Beverwijk wil A22 'afwaarderen' tot provinciale weg

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Dick
stadsweg
Berichten: 289
Lid geworden op: do 13 nov 2008, 12:16

Beverwijk wil A22 'afwaarderen' tot provinciale weg

Bericht door Dick » vr 26 jun 2009, 15:45

Beverwijk wil A22 'afwaarderen' tot provinciale weg

De gemeente Beverwijk zet een stedenbouwkundige aan het werk om een plan te bedenken voor de nieuwe N22: de nieuwe provinciale weg die ontstaat als de rijksweg A22 wordt ’afgewaardeerd’.

De gemeente ziet tal van voordelen in het eigen idee om van de A22 een provinciale weg te maken. Als het geen rijksweg meer is, kan de maximumsnelheid worden verlaagd tot 80 km/u en kunnen er nieuwe kruisingen worden aangelegd. Zo kan de meubelboulevard weer een beetje bij Beverwijk gaan horen, en ontlast de provinciale weg zo de Velsertraverse, wat nu de enige plek is waar autoverkeer Beverwijk binnenkomt vanaf de snelweg. Ook biedt een provinciale weg kansen voor een betere aansluiting van het havengebied met de stad.

Vooral de toekomstige verkeerscongesties op de Velsertraverse worden als groot toekomstig knelpunt gezien, met name als de Westelijke Randweg klaar is. Daar wordt straks nog meer in files stilgestaan dan nu, als er verder niets verandert. Het knelpunt wordt mede veroorzaakt door de diverse spoorkruisingen. De capaciteit van de Velsertraverse moet worden uitgebreid en bovendien wil de gemeente de spoorkruisingen ongelijkvloers maken, dus met een tunnel of een viaduct scheiden van de weg. Probleem van dat soort plannen is dat Velsen-Noord steeds onbereikbaarder wordt, stelt het college van Beverwijk. Als de A22 straks N22 wordt en er elders in Beverwijk wat ’oversteken’ bij komen, waardoor je makkelijker de stad in kunt, zou dat helpen om de Velsertraverse te ontlasten.
bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieu ... nciale_weg

Op zich begrijpelijk. Deze snelweg snijdt als autonoom element de kern letterlijk in tweeen. Toch denk ik niet dat de barrierewerking erg veel kleiner wordt door de weg de status N-weg te geven. Dan zul je toch ongelijkvloerse kruisingen houden, afritten, etc. etc. Of zijn er juridische argumenten waarvoor de weg een andere status moet krijgen? Ik ben benieuwd naar deze nieuwe stedebouwkundige visie.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17299
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Beverwijk wil A22 'afwaarderen' tot provinciale weg

Bericht door boe! » vr 26 jun 2009, 16:01

Hier is al een topic over.

:slotje2: