[E019] A1-E19 Antwerpen - Breda

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

[E019] A1-E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Caesar » do 05 feb 2009, 10:27

Eerst even de problematiek schetsen.
Jaren geleden werd er beslist een HS-lijn aan te leggen tussen Rotterdam en Antwerpen. Als trace werd door de Belgische instanties de berm van de A12 Antwerpen - Bergen op Zoom gekozen. De Nederlanders stelden echter voor om de HS-lijn naast de E19 Antwerpen - Breda te leggen. Door geldelijke tegemoetkoming en de uitdieping van de Schelde als tegenprestatie aan te bieden gingen de Belgische autoriteiten hiermee akkoord.

Brecht (halverwege Antwerpen en Breda) zou een eigen station krijgen .

De werken zijn ondertussen al 3 a 4 jaar voltooid. Maar men kan in Brecht nog steeds geen trein nemen.

Wat heeft dit met de E19 te maken? Daar kom ik nu toe ;)

Met de aanleg van de HST heeft men de oprit Brecht richting Antwerpen afgesloten. Het argument was dat Brecht een ringweg gaat krijgen, en dat de oprit dan wat opgeschoven gaat worden, zodat deze aansluit op die ringweg. De halve brug die daar staat is er het schamele resultaat van. Van ringweg rond Brecht geen sprake, van een oprit richting Antwerpen geen sprake.

De vele mensen die vanuit de Kempen (niet alleen Brecht, maar heel de Noorderkempen) dagelijks naar Antwerpen moeten zagen hun mogelijkheden om de E19 op te rijden plots van 3 mogelijkheden (Loenhout, Brecht en St job) terugvallen naar 2 (Loenhout en St Job). Dat is 1/3 van de capaciteit dat verdeeld moet worden over de 2 andere opritten.

Gevolg, de meeste mensen die er normaal in Brecht opgingen, kozen om in St Job de snelweg op te gaan, omdat Loenhout voor hen een heel pak omrijden is, richting Antwerpen.
Gevolg 2: de dorpskernen van Brecht, St job, en andere omliggende dorpen slibben volledig dicht.
Gevolg 3: doordat er zoveel mensen in St Job de snelweg opgaan, en daar moeten invoegen in die muur van vrachtwagens die vanuit Rotterdam naar Antwerpen en verder rijden, ontstaat er een dagelijkse opstopping.

DIT KAN NIET LANGER! Het is onmogelijk geworden om vanuit het noorden van Antwerpen nog naar Antwerpen te rijden.

In de richting van Breda is het een gelijkaardig verhaal, met dit verschil dat de afrit in Brecht nog wel open is, en het verkeer toch nog verdeeld is over de 3 afritten. De files in de richting van Breda zijn daarom ook minder lang.

De oplossingen zijn zo voor de hand liggend, en vrij goedkoop!
Leg zo snel mogelijk de geplande 3e rijstrook aan in beide richtingen!
In de richting van Antwerpen heeft dit tot gevolg dat de mensen die er in St job op moeten, meer plaats krijgen om in te voegen, waardoor er minder opstoppingen voorkomen. Als het knooppunt Antwerpen-Noord dan nog een beetje heringericht wordt (met die aftakking naar de A12 die tevens de oprit voor de mensen van Brasschaat naar de ring is, hebben ze een kemel geschoten) dan denk ik dat de E19 filevrij kan zijn tot het viaduct van Merksem.
Voor die 3e rijstrook moeten ze geen bruggen aanpassen, geen uitbreiding doen van het zandbed, niks... enkel een laagje asfalt gieten. Zoveel kan dit toch niet kosten?

Ik geloof zelfs dat de problemen op de Antwerpse ring een stuk zouden verminderen als men een 3e rijstrook zou aanleggen tussen Antwerpen en Breda. Het verkeer dat nu tot St Job opstopt in de richting van Breda, zou dan zich over 3 rijstroken kunnen verdelen, en veel vlugger uit Antwerpen weg zijn. Waardoor de doorstroming op de ring ook gaat verhogen.

Het argument dat een nieuwe rijstrook extra verkeer zal aantrekken gaat voor mij niet op als je het puur in de richting van Nederland bekijkt. Hoe vlotter het verkeer uit Antwerpen weg kan, hoe beter toch? Leg dan op zijn minst richting Breda een 3e rijstrook aan!

En breng zo snel mogelijk die ringweg om brecht en de nieuwe oprit richting Antwerpen in orde!!

De oplossingen zijn simpel en goedkoop. Het zou vele Kempense mensen veel vlotter in Antwerpen doen komen. Bovendien kosten de dagelijkse files miljoenen euro.

Wat denken jullie?

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21195
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Pino » do 05 feb 2009, 10:52

Over de ring van Brecht, zie deze draad.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door vynkce » do 05 feb 2009, 10:57

^^ Over de ring van Brecht kan je daar inderdaad zeer veel informatie vinden. In onderstaand topic vind je ook veel informatie specifiek over de HSL:
http://www.wegenforum.nl/viewtopic.php?f=34&t=4291

En een verbreding van de E19 moet je de komende jaren niet verwachten. De overheid steekt de schuld op Nederland dat maar eens eindelijk zijn A4 moet afwerken en op de E313 is het probleem vele malen acuter. ;)

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Caesar » do 05 feb 2009, 10:58

Pino schreef:Over de ring van Brecht, zie deze draad.
Klopt, maar deze topic gaat voornamelijk over een structurele oplossing voor de E19. Nl het aanleggen van de broodnodige 3e rijstrook.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Caesar » do 05 feb 2009, 11:05

vynkce schreef:En een verbreding van de E19 moet je de komende jaren niet verwachten. De overheid steekt de schuld op Nederland dat maar eens eindelijk zijn A4 moet afwerken en op de E313 is het probleem vele malen acuter. ;)
Klopt ook, maar de E313 heeft niet echt de plaats om onmiddellijk te verbreden.
De E19 is volledig klaar, hier moet enkel een laagje asfalt voorzien worden. De ideale kans om de problemen op de E19 geen proporties te laten aannemen die we ook bij de E313 zien. Door nu te reageren en pro-actief te handelen kan een grotere dichtslibbing vermeden worden.

Trouwens de A12 naar Bergen op Zoom is ook niet echt gemaakt voor veel verkeer. Zeker als de Oosterweelverbinding er ook gaat inpikken.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36544
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Rene » do 05 feb 2009, 11:36

Als de Nederlandse A4 gereed komt tussen Bergen op Zoom en Dinteloord zal dat ongetwijfeld betekenen dat het vrachtverkeer richting Rotterdamse haven er een alternatief bijkrijgt. Maar dat is maar een deeltje van alle vrachtwagens op de E19. Dus verwacht als Vlaamse overheid nu niet dat het gereedkomen van de A4 alle problemen op de E19 oplost, dat is een vorm van de kop in het zand steken.

De E19 moet gewoon 2x3 worden, en die halve aansluiting moet worden hersteld. Dat is m.i. inderdaad ook het enig logische.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74058
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Chris » do 05 feb 2009, 11:38

Toen ik een tijd terug op de E19 reed, en toen de grens met Nederland overstak viel het me op dat een aanzienlijk deel van het vrachtverkeer bij Galder rechtsaf ging richting A27/A58. Die hebben dus sowieso al niks met de A4 van doen.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21736
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Wouter N14 » do 05 feb 2009, 11:57

Even spelend met GMaps blijkt de korste route van Antwerpen naar Bremen/Hamburg via de A16-A27 te lopen. En dat is volgens mij een zware vrachtroute. Een A4 zal daar weinig aan helpen.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door vynkce » do 05 feb 2009, 12:24

Voorlopig zijn er zelfs geen plannen om de E19 te verbreden naar 2x3. Bij de E313 begint men daar nu voorzichtig aan te denken en is er een studie in opmaak. Als na de Vlaamse verkiezingen de SPa (socialisten) uit de Vlaamse regering geloosd worden en vervangen door Lijst Dedecker (grote kans toe) is het mogelijk dat er sneller een pak extra investeringen in het wegennet volgen van uitbreiding tot onderhoud. Het is geweten dat de mobiliteitsproblematiek bij Dedecker een belangrijk punt is.
Hieronder een uitreiksel van hun website:
De verkeersveiligheid moet worden verbeterd door te sleutelen aan de infrastructuur en de ruimtelijke ordening. Ontbrekende schakels in het wegennet moeten binnen de kortst mogelijke tijd aangelegd worden zonder steeds weer nieuwe studies te bestellen. Bochten moeten worden verruimd, op- en afritten moeten aangepast worden om met een normale snelheid autosnelwegen op- en af te rijden.

Waar nodig moeten nieuwe toegangswegen en ringwegen worden aangelegd of de capaciteit van bestaande verbindingen worden vergroot. Daar waar de infrastructuur het mogelijk maakt, moeten snelwegen voorzien worden van extra rijstroken. Huidige pechstroken kunnen daarvoor in aanmerking komen. In
dat geval moeten er op regelmatige afstanden pechhavens worden voorzien. Stedelijke ringen moeten ontdubbeld worden door het aanleggen van viaducten.

Een goede mobiliteit is een voorwaarde voor economische groei. Er moet meer aandacht gaan naar economische verplaatsingen over de weg, per spoor, te water en in de lucht. De binnenscheepvaart moet alle kansen krijgen om zich te specialiseren als een efficiënt transportmiddel voor bulkgoederen en containers voor niet-dringende opdrachten.

Openbaar vervoer moet gemeenschappelijk vervoer worden, bestuurd door privé-bedrijven. Het moet efficiënt en betaalbaar zijn. Er moet slechts in infrastructuur voor gemeenschappelijk vervoer worden voorzien aan de rand van congestiegebieden en algemeen waar het grootste aanbod van gebruikers zich kan aandienen. Daar dienen ruime pendelparkings te worden aangelegd vanwaar men met gemeenschappelijk vervoer vlot een stads- of economisch centrum kan bereiken.

In de grootsteden moeten uitgebreide ondergrondse (metro)netwerken aangelegd worden.
Verkeersregels, waaronder de snelheidsbeperkingen, moeten worden vastgesteld op basis van tijd, plaats en omstandigheden en dit geheel volgens europese normen. In stedelijk gebied moet er op het hoofdwegenstelsel een richtsnelheid van 70 km/h zijn, op gewestwegen van 90 km/u. Op autosnelwegen, als de verkeersdrukte en de weersgesteldheid het toelaten, moet 130 km/u de richtsnelheid worden. De hoogte van de verkeersboetes moet naar een “normaal” europees niveau. Gevaarlijke en milieuonvriendelijke verkeersremmers moeten uit het straatbeeld verdwijnen.

De verkeersregels moeten het verantwoordelijkheidsgevoel van alle weggebruikers stimuleren. Dit geldt dus niet enkel voor automobilisten, maar ook voor zwakke weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers.
Het nationaal veiligheidsplan dient aangepast te worden aangaande de bestemming van de gelden uit het boetefonds. Deze gelden dienen terug te vloeien naar de gewesten om te investeren in wegeninfrastructuur en veiligheid van de burger.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Caesar » do 05 feb 2009, 13:55

vynkce schreef:Voorlopig zijn er zelfs geen plannen om de E19 te verbreden naar 2x3. Bij de E313 begint men daar nu voorzichtig aan te denken en is er een studie in opmaak. Als na de Vlaamse verkiezingen de SPa (socialisten) uit de Vlaamse regering geloosd worden en vervangen door Lijst Dedecker (grote kans toe) is het mogelijk dat er sneller een pak extra investeringen in het wegennet volgen van uitbreiding tot onderhoud. Het is geweten dat de mobiliteitsproblematiek bij Dedecker een belangrijk punt is.
Weet je, de E19 tussen Antwerpen en Breda wordt voornamelijk gebruikt door Nederlanders (soms waan je je echt in Nederland daar) vandaar dat het politieke draagvlak niet zo groot is om daar iets aan te doen. Die snelweg komt ook niet zoveel in het nieuws. Terwijl de E313 een "inlandse" snelweg is, waar veel Belgen gebruik van maken, die krijgt veel meer media-aandacht.
Ok, er gebeuren veel ongevallen opd e E313. Maar op de E19 ook. Onlangs hadden we er een paar hele erge op de E19 (die 3 nederlandse meisjes oa)

En idd! Lijst Dedecker is volgens hun programma echt wel van plan iets aan de infrastructuur te doen. Natuurlijk zijn partijprogramma's nog iets anders dan daadwerkelijke daden, maar toch.

En het is nu de tijd om te investeren! In tijden van crisis moet je durven investeren in openbare werken. zo houd je massa's mensen aan het werk! Kijk naar het Duitsland van de jaren '30 of het Amerika van de jaren '50 a 60.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36544
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Rene » do 05 feb 2009, 14:13

Caesar schreef:Kijk naar het Duitsland van de jaren '30
Dat is nou net een heel slecht voorbeeld; de bouw van de Reichsautobahnen en het daarmee zogenaamd terugdringen van de werkloosheid was vooral veel propaganda.
Uiteraard werden er de nodige mensen (verplicht) bij tewerk gesteld, maar dat was gekunsteld (omdat beschikbare machines niet gebruikt mochten worden) en het waren ook geen "massa's mensen". De bouw van de Reichsautobahnen had dan ook geen noemenswaardig effect op de werkloosheid als geheel.

Neemt niet weg dat een bepaalde mate van anticylisch investeren wel degelijk nuttig kan zijn.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7591
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door duikgek89 » do 05 feb 2009, 14:30

Wouter N14 schreef:Even spelend met GMaps blijkt de korste route van Antwerpen naar Bremen/Hamburg via de A16-A27 te lopen. En dat is volgens mij een zware vrachtroute. Een A4 zal daar weinig aan helpen.
Volgens mij kunnen ze veel beter via Turnhout - Eindhoven - Venlo - Duisburg - Gladbeck - Münster - Osnabrück rijden...

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36544
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Rene » do 05 feb 2009, 15:12

Hoe langer in NL, hoe minder Maut.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7591
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door duikgek89 » do 05 feb 2009, 15:13

Oeps, daar had ik even niet aan gedacht. :oops: :wall:

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Mikhail » do 05 feb 2009, 15:39

Rene schreef:
De E19 moet gewoon 2x3 worden, en die halve aansluiting moet worden hersteld. Dat is m.i. inderdaad ook het enig logische.
Daar ben ik volledig akkoord mee, eerst die aansluiting terug vervolledigen, dus de op + afrit.

Die 2x3 zie ik er de eerste jaren ook niet direct liggen, omdat al het geld voor snelwegen in de provincie Antwerpen de komende jaren bestemt is voor 1) De Oosterweel 2) De heraanleg van de E34 3) de E313 problematiek

Wat betreft de puntenlijst van LLD:

Ik wist dat de partij zo verkeersgericht is... Maar ik denk dat er nog te veel scherpe kantje aanzitten. Wat ik goed vind: aanpassen, vernieuwen infrastructuur, aanleggen van nieuwe ringwegen, knelpunten aanleggen en bochten verruimen (zeker op snelwegen en expressweg). Wel zeggen ze niets over de zwarte punten...

De scherpe kantjes: Hun plan lijkt mij meer op: 'Snel-rijden-en-even-verantwoorden-via-de-politiek' Optrekken van de Vmax naar 90km/u op gewestwegen is goed, 130km/u op de snelwegen ook, maar door vluchtheuvels en vernauwingen weg te halen (ok sommige staan op idiote punten) ga je de zwakke weggebruiker niet meer beschermen...

Maar daar gaat de discussie nu niet over...
****

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Caesar » vr 06 feb 2009, 11:23

Mikhail schreef:Daar ben ik volledig akkoord mee, eerst die aansluiting terug vervolledigen, dus de op + afrit.
Wie is er bevoegd voor die op- en afritten? Is dat lokaal? Vlaams? Of federaal?
Kan het zomaar? Kan men zomaar beslissen een oprit weg te nemen zonder alternatief aan te bieden?
Hoe wordt dit terug in gang gestoken?

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Mikhail » vr 06 feb 2009, 11:53

Caesar schreef:
Mikhail schreef:Daar ben ik volledig akkoord mee, eerst die aansluiting terug vervolledigen, dus de op + afrit.
Wie is er bevoegd voor die op- en afritten? Is dat lokaal? Vlaams? Of federaal?
Kan het zomaar? Kan men zomaar beslissen een oprit weg te nemen zonder alternatief aan te bieden?
Hoe wordt dit terug in gang gestoken?
In dit apenland kan alles :neenee:

Het is een bevoegdheid voor de gewesten, denk ik... Aangezien er geen enkele weg meer tot de staat Belgie behoort, maar wel tot de gewesten. Ik denk niet dat het verder wordt opgesplitst naar lokaal vlak aangezien het toch over een afrit gaat...
****

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door vynkce » vr 06 feb 2009, 13:09

Snelwegen zijn net zoals de op- en afritten eigendom van het Vlaams gewest.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door R4 » zo 08 feb 2009, 16:40

Wat Brecht betreft: daar wordt zeker nog over gepraat.
De verbreding van de E19: daarover bestaan ideeën, maar daar zal pas echt serieus met Nederland over gepraat worden als Nederland eens serieus begint werk te maken van de A4. Dan heb je twee volwaardige routes, die kunnen dienen als alternatief.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36544
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Rene » ma 09 feb 2009, 8:04

Nogmaals, de aanleg van de A4 zal niet leiden tot een zodanige verschuiving van verkeer, dat er op de E19 geen noodzaak meer zal zijn tot verbreding. De noodzaak is er dus, en koppeling van een E19-procedure aan de aanleg van een Nederlandse weg is dan ook vreemd. Je kunt als Vlaams Gewest ook stellen: zonder A4 zou de E19 met 2x3 eerder verzadigd raken, maar wij gaan uit van een volledige A4 in Nederland, en daarmee is een 2x3-oplossing tot in decennia voldoende.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Caesar » ma 09 feb 2009, 9:03

R4 schreef:Wat Brecht betreft: daar wordt zeker nog over gepraat..
Over die oprit? Wie is dan met wie aan het praten? En waarom wordt er getwijfeld??
R4 schreef:De verbreding van de E19: daarover bestaan ideeën, maar daar zal pas echt serieus met Nederland over gepraat worden als Nederland eens serieus begint werk te maken van de A4. Dan heb je twee volwaardige routes, die kunnen dienen als alternatief.
Als de A4 volledig afgewerkt wordt, gaan ze toch iets aan de Tijsmans en Liefkenshoektunnel in Antwerpen moeten doen.
Dat zijn tunnels (vooral de Tijsmanstunnel dan) die redelijk "diep" gaan, waardoor de hellingen er voor vrachtwagens eigenlijk te stijl zijn. Nu al is het daar dagelijks opstopping (niet echt file, maar toch) omdat die vrachtwagens naar boven "kruipen".
Wat gaat dit zijn als er meer verkeer door moet? Bovendien gaat de capaciteit dan veel te klein zijn.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door vynkce » ma 09 feb 2009, 9:11

Caesar schreef: Als de A4 volledig afgewerkt wordt, gaan ze toch iets aan de Tijsmans en Liefkenshoektunnel in Antwerpen moeten doen.
Dat zijn tunnels (vooral de Tijsmanstunnel dan) die redelijk "diep" gaan, waardoor de hellingen er voor vrachtwagens eigenlijk te stijl zijn. Nu al is het daar dagelijks opstopping (niet echt file, maar toch) omdat die vrachtwagens naar boven "kruipen".
Wat gaat dit zijn als er meer verkeer door moet? Bovendien gaat de capaciteit dan veel te klein zijn.
De R2 is vooralsnog een van de rustigste snelwegen van heel Vlaanderen en zolang er tol geheven wordt en de R2 niet doorgetrokken zal worden tot aan de E17 volstaat de capaciteit nog ruim. Hou ook rekening met de aanleg van een eventuele Oosterweelverbinding ;)

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Mikhail » ma 09 feb 2009, 11:10

Rene schreef:Nogmaals, de aanleg van de A4 zal niet leiden tot een zodanige verschuiving van verkeer, dat er op de E19 geen noodzaak meer zal zijn tot verbreding. De noodzaak is er dus, en koppeling van een E19-procedure aan de aanleg van een Nederlandse weg is dan ook vreemd. Je kunt als Vlaams Gewest ook stellen: zonder A4 zou de E19 met 2x3 eerder verzadigd raken, maar wij gaan uit van een volledige A4 in Nederland, en daarmee is een 2x3-oplossing tot in decennia voldoende.
Ik ben te vinden dat die A4 in Nederland nu eens eindelijk wordt aangelegd en vervolledigt tot aan Bergen op Zoom! Want als wij de E19 nu naar 2x3 zouden brengen, dan loopt toch nog alles vast bij jullie in Nederland, want dan moet daar ook een 2x3 komen tot aan KP Galder en misschien nog wel een stuk verder... De A4 vervolledigen zou veel vrachtverkeer, met bestemming Rotterdam, van onze E19 noord kunnen halen...
****

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36544
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Rene » ma 09 feb 2009, 11:49

De A16 is vanaf KP Galder (dat vanuit BE pal over de grens ligt) inmiddels al 2x3 naar Dordrecht.
En nogmaals: heel veel vrachtverkeer op de E19 moet helemaal niet naar Rotterdam, maar gaat vanaf Galder via de A27 verder Nederland (en evt. Duitsland) in. Het zal heus wel een beetje schelen, maar verwacht nou niet dat met een volledige A4 opeens een veel rustiger E19 ontstaat.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Caesar » ma 09 feb 2009, 12:18

^^
Idd, net zoals al het vrachtverkeer vanuit Rotterdam echt niet allemaal in Antwerpen moet zijn, maar daar gewoon moet passeren.
Oplossing: beide snelwegen ( E19 en A12 ) uitbreiden naar 2x3!
En nogmaals, de uitbreiding van de E19 hoeft echt niet veel te kosten. Een laagje asfalt gieten en klaar is kees.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36544
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Rene » ma 09 feb 2009, 13:08

2x3 op de A12 lijkt me iets teveel van het goede, zo druk is die weg nu ook weer niet.

Wat betreft kosten: als een weg een reconstructie moet ondergaan, is het gebruikelijk dat dat gecombineerd wordt met (vervroegd) groot onderhoud. Waaronder ook kunstwerken en verlichting. Zodat je daarna ook een flink aantal jaren "weg kunt blijven" als wegbeheerder.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Mikhail » ma 09 feb 2009, 15:40

Caesar schreef:^^
Idd, net zoals al het vrachtverkeer vanuit Rotterdam echt niet allemaal in Antwerpen moet zijn, maar daar gewoon moet passeren.
Oplossing: beide snelwegen ( E19 en A12 ) uitbreiden naar 2x3!
En nogmaals, de uitbreiding van de E19 hoeft echt niet veel te kosten. Een laagje asfalt gieten en klaar is kees.
Ga ze daar maar is overtuigen in Antwerpen, BAM krijgt toch de voorrang...
****

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door R4 » di 10 feb 2009, 13:51

Caesar schreef:Over die oprit? Wie is dan met wie aan het praten? En waarom wordt er getwijfeld??
De verschillende "actoren" zoals men zegt: gemeente, gewest en een paar belanghebbenden.

@René: In het verhaal van de A12/E19 gaat het voor ons niet enkel om het vrachtverkeer. De bedoeling (of eerder: het idee) is om alle verkeer richting regio Rotterdam en Amsterdam te sturen via de A12 en op de E19 te werken met Breda (en eventueel zelfs Utrecht) als doel. Zowel personen- als vrachtverkeer zou dus ten noorden van Antwerpen opgesplitst worden voor die richtingen. Het belang van de A12 zal in de toekomst groeien, door verdere uitbreiding van de Antwerpse haven. De druk op de E19 zal verminderen, maar dat hoeft niet spectaculair te zijn. We sluiten ook helemaal niet uit dat de E19 verbreed zou worden, maar eerst willen we eens duidelijkheid van Nederland over wat nu hun plannen zijn. Zowat elke keer krijgen we iets anders te horen en dat maakt het niet gemakkelijk. Als we verbreden, dan moet het direct de goede verbreding zijn. Dus niet eerst 2x3 en daarna 2x4.

Het klopt echter wel dat de E19 niet echt bovenaan de prioriteitenlijst staat. De E313 krijgt voorrang.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door Caesar » di 10 feb 2009, 14:57

vynkce schreef:De R2 is vooralsnog een van de rustigste snelwegen van heel Vlaanderen en zolang er tol geheven wordt en de R2 niet doorgetrokken zal worden tot aan de E17 volstaat de capaciteit nog ruim. Hou ook rekening met de aanleg van een eventuele Oosterweelverbinding ;)
Een van de rustigste? Nee hoor! De Noordelijke A12 is tussen knooppunt Antwerpen-noord en Antwerpen Haven (dus waar hij aansluit op de R2) even druk als het drukste stuk van de A12 Antwerpen - Brussel (en dat is Wilrijk).
Dat is dus toch behoorlijk druk als je het mij vraagt.
Zie http://www.wegenforum.nl/viewtopic.php?f=236&t=10136
Dus ik denk dat zeker tot knooppunt Antwerpen Haven de A12 best mag uitgerust worden met 2x3.
Je moet 's morgens de file maar eens zien aan en ter hoogte van afrit Noorderlaan.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10232
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Problematiek E19 Antwerpen - Breda

Bericht door vynkce » di 10 feb 2009, 15:28

Ik heb het wel over de R2, niet over de A12 ;)