvijzelen gebeurt van onderaan. De brug, straks toch nog goed voor ruim 3.600ton, wordt zo'n twee meter omhoog geperst. Dit is het moeilijkste onderdeel. Stabiliteit en wind zijn factoren die goed moeten worden opgevolgd. Vergelijk het met het wisselen van een wiel van een auto: je wil niet dat de krik onderuit schuift. Daarna moeten schoenen worden gemaakt waarop de nieuwe brug later moet rusten.'
Het opkrikken van de brug gebeurt op vraag van nvDeScheepvaart. Na de aanpassing kunnen hogere schepen onder de brug doorvaren. Het is de bedoeling dat mettertijd alle bruggen over het Albertkanaal worden verhoogd.
'Ook naast de brug is heel wat werk te verrichten', zegt Schoriels. 'Er is grondaanvoer nodig, want de verhoogde brug moet uiteraard op- en afritten krijgen. We werken ook de weg zelf verder af. Het verkeer kan al die tijd gebruikmaken van de smalle ventwegen die we deze week hebben geasfalteerd. Op het einde komen aan beide zijden van het kanaal lussen die het verkeer moeten toelaten om probleemloos terug te keren.'

Medianieuws

Re: Werken N13-N152 Herentals toch niet vertraagd

Bericht door Medianieuws » zo 08 mar 2009, 11:30

Het Nieuwsblad 06-03-2009 schreef:Omleidingen en nog meer werken
HERENTALS- Het stadsbestuur van Herentals bezorgde ons nog wat meer informatie over de verkeerssituatie en de te volgen omleidingen als de Aarschotseweg wordt afgesloten voor alle verkeer.
Dikberd blijft bereikbaar via de Geelseweg en via de ventwegen op de Aarschotseweg. Vennen is aan de aansluiting met de brug over het kanaal afgesloten. De twee andere aansluitingen van Vennen blijven open via de ventwegen. De Stadspoortstraat blijft open voor binnenkomend verkeer vanuit Geel, Olen en Poederlee (niet vanuit Grobbendonk). Herentals uitrijden kan via de omleidingwegen. De Geelseweg is opnieuw open in beide rijrichtingen.

Op de E313 staat aangegeven dat de Aarschotseweg onderbroken is. Verkeer dat Herentals via de autosnelweg wil bereiken of verlaten, rijdt via de op- en afritten Herentals-Oost en Herentals-West (afrit 20). Het verkeer vanuit Olen dat via de N152 wil rijden, wordt langs de Industrielaan en Nijverheidsstraat omgeleid naar Geel-Punt en neemt daar de Geelseweg richting Herentals. Het verkeer uit Kasterlee kan via de ringlaan naar de E313 rijden. Verkeer vanuit Antwerpen dat richting Kasterlee, Lille of Poederlee wil, kan het beste via de E34 rijden, ook al om de geplande werkzaamheden in Lille te omzeilen. Op de ring van Herentals blijft doorgaand verkeer altijd mogelijk.

Fietsersomleiding
Fietsers worden ter hoogte van de kruising met Hezewijk omgeleid via de Industrielaan-Geelseweg of via Hezewijk-Acacialaan-Herenthoutseweg. Voor het fietsverkeer wordt aan het verbindingskanaal een tijdelijke verbinding naar het jaagpad aangelegd. Fietsers mogen ook gebruik maken van de nieuwe fietspaden op de Aarschotsweg.

Andere werkzaamheden in de regio
Van 6 tot en met 9 april wordt er op de ovonde (de ovalen rotonde) van de ringlaan, Poederleeseweg, Lichtaartsebaan en Nederrij een nieuwe wegbedekking gelegd.

Nog tot einde juni zijn er werkzaamheden op de Poederleeseweg in Lille. Hiervoor geldt een omleiding via Lichtaart en Gierle. Alle informatie over deze werkzaamheden, vindt u op de website van de gemeente Lille.

Ook de brug over het Albertkanaal bij Grobbendonk blijft nog steeds gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer. Er staan tijdelijke verkeerslichten die het verkeer beurtelings laten passeren.

Medianieuws

Re: Werken N13-N152 Herentals toch niet vertraagd

Bericht door Medianieuws » za 30 mei 2009, 10:17

Het Nieuwsblad 30-05-2009 schreef:Brug Aarschotseweg pas eind augustus open

HERENTALS - 'Het is nu zeker dat de brug over het Albertkanaal aan de Aarschotseweg in Herentals niet open gaat voor het bouwverlof. Dat was nochtans oorspronkelijk zo gepland.' Dat meldt Els Cools van Unizo. 'Momenteel zou het de derde week van augustus worden.'
Tot aan het bouwverlof blijft het wel druk op de werf. Half juni worden de Aarschotseweg, het kruispunt aan Prima-Lux en vermoedelijk een deel van de Ringlaan geasfalteerd. De middenbaan van de Aarschotseweg zal, tot de brug opengaat, wel afgesloten blijven voor autoverkeer.
'Het gerucht doet de ronde dat de Stadspoortstraat nog één jaar eenrichtingsverkeer zou blijven. Dat werd op de werfvergadering formeel ontkend', zegt Cools. 'Zoals altijd gezegd werd, zal de Stadspoortstraat weer tweerichtingsverkeer worden zodra de werken op de ring afgerond zijn. Dat is vermoedelijk in november. De Sluizenweg zal vanaf dinsdag volledig worden afgesloten voor herstellingswerken. Als gevolg daarvan kondigt de politie aan dat er in de Kanaalstraat, een straat met 'uitgezonderd plaatselijk verkeer', streng gecontroleerd zal worden Ook de Honingstraat wordt afgesloten, omdat hier te veel chauffeurs naartoe geleid worden door hun gps en dan vast komen te zitten.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10127
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Werken N13-N152 Herentals

Bericht door vynkce » za 21 nov 2009, 10:40

Het Nieuwsblad 21-11-2009 schreef:Kranen tillen zware fietsersbrug op zijn plaats
WERKEN AAN KRUISPUNT PRIMA-LUX ZITTEN IN SLOTFASE

Afbeelding

HERENTALS - De werken aan het kruispunt Prima-Lux zitten nu echt in de slotfase. De plaatsing van een fietsersbrug over het kanaal Herentals- Bocholt is het spectaculaire sluitstuk.
De voorbereidingen voor de plaatsing van de fietsersbrug over het kanaal Herentals-Bocholt zijn sinds begin deze week aan de gang. De metalen fietsbrug bestaat uit vijf elementen die één voor één 's nachts op hun plaats worden gelegd.
'Overdag kan je met zulke gevaartes moeilijk de baan op', zegt ingenieur Luc Van Deun van Emotec, de firma uit Puurs die de brug bouwt. 'De verschillende elementen worden op de werf met elkaar verbonden en ook de brugleuningen worden geplaatst. Pas als de brug helemaal klaar is, wordt ze op de landhoofden gelegd.'
En dat is iets sneller gezegd dan gedaan. De aannemer heeft twee kranen besteld, die elk zo'n 700ton kunnen tillen. Dat zijn de zwaarste kranen op luchtbanden die op de markt beschikbaar zijn. 'De bedoeling is dat we er zaterdag aan beginnen', zegt Van Deun. 'De hele operatie neemt wellicht zo'n halve dag in beslag.
De fietsersbrug is 108meter lang en weegt 180ton. De brug is 4,6meter breed, wat vlot fietsverkeer in beide richtingen moet toelaten. Om de brug voldoende draagmogelijkheden te geven, worden momenteel nog twee metalen pijlers, die elk ook nog eens 5,5ton wegen, geplaatst nabij de oevers van het Kempisch kanaal.
De fietsbrug vormt de missing link van het fietstraject dat tweewielers vlot voorbij de kruispunten ring-Stadspoortstraat en Geelseweg-Aarschotseweg loodst. Daarbij is ook gebruik gemaakt van tunnels, zodat er geen bovengrondse kruisingen meer overblijven. Enig nadeel: vanuit de tunnels komt er wel wat klimwerk bij kijken om weer op het niveau van de weg te geraken.
Ook de rest van de werf zit in slotfase. Zo worden momenteel de portieken geplaatst, waaraan later de verkeerslichten worden opgehangen en de taluds naast de fietspaden worden verstevigd.
De betrokken aannemers maken zich sterk dat het project volledig klaar zal zijn voor de bouwsector half december eindejaarsvakantie heeft. Dan zal het ook weer mogelijk zijn om de stad te verlaten via de Stadspoortstraat. De werken in de buurt van Prima-Lux hebben zo'n twee jaar in beslag genomen.