[B][N035g] Verlenging ring Tielt

Discussies over planning, aanleg en reconstructies van Gewestwegen (en Gemeentelijke Wegen)

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

[B][N035g] Verlenging ring Tielt

Bericht door Medianieuws » vr 19 dec 2008, 11:42

Het Nieuwsblad 6-12-2008 schreef:Bouw spoorwegtunnel van start
TIELT - Met de asfaltering van het wegtracé wordt eerstdaags de eerste fase van de aanleg van de nieuwe Zuiderring in Tielt afgerond. Nu volgt de moeilijkste klus: de bouw van de tunnel onder de spoorlijn Gent-De Panne.
Op 12 november vorig jaar kwam Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) zelf de start geven voor de aanleg van de zuidoostelijke tangens van de Zuiderring tussen de Wakkensesteenweg en de Deinsesteenweg.
Tielt haalde opgelucht adem, want het geduld was danig op de proef gesteld. Er kwamen zelfs zwarte vlaggen en affiches met 'Zuiderring Nu!' aan te pas om de Vlaamse overheid aan te sporen om vaart achter het dossier te zetten want de Zuiderring is cruciaal voor een grotere leefbaarheid en veiligheid in het centrum van de stad.

Een jaar later is de eerste fase zo goed als rond. Het kruispunt van de nieuwe ringweg met de Deinsesteenweg en de Galgenveldstraat werd heraangelegd en uitgerust met driekleurige verkeerslichten. Ook het kruispunt van de Felix D'Hoopstraat met de Ringlaan werd aangepakt en eerstdaags wordt het wegtracé naar de tunnel geasfalteerd.
'In het begin liepen de werken wat vertraging op omdat wij omwille van de drassige ondergrond extra kalkstabilisatie moesten uitvoeren, maar dat belet niet dat wij nog altijd op schema zitten. In de eerste fase moeten er nog twee bufferbekkens worden uitgegraven om het water op te vangen. Maar intussen zijn we al gestart met de voorbereiding van fase twee: de ondertunneling van de spoorlijn, het omleggen van de Dentergemstraat, het fietspad tussen de Deinsesteenweg en de spoorweg, en de aanleg van een rotonde aan de Wakkensesteenweg-Seyntexlaan', schetsen Koen Surdiacourt en Ilka Parmentier van de afdeling Wegen en Verkeer van de Vlaamse Gemeenschap de stand van zaken.
De bouw van die tunnel wordt nog een huzarenstukje. Het was precies de spoorwegtunnel die het kostenplaatje de hoogte injoeg tot 5,5 miljoen euro.

'De aannemer is begonnen met het uitvoeren van de funderingszolen. De tunnelconstructie wordt immers naast de spoorweg gebouwd, zodat wij die in één keer onder de spoorweg kunnen installeren. Om het treinverkeer zo min mogelijk te hinderen, moet dat in één weekend gebeuren. Daarbij dienen de sporen en de bovenleiding op die plaats opgebroken te worden. Maar gezien de spoorlijn van cruciaal belang is voor het verkeer richting westkust en Plopsaland in De Panne, wil Infrabel dat dit kost wat kost in maart, voor de paasvakantie dus, gebeurt', benadrukken de twee ingenieurs, die alvast hopen dat de weersomstandigheden de komende maanden geen roet in het eten gooien.
In het slechtste geval dient de hele operatie uitgesteld tot na de zomervakantie. Wegen en Verkeer maakt zich evenwel sterk dat de Zuiderring in juni 2009 kan worden opengesteld.
Wanneer de zuidwestelijke tangens, die het centrum van Tielt moet ontlasten van het zwaar verkeer vanuit Meulebeke, er komt blijft intussen koffiedik kijken.

Medianieuws

Re: Verlenging ring Tielt

Bericht door Medianieuws » wo 27 mei 2009, 10:08

Het Nieuwsblad 27-05-2009 schreef:Eerste deel Zuiderring opent eind september

TIELT - Als alles meezit moet het eerste deel van de Zuiderring rond Tielt eind september voor het verkeer opengaan. De eerste fase, met de bouw van een tunnel onder de spoorlijn Gent-De Panne, is afgewerkt en werd gisteren door Vlaams minister Hilde Crevits alvast ingehuldigd.
Hoewel het nog tot eind september zal duren voor het verkeer over het eerste deel of de zuidoostelijke tangens van de Zuiderring tussen de Deinsesteenweg en de Wakkensesteenweg zal kunnen rijden, is de eerste fase van de werken achter de rug.
Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) wilde blijkbaar kost wat kost nog voor de Vlaamse verkiezingen van 7juni zelf de weg inhuldigen, nadat zij in november 2007 de symbolische eerste spadensteek gaf voor de start van de werken.

Cruciaal in de werken was de bouw van de tunnel onder de spoorweg Gent-De Panne. Een huzarenstukje, want om het treinverkeer richting kust niet langer dan nodig te hinderen, werd de constructie eerst naast de spoorlijn geprefabriceerd om in het weekend van 21 en 22maart onder ruime belangstelling feilloos in zijn geheel op zijn plaats te worden geschoven.
Het was overigens die tunnel die het kostenplaatje serieus de hoogte injoeg tot 5,6miljoen euro en er mee voor zorgde dat de aanleg van de weg een ware lijdensweg werd. Tielt heeft immers dertig jaar op dit nieuw stuk ringweg, cruciaal voor een betere mobiliteit én leefbaarheid in het stadscentrum, moeten wachten. De zuidelijke tangenten werden al in 1979 in het gewestplan ingetekend, maar het duurde nog tot in 2003 voor met de studie van de zuidoostelijke omleiding kon worden gestart. Bijkomend probleem was de waterrijke ondergrond.

De nieuwe weg, 1.530meter lang, verbindt de Deinsesteenweg met de Wakkensesteenweg. Meteen werd ook het deel van de Deinsesteenweg tussen de Felix d'Hoopstraat en de Galgeveldstraat heraanlegd en werd het kruispunt van de Deinsesteenweg met de Galgevelstraat uitgerust met verkeerslichten. Om de veiligheid te verhogen, werd langs het nieuwe traject bij wijze van proefproject een nieuw type afgeschuinde kopmuur of 'duiker' ontwikkeld door de firma Lithobeton, zodat bij een eventuele aanrijding de bestuurder minder kans maakt op lichamelijk letsel.

Intussen is al gestart met de tweede fase van de werken. Daarbij komt er een rotonde aan het kruispunt van de Wakkensesteenweg met de Seyntexlaan. Voorts dient de omgelegde Dentergemstraat verder afgewerkt en wordt er een fietspad aangelegd tussen de spoorwegtunnel en de Deinsesteenweg.
Als ook de geplande waterbufferbekkens, de verlichting en de beplanting zijn aangebracht en het hele tracé een toplaag krijgt, zal de zuidoostelijke tangens eind september écht opengesteld kunnen worden. Of dat ook door Crevits zal gebeuren, zal onder meer van de verkiezingsuitslag van 7juni en de daaropvolgende samenstelling van de nieuwe Vlaamse regering afhangen.
In elk geval liet zij niet na om gisteren al de vier grootste prioriteiten voor Openbare Werken in de toekomst op een rijtje te zetten. Naast het verder wegwerken van de overblijvende 250zwarte punten in Vlaanderen en de versnelde aanleg van fietspaden, dient volgens Crevits in de toekomst 30miljoen euro extra per jaar te worden voorzien voor dringende onderhoudswerken aan de Vlaamse wegen. Al kijken ze in Tielt en buurgemeente Pittem in eerste instantie uit naar de volgende fase van de Zuiderring: de aanleg van de zuidwestelijke tangens.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10097
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Verlenging ring Tielt

Bericht door vynkce » di 27 okt 2009, 13:58

Deze avond stelt Wegen en Verkeer de Zuiderring open voor het verkeer. De werken hebben 5,5miljoen gekost.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10097
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Verlenging ring Tielt

Bericht door vynkce » di 08 feb 2011, 15:59

Is er iemand op de hoogte welk nummer deze weg meegekregen heeft? De Zuiderring maakt de verbinding tussen de N35 en de N327.

Gebruikersavatar
tompie
autoweg
Berichten: 1039
Lid geworden op: ma 11 feb 2008, 19:28
Locatie: zwevegem

Re: [GGW] Verlenging ring Tielt

Bericht door tompie » di 08 feb 2011, 17:30

Als ik mij niet vergis is het de N35g geworden, ik zal er deze week nog eens op letten...
belgie is zo slecht nog niet

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10097
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N035g] Verlenging ring Tielt

Bericht door vynkce » ma 07 mar 2011, 10:27

Het Nieuwsblad 07-03-2011 schreef:Geen centen voor Zuidwestelijke Ring

TIELT - Minister Hilde Crevits voorziet dan toch geen kredieten voor de realisatie van de zuidwestelijke ring, dat vernam Simon Bekaert (Sp.a).
Sp.a. fractieleider Simon Bekaert: ‘Minister van openbare werken Hilde Crevits (CD&V) heeft de start van de zuidwestelijke ontsluiting van de stad Tielt niet heeft opgenomen in het programma van 2011-2013. De minister voorziet hiervoor geen enkel krediet.
CD&V Tielt had hierover nochtans beloftes gemaakt. '
'Zonder de zuidwestelijke ring is het niet mogelijk om het stadscentrum autoluw te maken en de zware vrachtwagens uit het centrum te weren. De investeringen in de zuidoostelijke tangent die eind 2009 in gebruik werd, dreigen zo een groot stuk van hun uitwerking te missen', aldus Simon Bekaert.
Het uiteindelijke doel, een verkeersluw centrum, kan pas een feit zijn wanneer ook de zuidwestelijke ring er komt.
Het gaat hier over de nog te creëren weg tussen de Pittemse- en Meulebeeksesteenweg. Pas als die er komt zal het zwaar doorgaand verkeer pas echt uit het centrum kunnen geband worden.
We vragen dan ook dat er zo spoedig mogelijk wordt gestart met de realisatie ervan, zodat er een volledige ring rond Tielt is.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 21613
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: [GGW] Verlenging ring Tielt

Bericht door harry » ma 07 mar 2011, 10:54

tompie schreef:Als ik mij niet vergis is het de N35g geworden, ik zal er deze week nog eens op letten...
Afbeelding
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: [B][N035g] Verlenging ring Tielt

Bericht door Wimpie24 » ma 07 mar 2011, 14:02

Daar hangt tenminste nog een herinneringslicht aan de overzijde van het kruispunt...
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10097
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N035g] Verlenging ring Tielt

Bericht door vynkce » wo 18 jul 2012, 13:17

Meer info over de realisatie van de zuidwestelijke tak van de ring van Tielt:
De verkeersleefbaarheid in het centrum van Tielt is al geruime tijd een pijnpunt.
Er werden door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) al een aantal onderzoeken uitgevoerd. Zo werden er in het centrum van Tielt verschillende verkeerstellingen gehouden om de samenstelling van het verkeer in kaart te brengen. Om de verkeersbewegingen door het centrum te kennen, werd er een herkomst–bestemmingsonderzoek uitgevoerd voor het vrachtverkeer. Op deze manier werd het mogelijk om de belangrijkste verkeersstromen van het vrachtverkeer door het centrum te kennen. Op basis van deze verkeersstromen kan er worden ingeschat wat het potentieel aan vrachtverkeer is dat gebruik kan maken van de zuidwestelijke tangent.
Momenteel is er in samenwerking met het Vlaams Verkeerscentrum een studie lopende om een doorrekening te maken met het provinciaal verkeersmodel West-Vlaanderen. Op die manier is het ook mogelijk om naast het vrachtverkeer ook een indruk te krijgen van het aandeel personenvoertuigen dat van de zuidwestelijke tangent gebruik kan maken. Deze doorrekening zal aangeven hoeveel verkeer er verschuift van het centrum van Tielt naar de zuidwestelijke tangent.

Er werd voor de verwerving van de gronden een bedrag van 350.000 euro voorzien in het driejarenprogramma 2012-2014 (2014). Een effectieve startdatum van de werken kan nog niet meegegeven worden, gelet op de nog te doorlopen procedures.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10097
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N035g] Verlenging ring Tielt

Bericht door vynkce » wo 17 dec 2014, 11:11

Op basis van een modeldoorrekening en een kosten-batenanalyse lijkt het er op dat de geplande zuidwestelijke ring van Tielt zal worden geschrapt. Toekomstige infrastructuursplannen zullen vaker en vaker worden afgewogen op deze basis. Minister Ben Weyts wil op deze manier de beperkt beschikbare kredieten optimaal aanwenden op plaatsen waar de nood aan nieuwe infrastructuur het hoogst is. Bepaalde (soms onzinnige) projecten kunnen in de nabije toekomst dus nog sneuvelen. Het is overigens geen geheim dat zijn voorganger minister Crevits voor West-Vlaamse projecten (haar thuisprovincie) altijd ietsje soepeler was.
Er werd een studie uitgevoerd door het Vlaams Verkeerscentrum met een doorrekening naar 2020 en tevens rekening houdende met alle toekomstige ontwikkelingen. Een belangrijke conclusie uit deze studie is dat er in termen van verkeersvolume een negatieve kosten-batenverhouding is om een nieuwe zuidwestelijke tangent aan te leggen. Gezien de lage kosten-batenverhouding en het gebrek aan draagvlak op heden van de aanleg van een nieuwe ring, werd de aanleg van de zuidwestelijke tangent niet weerhouden in de keuze van de prioritaire projecten op het volgend ontwerp van driejarenprogramma van het Agentschap Wegen en Verkeer. Voorlopig werd er dan ook geen budget vrijgemaakt.
Op basis van hogervermelde studie is de aanleg van de zuidwestelijke tangent voor het Vlaamse Gewest geen prioriteit. Tijdens een laatste overleg met de stad Tielt werd geopperd een zonaal vrachtwagenverbod in te voeren in het centrum van Tielt. De stad zou hier een concreet voorstel voor uitwerken dat besproken zal worden met het Vlaamse gewest.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17544
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [B][N035g] Verlenging ring Tielt

Bericht door mavas » wo 17 dec 2014, 15:51

Goede zaak dat men vaker kosten-batenanalyses gaat uitvoeren. Zo zullen diverse projecten in Vlaanderen misschien zelfs versneld worden als blijkt dat de k-b-ratio zeer hoog is.

Voor wat betreft de verlenging van de ring Tielt: Als je snel op de kaart kijkt zie je dat een zuidelijke, volledige ring zelfs langer is dan de huidige route over de N35. Dat zorgt natuurlijk al niet voor veel verkeer.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer