Caesar schreef:Ja, dat wij prioritaire voertuigen voor moeten laten lijkt me duidelijk. Maar mijn vraag was eerder: mogen buitenlandse politievoertuigen in Belgie hun signalen gebruiken om voorrang te krijgen?
Ja, mits de meldkamer daar toestemming voor heeft gegeven. Net zoals met Duitsland heeft Nederland ook met België een verdrag gesloten waarin is bepaald dat Nederlandse politie voertuigen (opvallend en onopvallend) ook op Belgisch grondgebied mogen opereren. Maar: politionele acties (bijvoorbeeld iemand aanhouden, fouilleren of arresteren) mogen alleen door een Belgische agent worden verricht.
Caesar schreef:Dat was dus die vraag over achtervolgingen die gestaakt worden aan de grens.
Dat gebeurt dus niet meer. Stel, enkele personen plegen een misdaad in Nederland en tijdens een in Nederland begonnen achtervolging rijdt het voertuig met de verdachten de Belgische grens over. De Nederlandse politie auto mag dan gewoon de grens over en de verdachten blijven achtervolgen. Blauw en geluid mag ook. Maar de Nederlandse agenten zijn wel verplicht, via de meldkamer, hun Belgische collega's te waarschuwen. De Belgische agenten zullen dan de achtervolging overnemen en alleen zij mogen de verdachten op Belgisch grondgebied aanhouden, fouilleren enzovoort. Al zijn de verdachten Nederlanders, de Nederlandse agenten zijn op dat moment alleen nog maar waarnemer en het zijn de Belgische collega's die de Nederlandse verdachten arresteren. Daarna begint er een heel proces waarin Nederland België formeel om de uitlevering van de verdachten moet vragen, enzovoort.
Caesar schreef:Als zo'n buitenlands prioritair voertuig geflitst wordt, wat gebeurt er dan?
Niets.

In de kentekenbestanden van Nederland, België en Duitsland staan ook de kentekens van politie voertuigen geregistreerd. Verder worden eventuele boetes geïnd door het land waaruit het voertuig afkomstig is. Een Nederlander die in België geflitst wordt, krijgt gewoon een acceptgiro van het Nederlandse CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau: een Nederlandse overheidsinstantie belast met het innen van boetes) op de mat. Op de beschikking staat dan dat de overtreding in België heeft plaatsgevonden, maar dat de overtreder toch moet betalen.
Het CJIB komt achter het adres van de overtreder omdat zij toegang hebben tot de Nederlandse kentekenregistratie van het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). In die kentekenregistratie staan ook de kentekens van alle Nederlandse politie voertuigen vermeld. Zodra nu het CJIB een kenteken bij het RDW opvraagd, kunnen zijn meteen zien of het een Nederlands politievoertuig betreft. Als dat het geval is wordt er geen bekeuring verstuurd, immers: de politie heeft een ontheffing.
Caesar schreef:Geldt dit enkel voor EU landen? (al snap ik heel goed dat hier niet snel politiediensten zullen rondrijden van landen als bijv Griekenland ofzo, hahaha.)
Nee. Elk individueel land mag met zijn buurlanden een apart verdrag sluiten over hoe te handelen bij grensoverschrijdende overtredingen en misdaden. Zo heeft Nederland met zijn buurlanden Duitsland en België verdragen hierover gesloten. Maar ik weet dat bijvoorbeeld Duitsland geen soortgelijk verdrag heeft met Polen. Misdadigers die vanuit Duitsland, achtervolgd door de Duitse politie, erin slagen Polen binnen te komen, hoeven niet bang te zijn dat de Duitse agenten de achtervolging in Polen voortzetten: dat mogen ze niet en ze moeten de achtervolging dan ook bij de grens staken. Wat uiteraard wel gebeurt is dat de Duitsers de Poolse collega's zullen waarschuwen: die sluiten dan tijdelijk de grens zodat de misdadigers niet naar Polen kunnen ontsnappen en zich bij de grens klemrijden.