Afbeelding

GES: Gezondheidsonderzoek wegenplannen ?

Discussieer hier over het mobiliteitsbeleid, de positie van het wegverkeer en de gevolgen voor de wegenplannen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

GES: Gezondheidsonderzoek wegenplannen ?

Bericht door Rene » vr 05 jun 2009, 11:39

Cobouw (2-6-2009) schreef:'Extra obstakel dreigt bij aanleg wegen'
Gezondheidsonderzoek bij snelwegen

Utrecht - Wegenbouwprojecten dreigen stil te vallen door gezondheidsonderzoeken als onderdeel van milieueffectrapportages, zoals bij de A4 Midden Delfland. Dat meent PvdA'er Co Verdaas, gedeputeerde ruimtelijke ordening van de provincie Gelderland. "Weer een instrument waarvan je je direct afvraagt wat het toevoegt. We kijken al naar veiligheid, geluid en luchtkwaliteit. Je kunt bij elke ingreep in het leven wel een gezondheidsonderzoek laten uitvoeren." Verdaas vreest dat het na de fijnstofnorm nieuw voer is voor bezwaarmakers. "Gezondheid is geen absoluut begrip. Tegenstanders zullen altijd betogen dat iets niet goed is onderzocht." Ook Corien Wortmann, CDA-kandidaat voor de Europese verkiezingen, voorziet dat het in kaart brengen van ziektebeelden in relatie tot nieuwe wegen problemen oplevert. "Ik vraag me direct af of we niet weer te ver doorschieten als we dat strikt juridisch koppelen aan de procedures." Onzin, meent Veronica ten Holder, directeur van de commissie-MER, die adviseert welke wegenprojecten een gezondheidseffectscreening (GES) moeten ondergaan. "Het gaat om het vertalen van berekende effecten naai gezondheid. Bovendien kun je met deze gegevens alternatieven beter vergelijken, waardoor je in een vroeg stadium het draagvlak kunt vergroten. Dat helpt bij het versnellen van procedures." Verdaas: "Meer draagvlak? Ik denk eerder meer onrust. We moeten eens accepteren dat je met risico's te maken hebt als je leeft. De lucht zo schoon mogelijk krijgen, moet het streven zijn."

Bij de A4 Midden-Delfland is voor het eerst een GES opgesteld. Het doortrekken van de A4 blijkt gezonder dan het doortrekken van de A16. Helemaal volledig is het onderzoek echter niet. Zo keek opdrachtgever Rijkswaterstaat wel naar de effecten van luchtkwaliteit en geluid, maar bleef het aspect stank buiten beschouwing. "Dat heeft te maken met het tijdspad. Bovendien speelt stank hier niet zo'n grote rol", verklaart Raymond Schuurkes, projectleider van Rijkswaterstaat. Bang dat de A4 MiddenDelfland daarom wordt afgeschoten, is Schuurkes niet. Ten Holder kan er nog niet op ingaan. "We zijn het mer-rapport nu aan het toetsen. Het bevoegd gezag bepaalt uiteindelijk of de weg er mag komen."

Duidelijk is dat Rijkswaterstaat en de commissie-MER van mening verschillen over de vraag hoe met gezondheidsonderzoek moet worden omgegaan. Waar Schuurkes het over 'nog een aantal pilots heeft', spreekt Ten Holder over 'moeten': "Of het wachten is op jurisprudentie? Ik denk het wel." Ook bij de ring van Utrecht, de A1/A6/A9, de A15 Arnhem-Nijmegen, de A27/A1 Utrecht-Amersfoort en bij knooppunt Hoevelaken heeft de commissie-MER geadviseerd aandacht te besteden aan gezondheid.
De milieumaffia bedenkt elkekeer weer wat nieuws om zand in de raderen te gooien.
Maar zoals Verdaas al terecht opmerkt: we onderzoeken al zoveel, wat is de toegevoegde waarde ?
Zeker bij zoiets subjectiefs ?

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8283
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: GES: Gezondheidsonderzoek wegenplannen ?

Bericht door Hajo » vr 05 jun 2009, 11:56

Toegevoegde waarde? Nul, zero, noppes, nada. Er wordt toch al naar de luchtkwaliteit gekeken? Fijn stof enzo? En dat is in grote dosis toch schadelijk voor de gezondheid? Waar zeuren ze dan over? Kortom: wat moeten we nog meer onderzoeken?

In mijn ogen is dit inderdaad de zoveelste poging van de milieuclubs om wegenprojecten te frusteren. Hopelijk tuint men er niet in en verwijst men dit idee naar de prullenbak: waar het thuis hoort. :evil:
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15062
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: GES: Gezondheidsonderzoek wegenplannen ?

Bericht door Via » do 11 jun 2009, 21:41

Meer regels, versnelling? Nee hoor, de Nederlandse overheid laat zich weer van de beste kant zien...:kots: