Simultaan heeft men in Vlaanderen ondertussen een voorstel klaarliggen om een vergelijkbaar concept uit te voeren. Aan de hand van wegmarkeringen moet de weggebruiker de weg "kunnen lezen" om zo de maximum toegelaten snelheid te weten te komen.
Wat in Nederland Duurzaam Veilig heet, heet in Vlaanderen "het Leesbare Weg concept". Er zijn al verschillende testen in de praktijk gebeurt en dit gedurende verschijnende maanden. Wat dit concept zo speciaal maakt is dat voor het eerst de vlaamse tegenhanger van de ANWB, de VAB nauw bij dit project betrokken is.
De testen waren vooralsnog niet succesvol. Bij het betreden van de 70 km/u zone werd er een infobord geplaats dat uitleg gaf over de nieuwe wegmakeringen.
De snelheid werd met behulp van een bord bij het eerstvolgende kruispunt herhaald maar bij de daaropvolgende niet meer terwijl de markering doorliep.
De mensen hielden zich keurig aan de snelheidslimiet zolang de snelheid met behulp van een bord aangeduid werd maar wanneer dat wegviel werd het gaspedaal terug flink ingeduwd en ging de snelheid vlot richting de 90.
Experiment (voorlopig) mislukt dus.
Twee verschillende types markeringen werden aangebracht en onderzocht Het eerste type was een bijkomende onderbroken streep naast de bestaande zijmarkering (zie foto) langs de binnenzijde, en dit in beide rijrichtingen. Een tweede type was een bijkomende markering in de vorm van een cijfer 7 langs de binnenzijde van de bestaande zijmarkering. Elk van deze twee markeringen werden op twee verschillende wegvakken aangebracht waar een 70 km/u-snelheidsbeperking van kracht is. Drie tot vier weken na het aanbrengen van de markeringen werd bijkomend op deze wegvakken een infobord geplaatst om de betekenis van de markering duidelijk te maken aan de voorbijrijdende weggebruikers.
