[E313] [R001] Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Actuele grote projecten

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

[E313] [R001] Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door vynkce » wo 14 jan 2009, 15:56

Als de Oosterweelverbinding gerealiseerd zal worden is het de bedoeling dat knooppunt Antwerpen-Oost ook volledig op de schop gaat. De capaciteit van het knooppunt zal vergroot worden en het knooppunt zal compacter worden. Ik stel voor dat we alle info rondom dit knooppunt in dit nieuwe topic samenbrengen:
Afbeelding
Gazet van Antwerpen 14-01-2009 schreef:Oosterweel gekoppeld aan nieuw groengebied Borgerhout

Er komt een nieuw groengebied aan de aansluiting van de E313 met de ring in Borgerhout. Daarover heeft het provincie- en stadsbestuur van Antwerpen een intentieverklaring ondertekend met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) in het Antwerpse stadhuis.
Het bruggencomplex aan de aansluiting van de E313 met de ring zal worden afgebroken en vervangen, tesamen met het bouwen van de Oosterweelverbinding.

Geen timing
De aansluiting die in de plaats komt van de huidige zal compacter zijn. Het gebied dat door de afbraak vrijkomt, is zo'n 12 voetbalvelden groot en zal vooral met veel groen worden ingevuld.
Het Antwerpse stadsbestuur hoopt met dit project ook de Groene Singel te kunnen waarmaken: een groene boulevard die fietsers en wandelaars naar de stadsparken leidt. De provincie verbindt het nieuwe project dan weer aan de herinrichting van het provinciaal domein Rivierenhof.
Omdat het nieuwe groengebied samen met de bouw van de Oosterweelverbinding gerealiseerd moet worden, is er nog geen tijdstip afgeproken. Op het Antwerpse stadhuis werd zelfs in alle talen gezwegen over de timing van het project
Laatst gewijzigd door Rene op zo 06 feb 2011, 19:59, 3 keer totaal gewijzigd.
Reden: Foto toegevoegd

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74047
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Chris » wo 14 jan 2009, 15:59

Hoe zal dit knooppunt compacter worden? Compacter betekend vaak lagere snelheden mogelijk, wat weer files kan veroorzaken. Compacter is dus niet altijd beter. Tenzij dit een soort stack-achtige configuratie wordt, die zijn kleiner dan klaverbladen met parallelbanen. Maar Antwerpen-Oost is niet zo'n type knooppunt.

Koesj
verkeersader
Berichten: 894
Lid geworden op: vr 24 mar 2006, 21:35

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Koesj » wo 14 jan 2009, 16:15

Compactheid kan hier inderdaad alleen in de hoogte gezocht worden lijkt me. Dat zou dan op vier niveau's moeten of wil men de E313 niet meer rechtdoor aan sluiten op de vergroende singel? Wanneer de circulatiefunctie van de singel overgenomen wordt door parallelbanen langs de ring kan het knooppunt daar natuurlijk op aangepast worden.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Mikhail » wo 14 jan 2009, 16:36

Chris schreef:Hoe zal dit knooppunt compacter worden? Compacter betekend vaak lagere snelheden mogelijk, wat weer files kan veroorzaken. Compacter is dus niet altijd beter. Tenzij dit een soort stack-achtige configuratie wordt, die zijn kleiner dan klaverbladen met parallelbanen. Maar Antwerpen-Oost is niet zo'n type knooppunt.
Hoe kan je in 's hemelsnaam dit knooppunt nu nog compacter maken? Hier en daar wijzigingen aanbrengen om op de nieuwe stadsring aan te takken is natuurlijk noodzakelijk, maar compacter maken lukt gewoon niet, tenzij je er ineens een zone 30 van gaat maken? ...

Na het bekijken van de foto en hier en daar aansluiting te wissen (in mijn hoofd dan) denk ik dat men ook onder de grond dan zal moeten werken via tunnels... Ik dacht zo: komende van NL R1>E313-E34 met onderliggende tunnel, komende van Gent R1>E313-E34 met een gelijkvloers niveau werken zoals het er nu al bijligt. En vanaf de E313-E34 richting stadsring Gent zou ik dan ook met een tunnel werken. Anders zie ik niet in hoe ze het compacter willen maken?

En waarom de afrit Borgerhout (Antw-Centrum, hier wordt al het verkeer richting Antwerpen centrum geleid) niet aanpassen, verleggen, ondertunnelen ?
Laatst gewijzigd door Mikhail op wo 14 jan 2009, 16:51, 1 keer totaal gewijzigd.
****

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door vynkce » wo 14 jan 2009, 16:44

Het is wel degelijk mogelijk om het knooppunt compacter te maken. Dit zal inderdaad voornamelijk in de hoogte gebeuren. Overigens is dit ook het plan bij het knooppunt Antwerpen-West dat heel wat compacter gemaakt zal worden. Een andere vergelijking is misschien wel knooppunt De Hogt op de randweg Eindhoven dat actueel ook een grondige metamorfose ondergaat.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door R4 » zo 25 jan 2009, 1:41

Je slaat de nagel op de kop!

Men kan het compacter maken omdat de aansluiting met de Singel een pak minder verkeer te verwerken zal krijgen. Het hoofdviaduct kan dus al meteen een stuk smaller, wat meer mogelijkheden biedt om de aansluitingen van de E313 met de ring te positioneren.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door vynkce » di 03 feb 2009, 20:18

Antwerken.be schreef:Knooppunt Ring - E313/E34

Afbeelding
Om in de toekomst te zorgen voor een vlotte aansluiting van de E34/E313 op de huidige ring, de Oosterweelverbinding en de Stedelijke Ringweg, werd een nieuw concept ontwikkeld voor het knooppunt Antwerpen Oost. In dit nieuwe concept is er niet alleen gezocht naar een betere en veilige afwikkeling van het verkeer. Er is ook heel veel aandacht besteed aan een slimme inrichting waardoor deze verkeersknoop compacter wordt en er 6 hectare of zo’n 12 voetbalvelden extra ruimte vrijkomt, vooral aan de zijde van de binnenstad en de westelijke kop van het Rivierenhof.
De samenwerking met BAM, de provincie en stad Antwerpen zal resulteren in een concrete invulling voor de Turnhoutseknoop op het kruispunt van de aansluiting E34/E313, de toekomstige stedelijke ringweg en het Rivierenhof.

Het compacter maken van de verkeersknoop is mogelijk door een aanpassing aan de Turnhoutsebrug. Deze schuift licht op naar het noorden en wordt verhoogd. Hierdoor kunnen de op- en afritten in de knoop dichter bij elkaar worden gelegd.

In een ruimtelijk uitvoeringsplan krijgt de herstructurering vorm, waarbij de natuurwaarde en het herstel van de Schijnvallei prioritair zijn. De sportvelden zullen in de toekomst geclusterd worden aan de randen van het groendomein.

De visie op de Turnhoutsepoortknoop hangt samen met het ruimtelijk structuurplan van de stad Antwerpen, waartoe ook de Groene Singel behoort. De ruimte tussen binnen- en buitenstad, moet hierbij omgevormd worden tot een nieuwe centraliteit voor de stad: open, stedelijk en groen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74047
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Chris » di 03 feb 2009, 20:20

Dat gebied ten noorden van de E313 is nu ook niet in gebruik als snelweg toch? Alleen tussen de singel en de R1 komt er daadwerkelijk grond vrij wat nu verbindingsbogen zijn.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Mikhail » wo 04 feb 2009, 9:36

Als ze de afrit Borgerhout, tenslotte toch de afrit naar Antwerpen-Centrum voor het verkeer komende vanaf de E34-E313, gaan schrappen uit dit plan dan gaat men het toch drukker maker op de ring...

Want dan moet al het verkeer richting Antwerpen-Centrum wel via de afrit Antwerpen-Centrum zelf vlak voor de kennedytunnel, en aangezien men op dit stuk geen vrachtverkeer meer zal toelaten, hoe zal men dit dan reimen? Of mag er op de parallelwegen tot vlak voor de kennedytunnel nog wel vrachtverkeer rijden op de nieuwe stedelijke ringweg?
****

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Caesar » wo 25 feb 2009, 11:23

Eerst het kaartje:

Plaatje verwijderd door moderator

Nu de tekst:
Deurne – “Er komt ruimte vrij voor een nieuw voorpark aan het Rivierenhof”, verklaarde Jan Van
Rensbergen (Algemeen Manager BAM) op een persconferentie op het Antwerpse stadhuis. BAM presenteerde
er haar plannen voor de herinrichting van het knooppunt van de E34/E313 met de Ring (knooppunt
Antwerpen Oost). “Door een versmalling van het knooppunt zal er 6 hectare ruimte vrijkomen. Daardoor
ontstaat ook de mogelijkheid om aan de stadszijde van de Ring, ter hoogte van het Rivierenhof een parkje aan te
leggen.”

Om in de toekomst te zorgen voor een vlotte aansluiting van de E34/E313 op de huidige Ring, de Oosterweelverbinding
en de Stedelijke Ringweg, heeft BAM het knooppunt Antwerpen Oost hertekend. In het nieuwe ontwerp is er
niet alleen gezocht naar een betere en veiligere afwikkeling van het verkeer.

Er is ook veel aandacht besteed aan een slimme inrichting waardoor er in totaal een ruimte van zo’n zes hectare (ongeveer
de oppervlakte van 12 voetbalvelden) vrijkomt over de hele knoop. Dit is mogelijk door een aanpassing aan de
brug van de Turnhoutsebaan.
“Deze brug schuift licht op naar het noorden en wordt verhoogd”, verklaarde Van Rensbergen.
“Hierdoor kunnen de aansluitingen in de knoop dichter bij elkaar worden gelegd. De
vrijgekomen ruimte krijgt een groene invulling.”

Om deze ruimte concreet in te vullen lanceren BAM, de Stad Antwerpen en de Provincie Antwerpen een Open
Oproep. Bij deze procedure wordt samen met de Vlaamse Bouwmeester aan architecten gevraagd om zich kandidaat
te stellen door hun visie op het project in te dienen. De uiteindelijke laureaat van deze procedure zal voor
de uitdaging staan om infrastructuur, groenvoorzieningen, sportfaciliteiten en een waterloop (De Schijn) samen te
brengen in een landschapsontwerp. “Dit project bewijst dat het Masterplan Mobiliteit Antwerpen een katalysator
kan zijn voor een duurzame ruimtelijke ontwikkeling”, aldus Jan Van Rensbergen. “We zijn er met een slim concept
in geslaagd een veilige knoop met een betere verkeersafwikkeling te ontwerpen. Slechts één van de aansluitingen
neemt hierbij een beperkte ruimte ter grootte van een half voetbalveld in van het Rivierenhof, terwijl we over de
rest van de knoop een ruimte van 12 voetbalvelden vrijmaken. Die ruimte kunnen de Stad en de Provincie benutten
om positieve impulsen te geven aan de buurt.”

“De provincie werkt voor het ‘Provinciaal Groendomein Rivierenhof ’ al geruime tijd aan een ruimtelijke visie,
waarbij de natuurwaarde en het herstel van de Schijnvallei prioritair zijn”, zei deputé Koen Helsen.
“De samenwerking met de stad en BAM zal resulteren in een concrete invulling voor de Turnhoutsepoortknoop.”

“Voor de stad was het in dit project dan ook essentieel dat de vrijgekomen ruimte om en rond de verkeersknoop
een groene en publiek toegankelijke bestemming kreeg.”, stelde schepen Ludo Van Campenhout.
De resultaten van de Open Oproep worden in de eerste helft van 2010 verwacht.
Bron: Mobiel Antwerpen (Krantje van BAM)

Ok de reslutaten voor de open oproep voor het invullen van de vrije ruimte krijgen we rond 2010....
Maar wanneer begint men effectief het knooppunt aan te passen zodat we ook echt die vrijgekomen ruimte hebben? :mrgreen:
Laatst gewijzigd door IQ[] op zo 01 mar 2009, 13:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Plaatje verwijderd, het bevatte niet meer de oorspronkelijke inhoud.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Mikhail » wo 25 feb 2009, 12:18

Kan men het nieuwe verbouwde knooppunt ook niet een beetje vergelijken met knooppunt Ouderijn in NL? Die loopt toch ook uit op een 'T punt'... Waar je enkel naar links of rechts kunt volgen...

Ik merk ook een afrit op, die aansluit op de turnhoutsebaan uiterst rechts van het knooppunt...
Laatst gewijzigd door Mikhail op wo 25 feb 2009, 13:30, 1 keer totaal gewijzigd.
****

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74047
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Chris » wo 25 feb 2009, 12:23

Ehm, nee. Oudenrijn is een kruispunt van twee snelwegen, niet een T. Bedoel je misschien één van de Holendrecht knooppunten?

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10164
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Mark » wo 25 feb 2009, 13:25

Het is qua vorm beetje vergelijkbaar met het nieuwe De Hogt of Ekkersrijt.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Mikhail » wo 25 feb 2009, 13:34

Chris schreef:Ehm, nee. Oudenrijn is een kruispunt van twee snelwegen, niet een T. Bedoel je misschien één van de Holendrecht knooppunten?
Ik bedoel met een T dat je links of rechts moet volgen, nu kan je op KP Antw-Oost nog rechtdoor, en binnekort wil men daar dus overstappen naar een linkse en rechtse uitvoeger...
****

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Caesar » wo 25 feb 2009, 13:56

Mikhail schreef:
Chris schreef:Ehm, nee. Oudenrijn is een kruispunt van twee snelwegen, niet een T. Bedoel je misschien één van de Holendrecht knooppunten?
Ik bedoel met een T dat je links of rechts moet volgen, nu kan je op KP Antw-Oost nog rechtdoor, en binnekort wil men daar dus overstappen naar een linkse en rechtse uitvoeger...
Nee hoor, je kan daar niet rechtdoor. Dat been dat je daar ziet is eigenlijk de oprit van Borgerhout richting E313. Dat is dus maar enkel richting (naar onder).
In het nieuwe ontwerp gaan ze die oprit gewoon opschuiven.

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 6259
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Seat Ibiza » wo 25 feb 2009, 14:25

^^
In Google Maps is toch wel degelijk te zien dat er een op- en afrit liggen in het verlengde van de E313...

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Caesar » wo 25 feb 2009, 14:36

Seat Ibiza schreef:^^
In Google Maps is toch wel degelijk te zien dat er een op- en afrit liggen in het verlengde van de E313...
Yep, je hebt gelijk... my mistake...
En zeggen dat ik die een aantal jaar geleden zelfs een aantal keer "moeten" nemen heb... :oops:

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10164
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Mark » wo 25 feb 2009, 14:43

Mikhail schreef:Ik bedoel met een T dat je links of rechts moet volgen, nu kan je op KP Antw-Oost nog rechtdoor, en binnekort wil men daar dus overstappen naar een linkse en rechtse uitvoeger...
Nee, zo is KP Oudenrijn niet opgebouwd, zie hier.

Quattro
verkeersader
Berichten: 875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:26
Locatie: Antwerpen/Brecht & W-VL

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Quattro » wo 25 feb 2009, 17:16

De nieuwe voorstelling lijkt mij net iets te compact ... maar gelukkig is het geen exacte weergave.
Blood type : B4 Flickr | Vimeo | YouTube

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9007
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Ds79m » wo 25 feb 2009, 20:56

Begrijp ik goed dat de aansluiting op de Singel geheel verdwijnt? En zo ja, wat is daar het nut van?
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Mikhail
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Mikhail » wo 25 feb 2009, 21:27

Caesar schreef:
Mikhail schreef:
Chris schreef:Ehm, nee. Oudenrijn is een kruispunt van twee snelwegen, niet een T. Bedoel je misschien één van de Holendrecht knooppunten?
Ik bedoel met een T dat je links of rechts moet volgen, nu kan je op KP Antw-Oost nog rechtdoor, en binnekort wil men daar dus overstappen naar een linkse en rechtse uitvoeger...
Nee hoor, je kan daar niet rechtdoor. Dat been dat je daar ziet is eigenlijk de oprit van Borgerhout richting E313. Dat is dus maar enkel richting (naar onder).
In het nieuwe ontwerp gaan ze die oprit gewoon opschuiven.
Ja neen vooral niet... Ik heb hier al 1000X rechtdoor gereden, die afrit is toevallig de afrit Antw-Centrum, komende van de E34-E313, dus waarom spreek jij over enkel richting? Die op en afrit gaat daar verdwijnen, en de afrit gaat gewoon uitmonden op de stedelijke ring...
****

praatpaal
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 11 mei 2005, 18:10
Locatie: Rotterdam

Re: [E313] [R001] Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door praatpaal » wo 16 mar 2011, 10:37

Knooppunt Hintham in 's-Hertogenbosch is bijna identiek en reeds opgeleverd.

Afbeelding

Afbeelding
Laatst gewijzigd door praatpaal op wo 27 apr 2011, 16:51, 1 keer totaal gewijzigd.
wie op de wegenwacht, wacht het langst

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [E313] [R001] Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door vynkce » wo 16 mar 2011, 17:07

Ik verwacht de komende 5 jaar amper vorderingen.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9981
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [E313] [R001] Herbouw knooppunt Antwerpen-Oost

Bericht door Alfa » wo 16 mar 2011, 18:44

Dit topic is reeds 2 jaar oud. Toen was het nog de bedoeling de Singel te verplaatsen naar de ring wat in een scheiding van het lokaal en het doorgaand verkeer zou geresulteerd hebben. Deze plannen zijn echter door de gekende perikelen betreffende de Lange Wapper definitief in de kast opgeborgen.