Leiden: Lammenschansplein

Forum waar gediscussieerd kan worden over (dynamisch) verkeersmanagement.

Moderator: Moderatoren

jan
autoweg
Berichten: 1842
Lid geworden op: ma 16 mei 2005, 16:11
Locatie: 's-Hertogenbosch

Leiden: Lammenschansplein

Bericht door jan » wo 04 feb 2009, 17:45

Leidsch Dagblad (26-1-2009) schreef:Lammenschansplein: 'eigenlijk appeltje-eitje'

Ze hadden het hem gevraagd toen hij wilde gaan afstuderen bij het Leiderdorpse ingenieursbedrijf Breijn: ,,Wil je alleen afstuderen of wil je de krant halen?'' De Hoogmadese student Marco Elstgeest (22) heeft het maar letterlijk opgevat. Hij bedacht een oplossing voor de files rond het Leidse Lammenschanspein. Terwijl hij zijn plan dinsdag verdedigt bij Inholland Haarlem, is de gemeente druk bezig het kwart miljoen dat ervoor nodig is bij de provincie los te peuteren. ,,Ik had bedacht me na mijn afstuderen eens rustig te oriënteren op de arbeidsmarkt, maar dat zit er niet meer in'', lacht Elstgeest. Zijn plan voor het Lammenschansplein wordt gezien als het ei van Columbus, de regionale en lokale media zijn erop gedoken en zijn stagebedrijf heeft hem al een contract aangeboden. ,,Maar ik heb nog nergens 'ja' op gezegd'', zegt hij met een grijns richting de stagebegeleider die naast hem zit. Het plan is volgens Elstgeest in korte tijd uitvoerbaar, gemeentelijke procedures even buiten beschouwing gelaten. ,,Eigenlijk is het appeltje-eitje. Veertien dagen misschien. Het verkeer kan blijven rijden, hooguit moet de Lammebrug een nachtje dicht.'' Het plan is te vinden op http://www.lammenschansplein.nl.
Als deze goedkope en eenvoudige oplossing echt werkt zouden die ambtenaren in Leiden zich moeten schamen, aangezien zij hier al jaren mee worstelen..

Op de website, behorende bij het plan, staat nadrukkelijk het volgende: 'de aanpassing is niet bedoeld voor de langere termijn en dient ook niet als enig alternatief voor de Rijnlandroute te worden gezien'. Gelukkig maar, ik zou zeggen laat hem de Rijnlandroute ook maar doen. ;)

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 20863
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door harry » wo 04 feb 2009, 18:38

Leidsch Dagblad schreef:Het plan is in korte tijd uitvoerbaar, gemeentelijke procedures even buiten beschouwing gelaten.
Oei. Dat kan dus nog jaren duren. :)
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21093
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Wouter N14 » wo 04 feb 2009, 18:41

Huidige situatie:
Afbeelding
www.lammenschansplein.nl

Voorgestelde situatie:
Afbeelding
www.lammenschansplein.nl
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21093
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Wouter N14 » wo 04 feb 2009, 18:45

Ik zie twee problemen: het verdwijnen van de twee linksaffer Voorschoten > Leiden (groene lijn). Ik betwijfel of dit voldoende capaciteit biedt (al is het waar dat het merendeel rechtdoor gaat en dus meer recht heeft op de tweede strook).

Maar een groter probleem zie ik in het afvallen van de derde rijstrook net na het kruispunt (blauwe lijn). Die boog naar links is best krap en dat wordt een serieus gemier als daar ook nog eens geritst moet gaan worden.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36269
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Rene » wo 04 feb 2009, 21:43

Wouter N14 schreef:het verdwijnen van de twee linksaffer Voorschoten > Leiden (groene lijn). Ik betwijfel of dit voldoende capaciteit biedt
Maar de kruisende bewegingen krijgen er een strook bij. Daarvan kan de groenfase worden bekort. Sterker nog: dat moet. Want voor een optimale werking moet je de driestrooksbuffer leegtrekken, en niet meer dan dat. Anders ben je inefficiënt bezig met een enkelstrooks aanvoer. Per saldo kan met een goede inregeling die ene linksaffer daarmee wel eens per cyclus net zoveel auto's verstouwen als de twee stroken nu.
Wouter N14 schreef:Maar een groter probleem zie ik in het afvallen van de derde rijstrook net na het kruispunt (blauwe lijn).
Die 3 rijstroken zijn er om zoveel mogelijk auto's door de groenfase te verstouwen. Dergelijke ritsbewegingen komen ook voor op de N205 op de Kamperlaan na het kruispunt met de Kleine Houtweg in Haarlem, voor verkeer in oostelijke richting. Blijkt in de praktijk behoorlijk goed te lukken. De crux: een niet al te lange groenfase.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21093
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Wouter N14 » wo 04 feb 2009, 22:55

^^ Het gaat mij ook niet om de drie rijstroken en dat er eentje afvalt na het kruispunt, maar de combinatie met de krappe boog richting Voorschoten lijkt mij erg ongelukkig. En dat is een groot verschil met jouw voorbeeld van de N205.

En nog iets: in de "oplossing" worden simpelweg twee bewegingen verwijderd waarvan het alternatief niet zichtbaar is, althans niet op die schetsen. Mogelijk dat er in de tekst iets staat, maar op die tekeningen is het niet meer mogelijk om vanaf de A4 linksaf te slaan (blauwe lijn is zijn linksaffer kwijt) en ook kan je eenmaal op de Lammerschansweg niet meer linksaf. Als hier daadwerkelijk geen alternatieve routes voor worden geboden, tja, dan is het allemaal wel makkelijk natuurlijk :roll:
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

rene154
stadsweg
Berichten: 400
Lid geworden op: vr 22 jun 2007, 13:47

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door rene154 » do 05 feb 2009, 0:27

Die bocht ligt daar inderdaad wel een beetje ongelukkig, toch denk ik dat dit niet al te veel problemen zal opleveren. Er zijn wel meer ritssituaties vlak voor, na of in een bocht.

Verder, over die twee mogelijke bewegingen die verdwijnen: Via google maps lijken beide afslaande bewegingen ook niet erg belangrijk en zullen maar weinig mensen hiervan gebruik maken. Die mensen moeten dan omrijden. Is dat erg? Wat mij betreft niet, zeker niet als het grootste deel van de automobilisten een grote tijdswinst boekt. Dat het allemaal een beetje makkelijk is ( blijkbaar toch niet zo makkelijk, aangezien er niet eerder aan gedacht is), hoeft niet te betekenen dat het slecht is: als nu met weinig geld en kleine compromissen veel winst is te behalen.. Ik denk dat dit een beter oplossing is dan het plein voor veel meer geld te verbouwen om die twee onbelangrijke afslaande bewegingen te garanderen.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36269
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Rene » do 05 feb 2009, 8:29

Ik verplaats dit naar verkeersmanagement.
Dit heeft meer te maken met verkeersregeltechniek dan met stedebouw.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door mavas » do 05 feb 2009, 10:13

Ik zou wel eens eeen doorberekening willen zien in Cocon over hoe het kruispunt het verkeer afwikkelt. Het gebruik van een microsimulatiemodel staat namelijk niet garant voor de "echte wereld".
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9929
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Peter » do 05 feb 2009, 10:30

De 3 banen moeten dan vaak (2* per cyclus) kort op groen. De 2e strook die nu over de brug ligt is het verlengde van een busbaan. De bus zal dan moeten invoegen in de bestaande file (of de file op de busbaan ?). Lijkt me allemaal niet ideaal.

De enige echte oplossing is om de brug weer 2+2 maken (en liefst de hele N206 tot voorbij de A4). De strook die nu voor fietsers is weggelegd zal dan naar een parallel-fietsbrug moeten (desnoods aangelast als het brugwachtershuisje wordt verplaatst). Een oplossing die veel vaker is gekozen elders. Er kan dan ook met 2 stroken richting A4 gegaan worden over de kruising.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Medianieuws

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Medianieuws » do 05 feb 2009, 12:55

Cobouw (4-2-2009) schreef:Student lost files Leiden op
Deskundigen hebben na jarenlange studies het nakijken

Leiden - Student civiele techniek aan de Hogeschool INHolland in Haarlem, Marco Elstgeest, heeft het hardnekkige fileprobleem rond het Lammenschansplein in Leiden opgelost. Dit belangrijke verkeersknooppunt vormt vanaf de A4 de entree tot de stad. Verkeerswethouder John Steegh heeft laten weten het plan zo snel mogelijk te willen uitvoeren. Het kost een schijntje en volgens de berekeningen scheelt het enorm in files. Voor 250.000 euro moet de klus te klaren zijn. Een mooi bedrag voor een tijdelijke oplossing in afwachting van de Rijnlandroute die stad en regio in de toekomst moet ontsluiten.
Jarenlang hebben deskundigen vergeefs geprobeerd oplossingen te bedenken voor het plein. Daardoor is de verrassing des te groter dat een student er in het kader van een afstudeeropdracht wel in slaagt. Elstgeest analyseerde de verkeersstromen onder begeleiding van ingenieursbureau Breijn in Leiderdorp. Hij bediende zich van computersimulaties om een beeld te krijgen van de effecten van verschillende ingrepen. Op het plein sluiten zes wegen op aan: vier doorgaande en twee voor bestemmingsverkeer.

Loswal
Eén van die twee, de loswal, is van belang voor de overslag van schepen op vrachtwagens en omgekeerd. De mogelijkheid vanaf de Europaweg uit de richting van de A4 direct linksaf de loswal op te gaan, kan echter best gemist worden, meent Elstgeest. Temeer omdat dit kleine ongemak voor een beperkt aantal vrachtrijders het overige verkeer een hoop oponthoud scheelt. De ontsluiting van een aantal woningen en winkels aan de overkant van het plein zou helemaal weg kunnen zonder dat iemand er serieus hinder van heeft. Integendeel, het scheelt sluipverkeer en een druk fietspad raakt een gevaarlijke kruising kwijt. Ook verder is het vooral een kwestie van schuiven met rijstroken. Zo krijgt het verkeer staduitwaarts meer ruimte waardoor de het plein ontstopt raakt. Het stadinwaartse verkeer levert die ruimte in, behalve direct voor de verkeerslichten, waar juist meer opstelraimte komt, gekoppeld aan een korte verkeerslichtcyclus; allemaal zo op elkaar afgestemd dat de achterliggende file -weliswaar langzaam - blijft rijden.

Medianieuws

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Medianieuws » di 05 mei 2009, 8:43

Verkeerskunde.nl schreef:Expertteam buigt zich over oplossing student

Datum 22-4-2009

Student Marco Elsgeest leek een goedkope tijdelijke oplossing te hebben gevonden voor de fileproblemen op het Lammenschansplein door de indeling van de rijstroken te wijzigen en het verkeerslichtprogramma aan te passen. Gemeente Leiden is enthousiast, maar of het plan wordt gerealiseerd is nog niet zeker. Provincie Zuid-Holland schakelt eerst een expertteam met vier onafhankelijke deskundigen in die advies moeten geven. Wethouder John Steegh van Leiden betreurt dat.

De verkeersafwikkeling op het Lammenschansplein in Leiden is al jaren een ramp. Het probleem wordt gecreëerd op de Lammebrug, de flessenhals van en naar de stad. De brug is zó smal dat er in de spits altijd files staan. De nieuwe Rijnlandroute, die het probleem zal verhelpen, is pas over acht jaar gereed. Marco Elsgeest, student aan Hogeschool InHolland (en stagiair bij ingenieursbureau Breijn) onderzocht de situatie en bedacht een onthutsend eenvoudige, tijdelijke oplossing ter verbetering van de verkeersdoorstroming
Nu gaan twee rijstroken de stad in (en één de stad uit). Elsgeest berekende dat straks twee rijstroken de stad uit moeten en één de stad in. De rijstrook die de stad in gaat, zal na de brug in drieën splitsen. Daarmee wordt een extra rijstrook gecreëerd. In combinatie met het opnieuw instellen van het verkeerslichtenprogramma (met kortere groenfases) wordt een tijdwinst van vier minuten geboekt voor het verkeer dat Leiden verlaat. In omgekeerde richting wordt een tijdwinst van een tot twee minuten mogelijk. De kosten zijn geraamd op 250.000 euro. Wethouder John Steegh van Leiden is enthousiast over het plan, dat voor de korte termijn een prima oplossing biedt voor deze locatie. Zeker voor de komende jaren (totdat de Rijnlandroute en de Ringweg Oost zijn gerealiseerd) wordt zo voor een sterke verbetering van de bereikbaarheid van de stad gezorgd. Steegh heeft het plan inmiddels voorgelegd aan de provincie.

Oren wassen
Maar Zuid-Holland is iets minder enthousiast, zo niet voorzichtiger. Een team met vier onafhankelijke deskundigen moet nu eerst de haalbaarheid toetsen. Dat kost extra tijd, en daar is Steegh niet blij mee: ‘Waarom moet het weer zo ingewikkeld? Door deze overkill aan onderzoeken wordt de mogelijke tijdwinst weer volledig teniet gedaan. Natuurlijk begrijp ik dat alles goed uitgezocht moet worden maar het plan van Marco Elsgeest was door ons ook al aan een contra-expertise onderworpen. Jammer dat alles nu weer op de lange baan wordt geschoven.’
Volgens Cor Geense, directeur Dienst Beheer Infrastructuur van Zuid-Holland, is de haalbaarheid echter binnen één maand duidelijk. Geense ontkent dat hij niet open zou staan voor dit plan: ‘Momenteel wordt de indruk gewekt dat we ons de oren niet willen laten wassen door een student. Dat is onzin. We willen net als Rijkswaterstaat meer duidelijkheid. Is het winkelcentrum straks nog wel goed bereikbaar? Worden alle vier de banen inderdaad evenredig belast, zoals nu wordt gesuggereerd? En wat betekent deze oplossing voor de terugslag richting A4? Verder kunnen vrachtwagens straks niet meer linksaf. Wat zijn daar de gevolgen van? Als het echt een goed plan blijkt te zijn, kunnen we in de loop van dit jaar nog aan de slag.’

Wally
verkeersader
Berichten: 943
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 21:56

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Wally » di 05 mei 2009, 11:42

Op zich kan ik als buitenstaander wel begrijpen dat men het voorstel van de student goed doorneemt alvorens het kruispunt op de schop te nemen. Wanneer e.e.a. niet blijkt te werken ben je wellicht verder van huis dan dat je nog enkele weken/maanden langer de huidige situatie handhaafd (ik ben overigens niet bekend met de situatie ter plaatse).
Uiteraard moet zo'n vervolgonderzoek geen maanden gaan duren.

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9929
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Peter » di 05 mei 2009, 11:47

Een onderzoek als deze duurt geen maanden (aannemende dat de verkeersstromen in kaart zijn gebracht). Het schrijven van een rapport (en maken kaarten) en heel veel reviewslagen (ook politiek) maken een studie zo lang.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Attietattie
2x4 autosnelweg
Berichten: 13263
Lid geworden op: ma 04 aug 2008, 15:19
Locatie: Almere

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Attietattie » di 05 mei 2009, 11:51

Wally schreef:Op zich kan ik als buitenstaander wel begrijpen dat men het voorstel van de student goed doorneemt alvorens het kruispunt op de schop te nemen.
In Breda op de Meidoornlaan waren ze dat vergeten. Met als resultaat dat de parkeerstroken te smal waren en de bus overal de spiegels eraf tikte. :puh2:

Edit: dit alles heb ik van horen zeggen. Even om mezelf in te dekken...
'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9929
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Leiden: Lammenschansplein

Bericht door Peter » di 05 mei 2009, 13:14

Ach: het Haagse Hildebrandtplein is al aan zijn 4e metamorfose in 15 jaar op dit moment. En het zal de laatste niet zijn. De vorige was pas een jaar geleden. Ook het Rijswijkseplein is al vaak op de schop geweest alsmede de kruising Zuid-Hollandlaan -Raamweg.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...