
Guatemala is een land aan de zuidgrens van Mexico en grenst verder nog aan Belize, Honduras en El Salvador. Het land ligt aan de Pacific en de Caribbean. Het land telt 12,6 miljoen inwoners, waarvan er 3,5 miljoen in Guatemala City wonen, de hoofdstad. Het land is 3 keer zo groot als Nederland, en een vrij bergachtig land. Alle grote steden liggen in de zuidelijke helft van het land; Quetzaltenango (250.000), veel mensen trekken naar de steden, en Guatemala City groeit snel, accurate cijfers zijn niet bekend, maar worden geschat op 2 tot 3,5 miljoen inwoners. In 1996 eindigde een 36 jaar lange oorlog met guerilla's. In 2003 zijn vredige democratische verkiezingen gehouden, al is er een groot probleem met corruptie.
Het wegennet:
Er zijn verschillende typen wegen, de hoofdwegen, zonder prefix, de de CA-wegen. Het land telt 2+2 wegen, zonder ongelijkvloerse kruisingen, maar telt één 42km lange snelweg van Guatemala City naar Palin richting de zuidkust. Alle steden zijn goed bereikbaar over de weg. CA staat waarschijnlijk voor Central America. Aanliggende landen hebben ook deze prefixen (El Salvador en Honduras).
Aan de Salvadoriaanse grens begint een snelweg naar San Salvador.
De grote Dual Carriageway loopt van Chocchoc in het oosten naar Flores in het noorden en is 173km lang. Een andere loopt van Chiqumuila naar de Hondurese grens en is 40km lang. Nog een loopt van Guatemala City naar San Antonio Aguas Calientes met 32km lengte.
Wegennummering:
CA1 San Cristobal Frontera (San Salvador) - Guatemala City - La Mesilla 474km
CA2 Ciudad Pedro de Alvarado (San Salvador) - Ciudad Tecun Uman (Mexico) 303km
CA8 Valle Nuevo (San Salvador) - El Molino 43km
CA9 Puerto Barrios - Guatemala City - Puerto San Jose 398km
CA10 Agua Caliente (Honduras) - Rio Hondo 94km
CA12 Anguiatú (San Salvador) - Padre Miguel 19km
CA13 Ciudad Melchorde de Mencos (Belize) - Franceces 345km
CA14 La Cumbre - Carolina 147km
1 Guatemala City - El Carmen (Mexico) 290km
5 Guatemala City - Chocchoc 379km
7 Huehuetenango - Rio Dulce 327km
9 Quetzaltenango - Champerico 84km
14 San Lucas - Escuintla 56km
15 Sacapulas - Los Encuentros 68km
16 Cuilapa - Chiquimulilla 37km
17 Salama - la Cumbre 13km
19 Sanarate - Acequia 84km
kaart met de snelwegen en dual carriageways:

Reisadviezen:
Actualiteiten
Criminaliteit neemt nog steeds toe, evenals het geweld tegen vrouwen. Ook in de zogeheten betere zones van Guatemala stad (zones 10 en 14) en in Antigua vinden momenteel gewapende overvallen plaats, soms gepaard gaand met geweld. De maanden november en december vertonen ieder jaar een toename van het aantal overvallen.
De effecten van orkaan Stan zijn nog steeds zichtbaar in het land, maar vormen geen beperkingen voor het toerisme. Bij reisplannen naar regio’s buiten de toeristische gebieden is het raadzaam informatie in te winnen bij het Guatemalteekse Bureau van Toerisme INGUAT of bij de Nederlandse ambassade over de toegankelijkheid van die gebieden.
Algemeen
Kleine criminaliteit, zoals diefstal, zakkenrollen en dergelijke, komt zeer regelmatig voor. Het wordt ontraden zich na zonsondergang te voet op straat te begeven. Ook overdag dient u op uw hoede te zijn, aangezien ook dan overvallen plaatsvinden. Indien u lopend bent, is het tevens verstandig afgelegen plekken (zoals stille straten en ruïnes) te mijden. Het wordt sterk afgeraden na zonsondergang te reizen, zowel per openbaar vervoer als per eigen of gehuurde auto.
U wordt geadviseerd om niet alleen te reizen.
Aangeraden wordt geen juwelen te dragen en paspoort, vliegticket en niet direct benodigde gelden in bewaring te geven met het oog op diefstal.
De vulkanen Pacaya, Fuego, Santiaquito en Tacana vertonen regelmatig verhoogde activiteit. Indien u van plan bent deze vulkanen te beklimmen, is het verstandig na te gaan of deze niet te actief zijn. Het wordt aangeraden vulkanen alleen in gezelschap van professionele gidsen of politie te beklimmen in verband met gevaar voor overvallen.
Binnenlandse politieke onrust kan een reis vertragen of frustreren. Belangengroepen blokkeren soms wegen, waardoor u niet altijd de gewenste route kunt volgen. Het wordt aangeraden in dergelijke gevallen kalm te blijven, het moment af te wachten dat de blokkades worden opgeheven of terug te gaan en demonstraties te mijden. De acties zijn doorgaans niet tegen toeristen gericht, maar het gebeurt soms dat de woede zich ook richt tot buitenlanders. Het is daarom raadzaam zich voor vertrek op de hoogte te stellen van de actuele politieke situatie en ook tijdens verblijf in het land hierover informatie te blijven inwinnen
Door de slechte staat van de wegen en de lokale bussen alsmede de gevaarlijke rijstijl, komen er veel zware verkeersongevallen voor.
Zware criminaliteit
Het aantal overvallen, berovingen en verkrachtingen is hoog in geheel
Guatemala. Toeristen worden regelmatig beroofd. Bij reizen in Guatemala is het daarom raadzaam rekening te houden met gewelddadige en gewapende overvallen. Indien een dergelijke overval plaatsvindt, wordt geadviseerd geen verzet te bieden. Bij verzet worden snel wapens gebruikt, wat vaak tot dodelijke slachtoffers leidt.
Onveilige gebieden
U wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn in Zone 1 van Guatemala stad. Ook in andere zones van de stad dient u op uw hoede te zijn.
Indien u naar Panajachel reist, wordt aangeraden de langere route via Sololá te gebruiken in plaats van de kortere weg via Godínez. Er wordt regelmatig melding gemaakt van overvallen op de weg van Guatemala stad naar de Atlantische kust (betreft eerste 100 km vanuit Guatemala). Ook zijn overvallen gemeld op de hoofdwegen tussen Escuintla-Guatemala en Escuintla-Antigua.
De als veilig bekend staande zones in Guatemala stad zone 10 (uitgaans- en zakendistrict) en zone 14 (als veilig bekend staande residentiële zone) zijn regelmatig doelwit van gewapende overvallers die het gemunt hebben op geld, mobiele telefoons en laptops.
Buiten Guatemala stad worden ook regelmatig gewapende overvallen gemeld in toeristenplaatsen als Quetzaltenango, Panajachel, het gebied rond het meer van Atitlán, Antigua, Cerro de la Cruz bij Antigua en Peten. Deze overvallen gaan soms gepaard met fysiek geweld. Vaak zijn georganiseerde bendes (zogenaamde ‘mara’s) betrokken bij de overvallen. Soms doen overvallers zich voor als politie.