Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Forum waar gediscussieerd kan worden over (dynamisch) verkeersmanagement.

Moderator: Moderatoren

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door Mikhail » wo 17 dec 2008, 15:40

Ik denk dat het hieronder vermeld persbericht het best hier past, aangezien het over dynamisch verkeersmanagement gaat in het grootstedelijk gebied Gent. en dus de desbetreffende hoofdwegen rond Gent. Het is al wel een beetje gedateerd, maar daarom niet oud:
vlaanderen.be (18-7-2008) schreef:Minister Crevits investeert 23 miljoen euro in dynamisch verkeersmanagement voor de regio Gent

Vlaams minister Hilde Crevits start nog dit jaar met de uitbouw van een volwaardig dynamisch verkeersmanagement op het hoofdwegennet in en rond het grootstedelijke gebied Gent. Het hele project zal drie jaar in beslag nemen en 23 miljoen euro kosten. Het project betreft de plaatsing van meetsystemen en dynamische informatiepanelen op de snelwegen en kadert in een globale strategie van de overheid om de bereikbaarheid van de stedelijke gebieden in Vlaanderen te verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen. Vlaams minister Hilde Crevits start nog dit jaar met de uitbouw van een volwaardig dynamisch verkeersmanagement op het hoofdwegennet in en rond het grootstedelijke gebied Gent. Het hele project zal drie jaar in beslag nemen en 23 miljoen euro kosten. Het project betreft de plaatsing van meetsystemen en dynamische informatiepanelen op de snelwegen en kadert in een globale strategie van de overheid om de bereikbaarheid van de stedelijke gebieden in Vlaanderen te verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen. Minister Crevits investeert in een dynamisch verkeersmanagement om de verkeersveiligheid te verhogen en het gebruik van de bestaande wegen te optimaliseren. Na de uitbouw van het dynamisch verkeersbeheer in de Antwerpse regio wordt nu gestart in het grootstedelijke gebied Gent.
Het hoofdwegennet bij Gent (E40, E17, R4 en E34) is een draaischijf voor internationale en regionale verkeersstromen. De regio vormt ook het verdeelpunt m.b.t. het toeristisch verkeer van en naar de Belgische kust en is bovendien zelf een belangrijke aantrekkingspool voor woon-werkverkeer en recreatieve verplaatsingen. Dit maakt het netwerk van wegen in het gebied relatief kwetsbaar. Dynamisch verkeersmanagement draagt er via de 'geleiding' van het verkeer toe bij dat het netwerk minder kwetsbaar wordt. Via dynamische informatiepanelen boven en naast de weg worden weggebruikers tijdig gewaarschuwd voor files of incidenten zodat nieuwe ongevallen voorkomen kunnen worden. Bij hindernissen op de reisweg leiden boodschappen met dynamisch route-advies weggebruikers via een alternatieve weg naar hun bestemming. Dicht bij de stad laten de informatiepanelen ook toe om gerichte adviezen te verstrekken over de beschikbaarheid van invalswegen of de bereikbaarheid van attractiepolen zoals het centrum, bedrijvenzones, P+R-terreinen, Flanders Expo en de nieuwe site van het stadion aan de Groothandelsmarkt.
De uitvoering van het project zal drie jaar in beslag nemen. De totale investering kost 23 miljoen euro. Ze omvat aansturingsystemen in het verkeerscentrum, meetapparatuur voor de bewaking van verkeersstromen (tellussen en camera's), grote dynamische informatiepanelen ter hoogte van de knooppunten in het hoofdwegennet en kleinere panelen naast de weg op diverse andere strategische locaties in de regio. De minister verwacht dat het project tegen eind 2011 operationeel zal zijn.
Ik vind het zeer positief dat men rond Gent ook het dynamisch verkeersmanagement gaat uitbouwen. Er staan namelijk al grote dynamische informatiepanelen borden die op portalen zijn aangebracht boven de rijbaan, rond gent op de E40 en de E17 in beide richitngen, die waarschuwen voor files en werkzaamheden.

Ik heb toch enkele vragen over de tekst uit het bericht,
... grote dynamische informatiepanelen ter hoogte van de knooppunten in het hoofdwegennet en kleinere panelen naast de weg op diverse andere strategische locaties in de regio.
Die 'andere kleinere panelen' heeft dit iets te maken met de nieuwe kantelwalsverkeersborden die ze aan het plaatsen zijn i.v.m. calimiteiten routes? Komen er ook kleine borden per rijstrook boven de rijbaan zoals in antwerpen?
****

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door Mikhail » ma 09 mar 2009, 0:20

En er is meer nieuws...

Toen ik deze middag van de kust naar huis kwam via de E40 zag ik plots een volledig afgewerkt portaal staan, met 2 RVMS borden op, het type van de P&R signalisatieborden die rond Antwerpen ook gebruikt worden. Deze opstelling was wel volledig over de baan opgesteld, met 2 RVMS borden naast elkaar, dus niet apart op een sokkel links of rechts van de baan. Ik vroeg me eerst af: zou dit kunnen dienen voor grote verkeersomleidingen te organiseren via de N44 expressweg, of misschien wel als voorbereiding op de werken langs de N44. Hieronder het nieuws bericht.

Dit is nog een nuttige link met mogelijke boodschappen op de nieuwe borden, waarvoor het gebruikt kan worden, en ook de werking van de AID camera's.
http://www.hildecrevits.be/uploads/beve ... Aalter.pdf
Het Laatste Nieuws (17-1-2009) schreef:Dynamische verkeersborden over E40

Er komen dynamische verkeersborden op een nieuwe seinbrug over de E40 in Aalter. Richting kust ontstaat aan de afrit Aalter vaak een lange file van verkeer dat de snelweg wil verlaten. De borden kunnen een oplossing bieden. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) reserveert 600.000 euro om de dynamische LED-verkeersborden al over enkele weken te plaatsen. De file van de auto's die afrit Aalter willen nemen, kan tijdens de spitsuren oplopen tot twee kilometer. Die file vormt zich op de pechstrook en dat veroorzaakt levensgevaarlijke situaties en kop-staartaanrijdingen. De dynamische verkeersborden zullen gestuurd worden vanuit de dispatching Gent, die de situatie op de E40 via camera's kan volgen. Op de borden kan dan bijvoorbeeld aangegeven worden dat de rechterrijstrook tijdelijk voorbehouden blijft voor het verkeer dat de afrit Aalter wil nemen. De midden- en linkerrijstrook zouden dan voorbehouden worden voor het doorgaande verkeer richting kust.
De dynamische verkeersborden bieden een tijdelijke oplossing tot wanneer het nieuwe afrittencomplex van de E40 in Aalter er komt. Die werken starten volgend jaar en ook tijdens die werken zullen de borden hun nut bewijzen en kunnen ze ingezet worden om het verkeer zo vlot mogelijk langs de werken te loodsen. Nadien kunnen de borden nog nuttig zijn om het verkeer bij werken of ongevallen om te leiden. "Met de plaatsing van deze dynamische signalisatie willen we in eerste instantie de filevorming op de E40 aan de afrit Aalter duidelijker beveiligen", zegt minister Crevits. "Aanvullend zal de signalisatie ook na de aanleg van het nieuwe op- en afrittencomplex ingezet kunnen worden op dit kruispunt van verscheidene routes tussen het binnenland en de kust."
Laatst gewijzigd door Mikhail op di 10 mar 2009, 17:17, 1 keer totaal gewijzigd.
****

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door Wimpie24 » ma 09 mar 2009, 18:57

Het gaat de goede kant op, nu ook nog de gewone verkeersborden op punt stellen en alles is weer koek en ei.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door denne007 » di 10 mar 2009, 1:03

^^ het dynamisch bord in aalter staat er al. Het is wel anders dan die in antwerpen. Het is niet 1 bord over de hele lengte van de weg maar twee kleinere.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door Mikhail » di 10 mar 2009, 17:13

Klopt.

Naar het schijnt zou het bord al operatief zijn... de AID camera's werken ook al, dat kan je zien als je naar verkeerscentrum.be gaat, en als je dan naar de afrit aalter kijkt, komt er te staan (op dit ogenblik) file uitrit Aalter. Het zal daar de situatie wel veiliger maken bij grote verkeersdrukte, en zeker bij file op de rechterrijstrook.
****

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door denne007 » wo 11 mar 2009, 1:05

^^ ja maar wat ik niet snap waarom 2kleintjes en niet 1 grote zoals overal anders.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door Mikhail » do 12 mar 2009, 17:06

Op die kleintjes kan men veel meer informatie plaatsen, en is men niet onderhevig aan bv. een maximale tekslengte... Je moet de pdf bekijken om het te begrijpen... Op de lange borden is er links een vak vrijgehouden voor een symbool, en midden+rechts op bord kan men maar een aantal letters zetten (ongeveer stuk of 100) Op die kleintjes kan men combineren, beschouw het als een kladpapier, men kan zien waar men wat zet, het zijn blancoborden.
****

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door denne007 » do 12 mar 2009, 23:48

ah en bestaan er geen zo'n grote zonder voorbehouden vak? Alhoewel ik de mogelijkheid om de snelheid te verlagen aan aalter geen slecht idee vind. vmax100 zou het invoegen in elk geval makkelijker maken daar.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door Mikhail » vr 20 nov 2009, 11:38

@ VYNCKE

Misschien best dit topic, met 'dynamisch verkeersmanagement regio Gent van start' samenvoegen? Deze lag een tijdje stil...
****

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Dynamisch verkeersmanagement regio Gent

Bericht door Wimpie24 » vr 20 nov 2009, 16:57

Ik heb gezien dat men voor de nieuwe elektronische borden in Gent het nieuwe lettertype TERN gebruikt.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba