Afbeelding

Liften

Forum waar gediscussieerd kan worden over (dynamisch) verkeersmanagement.

Moderator: Moderatoren

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Liften

Bericht door Frank_NL » do 20 nov 2008, 23:57

Liftend meer sociale zekerheid in Zoetermeer
Naast de twee voorstellen gericht op de sociale voorzieningen is ook het voorstel aangenomen om te onderzoeken of het ad-hoc carpoolen in Zoetermeer bevorderd kan worden. De wethouder was geheel tegen dit voorstel van de SP en heeft dit ook afgeraden. De gemeenteraad dacht hier gelukkig anders over. Dus de wethouder mag gaan onderzoeken hoe hij denkt het ad-hoc carpoolen te gaan bevorderen.
http://zoetermeer.sp.nl/bericht/29462/0 ... rmeer.html

Dan nog een plaatje uit de oude doos, kwam ik vandaag tegen.

Afbeelding

Lekker positief verhaal van een zorgeloze student.
Liften Berlijn - Nijmegen: De Poolse Trucker
door hitching-a-ride op zondag 13 juli 2008
Berlijn, Duitsland op zondag 13 juli 2008

duitsland liften berlijn lift lifter

Een tijdje terug deed ik met de studentenvereniging AEGEE mee aan een liftwedstrijd naar Berlijn! Vastbesloten er niet nog eens 12 uur over te doen, liftten mijn liftmaatje en ik al de volgende dag weer terug naar Nijmegen. En zoals bij iedere reis die liftend wordt afgelegd hadden we geen idee wat ons te wachten stond...

We startten bij een oprit naar de snelweg. Niet de beste plek omdat auto's er amper konden stoppen, maar voor we het wisten hadden we al een lift te pakken, die ons een goed stuk op weg hielp. Na een tijdje op een parkeerplaats te hebben gestaan vonden we ook redelijk snel een tweede lift, die ook al een behoorlijke afstand zou rijden. Wat een voorspoed! Maar als een donderslag bij heldere hemel...

...werden we afgezet op een vrijwel verlaten tankstation! Geen Shell, geen BP, nee een B-merk benzinepomp (zoniet C, dames en heren!) waarvan ik de naam niet zou durven noemen, mocht ik die überhaupt onthouden hebben. Als we het geluid van de snelweg niet hadden konden we bij wijze van spreken het gesnurk van de slapende truckers horen. De toevoer van auto's was op zijn hoogtepunt ongeveer één in de vijf minuten, wat niet al teveel goeds voorspelde. Bovendien stond er al een AEGEE koppel, dat voor onze neus met succes een busje vol stonede Italianen bestormde.

Net op het moment dat we de hoop begonnen op te geven en we onszelf voor de benzinepompshop geparkeerd hadden, gebeurde het. Een bordje met de tekst HOLLAND! erop (inclusief het vaderlandslievende uitroepteken) bleek onze redding. Een man maakte ons duidelijk dat hij erheen ging. Vrijwel zonder iets te zeggen nam hij ons mee naar een grote Poolse truck. Met een Engelse vocabulaire die bleek te bestaan uit de woorden "no" en "problem" werd het uitleggen van onze bestemming nog niet makkelijk. Gelukkig bood de kaart uitkomst. Na vijfmaal "APELDOORN" te hebben geroepen en die plaats op de kaart te hebben aangewezen waren we ervan overtuigd dat we daadwerkelijk naar Nederland gingen en niet naar een ondergrondse kelder in Oostenrijk. Instappen maar!

Ik voorop, omdat dat nou eenmaal de liftersetiquette was. Maar...waar was mijn zitplaats gebleven?? Hij had immers maar één bijrijdersstoel in z'n truck, en die was bestemd voor mijn liftmaatje. Na wat gepraat en gebaar over en weer, bleek dat zijn bed mijn zitplaats was. De schoenen moesten wel uit, omdat de truck nou eenmaal zijn ‘huis' was. Nog niet helemaal op mijn gemak vroeg ik of hij toevallig ook een riem voor me had, omdat de politie ("police, police!") ons anders misschien aan zou houden. Dit bleek niet het geval, wat duidelijk werd gemaakt met een soort van wegwerpgebaar.

Daar gingen we: met de vlam in de pijp ‘scheurden' we met negentig kilometer per uur door het West-Duitse land. Met handen, voeten en woorden die vele malen herhaald werden maakten we het gezellig. Foto's van zijn vrouw, zijn motor en Oekraïense toiletten en wegen (meer wegwerpgebaren) kwamen in willekeurige volgorde voorbij. Dat hij in al zijn emoties daarbij de weg wel eens uit het oog verloor leek hem niet te deren. Bij het zien van onze enigszins geschokte gezichten werd het stuur gauw weer rechtgetrokken. Dit rijgedrag leverde boos getoeter op van het kleinste fiatje dat we op de weg tegenkwamen, maar aan zijn hoongelach te horen was ‘onze' trucker niet echt onder de indruk.

De schemering begon al te vallen toen we de grens passeerden. Maar Mr. Pool was niet van plan ons zomaar te laten gaan. Alleen rijden kon altijd nog, zal hij gedacht hebben. Vandaar dat hij slechts 20 kilometer van onze einddoel, Apeldoorn dus, zijn truck nog op een parkeerplaats zette om een bak koffie met ons te drinken. Op een gasbrandertje in zijn truck kookte hij het water, en natuurlijk kwamen de inmiddels gebruikelijke foto's weer naar boven. Hieraan kwam echter een einde toen we hem vroegen om door te rijden naar Apeldoorn, zodat we voor het donker nog een lift naar Nijmegen konden scoren.

Na hem bij aankomst vriendelijk bedankt te hebben ("no problem!"), vonden we al snel onze laatste lift: een busje muzikanten op weg naar een concert. Mooie instrumenten en rauwe stemmen die duidelijk door overmatig roken waren aangetast, maar láng niet zo stoer als ‘Onze Poolse Trucker'!
http://www.volkskrantreizen.nl/blogpost ... -_nijmegen

De huidige mediakijk op de liftsport, het profiteren van andermans auto, zonder overigens de files een millimeter langer te maken.
Waar zijn de lifters in Nederland gebleven?

Forra de Jong
10 november 2008 07:00

Laatst gewijzigd
11 november 2008 14:29

Leestijd
01:16

Toen Erik-Jan van Oosten onlangs de laatste bus van Rhenen naar Wageningen had gemist, besloot hij te liften. Een half uur en veertig passerende auto’s later, kon hij boos door de regen naar huis lopen. Blijkbaar is liften aan het uitsterven. Waarom?
Utrechtse jongeren liftend door Europa. (Foto Dirk-Jan Zom)

„Het waren vooral studenten die liftten en die zitten sinds de invoering van de ov-jaarkaart in 1991 in de trein of in de bus”, antwoordt Daan Toner, auteur van de Europese Liftersgids (1996). In Oost- en Zuid-Europese landen bijvoorbeeld wordt nog wel veel gelift. „En meer Nederlanders dan tien jaar geleden, hebben een auto”, vult woordvoerder Markus van Tol van de ANWB aan.

Met alle alternatieven is het risico van liften mogelijk een grotere drempel dan vroeger – denk aan Rutger Hauer als moordende lifter in The Hitcher (1986). Het gevaar wordt wel overdreven, zegt Frank Verhart, ervaren lifter en beheerder van een website over liften. „Je loopt altijd wel risico. Maar liften is over het algemeen een relatief veilige, leuke, goedkope en vaak snelle manier van reizen.”

Daarbij is liften wat gemakkelijker geworden. Op ‘online liftcentrales’ zoals http://www.meerijden.nu en http://www.hitchhikers.org kun je een liftafspraak maken. Vaak worden de reiskosten gedeeld. In Duitsland bijvoorbeeld is dit erg bekend. Toner: „Daar heb je grotere afstanden en het openbaar vervoer is best prijzig.”

Enkele lifttips:

* Ga overdag naar een officiële liftersplaats, zoals ze die Amsterdam en Groningen hebben. ’s Nachts kun je het beste bij tankstations staan.
* Liften op de vluchtstrook van een autosnelweg is verboden.
* Lift als man alleen of nog beter, samen met een vrouw. Voor vrouwen is het veiliger als zij niet alleen liften.
* Zorg dat je er ‘betrouwbaar’ uitziet. Let er op of de chauffeur ook zo overkomt.
* Neem in Nederland altijd een regenjas en wat proviand mee.

Lees hier meer tips voor liften http://franknature.nl/hitchhike/hitchhike.htm
http://www.nrcnext.nl/projecten/nextque ... d_gebleven

Tot slot het advies van Rene de Bakker, EPos Inspire BV
CarGo: Een alternatief concept
voor de aanpak van het fileprobleem in NederlandCentrale CarGo Stelling:

Het fileprobleem in Nederland is in wezen opgelost...
... als wij het voor elkaar krijgen dat iemand met een vervoersbehoefte
met vertrouwen instapt in de auto van een onbekende bestuurder,
die aan die vervoersbehoefte kan beantwoorden.
Laatst gewijzigd door Frank_NL op di 19 nov 2013, 10:15, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Rene » vr 21 nov 2008, 8:47

Hoe symphatiek het idee ook mag lijken, met carpoolen kun je het fileprobleem in de verste verte niet oplossen.
De reden ligt in de dagelijkse onzekerheid over vraag, aanbod en aankomsttijden.
Het fileprobleem is alleen op te lossen met een betere ruimtelijke ordening.
Verdeel het werk veel beter over alle woonplaatsen !

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31125
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Palance » vr 21 nov 2008, 9:13

Als ik Cargo zie staan, denk ik eerder aan een route voor vrachtverkeer.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31244
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Coen Tunnel » vr 21 nov 2008, 16:01

Ik ben laatst naar volle tevredenheid van Poznan naar Venlo gelift, in 10,5 uur. Samen met mijn vriendin. :) Maar ik zie in liften niet de oplossing voor het fileprobleem. Het is wel een leuke en goedkope manier van reizen. :)

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Frank_NL » vr 21 nov 2008, 19:00

CarGo is geen liften. CarGo is ad-hoc carpoolen. CarGo is zeker geen conventioneel carpoolen. CarGo is meer vertrouwen in mensen hebben, dankzij kleine maatregelen.

Rene, is daar wel onderzoek naar gedaan?
Het fileprobleem is alleen op te lossen met een betere ruimtelijke ordening.
Wat te denken van sterke welvaartsversobering.

Wat te denken van aanpak van overbevolkingsproblematiek.

Of een andere manier om met mobiliteit om te gaan.

Serieus werk maken van carpoolen, een totaal ander concept dan ad-hoc carpoolen maar met enkele raakvlakken, betekent minder auto's, minder files. Maar de algemene opinie wil dit niet. Minder auto's betekent minder welvaart.

Die oplossingen zijn misschien wel net zo reeel als een betere R.O.

En ik herhaal. Liften maakt files geen millimeter langer.

Ook ik ben laatst teruggekeerd uit Polen. Van Jelenia Gora tot Eindhoven duurde een uurtje of 10. Liften, carpoolen, ride share of ad-hoc carpoolen betekent het vullen van loze lege ruimte in automobielen. Iedere lift of iedere carpool betekent een auto minder of de weg. Of misschien een persoon minder in bus of trein, maar dan nog, een gewenste match van vraag naar mobiliteit.

Het concept ad-hoc carpoolen a la CarGo wijkt sterk af van het conventionele carpoolen. Het is spontaner. De moeite van verder nader onderzoek meer dan waard. Niet enkel om files, ook om sociale redenen, ook voor het milieu. Al deze vormen van vervoer gaan namelijk de invidualiseringstrend tegen.

CarGo zegt ergens dat zij een oplossing heeft gevonden, mocht de auto straks voor een onderklasse in de samenleving onbetaalbaar worden. Nu kan een redelijk deel van deze onderklasse, met schrapen, zich nog wel een wagentje permitteren. CarGo zou een ongelofelijk goed systeem kunnen zijn voor de minder welgestelden. CarGo kent een financiele beloningsstructuur voor chauffeurs. Dus ik zou willen zeggen: ad-hoc carpoolen met het CarGo systeem is heel erg sociaal!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Rene » vr 21 nov 2008, 21:55

Frank_NL schreef:Wat te denken van sterke welvaartsversobering.

Wat te denken van aanpak van overbevolkingsproblematiek.
Voor beiden is het maatschappelijk draagvlak nihil.
Frank_NL schreef:Serieus werk maken van carpoolen, een totaal ander concept dan ad-hoc carpoolen maar met enkele raakvlakken, betekent minder auto's, minder files.
Wie dit in één zin zo schrijft, heeft waarschijnlijk weinig idee van de omvang van de aantallen. Macro en micro-benadering, weet je. Het is dezelfde ronkende retoriek die ik al 25 jaar hoor over het OV.
Frank_NL schreef:Die oplossingen zijn misschien wel net zo reeel als een betere R.O.
Frank, met jouw voorstel doe je aan symptoombestrijding. Met dien verstande dat het meer symboliek is dan feitelijke bestrijding. De enige manier om echt de vraag naar vervoer aan te pakken, ligt toch echt in de RO.
Frank_NL schreef:En ik herhaal. Liften maakt files geen millimeter langer.
Dat zal ik absoluut niet bestrijden. Ik heb zelf ook jaren gecarpoold, weet je nog wel ?
Maar heb nou niet het idee dat de files er veel korter door zullen worden. Het gaat echter om de vraag of jouw concept (ook maar een begin van) een werkelijke oplossing voor het fileprobleem is. Mijn bescheiden mening: nee dus.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Frank_NL » vr 08 mei 2009, 19:29

SP: Ga liftend naar je werk!

donderdag 07 mei 2009

ZOETERMEER - Liftend naar je werk vanaf een zogenoemde 'ad hoc carpool'- plek langs de hoofdwegen van Zoetermeer.
afbeelding vergroten .


Het wordt binnenkort mogelijk. De gemeente gaat opstapplekken creeëren bij bushaltes aan de Afrikaweg en de Australiëweg.

Het idee om liftend naar je werk te gaan is vorig jaar gelanceerd door de Socialistische Partij (SP) in de gemeenteraad. "Veel mensen rijden 's ochtends naar hun werk in Den Haag. Dat zijn veelal individuen,'' licht SP-gemeenteraadslid Daniël Westhoek toe. "Het is eigenlijk het idee van de liftersplaats. Door plekken te creeëren waar je kunt in- en uitstappen, stimuleer je mensen samen te gaan. Dat scheelt een hoop auto's op de weg.' In tegenstelling tot het 'echte' carpoolen is 'ad hoc carpoolen' niet georganiseerd. "Als de opstapplek gebruikelijk wordt, dan kun je er als reiziger of forens heel bewust naartoe gaan. En zou het dus een georganiseerde carpoolvorm kunnen worden. Of het een succes zal zijn? Er zijn al proeven mee gedaan in Nederland. Er zijn positieve en mindere ervaringen. Wij zijn ook benieuwd.''

De twee liftplaatsen worden ingericht bij bushaltes en voorzien van borden. Daar is het al toegestaan om kortstondig te stoppen voor het laten in- en uitstappen van passagiers. Het gaat om de halte-Fonteinbos aan de westkant van de Afrikaweg en de halte-Pruimengaarde aan de zuidzijde van de Australiëweg, ter hoogte van de Van Aalstlaan in Palenstein.

De gemeente gaat er vanuit dat het auto- en ov-busverkeer weinig last zal hebben van eventuele lifters. De halte op de Afrikaweg is weliswaar druk, maar ligt naast de busstrook. De halte is bovendien erg lang en dus kunnen reizigers ook aan het begin ervan opstappen.

De gemeente ziet niet veel in 'ad hoc carpooling' en denkt dat het aantal gebruikers 'marginaal' zijn.
Bron: http://www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/320 ... _werk.html

Twee nieuwe liftersplaatsen in Zoetermeer. Het ad hoc carpoolen kan meer toekomst hebben dan je denkt. :blauweduim:

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40571
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Vinny » za 09 mei 2009, 9:05

Gisteren bij de beroemde liftplaats op de Gooise weg in Amsterdam lifters gezien naar Breda. Ook op andere plaatsen (Knooppunt Hooipolder :o) heb ik lifters gezien. Wordt het weer populair?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Frank_NL » za 09 mei 2009, 11:37

Vinny,

Niet zo vreemd, want het is voorjaar.

Omdat ik toch gevoelig ben voor deze vraagstelling het volgende.

Mijn site Hitchhiking in the Netherlands (http://www.franknature.nl/hitchhike/hitchhike.htm) toont gewoonlijk in de winter een dip wat het aantal bezoekers betreft. Er wordt dan minder gelift.

Afgelopen winter is deze dip grotendeels achterwege gebleven. April toonde een groot aantal bezoekers, alleen juli en augustus 2006 scoorden hoger. Mei is voortvarend begonnen en gaat op het moment in de richting van 5e maand naar aantal bezoekers (na juni, juli & aug 06 en april 09).

Inhoudelijk is er aan mijn site de laatste 18 maanden weinig of niks veranderd.

Of het terug komt, ik denk van niet, maar onmogelijk is het ook niet.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Frank_NL » za 20 jun 2009, 15:02

On 19 June 2009 AD schreef:
Liften op eigen opstapplek

ZOETERMEER - Lifters kunnen sinds kort gebruik maken van twee heuse 'liftersplekken' in Zoetermeer.
De opstapplaatsen worden elk gemarkeerd met een klein en een groot bord. De liftersplekken aan de Afrikaweg (ter hoogte van de Van Leeuwenhoeklaan) en de Australiëweg (nabij de Van Aalstlaan) zijn een initiatief van de SP.

De gemeente kan nog niet zeggen of er al gebruik wordt gemaakt van de plekken. "Daar gaan we de komende maanden naar kijken. Maar ze staan op plekken waar ze geen kwaad kunnen. De bushaltes zijn op beide locaties hier heel erg lang.''

Voorlopig lijken de borden vooral geliefd onder het dievengilde. Het kleine bordje aan de Australiëweg is verdwenen. "We hebben een nieuw bord besteld. Over twee weken krijgen we het binnen,'' vertelt een woordvoerster van de gemeente. "Het grote bord staat er nog wel.''

De SP hoopt met de plekken mensen er toe aan te zetten samen naar het werk te gaan. Proeven elders in Nederland leverden zowel positieve als negatieve ervaringen op.
http://www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/330 ... pplek.html

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6311
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Jeroen » za 20 jun 2009, 15:40

Langs die op de Australieweg kom ik iedere dag. Nog niemand zien staan, daar...

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Frank_NL » wo 12 mei 2010, 15:06

1 van de twee nieuwe liftplaatsen in Zoetermeer heb ik een week of zes geleden ook zelf gezien. Zag er keurig uit, met zelfs nog een klein tweede bordje op de bushalte waarop de liftplaats is gelegen, zodat iedereen het begrijpt.

Op 11 mei was er op Radio 5 in het programma Open huis aandacht voor liften. De uitzending kan hier nageluisterd worden (play, helemaal onderaan). Spoel door naar de 60 minuten, zelf kom ik aan het woord vanaf minuut 82.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10817
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Willem » wo 12 mei 2010, 19:19

Wil het project echt slagen en structureel het liften als serieus vervoermiddel neerzetten zal er wel wat aan de beeldvorming gedaan moeten worden. Bij lifters denk ik vooral aan arme studenten die goedkoop naar een popfestival aan de andere kant van Europa willen gaan. Ongetwijfeld zal dit beeld aan bijstelling toe zijn.

Maar een zakenreiziger in keurig kostuum zal niet serieus genomen worden als die op zijn afspraak vertelt dat hij liftend naar het kantoor waar de afspraak plaatsvind is gekomen. Zo houd je toch een zeer beperkte doelgroep over.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Rene » wo 12 mei 2010, 21:47

Frank_NL schreef:Op 11 mei was er op Radio 5 in het programma Open huis aandacht voor liften. De uitzending kan hier nageluisterd worden (play, helemaal onderaan). Spoel door naar de 60 minuten, zelf kom ik aan het woord vanaf minuut 82.
Hé, leuk om weer eens wat van je te horen op het forum, Frank. In dit geval zelfs letterlijk horen :mrgreen:

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Frank_NL » ma 17 mei 2010, 19:24

Wil het project echt slagen en structureel het liften als serieus vervoermiddel neerzetten zal er wel wat aan de beeldvorming gedaan moeten worden.
Heel primair is ook rekening houden met en gelegenheid geven tot. Afgelopen juni gaf ik daarvan reeds een voorbeeld; bij Eindhoven waren er A2-opritten die zeer geschikt waren om de liftduim te strekken in o.m. de richtingen Den Bosch, Antwerpen, Venlo en Tilburg.

Rekening houden met wil dus zeggen, ombouwen en opwaarderen infra prima, met oog voor de lifter.

Inmiddels is er geen enkele oprit meer in Eindhoven die nog een vluchtstrook kent aan het begin van de oprit. Dus iedereen die wil liften zoekt het verder maar uit. Ook de wegenplanners en politici mogen zich de teloorgang van het ad-hoc-carpoolen dus aantrekken, maatregelen om liften te faciliteren worden meestal nagelaten, terwijl de kosten nihil zijn in vergelijking met de kosten van de projectontwikkeling en -uitvoering. Ik doel hier in het bijzonder op het steeds meer verdwijnen of niet aanleggen van vluchtstroken langs opritten.

Een aantal jaren geleden noemde ik hier het idee om bij de eerste 100 meter van een groot aantal opritten, van mijn part de helft of meer of alle opritten in ons vaderland, een formele liftersplaats te situeren inclusief stopplaats (t.p.v. de (in ere herstelde) opritvluchstrook) en bebording (liftplaats en 75 meter verderop begin autosnelweg en einde maximum snelheid van het onderliggend wegennet).

Dat geeft ad-hoc-carpoolen de smoel die het nodig heeft en haalt het liften op opritten meteen uit haar semi-illegale status. Misschien wordt het hippybestaan dan ook bereikbaar voor rechts stemmende mensen. Overigens is liften in de praktijk ook na bekeuringen van het bevoegd gezag nog altijd vele malen goedkoper dan de trein!

Dat noem ik rekening houden met en gelegenheid geven tot en hoeveel kost dat - weinig. Maar al kost dat een paar centen, iedere cent is kennelijk te veel. En ik noem zo'n oplossing vernieuwend -misschien revolutionair- en zeker niet dogmatisch.

Gebruikersavatar
koef
verkeersader
Berichten: 728
Lid geworden op: di 14 aug 2007, 21:31
Locatie: Eindhoven

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door koef » ma 17 mei 2010, 19:45

Frank_NL schreef:Inmiddels is er geen enkele oprit meer in Eindhoven die nog een vluchtstrook kent aan het begin van de strook. Dus iedereen die wil liften zoekt het verder maar uit.
Tevens is op alle toeritten, met uitzondering van die in de aansluiting Airport in noordelijke richting, de autosnelwegstatus komen te vervallen.
De borden G3 (autoweg) zijn in de meeste gevallen pas halverwege de toerit geplaatst, zodat iemand legaal zou mogen stoppen aan het begin van de toerit om een lifter in te laten stappen. Of je hier in de praktijk wat aan hebt is vers twee natuurlijk ;)

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in auto's

Bericht door Frank_NL » ma 17 mei 2010, 19:50

Koef,

Dat doet er niet toe. De feitelijke huidige situatie is voor een lifter 80-90% minder gunstig dan de situatie zoals deze is geweest. Tegelijkertijd was het volgens mijn subjectieve mening niet moeilijk of kostbaar geweest de situatie voor een lifter gelijk te laten blijven.

Dat bedoel ik dus met rekening houden met en gelegenheid geven tot.

Op dat vlak lijkt het vrijwel overal mis te gaan.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » do 18 okt 2012, 9:27

Vanmorgen nog in het duister na 2 minuten met een flink bord Eindhoven een rechtstreekse lift vanuit Maastricht.

Ik moet het even zeggen. Vind het nog steeds opmerkelijk dat er zo weinig lifters zijn, maar het komt doordat men tegenwoordig meer avers is van risico's, zo blijkt uit studies hiernaar.

Nu moet ik zeggen dat Maastricht momenteel wel een extreem goede plek heeft om richting Eindhoven of Heerlen te liften. Het tijdverlies door wachten op een chauffeur wordt nu beperkt.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » do 18 okt 2012, 9:50

Vinny schreef:Gisteren bij de beroemde liftplaats op de Gooise weg in Amsterdam lifters gezien naar Breda. Ook op andere plaatsen (Knooppunt Hooipolder :o) heb ik lifters gezien. Wordt het weer populair?
Ik weet het niet. Volgens deze (in mijn optiek interessante) masterthesis leeft het liften toch nog wel mede dankzij internet. Ik houd het er (net als de aangehaalde studie) op dat er minder lifters zijn als 25 jaar geleden, waarbij het de laatste 20 jaar stabiel laag is. Maar lifters zijn er nog wel en ik verwacht ook dat deze niet verdwijnen.

Zelf heb ik dit jaar drie lifters verplaatst en voor nog drie gestopt, maar die kon ik geen goede rit geven. Op het Floraplein, Eindhoven zie ik af en toe een lifter.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » ma 28 jan 2013, 16:36

Interessant artikel uit het Gereformeerd Dagblad, uit de "oude doos". En een interessante case: hoe zou de voorziening zich in de tijd verder hebben ontwikkeld als in 1972 wel besloten was om op het oude Oudenrijn officiele liftstations aan te brengen....!


Gepubliceerd op: 14 augustus 1972Meer informatieGeen „liftstations" in Utrecht
HOOFD VERKEERSPOLITIE:

Het hoofd van de verkeerspolitie in Utrecht, commissaris C. S. van Doesburg, meent dat het onjuist zou zijn om rond de Domstad bepaalde plaatsen aan te wijzen als „liftstation". Volgens hem kan van geen enkele plaats op de uitvalswegen, waar het verkeersaanbod voor lifters aantrekkelijk is, worden gesteld dat er door het stoppen van auto's geen gevaar kan ontstaan voor het overige verkeer.

De heer Van Doesburg schrijft een en ander in een aan de burgemeester gerichte brief, die binnenkort zal worden behandeld in de vergadering van de Commissie verkeerszaken van de gemeenteraad.
Als belangrijk verkeersknooppunt (Oudenrijn) telt Utrecht zeer veel vertrekkende, aankomende en overstappende lifters. De gemeentepolitie bracht lifters, die op de rijkswegen werden aangetroffen vroeger naar het politiebureau. Dit jaar worden de lifters, die met de inmiddels als bekend geworden manschappenwagen worden opgepikt, voor het eerst naar wegen gebracht waar het liften niet verboden is. Er wordt alleen proces-verbaal opgemaakt als ze geen vijf gulden bij zich hebben, het transactiebedrag dat zij kunnen betalen om strafvervolging te voorkomen. In de vakantietijd houdt de politie op de rijkswegen rond Utrecht gemiddeld 60 lifters per dag aan. Dit hoge aantal maakt optreden van de politie (ook tegen de stoppende automobilisten) in het belang van de verkeersveiligheid dringend noodzakelijk, ook al, omdat het ontbreken van een repressief optreden tot gevolg zou hebben, dat alle lifters die nu op legale plaatsen staan ook nog naar de zeer aantrekkelijke punten langs de autosnelwegen zouden trekken.
De commissaris meent, dat de verkeersveiligheid door het aanwijzen van stations die concentraties van lifters zouden gaan vormen, meer in gevaar wordt gebracht dan in de huidige situatie het geval is. Bovendien — schrijft hij — zoeken de lifters liever hun eigen liftplaats.
Laatst gewijzigd door Wouter N14 op ma 28 jan 2013, 17:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Let aub op de opmaak van je berichten. Wouter N14, NL-moderator.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » ma 28 jan 2013, 16:41

Ook wel leuk, uit het Limburgs Dagblad van 19 mei 1970. Het gaat mij om de laatste zin. Hoewel Pinkpop nu veel meer bezoekers trekt, zullen er wellicht geen tientallen meer zijn die er liftend heen gaan. Al werd ik vorig jaar op weg naar Maastricht wel als lifter opgepikt door bezoekers van Pinkpop, op de Tweede Pinksterdag. De chauffeuse kwam ik een half jaar later op een feestje weer tegen; de wereld is soms toch nog klein.
Pinkpop trok tienduizend muziekfans

GELEEN, 19 mei — Het Burgemeester Daemenpark in Geleen werd gistermiddag bevolkt door ruim 10.000 heupwiegende, zon aanbiddende en minnekozende jongelui in mini of maxi. die keken en luisterden naar Pinkpop '70, een door de Stichfting Werkgroep Jongerencentra georganiseerd popmuziek-festival. Enkele tientallen werden door de warmte, de drukte en de door acht bekende popgroepen uit binnen- en buitenland zo bevangen dat zij bewusteloos naar een eerste hulppost van het Rode Kruis moesten worden gebracht. De bewoners van de huizen rond het park konden het concert minder waarderen; bij de gemeentepolitie van Geleen kwam een serie telefoontjes binnen van buurtbewoners die zich beklaagden over geluidshinder. Volgens de politie hebben zich bij het festival geen ongeregeldheden voorgedaan. Toen via de luidsprekers was bekendgemaakt dat voor iedere krat vol lege flessen 50 cent zou worden uitbetaald, werden zelfs de duizenden in het park liggende flesjes netjes ingeleverd. Enkele heethoofden namen ter afkoeling een duik in een van de vijvers. Rond zes uur stroomde het Burgemeester Dae'menpark weer leeg, waarna alleen nog talloze lifters en liftsters op de Geleense uitvalswegen eraan herinnerden dat 's middags in die plaats een popfestival gehouden was.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » ma 28 jan 2013, 16:45

Overigens verzamel ik momenteel documentatie rondom liftend reizen. Wie dit leest en mogelijk iets heeft liggen - en dat mag beslist ook van tientallen jaren gelden zijn - ik hou me daarvoor van harte aanbevolen.

Laatste aanwinsten, een boekje "Liften in Europa" van de onbekende auteur "Rona" (2007) en nummer 51/1971 van Nieuwe revue met een artikel over lifters "meenemen of laten barsten?".

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » ma 28 jan 2013, 17:05

Even terugkomen op het artikel hierboven over "geen liftstations in Utrecht". Dat is uit 1972. Toen was er bij Oudenrijn reeds sprake van een klaverbladconstructie en daarnaast het verbod om als voetganger op de snelweg te komen. Dat maakte de situatie voor de lifters geheel anders als die op het verkeersplein Oudenrijn zoals dat tot in 1968 in gebruik was. De opening van het knooppunt was daar wel het moment waarop liften op Oudenrijn "onmogelijk" werd in samenhang met het voetgangersverbod van de RVV-1966.

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door sirdanilot » ma 28 jan 2013, 17:24

Coen Tunnel schreef:Ik ben laatst naar volle tevredenheid van Poznan naar Venlo gelift, in 10,5 uur. Samen met mijn vriendin. :) Maar ik zie in liften niet de oplossing voor het fileprobleem. Het is wel een leuke en goedkope manier van reizen. :)
Da's snel !

Ik heb een tijdje terug meegedaan aan een liftwedstrijd van mijn studentenvereniging. We kregen de bestemming pas vlak voor vertrek te horen: London ! Ik dacht eerst 'hoe kun je daar in hemelsnaam naartoe liften' maar dat bleek dus toch te kunnen. Binnen Leiden mochten we nog fietsen dus we fietsten naar het tankstation aan de lammenschansweg. Van daar waren we snel vertrokken en zijn uiteindelijk gewoon in London aangekomen, het laatste stukje hebben we wel met de metro gedaan want binnen london liften is eigenlijk onmogelijk en we hadden geen zin om dat hele end te lopen want dat was nog minstens 2 uur geweest. We vertrokken 's ochtends en kwamen s avonds rond - ongeveer - 11 u aan denk ik. We hebben langere tijd vastgezeten in Breda en Gentbrugge, beide omdat daar geen tankstations waren.

Ik zou zeker niet elke dag naar mn werk en terug willen liften, hoe arm ik ook ben. Je moet namelijk wél gewoon zekerheid hebben dat je op tijd op je werk aankomt ;) Wel zou ik met iemand een afspraak maken om samen te rijden als die persoon vlak bij mijn huis zou wonen.

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door sirdanilot » ma 28 jan 2013, 17:33

Vinny schreef:Gisteren bij de beroemde liftplaats op de Gooise weg in Amsterdam lifters gezien naar Breda. Ook op andere plaatsen (Knooppunt Hooipolder :o) heb ik lifters gezien. Wordt het weer populair?
Knooppunt hooipolder?! Wat een achterlijke plaats om te liften ! Meteen de politie bellen zou ik zeggen.

En 'Breda' op een bordje zetten in Amsterdam is eerlijk gezegd gewoon dom. Zet dan gewoon Utrecht neer, of Utrecht - Breda. Je moet al blij zijn als je Amsterdam uitkomt; een grote stad uitkomen is het allermoeilijkste aan liften. Heb in London wel eens bijna een uur langs een weg gelopen tot ik een lift naar buiten de stad had.

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » ma 28 jan 2013, 17:37

Niet alleen omdat er bij parkeerplaats Gentbrugge geen tankstation is. Ik was daar namelijk in september ook als lifter, ook onderweg naar het Verenigd Koninkrijk via Dover-Calais en moest twee keer vragen voor een lift naar Oostende.

Vorig jaar ben ik tweemaal naar mijn werklocatie gelift, 90 km enkele reis. Zonder risico van niet op tijd komen, want ik had mijn strategie klaar liggen. Helaas heb ik er toch een auto voor nodig om zeker te zijn niet te laat te komen (op die afstand - of ik moet extreem vroeg vertrekken). En een keer tijdens het werk een paar kilometer liftend, als handige oplossing op een zeker moment. Maar ook bij gaat 99% met mijn eigen auto. Die 1% is wel heel mooi. Zou niet zonder willen!

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » ma 28 jan 2013, 17:40

Jan Geleijns liftte een paar jaar terug (en mogelijk nog steeds) vaak op Hooipolder. En dat al 20 jaar. In de beginjaren stonden er vaak nog meerdere lifters. Is geen "achterlijk" punt zoals jij het omschrijft. Je moet alleen precies weten wat je doet. Jan staat bij de afrit te liften, en dat gaat wel. Op de opritten gaat het bij Hooipolder inderdaad niet.

Londen liftend uitkomen is wel even fors lastiger als Amsterdam uit. British stiff upperlip-mentaliteit en metropolistische weerzin. Vanuit A'dam is een bord Utrecht op zich vlotter. Maar met Breda kan ook lukken. Mijn eerste keus zou ook bord Utrecht zijn. Maar ik moet er nu vandoor. In mijn eigen auto (helaas).

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door sirdanilot » ma 28 jan 2013, 17:43

Gentbrugge is inderdaad een beetje een uitgestorven verzorggingsplaats. Er is een cafetariaatje met een nukkige bazin en that's it. Bovendien gaat het meeste verkeer daar richting Kortrijk en niet richting Brugge.
Over Hooipolder: Oh ik stelde me voor dat ze midden op de A59 rondliepen bij de stoplichten. Bij de afritten is inderdaad misschien al een beter idee. Of nog beter gewoon bij de oprit vanuit Raamsdonksveer (als je daar vandaan komt dan).

Even een opmerking over je site: Je kunt veel meer doen met de liftersplekken per stad ! In Leiden kan ik zó nog een heel scala aan liftplekken opnoemen die veel beter zijn dan wat jij daar hebt opgesomd. Verder werken de links naar de kaarten niet bij mij.

Bijvoorbeeld:

Tankstation Lammenschansweg
Uitstekend richting Rotterdam, iets minder richting Amsterdam en Utrecht. Bereikbaar vanaf station Lammenschans.

Tankstation Plesmanlaan. Uitstekend richting Amsterdam, Katwijk en Den Haag. Bereikbaar met bus 43 vanaf station Centraal (uitstappen bij holiday inn of universiteitsterrein) of lopend vanaf Transferium A44 (ook een goede liftplek overigens).

Bij oprit Oegstgeest (bushalte Rijnzichtviaduct) zou ook nog een optie zijn, al maak ik persoonlijk liever gebruik van tankstations dan dit soort plaatsen. Echter goed bereikbaar met de bus of fiets en je kunt gewoon veilig op de stoep staan liften bij de rechtsaffer richting A'dam.

Attietattie
2x4 autosnelweg
Berichten: 13832
Lid geworden op: ma 04 aug 2008, 15:19
Locatie: Almere

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Attietattie » ma 28 jan 2013, 18:00

sirdanilot schreef:En 'Breda' op een bordje zetten in Amsterdam is eerlijk gezegd gewoon dom. Zet dan gewoon Utrecht neer, of Utrecht - Breda. Je moet al blij zijn als je Amsterdam uitkomt; een grote stad uitkomen is het allermoeilijkste aan liften.
Anderen voor dom uitmaken terwijl jij zoiets zegt...

Ten eerste is het een lachertje om Amsterdam uit te komen want Amsterdam is enorm klein. Ten tweede ben je de stad eigenlijk al uit als je op de Gooiseweg staat. Ten derde zou het dom zijn om Utrecht-Breda te vermelden gezien het feit dat men ervoor kan kiezen over Rotterdam te rijden en diegene dan dus laat staan.

Dus dat domme zal wel meevallen, denk je ook niet?
'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje

Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Re: Ad-hoc carpooling ofwel pragmatisch vullen leegte in aut

Bericht door Frank_NL » di 29 jan 2013, 9:18

Het liftplaatsenoverzicht op mijn liftwebsite Liften (ad-hoc-carpooling) in the Netherlands heb ik reeds een jaar of vijf niet meer bijgewerkt. Er is dus nodige aanvulling mogelijk en bestaande situaties zijn gewijzigd (o.a. vervallen officiele liftplaatsen in Hengelo en Maastricht, aanleg A73 bij Roermond en Venlo).

Maar voor dat bijwerken neem ik de tijd niet meer. Echter ik vind dat Hitchwiki Maps wel uitkomst biedt. Hier staat veel goede informatie op. Ik onderhoud ook de Startpagina-dochter "lifters" met daarop directe links naar de grotere steden in Nederland op Hitchwiki Maps.