Verkeerscentrum start met reistijdweergave

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

Verkeerscentrum start met reistijdweergave

Bericht door Medianieuws » di 07 apr 2009, 9:57

Vlaams Verkeerscentrum schreef:Proefproject Reistijdinfo
Het Verkeerscentrum start met reistijdinformatie over de Antwerpse ring. Vanaf dinsdag 7 april 2009 stellen we momentane reistijden ter beschikking, zowel via de dynamische tekstborden boven de weg, als via onze website verkeerscentrum.be.
Dit proefproject zal bestaan uit twee fasen.
1/ verkenningsfase - weggebruikers laten kennismaken met reistijdinformatie als nieuwe vorm van verkeersinformatie
2/ optimalisatiefase - het verder ontwikkelen van de regelstrategie voor de dynamische borden en de reistijdpagina's op de website
We starten met de eerste fase.

Kader
Als wegbeheerder is de Vlaamse overheid op zoek naar manieren om de beschikbare snelweginfrastructuur beter te benutten. Door reistijdinformatie aan te bieden over een gesloten ringweg zoals de Antwerpse ring, kunnen twee beschikbare routes op termijn eenvoudiger én objectief met elkaar vergeleken worden. Bij ernstige verkeershinder kan een reistijdvoordeel mogelijk meer mensen overtuigen om de alternatieve route te nemen dan dat een filelengte in kilometer dat vandaag doet.

Locatiekeuze
Het reistijdenconcept zal in eerste instantie worden uitgetest in de regio Antwerpen. Vanwege de beschikbare meet- en signalisatie-infrastructuur is dat de meest geschikte locatie voor een dergelijk proefproject. Afhankelijk van de projectresultaten en het investeringstempo kan het concept later uitgebreid worden naar andere Vlaamse regio’s.

Informatiekanalen
Op dit moment geven we de reistijden weer via de variabele tekstborden boven de weg en via onze website verkeerscentrum.be. Weldra zal daar ook de mobiele website filebeeld.be bijkomen.

Via variabele tekstborden
In de eerste systeemopzet zullen via de variabele tekstborden enkel informatieve reistijden getoond worden:
- op alle toekomende snelwegen en op de ring zelf
- telkens twee reistijden per bord
- geldig vanaf het bord tot de vermelde knooppunten
- deze knooppunten zijn gelegen op de R1, het drukst bereden deel van de Antwerpse ring

Via website
Op de website vind je de reistijden terug op 3 verschillende manieren:
1/ bekijk reistijden van knoop tot knoop in minuten
> overzicht van binnenring [1] en buitenring [2]
2/ vergelijk een verplaatsing over de ring via beide rijrichtingen
> routevergelijking
3/ ontdek welke alternatieve routes op dit moment sneller zijn
> sneller alternatief
Via de website kan je op deze manier voor je vertrek de snelste route bepalen. De kortste route kent iedereen, maar als er files opduiken, weet je meestal niet of het de moeite loont om rond te rijden. Met een eenvoudige klik bereken je simultaan je reistijd via ring 1 en via ring 2. Vergelijken is dan kinderspel.

Berekening reistijden
De Antwerpse ring is uitgerust met 230 intelligente camera’s* en meetlussen die de snelheid van voorbijrijdende voertuigen bepalen. Het Verkeerscentrum berekent de reistijd door de lengte van het wegsegment te delen door de gemiddelde snelheid op dat segment. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillende snelheden op de rijstroken van dat wegsegment.
De reistijd die op die manier wordt bekomen, is de momentane reistijd. Het is de som van de reistijden op een aantal opeenvolgende stukken snelweg op één bepaald moment. Deze reistijd zal een weggebruiker nooit werkelijk kunnen ervaren omdat de verkeerssituatie verandert terwijl de weggebruiker zich verplaatst. De getoonde reistijd moet daarom beschouwd worden als indicatief.
(*) Automatische Incident Detectie (AID) camera’s

Weergave reistijden
De reistijden die we meedelen, zijn steeds totale reistijden tussen twee snelwegknooppunten. Deze knooppunten staan met vaste signalisatieborden duidelijk aangegeven op de snelweg.
De reistijden worden afgerond weergegeven in minuten. Dat vereenvoudigt de leesbaarheid en de interpretatie. De berekening gebeurt in seconden.

Betrouwbaarheid reistijden
De betrouwbaarheid van de reistijdgegevens werd getest en betrouwbaar bevonden in normale omstandigheden. Twee factoren kunnen deze betrouwbaarheid echter beïnvloeden:
- als er minder camera's beschikbaar zijn
- als de camera's door weersomstandigheden (bv. mist - regen) minder betrouwbare meetgegevens opleveren
Om een idee te geven van de betrouwbaarheid van een reistijd, verrekenen we deze factoren tot een getal in procent. Gebruik dit getal voorlopig louter ter indicatie.

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door tovm74 » di 07 apr 2009, 17:41

Daarjuist over de ring gekomen en de tijden werden aangegeven!
Handig en altijd (indien mogelijk) voor de volgende twee KP's.

Nu nog protalen over het volledige snelwegennet van België en we weten altijd
hoelang we moeten rijden! :roll:
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

Mikhail
expressweg
Berichten: 3042
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door Mikhail » di 07 apr 2009, 22:14

MOOI!!

Eindelijk krijgen we in Vlaanderen ook de eerste reistijden meegedeeld, en dan direct op de drukste weg van ons land, goed bezig zou ik zo zeggen! (echt gemeend) Zo te zien worden de reistijden dus gemeten via de AID camera's, ik dacht dat men eerder ging werken zoals in Nederland met nummerbordherkenning camera's...

Want wat gaat er nu gebeuren met de tests die uitgevoerd zijn met nummerbordherkenning camera's? Ik weet dat er op de ring van Antwerpen op sommige portalen per rijstrook deze camera's zijn opgesteld, voor verkeersstromen te meten (zoals vrachtwagens, verkeer wat zich verplaatst van punt naar punt). Ik hoop dat men dit cameranet verder gaat uitbouwen en misschien ook gaat gebruiken voor reistijden mee te delen over langere trajecten (bv. de nummerbordherkenning camera's die geplaatst zijn op de E17 van Kortrijk tot Gent Centrum.
****

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36269
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door Rene » wo 08 apr 2009, 8:52

Mikhail schreef:Zo te zien worden de reistijden dus gemeten via de AID camera's, ik dacht dat men eerder ging werken zoals in Nederland met nummerbordherkenning camera's...
In Nederland worden de meeste reistijden gewoon bepaald aan de hand van de lussen in het wegdek. Voornamelijk in tijdelijke situaties (VID) en binnenstedelijk (Amsterdam, Utrecht) gebruikt men camera's met kentekenherkenning.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Mikhail
expressweg
Berichten: 3042
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door Mikhail » wo 08 apr 2009, 15:15

^^ Achzo dat wist ik niet, worden in nl de reistijden overal weergegeven in de de randstad? Omdat ik er enkel weet van heb dat er DRIP's (bij jullie) wordt aangegeven hoeveel km file er is op een wegvak en of het filevrij is...

Hieronder nog een nieuwsbericht over de ring van Antwerpen, waar ze spreken om (als het succesvol is, wat ik niet betwijfel) het uit te breiden naar de ring van Gent en Brussel...
di 07/04/09 08:53

De Redactie schreef:

Vanaf vandaag geven dynamische verkeersborden op de Antwerpse ring informatie over de reistijd langs verschillende routes. Het gaat om een proefproject van het Vlaams Verkeerscentrum.
Bij verkeersproblemen kunnen automobilisten aan de hand van de informatie op de verkeersborden beslissen welke route ze nemen.

"Als je de ring nadert, zal op het bord voor de ring de reistijd in minuten na de twee volgende knooppunten staan", legt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum uit.

"Stel dat er op de zuiderring in Berchem een ongeval is gebeurd, dan zal de reistijd daar natuurlijk oplopen. Als we dit tonen aan de weggebruikers, zullen ze sneller geneigd zijn om een alternatieve route te nemen om zo de problemen te vermijden, bijvoorbeeld via de Liefkenshoektunnel."

Als het proefproject een succes is, wordt hetzelfde systeem op termijn ook ingevoerd op de Gentse en de Brusselse Ring.
Verder heb ik ook vernomen dat als het project wordt uitgebreid naar de noorderring (Antwerpen-Noord-Liefkenshoektunnel-Beveren) dit nog wel enkele maanden kan duren, omdat men de liefkenshoektunnel dan nog in de berekening mee moet opnemen.

Ik ben wel benieuwd hoe snel men dit kan en gaat uitbreiden naar de ring van Brussel & Gent, er moeten dan nog veel AID camera's aangebracht worden, in Antwerpen om de 400m, in brussel heb ik weet van om de 800m. En het plaatsen van de dynamische signalisatie in Brussel moet men dan ook dringend aan beginnen.
****

Mikhail
expressweg
Berichten: 3042
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door Mikhail » wo 08 apr 2009, 20:33

Wat ik mezelf afvraag, de borden waar de reistijden worden op weergegeven worden ook gebruikt voor verkeersinformatie te melden zoals: file van x tot knooppunt Antwerpen Oost of gebeurlijk ongeval... Worden deze teksten nu nog weergeven of komt de reistijd nu enkel op die borden, of beide om de x aantal seconden?
****

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door Caesar » wo 08 apr 2009, 22:16

Mikhail schreef:Wat ik mezelf afvraag, de borden waar de reistijden worden op weergegeven worden ook gebruikt voor verkeersinformatie te melden zoals: file van x tot knooppunt Antwerpen Oost of gebeurlijk ongeval... Worden deze teksten nu nog weergeven of komt de reistijd nu enkel op die borden, of beide om de x aantal seconden?
Ja, met die vraag zat ik ook. Want anders zouden ze met 1 goed initiatief (reistijdweergave) meteen een ander goed initiatief (aankondiging files) teniet doen. Dat kan hopelijk de bedoeling niet zijn.

Eventueel om de 4 sec wisselen tussen de 2 weergaves?

Mikhail
expressweg
Berichten: 3042
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door Mikhail » wo 08 apr 2009, 22:42

Of die nieuwe P&R dynamische verkeersborden (die kleine vierkante) gebruiken om de reistijdinformatie mee te delen, ze staan al opgesteld thv E19 Antwerpen Noord richting Gent, en thv van Parking Kruibeke op de E17 richting Antwerpen, hier kunnen misschien de reistijden tot het volgende knooppunt en misschien tot uiterste kant van Oost naar West en vica versa weergegeven worden, aangezien het meeste verkeer de oost-west as (NL-Fr) neemt. Die dynamische P&R borden, daar zie ik niet direct het nut van in, ze kunnen eveneens goed gebruikt worden vooor de reistijden mee te delen, en poot van die borden er dan nog enkele bij op de ring, voor elk knooppunt.
****

Mikhail
expressweg
Berichten: 3042
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door Mikhail » ma 18 jan 2010, 9:25

Gisteren heb ik voor de eerste x in 'real time' de reistijd kunnen zien op de VMS borden op de E19 voor de Craeybeckxtunnel, ik moet zeggen dat het wel betrouwbaar is en dat de tijden netjes staan aangegeven:

Antw-West 5min
Antw-Noord 8min

Enkel mochten het wel hoofdletters zijn ipv kleine letters (was oorspronkelijk ook zo bedoeld), dat leest beter. Eens op de ring richting Breda stond op het eerste bord voor KP Antw-Oost géén reistijdinfo meegedeeld tot KP Antw-Oost (spijtig?), het laatste bord voor KP Oost gaf dan weer wel de tijd aan tot KP Antw-Noord.

Ik weet niet hoe het in de week ermee zit, maar gisteren (zondag) werkte het optimaal. @ frekwente gebruikers van de ring rond Antwerpen, worden files ook nog altijd aangeduid of enkel de reistijden? Zal dit systeem ook uitgebreid worden naar het nieuwe DVM te Gent ?
****

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door Caesar » di 19 jan 2010, 8:27

Af en toe worden files aangegeven. Meestal bij ongevallen of werken . Maar niet altijd.

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9958
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave op Antwerpse ring

Bericht door vynkce » wo 25 aug 2010, 18:52

Vlaams Verkeerscentrum schreef:Verkeerscentrum test reistijdsystemen op E313 Hasselt-Antwerpen

In september zal het Verkeerscentrum testen uitvoeren met reistijdsystemen op de E313. Gedurende vijf weken zullen allerlei meetinstrumenten in verschillende configuraties worden opgesteld. Testzone is de E313 richting Antwerpen tussen Geel-Oost en Antwerpen-Oost.
Met deze testen wil het Verkeerscentrum inzicht krijgen in de manier waarop verschillende systeemopstellingen de kwaliteit van de berekende reistijden beïnvloeden. Deze kennis zal het Verkeerscentrum toelaten om in de toekomst efficiënt te investeren in verkeersmeet-systemen. Het aanbod reistijdinformatie zal hierdoor gevoelig kunnen uitbreiden.
Testen in reële omstandigheden zijn noodzakelijk. Verschillende weers- en verkeersomstandigheden beïnvloeden de werking van theoretisch uitgewerkte reistijdsystemen. Zaak is om te weten hoe flexibel kan ingespeeld worden op elk van de omstandigheden: vlot verkeer of file, regen of zon, mét behoud van kwaliteit.
De testen zullen het verkeersverloop niet beïnvloeden. De verzamelde gegevens dienen enkel voor onderzoek.

Timing
De test start op 30 augustus 2010 en zal vijf weken duren. Elke week wijzigt de opstelling: het type gebruikte meetinstrumenten (al dan niet in gewijzigde combinatie), de dichtheid van de instrumenten, zowel over de lengte als de breedte van de snelweg, en de gebruikte algoritmes. Vanaf woensdag 25 augustus worden de eerste meetsystemen aangebracht.

Achtergrondinformatie:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kwalitieve reistijden
Drie factoren zijn bepalend voor de kwaliteit van berekende reistijden: het meetsysteem, de dichtheid van het meetsysteem en het algoritme. Alle drie de factoren zijn daarom opgenomen in de test.

1/ Meetsysteem
De test zal gebruik maken van drie types meetinstrumenten: camera’s, lussen in het wegdek en nummerplaatherkenning (ALPR). Deze meetinstrumenten werken niet allemaal even goed in verschillende verkeers- en weersomstandigheden. Camera’s bijvoorbeeld hebben moeilijkheden met laagstaande zon.
> Het Verkeerscentrum zal uitzoeken welk kwaliteitsniveau elke combinatie meetinstrumenten haalt.

2/ Dichtheid
De nauwkeurigheid van een volledig meetsysteem hangt af van de dichtheid. Je kan meer of minder instrumenten gebruiken en je kan ze dichter of verder uit elkaar zetten, zowel in de lengte als de breedte van de weg.
> Het Verkeerscentrum zal onderzoeken welk kwaliteitsniveau bereikt wordt met verschillende systemen met verschillende dichtheden. Zo kan later eenvoudig de juiste systeem/dichtheid-combinatie gekozen worden, afhankelijk van de gewenste reistijdkwaliteit.

3/ Algoritme
Om reistijden te berekenen uit meetgegevens, hebben universiteiten en onderzoekscentra doorheen de jaren verschillende algoritmes* bedacht. In de test zal elk geselecteerd algoritme een actuele of toekomstige reistijd berekenen die vervolgens kan worden vergeleken met de werkelijk gemeten reistijd.
> Het Verkeerscentrum kan zo achterhalen welk algoritme het beste resultaat haalt in elk van de verkeersomstandigheden (vlot verkeer, file,…).
* Een algoritme is een opeenvolging van logische bewerkingen (stappen) waarmee je een probleem kan oplossen. Bijvoorbeeld: wat is de reistijd op een stuk snelweg van 1 km met drie rijstroken als er wordt gereden aan volgende snelheden: 70 km/u, 60 km/u en 50 km/u? Een eenvoudig algoritme is bijvoorbeeld, de afstand delen door de gemiddelde snelheid (1 minuut). De gebruikte algoritmes zijn uiteraard complexer.

Testzone
Als testzone is gekozen voor de E313 richting Antwerpen tussen Geel-Oost en Antwerpen-Oost. Dit stuk snelweg kent veel variatie in verkeersdrukte: van stilstaande file over stop-en-go verkeer tot vlot verkeer. Sinds januari 2009 is dit stuk snelweg bovendien uitgerust met een permanent verkeersmeetsysteem van camera’s en dubbele lussen. Hiermee kan de betrouwbaarheid van de testgegevens eenvoudig gecontroleerd worden. De aanwezigheid van portieken met dynamische rijstrooksignalisatie zorgt ervoor dat de testsystemen veilig bevestigd kunnen worden.

Reistijden in Vlaanderen
Nu kan het Verkeerscentrum enkel reistijden berekenen voor de Antwerpse Ring. Daar is sinds de grote werken van 2004 een dicht meetnetwerk van camera’s en lussen aanwezig. Het investeringsprogramma ‘Meten in Vlaanderen’ dat op dit moment loopt, zal ervoor zorgen dat ook alle andere Vlaamse snelwegen weldra voorzien zijn van meetlussen. Met gerichte bijkomende investeringen in een nummerplaatherkennigsmeetnet zal het Verkeerscentrum dan stap voor stap kwalitatieve reistijden ter beschikking kunnen stellen voor alle snelwegen in Vlaanderen.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3042
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Verkeerscentrum start met reistijdweergave

Bericht door Mikhail » do 02 sep 2010, 19:26

Ik neem aan dat men op de Brusselse ring een combinatie maakt van de reistijden met de dubbele lussen en de AID camera's.

Ik heb de site al enkele keren geraadpleegd en vooral tijdens de spits merk je de vertragingen...
****