Wouter in Kroatie-topic schreef:Bosnië bestaat toch eigenlijk uit een Kroatisch en een Servisch deel. Aan de ene kant is alles helemaal op Kroatië gerecht en aan de andere kant op Servië, dus met cyrillisch schrift etc. etc. Waarom zijn deze delen eigenlijk onafhankelijk geworden en worden ze niet respectievelijk bij Kroatië en Servië gevoegd? Of zijn er nog zulke grote verschillen tussen het Servische deel in Bosnië en Servië zelf. Bijvoorbeeld te vergelijken met Vlaanderen en Nederland?
Hoe is de toestand in Bosnië op dit moment. Is het veilig? Hoe zijn de wegen?
Ik zag gisteren een aantal beelden van het land en ik had altijd een ander beeld bij Bosnië, maar ik wist niet dat het zó mooi was. Wat ik wel wist van de andere ex-Joegoslavische landen. Zou je er nu bijvoorbeeld al gemakkleijk op vakantie kunnen gaan, zonder dat je mensen kent die er wonen?
Ik zal proberen het kort en simpel te houden:
Bosnië-Herzegovina was 1 van de 6 republieken in het socialistische Joegoslavië. Na de dood van Tito (ruim 25 jaar geleden), de teloorgang van het communisme in het oostblok (waar Joegoslavië overigens niet toe behoorde!) en opkomend nationalisme verklaarde BiH (de lokale afkorting) zich in 1992 na een referendum onafhankelijk uit angst voor Servische overheersing.
De 3 grootste bevolkingsgroepen zijn Moslims (tegenwoordig wordt de oude opgepoetste naam "Bosnjaken" gebruikt, maar in de wereldmedia gebruikt met nog altijd "moslims", de Serviers (Servisch-orthodox) en Kroaten (Katholiek)
Het zijn alle 3 Slavische volkeren, met, en dat maakt dit conflict zo lastig, ook nog eens dezelfde taal (Servisch, Kroatisch en Bosnisch zijn voor 90% hetzelfde, een taalbarriere is er geheel niet), alleen het schrift is voor Serviers anders (cyrillisch).
Wel, hoe de oorlog is vergaan, dat moge duidelijk zijn. De Moslims hebben zich altijd verzet tegen opdeling van BiH tussen Kroatie en Servie (dat laatste hadden de toenmalige leider Milošević en Tuđman nl. bekokstoofd), uit angst als volk en religie geheel te verdwijnen. Naar mijn mening niet geheel onterecht.
De reden dat het land officieel niet opgedeeld is, is gewoon praktisch: Er zijn op de Balkan meer dan genoeg landen en deelstaten waar hetzelfde zou kunnen gebeuren: Gebiedsuitbreiding door oorlog. Voorbeelden genoeg. Er is nog altijd veel oud zeer uit de 2e Wereldoorlog, maar ook van de Balkanoorlogen rond 1912.
In gebieden waar Serviers dan wel Kroaten de meerderheid hebben waan je je zowat in Servie of Kroatie: Naast de verplichte Bosnische vlag op overheidsgebouwen, wapperen bij inwoners vooral de vlaggen van de buurlanden. In overwegend Kroatische gebieden is bv. de Kroatische Kuna een normaal geaccapteerd betaalmiddel. die heeft voorkeur boven de Bosnische Mark.
Ondanks de problemen die er zijn, is reizen door het land geheel veilig, miets je geen rare dingen doet (bv. in het bos lopen in oude frontgebieden (mijngevaar!), lege, kapotgeschoten huizen binnengaan, en je bemoeien met bv. demonstraties. De doorgaande wegen zijn zonder enig probleem te berijden, ook die de Inter-Ethnic Boundary Line (IEBL) passeren. Afgezien van het wisselen van het schrift merk je niet veel:
Qua toerisme heeft BiH veel te bieden, met name natuur. Er zitten veel lokale touroperators die ophet eco-toerisme inspelen, en met een goede gids kun je veilig door bv. bossen en bergen trekken. En ja, je kunt gewoon veilig op vakantie gaan, er is genoeg (prive)accommodatie, en dat breidt zich meer en meer uit.
Kijk eens op mijn site
Bosnië voor Beginners voor meer informatie. En kijk ook eens bij mijn
reisverslag van april 2003, met foto's (hoewel met een oude camera gemaakt, en niet zo erg mooi, vind ik nu).